|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Oczywiście, że się robi często
Ale równie dobrze lekarz mógł mówić o badaniu genetycznym USG. Z tym, ze tutaj tak samo bym Ci napisała, że one są po to, by wykluczyć różne wady u dzidziusia... Przecież nie po to, by sobie go pooglądać jak tam wesoło fika w brzuszku ![]() nic się nie bój Toż to rutyna
|
|
|
|
#932 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeziernośc na USG się mierzy
|
|
|
|
|
#933 |
|
Zakorzenienie
|
zamieszałam się już z tymi badaniami co piszecie jak czytam
|
#934 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Olik23;29799294]Przeziernośc na USG się mierzy
![]() aha to już coś wiemy
|
|
|
|
#935 |
|
Zakorzenienie
|
no tez się dowiedziałam że to dokładniejsze usg
|
#936 |
|
Raczkowanie
|
No to powoli :P Pomiędzy 11-14 tygodniem jest USG z badaniem przezierności karkowej. Lekarz mierzy malucha, ustala stosunek czegoś tam do czegoś i wychodzi jakaś wartość, która jeżeli jest podwyższona to może oznaczać (ale nie musi), że może być coś nie tak. Test Pappa składa się między innymi z USG z mierzeniem przezierności+badania krwi+wywiad rodzinny. Wyniki są liczone jakąś magiczną formułą i wychodzi jakie jest prawdopodobieństwo choroby. Niskie ryzyko to okej, wysokie ryzyk jest wskazaniem do inwazyjnych badań np. amniopunkcji, Ja w ciąży nie miałam testu pappa, robiłam tylko przezierność karkową, bo to jest teraz standard. |
|
|
|
#937 |
|
Zakorzenienie
|
aha no i wszystko jasne, czyli zapewne na wizycie kolejnej mi zrobi USG z badaniem przezierności karkowej bo to będzie zaczęty 13 tydzień
|
#938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czasami gdy lekarz ma kiepski sprzęt do USG może skierować do innego lekarza na badanie przezierności. Ale to dalej jest zwykłe USG. Kurka mam takiego lenia w pracy, że masakra. Więcej dziś na forum siedzę niż pracuję
|
|
|
|
|
#939 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja, dziewczynki, jak u nas temat rozgorzał, to wrzuciłam sobie parę haseł o badaniach prenatalnych w google'a i oczywiście trafiłam na kilka rzeczowo opisujących sprawę portali, ale też na fora, gdzie pisały kobiety, które robiły te badania i wyniki wyszły złe, i co było dalej, oczywiście poryczałam się kilka razy i... więcej nie zamierzam takich rzeczy czytać
Jak mi gin zaleci takie badania, to zrobię, jak nie to nie. I tak na dzień dzisiejszy wiem, że nie byłabym w stanie zdecydować się na przerwanie ciąży. Jedynie kwestia lepszego przygotowania się do opieki nad chorym dzidziusiem pozostaje... To wszystko ode mnie w tym temacie... |
|
|
|
#940 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój gin twierdzi, że kobiety w ciąży powinny mieć w zasadzie szlaban na internet, żeby się nie stresować. Trochę się z nim zgadzam, choć sama namiętnie czytam i sobie wkręcam. |
|
|
|
|
#941 |
|
Raczkowanie
|
witam Was dziewczynki
![]() dlugo mnie tutaj nie było bo w zeszły czwartek wyladowałam na pogotowiu z bardzo mocnym plamieniem i dopiero dzisiaj mnie puscili. Ale narazie wszystko jest dobrze. bardzo mocno plamiłam i myślałam, że już po wszystkim. całe szczęscie, że pojechałam na to pogodotwe i zaraz zareagowali. Dostałam leki na podtrzymanie, oczywiście musze cały czas leżeć, wstawanie tylko za potrzeba do toalety i tak przez najbliższe1,5 miesiąca. Zobaczyłam sobie już dwa razy fasoleczke teraz tylko sie modlic żeby wszystko było dobrze
|
|
|
|
#942 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale już nie będę, obiecuję ![]() Cytat:
![]() To rozumiem, że już za Tobą dylematy z pracą?
|
||
|
|
|
#943 | |
|
Rozeznanie
|
Kism
Z tego co pisałaś to widzę ze "wyleczyłas się" z czytania o tym co tam może byc i tak dalej Ja tez już jakiś czas postanowiłam że ograniczę to wyszukiwanie informacji bo jak człowiek się tak naczyta to mógłby zwariowac. Zgadzam się z ginekologiem Olik23 że kobieta w ciąży powinny mieć w zasadzie szlaban na internet no może nie taki drastyczny szlaban ![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#944 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i do tego nie pobiera się krwi. Jest to zwykłe USG, przy którym lekarz bada przezierność karkową, kość nosową i inne rzeczy, by wykluczyć różne choroby. To tak najprościej mówiąc ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
Ja też się kiedyś dużo róznych rzeczy naczytałam, potem schizowałam, że coś jest nie tak. Jak człowiek wie mniej, to jest spokojniejszynie pójdzie się ani USG w 13tc, ani testu PAPPA, jeśli będzie zlecony, to są zwykłe badania. USG w 13tc robi każda kobieta, są bardzo ważne. Czasem robi się test PAPPA, gdy są jakieś przesłanki, a przesłanki mogą być naprawdę najróżniejsze, nie ma się czego bać ![]() ---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#945 |
|
Rozeznanie
|
waniliowa_mama
Dzięki wielkie za objaśnienie no i najważniejsze że nie trzeba pobierac krwi uff
|
|
|
|
#946 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja prawie nic nie czytam na temat ciąży, bo zaraz bym się zaczęła stresować i sprawdzać czy wszystko ok. A tak to robię tylko to co mi gin powiedział (badania, jedzenie itd.) i tyle. I mam święty spokój, co ma być to będzie
|
|
|
|
#947 |
|
Wtajemniczenie
|
jak byłam w ciąży z Olafem to ten sam gin na usg mówi " o tu mamy delikwenta "
|
#948 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie czekam na mężusia i zaraz mykamy spać, bo na rano ma jutro do pracy. Późnym popołudniem mi się polepszyło trochę i zjadłam resztę obiadu. Oczywiście zjadłam też banana, ale coś czuję, że niedługo będzie mi również niedobrze na ich widok, z przejedzenia
![]() Miłej nocy Wam życzę ![]() A i bym zapomniała Dziś mija całe 16 miesięcy od ślubu
|
#949 |
|
Wtajemniczenie
|
A propos zakazu seksu (Ewunia, o ile się nie mylę to Ty chwilę temu o to pytałaś) i określeń lekarzy, to mój obecny gin ma hasło "proszę męża nie używać"
Jak byłam na wizytach w 5 i 6 tc, to nic nie mówił, ale staraliśmy się z mężem być raczej ostrożni, a potem w 8 tc, jak już zobaczył serduszko i założył kartę ciąży, to powiedział właśnie, żeby nie ryzykować i w I trym męża nie używać ze względu na dwa wcześniejsze #...Dobranoc |
|
|
|
#950 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Mdłości wróciły ze zdwojoną siłą. I znów śniadanie na raty ![]() Miłego dnia dziewuszki (nadrobię to co napisałyście jak się lepiej poczuję) |
|
|
|
#951 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
dobrze że wszystko ok, teraz się oszczędzaj, dostałaś duphaston? Cytat:
Cytat:
|
|
#952 |
|
Raczkowanie
|
kism tak moje dylematy z pracą się skonczyły
teraz mam leżeć przez najbliższe 1,5 miesiąca a pozniej zobaczymy, jak się bede lepiej czuć to i tak nie wróce bo szczerze mówiąc ostatnio miałam tyle stresu w pracy, że wydaje mi się , że te plamienie własnie z tego było![]() śliweńka tak dostałam duphaston zaraz jak wylądowałam w szpitalu i do domu również przepisali, zażywam 3 na dobre co 8 godzin, do tego jeszcze nospe na ból brzucha i ace folik 5. dziewczyny a już mnie tak bolą plecy z tego leżenia, że masakra!! nie wiem jak ja wytrzymam te 1,5 miesiaca w łóżku. Narazie tylko wychodze do toalety i sobie coś zjeść, nic nie robie, żadneggo sprzatania kompletnie NIC! do tego plamienia lekarz mnie przestraszył jeszcze bardzo duzym krwakiem ale całe szczęście, że powoli się wchłania a jeśli chodzi o seks to tak samo zakaz już mojemu tż-owi powiedziałam, że za 9 miesięcy będziemy przezyłać swój "pierwszy raz" ![]() ![]() powiedzcie czy macie jakies sprawdzone sposoby na mdłości? nie mogę jeść bananów bo mnie zaraz mdli a miały pomóc. w szpitalu powiedziano żeby pić kubusie i sok pomidorowy i szczerze mówiąc kubusie nic nie dają a sok pomidorowy tak troszkę je osłabia |
|
|
|
#953 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
Aż będę musiała ginkę zapytać na przyszłej wizycie, bo mi nic nie mówiła odnośnie seksu, więc raz na jakiś czas i spokojnie bez szaleństw Mnie, tfu tfu, mdłości chyba dziś ominą - rano, zanim się tak dobrze wybudziłam, to wypiłam ciepłe mleko i znów poszłam spać. Teraz jak wstałam również wypiłam mleko i na razie nic mnie nie nosi. Zobaczę jak zareaguję na śniadanie Dziś na obiad kurczak po meksykańsku, a dla mnie zupa kukurydziano-marchewkowa. Też tak macie, że np. tylko pomyślicie o danej potrawie, jak ona wygląda, pachnie, smakuje i wtedy wywija Wam żołądki na lewą stronę? Ja mam tak z łososiem Normalnie jak o nim pomyślę tylko to zaraz mi niedobrze ![]() Dziś w końcu wyjdę na dwór, bo jedziemy z mężem do banku, a potem może na spacer pójdziemy na Starówkę ![]() Zaraz odkurzę włości i ogólnie ogarnę Oczywiście w granicach rozsądku ![]() Miłego dnia
|
#954 |
|
Wtajemniczenie
|
hej. Zaprowadzilam swego synia do żłobka
![]() a co niech se tam rządzi ![]() ja mam dzis pranie prasowanie sprzatanie gotowanie ech nie wiem czy dnia niei zbraknie
|
#955 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, ja mam dylemat kiedy się zapisać na pierwsze USG. Mam do wyboru jakbym była w 6tyg albo 7 tyg od OM. Chyba lepiej później, nie?
Czyli za tydzień albo dwa mam iść. Teraz mam 5tc |
|
|
|
#956 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zrob sobie do tego czasu badania chociaz podstawowe glukoza, morfologia, mocz grupe krwi i przeciwciala
|
|
#957 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślałam, że mnie mdłości ominą, a tu kiszka
|
|
#958 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale na pewno teraz też dostanę skierowaniewłaśnie zajrzałam w mój pamiętnik z pierwszej ciązy: pierwsze usg miałam ostatniego dnia 5tc i nie było jeszcze serduszka, serduszko było na usg w 7tc No to dylemat mam już z głowy, muszę się uzbroić w cierpliwość i pójdę za 2 tyg---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#959 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Idę sprzątać Miłego dnia
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dzis wielki dzien
![]() O 15:30 czeka mnie wizyta u gina, jestem bardzo ciekawa czy wszystko dobrze
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

Ale równie dobrze lekarz mógł mówić o badaniu genetycznym USG. Z tym, ze tutaj tak samo bym Ci napisała, że one są po to, by wykluczyć różne wady u dzidziusia... Przecież nie po to, by sobie go pooglądać jak tam wesoło fika w brzuszku 

to już coś wiemy

Ja też się kiedyś dużo róznych rzeczy naczytałam, potem schizowałam, że coś jest nie tak. Jak człowiek wie mniej, to jest spokojniejszy