|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2762 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.
Cytat:
wielu tatusiów jakich znam korzystalo z takiego zwolnienia z tego co wiem...i wcale ich żony nie rozdziły cc... no ale mogę się mylic... zaraz poszukam w necie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2763 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Zadomowienie
|
Cześć Mamusie! Ja już po pracy
![]() ![]() Wczoraj tylko podczytałam bo na więcej mi czasu nie starczyło. Witam nowe mamusie i gratuluje. Monika chyba pisała o ropnych zębach. Kiedy byłam w ósmej klasie podstawówki zrobił mi się ropień na podniebieniu. Jedna "dentystka " rozwierciła mi dwa zęby żeby zrobić ujście dla ropy i tak jeźdźiłam do niej przez pół roku, a ona czyściła te kanały co tydzień i dawała mi ciągle antybiotyki, a ropień nie znikał. I kiedy już sama nie wiedziała co ze mną zrobić skierowała mnie do szpitala onkologicznego na biopsję. Na szczęście nie wykryli żadnych komórek rakowych, ale po zrobieniu badań lekarz powiedział, że "w porę" się babka zorientowała, że coś jest nie tak bo przede mną było jeszcze jakieś dwa tygodnie życia ponieważ ropa robiła już sobie przetokę do mózgu. Zrobili mi szybko zabieg i naszczęście nie poszłam do piasku w wieku 15 lat choć niewiele brakowało. Także dziewczyny nie ma żartów z zębami ropnymi. Zabieg trwał dwie godziny w znieczuleniu miejscowym, a wiadomo, że jak jest ropień to znieczulenie nie działa, choć dostałam siedem zastrzyków, ale pamiętam jak lekarz powiedział mi po wszystkim, że jeśli zniosłam ten ból to poród będzie dla mnie pestką hmmm niedługo się okaże ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2765 | ||
Zakorzenienie
|
ze stronki zus
Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu, który jest zwolniony od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad: 1.zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8. w przypadku: ◦nieprzewidzianego zamknięcia żłobka, przedszkola lub szkoły, do których uczęszcza dziecko, ◦porodu lub choroby małżonka stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród lub choroba uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, ◦pobytu małżonka stale opiekującego się dzieckiem w stacjonarnym zakładzie opieki zdrowotnej, 2.chorym dzieckiem w wieku do lat 14, 3.innym chorym członkiem rodziny (za innego członka rodziny uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat). Prawo do zasiłku przysługuje na równi matce i ojcu dziecka, a zasiłek wypłaca się tylko jednemu z rodziców, temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem do lat 8 i chorym dzieckiem do lat 14, albo 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dzieckiem w wieku ponad 14 lat lub innymi chorymi członkami rodziny. Łączny okres wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu opieki nad dziećmi i innymi członkami rodziny z różnych przyczyn i bez względu na liczbę dzieci i liczbę członków rodziny wymagających opieki, nie może przekroczyć 60. dni w roku kalendarzowym. http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433 prosżę bardzo ![]() ani słowa o rodzaju porodu ---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- a i wyczytałam, że takie l4 wystawia szpital lub na podstawie zaswiadczenia ze szpitala lekarz pierwszego kontaktu płatne 80% a podstawę wymiaru stanowi średnia z ostatnich 12 miesiecy ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
![]() no i 2 tyg tacierzyńskiego od stycznia 2012 (bo teraz chyba tydzien) wymiar urlopu okolicznosciowego 2 dni Ślub pracownika 2 dni Narodziny dziecka pracownika 2 dni Zgon i pogrzeb małżonka pracownika, jego dziecka, ojca, matki, ojczyma lub macochy 1 dzień Ślub dziecka pracownika 1 dzień Zgon i pogrzeb siostry, brata, teściowej, teścia, babci, dziadka pracownika 1 dzień Zgon i pogrzeb innej osoby, będącej na utrzymaniu lub pod bezpośrednią opieką pracownika ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
ja tez raz mialam ropę w jedynkach górnych...na szczęscie udało się je uratowac ![]() a co do szczepień to wczoraj w radio słuchałam audycji na temat szczepien p/ grypie. Kobiety w ciąży nie powinny się szczepic. Szczepic się mozna 3 miesiace przed zajsciem w ciażę. jakis niby spec od tego się wypowiadał ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2766 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Przy 62 to ja wybieram 4-5 śpiochy, pajac, a body mam więcej - 7szt ![]() ![]() To macie ciężką sprawę ze świętami, nie wypada zostawić mam samych ale też powinny zrozumieć was że lada moment spodziewacie się dziecka i to ostatnie wasze tylko wasze chwile... Wcześniej pytałaś się o SR - wybraliśmy weekendową opcję w naszym szpitalu ![]() O urlopie nie słyszałam, na szczęście mój mąż ma kupę zaległego więc nie ucierpimy jeśli nie ma tego dodatkowego na opieke nad żoną, a tacierzyński oczywiście wykorzysta. Z tym że wiesz, że to ZUS a nie pracodawca wypłaca pensję wtedy - mój kolega dostał z baaardzo dużym opóźnieniem oczywiście za te 2tyg ![]() ![]() Jutro zamawiam mebelki ![]() http://more4kids.pl/page,kategoria,k...e,1,meble.html Jeśli chcesz obejrzeć drewex i klupś to polecam Świat dziecka przy Agacie. W ogóle to jestem zakochana w tej pościeli: http://www.feretti.pl/ricordo-ecru-prestige.html macałam ją w tym świecie dziecka i chyba się zdecyduję na jakiś wzór, tylko że mam dylemat który ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2767 | ||||||
Zadomowienie
|
hej hej
wróciłam z zajc było tfu tfu fajnie i nawet jeden prowadzacy mi sam powiedział że będziemy sie internetowo porozumiewać jakby co ![]() zaczynamy myśleć nad Lilka bo coraz popularniejsze imię... ![]() no i piszecie jak szalone nadrabiam i nadrabiam i dopiero teraz skonczyłam ![]() jutro mam wizytę z samego rana więc trzymajcie kciuki ![]() Cytat:
![]() ![]() hehe i jak było? przyłapałas go z innym facetem czy jak? ![]() a ja15maja mam urodziny!! szczesliwy dzien ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2768 |
Raczkowanie
|
Wróciłam z wizyty oczywiście z wielka ulgą. Wszystko Ok, szyjka się nie skraca, macica rośnie, ja rosnę. Nawet żelaza już nie muszę brać...
![]() ![]() Za 3 tyg test obciążenia glukozą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#2770 | ||
Zakorzenienie
|
Hej lasunie
![]() Ja wyparowałam moją korwetą w świat tak mnie chyba 1,5 h nie było ![]() Uska, Pearl macałam go... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dostałam katalog coneco, babyono i graco i se mogę obejrzec i zamówić w razie co ![]() Cytat:
![]() ![]() Ja już nie mam mdłości, w 1 trymestrze miałam, teraz już przeszło ![]() Cytat:
![]() ![]() No to widzisz 15 maj szczęśliwy dzień ![]()
![]() |
#2771 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny macie coś takiego jak ból kości łonowej ??
![]() |
#2772 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2773 | ||
Zakorzenienie
|
A ja lubię sobie poczytać M jak Mama
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja myślałam, że kobiety w ciąży nie moga się szczepić ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a ja mam dzisiaj jakiegoś mega doła ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2775 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() nieeee ![]() Cytat:
![]() Zuzia posciele fajowe ![]() a mebelki to dokładnie ta intensive zieleń?? ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2776 |
Wtajemniczenie
|
Czesc, Brzuchy i Mamuchy.
Na razie nie nadrabiam,bo nie mam na to czasu. Zajmuje sie dzisiaj swoim chrzesniakiem. Byl spacerek, sklep z zabawkami (jestem 50 zl lzejsza ![]() ![]() Bylo tez tysiac pytan do, np: "Po co sie zmienia skarpetki, skoro one w butach i tak sie nie brudza?" I oczywiscie zyczenia, zeby w brzuszku byl kuzyn, bo "juz mam dosyc kuzynek" ![]() Pozdrawiam i czekam,az maly usnie ![]()
#2777 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() choć u nas się pewnie na tacierzyńskim skończy ze wzgledu na charakter pracy tzta ![]() ![]() Cytat:
![]() z rodzicami to wiesz.... oni zbytnio wyczucia nie mają ![]() ![]() ![]() yy swiat dziecka przy agacie? tzn gdzie? ![]() ![]() ![]() a pościel śliczna ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() oj kochana idź do lekarza, moją koleżankę tak bolało bo jej się spojenie łonowe rozchodziło czy jakoś tak ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() kobiety w ciąży nie mogą się szczepić żywą szczepionką a na grypę to czytałam w jakiejś gazecie, że nawet powinnyśmy ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2778 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiecie o tym, ze niektóre gminy daja "dodatkowe" becikowe...takie od gminy gratisowe?? podobno od 300 do 1000 zł....tylko trzeba indywidualnie się dowiadywać w każdej gminie bo nie każda to daje... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2779 |
Zakorzenienie
|
No to sie chwale nianią
![]() http://allegro.pl/niania-elektronicz...845830637.html uzywana, bo nie wiem czy napewno sprawdzi sie ten gadzet wiec szkoda było inwestowac w jakas super, no i zasieg tez nie jakis wielki, ale na nasze potrzeby wystarczy ![]() mnie boli tak jakby cała miednica, kośc łonowa tez, chociaz najrzadziej. Najczesciej meczy mnie bol w krzyzu, teraz wyjatkowo coś tam uciska, ze az czuje taki promieniujący ból na noge ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2780 | |
Zadomowienie
|
zły link wkleiłam
![]() to te mebelki: http://more4kids.pl/produkt,drewex-l...Ulqm9A&kat=457 Drewex Mały Miś ![]() a pościele wymiatają, dotykałam to takie mięciusie ahhhh ![]() Cytat:
o tu ![]() my byliśmy z dala od wszystkich podczas rocznicy he he ![]() ![]() ![]() ooo muszę się dowiedzieć, choć pewnie nic z tego....
![]() |
#2781 |
Zadomowienie
|
czesc mamuski znowu zescie napisaly...
ja sie najadlam czosnku i ide spac ![]() a rozlozylismy lozeczko ![]() ![]()
#2782 |
Zadomowienie
|
Helloooł!
Właśnie wróciłam z usg połówkowego, oczywiście oprócz badania musiałam odwiedzić kilka osób (w tym rodziców) i przekazać dobrą nowinę ![]() będzie kolejna lutowa dziewuszka! ![]() ![]() Dzidzia jest zdrowiutka i doskonale się rozwija, waży 401g a serducho bije z częstotliwością 142/min. Jest bardzo ruchliwa, podczas badania ciągle się wierciła, machała nóżkami i rączkami, kręciła główką ![]() Nooo już się pochwaliłam, a teraz muszę Was nadrobić ![]()
#2783 |
Zakorzenienie
|
Hi
![]() Przeleciałam szybko co żeście naskrobały ![]() Mieliśmy dziś odwiedziny pani od OFE. Miała przyjść na 10 min. zmienić dane męża, a siedziała prawie 1,5 godziny ![]() Potem do Kauflandu i kupiłam śledzie...ale już na nie nie mam ochoty ![]()
![]() |
#2784 |
Rozeznanie
|
Ja przed chwilą otworzyłam Julki komodę i stwierdziłam, że mam za dużo wszystkiego
![]() ![]() Fajnie, ze jutro piątek - mąż przyjedzie z delegacji huraaa ![]() kupowałyście już jakieś rzeczy na allegro ?
#2785 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() mam pytanie - jaki materacyk do łóżeczka kupujecie? - kokosowy - gryczano-piankowy - gryczano-kokosowy - lateksowy ![]() bo ja zgłupiałam totalnie ![]()
![]() |
#2786 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2787 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas się nie dało w te rocznice... no trudno ![]() ![]() Cytat:
![]() czas iść z psem na spacer ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2788 | |||||||
Zadomowienie
|
Już wróciłam z wojaży
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Mocno zaciskam ![]() Cytat:
![]() Kilka razy mnie coś tam szczygło ale generalnie nie dokucza ![]() Nie smutaj się ![]() Zdrówka dla córeczki. Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2789 |
Zakorzenienie
|
kasia twoje krzesło jest bombowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2790 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.