|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
Moze uda nam sie w tym samym czasie osiagnac porzadana wage i zaczac te cholerne wychodzenie z diety (do ktorego zupelnie nie wiem, jak sie zabrac!). Tez lubie chleb, miecho, sery.... niejedzenie slodyczy to nie jest dla mnie jakis problem, zreszta nigdy ich duzo nie jadlam. Twoja Rka na dzis fajna, dorzucilabym jakies orzechy czy pestki gdzies, czy cos polala oliwa z oliwek. No i moze dodala podwieczorek? Ja sie stram jesc conajmniej te 4 posilki, zazwyczaj mi sie to udaje, a z 5cioma bywa juz roznie Warzyw wedlug mnie mozna jesc, ile wlezie ![]() Co do mojego chudniecia, to jak realizuje te moje Rki i przy weekendach raczej pod znakiem U niz R, to gubie tak okolo 1 kg na tydzien, co mnie w sumie zadowala
|
|
#3062 |
|
Raczkowanie
|
MOJE UUUUUUU
Śniadanie; -2 kromki chleba razowego(takie mniejsze ale ciężkie) na każda po dużej łyżce wiejskiego i po pół plastra sera żółtego,łyżeczka miodu,pare pasków czerwonej papryki,kawa; 2Śniadanie -3 chrupkie pieczywka graham-dwa cienko posmarowane kremem czeko-orzechowym typu nutella, jedno posmarowane serkiem homo naturalnym; Przekąska -ze 2 łychy słonecznika,kilka orzechów laskowych; Obiad -duża miska typu,,flaczarka" zupy jarzynowej zabielanej lyżka śmietany 18%; -2 naleśniki(z maki pszennej bo babcia robiła) posmarowane homo naturalnymPodwieczorek: -podjadany słonecznik,kratka czekolady; Kolacja -wieśniak z pomidorem,papryka,oliwkam i 3-4 chrupkie pieczywka graham,zielona herbata; 150 super i odwróconych brzuszków zaliczone OCENI KTOŚ DZIŚ???ŁADNIE PROSZĘ czy ja jem nie za dużo nabiału??? Edytowane przez starss23 Czas edycji: 2011-10-06 o 16:39 |
|
|
|
#3063 |
|
Zadomowienie
|
u
i jak?
|
|
|
|
#3064 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie (chorobowo )
Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, duże jabłko) + łycha słonecznika. 50 minut steppera. Obiad; 3 duże naleśniki smażone na oleju rzepakowym z serkiem wiejskim( około 250 gram). 15 minut twistera. Podwieczorek; kefir deserowy z konfiturą truskawkowo-jabłkową. Kolacja; 3 kromki chleba 'polskie zboża' z margaryną beviva omega 3 i 6, szynką x6( na każdej kromce po 2 plasterki ) i keczupem. |
|
|
|
#3065 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3066 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zero warzyw, a z owoców tylko jabłko. ;]wrzucę moje dzisiejsze UTRZYMANIE: 1. Owsianka z 4 łyżek płatków owsianych (końcówka) zalanych wodą z serkiem wiejskim 150g, łyżeczką masła orzechowego, bananem i cynamonem 2. 2 złożone kromki chleba '7 ziaren' z masłem (obie kromki), sałatą, szynką drobiową, ogórkiem świeżym i rzodkiewką 3. Nieduży kawałek rolady z kremem i mały ptyś (od wychowawczyni ); jabłko4. 2 gołąbki z brązowym ryżem, mięsem mielonym z piersi kurczaka i natką pietruszki z sosem pomidorowo-warzywnym 5. 2 kromki chleba '7 ziaren': - z masłem, sałatą, domowym twarożkiem, pomidorem, ogórkiem świeżym, rzodkiewką i szczypiorkiem, - z serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką; marchewka do pochrupania
|
|
#3067 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#3068 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poza tym bez zmian. ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
||
|
|
|
#3069 |
|
Zakorzenienie
|
[/QUOTE]wrzucę moje dzisiejsze UTRZYMANIE:
1. Owsianka z 4 łyżek płatków owsianych (końcówka) zalanych wodą z serkiem wiejskim 150g, łyżeczką masła orzechowego, bananem i cynamonem 2. 2 złożone kromki chleba '7 ziaren' z masłem (obie kromki), sałatą, szynką drobiową, ogórkiem świeżym i rzodkiewką 3. Nieduży kawałek rolady z kremem i mały ptyś (od wychowawczyni ); jabłko4. 2 gołąbki z brązowym ryżem, mięsem mielonym z piersi kurczaka i natką pietruszki z sosem pomidorowo-warzywnym 5. 2 kromki chleba '7 ziaren': - z masłem, sałatą, domowym twarożkiem, pomidorem, ogórkiem świeżym, rzodkiewką i szczypiorkiem, - z serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, pomidorem i cebulką; marchewka do pochrupania[/QUOTE] Jak dla mnie bardzo ładnie, są owocki, warzywka, białko, słodki akcent też... Jedzenie na luzie i to najważniejsze Tylko troszkę NNKT mało ale rozumiem, ze niecodziennie ma się ochotę na orzeszki i takie tam... Ogólnie duży plus!
Edytowane przez SweetCherry87 Czas edycji: 2011-10-06 o 20:00 Powód: Zepsułam cytowanie :) |
|
|
|
#3070 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
NNKT jutro nadrobię. A wychowawczyni ślub miała w ubiegły weekend i dlatego tak nas uraczyła ciastami.
|
|
#3071 |
|
Raczkowanie
|
Moje R (-2,5kg)
Śn: gotowa owsianka karmelowa(brak zapasów normalnych owsianych) połowa serka homo naturalnego banan, garstka mieszanki studenckiej, starta kosta gorzkiej czekolady kawa&mleko Brak drugiego, cappucino na wynos(w biegu byłam pół dnia!) Przekąska: 2 wafle ryżowe z dynią O: udziec z indyka pieczony, sałatka (lodowa,pomidor,ogórek,ce bula,3oliwki, 3kosteczki fety light, dressing z oliwy i ziół), kromka razowca mięta do picia Podwieczorek: połowa homo ze śniadania z wkrojonym jabłkiem,cynamonem,garste czką orzechów,żurawinka K: jajecznica z jednego jajka na teflonie, sałatka z pomidorów, 2 plastry polędwicy sopockiej drobiowej Po: marchewka do chrupania I jak?Trochę mnie wzdyma od kilku dni, możliwe,że to z powodu zwiększenia ilości i częstotliwości posiłków, i hope so! |
|
|
|
#3072 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U:
/z bólem stopy; miał być fitness, ale nic z tego nie wyszło.../ 1. pełnoziarnisty gofr z serkiem twarogowym, miodem, prażonymi pestkami słonecznika i malinami, pełnoziarniste truskawkowe płatki Fitella (te bez cukru) z mlekiem sojowym. wf 2. duża kromka (50g) słonecznikowego chleba żytniego pełnoziastnistego z masłem, twarogiem i dżemem kaktusowym (jak zwykle podwójny obkład). 3. kromka jw. z masłem i polędwicą drobiową (4 plastry ). 50 minut siłowych 4. ponad 200g piersi z kurczaka, fasolka szparagowa i ok. 50g białego ryżu. 5. (późno) trochę orzechów ziemnych, twaróg z oliwkami, pomidorem i ziołami. po: marchewki, herbata zielona. i jak?
|
#3073 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zdecydowanie moje smaki, no prócz chleba, ale obkłady już moje Śniadanie jak zawsze super. Ciekawa jestem tego dżemu kaktusowego... Skąd go masz? Dżem i twaróg to jest miażdżące połączenie, czego dowodem jest mój wczorajszy napad na ćwierć kilo twarogu wymerdanego z dżemorami właśnie Kurczę, Twoje jadłospisy zawsze wyglądają tak, że jest w nich wszystko, czego potrzeba... No może bez ryb, ale to ja nie umiem bez nich żyć - nie wszyscy muszą mieć tak jak ja![]() A u mnie dzisiaj takie utrzymanie: Śniadanie: * kasza manna z kakao i otrębami, na mleku 0,5%, z miąższem granata (wiem, że ostatnio ciągle te granaty, ale dziś mi się skończył zakupiony promocyjnie zapas i póki co od jutra zmiana śniadań na inne, choć w sumie mnie jakoś to wielce nie cieszy Mooooje granaty* herbata zielona z grejpfrutem Na uczelni: * serek wiejski 3% tł. + rzodkiewki + słodkie papryczki * 3 wafle ryżowe z wędliną z kurczaka * herbata zielona z opuncją Obiad: * zupa śliwkowa na mleku 0,5% z makaronem (2 kopiaste talerze )Kolacja: * makrela wędzona * melisa (przyda się... coś mnie nerwy trzęsą, zupełnie bezpodstawnie
|
|
#3074 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
fakt- smacznie. ale zalatuje R na kilometr... |
|
|
|
|
#3075 |
|
Rozeznanie
|
po długiej przerwie ( skutecznym przytyciu oraz wyjściu z ED!
) U I omlet biszkoptowy razowy imbirowo - cynamonowy z serkiem wiejskim, połową wielkiego jabłka, winogronem, kawałkiem mango i granatu II jogurt borówkowy, 2 ciasteczka lu go III pół zapieczonego bakłażana - nadziewanego ratatouille i pierś z kurczaka w pikantnej marynacie IV duża wytrawna muffina ziemniaczano - brokułowa V maca razowa, twarożek z ziołami i warzywami po: pierniczek wpadł ![]() do picia: 2x kawa, herbata kakao&wanilia, jagoda&acai i jeszcze jakies tam owocowe inne ![]() prosze ładnie o ocenę
Edytowane przez Milka1224 Czas edycji: 2011-10-06 o 20:53 |
|
|
|
#3076 | |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze lekkie R(czyli lekkie ograniczenie przez ocieżałość po ubiegłym tygodniu)
przed śniadaniem wafel ryżowy wieloziarnisty z plastrem drobiowej szynki IŚniadanie: 2łyżki owsiaych,1 ł.musli owocowego bez cukru,2ł amarantusa- gotowane na wodzie, dużo serka homo naturalnego(ok 180g) z łyżeczką kakao gorzkiego, garść bakalii(nerkowce,migdały, rodzynki,żurawina) starte jabłko bieg 30 minut II Śniadanie: jajecznica z 2 jaj i 3 plastrów szynki drobiowej,3 wafle ryżowe wieloziarniste Przekąska: trochę żurawiny i suszone jabłka wpadł lizak chupachups Obiad(późno bo po 18): pałka z kurczaka, próżone warzywa,po troszku z każdego: papryka zielona,czerwona,żółta, cukinia,pieczarki,kurki,p omidor,2 plastry szynki drobiowej Kolacja(po20): połowa wieśniaka z połową jogo naturalnego,garść orzechów sojowych i pare nerkowców,kulka lodów :P ok 50 minut ćwiczeń : hantelki,abs na brzuch i ćwiczenia na pupę w ciągu dnia ogromna ilość wody - prawie 3 l jak to wygląda? ---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- tak idiotycznego komentarza nie widziałam dawno, dziewczyno Ty masz totalnie z głową. Patrz na swoje jałowe żarcie i daruj sobie tak bezsensowne komentarze.Jak się tak wielce znasz na cudzych jadłospisach to najpierw lepiej skoryguj swój,który odkąd pamiętam jest tak do bani,że powiem Ci,że nawet mój kot je lepiej,porządniej i więcej. Żal tyłek ściska. ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-10-06 o 21:06 |
|
|
|
|
#3077 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze P:
śniadanie: -sałatka: sałata,pomidor, papryka, kukurydza, plaster sera żółtego, łyżka słonecznika, łyżka oliwy z oliwek -dwie kromki razowca z masłem i furą almette i pasztetu w szkole:(tu mi się je najtrudniej )-jabłko -pół składanej kanapki z masłem i szynką obiad: -dwa ziemniaki, trochę kalafiora -skrzydełko kurczaka duszone na maśle w sosie śmietanowym( 12%) z pieczarkami podwieczorek: -wiejski 150 g z miodem + kromka razowca z miodem kolacja: -duża grahamka na 3: z połową plasterka sera żółtego, miodem i miodem po: -dwie kromki chleba z ziarnami z miodem pewnie będzie jabłko, może szklanka mleka 3,2 % Proszę bardzo o ocenę. |
|
|
|
#3078 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o taaaak, twaróg + dżem to zabójcze połączenie z rybami mam problem, bo nie pałam do nich miłością, ale muszę to zmienić. Przekonałam sie już do tuńczyka wsw, ale nie ma nie ma go w moich jadłospisach, co już jest przypadkiem losowym ;-) a dżemik kaktusowy mam z Tunezji. aha.
|
|
#3079 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3080 |
|
Rozeznanie
|
Irish wiesz, że ten jadłospis jest znacznie lepszy od każdego jednego który tu wkleiłaś? mimo, że jak na U też jest za mało troche..
|
#3081 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() kromki na II i III śniadanie były solidne a obkład na nich grubszy od samego chleba, obiad taki, że myślałam, że go nie zjem (objętościowo jak dla faceta ^^), a co do śniadania, to na moim blogu stwierdzono nawet, że jest wyjątkowo duże
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-10-06 o 23:07 |
|
|
|
|
#3082 |
|
Rozeznanie
|
eRka na dziś : (siłwy obwodowy+aeroby 2 h)
ś: dwa jajka, kromka chleba omega, duży pomidor, filiżanka kawy z mlekiem śII: pół tuńczyka wsw, pomidor, ogórek kiszony, garść makaronu pełnoziarnostego, zielona herbata o: wegetariańskiego leczo bo spory garnek ugotowałam, zielona hebrata p: mały jogort nat, pomidor, papryka, ogórek z ziołami, jedna grzanka, kubek mięty k: drugie poł tuńczyka tyle, że bez makaronu
|
#3083 |
|
Zakorzenienie
|
Moje R na dzis:
1. sniadanie: owsianka (5 lyzek platkow, mleko 2%, luzka bakalii, kilka zuszonych zurawinek), dwa grube plastry swiezego ananasa, zielona herbata, kawa z mlekiem i slodzikiem. 2. 2gie sniadanie: dwie zlozone kromki ciemnego chlebka z orzechami, posmarowane pasta z wedzonego lososia, przelozone mixem salat, pol pparyki czerwonej do podgryzienia na przekaske: jogurcik naturalny i jablko 3. obiad: dwa male filety z dorsza pieczone z warzywami; salatka z roszponki, tartej marchwii, winegretu. 4. kolacja: jajko na twardo, 2-3 plasterki wedliny drobiowej, i rzodkiewki do pochrupania. I jak?
|
#3084 |
|
Zadomowienie
|
Erka!
1śn - dwa jajka na twardo, pół mozzarelli light, pomidor, bazylia, oliwa. 2śn - pół puszki tuńczyka wsw, dwie łyżki brązowego ryżu. obiad - dwa kawałki domowej pełnoziarnistej pizzy z mozzarellą, pomidorami, kurczakiem. 1 h siłownia po - garść rodzynek kolacja - dwie łyżki brązowego ryżu, 150g piersi kurczaka.
|
#3085 |
|
Rozeznanie
|
dokładnego przepisu niestety nie mam - zrobiła mi je mamuśka
![]() ale dowiedziałam się, że na jedną porcję (2 gołąbki) zużyła pół woreczka brązowego ryżu (już wcześniej ugotowanego) + ok. 100g mielonego mięsa z piersi kurczaka (surowego) + natka pietruszki wg uznania i przyprawy. to zawinęła w obgotowane liście kapusty. potem zawinięte gołąbki jeszcze poddusiła do momentu ugotowania wraz z wodą i warzywami. następnie te warzywa (pomidory, marchewka, pietruszka, cebula) zblenderowała tworząc sos. ;] chyba nic nie pomieszałam. ![]() aha, i trochę mnie to zdziwiło, ale nie dodawała jajka, a mimo to wyszły wyśmienite wg mnie.
|
#3086 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jesteś przykładem, że R może być smaczne
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3087 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie.
Śniadanie (6:00): * musli domowej roboty (płatki owsiane, jęczmienne i żytnie; otręby pszenne, orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, rodzynki, suszona żurawina, daktyle i morele; wiórki kokosowe) z szklanką mleka 0,5% * herbata zielona z trawą cytrynową W stajni (9:30): * 2 kosteczki gorzkiej czekolady * czarna kawa II śniadanie (12:00): * 2 wafle ryżowe z twarogiem bankietowym w ziołach i pomidorem * gruszka * herbata owocowa (jabłko + cynamon) Obiad (16:30) * dzwonko z pstrąga na parze * ryż brązowy 60 g * sałatka z cukinii, papryki i czerwonej cebuli * herbata biała ze skórką cytryny Pomiędzy: * melisa (ah te nerwy :/ Nie wiem co jest grane!) Kolacja (w podróży, 20:30) * 2 kromki chlebka chrupkiego 7 zbóż z serkiem czosnkowym i rzodkiewką * 2 kromki chlebka chrupkiego 7 zbóż z serem 'rolada ustrzycka" i czarnymi oliwkami
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2011-10-07 o 17:22 |
|
|
|
#3088 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze UTRZYMANIE (pod znakiem paskudnej pogody
)Śniadanie omlet biszkoptowy z pieczarkami, papryką i oliwkami podany z twarożkiem z ziołami i rzodkiewką II śniadanie mała grahamka z wydrążoną czescią 'srodka' a w to miejsce ricotta z pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w kostkę -> zapieczone Obiad Risotto (z ryżu basmati&dziki bo troche nie w czasie zorientowałam sie ze nie mam juz innego ale w sumie to nie było tak źle ) z prawdziwkami, zielonym groszkiem, szpinakiem i kaszkawałem Podwieczorek kawałek szartlotko - sernika z orzechami włoskimi, podany z kapką prawdziwej konfitury różanej i dżemu figowego Kolacja Krem brokułowy pewnie bo został Jak to wygląda? |
|
|
|
#3089 |
|
Zakorzenienie
|
Lovelykate, dziekuję za ocenkę! Staram się jak mogę, żeby te moje Rki nie były smutne, bo inaczej bym rady nie dała... lubię pichcić, lubie jeść, biesiadować....
Jajka na kolację ugotuje dwa i jak będę głodna, to na pewno zjem całość, a jak nie, to będzie na jutro A węgle do obiadu.... nie przepadam za pełnoziarnistymi makaronami czy ryżem, dlatego wolę zjeść ich "białe" odpowiedniki, a rzadziej
|
#3090 |
|
Raczkowanie
|
przytycie;
*talerz mini tościków (większe pół bagietki skronona na kawałki posmarowana masłem, obłożona serem+kukrydza, papryka, zioła, przypiekane w tosterze) polane ketchupem; mleko (takie odrazu od krowy) z miodem i cynamonem; *rożek francuski z serem; frugo czarne; *ciabatta z masłem ,camembertem, sosem majonezwo-koperkowym, łososiem wędzonym, pomidorkami koktailowymi i estragonem; jogurt pitny mango coś tam' *gęsta fosolowa z ziemniakami itp,; ryba w cieście; ziemniaki tłuczone z twarogiem smażone na maśle; (farsz z pierogów ruskich zaciągnięty na maśle) kalafior z bułeczką; herbata z cytryną i miodem; banan *3naleśniki dwa z jabłkiem prażonym z cynamonem, cukrem, serkiem wiejskim, orzechami włoskimi polane miodem; jeden z warzywami, sosem i serem żółtym; talerzyk sałatki z selera naciowego i ananasa i takich tam; *nie wiem co, ale będzie jakaś kolacja na bank-jakieś jaja pewnie(omlet/jajecznica coś takiego zależy na co będę miałą ochotę i może płatki z mlekiem bo chodzą na mną )będzie?
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

Moze uda nam sie w tym samym czasie osiagnac porzadana wage i zaczac te cholerne wychodzenie z diety (do ktorego zupelnie nie wiem, jak sie zabrac!). Tez lubie chleb, miecho, sery.... niejedzenie slodyczy to nie jest dla mnie jakis problem, zreszta nigdy ich duzo nie jadlam. 

bo babcia robiła) posmarowane homo naturalnym
); jabłko

NNKT jutro nadrobię. 

)
)
)