Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-03, 09:34   #3421
Myszeczka86
Zakorzenienie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
oli nie chce za bardzo spac sama wiec nie wiem jak to bedzie, zobaczymy jeszcze....
tzn spi sama na lozku swoim ale w naszym pokoju...

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ----------

Myszeczko ja to slyszalam 1 raz jak bylam wlasnie teraz w szpitalu od dziewczyny ktora tez lezala na ocp-ie.
Nie wiem ile w tym prawy ja pilam i mala miala kolke giganta, ale tez na mm byla....
kolezanki cora jest na cycu ona pija tylko wode i tez ma kolke, wiec to ciezko stwierdzic jak jest....
ja juz za tyfdzien odbieram 2 flaszki sab simplexu na wszelki wypadek

Ja mam 1 buteleczke , myślę że nie będzie mi potzrebna wogóle w razie co to mama mi przywiezie bo już niedługo wraca do Niemiec ale wolę żeby mały nie miał kolki. Ja piję rzadko akurat teraz pije Tonic co nie nienawidziłam wcześniej.

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:34   #3422
ela3010
Zadomowienie

Dot.: Tu butelka tam pieluszka tylko czekać na maluszka. Mamusie listopad/grudzień 20

Elfik skurcz to taki ból dołem brzucha, nasilający się, mi przy tym brzuch twardnieje, w nocy miałam mocno bolesne te skurcze, leżałam na wznak to jak na boczek się odwróciłam to pomogło.

Goldika no właśnie gin mój nie wie o tym czopie, wizytę mam od dziś za dwa tyg, a tel do niego żadnego, musiałabym jechać normalnie na wizytę i czekać w kolejce, i nie wiem czy jest sens, bo gdybym miała żywą krew to pewnie leciałabym a tak to nie wiem.
A jeśli chodzi o puchnięcie tam na dole to ja też jakaś nabrzmiała jestem, dziwnie mi z tym ale to pewnie jak któraś z was pisała mały mocno uciska i dlatego.
Ja swojego strrrasznie nisko czuję, aż się boję że łapkę wystawi przy mocniejszym ruchu.

Myszko ja czegoś takiego nie słyszałam.

Princessko kącik śliczny, jeszcze własnie coś na ścianę i git.

Tincia ja tak jak Ty, uważam ze uszek się nie oczyszcza, takiemu maluchowi same się oczyszczaja, a synka po kąpieli całego oliwkowałam i nigdy nie miał ciemieniuch, pojawiła mu się w wieku 2 lat to wyczesałam na mokro.

Elfik co do czopa to u mnie tydzień idzie i w małych ilościach wiec jakoś się nie przeraziłam ale gdyby cały wypadł od razu to pewnie byłoby go dużo.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:36   #3423
rudominka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy słyszałyście o tym że jak sie pije w ciazy napoje gazowane to dziecko będzie miec wzdęcia , albo kolke ???
Myślę, że to nie ma żadnego znaczenia. Ja piłam i chłopakom nic nie dolegało. Teraz niestety nie mogę... Co innego przy karmieniu piersią, wtedy prędzej będzie coś nie tak z brzuszkiem.
rudominka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:41   #3424
Paula__22
Raczkowanie

Cytat:
a ja bede smarowac emolium, bo mala tez miala ciemieniuche i super jej zeszla po tym, pepek zwyklym patyczkiem do uszu plus spryt, uszka tez czyscilam od pierwszej kapieli domowej patyczkami z ogranicznikiem, oczka-sol fizjologiczna, nosek disnemar +frida badz katarek i to wsio.
!
U nas identyczny zestaw znakomicie się sprawdził, więc teraz też bedziemy tego używać. Ciemieniucha nas ominęła.

Od 10 października w biedronce będą rajstopy dla maluszków za 7.99. Wypróbowałam na starszym i mogę polecić.
A dla starszaków czpka, szalik i ręakwiczki.
Paula__22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:45   #3425
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

ja tez w bieRdonce kupowalam i tez polecam tak smao z lidla!
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:55   #3426
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a czy słyszałyście o tym że jak sie pije w ciazy napoje gazowane to dziecko będzie miec wzdęcia , albo kolke ???
Cytat:
ja tez w bieRdonce kupowalam i tez polecam tak smao z lidla!
główkę smarowałaś oliwką emolium tak? przepraszam, jestem kompletnie zielona...
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 09:59   #3427
goldika
Zakorzenienie

ooo na rajtki to i ja sie skusze pewnie bo nie mam ani jednych
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:04   #3428
elf27
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
ooo na rajtki to i ja sie skusze pewnie bo nie mam ani jednych
nie jesteś sama, też żadnych nie kupiłam i na razie się wstrzymuję...

aaaaaa jak będziecie brały pajaca pod kombinezonik to takiego cieplutkiego czy zwykłego bawełnianego?

ile trzeba czapeczek do szpitala i łapek niedrapek?

Czapka na wyjśćie to taka typowo zimowa czy 2 cieńsze?

Obiecuję, spasuję z tymi pytaniami
Stary 2011-10-03, 10:14   #3429
dominej
Raczkowanie

Dzień dobry

od wczoraj moja córeczka upodobała sobie moja żebra - normalnie dosłownie pod mostkiem mi cały czas siedzi. Przez to cała noc nie spałam, bo nie dość, że co jakiś czas skurcze i brzuch twardnieje to właśnie całe żebra mnie bolą... Już sama nie wiem co gorsze - jak napiera na pęcherz i cały dół, czy jak się przeciąga i nawala po żebrach ;/
No ale jakoś dam radę - w końcu takie są uroki ciąży

U nas remontu ciąg dalszy. Dzisiaj może uda się do IKEI jechac chociaż komody kupić i może jakąś lampę.... Zobacze jak się będę czuła - bo niby dużo do zrobienia jeszcze zostało i do kupienia, ale jakoś nie mam na nic siły i chęci..... Chciałabym żęby remont się skończył i żebym mogła sobie odpocząć No bo niby nic nie robię przy tym remoncie ale sam fakt, że bajzel wkoło - męczy mnie

Miłego dnia wszyskim - i trzymam kciuki za Anie - może w końcu się ciś ruszy do przodu

ja_dalia - tulę Cię mocno - dasz radę - no bo kto jak nie Ty...

Elu - odpoczywaj jak najwięcej

Sens mojego życia - Dobrusia (12.10.2011r.)

Edytowane przez dominej
Czas edycji: 2011-10-03 o 10:19
dominej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:22   #3430
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Goldika no właśnie gin mój nie wie o tym czopie, wizytę mam od dziś za dwa tyg, a tel do niego żadnego, musiałabym jechać normalnie na wizytę i czekać w kolejce, i nie wiem czy jest sens, bo gdybym miała żywą krew to pewnie leciałabym a tak to nie wiem.
A jeśli chodzi o puchnięcie tam na dole to ja też jakaś nabrzmiała jestem, dziwnie mi z tym ale to pewnie jak któraś z was pisała mały mocno uciska i dlatego.
Ja swojego strrrasznie nisko czuję, aż się boję że łapkę wystawi przy mocniejszym ruchu.

kochana! ja bym w te pędy do lekarza leciała! dostaniesz cos na podtrzymanie, a nie ze nam tu zaraz urodzisz, no co Ty !!!! myslalam ze lekarz wie ze tak sie dzieje... ja bym nie ryzykowala i pędziła do niego!!!!!!!!!!!

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:36   #3431
ela3010
Zadomowienie

Dalia ja cały czas biorę luteinę 2*2 i nospę 2*1, lekarz tydzień temu rozważał jakieś dodatkowe leki ale zrezygnował ze względu na to żeby mały się z kolei nie zasiedział, mówił że najwięcej pomoże mi leżenie. Chyba że ten odchodzący czop zmienił sytuację, sama nie wiem.
Ja tych leków i tak dużo brałam więc może wystarczy.
Wogle to jestem dumna z siebie bo gin przedostatnio mówił mi że jak dotrwa do 33tc to mogę się cieszyć, a ja już jestem w 33+4, więc super. Jeszcze 2 tyg muszę utrzymać malucha a potem szeroko odetchnę:ehem.

Szyję trochę ale co chwilę zaglądam na wizaż co tam u Ani, dostarcza mi adrenaliny to czekanie, hehe.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:39   #3432
Myszeczka86
Zakorzenienie

W lidlu będzie tez fajna promocja luknijcie w gazetke

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:46   #3433
dygotka8
Zakorzenienie

dziń doberek.mam pytanie takie na szybko-w jakiem temperaturze pierze się pieluszki flanelowe i czy mozna z kolorowymi ubrankami??bo właśnie segreguję i nie wiem czy wrzucąc czy oddzielnie mam prac...

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:53   #3434
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
zobaczymy jak to bedzie... jesli dorosnie i dojrzeje to widze nas razem... ale cos musi sie zmienic, bo on nadal mysli ze ma 16 lat... a ma 2 razy tyle... chce zeby o mnie zawalczyl, ale on nie uznaje "powrotów" ... zobaczymy... jesli rzeczywiscie tak jest to wierze ze cudowna kobieta przejdzie mu kolo nosa :P i nie mowie ze jestem bez winy, bo nie, sporo sama namieszałam w tym zwiazku... ale staram sie jakos to naprawic, daje sznase, mam nadzieje, a tu nic sie nie dzieje, nic nie zmienia.... wiec wszystko w ✂✂✂✂u... zreszta... nie chce Wam tu zasmiecac forum jakimis glupotami... mam nadzieje w duchu, ze chlopak zawalczy o nas i bedziemy razem, a jak nie... pogodze sie z sytuacja i jakos to bedzie, nie?
Być z kimś na siłę i się męczyć nie ma sensu.. Sama kiedyś byłam w takim związku, gdzie męczyłam się, płakałam, wybaczałam, dawałam szanse.. Aż pewnego dnia coś we mnie pękło i odeszłam. Przepłakałam wiele nocy, miałam wątpliwości czy dobrze zrobiłam.. Po pewnym czasie poznałam mojego mężusia i wiedziałam, że to na niego czekałam całe swoje życie Wiadomo, jak w każdym związku bywają kłótnie, ale dopiero przy nim mogę pewnie powiedzieć, że jestem szczęśliwa
Jeżeli ten facet Cię kocha to będzie walczył o Was, a jeżeli nie to upewnisz się, że dobrze zrobiłaś i że Twój książe czeka gdzieś na Ciebie
Trzymaj się i pamiętaj, że jeżeli Ty będziesz szczęśliwa to i dzidzia będzie
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 10:56   #3435
sozaa
Rozeznanie

Dygotka, ja wyprałam w 60 C z kolorowymi ubrankami (mam kilka kolorowych flanelek). Nic się z nimi nie stało, dziś może się zmotywuję aby to poprasować....albo wyśle do Muffinki

Edytowane przez sozaa
Czas edycji: 2011-10-03 o 10:57
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:01   #3436
dygotka8
Zakorzenienie

dzięki Sozaa
a ogólnie to ubranka pierzesz w 60 czy 40 stopniach?ja sugeruję się metkami i mam zamiar wstawić na 40 stopni

Stary 2011-10-03, 11:04   #3437
sozaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
dzięki Sozaa
a ogólnie to ubranka pierzesz w 60 czy 40 stopniach?ja sugeruję się metkami i mam zamiar wstawić na 40 stopni

Ja prałam wszystko w 60, zazwyczaj duzo rzeczy piorę w 60C, nawet jeansy, a już reczniki i posciele to obowiązkowo. Jeśli jest to prawdziwa bawełna, nic nie powinno sie stać, chyba że to jakieś syntetyki, ale w to wątpię, bo ubranka dziecięce to bawełniane
sozaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:11   #3438
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość

Zastanawiam się na tą:

http://allegro.pl/14ele-posciel-haft...836746304.html

Kolor jasny beż.
Ja zamówilam z Milpolu- ale ze sklepu, nie na all- w komplecie jest to co w opisie, nie na zdjeciu.

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:14   #3439
dygotka8
Zakorzenienie

Sooza-ubranka to bawełna jak to ubranka dla dzieci,ale jakos wolę nie prać eksperymentalnie i jeśli 40 stopni to 40 stopni,a co do białych ubranek to i tak lepiej prać w niżej temperaturze bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo,że zżólkną
mi się te pieluchy flanelowe nie zmieszczą więc hcyba podzielę na 2 mniejsze prania

Stary 2011-10-03, 11:15   #3440
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
Tinca, mamy ten sam wozek w tym samym kolorze
.... z basenu chwilowo zrezygnowalam, jutro ide po przerwie. Zastanawiam sie czy nie zaczac chodzic czesciej niz co 2 dzien.
Zadowolona z wózka? Nasz jeszcze nie dotarł- ma być w tym tyg
Z resztą łóżeczko i posciel itp. itd. też
Ja z basenu juz zrezygnowałam itp. Męcze się mega i ubieranie po-suszenie... na sama myśl opadam z sił.

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Stary 2011-10-03, 11:19   #3441
basiula19
Zadomowienie

cześć dziewczyny

co o tym sądzicie??? oglądam z ciekawości nie zamierzam jeszcze kupować ( takie sprostowanie)

http://allegro.pl/komplet-do-chrztu-...855093666.html

jak dla mnie słodziutkie

10.11.2011 Mikołajek już jest z nami
basiula19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:23   #3442
Aniolina
Rozeznanie

ela ja mysle, ze na Twoim miejscu tez bym lezala plackiem w domu, bo to siedzenie w poczekalni to Ci moze bardziej zaszkodzic. NO chyba, ze Ci sie wody pldowe sacza, wtedy to trzeba by jednak do szpitala jechac- tak nam polozna mowila.
To Twoj gin pewnie sie Ciebie nie spodziewa za te 2 tygodnie jak ma takie zdanie Dobrze, ze twoja dzidzia jest duza.

Ania taki piekny dzien- w uk chyba tez, moze mala chce mame do spacerow jeszcze zmotywowac poki jest pogoda

Ja noce raczej przesypiam bo tez cos caly czas robie. No i wstaje razem rano z TZ, taki mam plan na moje zwolnienie, zeby jednak nie sypiac w dzien, bo boje sie ze bede miala problem w nocy.
W ogole chyba sobie rozpisze plan co musze zalatwic jeszcze przed porodem i kiedy, bo sporo tego, a lepiej nie robic wszytskiego na raz.
Zaraz wybywam do administracji i drukarni cyfrowej. Wymyslilam sobie, ze wywolam zdjecia w wielkim formacie i powiesze w antyramach. Ogromny problem tylko ktore i jakie zdjecia... Musze ich wypytac jakie wyjda odbitki z matrycy 12 mp.
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:24   #3443
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość

Bahamadia.... ja zamówiłam mnóstwo rzeczy z Milpola, rogala też, ale osobno. Jeżeli nie ma go w opisie, to nie wchodzi w skład zestawu. Tak mi poinformowali jak do nich dzwoniłam. Ja u nich zamówiłam rzeczy na 850 zł więc przesyłkę dołączyli mi gratis. Za 2-3 dni powinnam mieć wszystko u siebie.
Poniżej podaję linka do tych rogali:
http://poscieldziecieca.com.pl/categ...d_category=111
Ja też sporą przesyłkę u nich zamówiłam ale na 555zł, bo niektóre rzeczy już z innego sklepu zamówiłam
i nie mogę się doczekać kiedy wszystko dotrze....

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Stary 2011-10-03, 11:26   #3444
glamourous
Zakorzenienie

dziewczynki- pytanie do tych ktore braly lub biora fenoterol- czy mialyscie po nim skutki uboczne?
Stary 2011-10-03, 11:26   #3445
elf27
Zadomowienie

ELU a ile waży maluszek?

Dziewczyny potrzebne coś do posypywania pupy?
Stary 2011-10-03, 11:27   #3446
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Zadowolona z wózka? Nasz jeszcze nie dotarł- ma być w tym tyg
Z resztą łóżeczko i posciel itp. itd. też
Ja z basenu juz zrezygnowałam itp. Męcze się mega i ubieranie po-suszenie... na sama myśl opadam z sił.
Wozek na arzie stoi i smierdzi kola niesamowicie smierdza Czy zadowolona to sie okaze jak zaczne dziecko wozik tak naprawde
NO ja bardzo nie lubie momentu wychodzenia z basenu, na razie jest cieplo to nie trzeba az tylu warstw ubran na siebie ladowac, ale pewnie bedzie gorzej ;/ Kupilam sobie specjalnie bluze ciazowa z kapturem, bo nie cierpie suszenia wlosow na basenie. dobrze, ze mam bardzo blisko.
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:29   #3447
truscafka
Zadomowienie

Dzień dobry
Aaaaale dziś pospałam, mmmmmmmmm. Prawie do 11 jak nigdy

Cytat:
Napisane przez milagrosa Pokaż wiadomość
Wy też się tak męczycie z tym spaniem w ostanich tygodniach??
oj tak tak, ostatnio przestałam przesypiać całe noce...:/

Cytat:
Napisane przez Paula__22 Pokaż wiadomość
Od 10 października w biedronce będą rajstopy dla maluszków za 7.99. Wypróbowałam na starszym i mogę polecić.
A dla starszaków czpka, szalik i ręakwiczki.
widziałam tą gazetkę, bardzo fajne te rajstopki i tanie - na pewno sie skuszę. Kupiłam ostatnio 3 pary ale tak naprawdę chyba tylko 1 z nich będą dobre na początek, bo te pozostałe są dosyć duże - nie było tego widać jak były pozszywane

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Być z kimś na siłę i się męczyć nie ma sensu.. Sama kiedyś byłam w takim związku, gdzie męczyłam się, płakałam, wybaczałam, dawałam szanse.. Aż pewnego dnia coś we mnie pękło i odeszłam. Przepłakałam wiele nocy, miałam wątpliwości czy dobrze zrobiłam.. Po pewnym czasie poznałam mojego mężusia i wiedziałam, że to na niego czekałam całe swoje życie Wiadomo, jak w każdym związku bywają kłótnie, ale dopiero przy nim mogę pewnie powiedzieć, że jestem szczęśliwa
Jeżeli ten facet Cię kocha to będzie walczył o Was, a jeżeli nie to upewnisz się, że dobrze zrobiłaś i że Twój książe czeka gdzieś na Ciebie

Princessska przeżyłam baaardzo podobną historię więc też jestem tego samego zdania co Ty, zaraz po tym jak coś we mnie pękło (już nie wytrzymałam) i zakończyłam ten chory związek, pojawił się mój obecny mężuś... okazało się, że czekał na mnie, ale nie miał odwagi aby zacząć działać dopóki byłam "zajęta"...

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0

Edytowane przez truscafka
Czas edycji: 2011-10-03 o 11:30
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:36   #3448
goldika
Zakorzenienie

Dziewczyny maly OT
wlasnie kupiam cos na allegro i jak zawsze placilam z Place z Allegro. Przekierowalo mnie z zabezpieczeniem na strone banku, przelew zrobilam... a w statusie platnosci nadal po ponad pol godz mam :transakcja rozpoczęta"
normalnie to po minucie po przelewie status zmienial sie na "transakcja zakonczona".
Co mam robic??
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:43   #3449
Paula__22
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny maly OT
wlasnie kupiam cos na allegro i jak zawsze placilam z Place z Allegro. Przekierowalo mnie z zabezpieczeniem na strone banku, przelew zrobilam... a w statusie platnosci nadal po ponad pol godz mam :transakcja rozpoczęta"
normalnie to po minucie po przelewie status zmienial sie na "transakcja zakonczona".
Co mam robic??
Poczekaj jeszcze trochę, czasem zdarza się tak jeżeli w banku mają jakieś większe tranzakcje, to blokują sobie kwoty i dopiero na sesji rozliczeniowej przechodzą. Dziś dużo wypłat przechodzi bo 1 był w sobotę. Ja mam w Pko i sesj rozliczeniowa co 3 godziny.
Paula__22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 11:45   #3450
glamourous
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny maly OT
Co mam robic??
JA TAK MIALAM Z TYM ZE U MNIE STATUS TRANSAKCJA ROZPOCZETA trwal prawie tydzien...ciagle myslalam ze sie zmieni. w koncu poszlam do banku zeby mi potwierdzili ze pieniadze nie wyszly i anulowalam, zaplacilam jeszcze raz i za drugim razem sie ukonczylo od razu

nie wiem czasem jakis blad wyskakuje i tak sie dzieje

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości