|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2012 Marcowo - Kwietniowe mamy - nie na EURO, a na dziecko czekamy :)
Cytat:
cwiczyc, cwiczyc miesnie kegla... zaciskac i wytrzymywac troszke dluzej... przyda sie do porodu i wracaniu do formy Cytat:
![]() roladki wolowe z kluskami slaskimi ![]() a jutro chyba bedzie zurek i nalesniki ![]() Cytat:
![]() i na szczescie u nas dziadkowie miekkiego serca nie maja, przynajmniej moja mama... ona wie, gdzie ja postawilam granice i ich nie przekroczy... z dziadkiem troche gorzej, ale tez daje sie go opanowac ![]() nie wiem jakby bylo z tesciami, bo widzieli wnusie poki co tylko raz ![]() to dzwon do meza...
|
|
#3452 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mięśnie Kegla mam wyrobione, że za niedługo będę mogła orzechy rozłupywać
|
|
|
|
#3453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mimo wszystko jak sie chce (i robi) siusiu co kilka minut, to cos jest nie tak, trzeba cwiczyc
|
|
#3454 | |||||
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczynki.
mame dzis przyjeli do szpitala. dostala w brzuch zastrzyk na rozrzedzenie krwi i wzieli ja na oddzial. ciesze sie bo sie balam ze im sie limity pokonczyly bo pazdziernik i nie bedzie miejsc. A takto jestem troche spokojniejsza. Trzymajcie kciuki zeby okazalo sie ze to nic strasznego bardzo. Cytat:
czyli z gotowanej na parze rybki zamiast surowej. Wyglada tak samo. Smakuje pysznie. Cytat:
W UK nie ma w ogole czegos takiego jak platne zwolnienia ciazowe. Nie uwazam tego za do konca dobre bo naprawde chore dziewczyny ktore musza lezec w ciazy maja bardzo ciezko, a zasilki chorobwe sa glodowe. I co one maja zrobic? To jest okropne. Powinno byc platne zwolnienie ciazowe dla dziewczyn z problemami w ciazy. Co jest natomiast fajne to ze w UK ta kase co zaoszczedza na zwolnieniach dla ciezarnych wydaja na macierzynskie. Jest platne przez 39 tygodni przy urodzeniu jednego dziecka - nie pelna pensje ale nie jest najgorzej. W Polsce tez mogliby tak zrobic, zaostrzyc odrobine kryteria wydawania zwolnien lekarskich ale za to z zaoszczedzonych pieniedzy wydluzyc znacznie i lepiej oplacac macierzynskie. Bo jednak 20 tygodni to troszke krotko chyba a jednak wiekszosc kobiet dobrze znosi ciaze i moglaby spokojnie pracowac. A pewnie duzo dziewczyn wolalby popracowac dluzej w ciazy zeby potem miec wiecej czasu z maluszkiem. julliczka super ze z malenstwem wszystko ok a co do coreczki Twojej znajomej to bardzo wspolczuje. Do nas tez czasem przychodza znajomi z duza juz 7 letnia dziewuszka. Ale 4 lata temu jak ich poznalismy to ona byla malutka i bardzo bardzo plakala, marudzila i przeszkadzala z nudow. Ja nie rozumiem jak mozna dziecku nie przyniesc zabawek jak sie idzie w gosci. To nie pies ktoremu sie powie lez i lezy. :/ No i bezstresowe wychowanie ... ja jestem na NIE NIE i jeszcze raz NIE. Zgadzam sie Wami dziewuszki - dziecko musi znac granice! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#3455 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no mam nadzieję, że nie będę wyrodną matką już jakiś czas temu mówiłam mojemu TŻowi, że wiele rzeczy trzeba będzie pochować, poprzekładać wyżej itd, bo wiedziałam, że jak maluch zacznie chodzić to będzie łapać wszystko co ma w zasięgu ręki. I oczywiście mamy plan zakryć narzutą kanapę. Nawet wczoraj jak szykowałam się na wizytę myślałam, żeby poprzestawiać wszystko wyżej, ale z drugiej strony myślałam, że nie będę wiochy robić i a poza tym nie przypuszczałam, że to małe to takie łapliwe jest A z tym jedzeniem to chciałam koleżance zwrócić uwagę, żeby mała nie jadła owoców siedząc głęboko na kanapie, ale mi głupio było, to w końcu wzięłam szmatę i położyłam na kolankach małej Cytat:
Ale ja myślę, że koleżanka jednak nie wychowuje aż tak bezstresowo. Poucza małą, mówi że tego nie wolno, natomiast fakt faktem, na wiele rzeczy małej bym nie pozwalała Ale myślę, że koleżanka mimo wszystko jest spoko mamą, generalnie mała wydaje się bardzo szczęśliwa, jest samodzielna, wiele rzeczy już rozumie..Ale ja myślę, że ja do wychowania to ja na pewno będę podchodzić tak jak Ty Gucia. karolca Twój siostrzeniec superancki jest. No i zgadzam się z podejściem Aguśki, trzeba być twardym Dobrze, że mamy tu już doświadczone mamusie ![]() joanaros jak mogłaś wspomnieć o pizzy ![]() Zariah Trzymam kciuki za Twoją Mamę! Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2011-10-05 o 13:46 |
||
|
|
|
#3456 |
|
Zakorzenienie
|
Zariah w Polce wiele dziewczyn poprostu woli siedzieć na zwolnieniu, nawet jak nie muszą, myslę, że to przez kwotę jaka sie otrzymije na zwolnieniu ciążowym
w przyszłym roku macierzyńskiego to 20 tyg. + 4 dodatkowe jeżeli wyrazi się chęć ich wzięcia (do tego ojciec może jeszcze wziąć 2 tyg. tacierzyńskiego) Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2011-10-05 o 13:50 |
|
|
|
#3457 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak Filip lubi wykorzystywac babcie a takze tesciow, oni tak nie gonia go do sprzatania, sa mniej surowi, jednak podoba mi sie w mojej mamie to, ze jak biore Filipa na rozmowe, to nie wtraca sie, widze ze jej smutno i z checia by mu ustapila ale nei robi tego, nie patrzy w jego kierunku (bo czasem przy obiedzie maly robi "cyrk" popisuje sie przy babci i nie chce grzecznie usiasc do fotelika), ze ja nie moge i tlumacze mu ze jak sie nie uspokoi to pojdziemy do pokoju obok i dopiero jak sie wyciszy wrocimy na obiad do wszystkich. No i nie raz musialam to zastosowac, zawsze skutkuje. Czasem musialam z nim wyjsc trzy razy, az sie uspokoil, ale przewaznie po pierwszym razie pomaga![]() Za to tescie juz gorzej, tez staraja sie nie ustepowac, jednak robia wiele po swojemu i nie raz mialamz tego powodu starcia z nimi. Ale po takim boju zazwyczaj robili co chce, no tylko szkoda ze czasem trzeba tupnac noga. A Ty masz inna sytuacje, bo masz daleko tesciow, ale ogolnie dziadkowie sa tacy, ze chcieliby uchylic nieba nie patrzac, ze czasem szkodza. Cytat:
![]() Odnosnie zakazenia bakteria listeria, jesliby tak patrzec na to, to nic bys nie mogla zjesc. Bo tak naprawde mozesz sie zakazic od zjedzenia surowych owocow, warzyw, lodow, fast foodow itd.... Moj maz robi taki pasztet, ze go piecze w wysokiej temp. a chodzi glownie o surowe miesa, niedogotowane, bo w obrobce termicznej bakteria ginie. No a jesli chodzi o surowe owoce iwarzywa to wystarczy dokladnie myc, mozesz dla pewnosci sparzyc wrzatkiem i wtedy nie zarazisz sie listerioza czy inna bakteria jak escherichia coli o ktorej ostatnio bylo glosno ![]() Wiesz nie mozna przesadzac, przeciez nie jesz surowego miesa, myjesz owoce i warzywa, nie zyjesz w skrajnej nedzy masz dostep do wody, wystarczy odpowiednia higiena przygotowywania posilkow ![]() Inaczej nic nie moglabys zjesc
|
|
#3458 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no ale coz... No ale wiadomo ze niektore dziewczyny musza byc na zwolnieniu z roznych wzgledow i wtedy te co musza tez powinny miec mozliwosc bezstresowego na to zwolnienie pojscia. Tu w UK tego nie ma. ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Cytat:
nie wiem kurka jaki oddzial bo rozmawialam z nia jakies 3 minuty i nie zapytalam. Pytalam tylko co jej zorbili do tej pory itd. zapytam jak zadzwonie do siostry wieczorem. Cytat:
Myje warzywa i owoce w goracej wodzie, surowego miesa nie jem, plesniowych tez. Staram sie zachowac zdrowy rozsadek ale czasem mi sie panika wlaczy i wtedy wymyslam
|
|||
|
|
|
#3459 |
|
Zakorzenienie
|
Zariah ja to wiem, że niektóre dziewczyny być muszą na zwolnieniu, ale znam kilka przypadków w swoim najblizszym otoczeniu, że laski na zwolnieniu były od tak sobie... bo nie chciały pracować tylko sie cieszyć ciążą w domu siedąc
dla mnie jest to przesada, ale to tylko moje zdanie |
|
|
|
#3460 |
|
Zakorzenienie
|
Zariah
za mamę.
|
|
|
|
#3461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego coraz bardziej rozważam to L4 a zaniedbania się w domu raczej się nie obawiam, codziennie i tak po chlebek trzeba będzie wyjść, a ja nie z tych co po bułki latają w dresie i wałkach na głowie
|
|
#3462 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w poprzedniej ciazy fajnie mi sie pracowalo, bo byla mila atmosfera, ja tez sie odbrze czulam, pracowalam tylko przy biurku, nigdzie schylac sie nie musialam, zawsze jak chcialam to moglam sobie wyjsc z jakas kolezanka wypic herbate na dworze (bylo jeszcze cieplo). takze nie bylo mi zle ![]()
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2011-10-05 o 14:40 |
|
|
|
|
#3463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój szef nie rozmawiąjąc ze mną na temat do kiedy mam zamiar pracować, założył, że do samego rozwiązania (może jeszcze z pracy miałabym pojechać na porodówkę) bede w pracy, a do tego on sobie wymyslił, że ja po 3 miesiacach wrócę tak zeby nie było problemów z obsadą w sezonie urlopowym Edytowane przez agnes99 Czas edycji: 2011-10-05 o 14:42 |
|
|
|
|
#3464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3465 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja bym miała tylko chwile z dzieckiem spędzać w weekendy ? o nie
|
|
#3466 |
|
Zakorzenienie
|
przetrzepaliśmy całe mieszkanie. Wyników nie ma nigdzie.
Na szczęście Lab wystawił od ręki duplikat
|
#3467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja swoich wyników nawet na oczy nie widziałam. Leżą sobie w teczce w szpitalu |
|
|
|
|
#3468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
co do obiadu to ja ide na łatwizne dziś i coś takiego powrzucam do garnka http://kotlet.tv/szybkie-danie-z-fasola-i-kurczakiem mam nadzieję że będzie smaczne bo jeszcze czegoś takiego nie wykombinowałam
|
|
#3469 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a ja kompletnie nie mam ochoty na mięso...przyswajam tylko wędliny a takie mięso, które trzeba smażyć, albo piec, mnie obrzydza.
|
|
|
|
#3470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nawet jak mąż zrobi mięso na obiad to ja ani na to patrzeć nie mogę
. Mam nadzieję, że przejdzie, bo kurde zostanę wegetarianinem |
|
|
|
#3472 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja swojego nie wyprowadzałam wcale z błędu, niech sobie mysli co chce, a potem sie dyrekcji tłumaczy dlaczego nie załatwił zastepstwa bo on to rzucił w rozmowie z kimś i wcale nie wiedział, że ja to słyszałam Cytat:
przejdzie Ci
|
||
|
|
|
#3473 |
|
Zakorzenienie
|
Sutki mnie bolą. Tak przez przypadek się dotknęłam i aż gwiazdki zobaczyłam
|
|
|
|
#3474 |
|
Zadomowienie
|
oj suty też mnie targają
co do mięska to jakoś ostatnio jestem strasznie mięsożerna i ziemniakożerna ![]() ![]() a z mięska to najlepiej właśnie rolady sląskie, schabowe, pieczeń wołowa, mielone o mięsku z grila nie wspomnę ![]() albo oj kaczuchę bym zjadła z zurawina albo piersi z kurczaka w sosie śmietanowo kurkowym
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#3475 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie jakiś czas chyba nie bolały...albo po prostu jakoś ich nie dotykałam
A ja mam ciągłą ochotę na fast food. A pamiętam jak kiedyś jak chodziłam do McDonalda, albo KFC i widziałam kobiety w ciąży jedzące te śmieci to mówiłam "jak one tak mogą truć się w ciąży"...no i teraz robię to samo...no ale raz na miesiąc max. Mimo, że mam ochotę na częściej |
|
|
|
#3476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oj takiego Big Maca z frytkami i shake czekoladowy to bym wszamała a jeszcze lepiej z BurgerKinga ![]() albo kebaba a nawet hot dog z Bp by mi wystarczył
|
|
|
|
#3477 |
|
Zakorzenienie
|
Cziqua ja tylko kuraka jadam
A kebab...mhmmm...od Turka....z masą sałatek na talerzu z sosem jogurtowym
|
|
|
|
#3478 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo mnie też ciągnie do takiego jedzonka i jestem skłonna zaprosić dziś tam męża na kolację takiego smaka mi narobiłyscie
|
|
#3479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3480 |
|
Zadomowienie
|
dla mnie akurat bardzo rzadko coś jest przesolone
![]() chociaż jak dla mnie jest przesolone to dla innych (oprócz mojego taty) niejadalne e to ja każde mięsiwo zjem
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:42.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
już jakiś czas temu mówiłam mojemu TŻowi, że wiele rzeczy trzeba będzie pochować, poprzekładać wyżej itd, bo wiedziałam, że jak maluch zacznie chodzić to będzie łapać wszystko co ma w zasięgu ręki. I oczywiście mamy plan zakryć narzutą kanapę.
Ale myślę, że koleżanka mimo wszystko jest spoko mamą, generalnie mała wydaje się bardzo szczęśliwa, jest samodzielna, wiele rzeczy już rozumie..

za mamę.

. Mam nadzieję, że przejdzie, bo kurde zostanę wegetarianinem