|
|
#721 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: TVP a Religia
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#722 |
|
jestę wieszczę
|
Chyba, że zamordowany był homo
.Ciekawa jestem, który ksiądz taki mądry.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#723 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#724 |
|
Zadomowienie
|
To chyba oczywiste ... ?
![]() A ksiądz to ordynariusz sosnowiecki biskup Grzegorz Kaszak.
|
|
|
#725 |
|
Zadomowienie
|
Mam do was pytanie jako że nie oglądam teraz często TV. Przeglądałam na youtube spoty wyborcze i ciekawi mnie czy leci tam spot z księdzem i dziećmi - to gdzie daje im obrazek i bóg zapłać za umycie świateł. Fakt to trochę kontrowersyjne ale czy go widziałyście? Wszak godzi on w duchowieństwo ale czy tym samym to dalsza część szykan i wojny z kościołem i katolikami? Może ma to trochę uświadomić z jaką "klasą" często zachowują się duchowni?
I jeśli można mówmy o filmiku a nie kogo on reprezentuje.
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#727 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dla mnie to symbolizuje to, że mamy w wielu polskich domach biedę, a tu sobie księżulo liczy pieniążki i to nie jakąś drobnicę. To według mnie taki przytyk, że za dużo się zajmuje kościół pomnażaniem bogactw, a za mało wiernymi. Nie zauważyłam odzewu środowiska katolickiego. Owszem, godzi to w duchowieństwo i kościół ma prawo się bronić. To według mnie nie jest wymierzone w katolików, ale właśnie w wady kleru.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#729 |
|
Zakorzenienie
|
wypowiem się jeszcze, wyjątkowo
, w temacie wątku, bo naszła mnie pewna refleksja.załóżmy już, niech będzie, że ten cały Nergal czci w swoich piosenkach szatana, kocha go, ubóstwia go i nie wiem co jeszcze. z mojego punktu widzenia, czyli z punktu widzenia ateisty, Nergal równie dobrze mógłby śpiewać o krasnoludkach z Sierotki Marysi, dla mnie to byłby ten sam kaliber. w szatana nie wierzę, jest to dla mnie wytwór ludzkiej wyobraźni, więc śpiewanie o nim jest dla mnie jak śpiewanie chociażby o smerfach. to samo z darciem Biblii (pomijając fakt, że tutaj Nergal wykazał się brakiem empatii i kultury). dla mnie równie dobrze mógł podrzeć książkę telefoniczną. jeśli on się wypowiada, że w Boga nie wierzy, że jest ateistą i że nie wierzy również w szatana, to myślę, że należy to wziąć pod uwagę, bo on w swojej głowie prawdopodobnie również stawia szatana na poziomie smerfów i innych zmyślonych przez człowieka stworów. a że wykonuje taki gatunek muzyczny, w którym piosenki o smerfach by się raczej nie przyjęły, to śpiewa o szatanie. podsumowując: jak dla mnie to na tę całą sprawę trzeba spojrzeć z nieco innej perspektywy, trzeba uwzględnić kontekst, sytuację ogólną i inne tego typu bajery. a nie trzymać się tak kurczowo argumentu, że o Chryste, o Panie, on śpiewa o szatanie, bo biorąc pod uwagę cały kontekst tworzenia piosenek przez Nergala, to wydaje mi się, że koleś nie robi nic, co zasługiwałoby na taki szum wokół niego
|
|
|
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#731 |
|
jestę wieszczę
|
http://www.youtube.com/watch?v=K0qThJ3gJYM
spot wyborczy RPP
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy jako ignorant ma większe prawo do wypowiadania się?
|
|
|
|
|
|
#733 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Lucifer Jam ciemny jest wśród wichrów płomień boży, lecący z jękiem w dal -- jak głuchy dzwon północy -- ja w mrokach gór zapalam czerwień zorzy iskrą mych bólów, gwiazdą mej bezmocy. Ja komet król -- a duch się we mnie wichrzy jak pył pustyni w zwiewną piramidę -- ja piorun burz -- a od grobowca cichszy mogił swych kryję trupiość i ochydę. Ja -- otchłań tęcz -- a płakałbym nad sobą jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach -- jam błysk wulkanów -- a w błotnych nizinach idę, jak pogrzeb, z nudą i żałobą. Na harfach morze gra -- kłębi się rajów pożoga -- i słońce -- mój wróg słońce! wzchodzi wielbiąc Boga. A tak przy okazji podoba się wam ten wiersz?
|
|
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#736 |
|
Zakorzenienie
|
Otóż to. Kwestia orientacji seksualnej nie jest kwestią wiary czy niewiary, tylko jest już to dawno udowodnione naukowo. Natomiast kwestia istnienia Boga i innych istot nadprzyrodzonych to "jeszcze" sprawa niewyjaśniona.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
nigdy nie znajdziemy 2 identycznych sytuacji, ale dla katolików Bóg istnieje.
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najciekawsza jest, według mnie, dość przewrotna końcówka ![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Ale oni w to wierzą, natomiast homoseksualizm nie jest kwestią wiary. Istnieje i już.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
nie rozumiesz mnie. Nergal śpiewa o czymś, co W JEGO MNIEMANIU nie istnieje, bo nikt tego nie widział. zaś Cejrowski wypowiada się o ludziach, którzy W JEGO MNIEMANIU istnieją, bo każe ich tępić. widzisz różnicę? nie mówię o odbiorcach tych przekazów i czy wierzą w istnienie Szatana i gejów. przy rozkminianiu czyjejś wypowiedzi należy brać pod uwagę kontekst, w jakim ten ktoś tę wypowiedź tworzy, czyli jego przekonania i wierzenia.
|
|
|
|
|
#740 |
|
jestę wieszczę
|
Spoko, są i tacy, których uczucia obraża to: http://www.youtube.com/watch?v=7Nmpld2ccRk albo http://www.youtube.com/watch?v=mIU8l...eature=related
|
|
|
|
|
#741 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Da mu chwytliwy tytuł, np. "Chrześcijanie do lwów 2" i popularność od razu w górę.
|
|
|
|
#743 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ten się podoba? ![]() Czesław Miłosz "Im więcej" Im więcej razy na dzień jesteś znieważony, Im śmieszniejsze na Ciebie wkładają korony I krzyczą urągając: pokaż swoją siłę Albo liczą Cię między pamiątki niebywałe, Tym bardziej pewnym mogą być tego jednego: Że Ty jesteś zaiste, Alfa i Omega. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo dobry, jak to Miłosz.
Chrześcijanie do lwów pokłoń się gówniany synu jestem złym koniec twej chwały koniec niewoli pasje, które ugasiłem zrodziły terror zmiażdżyły twą wolę twa dominacja blednie ma wola dominuje i spójrz jak wznosi się ma gwiazda spalając ziemię słońce - oko bogów wrzucone w przestrzeń spójrz na elipsę księżyca spadającą z gracją spójrz jak płaczą narody wszystkie zlęknione Jego imienia czcij płomień! patrz jak anioły spadają z niebios czcij płomień! zabiłem twego boga ma wola wypełniona! Tyś Panem wznieś mnie! wznieś wysoko! przeprowadzając przez bramy słońca wznieś mnie! wznieś wysoko! gdzie anioły nie ośmielają się wlatywać zaproś mnie na ucztę bogów niechaj dryfuję pozostaw płomienie bezeceństwa i spójrz jak całuję gwiazdy Gdzie tu obraza chrześcijan?
|
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
mi ten tekst nic nie mówi. jest dla mnie całkowicie neutralny tak prawdę powiedziawszy. ale zgoda, chrześcijanie istnieją. on często używa tego tekstu? tak często jak śpiewa o szatanie?
|
|
|
|
|
#746 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
pewnie na każdym koncercieTobie ten tekst nic nie mówi - ok, ale znając realia historyczne przypominam sobie czasy gdy chrześcijanie byli wystawiani lwom na pożarcie. Może i to jest ok, podobnie jak "tepić gejów","Żydzi do gazu", "Czarnuchy na plantacje" - to też jest wg Ciebie neutralne? Mozna przełknąć jesli ktoś rzadko tego typu sformułowań uzywa? |
||
|
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
Żeby Cejrowski gejów obrażał tylko tytułem, to świat byłby piękniejszy...
Poza tym ja nie widzę obrazy. Bo to jest hasło funkcjonujące w kulturze-zaczął wielki antykatolik Henio S.
|
|
|
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba że to całkiem niedawno było? nie wiem, nie znam się na historii chrześcijan.to teraz postawmy sobie pytanie ile osób na świecie skojarzy realia historyczne związane z hasłem chrześcijanie do lwów (które swoją drogą w pierwszej kolejności zrozumiałam tak, że mają pójść i oporządzić lwy, posprzątać po nich, dać jeść, itp.) i ile skojarzy drugą wojnę światową i los Żydów. nie no, ja serio serio nie mogłabym postawić znaku równości między Żydzi do gazu a chrześcijanie do lwów... poza tym myślałam że cały czas gadamy porównując Nergala i Cejrowskiego? skąd tu nagle Żydzi... |
|
|
|
|
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)skąd? Tak jak napisala Bananalama żadna nienawiść nie jest lepsza Poza tym w Quo Vadis naszego noblisty jest bardzo obszerny wątek dotyczący chrześcijan
|
|
|
|
|
|
#750 |
|
Wtajemniczenie
|
na kogo powinien głosować katolik
![]() http://wolnapolska.pl/index.php/Etyk...nu-id-239.html |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.

. Ale nie mój interes, bo obie partie mam w poważaniu.