|
|
#361 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: TVP a Religia
Cytat:
U nas ludzi religinych atakuje się: mówi się o nich mohery, ciemnota... Właściwie atakuje się ludzi tylko jednej religii. Kate Middleton w Wielkiej Brytanii jest publiczną osobą i może spokojnie nosić krzyż na szyi przy oficjalnych okazjach i brać ślub transmitowany na cały świat w katerze. A u nas? U nas kazaliby jej założyć moherowy berecik i nazwali zacofanym ciemnogrodem i dodali jeszcze, żeby nie robiła wiochy na cały świat. Już sobie wyobrażam jak Monika Olejnik by pytała życzliwie w TVN - Czy Pani nie powinna zostawiać takiej sakralnej biżuterii w domu, no w domu bożym? Przecież miejsce krzyża jest w kościele Zarzuciłaś mi, że moje rozumowanie jest błędne ale nie powiedziałaś dlaczego dlatego poprosiłam Cię o konkrety. W sprawie religia kontra ateiści często pomija się kwestię, że ateiści potrafią być równie fundamentalistyczni w swoich poglądach jak religijnie ludzie. Dlatego przechył ani w jedną stronę, ani w drugą nie jest dobry. Ludzie powinni się nawzajem szanować i pozwalać sobie nawzajem wyznawać lub nie dowolną (legalną) religię lub pozostawać agnostykami czy też ateistami a nie wydzierać sobie nawzajem symbole religijne. Nie mam nic przeciwko, żeby obok krzyża w przestrzeni publicznej pojawiła się gwiazda Dawida czy symbol ateistów - bo wiem, że taki też istnieje.
|
|
|
#362 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#363 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A Nergal przypominam nie jest ateistą tylko satanistą a to jednak różnica. Bo satanista jest z założenia wrogo nastawiony do katolicyzmu a ateista niekoniecznie.
|
|
|
#364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A widziałaś może zdejmowanie symboli religijnych zawieszonych kiedyś przez sympatyków Palikota? Jak pan radny z PiS zrzucił symbol ateistów [co jest dla mnie głupotą, ale we współczesnym świecie jest jakąś logomania, pismo obrazkowe normalnie], i zdjął symbol każdej innej religii przy wtórze zachwytów swoich kolegów, zostawiając krzyż? Szkoda, że jeszcze godła nie zdjął, bo się jakieś ptaszysko koło krzyża panoszy. Tam transmitowali ślub. U nas z każdej jednej państwowej okazji są oficjalne msze. Ślub każdy sobie bierze tak jak mu się podoba, POZA TYM, jak słusznie zauważyłaś to państwo wyznaniowe. Więc chyba oczywiste, że członek rodziny królewskiej, która jest tego kościoła zwierzchnikiem, bierze ślub w tymże kościele. A potem, jako członek tejże rodziny księżna nosi symbole religijne. I jakoś nie słyszałam, żeby ktoś atakował polityków noszących sobie krzyżyki na szyi. Ba, w czasie zaprzysiężenia np. prezydenta ma on prawo powiedzieć "Tak mi dopomóż Bóg". Ktoś się burzy i robi awantury? ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ---------- Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
||
|
|
|
|
#365 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#366 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ALE do krzyży w szkołach ALE do wciąż za małej liczby kościołów ALE do lekcji etyki ALE do wychowania seksualnego Ale do mniejszości seksualnych ALE do In Vitro......... A pytała? NIE. A Kate kazała postawić krzyż przed pałacem? Nie przypominam sobie. A ten krzyż zwisa może jej do kolan żeby każdy mógł go zobaczyć? A wierzysz że wtedy nie powstałaby narodowe powstanie przeciw umieszczaniu symboli którymi katolicy gardzą? aka była batalia o krzyż w sejmie lub w szkołach? A wtedy tylko chcieli je zdjąć. Gdyby chcieli dołożyć symbole innych religii byłby szum i to spory. Tak czy inaczej nie spotkałam się nigdzie z tak radykalną i waleczną postawą wśród wyznawców innych religii, może jest ich tylko paru, może boją się że katolicy ich zaszczują...
|
|
|
|
#367 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To dlaczego zrobiono taką aferę wokół krzyża na Karkowskim Przedmieściu? Ja się zastanawiam czy byłoby tyle krzyku, gdyby ktoś przyniósł sfastykę?
|
|
|
#368 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#369 |
|
Konto usunięte
|
Tego co przyniósł swastykę od razu by zamknęli... Cóż za błyskotliwe porównanie.
|
|
|
|
|
#370 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2976720 4]Swastyka to symbol religijny? A masz jakieś wątpliwości? Wikipedia czeka... Nie pisałam z przymionikiem religijny prawda?
|
|
|
#371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, że propagowanie faszyzmu, w przeciwieństwie do katolicyzmu, jest nielegalne w Polsce? Odsyłam do konstytucji. Za swastykę byłby prokurator. I ciągle nie wiesz, w czym jest problem. Krzyż przynieśli harcerze. Postał. Żałoba się miała ku końcowi, krzyż chcieli PRZENIEŚĆ DO KOŚCIOŁA [co było również intencją harcerzy]. A katoliccy obrońcy krzyża zwyzywali harcerzy, księdza, przywiązywali się do krzyża! O to chodziło w tej aferze! Nikt nie chciał tego krzyża spalić czy wyrzucić, tylko przenieść w miejsce, gdzie będzie otoczony szacunkiem a nie politycznymi przepychankami. Mnie, ateistce, było żal patrzeć na to, co z krzyżem robili jego obrońcy. A wiesz czemu? Bo ja szanuję go jako symbol chrześcijan, a to co sie tam działo w moim odczuciu znieważało krzyż, kościół, katolików, chrześcijan, Chrystusa który na tym krzyżu zginął pośrednio też, i na sam koniec-obrażało pamięć o WSZYSTKICH ofiarach katastrofy. Ale to Wy jesteście prześladowani.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#372 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
Z harcerzami? Kto się brutalnie obszedł z harcerzami? A, tzw. obrońcy krzyża, tak?
|
|
|
|
#376 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#377 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A co do Nergala to ja nie oglądam TV i myślę, że wielu katolików też wkrótce przestanie bo co mają tam oglądać?
http://www.radiownet.pl/ Edytowane przez ElRita Czas edycji: 2011-10-03 o 17:48 |
|
|
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z awanturnikami ma sobie radzić policja, tak z kibolami jak i z fanatykami atakującymi ludzi, więc nie widzę większej różnicy. ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Powtarzam pytanie. Kto atakował harcerzy? Jakie organa władzy państwowej?
|
|
|
|
|
#379 |
|
Konto usunięte
|
A po co mam prowadzić z Tobą rozmowę, skoro Ty nawet nie odpowiadasz na moje argumenty? Twoje argumenty dla mnie są śmieszne, bo zwyczajnie nie masz pojęcia o czym mówisz. O satanistach nie masz pojęcia, o sprawie pod krzyżem nie masz pojęcia, twierdzisz, że katolicy są prześladowani... Ale dalej idziesz w zaparte.
|
|
|
|
|
#380 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy nie przeczytałam ani nie usłyszałam z ust Nergala, że jest satanistą. Może coś ominęłam, jeśli tak to poprawcie.
Nawet jeśli to zagłębiłam się w temat tej wiary i ze złym diabłem ma ona tyle wspólnego, co chrześcijaństwo ze świętą krową. Katolicy chcą tolerancji, ale to działa tylko w ich kierunku. Mamy darzyć szacunkiem, tolerować, nie niszczyć świątyń. Jeśli to samo idzie w kierunku innych wiar to już nie bardzo. Bo Budda się nie podoba, bo ktoś może nie akceptować krzyża pod sejmem. Bo katolicy to, katolicy tamto... Zacznijcie wymagać od siebie tego, czego chcecie od innych a świat stanie się piękniejszy. W piśmie świętym jest zapis o tym, by nie modlić się do obrazów i symboli. A tu szaleństwo z krzyżem. Chociaż w sumie jak możecie szanować innych podczas gdy nie szanujecie własnego uwielbionego symbolu? |
|
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#382 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli jak ja postawię na środku wrocławskiego rynku konar drzewa z apelem o pomnik upamiętniający bitwę pod Cedynią, potem się do tego konara przywiąze kilka osób to władze Wrocławia nie mogą zabrać takiego konara, tylko mają tam wstawić pomnik, tak?
|
|
|
|
|
#384 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą, skoro katolicy to podobno większość, to przecież oni w dużej mierze decydują o oglądalności poszczególnych programów i widocznie nie mają takich zastrzeżeń. Edytowane przez soulsweeper Czas edycji: 2011-10-03 o 18:20 |
|
|
|
|
|
#385 |
|
Raczkowanie
|
Słowo na niedzielę jest raz w tygodniu prawda? Plebania jest serialem o katolikach ale nie dla katolików. To jest zwykły serial tak samo jak "Detektyw w sutannie" i "M jak miłosć" - taki sam niski poziom. Filmy o Janie Pawle II giną w morzu laickich propozycji...
|
|
#386 |
|
Zadomowienie
|
To co, katolicy mogą oglądać tylko programy o tematyce religijnej? Pozostaje TRWAM i Religia TV w takim razie, ale chyba większość katolików nie ma jednak takich zastrzeżeń, skoro laickie propozycje mają się tak dobrze.
|
|
|
|
|
#387 |
|
Raczkowanie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;2976773 2]Nigdy nie przeczytałam ani nie usłyszałam z ust Nergala, że jest satanistą. Może coś ominęłam, jeśli tak to poprawcie.
[/QUOTE] Może jakiś dziennikarzyna pofatygowałby się i spytał Nergala? Widać komuś zależy na utrzymywaniu atmosfery kontrowersji wokół niego.
|
|
#388 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym od kiedy to telewizja ŚWIECKIEGO państwa ma obowiązek puszczać jedynie filmy stricte katolickie? Znam wielu katolików, którzy oglądają "normalne" filmy i programy, nie muszą mieć w każdym kadrze krzyża. ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:24 ---------- Cytat:
To chyba osobista sprawa każdej osoby, nie?
||
|
|
|
|
#389 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(Idę teraz na kawę i życzę udanej konwersacji - jak wrócę to się postaram odnieść, do reszty dyskusji)
http://www.radiownet.pl/ Edytowane przez ElRita Czas edycji: 2011-10-03 o 18:27 |
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:57.