2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :) - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-03, 18:24   #3181
rybka13
Zakorzenienie

Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)

Kochana nie stresuj się, jeżeli już Ci przeszło, to pewnie to była zwykła biegunka, coś Ci zaszkodziło i tyle. Poczekaj z tymi badaniami, jak sie będziesz dobrze czuła. Myslę że w razie czego normalne badanie krwi wykryło by jakieś nieprawidłowości
Przykro mi z powodu mamy, trzeba myśleć pozytywnie, musi być dobrze
rybka13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:10   #3182
cziqua
Zadomowienie

Dziewczyny ja wiem że to już gdzies tu któaś z Was chyba pisala ale nie wiem gdzie a mam pytanko

czy II trymestr zaczyna sie jak bedzie 13tydz+1dzień czy 14 tydz +1 dzień bo juz się tracę

Filip Jan

16.04.2012
godzina 16:30
najszczęśliwszy dzień w moim życiu
narodziny syna Filipa!!!

cziqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:10   #3183
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Zariah uwazam, ze jesli juz dobrze sie czujesz, nie masz biegunki nie wymiotujesz nie goraczkujesz, to nie ma sensu wydawac kasy na to badanie. Ale to moje zdanie, oczywiscie jesli bardzo sie boisz to zrob sobie posiew krwi.
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:12   #3184
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rybka13 Pokaż wiadomość
Kochana nie stresuj się, jeżeli już Ci przeszło, to pewnie to była zwykła biegunka, coś Ci zaszkodziło i tyle. Poczekaj z tymi badaniami, jak sie będziesz dobrze czuła. Myslę że w razie czego normalne badanie krwi wykryło by jakieś nieprawidłowości
Przykro mi z powodu mamy, trzeba myśleć pozytywnie, musi być dobrze

Chyba poczekam faktycznie. Biegunka trwała może ze 3 godziny w sumie .. więc chyba faktycznie wymyślam głupoty. Wymiotów żadnych, gorączki żadnej.
Zwykłe badanie krwi tego nie wykryje niestety trzeba zrobić specjalne ale cena to mnie zabiła

mamą się martwię bo ja nic kompletnie nie wiem o tych di dimerach. Wiem że robi się badania żeby potwierdzić lub wykluczyć zatorowość.
Lekarz peirwszego kontaktu dał skierowanie do szpitala ale powiedział że to dlatego że zdiagnozować choroby nie da się w warunkach labolatoryjnych więc trzeba się położyć na badania
Moja mama głupek jeden oczywiście jest tak zajęta że nie może pójść wcześniej, dopiero w środę ech... mój kochany mamuś - pracuś taki, całe życie nic tylko pracuje i pracuje i nic o sobie nie myśli

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-10-03 o 19:13
Zariah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:12   #3185
negila
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
mam nadzieje ze magnez u Ciebie wystarczy
Ale doskonale Cie rozumiem, bo ja przy pierwszej ciazy tez mialam twardnienie brzuszka od 20tc, bylo to dosc meczace, bo ciagle to czulam, nie jest to bolesne ale takie niefajne uczucie. Lekarz nawet kazal mi zapisywac ile razy w ciagu dnia to wystepuje i ile sekund trwa. Niektore twardnienia trwaly okolo minute. Niestety to twardnienie to byly skurcze przedwczesne i bralam dodatkowe leki: fenoterol i isoptin. Skurcze te powodowaly skracanie sie szyjki macicy, lekarz mowil, ze jesli leki nie pomoga bede musiala isc do szpitala na zakladanie chyba krazka czy jakos tak, w kazdym razie udalo sie bez tego, donosilam do 38 tc ale w ostatnich tygodniach ciazy mialam bardzo krociutka szyjke.
wiem właśnie że tak to może wyglądać... mam nadzieję że nie będzie źle i staram sie niepotrzebnie nie panikować. i masz rację to takie niefajne uczucie
mogę leżeć plackiem ale do szpitala to ja nie chce

Zariah tak jak dziewczyny pisały nie panikuj, tylko obserwuj organizm będzie dobrze, z mamą mam nadzieję też

negila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:19   #3186
anagat
Zadomowienie

Cytat:
uuu mówisz że słabo... nie, nie byłam na czczo, po dużym śniadaniu, bo wizytę miałam w południe. Ale ja nigdy się słabo nie czułam, nawet po pobraniu krwi. A ostatnio zauwazyłam że ciśnienie też mam nie za wysokie: 113/66, 114/64, z dwóch wizyt ale oba podobne, więc chyba tak mam. W każdym razie czuje się bardzo dobrze.

---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Mi trochę podrosły piersi i sutki chyba też ------ Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Rybka, Ty się absolutnie nie sugeruj i nie stresuj.. Jeśli powiedzieli Ci , ze jest git, to jest git. Każde laboratorium ma swoje normy Tak dla mojej ciekawosci, następnym razem, jak będziesz miała taką okazję, spójrz na normy Albo się spytaj (choć położna pewnie nie będzie wiedzieć)

Ja wróciłam z roboty. Zmęczona jak cholera. Wszyscy mnie irytują w pracy. Robię się prawdziwą zołzą i ludzie są zdziwieni, bo ja byłam znana z szerokiego uśmiechu i hiper energii. A teraz ...??

Apropo oscypków. No i co z tego że niepasteryzowane.. hmm i ze bakterie..?? W żołądku kwas je wybije tak czy siak. Toć my mamy bakterie w całym jelicie i to jest norma.
Ja bym się nei przejmowała, tylko jadła to na co mam ochotę Ale to moje zdanie, ja jem wszystko na co mam ochotę . Oczywiście w rązsądnych ilościach

Aaagaaa!!!!!!!!!!!!!!!! 8 maja RULEZZZZZZZZZZZZ:ju pi:

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość

Chyba poczekam faktycznie. Biegunka trwała może ze 3 godziny w sumie .. więc chyba faktycznie wymyślam głupoty. Wymiotów żadnych, gorączki żadnej.
Zwykłe badanie krwi tego nie wykryje niestety trzeba zrobić specjalne ale cena to mnie zabiła

mamą się martwię bo ja nic kompletnie nie wiem o tych di dimerach. Wiem że robi się badania żeby potwierdzić lub wykluczyć zatorowość.
Lekarz peirwszego kontaktu dał skierowanie do szpitala ale powiedział że to dlatego że zdiagnozować choroby nie da się w warunkach labolatoryjnych więc trzeba się położyć na badania
Moja mama głupek jeden oczywiście jest tak zajęta że nie może pójść wcześniej, dopiero w środę ech... mój kochany mamuś - pracuś taki, całe życie nic tylko pracuje i pracuje i nic o sobie nie myśli
Zariah, grypa żołądkowa może dopaść każdego. Będzie dobrze Nie rób żadnych badań. Szkoda zachodu.

A co do mamy.. D dimery mogą wzrosnąć w stanie zapalnym, po operacji, w ciąży, po niektórych lekach ( i to do pewnych wartości jest normą). Jaki mama ma wynik? W zatorowości to na ogół wynik jest w tysiącach..

Ale jeśli tak, to nie można tego bagatelizować. Szczególnie jesli pojawią się jakiekolwiek problemy z oddychaniem, zadyszka... Wtedy PĘDEM do szpitala!

Trzymam kciuki, żeby to było zupełnie NIC

Kurcze już dawno nie czułam sie tak strasznie samotna. Szlak by to trafił, że akurat teraz mój mąż musiał jechać.

Dzięki Bogu, że Wy tu jesteście
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:21   #3187
negila
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja wiem że to już gdzies tu któaś z Was chyba pisala ale nie wiem gdzie a mam pytanko

czy II trymestr zaczyna sie jak bedzie 13tydz+1dzień czy 14 tydz +1 dzień bo juz się tracę
wydaje mi się że 14+1 ale pewności nie mam

negila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:22   #3188
karolca
Zakorzenienie

Oscypek, wytwarzanie w skrócie
Cytat:
Po wydojeniu owiec do drewnianego skopka – "gielety" mleko zlewane jest przez lniane płótno (w ten sposób odcedza się np. źdźbła trawy itp.) do drewnianej "puciery" (rodzaj kadzi). Następnie należy dodać "klog" (wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę), dzięki temu z mleka powstaje masa serowa, którą należy odcisnąć i uformować. Podczas odciskania ser maczany jest w gorącej wodzie. Po uformowaniu sera moczy się go przez dobę w solance – "rosole", która usuwa z niego nadmiar wody w procesie osmozy (kąpiel ma też własności bakteriobójcze). Po wymoczeniu sery leżakują na górnej półce w bacówce i są wędzone. Tradycyjnie w bacówkach płonął ogień podsycany drewnem sosnowym lub świerkowym. Sery podczas leżakowania wędziły się w jego dymie.
Tak więc można jeść oscypki. Wędzenie chyba też zabija niepożądane bakterie?
Zjadłabym teraz oscypka... mają taki fajny smak

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-03, 19:26   #3189
anagat
Zadomowienie

Zariah, doczytałam poziom D-D. A czemu Twoja mama miała je robione?
Ma jakieś objawy??

Karolca, ja też bym sobie oscypeczka zjadła
Ja chyba w listopadzie wycięgnę małża( on i bez ciągania chętny będzie) do Zakopca, albo gdzie w góry

Nie wiecie może czy trudno znaleźć kwaterę, jak sie jest z pieskiem??? Albo czy są jakieś problemy na szlakach?

A z drugiej strony jestem tak spragniona babskich pogaduch, że najchętniej bym urlop spędziła z mamą, teściową i przyjaciółką
Stary 2011-10-03, 19:32   #3190
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Oscypek, wytwarzanie w skrócie

Tak więc można jeść oscypki. Wędzenie chyba też zabija niepożądane bakterie?
Zjadłabym teraz oscypka... mają taki fajny smak
Karolciu, gdyby to tak naprawdę było wytwarzane, to nie było by problemu
Niestety teraz większość oscypków wytwarzana jest z krowiego mleka a nie owczego (pamiętacie tą aferę o nazwę co jest oscypkiem a co nie? Wększość nie spełniało wymogów UE) Poza tym był przy okazji tej akcji program (Uwaga czy coś takiego) w jakich warunkach potrafią je wytwarzać (w chacie, w brudnych naczyniach, w nieodpowiednich temperaturach itp.) Nie mówię, że wszystkie! Ale ciężko w Zakopanem znaleźć takie, które są prawdziwymi oscypkami. Oczywiście każdy sprzedawca będzie zachwalać swoje. Ale co z tego, jak tu nie ma opakowania, na którym masz napisany skład itp.
Stary 2011-10-03, 19:36   #3191
rybka13
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cziqua Pokaż wiadomość

II Trym. zaczyna się wraz z 14tc. A 14tc = 13+1 To kiedy TY zaczynasz II trym?
Stary 2011-10-03, 19:37   #3192
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
Karolciu, gdyby to tak naprawdę było wytwarzane, to nie było by problemu
Niestety teraz większość oscypków wytwarzana jest z krowiego mleka a nie owczego (pamiętacie tą aferę o nazwę co jest oscypkiem a co nie? Wększość nie spełniało wymogów UE) Poza tym był przy okazji tej akcji program (Uwaga czy coś takiego) w jakich warunkach potrafią je wytwarzać (w chacie, w brudnych naczyniach, w nieodpowiednich temperaturach itp.) Nie mówię, że wszystkie! Ale ciężko w Zakopanem znaleźć takie, które są prawdziwymi oscypkami. Oczywiście każdy sprzedawca będzie zachwalać swoje. Ale co z tego, jak tu nie ma opakowania, na którym masz napisany skład itp.
Oscypek jest nazwą zastrzeżoną i nie może być wytwarzany inaczej i w innych regionach. Ma ściśle określony skład - może zawierać do 40% mleka krów czerwonych. Ale mleko jest mlekiem.
A to, co jest wyłącznie z mleka krowiego nosi nazwę GOŁKA i różni się również kształtem. Jednak niedoświadczony turysta nie wie tego.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-03, 19:39   #3193
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Zariah, doczytałam poziom D-D. A czemu Twoja mama miała je robione?
Ma jakieś objawy??
Leczyła się hormonalnie z powodu menopauzy. I ginekolog zarządziła badania. i wyszło.
Ale nie wiem dlaczego akurat te badania zarządziła Mama była ostatnio zmęczona i słaba ale zwalała to na menopauzę i hormony.
nawet jak miała jakieś inne objawy to w zyciu mi nie powie żeby mnei nie martwić. Wyciągnełam z niej że duszności nie miała jeszcze. Tylko jej słabo było ogólnie i zmęczona...

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Karolca, ja też bym sobie oscypeczka zjadła
Ja chyba w listopadzie wycięgnę małża( on i bez ciągania chętny będzie) do Zakopca, albo gdzie w góry

Nie wiecie może czy trudno znaleźć kwaterę, jak sie jest z pieskiem??? Albo czy są jakieś problemy na szlakach?
na szlakach piesów nie wolno
jak cię złapią to mandat. Z powodu zwierząt w rezerwacie przyrody.

Jeśli chodzi o wypad w góry to polecam Murzasihle
mój dziadek był tamtejszy górol prawdziwy
plusy:
+ Blisko do Zakopca ale nie w mieście
+ blisko na szlaki
+ mnóstwo kwater

Minusy
- miejscowość turystyczna więc ceny jak w zakopcu
- miejscowośc turystyczna więc sporo turystów

A tak to. Ja kocham Murzasihle. Może Ci z psem pozwolą pojechać jak podzwonisz i popytasz. Nie powino być problemu chyba że to jakiś wielki bernardyn albo dog

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-10-03 o 19:45
Stary 2011-10-03, 19:40   #3194
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Oscypek jest nazwą zastrzeżoną i nie może być wytwarzany inaczej i w innych regionach. Ma ściśle określony skład - może zawierać do 40% mleka krów czerwonych. Ale mleko jest mlekiem.
A to, co jest wyłącznie z mleka krowiego nosi nazwę GOŁKA i różni się również kształtem. Jednak niedoświadczony turysta nie wie tego.
No właśnie ja jestem takim niedoświadczonym turystą Jaka to jest ta różnica w kształcie? Możesz to opisać?
Stary 2011-10-03, 19:40   #3195
rybka13
Zakorzenienie

anagat mama Zariah ma właśnie wynik d-dimerów ponad 9 tys
Stary 2011-10-03, 19:42   #3196
cziqua
Zadomowienie

Cytat:
II Trym. zaczyna się wraz z 14tc. A 14tc = 13+1 To kiedy TY zaczynasz II trym?

16 października :haha ha: nigdy dobra z matmy nie byłam ale dzięki za odpowiedź w każdym razie juz niedługo

Filip Jan

16.04.2012
narodziny syna Filipa!!!

Stary 2011-10-03, 19:42   #3197
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
.... Poza tym był przy okazji tej akcji program (Uwaga czy coś takiego) w jakich warunkach potrafią je wytwarzać (w chacie, w brudnych naczyniach, w nieodpowiednich temperaturach itp.) Nie mówię, że wszystkie! Ale ciężko w Zakopanem znaleźć takie, które są prawdziwymi oscypkami. Oczywiście każdy sprzedawca będzie zachwalać swoje. Ale co z tego, jak tu nie ma opakowania, na którym masz napisany skład itp.
Cytat:
Zgadzam się z alamig. Karolciu górale cwaniaczki są że hej. Wiem z doświadcznenia rodzinnego. Wcisną Ci cokolwiek i nazwą to oscypkiem, bądź oscapkiem, oscupkiem, oscepkiem.
I tak piknie byda zachwoloc ze hej. W życiu się nie przynają że to gołka.
A warunki w jakich je wytwarzają są dalekie od higienicznych
Nie mnie j jednak w wiekszości są bezpieczne dla zwykłych śmiertelników nie stanowią zagrożenia ale dla ciężarówek to nie wiem...

Stary 2011-10-03, 19:43   #3198
karolca
Zakorzenienie

jeszcze odnośnie oscypka. Warto przed kupnem uważnie się rozejrzeć lub nawet w internecie poszukać jak kupić prawdziwego oscypka a nie bubla.

Murzasichle powiadasz? Byłam tam daaaaaawno temu i bardzo mi się podobało. Cudowny widok na Tatry. Co prawda spory kawałek od szlaków turystycznych... i jak tam byłam, to turystyka w tej miejscowości dopiero raczkowała. Pięknie było.
Pamiętam spotkanie w chacie gazdy. Opowiadał nam o Murzasichlu, stroju górala i góralki, o tradycjach... Fajnie było.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-03, 19:48   #3199
cziqua
Zadomowienie

aj jeśli chodzi o wypoczynek to z mężem uwielbiamy wypady do kotliny kłodzkiej Duszniki błędne skały strzeliniec piękne widoki jest co pozwiedzac

Filip Jan

16.04.2012
narodziny syna Filipa!!!

Stary 2011-10-03, 19:49   #3200
alamig
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się z alamig. Karolciu górale cwaniaczki są że hej. Wiem z doświadcznenia rodzinnego. Wcisną Ci cokolwiek i nazwą to oscypkiem, bądź oscapkiem, oscupkiem, oscepkiem.
I tak piknie byda zachwoloc ze hej. W życiu się nie przynają że to gołka.
A warunki w jakich je wytwarzają są dalekie od higienicznych
Nie mnie j jednak w wiekszości są bezpieczne dla zwykłych śmiertelników nie stanowią zagrożenia ale dla ciężarówek to nie wiem...
No właśnie. Jeszcze nazywają to scypki, serki itp. Ale często nie piszą nazwy na straganach, tylko wciskają, że to prawdziwe oscypki z owczego mleka. Najwięcej takich sprzedawców jest na targu pod samą kolejką na Gubałówkę
Stary 2011-10-03, 19:52   #3201
karolca
Zakorzenienie

Nie wiem jak teraz, bo w górach daaawno nie byłam.
ponad 10 lat temu można było oscypki kupić w gazdówkach gdzieś na szlakach turystycznych. Bo te z Gubałówki czy na Krupówkach... to można kupić rurkę z kremem

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-03, 19:52   #3202
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Murzasichle powiadasz? Byłam tam daaaaaawno temu i bardzo mi się podobało. Cudowny widok na Tatry. Co prawda spory kawałek od szlaków turystycznych... i jak tam byłam, to turystyka w tej miejscowości dopiero raczkowała. Pięknie było.
Pamiętam spotkanie w chacie gazdy. Opowiadał nam o Murzasichlu, stroju górala i góralki, o tradycjach... Fajnie było.
Uuu to dawno byłaś
Teraz to kurort turystyczny prawie domy pobudowane jak hotele po kilkadziesiąt pokoi. Ale są też naszczęscie mniejsze kwatery po kilka pokoi. Sklepów w bród. Autobusy i busy bezpośrednio do Zakopca co 20 minut
A jeśli chodzi o szlaki to zależy na jakie
na niektóre bardzo blisko i na Słowację nie bardzo daleko. Busiki jeżdża aż miło.

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-10-03 o 20:02
Stary 2011-10-03, 19:53   #3203
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez negila Pokaż wiadomość
wiem właśnie że tak to może wyglądać... mam nadzieję że nie będzie źle i staram sie niepotrzebnie nie panikować. i masz rację to takie niefajne uczucie
mogę leżeć plackiem ale do szpitala to ja nie chce
ja w pierwszej ciazy tez mialam dosc szybko skurcze brzucha, teraz czasami tez juz mam, ale i wtedy i poki co teraz pomogl mi magnez. Potem w 38tc bylam juz na porodowce, bo mialam czeste i regularne skurcze, ktore sie uspokoily przy ktg , ale od tamtej pory chodzilam z 2 cm rozwarciem i skrocona szyjka, a cora i tak nie chciala wyjsc do 42 tc
Stary 2011-10-03, 19:57   #3204
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Nie wiem jak teraz, bo w górach daaawno nie byłam.
ponad 10 lat temu można było oscypki kupić w gazdówkach gdzieś na szlakach turystycznych. Bo te z Gubałówki czy na Krupówkach... to można kupić rurkę z kremem
a teraz w gazdówkach to rzadko można kupić bo im się BHP dorwało do skóry i zakazali ze względow higienicznych. Ale jak będziesz miłą ceperką to gazda zza pazuchy wyjmie oscypka
Tylko trzeba ładnie się usmiechnąć i trochie po nasemu godać.
Ja wychowana w górach (każde wakacje w Murzasihlu przez 10 lat ) to podłapałam gwarę i od łocja wsesnego lub motki wsesnej (tak się miejscowi do gazdy i gaźdiny zwracają) to syćko mogłam wycyganić.

Stary 2011-10-03, 20:04   #3205
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Uuu to dawno byłaś
Teraz to kuror turystyczny prawie domy pobudowane jak hoele oi kilkadziesiąt pokoi. Ale są też naszczęscie mniejsze kwatery po kilka pokoi. Sklepó w bród. Autubusy i busy bezpośrednio do Zakopca co 20 minut
A jeśli chodzi o szlaki to zależy na jakie
na niektóre bardzo blisko i na Słowację nie bardzo daleko. Busiki jeżdża aż miło.
Oglądałam niedawno dość aktualne zdjęcie z Murzasichla... Zmiana niesamowita. Na minus

Cytat:
a teraz w gazdówkach to rzadko można kupić bo im się BHP dorwało do skóry i zakazali ze względow higienicznych. Ale jak będziesz miłą ceperką to gazda zza pazuchy wyjmie oscypka
Tylko trzeba ładnie się usmiechnąć i trochie po nasemu godać.
Ja wychowana w górach (każde wakacje w Murzasihlu przez 10 lat ) to podłapałam gwarę i od łocja wsesnego lub motki wsesnej (tak się miejscowi do gazdy i gaźdiny zwracają) to syćko mogłam wycyganić.
Myślę, że jakbym znalazła nocleg u jakiego górala to po tygodniu podłapałabym trochę gwary i dogadałabym się trochę z takim Jak przez 5 dni w Kijowie nauczyłam się czytać i mówić po ukraińsku. Oczywiście nie poznałam całej gramatyki i słownictwa, ale mogłam się dogadać Ależ byłam dumna!

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-03, 20:11   #3206
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Oglądałam niedawno dość aktualne zdjęcie z Murzasichla... Zmiana niesamowita. Na minus
Zgadzam się w 100%
na pewno łatwiej znaleźć kwaterę ale to już nie to samo.
kiedyś byla to przepiękna góralska mieścina.

teraz to po prostu resort turystyczny.

ale teraz nie łatwo znaleźć prawziwą gorlaską wioskę w której można się wygodnie zatrzymać.
Murzasichle jest pięknie położone i na szczęscie tego zmienić nie można.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Myślę, że jakbym znalazła nocleg u jakiego górala to po tygodniu podłapałabym trochę gwary i dogadałabym się trochę z takim Jak przez 5 dni w Kijowie nauczyłam się czytać i mówić po ukraińsku. Oczywiście nie poznałam całej gramatyki i słownictwa, ale mogłam się dogadać Ależ byłam dumna!
masz ucho do językow! Super
A ukraiński brzmi bardzo ładnie

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-10-03 o 20:10
Stary 2011-10-03, 20:18   #3207
cziqua
Zadomowienie

ahh ide na "m jak miłośc" dobranoc Paniom słodkich snów

Filip Jan

16.04.2012
narodziny syna Filipa!!!

Stary 2011-10-03, 20:22   #3208
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się w 100%
na pewno łatwiej znaleźć kwaterę ale to już nie to samo.
kiedyś byla to przepiękna góralska mieścina.

teraz to po prostu resort turystyczny.

ale teraz nie łatwo znaleźć prawziwą gorlaską wioskę w której można się wygodnie zatrzymać.
Murzasichle jest pięknie położone i na szczęscie tego zmienić nie można.

---------- Dopisano o 19:11 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

masz ucho do językow! Super
A ukraiński brzmi bardzo ładnie
Brakuje mi gór. Niestety mam bardzo daleko, podróż jeszcze dłuższa i męcząca, nawet samochodem. Ale z mężem obiecaliśmy sobie, że jak dziecko będzie miało ze trzy latka, pojedziemy do Tatralandii na Słowacji, z pewnością zatrzymamy się w górach. Taki trzylatek to już duże dziecko, które również coś będzie pamiętało z takiej wyprawy.
Ukraiński jest bardzo podobny do rosyjskiego, ale z żadnym z języków nie miałam wcześniej styczności. Jak byłam z rodzicami na Wschodzie, było mi głupio, że nic nie potrafię przeczytać. I tak małymi kroczkami pytając o litery nauczyłam się prawie całego alfabetu (jak mi jakiejś litery brakowało, to drogą dedukcji mi wychodziła). A rozumienie nie było takie trudne, bo języki słowiańskie są do siebie podobne. Zawsze miałam kogo zapytać o znaczenie słowa/zdania i pamiętałam

Zjadłam czekoladę z orzechami

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-10-03, 20:32   #3209
anagat
Zadomowienie

Już sobie trochę poczytalam o przepisach antypsowych

Dziewczynki, własnie dostałam dostęp do naszego maila Jakie Wy macie śliczne brzuszki.. I w ogóle MACIE brzuszki
Postaram się jak najszybciej wstawić coś od siebie.. Ale to już nie dziś, dziś się nie czuję na siłach. Karolca, Twoje włosy to od zawsze moje marzenie..

I w ogóle fajnie Was zobaczyć Ładne wiosenne mamusie będą w 2012

P.S. Coś wstawiłam od siebie, ale niestety starego(sprzed chyba 3 tyg.)

Edytowane przez anagat
Czas edycji: 2011-10-03 o 20:40
Stary 2011-10-03, 20:35   #3210
tikki85
Zakorzenienie

Przespałam dziś pół dnia . Czuję się okropnie i nie mam apetytu. Mam katar, kicham i boli mnie głowa .

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości