Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-08, 23:52   #1501
lullaby_ml
Zakorzenienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
W końcu zebrałam się, żeby opisać mój poród ze schizą Dłuższego opisu chyba nie było

Do szpitala zgłosiłam się w poniedziałek, usg potwierdziło, że łożysko stare (lekarz mnie posądził o palenie ), mała ilość wód, a badanie na samolocie, że mam szyjkę i rozwarcie ledwo na palec (lekarz badający: "dziś ani jutro na pewno pani nie urodzi" - a jednak urodziłam dzień później). Na noc dostałam zastrzyk, w nocy kolejny, rano trzeci, niestety nie pamiętam nazwy, ale miało to spowodować skurcze i rozwieranie szyjki - skurcze jakieś tam miałam, ale szybko mijały. Następnego dnia badanie przez ordynatora: "niech się pani pakuje i na porodówkę" (nadal miałam te same parametry szyjki, ale stwierdzili, że nie ma na co czekać).
O 12stej byłam już na bloku porodowym, wywiad, lewatywa, prysznic, w tym czasie mąż już dojechał. Trafiła nam się świetna położna i sala do porodów rodzinnych z łazienką i innymi gadżetami, z których nie miałam okazji skorzystać.
Dostałam kroplówę z oksy i heja po korytarzu. Po mniej więcej godzinie zaczęły się regularne skurcze, potem dostałam czopek na rozwieranie szyjki. Położna "nastraszyła mnie", że to jeszcze może minąć, bo skurcze słabe i mogą mnie odesłać z powrotem na ginekologię. Po badaniu zaproponowała przebicie pęcherza, zgodziłam się, bo po tym nie ma już odwrotu Chlustnęły wody, okazało się że zielone, położna powiedziała "no, już najwyższa pora na niego"
Zaczęłam mieć już regularne skurcze co 5, 4 minuty, zostałam podłączona pod ktg. Zrobiło się małe zamieszanie, bo na porodówce była jeszcze moja koleżanka z sali i akurat zaczęła przeć, więc wszyscy polecieli do niej (miała na serio szybką akcję, była ze mną jeszcze na badaniu przez ordynatora, a dwie godziny później urodziła). Ja zostałam sama z mężem i słyszeliśmy jak ona urodziła córkę, aż mi łezki poleciały Jak położna wróciła to obejrzała zapis ktg i zawołała lekarza, żeby mu go pokazać. Potem podawali mi tlen, robili ktg w różnych pozycjach, z tlenem i bez, odłączali i podłączali na nowo oksy (potem się dowiedziałam, że jak miałam oksy i skurcze to tętno Benia spadało, a jak odłączali oksy i skurcze mijały, to tętno wracało do normy - wszystko przez ten węzeł, który się zaciskał i poluzowywał). Lekarz oglądał to ktg i kazał odłączyć kroplówkę, potem wyszedł na korytarz i gdzieś dzwonił.
Pojawiła się moja chrzestna - pierwsza moja myśl "przyszła mi założyć cewnik" - jest pielęgniarką na urologii Ale nie, zrobiła mi ekg - już mi coś nie pasowało... Potem przyszła kolejna pielęgniarka pobrać mi krew do badania, słyszałam jak lekarz mówił że na cito. No to już wiedziałam co się święci
Przyszedł lekarz (zresztą ten, do którego chodziłam w I ciąży) i powiedział, że namawia mnie na cc, bo silnie waha się tętno dziecka i jest ryzyko niedotlenienia i zamartwicy. Oczywiście zgodziłam się, przyszła pani anestezjolog, przeprowadziła wywiad, podpisałam papierki (zgoda na znieczulenie i na przetoczenie krwi mnie lub dziecku ). Położna mnie wygoliła (bo ja byłam goła tylko na dole - w końcu szłam na poród sn ), założyła cewnik, dowalili mi szybciorem trzy kroplówy (rozśmieszył mnie Ranigast , ale to ponoć na to, żeby nie było wymiotów). Przeszliśmy na salę operacyjną (mąż został w punkcie pediatrycznym - tam gdzie badają dziecko po urodzeniu), dostałam znieczulenie w kręgosłup, widziałam jak lekarze myją ręce, ubierają się w te zielone ciuszki. Rozłożyli nade mną stelaż i płachtę, lekarz powiedział, żebym zamknęła oczy, żeby mi spirytus nie prysnął Po pierwszym cięciu powiedział do drugiego lekarza coś o wyglądzie łożyska i zapytał, czy był konflikt (po badaniach okazało się, że Benuś ma grupę krwi po tacie i rzeczywiście mamy konflikt serologiczy). Potem wyjęli dziecko, a lekarz tylko powiedział "wielokrotnie owinięty pępowiną, węzeł prawdziwy na pępowinie" i tyle. Nie pokazali mi go, nie słyszałam żadnego dźwięku. Zaczęłam się trząść i płakać, bo myślałam o najgorszym, tak to dziwnie brzmiało. Anestezjolog zapytała dlaczego płaczę, a ja tylko spytałam czy wszystko z dzieckiem w porządku. Wtedy Benek zapłakał, a ona powiedziała, że to moje dziecko i że oczywiście że jest w porządku. Nie mogłam się uspokoić, ona mnie głaskała po głowie. Potem przyszedł pediatra stary jak Matuzalem i mówi "mamusiu, ma pani syna, 3 220 g, 53 cm, 10 punktów". Lekarz, który mnie ciął zapytał jakie wybraliśmy imię, powiedziałam, że Bernard, to zapytał czy to jakaś rodzinna tradycja
Widziałam w lampie jak mnie przenoszą na łóżko, potem jazda na oddział, ktoś mi położył Benia w rożku na łóżku. Widziałam tylko kawałek jego twarzy i powiedziałam do męża "wygląda jak Roman" (teść)
Nie wiem co mi się stało, ale po tym porodzie miałam taką schizę, że coś z tym dzieckiem jest nie tak, że czegoś mu brakuje, że zaraz umrze tylko nie chcą mi o tym powiedzieć Dopiero jak go zobaczyłam całego bez tego rożka na badaniu pediatrycznym i ordynator powiedział, że dziecko jest zdrowe to uwierzyłam

A śmiałam się, że cc mi wykrakali na ginekologii - patrzę w moją kartę, tę na łóżku, a tam wpisane, że mam mieć cc. Zapytałam pielęgniarkę o co chodzi, a ona mi powiedziała, że to pomyłka i poprawiła

Jak ktoś przebrnął to należy mu się medal
Woooow, ale porod!

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Hej Po wielu bojach i wielkim płaczu Smyk padł - dzisiaj zdecydowanie miał zły dzień
Czytam was cały czas ale ostatnio jakoś brak czasu i rąk żeby coś odpisać
Cytować nie będę ale z tego co wyczytałam to tak:

szerokie pieluszkowanie - od wyjścia ze szpitala musimy na pampersa zakładać pieluchę mimo, że usg wyszło ok - profilaktycznie uciążliwe trochę i tak jeszcze dwa miesiące

samopoczucie po cc
- ja leżałam plackiem przez 24 godziny i szczerze mówiąc samodzielny prysznic i wizytę w toalecie byłam w stanie zaliczyć dopiero na 3 dzień gdybym wiedziała to wzięłabym sobie z domu paracetamol albo poprosiła pielęgniarki o większą dawkę, no ale chciałam być dzielna Synek był ze mną non stop dopiero od 3 dnia ale oddawałam go pielęgniarkom kiedy szłam np pod prysznic. Do dzisiaj (5tydzień po) rana jeszcze boli przy dotyku i jest taka "obca", no i przez 3 tygodnie miałam zastrzyki do brzucha - te takie na krzepliwość.

Szymek jak nie śpi to leży zazwyczaj na tapczanie, jak się denerwuje to do niego gadam, puszczam muzykę albo zabawiam grzechotką, a jak już nie da rady to niestety na ręce dlatego chcę kupić leżaczek

Się pożaliłam
przytulam mocno i nie dziwie Ci sie absolutnie, masakra jakas

Cytat:
Napisane przez irmith Pokaż wiadomość
Agnyska bardzo fajny opis porodu

Ja już będę się z Wami po malutku żegnać, jutro rano jadę do szpitala więc raczej już tu nie dam rady wpaść :/

Jak coś się będzie działo to dam znać przez sms, niestety nie mam telefonu z netem więc pojawię się tu dopiero z maluszkiem 3majcie się cieplutko mamuśki i bądźcie tu jak wrócę
Trzymam mocno kciukasy

A ja sie melduje i moge oficjalnie stwierdzic ze moje dziecię pierwszy raz mialo dzisiaj kolke, szal i dramat, krzyk i placz-nie wiedzialam jak mu pomoc, jestem cala podrapana, pokopana po brzuchu, teraz dostal papu i jakos zasnal a meczyl sie biedny pare godzin.. i szybkie pytanie do mamusiek-dziewczyny dzisiaj odpadl Mikiemu pepuszek i co teraz? pielegnowac pepek czy po prostu mozna juz normalnie kapac????
Stary 2011-10-09, 00:09   #1502
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
W końcu zebrałam się, żeby opisać mój poród ze schizą Dłuższego opisu chyba nie było
Agnyska dzielna byłaś i współczuję tych wszystkich nerwów
Cytat:

Byliśmy wczoraj u teściowej na urodzinach i myślałam, ze się wykończę psychicznie Nie dość, że smyk płakał z powodu brzuszka to nosiły go na zmianę 3 osoby - przekładany z ręki do ręki wcale się nie uspokajał i w końcu się spocił ale miał zimne rączki więc teściowa owinęła go bluzą z polaru a potem nakryła jeszcze głowę pieluchą co Szymek zaczął płakać padał tekst "może jest głodny?", jak już zasnął na chwilę i położyli go na tapczan to cały czas ktoś koło niego siedział i go miział po rączkach albo buzi . Do tego wszystkiego mają psa jamnika, co prawda jest cały czas w domu trzymany i kąpany i wgl. ale wpierw teściowa miała psa na kolanach a potem bez mycia rąk brała Szymka Dzisiaj miałam tam jechać ale stwierdziłam, że szkoda moich nerwów i się wymigałam Poza tym to rodzinka tż jest znośna i fajna Się pożaliłam
oj współczuje wizyty u teściowej ale niestety tak to jest, że małe dzieciątko wzbudza mnóstwo pozytywnych emocji u innych i każdy chciałby wziąć na ręce, trochę poprzytulać i się napatrzećco oczywiscie nie tłumaczy braku higieny wobe takiego maluszka
Cytat:
Ja już będę się z Wami po malutku żegnać, jutro rano jadę do szpitala więc raczej już tu nie dam rady wpaść :/

Jak coś się będzie działo to dam znać przez sms, niestety nie mam telefonu z netem więc pojawię się tu dopiero z maluszkiem 3majcie się cieplutko mamuśki i bądźcie tu jak wrócę
trzymam żeby mała zdecydowała się wyjść jednak szybciej
Cytat:
Na dobranoc jeszcze fota smyka
słodziak i jaki duży
Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
My dzisiaj pojechaliśmy w odwiedziny do mojej babci. Daleko nie jest- ok. 80 km a mi już coraz niewygodniej, więc ostatnia szansa.
No i oczywiście nasłuchałam się przy okazji np. że mam sobie sutki ręcznikiem trzeć żeby przyszykować się do karmienia, po porodzie pić bawarkę i takie tam...
Ale najlepsze były jej teksty i miny jak rozmawiałyśmy o tym ze cesarkę będę miała. Krzywiła się strasznie, mówiła "no jak tam doktor zdecyduje, ale ja nie wiem czy to dobrze". I że ona słyszała, ze dzieci po cc są mniej inteligentne od tych rodzonych naturalnie . No jakby to był mój kaprys i widzimisię

A minioną noc mogę dopisać do tych z serii "do d..y".
Te skurcze mięśni robią się już nie do zniesienia. Dzisiaj złapał mnie taki jak zwykle w łydkę, tyle ze w UDO! Czułam się tak jakbym nogi nie miała, mówię Wam - coś strasznego. Nie byłam w stanie sie ruszyć, nawet usiąść na łóżku. Musiałam męża obudzić żeby mi trochę ten kamień rozmasował. Ja już nie wiem z czego to. Ale zwiększam dawkę magnezu i zakupiłam sobie kilka buteleczek soku pomidorowego- może coś pomoże?
nie ma to jak porady rodzinki
a skurczy szczerze współczuję

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość

A ja sie melduje i moge oficjalnie stwierdzic ze moje dziecię pierwszy raz mialo dzisiaj kolke, szal i dramat, krzyk i placz-nie wiedzialam jak mu pomoc, jestem cala podrapana, pokopana po brzuchu, teraz dostal papu i jakos zasnal a meczyl sie biedny pare godzin.. i szybkie pytanie do mamusiek-dziewczyny dzisiaj odpadl Mikiemu pepuszek i co teraz? pielegnowac pepek czy po prostu mozna juz normalnie kapac????
hej dzielna Mamuśko współczuję tych kolek oby to takie jednorazowe i szybciutko przeszło
a Ty jak się czujesz? jak tam rana po cc??boli?

---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

nikogo nie ma to się odmelduję przespanych nocek życzę

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 00:13   #1503
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
Agnyska dzielna byłaś i współczuję tych wszystkich nerwów

oj współczuje wizyty u teściowej ale niestety tak to jest, że małe dzieciątko wzbudza mnóstwo pozytywnych emocji u innych i każdy chciałby wziąć na ręce, trochę poprzytulać i się napatrzećco oczywiscie nie tłumaczy braku higieny wobe takiego maluszka

trzymam żeby mała zdecydowała się wyjść jednak szybciej

słodziak i jaki duży

nie ma to jak porady rodzinki
a skurczy szczerze współczuję

---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

hej dzielna Mamuśko współczuję tych kolek oby to takie jednorazowe i szybciutko przeszło
a Ty jak się czujesz? jak tam rana po cc??boli?

---------- Dopisano o 00:09 ---------- Poprzedni post napisano o 00:00 ----------

nikogo nie ma to się odmelduję przespanych nocek życzę
Ehh obawiam sie ze to nie jednorazowe, ale mam nadz ze tak moja ranka super tylko czuje takie jakby delikatne odretwienie w dole brzucha, ale poza tym luz, jedyne co to nadal te sucharki ale nic nie zrobie z moim ukladem pokarmowym, ktory nic innego nie przyjmuje jedyne co czuje teraz to mega niewyspanie ale poczekam jeszcze bo maluszek zasnal a chce byc w gotowosci jak cos sie bedzie dzialo. i dziekuje ze pytasz
Stary 2011-10-09, 00:31   #1504
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

lula a jak wyglda pepek? U nas jak odpadł to się trochę paprał i do dzisiaj psiurkamy octaniseptem

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 03:12   #1505
mmadziaa
Rozeznanie

jejku dziewczyny jak widzę tą moją maluśką mordziuńkę wykrzywioną w płaczu w podkówkę to aż mnie serce boli... teraz to wiem że on płacze bo głodny itp ale jakby ktoś spowodował u niego płacz i tą minkę to chyba bym zabiła bez ostrzeżenia
mmadziaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 04:46   #1506
malamutka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mmadziaa Pokaż wiadomość
jezzuuu kochana przepraszam rany boskie przeze mnie ciężarna takie koszmary przechodzi
a ja się nagadałam i łydki nie ogoliłam w końcu żenada normalnie nie moge patrzeć na tą nogę może dziś się za nią wezmę
No uważaj, bo ja mam jeszcze władzę nad myszami
I jak - w końcu obie łydki wydepilowane?

Cytat:
Idę jutro choć skierowanie mam na dziś

Mój początkowo też miał mieć dużo urlopu tym bardziej że letni urlop mu skrócili o tydzień. Ale on dziwnie pracuje bo ma własną działalność niby a do firmy lata od poniedziałku do piątku więc ta ilość urlopu to chyba jakaś ruchoma jest mówiłam mu że to bez sensu że teraz już weźmie urlop ale on się uparł że niby zmęczony itp w cholere z nim, jakoś sobie poradzę sama

Taa na mnie też nie ma co czekać, u mnie pojawiają się bóle "okresowe" albo takie urocze ciągnięcie krzyża ale wszystko magicznie przechodzi napewno do 13 nie urodzę więc niech się Piotruś pakuje i wychodzi
Irmith w takim razie
A co do bóli - ja mam to samo. Nagle pojawia się ból krzyża, ale raczej jednostajny, czasem jakieś bóle jakby jajników (ale przecież one są podobno wysoko) a potem magicznie to mija.... Wysiaduję tą głupią piłkę, na spacery chodzę do centrum handlowego (po na zewnątrz pada) i się denerwuję, że i tak nic sobie nie mogę kupić a mała zołza jak sobie siedziała w brzuchu, tak siedzi i ani myśli go opuścić....
A tż ma wyrzuty sumienia, że jak był ostatnim razem, to nie chciał pomóc swoimi naturalnymi proglandynami i teraz będę musiała dostać obce syntetyczne

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
Stokrotko....ja tez jej odchylam i myje woda....ale tam ma takie biale i teraz nie wiem czy musze to wszystko dokladnie usunac. Bo polozna niby mi powiedziala ze nie musze...ale kurde nie chce zeby jej sie tam cos brzydkiego porobilo..

A gdzie wyczailas ta maskotke?? Bo ja kupilam na allegro...a tu nie moglam znalezc...
U nas w szkole rodzenia właśnie mówili by tego nie wygrzebywać. By myć normalnie, ale nie starać się tego usuwać za wszelką cenę, bo to nie tylko pozostałości ale też jakaś wydzielinka chroniąca układ rodny u dziewczynek.

Cytat:

dziewczyny niech już nie puszczają tej reklamy stanika intimissimi

/
hahahaha
Właśnie ostatnio moja ciężarna koleżanka opowiadała, że jej mąż stwierdził, że nie może oglądać tej reklamy, bo się za bardzo podnieca
Reklama jak dla mnie super (ale ja patrzę raczej z punktu marketingowego ) Mmadziaa pamiętaj, że ta modelka na pewno jest głupia Przecież aż takiej niesprawiedliwości nie może być
malamutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 05:43   #1507
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Malamutka widze ze pelnisz nocna warte moja ksiezniczka wlasnie wcina mleko a ja usypiam prawie.
Co do reklamy to tez mnie wkurza szczegolnie jeszcze jak leci w TV gdy obok jest TZ

Mieli dzisiaj przyjechac znajomi ale kumpela zadzwonila ze jej TZ sie rozchorowal. Poki co ona sie czuje ok wiec sama przyjedzie. No chyba ze sie cos zmieni. Milo ze poinformowali o tym. Szkoda ze siostra TZ-a tak nie pomyslala. Ale czego sie mozna spodziewac po lasce ktora 3 lata romansuje z zonatym 46-latkiem
Lepiej niech mi nie demoralizuje mojej ksiezniczki

Jeju jak moja walczy przy tej butli. Kopie nozkami na wszystkie strony

Edytowane przez MoniaZ82
Czas edycji: 2011-10-09 o 05:46
MoniaZ82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 07:57   #1508
SONIA004
Zadomowienie

Lullaby my też jeszcze przemywamy spirytusikiem, bo ma jeszcze lekko zaczerwieniony ten pępuszek. Ale przy kąpieli już tak bardzo nie uważamy. Ważne, żeby potem dobrze osuszyć i "pomaziać" spirytusikiem.

Moje dziecię jest najgrzeczniejsze na świecie przy gościach... jak tylko usłyszy nowe głosy tak od razu zapada w sen i nie ma go przez kilka godzin . A i najlepiej mu się śpi w dzień właśnie jak słyszy rozmowy (wczoraj 3 godziny przespał przy antyradiu i kolejne 3 przy gościach)

Miłej niedzieli brzuchatkom, mamusiom i dzieciaczkom

A i jeszcze jedno.... Agnysko z przyjemnością "przebrnęłam" przez opis porodu (teraz mogę napisać, bo wszystko się dobrze skończyło)... musiałaś swoje przeżyć kochana, ale za to nagroda jest WIELKA

Edytowane przez SONIA004
Czas edycji: 2011-10-09 o 08:00
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 08:33   #1509
gerda
Zadomowienie

bruma gratulacje

gerda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 09:17   #1510
madzialena-lublin
Rozeznanie

Dzień dobry
Dzisiejsza noc spokojniejsza, ale za to od 6 już spania nie było

Cytat:
O tym trzeniu sutkow nie slyszalam...a siostra polecala mi pic bawarke na laktacje chociaz czytalam ze nie ma dowodu na to ze faktycznie tak jest...

A co do skurczy to wspolczuje.....wiem jaki to bol ...chociaz nie mialam za czesto...Niech TZ masuje..
Też właśnie słyszałam, ze kiedys kobiety katowali tymi bawarkami, a w rzeczywistości nie ma to wpływu na ilość mleka. Że generalnie chodzi o picie większej ilości płynów. Mi już bardziej podoba się inna wersja wspomagacza laktacji- podobno szampan... Ale tylko ten najprawdziwszy, z Szampanii

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
Madzialena..skurczy współczuje..też mnie łapały..

ja herbatę z mlekiem piłam całą ciążę (nauczyłam się od iroli.. ) a pod koniec kilka razy smarowałam sutki maścią z lanoliną..(zjajka..specja lna na sutki) i masowałam..bo miało to niby poród przyspieszyć...

nie wiem ile to podziałało.. ale bolały mnie sutki tylko przez 2 dni po porodzie..nic nie krwawiły itd.. myślę,że jak nie pomoże to nie zaszkodzi
Długo się przyzwyczajałaś do smaku tego paskudztwa?
A maść chyba rzeczywiście zacznę używać- jesteś kolejną mamusią, która stosowała ją już przed porodem i mówi że pomaga

Cytat:
Napisane przez malamutka Pokaż wiadomość
No uważaj, bo ja mam jeszcze władzę nad myszami

Faktycznie- my, brzuchate mamy jeszcze tego powera

A co do bóli - ja mam to samo. Nagle pojawia się ból krzyża, ale raczej jednostajny, czasem jakieś bóle jakby jajników (ale przecież one są podobno wysoko) a potem magicznie to mija.... Wysiaduję tą głupią piłkę, na spacery chodzę do centrum handlowego (po na zewnątrz pada) i się denerwuję, że i tak nic sobie nie mogę kupić a mała zołza jak sobie siedziała w brzuchu, tak siedzi i ani myśli go opuścić....
A tż ma wyrzuty sumienia, że jak był ostatnim razem, to nie chciał pomóc swoimi naturalnymi proglandynami i teraz będę musiała dostać obce syntetyczne

Nie denerwuj się na "zołzę" bo może się boi i dlatego nie chce wyjść
A tż faktycznie ma powody do wyrzutów sumienia

Reklama jak dla mnie super (ale ja patrzę raczej z punktu marketingowego ) Mmadziaa pamiętaj, że ta modelka na pewno jest głupia Przecież aż takiej niesprawiedliwości nie może być
Mi też się reklama podoba, tż-owie zresztą też of kors. Ale stwierdził, że to podłe tak facetów w konia robić

---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Cytat:
Mamuski , ktore maja coreczki....jak dbacie o higiene w miejscach intymnych...tzn.. czy jak myjecie maluszki czy odchylacie wargi zeby tam umyc...bo ja zielona.....
O! to też mnie interesuje. W najnowszym "M jak mama" jest o intymnych problemach dziewczynek, ale o pielęgnacji jest niewiele- miedzy wierszami można wyczytać, ze "obsługiwać" normalnie, jak resztę tych okolic.

---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ----------

Cytat:
W końcu zebrałam się, żeby opisać mój poród ze schizą Dłuższego opisu chyba nie było ...
Dzisiaj do kawki z rana zapodałam sobie Twoją opowieść
I prawie się popłakałam pod koniec. Nic dziwnego ze miałaś schiza, skoro nie widziałaś Benia od razu ani tym bardziej nie usłyszałaś. Stresa miałaś niezłego, ale najważniejsze, że wszystko dla Was dobrze się skończyło
Stary 2011-10-09, 10:13   #1511
19natka88
Zakorzenienie

Hej Pospaliśmy do 9 dzisiaj ale za to w nocy pobudka co godzinę

Cytat:
Napisane przez stokrotka_ Pokaż wiadomość
Natka... cudny Szymuś

Cytat:
Współczuję. Takich wizyt to jak najmniej... A teściowa powinna znać chociażby podstawowe zasady higieny
Niestety dzisiaj kolejna

Cytat:
O rany ale przekochany slodziak....

Nie mam pojecia czym mozna smarowac....... .a skad wiesz ze go swedzi....?
No bo jak nas swędzi po komarze to jego chyba też Już wiem, że można altacetem

Cytat:
Ale przystojniak A jaki juz duży chłopak!!
Dziękujemy

Cytat:
Natka ale cudaczek jak z reklamy

a nie wiem, nie wiem co na komara poradzić i sorki Natka jakoś mi umknęło że miałaś cc :/
mnie też wkurza ta reklama ale gorsza jest ta nowa reklama wkładek bella "moje ulubione, 100% bawełny"
Nic nie szkodzi

Cytat:
przytulam mocno i nie dziwie Ci sie absolutnie, masakra jakas

Dziękuję

Współczuję kolki Co do pępuszka to ja myślę, że spokojnie możecie normalnie kąpać, ale pamiętać żeby potem osuszyć pępek np patyczkiem do uszu

Cytat:

Ja to jak najbardziej rozumiem i nie chcę Szymka trzymać w sterylności ale no kurcze ręce wypadałoby umyć

słodziak i jaki duży

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 10:51   #1512
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
lula a jak wyglda pepek? U nas jak odpadł to się trochę paprał i do dzisiaj psiurkamy octaniseptem
wyglada w sumie normalnie, nic nie ropieje, nie krwawi takze chyba jest ok? no mam wlasnie jeszcze ten octanisept, to jeszcze przez pare dni bede mu psikac

Cytat:

Niestety dzisiaj kolejna

No bo jak nas swędzi po komarze to jego chyba też Już wiem, że można altacetem

Dziękujemy

mnie też wkurza ta reklama ale gorsza jest ta nowa reklama wkładek bella "moje ulubione, 100% bawełny"
Nic nie szkodzi

Współczuję kolki Co do pępuszka to ja myślę, że spokojnie możecie normalnie kąpać, ale pamiętać żeby potem osuszyć pępek np patyczkiem do uszu

dziekuje za rade a kolka..wczoraj biedny padl ze zmeczenia i dzisiaj rano znowu to samo, puszcza baczki i pierdzioszki i biedny sie przy tym pręży, robi normalne kupki co prawda ale po kazdym jedzeniu, walczylam z nim od rana i niedawno polozylam na brzuszku i zasnal ze zmeczenia, tak mi go cholernie zal..jak tylko Ł wroci podjedzie do apteki po cos na kolki bo serce mi sie kraje jak widze gdy Miki sie tak meczy
Stary 2011-10-09, 10:51   #1513
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Mamuski , ktore maja coreczki....jak dbacie o higiene w miejscach intymnych...tzn.. czy jak myjecie maluszki czy odchylacie wargi zeby tam umyc...bo ja zielona.....
ja myje dokładnie, tzn. odchylam

Cytat:
hahaha no reklama okrtutna dla nas ciężarówek i mamusiek

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 10:54   #1514
lullaby_ml
Zakorzenienie

Aaaa dziewczyny, rozmawialam z Archi i moja prosba-prosze o wysylanie pozytywnych fluidkow dla Niej i Piotrulka mam nadz ze jutro juz ordynator podejmie jakas decyzje bo sie biedna tam wykonczy, szpitale sa okropne a niektorzy ludzie niestety zamiast sie zamknac to pieprza glupoty i nakrecaja jeszcze innych takze sisku dla Ciebie
Stary 2011-10-09, 10:57   #1515
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
2. Kiedy robicie chrzciny?
Bo teraz póki jeszcze nie jest aż tak zimno - to te nasze maluszki jeszcze takie małe i nie wiem czy to tak dobrze organizować imprezy (a u nas chrzciny raczej będą na dużo osób), potem zima i mrozy, a na wiosnę to już spore bobaski będą. I nie wiem co robić??
My robimy w styczniu dopiero, ze względu na bratową, która ma być chrzestną, a jest w ciąży z tp na koniec listopada
Pierwszego synka chrzciłam jak miał 6 tygodni (22.11.2009), dzielnie to zniósł - takie małe dzieci przeważnie przesypiają mszę i imprezy, więc są zalety

Cytat:
I że ona słyszała, ze dzieci po cc są mniej inteligentne od tych rodzonych naturalnie . No jakby to był mój kaprys i widzimisię

Cytat:
U nas ta część niezagojona się "schowała" i muszę się nieźle nagimnastykować, żeby tam dotrzeć z patyczkiem i wyczyścić

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:00   #1516
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
wyglada w sumie normalnie, nic nie ropieje, nie krwawi takze chyba jest ok? no mam wlasnie jeszcze ten octanisept, to jeszcze przez pare dni bede mu psikac

dziekuje za rade a kolka..wczoraj biedny padl ze zmeczenia i dzisiaj rano znowu to samo, puszcza baczki i pierdzioszki i biedny sie przy tym pręży, robi normalne kupki co prawda ale po kazdym jedzeniu, walczylam z nim od rana i niedawno polozylam na brzuszku i zasnal ze zmeczenia, tak mi go cholernie zal..jak tylko Ł wroci podjedzie do apteki po cos na kolki bo serce mi sie kraje jak widze gdy Miki sie tak meczy
U nas jest podobnie Na szczęście działa espumisan i debridat ale nie wiem czy wasz Miki może to stosować czy nie jest za malutki jeszcze

Archi

Dominik

Martynka
Stary 2011-10-09, 11:03   #1517
cotynato
Zakorzenienie

Ja jak czyszcze pepuszek to patyczek jest czerwony,ale ogolnie wylada ok i pediatra tez nic doniego nie miala.

Wymianka.
Stary 2011-10-09, 11:04   #1518
martunia_199
Zakorzenienie

Hejka My też pospałyśmy do 9 ale niestety później już nie było tak kolorowo, kolki umęczyły mojego szkraba masakrycznie, ale udało mi się Zuzię ululać kołysankami. Ewidentnie przypadła jej do gustu iskierka więc teraz Zuzia sobie smacznie śpi a mama wynajduje nowe ładne kołysanki i sobie podśpiewuje.

Co do kolek, podaję małej sab simplex już od 11 dni i nie widzę żadnej poprawy Zamawiam zaraz infacol albo espumisan tylko właśnie nie wiem który lepiej poradzicie???/

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:08   #1519
anuska_s
Rozeznanie

Cytat:

ja poproszę o medal ładnie opisany poród, dzieki Agnysko
Cytat:
Agnyska bardzo fajny opis porodu

za szybki powrót z maluszkiem trzymaj sie kochana i czekamy na radosne wieści
Cytat:
Szybkie pytanie jeszcze: Szymka ugryzł komar w policzek - czym mogę mu to posmarować żeby go nie swędziało?

Na dobranoc jeszcze fota smyka
śliczności
Stary 2011-10-09, 11:25   #1520
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

dzień dobry Mamuśki ale dziś zimno brr
Cytat:
Ehh obawiam sie ze to nie jednorazowe, ale mam nadz ze tak moja ranka super tylko czuje takie jakby delikatne odretwienie w dole brzucha, ale poza tym luz, jedyne co to nadal te sucharki ale nic nie zrobie z moim ukladem pokarmowym, ktory nic innego nie przyjmuje jedyne co czuje teraz to mega niewyspanie ale poczekam jeszcze bo maluszek zasnal a chce byc w gotowosci jak cos sie bedzie dzialo. i dziekuje ze pytasz
oby przeszło jak najszybciej dobrze, chociaz że Tobie się wszystko ładnie goia z tym układem pokarmowym to współczuję, może by kogoś zapytać o to co można w takiej sytuacji zrobić, moze by ktoś fachowy coś doradził. Bo Ty nam się Kochana zagłodzisz i nabawisz się jakiejś anemii
Cytat:

i udanej wizyty u teściowej, oby była mniej stresująca niż ostatnio
Cytat:
kochana a może mu masaż brzuszka zrób, ja się oczywiście nie znam, nie mam doświadczenia, ale na SR mówili, żeby robić masaże oczywiście nasmarować kremem, nie na sucho. może by mu to ulgę przyniosło

Irmith
już na oddziale, ale dziś nic nie robią, więc się tylko wyleży biedna. I przesyła całuski dla wszystkich

Archi tak jak pisała Lullka czeka na decyzję co i jak jutro. Bo jutro będzie ordynator. I się biedna stresuje Też wszystkie pozdrawia.
Mnóstwo dla niej

A ja dziś na obiadek do teściowej, później na kawkę do rodziców
Może to już ostatni taki wyjazd w dwupaku

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:26   #1521
cotynato
Zakorzenienie

wlasnie czytam o skazie bialkowej i tam jest tez o sapce
Cytat:
Alergię niemowlęcą określa się potocznie mianem skazy białkowej. Jednak nie musi
być ona związana z białkiem. Uczulać mogą różne pokarmy, a stwierdzenie, co dziecku szkodzi, nie zawsze jest łatwe.

Ujawnia się zwykle pomiędzy drugim tygodniem a trzecim miesiącem życia, w postaci wysypki na policzkach, uszach i tułowiu. Mogą występować ulewania i wymioty, kolki, zaparcia, biegunki ze śluzem, z krwią. Objawem alergii bywa sapka (zatkany nos bez wydzieliny) i świszczący oddech, któremu nie towarzyszy gorączka.

Wymianka.
Stary 2011-10-09, 11:38   #1522
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Hejka My też pospałyśmy do 9 ale niestety później już nie było tak kolorowo, kolki umęczyły mojego szkraba masakrycznie, ale udało mi się Zuzię ululać kołysankami. Ewidentnie przypadła jej do gustu iskierka więc teraz Zuzia sobie smacznie śpi a mama wynajduje nowe ładne kołysanki i sobie podśpiewuje.

Co do kolek, podaję małej sab simplex już od 11 dni i nie widzę żadnej poprawy Zamawiam zaraz infacol albo espumisan tylko właśnie nie wiem który lepiej poradzicie???/

Porownalam sklady obu lekow i oba maja simetikon 40 mg/ml....wiec chyba nie ma roznicy, ktory kupisz....

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

A Olivka konczy dzisiaj miesiac

Edytowane przez MoniaZ82
Czas edycji: 2011-10-09 o 11:41
MoniaZ82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:41   #1523
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
a siebie tam nie myjesz?
to taki sam organizm jak my, tylko malutki trzeba dokładnie myć i osuszać - w tej kwestii z chłopcami podobno łatwiej bo mniej zakamarków
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 11:42   #1524
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość

Kolejne dzieciątko się męczy Infacol to w zasadzie to samo co espumisan - dzisiaj właśnie zgłębiałam ten temat. Różni się to czasem od kiedy można podawać (espumisan po 1 mc, infacol po 2 mc), dawką (espumisan 2x 10 kropel, infacol 10 kropel przed każdym posiłkiem) no i cena (espumisan ok 25 zł/30ml, infacol 17zł/50 ml) więc ja bym radziła na początek espumisan, a po 2 mc w razie czego infacol Przynajmniej ja zamierzam tak zrobić

Cytat:
Napisane przez anuska_s Pokaż wiadomość
ja poproszę o medal ładnie opisany poród, dzieki Agnysko

za szybki powrót z maluszkiem trzymaj sie kochana i czekamy na radosne wieści

śliczności

Dominik

Martynka
Stary 2011-10-09, 11:43   #1525
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
gratulacje
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
Stary 2011-10-09, 11:47   #1526
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
a siebie tam nie myjesz?
to taki sam organizm jak my, tylko malutki trzeba dokładnie myć i osuszać - w tej kwestii z chłopcami podobno łatwiej bo mniej zakamarków
zapytalam bo polozna mi powiedziala zupelnie co innego.....a kto pyta nie bladzi....

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Natka u nas mozna stosowac Infacol od urodzenia....Napisalas ze podaje sie go po 10 kropli przed kazdym posilkiem...???Z tego co wiem to daje sie 0.5 ml przed kazdym jedzeniem ale max 6 razy na dobe....ew mozna zwiekszyc do 1 ml
Stary 2011-10-09, 11:50   #1527
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
zapytalam bo polozna mi powiedziala zupelnie co innego.....a kto pyta nie bladzi....
oj żartowałam
Stary 2011-10-09, 11:52   #1528
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
oj żartowałam

wiem
Stary 2011-10-09, 12:32   #1529
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

dzień dobry mówi wyspana do 8:30 mamusia. dziecko pojadło i od 10ej dalej śpi

Cytat:
Bruma napisała :
Po 24 godzinnych zmaganiach na świat przyszedł Błażejek:-D
Waży 3505 i mierzy 56cm. Rodzice przeszczęśliwi zwłaszcza ja dla której poród był bardzo trudny.

gratulacje tego slodziaka

Cytat:
na kolntroli bioderek okazało się że musimy go pieluchować szeroko / podobno wiele dzieci tak ma ale nie widziałam by dotyczyło to któregoś z waszych dzieciaczków ??
nam ortopeda powiedział, że ta pieluszka gdy wszystko jest okej, a pewne rzeczy robi się profilaktycznie to może być jedynie dodatkowo. najważniejsze to kłaść na brzuszku na żabkę i nosić na żabkę( nóżki szeroko, kolanka wyżej niż bioderka)

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
2. Kiedy robicie chrzciny?

nadal nie wiem - może listopad? jak nie to dopiero na wiosnę.nadal spór w kwestii chrzestnych, a teraz dodatkowo kogo zapraszamy. małż planuje wielgachne przyjęcie, a ja chce skromnie, sami najbliżsi.

Cytat:
Dzisiaj stwierdziłam, że mój mały ma chyba nadal tę żółtaczkę i już się trochę łamię bo możliwe, że wyślą nas na naświetlanie jeszcze
Tak mi się wydaje bo w nocy dzisiaj spał- aż nie powiem ile , bo wstyd. Wstał po 3 godzinach od ost. karmienia ok 4-5 , więc wzieliśmy do siebie, ja się zbierałam żeby wstać nakarmić i zasnęłam a ten nic nie pisnął przez kilka kolejnych h później jak wstał to przysypiał na cyckach do tego stopnia, że karmiłam go 3 godziny i jeszcze by to potrwało, ale przyszła koleżanka, brała małego na ręce i jakoś tak wyszło, że się zaaferował i zapomniał, że nie skończył :posiłku:
a teraz znowu spi na klacie taty. I wiem, że się nie najadł, bo normalnie chce jeszcze po 2 cyckach i 60ml mm a u ledwo dwa cycki opróżnił. Biedny padł z głodu czy co
słuchaj moze byc, przy żółtacze maluchy senne i mało przybierają. zrob mu kontrolnie moze bilirubinę

Cytat:

A śmiałam się, że cc mi wykrakali na ginekologii - patrzę w moją kartę, tę na łóżku, a tam wpisane, że mam mieć cc. Zapytałam pielęgniarkę o co chodzi, a ona mi powiedziała, że to pomyłka i poprawiła

strachu było sporo, ale "Romek" miał się dobrze świetny opis

Cytat:
co do aventu - my uzywamy od niedawna w sumie od kiedy Bartek pije takie wieksze porcje, wcześniej jechaliśmy na zwykłych buteleczkach , najzwyklejszych takich o pojemności 30 ml - one miały najmniejsze dziurki i najładniej Bartek z nich jadł. te z aventu mimo ze z najmniejszym smoczkiem z jedną dziurką - zdaje mi się że jeszcze tak z tydzień temu - za szybko zapodowały mleczko. one są 0+, Bartek ma skończony miesiąc i mimo ze są smoki do tych butelek z dwiema dziurkami oznaczone 1+ to jeszcze bym nie dała
a sie pomądrzyłam
Agatka krztusiła się jak piął z aventu. mamy butelki tommee tippee i jest super. polecam te buteleczki i smoczki, no i laktator

Cytat:
ja odchylam wargi i przecieram dokałdnie pąłtkiem, ostrożnie tylko przy wejściu do pochwy, żeby tam za głęboko nie czyścić. a na początku tak jest taka maź płodowa, która chroni i wtedy tego nie wymywać. ale niestety kupka czasem i tam dociera więc trzeba wnikliwie obserwować i czyścić

Cytat:
No i oczywiście nasłuchałam się przy okazji np. że mam sobie sutki ręcznikiem trzeć żeby przyszykować się do karmienia, po porodzie pić bawarkę i takie tam...
Ale najlepsze były jej teksty i miny jak rozmawiałyśmy o tym ze cesarkę będę miała. Krzywiła się strasznie, mówiła "no jak tam doktor zdecyduje, ale ja nie wiem czy to dobrze". I że ona słyszała, ze dzieci po cc są mniej inteligentne od tych rodzonych naturalnie . No jakby to był mój kaprys i widzimisię
. no te babcie to mnie rozwalają na łopaty..... umyśliłaś se cc babci na złość. bo wiesz przez tyle wieków kobiety naturalnie rodziły, nie? współczucie....

Cytat:
Też właśnie słyszałam, ze kiedys kobiety katowali tymi bawarkami, a w rzeczywistości nie ma to wpływu na ilość mleka. Że generalnie chodzi o picie większej ilości płynów. Mi już bardziej podoba się inna wersja wspomagacza laktacji- podobno szampan... Ale tylko ten najprawdziwszy, z Szampanii

i truskawy.....
Cytat:
Porownalam sklady obu lekow i oba maja simetikon 40 mg/ml....wiec chyba nie ma roznicy, ktory kupisz....

---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ----------

dla Oliveczki

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-10-09 o 12:56
indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 13:54   #1530
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:

i udanej wizyty u teściowej, oby była mniej stresująca niż ostatnio
Dziękuję

Cytat:

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ----------

Natka u nas mozna stosowac Infacol od urodzenia....Napisalas ze podaje sie go po 10 kropli przed kazdym posilkiem...???Z tego co wiem to daje sie 0.5 ml przed kazdym jedzeniem ale max 6 razy na dobe....ew mozna zwiekszyc do 1 ml
Kurcze to nie wiem teraz nie chce nikogo w błąd wprowadzić no ale skoro można u was od urodzenia ten infacol to ja bym go brała

Dominik

Martynka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości