Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r. - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-06, 16:52   #2761
n1kotynka
Zadomowienie

Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
z tego co ja wiem to po porodzie sn maż tez ma jak najbardziej prawo do tych 2 tyg opieki...nie tylko po cesarce....
yy mi w szkole rodzenia mówili ze po cesarce... o porod sn nie spytałam ale to by chyba tez powiedzieli
n1kotynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 16:57   #2762
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.

Cytat:
Napisane przez n1kotynka Pokaż wiadomość
yy mi w szkole rodzenia mówili ze po cesarce... o porod sn nie spytałam ale to by chyba tez powiedzieli
przeciez opiekę na najbliżsżą osobę z rodziny-rodziców/męża/dziecko jesli nie ma się kto nimi opiekowac w czasie choroby mozna wziąć zawsze....
wielu tatusiów jakich znam korzystalo z takiego zwolnienia z tego co wiem...i wcale ich żony nie rozdziły cc...

no ale mogę się mylic...
zaraz poszukam w necie
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 17:01   #2763
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
przeciez opiekę na najbliżsżą osobę z rodziny-rodziców/męża/dziecko jesli nie ma się kto nimi opiekowac w czasie choroby mozna wziąć zawsze....
wielu tatusiów jakich znam korzystalo z takiego zwolnienia z tego co wiem...i wcale ich żony nie rozdziły cc...

no ale mogę się mylic...
zaraz poszukam w necie
no to ja nie wiem ;/ też mogę się mylić wiem, że przy narodzinach przysługują 3 dni urlopu okolicznościowego ale jeżeli się nic nie dzieje po porodzie sn to nie wiem czy tak lekarz wystawia? tzn pewnie wystawiłby, ale nie wiem co na to pracodawca...
Stary 2011-10-06, 17:06   #2764
nawojka8583
Zadomowienie

Cześć Mamusie! Ja już po pracy. Miałam dziś spotkanie z położną i tu moje pytanie do dziewczyn z UK: czy zalecali Wam żebyście się zaszczepiły przeciwko grypie i świńskiej grypie? Mnie dziś namawiali, ale się nie zgodziłam.
Wczoraj tylko podczytałam bo na więcej mi czasu nie starczyło. Witam nowe mamusie i gratuluje.
Monika chyba pisała o ropnych zębach. Kiedy byłam w ósmej klasie podstawówki zrobił mi się ropień na podniebieniu. Jedna "dentystka " rozwierciła mi dwa zęby żeby zrobić ujście dla ropy i tak jeźdźiłam do niej przez pół roku, a ona czyściła te kanały co tydzień i dawała mi ciągle antybiotyki, a ropień nie znikał. I kiedy już sama nie wiedziała co ze mną zrobić skierowała mnie do szpitala onkologicznego na biopsję. Na szczęście nie wykryli żadnych komórek rakowych, ale po zrobieniu badań lekarz powiedział, że "w porę" się babka zorientowała, że coś jest nie tak bo przede mną było jeszcze jakieś dwa tygodnie życia ponieważ ropa robiła już sobie przetokę do mózgu. Zrobili mi szybko zabieg i naszczęście nie poszłam do piasku w wieku 15 lat choć niewiele brakowało. Także dziewczyny nie ma żartów z zębami ropnymi. Zabieg trwał dwie godziny w znieczuleniu miejscowym, a wiadomo, że jak jest ropień to znieczulenie nie działa, choć dostałam siedem zastrzyków, ale pamiętam jak lekarz powiedział mi po wszystkim, że jeśli zniosłam ten ból to poród będzie dla mnie pestką hmmm niedługo się okaże. Się opisałam, ale to wszystko ku przestrodze moje Mamuśki
nawojka8583 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 17:23   #2765
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

ze stronki zus

Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:

1.zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku:
◦nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki,
◦pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej,
2.chorym dzieckiem w wieku do lat 14,
3.innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat).
Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

prosżę bardzo

ani słowa o rodzaju porodu

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

a i wyczytałam, że takie l4 wystawia szpital lub na podstawie zaswiadczenia ze szpitala lekarz pierwszego kontaktu

płatne 80% a podstawę wymiaru stanowi średnia z ostatnich 12 miesiecy

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:
no to ja nie wiem ;/ też mogę się mylić wiem, że przy narodzinach przysługują 3 dni urlopu okolicznościowego ale jeżeli się nic nie dzieje po porodzie sn to nie wiem czy tak lekarz wystawia? tzn pewnie wystawiłby, ale nie wiem co na to pracodawca...
2 dni kochana
no i 2 tyg tacierzyńskiego od stycznia 2012 (bo teraz chyba tydzien)

wymiar urlopu okolicznosciowego

2 dni
Ślub pracownika

2 dni
Narodziny dziecka pracownika

2 dni
Zgon i pogrzeb małżonka pracownika, jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy

1 dzień
Ślub dziecka pracownika

1 dzień
Zgon i pogrzeb siostry, brata, teściowej, teścia, babci, dziadka pracownika

1 dzień
Zgon i pogrzeb innej osoby, będącej na utrzymaniu lub pod bezpośrednią opieką pracownika

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez nawojka8583 Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie! Ja już po pracy. Miałam dziś spotkanie z położną i tu moje pytanie do dziewczyn z UK: czy zalecali Wam żebyście się zaszczepiły przeciwko grypie i świńskiej grypie? Mnie dziś namawiali, ale się nie zgodziłam.
Wczoraj tylko podczytałam bo na więcej mi czasu nie starczyło. Witam nowe mamusie i gratuluje.
Monika chyba pisała o ropnych zębach. Kiedy byłam w ósmej klasie podstawówki zrobił mi się ropień na podniebieniu. Jedna "dentystka " rozwierciła mi dwa zęby żeby zrobić ujście dla ropy i tak jeźdźiłam do niej przez pół roku, a ona czyściła te kanały co tydzień i dawała mi ciągle antybiotyki, a ropień nie znikał. I kiedy już sama nie wiedziała co ze mną zrobić skierowała mnie do szpitala onkologicznego na biopsję. Na szczęście nie wykryli żadnych komórek rakowych, ale po zrobieniu badań lekarz powiedział, że "w porę" się babka zorientowała, że coś jest nie tak bo przede mną było jeszcze jakieś dwa tygodnie życia ponieważ ropa robiła już sobie przetokę do mózgu. Zrobili mi szybko zabieg i naszczęście nie poszłam do piasku w wieku 15 lat choć niewiele brakowało. Także dziewczyny nie ma żartów z zębami ropnymi. Zabieg trwał dwie godziny w znieczuleniu miejscowym, a wiadomo, że jak jest ropień to znieczulenie nie działa, choć dostałam siedem zastrzyków, ale pamiętam jak lekarz powiedział mi po wszystkim, że jeśli zniosłam ten ból to poród będzie dla mnie pestką hmmm niedługo się okaże. Się opisałam, ale to wszystko ku przestrodze moje Mamuśki
wow ale miałas przezycia...
ja tez raz mialam ropę w jedynkach górnych...na szczęscie udało się je uratowac

a co do szczepień to wczoraj w radio słuchałam audycji na temat szczepien p/ grypie. Kobiety w ciąży nie powinny się szczepic. Szczepic się mozna 3 miesiace przed zajsciem w ciażę.
jakis niby spec od tego się wypowiadał
Stary 2011-10-06, 17:34   #2766
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie bo z dzidziusiem to nie wychodzisz nigdzie no chyba ze na spacer ale to tez jak będzie miał 3 tygodnie i będzie pogoda
a kilka sztuk to ile? 5-6 czy więcej? nie chcę robić codziennie prania i nawet nie za bardzo będę mieć jak

ze świętowaniem to wiesz, tz jedynak i on mamy w życiu nie zostawi samej na święta więc chciał w ogole, żebysmy my jechali do krakowa i mu to z głowy cały czas wybijam bo taka podróż w 9 miesiacu i to samochodem i jeszcze z psem to szczerze mowiąc mi się w ogóle nie widzi. Wolę, żeby mama przyjechała do nas ale na świeta i potem niech jedzie do domu, bo jednak mieć gości to zero prywatności przeciez a my też mamy mieszkanie 50m i dwa pokoje a nie duży dom gdzie to tez się wszystko rozkłada inaczej... mój tato będzie z moimi siostrami w rzeszowie a moja mama ( rodzice są po rozwodzie) też by miała zostac sama więc pewnie też ja zaprosimy, tylko chodzi mi o to zeby mamy były na świeta tylko a nie że one już planują sobie urlop ile to one z nami nie zostaną.

co do cesarki to mój by pewnie chciał, bo uniknie wtedy tylu godzin porodu, skurczy i w ogóle cwaniak mało tego, po cesarce facet dostaje 2 tygodnie zwolnienia na opiekę nad żoną + 2 tygodnie tacierzyński od nowego roku heh mój to już sobie tak planuje ile wolnego w pracy mógłby miec

o kurcze, ja wybrałam moją jakoś w 15-16 tygodniu, rozmawiałyśmy przez telefon, teraz chodze do niej do szkoly rodzenia ale taki bliższy kontakt będziemy miec od 35 tygodnia

a ja nie kupuję tych wszystkich gazet za to czytam w necie duzo
dla 56 to bym nie szalała, tak do 3szt. Zawsze dokupić mozna jak dziecko małe się urodzi, no ale jak będzie większe to z kolei nic ci się nie przyda więc chyba lepiej mniej wydać na ten rozmiar.
Przy 62 to ja wybieram 4-5 śpiochy, pajac, a body mam więcej - 7szt bo to pod spód idzie więc większe prawdopodobieństwo zmoczenia

To macie ciężką sprawę ze świętami, nie wypada zostawić mam samych ale też powinny zrozumieć was że lada moment spodziewacie się dziecka i to ostatnie wasze tylko wasze chwile...

Wcześniej pytałaś się o SR - wybraliśmy weekendową opcję w naszym szpitalu

O urlopie nie słyszałam, na szczęście mój mąż ma kupę zaległego więc nie ucierpimy jeśli nie ma tego dodatkowego na opieke nad żoną, a tacierzyński oczywiście wykorzysta. Z tym że wiesz, że to ZUS a nie pracodawca wypłaca pensję wtedy - mój kolega dostał z baaardzo dużym opóźnieniem oczywiście za te 2tyg także weźcie to pod uwage przy domowym budżecie, że pracodawca wypłaci mniejszą pensję a to ZUS ją dopełni, oczywiście płacąc później

Jutro zamawiam mebelki stąd dokładnie:
http://more4kids.pl/page,kategoria,k...e,1,meble.html
Jeśli chcesz obejrzeć drewex i klupś to polecam Świat dziecka przy Agacie.

W ogóle to jestem zakochana w tej pościeli:
http://www.feretti.pl/ricordo-ecru-prestige.html
macałam ją w tym świecie dziecka i chyba się zdecyduję na jakiś wzór, tylko że mam dylemat który

Cytat:
Napisane przez Haniula Pokaż wiadomość
=

A dzis jeszcze przyszła elektroniczna niania przetestowałam i jest super !
pokażesz to cudo?
Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość

Dziś szwagierka przyniosła kolejną reklamówkę ciuszków... chyba mi komoda którą przewiduję na ciuszki małej to nie starczy :P
fajnie ci, zawsze to mniej do kupienia a w niektórych przypadkach NIC

http://suwaczki.maluchy.pl/li-57141.png

było 83 jest 63 musi być 60 w sferze marzeń 58
MissZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 17:35   #2767
renata:)
Zadomowienie

hej hej
wróciłam z zajc było tfu tfu fajnie i nawet jeden prowadzacy mi sam powiedział że będziemy sie internetowo porozumiewać jakby co
zaczynamy myśleć nad Lilka bo coraz popularniejsze imię...
no i piszecie jak szalone nadrabiam i nadrabiam i dopiero teraz skonczyłam
jutro mam wizytę z samego rana więc trzymajcie kciuki

Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

No ja też nie bardzo
Antoni, Chociesław, Częstomir, Gordian, Gordiana,Izydor, Jan, Symeon, Wiktoryna

No way
niezłe imiona!!
Cytat:
Napisane przez *Agatek* Pokaż wiadomość
Śniło mi się, że... mój mąż byłe gejem...

też 15 maja robiłaś test??
hehe i jak było? przyłapałas go z innym facetem czy jak?
a ja15maja mam urodziny!! szczesliwy dzien
Cytat:
kuzynka ma 28 lat i ma się bardzo dobrze a ważyła 1kg 700 g

no mnie już niektóre kopniaki bolą jak się mała postara potrafi nieźle przywalic choć najgorzej jest jak codziennie wieczorami skacze po pęcherzu aż mam ochotę tam wejść do niej i jej coś powiedzieć, bo ile razy można latać do łazienki w tę i z powrotem
jejku ja tez latam juz jak szalona zwłaszcza wieczorem bo Lilka własnie skacze mi po pęcherzu

Cytat:
Napisane przez MartuNiunia87 Pokaż wiadomość
Oj tak... przed ciążą miałam problem ze znalezieniem 70D a teraz potrzebuję 70E.. to już w ogóle patrzą na mnie jak bym z księżyca spadła... ale pani w sklepię ciężarówkowym mnie pocieszyła, że 70 to mają nawet do H (te do karmienia - z fiszbinami i bez).. także myślę, że do końca ciąży to alfabet mi się nie skończy, bo jak oglądałam tą miskę H to jak sobie przypominam jak karmiłam Tomaszka... to to mniej więcej taki namiot bym potrzebowała właśnie:P ;P.... pomijając, że jak patrzę na bratanka od TŻta, który ma 3 miesiące i na mój jeden cyc... to głowa tego malucha i mój jeden są tej samej wielkości gdzieś... więc taki noworodek to już w ogóle będzie na moim biuście miał całe łóżko z mleka:P
ja noszę 70E z samanty są śliczne staniczki i rozmiary wszelakie polecam!

Cytat:
Napisane przez ultraradiola Pokaż wiadomość

dziewczyny tak z ciekawości sprawdza się Wam ??? http://www.ciazowy.pl/kalkulator,plci-dziecka.html mi się sprawdziło
mi sie sprawdziło
Cytat:
Napisane przez Anulka_86 Pokaż wiadomość

A co jecie na obiadek?
i jeszcze jedno... macie już niską hemoglobine ? ja niestety mam.
Tzn jeszcze się mieszczę w normie ale na samej prawie granicy jestem -jedna jednostka brakuje.
Też tak macie czy nie??? nie wiem już co mam jeść aby było dobrze.
ja mam anemię non stop przed ciążą miałam lekką a teraz mam taką sporą, biorę żelazo codziennie ale nic sie nie poprawia tylko leci w dół dalej...podobno taka uroda więc sie nie martwburaczki dobre
Cytat:
Napisane przez ciezaroweczka Pokaż wiadomość
Hejka Mamusie.
Dziś o 14,30 idę na wizytę do ginekologa Jej... jak ten czas leci
Mam tylko nadzieję, że wszystko przebiega bez zmian i Pani dr powie "Jest wszystko w porządku". Coraz częściej zaczynam myśleć już o porodzie. I żałuję, że bee miała cesarkę, ale trudno. Od którego tygodnia chodzi się do szkoły rodzenia??
i daj znac po!!

"nadwrażliwość to mój wróg- przerost duszy nad rozumem[...] dyskretnej troski trzeba mi"

http://www.suwaczki.com/tickers/ajwwb201imv5ykw7.png

Lilka już z nami!!

renata:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 17:41   #2768
ciezaroweczka
Raczkowanie

GG do ciezaroweczka

Wróciłam z wizyty oczywiście z wielka ulgą. Wszystko Ok, szyjka się nie skraca, macica rośnie, ja rosnę. Nawet żelaza już nie muszę brać...
Za 3 tyg test obciążenia glukozą.
ciezaroweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 17:50   #2769
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez renata:) Pokaż wiadomość
hej hej
wróciłam z zajc było tfu tfu fajnie i nawet jeden prowadzacy mi sam powiedział że będziemy sie internetowo porozumiewać jakby co
trzymam kciuki za wizytę

Cytat:
Wróciłam z wizyty oczywiście z wielka ulgą. Wszystko Ok, szyjka się nie skraca, macica rośnie, ja rosnę. Nawet żelaza już nie muszę brać...
to super, że wszystko ok

Stary 2011-10-06, 18:01   #2770
*Agatek*
Zakorzenienie

Hej lasunie

Ja wyparowałam moją korwetą w świat tak mnie chyba 1,5 h nie było

Uska, Pearl macałam go... tzn łóżko oczywiście! a Wy już zbereźne myśli no! coneco było :/( o takie zielone) nie to co ja chciałam no i sztywny materiał, ale nie szelecił aż tak mocno
Dostałam katalog coneco, babyono i graco i se mogę obejrzec i zamówić w razie co
Cytat:
Napisane przez Agnusbe Pokaż wiadomość
Aaa to źle Cie zrozumiałam, myślałam już że pomyliłam się i w złym wątku zaczęłam się udzielać

Dziewczyny, macie czasem jeszcze mdłości? mnie czasami tak męczy... A w pierwszym trymestrze nie było tak źle.
No coś TY szafa gra

Ja już nie mam mdłości, w 1 trymestrze miałam, teraz już przeszło

Cytat:
hehe i jak było? przyłapałas go z innym facetem czy jak?
a ja15maja mam urodziny!! szczesliwy dzien
Nie no, leżał na łóżku, inny go obejmował, w samych slipach byli a mnie naszła ochota i chciałam trójkącik....
No to widzisz 15 maj szczęśliwy dzień

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 18:12   #2771
ultraradiola
Wtajemniczenie

dziewczyny macie coś takiego jak ból kości łonowej ??

14.08.2010 MAŁŻEŃSTWO

ultraradiola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 18:24   #2772
Maga83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez annyonne Pokaż wiadomość
Byłam w szpitalu, wybrałam położną - przy pierwszej rozmowie mega sympatyczna kobieta i teraz od przyszłego tygodnia raz na tydzień będziemy się spotykać po godzince by wprowadzić mnie w "życie szpitala", niezbędne formalności, pielęgnację siebie teraz i po porodzie, pierwsze dni z maleństwem itp. Też macie takie spotkania? Przyznam się, że ogromnie się zdziwiłam bo myśłałam, że tylko położna mi powie co i jak mam przygotować i finito, a tu taka niespodzianka
Ja nawet nie wiem, czy u nas można sobie położną wybrać. Skąd wiedziałaś, że masz iść wybrać?

Maga83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 18:37   #2773
agawoo
Zakorzenienie

Cytat:

a ja nie kupuję tych wszystkich gazet za to czytam w necie duzo
A ja lubię sobie poczytać M jak Mama

Cytat:
Kochana, okolicznosciowy 2 dni, nie trzy

Cytat:

Ja myślałam, że kobiety w ciąży nie moga się szczepić

tylko po to, żeby w niej wszystko było
agawoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 18:39   #2774
dph
Rozeznanie

Cytat:
masakra niezłe przeżycia miałaś z tymi zębami ja to bym nawet nie pomyślała że takie coś może być

a ja mam dzisiaj jakiegoś mega doła do południa to się nawet poryczałam a w sumie to nie wiem czemu chyba jakaś jesienna deprecha mnie dopada :/ w dodatku moje starsze dziecię jest chore dostaje antybiotyk od poniedziałku i nie ma żadnej poprawy wręcz przeciwnie dzisiaj już śpi i mi płakała że ją głowa boli ahhh te hormony... dobrze że jest to forum to się przynajmniej można wygadać
Stary 2011-10-06, 19:08   #2775
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
hej hej

!!
kciukaski za wizytę!!!
Cytat:

Cytat:
nieeee
Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
masakra niezłe przeżycia miałaś z tymi zębami ja to bym nawet nie pomyślała że takie coś może być

a ja mam dzisiaj jakiegoś mega doła do południa to się nawet poryczałam a w sumie to nie wiem czemu chyba jakaś jesienna deprecha mnie dopada :/ w dodatku moje starsze dziecię jest chore dostaje antybiotyk od poniedziałku i nie ma żadnej poprawy wręcz przeciwnie dzisiaj już śpi i mi płakała że ją głowa boli ahhh te hormony... dobrze że jest to forum to się przynajmniej można wygadać

Zuzia posciele fajowe
a mebelki to dokładnie ta intensive zieleń??
Stary 2011-10-06, 19:09   #2776
pearpearl
Wtajemniczenie

Czesc, Brzuchy i Mamuchy.
Na razie nie nadrabiam,bo nie mam na to czasu. Zajmuje sie dzisiaj swoim chrzesniakiem. Byl spacerek, sklep z zabawkami (jestem 50 zl lzejsza), pizza i slodycze
Bylo tez tysiac pytan do, np: "Po co sie zmienia skarpetki, skoro one w butach i tak sie nie brudza?"
I oczywiscie zyczenia, zeby w brzuszku byl kuzyn, bo "juz mam dosyc kuzynek"

Pozdrawiam i czekam,az maly usnie

Sometimes when I close my eyes, I can't see
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 19:09   #2777
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
ze stronki zus

Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad:

1.zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku:
◦nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko,
porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki,
◦pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej,
2.chorym dzieckiem w wieku do lat 14,
3.innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat).
Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres.

Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433

prosżę bardzo

ani słowa o rodzaju porodu

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

a i wyczytałam, że takie l4 wystawia szpital lub na podstawie zaswiadczenia ze szpitala lekarz pierwszego kontaktu

płatne 80% a podstawę wymiaru stanowi średnia z ostatnich 12 miesiecy

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

2 dni kochana
no i 2 tyg tacierzyńskiego od stycznia 2012 (bo teraz chyba tydzien)

wymiar urlopu okolicznosciowego

2 dni
Ślub pracownika

2 dni
Narodziny dziecka pracownika

2 dni
Zgon i pogrzeb małżonka pracownika, jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy

1 dzień
Ślub dziecka pracownika

1 dzień
Zgon i pogrzeb siostry, brata, teściowej, teścia, babci, dziadka pracownika

1 dzień
Zgon i pogrzeb innej osoby, będącej na utrzymaniu lub pod bezpośrednią opieką pracownika

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

wow ale miałas przezycia...
ja tez raz mialam ropę w jedynkach górnych...na szczęscie udało się je uratowac

a co do szczepień to wczoraj w radio słuchałam audycji na temat szczepien p/ grypie. Kobiety w ciąży nie powinny się szczepic. Szczepic się mozna 3 miesiace przed zajsciem w ciażę.
jakis niby spec od tego się wypowiadał
podziękował
choć u nas się pewnie na tacierzyńskim skończy ze wzgledu na charakter pracy tzta ale dzięki ze poszukałaś dociekliwa

Cytat:
Napisane przez MissZuzia Pokaż wiadomość
dla 56 to bym nie szalała, tak do 3szt. Zawsze dokupić mozna jak dziecko małe się urodzi, no ale jak będzie większe to z kolei nic ci się nie przyda więc chyba lepiej mniej wydać na ten rozmiar.
Przy 62 to ja wybieram 4-5 śpiochy, pajac, a body mam więcej - 7szt bo to pod spód idzie więc większe prawdopodobieństwo zmoczenia

To macie ciężką sprawę ze świętami, nie wypada zostawić mam samych ale też powinny zrozumieć was że lada moment spodziewacie się dziecka i to ostatnie wasze tylko wasze chwile...

Wcześniej pytałaś się o SR - wybraliśmy weekendową opcję w naszym szpitalu

O urlopie nie słyszałam, na szczęście mój mąż ma kupę zaległego więc nie ucierpimy jeśli nie ma tego dodatkowego na opieke nad żoną, a tacierzyński oczywiście wykorzysta. Z tym że wiesz, że to ZUS a nie pracodawca wypłaca pensję wtedy - mój kolega dostał z baaardzo dużym opóźnieniem oczywiście za te 2tyg także weźcie to pod uwage przy domowym budżecie, że pracodawca wypłaci mniejszą pensję a to ZUS ją dopełni, oczywiście płacąc później

Jutro zamawiam mebelki stąd dokładnie:
http://more4kids.pl/page,kategoria,k...e,1,meble.html
Jeśli chcesz obejrzeć drewex i klupś to polecam Świat dziecka przy Agacie.

W ogóle to jestem zakochana w tej pościeli:
http://www.feretti.pl/ricordo-ecru-prestige.html
macałam ją w tym świecie dziecka i chyba się zdecyduję na jakiś wzór, tylko że mam dylemat który

pokażesz to cudo?

fajnie ci, zawsze to mniej do kupienia a w niektórych przypadkach NIC
z ciuszkami masz rację, będę pewnie tez tak kupowac, żeby więcej było w rozmiarze 62-68
z rodzicami to wiesz.... oni zbytnio wyczucia nie mają mieliśmy w niedzielę pierwszą rocznicę ślubu to mój tato siedział z nami bo akurat jechał przez warszawę i zamiast przytuać się z małżem to siedziałąm z tata moja mama była u nas wcześniej i się szybko zawinęła, żeby dac nam trochę czasu, część osób dzwoniła nam życzyć wszystkiego dobrego a teściowa zero null ehhh dużo by opowiadać. Tym bardziej, że tylko moja mama zadeklarowała się, że chce pomóc przy dziecku, reszta jakoś tak nie bardzo

yy swiat dziecka przy agacie? tzn gdzie? bo ja jakaś niekumata jestem

a pościel śliczna ja musze miec koniecznie białe baranki
Cytat:
hej hej
jutro mam wizytę z samego rana więc trzymajcie kciuk

jejku ja tez latam juz jak szalona zwłaszcza wieczorem bo Lilka własnie skacze mi po pęcherzu

ja noszę 70E z samanty są śliczne staniczki i rozmiary wszelakie polecam!
no i muszę tych staników poszukać bo na mnie 75G jest ciasne juz

Cytat:
oj kochana idź do lekarza, moją koleżankę tak bolało bo jej się spojenie łonowe rozchodziło czy jakoś tak nie chce Cie straszyć, ale lepiej się upewnic co tam sie dzieje mnie póki co nic nie boli poza brzuchem ehh
Cytat:
Napisane przez agawoo Pokaż wiadomość
A ja lubię sobie poczytać M jak Mama

Kochana, okolicznosciowy 2 dni, nie trzy

Ja myślałam, że kobiety w ciąży nie moga się szczepić
no właśnie cały czas mi małż mówił, że ma 3 dni i teraz go pytam a on że 2
kobiety w ciąży nie mogą się szczepić żywą szczepionką a na grypę to czytałam w jakiejś gazecie, że nawet powinnyśmy
Stary 2011-10-06, 19:15   #2778
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

Cytat:
podziękował
choć u nas się pewnie na tacierzyńskim skończy ze wzgledu na charakter pracy tzta ale dzięki ze poszukałaś dociekliwa

no właśnie cały czas mi małż mówił, że ma 3 dni i teraz go pytam a on że 2
:
no trzeba się czasem dokształcic bo o wielu przepisach się nie wie a trzeba korzystac jak mozna

wiecie o tym, ze niektóre gminy daja "dodatkowe" becikowe...takie od gminy gratisowe?? podobno od 300 do 1000 zł....tylko trzeba indywidualnie się dowiadywać w każdej gminie bo nie każda to daje...
Stary 2011-10-06, 19:22   #2779
Haniula
Zakorzenienie

No to sie chwale nianią
http://allegro.pl/niania-elektronicz...845830637.html
uzywana, bo nie wiem czy napewno sprawdzi sie ten gadzet wiec szkoda było inwestowac w jakas super, no i zasieg tez nie jakis wielki, ale na nasze potrzeby wystarczy

mnie boli tak jakby cała miednica, kośc łonowa tez, chociaz najrzadziej.
Najczesciej meczy mnie bol w krzyzu, teraz wyjatkowo coś tam uciska, ze az czuje taki promieniujący ból na noge
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-06, 19:23   #2780
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
Zuzia posciele fajowe
a mebelki to dokładnie ta intensive zieleń??
zły link wkleiłam
to te mebelki:
http://more4kids.pl/produkt,drewex-l...Ulqm9A&kat=457

Drewex Mały Miś

a pościele wymiatają, dotykałam to takie mięciusie ahhhh

Cytat:

z ciuszkami masz rację, będę pewnie tez tak kupowac, żeby więcej było w rozmiarze 62-68
z rodzicami to wiesz.... oni zbytnio wyczucia nie mają mieliśmy w niedzielę pierwszą rocznicę ślubu to mój tato siedział z nami bo akurat jechał przez warszawę i zamiast przytuać się z małżem to siedziałąm z tata moja mama była u nas wcześniej i się szybko zawinęła, żeby dac nam trochę czasu, część osób dzwoniła nam życzyć wszystkiego dobrego a teściowa zero null ehhh dużo by opowiadać. Tym bardziej, że tylko moja mama zadeklarowała się, że chce pomóc przy dziecku, reszta jakoś tak nie bardzo

yy swiat dziecka przy agacie? tzn gdzie? bo ja jakaś niekumata jestem

a pościel śliczna ja musze miec koniecznie białe baranki
http://www.swiatdziecka.com.pl/panor...trum-krakowska
o tu

my byliśmy z dala od wszystkich podczas rocznicy he he ale i tak rodzinka by nas nie odwiedziła za daleko, lenie z nich

Cytat:
wiecie o tym, ze niektóre gminy daja "dodatkowe" becikowe...takie od gminy gratisowe?? podobno od 300 do 1000 zł....tylko trzeba indywidualnie się dowiadywać w każdej gminie bo nie każda to daje...
ooo muszę się dowiedzieć, choć pewnie nic z tego....

Stary 2011-10-06, 19:25   #2781
uska000
Zadomowienie

czesc mamuski znowu zescie napisaly...
ja sie najadlam czosnku i ide spac

a rozlozylismy lozeczko cudnie

http://www.suwaczek.pl/cache/b034e10552.png
uska000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 19:30   #2782
Anabellita
Zadomowienie

Helloooł!
Właśnie wróciłam z usg połówkowego, oczywiście oprócz badania musiałam odwiedzić kilka osób (w tym rodziców) i przekazać dobrą nowinę
będzie kolejna lutowa dziewuszka!

Dzidzia jest zdrowiutka i doskonale się rozwija, waży 401g a serducho bije z częstotliwością 142/min. Jest bardzo ruchliwa, podczas badania ciągle się wierciła, machała nóżkami i rączkami, kręciła główką

Nooo już się pochwaliłam, a teraz muszę Was nadrobić

CÓRCIA

"Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem".
Anabellita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 19:36   #2783
bambusiek
Zakorzenienie

Hi

Przeleciałam szybko co żeście naskrobały

Mieliśmy dziś odwiedziny pani od OFE. Miała przyjść na 10 min. zmienić dane męża, a siedziała prawie 1,5 godziny
Potem do Kauflandu i kupiłam śledzie...ale już na nie nie mam ochoty
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-06, 19:36   #2784
BebiBebi
Rozeznanie

GG do BebiBebi

Ja przed chwilą otworzyłam Julki komodę i stwierdziłam, że mam za dużo wszystkiego podzieliłam na dwie części rozmiarami : 56 i 62, a reszta w workach

Fajnie, ze jutro piątek - mąż przyjedzie z delegacji huraaa

kupowałyście już jakieś rzeczy na allegro ?

BebiBebi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 19:37   #2785
MissZuzia
Zadomowienie

Cytat:
No to sie chwale nianią
http://allegro.pl/niania-elektronicz...845830637.html
uzywana, bo nie wiem czy napewno sprawdzi sie ten gadzet wiec szkoda było inwestowac w jakas super, no i zasieg tez nie jakis wielki, ale na nasze potrzeby wystarczy
fajna, musze się zastanowić czy będzie mi potrzebna

Cytat:
Napisane przez Anabellita Pokaż wiadomość
Helloooł!
Właśnie wróciłam z usg połówkowego, oczywiście oprócz badania musiałam odwiedzić kilka osób (w tym rodziców) i przekazać dobrą nowinę

Dzidzia jest zdrowiutka i doskonale się rozwija, waży 401g a serducho bije z częstotliwością 142/min. Jest bardzo ruchliwa, podczas badania ciągle się wierciła, machała nóżkami i rączkami, kręciła główką

gratuluję

mam pytanie - jaki materacyk do łóżeczka kupujecie?
- kokosowy
- gryczano-piankowy
- gryczano-kokosowy
- lateksowy
bo ja zgłupiałam totalnie

Stary 2011-10-06, 19:59   #2786
NataliaM1103
Rozeznanie

Cytat:
oj ja mam bóle kości łonowej,na zmiane z kegoslupem i pachwinami i tak cos na okrąglo - no ale Kochane musimy to przetrwac
NataliaM1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 20:03   #2787
n1kotynka
Zadomowienie

Cytat:
no trzeba się czasem dokształcic bo o wielu przepisach się nie wie a trzeba korzystac jak mozna

dokłądnie
Cytat:
zły link wkleiłam
to te mebelki:
http://more4kids.pl/produkt,drewex-l...Ulqm9A&kat=457

Drewex Mały Miś

a pościele wymiatają, dotykałam to takie mięciusie ahhhh

http://www.swiatdziecka.com.pl/panor...trum-krakowska
o tu

my byliśmy z dala od wszystkich podczas rocznicy he he ale i tak rodzinka by nas nie odwiedziła za daleko, lenie z nich

ooo muszę się dowiedzieć, choć pewnie nic z tego....
dzięki za adresik, pojedziemy w sobotę i będziemy oglądac
u nas się nie dało w te rocznice... no trudno będziemy świętować następna
Cytat:
Helloooł!

gratulacje

czas iść z psem na spacer mój się źle czuje odkąd go zaszczepiliśmy i mi biedaczek wymiotuje codziennie ;/ jak jutro mu nie przejdzie to jedziemy na kroplówkę

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
fajna, musze się zastanowić czy będzie mi potrzebna

gratuluję

mam pytanie - jaki materacyk do łóżeczka kupujecie?
- kokosowy
- gryczano-piankowy
- gryczano-kokosowy
- lateksowy
bo ja zgłupiałam totalnie
yyy chyba gryka - kokos
Stary 2011-10-06, 20:09   #2788
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Już wróciłam z wojaży
Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
właśnie dostałam wylicytowaną pakę ubrań dla małej jest super!
http://allegro.pl/zestaw-super-paka-...839856725.html
Słodkie te ubranka

Cytat:
kasik chrzci się dzieci tylko w poniedziałek wielkanocny w niedzielę nie
Dzięki, ja jakaś niezorientowana
Cytat:
Napisane przez raqla Pokaż wiadomość
Witam po raz pierwszy!
Podczytuję ten wątek, więc czas się przedstawić: mam na imię Ania, a mój t.p. wypada na 19.02.2012r. Czekam na pierwsze dziecko, więc wszystko jest dla mnie nowe. Fajnie jest wiedzieć, z czym zmagają się dziewczyny na podobnym etapie ciąży i zawsze można coś wynieść dla siebie
Hejka
Cytat:
Napisane przez Agnusbe Pokaż wiadomość
Dziewczyny, macie czasem jeszcze mdłości? mnie czasami tak męczy... A w pierwszym trymestrze nie było tak źle.
Mi sie dopiero zaczęły w II trymestrze. W niedzielę zaczynam III trymestr a dalej czasami coś wyskoczy

Cytat:
dziewczyny, a co wy robicie na ból kregosłupa? ja pytalam lekarza i nie moge niczym smarowac, a ból jest koszmarny na poczatku myslalam ze to od dluzszego chodzenia ale nie. Teraz non stop od poniedzialku czuje taki ucisk w krzyzu po prawej stronie, ze az promieniuje na posladek nawet schylic sie normalnie nie moge
Ja już nie chcę nikogo dobijać tym moim krzesłem( ) ale na kręgosłup spisuje się znakomicie. Wiem że to żadna porada ale pytałaś to ja odpowiadam
Cytat:
hej hej
jutro mam wizytę z samego rana więc trzymajcie kciuki!
Mocno zaciskam

Cytat:
Super wieści

Cytat:
Kilka razy mnie coś tam szczygło ale generalnie nie dokucza
Cytat:
Napisane przez dph Pokaż wiadomość
a ja mam dzisiaj jakiegoś mega doła
Nie smutaj się
Zdrówka dla córeczki.
Cytat:
Helloooł!
Gratulacje
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 20:15   #2789
Haniula
Zakorzenienie

kasia twoje krzesło jest bombowe chociaz jak ja sie dobrze usadowie w fotelu czy w łózku to nie czuć bolu, ale niestety nie mozna caly czas siedziec, i u mnie kazdy ruch konczy sie ogromnym bolem
Haniula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-06, 20:21   #2790
kasikzaki
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to kasikzaki

Cytat:
kasia twoje krzesło jest bombowe chociaz jak ja sie dobrze usadowie w fotelu czy w łózku to nie czuć bolu, ale niestety nie mozna caly czas siedziec, i u mnie kazdy ruch konczy sie ogromnym bolem
Biedna Ja aż takich mocnych bóli nie mam.
kasikzaki jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości