|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3121 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
![]() * Nie jadam 2 śniadań ze względu na to,że pierwsze śniadanie jem po 9, a obiad o 13. * mięsa jak i placków była spora ilość, a barszcz gotowany z buraczków. *co do NNKT to dziekuję za uwagę i postaram się to zmienić. * Nie lubię ,a wręcz nie rozumiem jak można jeść serek wiejski z warzywami( pomidorami tak jak moja mama... fuj). Uwielbiam jeść sam, z dżemem lub po prostu na kanapce.. a masło mi pod niego jakoś nie pasuje. * białko nie za dobrze toleruję, a co do warzyw to na kanapkach lubię tylko sałatę i ogórka;p |
|
|
|
|
#3122 |
|
Rozeznanie
|
moja eRka : (2 h siłowy obwodowy+aeroby)
ś: dwie kromki grahama, z jajkiem, gotowanym kurczakiem i pomidorem, kawa z mlekiem śII: zaraz po siłowni shake proteinowy a po godzinie garść makaronu pełnoziarnistego z połową tuńczyka wsw, pomidor, kubek mięty o: pizza na pełnoziarnistym spodzie, z mozzarellą, papryką, pieczarkami, szynką drobiową i kilkoma czanymi oliwkami, jako sos domowy przecier pomidorowy z ziołami, zielona herbata po obiedzie p: serek wiejski z tartym jabłkiem i cynamonem, czerwona herbata z cytryną k: jajecznica z dwóch jajek na plasterku szynki, poł pomidora, kawałek ogórka i papryka na zagryche, kubek miety
|
#3123 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dodaj też oliwę, orzeszki, bo mało nnkt. ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|||
|
|
|
#3124 |
|
Wtajemniczenie
|
oj Phynn za Twoją ocenę to ja akurat dziękuję, bo nie lubię hipokryzji
tak ze słodyczkami, kluseczkami napewno byłoby lepiej i zdrowiej i proszę mnie tu nie porównywać z irish bo jem codziennie pizzy, codziennie parówek, piwka, skrzydełek |
|
|
|
#3125 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze P:
Śniadanie(bardzo późno): szklanka mleka 3,2% z porcją corn flakesów, kroma chleba wiejskiego z pasztetem, pomidor, trochę kukurydzy Obiad: duszone na maśle udko z kurczaka z połową kaszy gryczanej ( całe masło i tłuszcz z mięsa wsiąkło w nią), fasolka szparagowa polana łyżką oliwy z oliwek Podwieczorek: danio brzoskwiniowy, jabłko Kolacja(będzie): wiejski 150 g z miodem, kroma chleba wiejskiego (jeszcze nie wiem z czym) -i wieczorem leci Mam Talent więc może coś wpadnie, ale nie wiem jeszcze Proszę o ocenę. Bardzo się starałam
|
|
|
|
#3126 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziś się posypało więc nie wstawię
|
|
|
|
|
#3128 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Podoba mi się Twój jadlospis, jest dużo ale zdrowo - warzywa są, bialko jest, węgle odpowiednie, nnkt tez. Dla mnie fajnie, kolorowo i konkretnie
|
|
#3129 |
|
Rozeznanie
|
UTRZYMANIE:
1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych zwykłych na szklance mleka 2% z bananem, łyżeczką masła orzechowego i cynamonem 2. (taka bardziej przekąska) Serek wiejski 150g z mrożonymi jagodami, łyżką wiórek kokosowych i łyżeczką miodu 3. 2 gałki ziemniaków z koperkiem; kawałki piersi z kurczaka podsmażone na maśle razem z kawałkami brokuła, kalafiora i pieczarkami; kilka łyżek gotowanych buraczków 4. Pasek białej Milki z ryżem dmuchanym; kawa zbożowa z mlekiem 2%; 2 małe jabłka 5. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem; wieeelka marchewa, którą właśnie przegryzam
|
#3130 |
|
Zadomowienie
|
wstawię raz jeszcze, bo się pozmieniało.
Erka! 1śn - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda 1 h siłownia 2śn - od razu po garść rodzynek, 2 łyżki brązowego ryżu, dwa białka z jaj usmażone na teflonie z 4 plastrami polędwicy z indyka. obiad - dwa kawałki pełnoziarnistej pizzy z kurczakiem, cebulą, oliwkami, kukurydzą, sosem pomidorowym. podwieczorek - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda 1 h gry w squasha ( dostałam od tż rakietą w czoło kolacja - dwa jajka na twardo, parę łyżek wieśniaka.
|
#3131 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3132 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3133 |
|
Rozeznanie
|
R;
ocet jabłkowy z ciepłą wodą, miodem i cytryną; jabłko I.dwie kromki prawdziwego razowaca na miodzie (po 45g każda kroma) z masłem roślinnym (innego nie ma) wędzoną piersią z kurczaka, jajkiem na miękko, prażoną cebulką, koperkiem i natką; pomidor z solą i piepszem kolorowym; II.duży schabowy duszony z cukinią, porem, papryką i pomidorami; porcja sałatki z kapusty włoskiej, papryki itp. z oliwą; III.serek wiejski 200g z duzą garścią orzechów włoskich, kakao naturalnym, cynamonem i aromatem waniliowym; IV.puszka tuńczyka wsw, korniszonami, cebulą i curry; +dużo wody, neoangin, cukierki landrynki jakieś 3-4, paczka orbitek różowych,; I jak? tak, chudnę.
|
#3134 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie (zakręcone i w biegu - mam tysiąc rzeczy do zrobienia
):śniadanie: owsianko-żytnianka gotowana na wodzie z sokiem z cytryny, goździkami, cynamonem, wanilią, szczyptą soli, kardamonem, białkiem jaja, żółtkiem, połową banana, gruszką, ze śliwkami i pestkami dyni; kawa z mlekiem ii śniadanie: jabłka zapiekane pod orkiszową kruszonką z cynamonem, imbirem wdg. 5 przemian obiad: micha gęstej, pożywnej grochówki z mięsem wieprzowym, wędzonką, marchewkami, ziemniakami, włoszczyzną i zieloną pietruszką kolacja: porcja zupy krem z zielonego groszku; dwie kromki chleba razowego tostowanego z masłem i cebulą, z wędzoną makrelą, ogórkiem kiszonym, bazylią i tymiankiem + woda, napar z pokrzywy, woda z imbirem, cynamonem i tymiankiem w międzyczasie spacer, jazda konna + lekka yoga w razie wątpliwości: tak najadam się, nie chodzę głodna, jem to co lubię i dbam o to żeby niczego nie brakowało, lepiej się czuje na 4 posiłkach, mój organizm najlepiej wie czego mu potrzeba
|
|
#3135 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podasz przepis na jabłka pod kruszonką?
|
|
#3136 |
|
Rozeznanie
|
Cześć
Podczytuję ten wątek od dłuższego czasu, a w zasadzie lekturę kilku jego części już mam za sobą wiele mi to dało, jestem po dość... wyniszczającej eRce, a teraz staram się jeść coraz bardziej wartościowo, korzystając z rad zawartych w tym temacie jadło nie jest perfekcyjne, wiem, ale staram się wprowadzać coraz więcej luzu, mniej planowania, czekam też na okres... (BMI oczywiście w normie) niedawno przełamałam się do domowych obiadów Pokusiłam się, by wstawić całość:mojeU : Na czczo - szklanka wody z cytryną i miodem Śniadanie: Owsianka(5 łyżek płatków na szklance mleka 3.2 %, łyżeczka siemienia lnianego, łyżeczka kakao DecoMoreno, banan, garść suszonej żurawiny, dwa herbatniki) 1h roweru stacjonarnego, 8min abs/legs II śniadanie: Grahamka dzielona na 3, każda część grubo z masłem: - z szynką z kurcząt - z roladą ustrzycką - z dżemem figowym słodzonym fruktozą do tego cały pomidor posypany szczypiorkiem, duża śliwka Obiad: 5 pyz ziemniaczanych z mięsem + sporo kapusty kiszonej Podwieczorek: jogurt naturalny 180g z łyżką żurawiny suszonej( znowu, bardzo lubię ) i dwoma otrębów granulowanych żurawinowych Kolacja: 3/4 kostki twarogu półtłustego z połową dużej papryki i połową cebuli Do picia 2x pokrzywa, herbata czarna z miodem i cytryną, kilka kubków zielonej i czerwonej + dużo wody. Ruch poza wspomnianymi ćwiczeniami zerowy - cały dzień przeleżany przed kompem/zeszytami ![]() i może jeszcze jedno U, szkolne, tak poglądowo : Śniadanie: Owsianka ( 5 łyżek płatków, łyżeczka siemienia lnianego, ugotowane na wodzie i zalane jogurtem nat. 180g, do tego banan, kiwi, papaja kandyzowana, śliwki suszone - posypane wiórkami kokosowymi) II śniadanie: grahamka z masłem, serem żółtym, sałatą i papryką III śniadanie: grahamka z masłem dżemem figowym tym na fruktozie Obiad: puszka tuńczyka wsw wymieszana z warzywami (mieszanka chińska - chyba marchewka, por, cebula, papryka i coś tam jeszcze) i 50g ryżu brązowego Kolacja: twaróg półtłusty z pomidorami i szczypiorkiem Jak się to moje jedzenie prezentuje?
|
|
|
|
#3137 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za ocenę. Zupy była micha i gęsta ze lycha stała. Co do jabłek to robię według kwestismaku ale dostosowuje pod siebie czyli z mąka orkiszowa, syropem z agawy/miodem, brązowym cukrem + przyprawy takie jak imbir, kakao i cynamon. Czasem dodaje trochę migdalow zmielonych na make - zależnie od chęci i składników
![]() Ale szczerze polecam tez inny przepis: szklanka mąki orkiszowej, szklanka sypkiej kaszy manny, szklanka brązowego cukru, lyzeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, imbiru, kakao i cynamonu (ja robię według kolejnosci PP) - wymieszac. Zertrzec 6 jablek i doprawic cynamonem. Wysmarowac blache maslem i warstwowo ukladac sucha mase-jablka az do wyczerpania skladnikow. Na gorze ulozyc wiorki z polowy kostki masla. Piec w 180 stopniach, 1 h.
Edytowane przez GreenBalance Czas edycji: 2011-10-08 o 21:30 |
|
|
|
#3138 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3139 |
|
Rozeznanie
|
porównaj swój jadlospis z jadłospisem slodkiej kiciuni u ciebie jak dla mnie mało na P...
|
#3140 |
|
Raczkowanie
|
eR; (bardzo mi zależy na ocenie, muszę podkęcić metabolizm bo niedługo zejdę poniżej 1000kcal, a nie chcę!)
I.owsianka z 4ł pł i otrębami na połowie szkl.mleka; z serkiem homogenizowanym naturalnym menuB, jabłkiem, cynamonem, orzechami włoskimi i łychą miodu ; II.kapka z 2kromek domowego żytniego z masą słonecznika (upiekłam tak jak radziła mi morphine ) posmarowana twarogiem (ser biały,mleko,piepsz,sól)z wędliną z indyka (pierść), pomidorem;III.mięsko mielone z indyka smażone na oleju z czosnkiem, papryką, cukinią i pomidorami i przyprawami; 4łyżki kaszy grycznej; ćwiczenia z domu (z hentelkami, na brzuch, przysiady, pompki) potem 1h basen IV.tuńczyk? nie wiem co ![]() może mi przybędzie ale nie ważne...czy tak uda mi się rozkręcić metabolizm? Nigdy nie uprawiałam żadnego sportu, moja aktywność fizyczna kończyła się na chodzeniu w celu załatwieniu jakiś spraw, do autobusu i z powtotem,oraz od lodóki do książki. Męczy mnie wieczna dieta i brak rezultatów...proszę o pomoc (wczoraj miałam prawdziwy napad,boję się że zrobię sobie krzywdę..) |
|
|
|
#3141 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=lovelykate;29854716]Ujdzie, ale mało warzyw, białka, jakiegoś mięska mi brak. Może do kolacji zamiast serka wiejskiego dasz jakieś jajko, jajecznicę, albo szynkę?
Dodaj też oliwę, orzeszki, bo mało nnkt.[COLOR="Silver"] [ Dziękuję za ocenę ![]() Nie wiem jak Ty, ale u mnie nie jada się codziennie na obiad mięsa. Jem to co zrobi mama i nie będę jej wydziwiać.Do serka jakoś nie pasują mi orzechy bo był wiśniowy. Warzyw nie lubię i jem o tyle o ile. A co do kolacji to mam wiaderko wiejskiego, którego data kończy się w poniedziałek, więc muszę go skończyć...zresztą szynkę jem średnio 5x w tygodniu na kolację...więc chyba nic się nie stanie jak raz zjem wiejski...---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:33 ---------- Utrzymanie. Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, jabłko) +łycha słonecznika, 2 chrupkie pieczywka żytnie do pochrupania. Obiad;wielki placek drożdżowy( został z wczoraj z obiadu) z surówką z kapusty włoskiej, marchwi , jabłka i oleju rzepakowego. Po; gotowana marchew i reszta surówki z obiadu. Podwieczorek; seruś wiśniowy, chrupkie pieczywko. Kolacja;( u Tż) jajecznica z 2 wiejskich jaj; grahamka : jedna połowa z margaryną (lubię z samą margaryną/masłem do jajecznicy), a druga z szynką drobiową i keczupem. Po;( u Tż) kawałek ciasta ucieranego z winogronami, 5 wafli ryżowych z ryżem dzikim ( podczas oglądania Mam Talent). Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2011-10-09 o 09:41 |
|
|
|
#3142 |
|
BAN stały
|
hej, dzisiejsze P do oceny (obiady szpitalne), mam juz sporo na +
. SNIADANIE: 2 kromki razowego grubo z masłem: 1 z porcją twarożku i pomidorem, 2 z dużym plastrem sera zoltego i pomidorem, herbata z cytryną. 2 ŚNIADANIE: banan, jogurt naturalny + uwaga 6 kostek czekolady RitterSport z migdałami (po dłuższym czasie normalna słodycz). OBIAD: będzie zupa jakaś(gęsta)+ pewnie surówka, jakieś gotowane/pieczone mięso+ziemniaki. PODW. planuję owoce(pomarańcza, kiwi)+ duża garśc migdałów i duża garśc pestek dyni (razem ok 50g). KOLACJA: duża podłużna grahamka(ok 100g)grubo z masłem, do tego spory kawał gotowanej piersi z kurczaka(hm,min.120g surowej,tak na oko;mama wczoraj przywiozla) LUB 2jaja na miekko+plaster szynki, do tego pomidor, herbata z cytryną. 2 KOLACJA: znów bułka grahamka (60g) z masłem, dużym plastrem sera żółtego Złoty Mazur(te pakowane),pomidorem + serek wiejski 200g. OK 21(ok godzinę po 2 kolacji): zjem drugi serek wiejski 200g, do tego jakiś owoc. I JAK? :-> Posiłki jem ok co 2 godz.; jak dobrze pójdzie to jutro już wyjdę. PROSZĘ O OCENKĘ .
|
|
|
|
#3143 |
|
Rozeznanie
|
witam;P moje poszpitalne U;
śniad; 4 kromki razowca z masłem;twarogiem i miodem/ dżemem/ szynką i żółtym serem/twarogiem i pomidorem z cebulka; kawa z mlekiem 2śniad; tartaletka z jabłkami i cynamonem, kawa z mlekiem obiad; zupa fasolowa, ryż,smażony filet z kurczaka,mizeria podw; berlisso, jabłko kolacja; 2 kromki razowca z masłem; z serkiem pleśniowym i pomidorem; 2 kromki białego z masłem; wędzona makrelą i szczypiorkiem |
|
|
|
#3144 |
|
Konto usunięte
|
Za mało, to raz, a dwa, że ja mam nieco gorzej. Pewnych rzeczy nie mogę jeść. Wieprzowiny i wołowiny rodzina nie jada, bo tata ma problem z cholesterolem. Ja nie jem nabiału krowiego. Ale to nie powód, żebym nie dawała rady. Wystarczało iść do dietetyka i dać radę. Jak ktoś chce tyć / chudnąć to lepiej nie na własną rękę. Diety "cud" typu dr. Dukan są bez sensu. I nie czytam gazet, bo te diety to wymyślają panie dziennikarki naprędce podpisując się jakim wymyślonym lekarzem. Ja tyję, ale też tak samo.
|
|
|
|
#3145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3146 | ||
|
Rozeznanie
|
Dziekuję.
![]() Cytat:
Cytat:
tak trzymaj.
|
|
#3147 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(szkoda tylko, że musiało to się skończyć szpitalem, no ale ważne, że jest lepiej..) jedynie urozmaiciłabym jadłospis i ten chleb w niektórych przypadkach zamieniła np. na jakieś płatki,ryż,kaszę na słodko, jakieś placuszki, naleśniki itd.. lub np. omlet czy jajecznicę, no chyba, że nie nudzą ci się te kanapki i tak ci smakuje to oczywiście nie ma w tym nic złego a tak to jest jak najbardziej ok ..a swojego nie wstawiam nawet, bo nieszczęsna jelitówka mnie dopadła i nie wiem nawet do końca co mogę jeść, a czego nie, żeby nie skończyło się to znowu w wc..
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-10-09 o 12:18 |
|
|
|
|
#3148 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kurde, olik, to naprawdę Ty?! Oni w tym szpitalu chyba jakiegoś cudu dokonali ^^ mi się podoba, jest różnorodnie i smacznie. P I: 3 kromki razowego chleba pszenno-żytniego na zakwasie (sama upiekłam, jupiii ^^) z masłem, sałatą, pomidorem/szynką z indyka/żółtym serem/ jajem sadzonym. II: Porcja flanu gruszkowego (rodzaj pieczonego sernika z gruszkami i wiórkami kokosowymi) III: filet w w maślance i krakersach cebulowych pieczony w piekarniku, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy i papryki z majonezem i jogurtem naturalnym IV: Kilka dużych śliwek, pasek mojego ulubionego ritter sporta z cornflakesami, garść laskowych V: 2 kromki chleba j.w. + serek wiejski 200g ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką Stoję w miejscu i źle mi z tym. Na takim jedzeniu czuję się doskonale (czasami nawet zdarza mi się jeść na siłę, "z rozsądku") zwiększając byłabym przejedzona, ale chciałabym nabrać jeszcze 3 kg... Może byłoby mi łatwiej, gdybym wprowadziła więcej bardziej lekkostrawnych rzeczy? Sama już nie wiem...
|
|
|
#3149 |
|
Rozeznanie
|
U do zaglądnięcia przez kogos
![]() I polenta z ziołami prowansalskimi, papryką i pomidorem II bulionówka rosołu z makaronem III porcja curry z dynią i kawałek piersi kurczaka - tandoori IV kawałek sernika na spodzie z musli i orzechów z ciepłym sosem malinowym V maca razowa na ciepło z camembertem i ziolami x2 i jabłko |
|
|
|
#3150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.