|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3151 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Cytat:
Tobie się świetnie to udało, liczę na to że ze mną będzie podobnie. Dużo ćwiczyłaś?, ja mam z tym problem. Nawet nie chodzi oto że jestem leniwa, ale naprawdę nie mam czasu na codzienne ćwiczenia. To jest niewykonalne. Mam fuuul nauki, (profil biol-chem-fiz, klasa maturalna) mam daleko do szkoły (35kg w korkach dzień, w dzień) Jem śniadanie po 6, a obiady zależy w pon o 15, we wt. o 18, w śr. o 17 w czw. o 18 w piątek nie jem ciepłego posiłku bo mam korki z matmy i fizyki, i jestem w domu o 21 biorę serek wiejski i padam. W sob/niedz. jem już śn. o 8 następne posiłki są co 3-4h i staram się żeby były na ciepło.Postaram się jednek znaleźć czas na ćwiczenia, i będę się tutaj udzielała bo widzę że wiele osób naprawdę jest w stanie mi świetnie doradzić
|
|
|
|
|
#3152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3153 |
|
Raczkowanie
|
Cześć i czołem
![]() Takie U może P ![]() (może nazwę to tak: powolne tycie, dla przyjemności, nic na siłę ;p ) Ś: 2 gofry pełnoziarniste z serkiem truskawkowym homogenizowanym, sosem truskawkowym, ciemnymi winogronami; reszta serka i później jeszcze pół gofra (na pół z mamą. ;p) iiŚ: grahamka na pół, obydwie połówki z masłem orzechowym, półtłustym twarogiem (pozostałości z wczorajszego obiadu- twaróg, żółtko, jogurt, cukier) i jagodowym dżemem; opakowanie suszonych jabłek; śliwka; kawa z mlekiem. ob:dwie pyzy pełnoziarniste home-made; duszony schab z pieczarkami, dużo sosu; czerwona kapusta z jabłkiem; bananowy nektar do pica. d: czekolada! p: dokończę moją tartę z gruszkami ;p k: zapewne parówki lub serek wiejski z pomidorem i bazylią, tosty z chleba pełnoziarnisty z okładem.
zapuszczam się ![]() www.bananowysong.blogspot .com www.sniadaniowewariacje.b logspot.com Edytowane przez Nora_Grey Czas edycji: 2011-10-09 o 15:56 |
|
|
|
#3154 |
|
Zadomowienie
|
wpadam z niezorganizowaną, niedzielną...
Erką! liczone od 11. 1śn - jajko na twardo, pół mozzarelli light z oliwą z oliwek, przyprawami, bazylią i pomidorem. 2śn - podczas zakupów - sporo mieszanki orzeczowej - migdały, orzechy laskowe, włoskie, pistacje, brazylijskie + trochę suszonych moreli i rodzynek. ( kupiłam, nic nie miałam a byłam głodna ) obiad - dwa kawałki pełnoziarnistej pizzy z pomidorami, mozzarellą, tuńczykiem, pieczarkami, kukurydzą, cebulą. kolacja - 150g chudego kremowego twarożku z dużą garścią migdałów.
|
#3155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
oj rozumiem Cię doskonale. sama dojeżdżam do szkoły 25 km i wiem z czym się to wiąże (m.in. śniadania przed 6 -,-). po prostu staraj się jeść zdrowo i odżywczo, w miarę możliwości. wiadomo, że teraz nauka i szkoła najważniejsza i na tym się trzeba skupić, a nie żeby posiłki były w idealnych odstępach czasowych. jeśli w tygodniu nie masz czasu na ćwiczenia, to może w weekend wygospodarujesz chwilkę. myślę, że lepsze to niż nic. chociaż ja szczerze powiedziawszy ani podczas redukcji, ani podczas utrzymania nie ćwiczyłam i się raczej nie zanosi, żebym zaczęła. po prostu strasznym leniem jestem...
|
|
#3156 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kawuza, Bloody, ja mam ponad 55 km do szkoły. I ponad godzina drogi. Daję radę. Dietetyk mi zalecił, że mogę zwiększyć 2 śniadanie. Bo obiadu gdy się wstaje o 5:45 (mam na 9:00) to się nie da rady zrobić, a o 7:00 mam busa i nie mogę już później jechać bo się spóźniam (kochane Warszawskie remonty).
|
|
|
|
|
#3157 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj Rka nei wyszła więc jest U, proszę zerknijcie, bo chyba za dużo....
1. dwie małe bułeczki ciemne z bieluchem light , cały ogórek zielony długi, banan 2. miseczka (około 5 kopiowatych łyżek do zupy)bigosu 3. 2 łyżki ryżu brązowego, jedna pałka z kurczaka, wsyztsko z sosem sojowym,trochę surówki z białej kapusty polanej olejem lnianym, 100g rodzynek ![]() 4. puszka filetów śledziowych w sosie pomidorowym, z kromką ciemnego chleba
|
#3158 |
|
Rozeznanie
|
dziękuje za ocenkę i dzisiejsze U;p
śniad; jajecznica z 2 jaj na maśle z papryką, 3 kromki razowca z masłem sałatą,szynka i pomidorem 2śniad; proziak (to taki chlebek podkarpacki) z twarogiem i miodem na ciepło, kawa zbożowa na mleku obiad; zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki z koperkiem, 2 kawałki pieczonego schabu ze śliwką, buraczki, sok bananowo-marchewkowy własnej roboty;p podw; jabłecznik z kruszonką, kawa z mlekiem kolacja; 4 kromki razowca z masłem; makrelą/serkiem wiejskim i pomidorem/ serkiem camembert i papryką/ szynką i serem żółtym Edytowane przez olik187 Czas edycji: 2011-10-09 o 19:04 |
|
|
|
#3159 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I może zamiast tego chleba daj czasem coś innego, żeby Ci się nie znudziło ![]() Mogę spytać, ile teraz ważysz?
|
|
#3160 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja wstaję 5.30, bo lekcje mam od 7.30, a w domu jestem dopiero 15.15. moje dzisiejsze UTRZYMANIE: 1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych zwykłych gotowanych na szklance mleka 2% ze świeżą miętą (zblenderowaną z mlekiem), dużą brzoskwinią prażoną z miodem i startą kostką gorzkiej czekolady paczka sezamków; kawa zbożowa z mlekiem 2% 2. Pół woreczka brązowego ryżu z koperkiem; kawałki piersi kurczaka duszone z warzywami (cebula, papryka, marchewka); dużo surówki z białej kapusty, marchewki, papryki, czerwonej cebulki, natki pietruszki 3. Serek wiejski 150g z łyżeczką masła orzechowego, domowym niesłodzonym musem jabłkowo-dyniowym, cynamonem i łyżką rodzynek 4. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, jajkiem na twardo, pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem
|
|
#3161 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3162 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3163 |
|
Rozeznanie
|
Początki mojego utrzymania nie były za ciekawe, ale z czasem na szczęście wyluzowałam i staram się jeść zdrowo, ale też nie jakoś przesadnie (pozwalam sobie na grzeszki- mniejsze lub większe
). Dziękuję za spojrzenie.
|
#3164 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak trzymaj
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3165 |
|
Konto usunięte
|
Moje P
śniadanie (10 rano płatki owsiane wymieszane z jogurtem kozim o smaku jagód, z dodatkiem: otrębów owsianych suszonych śliwek siemienia lnianego banana płatków migdałowych orzechów laskowych i wiórków koko z herbatą czarną II sn (14:00) 2 kanapki z jajkiem gotowanym na twardo, sałatą, pomidorem - chleb posmarowany oliwą - pajdy były bardzo grube, kilka marcepanków, herbata z cukrem ob (17:00): porządny kawał befsztyku, kasza niepalona gryczana, marchewka glazurowana (masło, cukier, sok pomarańczowy), mus czekoladowy z Lidla pod (19:00: koktajl: mleko sojowe zarodki pszenne śliwki banan miód płatki owsiane otręby owsiane siemię lniane mielone migdały Wyszły 3 kubki Kolacja (plan): ser kozi, pomidor, sałata, oliwki, papryka, oliwa, oregano - sałatka + chleb razowy z masłem + herbata z cukrem |
|
|
|
#3166 |
|
Raczkowanie
|
moje dzisiejsze, smaaczne
i zakręcone Utrzymanie:śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowanej na wodzie z goździkami, sokiem z cytryny, cynamonem, szczyptą soli, żółtkiem, gruszką, śliwkami, z malinami, masłem, miodem i pestkami słonecznika; kawa z mlekiem ii śniadanie: micha gęstej zupy grochówki z ziemniakami, mięsem wieprzowym, wędzonką, ziemniakami, marchewką i zielona pietruszką obiad: polędwiczki wieprzowe duszone z czosnkiem, bazylią, pomidorami i oliwą z oliwek; pół woreczka brązowego ryżu; porcja sałaty ze śmietaną i ziołami; porcja fasolki szparagowej żółtej z masłem kolacja: porcja sałatki z makaronu pełnoziarnistego penne podsmażanego z jajkiem, pieczonej dyni, ogórków kiszonych, bazyli, oliwy z oliwek i ziół + woda, napar z pokrzywy, melisa, ciepła woda z imbirem, cynamonem i tymiankiem; trening z ciężarkami & spacer /zimnoo! /
|
|
#3167 | |
|
Wtajemniczenie
|
moja dzisiejsza eRka do oceny:
I: ok 100g chleba "miodownik litewski"(pszenny na miodzie z rodzynkami), zalany podgrzanym mlekiem sojowym(1/2 szklanki),na to starte jabłko ze serkiem homo,cynamomen i troche jabłek suszonych,łyżeczka masła orzechowego abs na brzuchx2, ćwiczenia z hantelkami koktajl wysokobłonnikowy z mlekiem(1/2 szklanki mleka 0,5% - nie przepadam za bardziej tłustym mdli mnie po nim) 35 minut biegu II: szklanka zupy pomidorowej i 2x chrupkie pieczywko III(prawie odrazu po zupie): pierś z kurczaka(prawie 200g) podsmażona bez tłuszczu i dużo warzyw na patelni: cukinia,papryka zielona,czerwona,żółta i trochę warzyw horteksu na oliwie z oliwek,szpinak IV: trochę żurawiny suszonej i jabłek (raczej przekąska) V: jako,iż idę późno spać to dopiero będzie i będzie albo jajecznica ze szynką drobiową i pomidor albo twaróg,szynka i pomidor. ---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Cytat:
a ogólnie bardzo ładnie
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-10-09 o 20:04 |
|
|
|
|
#3168 |
|
Raczkowanie
|
U/R
I miseczka twarożku z odrobiną jogurtu naturalnego i powidłami śliwkowymi; pół grahamki z nutellą; kawa z mlekiem, cukrem i ciemnym kakao II pierś z kurczaka podsmażona na oliwie z połową kostki Knorr i przyprawami; sałata ze śmietaną i podsmażone pieczarki III dwa czekoladowe serduszka z terravity, kawałek batonika Bounty, kawa z mlekiem, cukrem i ciemnym kakao IV twarożek wymieszany z tuńczykiem z wody i przyprawami; pół grahamki z masłem i pomidorem 20 minut twistera |
|
|
|
#3169 |
|
Raczkowanie
|
Poproszę o ocenę dzisiejszej Redukcji:
1. owsianka ( 5 łych mieszanki-owsiane, orkiszowe, żytnie, 100g serka wiejskiego, jabłko, orzechy laskowe), kawa z mlekiem. 2. ok. 50g makaronu razowego, do tego 2 jajka, sałatka: pomidor, ogórek kiszony, papryka, herbata czerwona z cyrtyną. 3. reszta (100g) wieśniaka z musem jabłkowym (ok. pół słoiczka, był bez cukru, sama robiłam. Skład: jabłka, cynamon- poddane obróbce termicznej) 4. sałatka jak z obiadu + pół puszki szprotek w sosie pomidorowym ( resztę wywaliłam, okropne były) Jak to się prezentuje? Brak II śniadania, bo I było o 11
|
|
|
|
#3170 |
|
Rozeznanie
|
wrzucam i ja R na dziś :
ś: kawa z mlekiem, mały kefir zmiksowany z bananem, 4 duże łyżki mix płatków, na zagryche grejfrut śII: bułka pełnoziarnista z plastrem gotowanego kurczaka, kawałem papryki i pomidora, pół wielkiej marchewki o: kawałek wczorajszej pełnoziarnistej pizzy na zimno, tarta marchewka z jabłkiem p: homo nat, trochę tartego jabłka z surówki z obiadu, cynamon k: wieśniak lekki z pomidorem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi poległam po kolacji.... byłam dziś w pracy 12 h, mieliśmy do rozpakowania 600 kartonów dostawy (otwieramy nowy sklep) - nie czuje pleców, nóg w ogóle całe ciało mam obolałe na maksa..... na rozluźnienie malutka wódka z sokiem
|
#3171 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żółtka nie ma, bo po siłowni.
|
|
#3172 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
reszta jogo naturalnego wymieszana ze serkiem homo i łyżeczka orzechów sojowych(dosłownie reszta z opakowania) i podsmażone bez tłuszczu kurki ze szynką drobiową i jedno jajo,czyli taka jajecznica ![]() Koktajl wysokobłonnikowy kupiłam w Piotrze i Pawle, jest sprzedawany w saszetkach(to jest jedna porcja) albo w takim dużym opakowaniu. Jest o owocowym smaku,ma dużo błonnika i trochę suszonych owoców,można go zrobić we wodzie,mleku lub jogurcie. Wypiłam go po brzuszkach itp. a przed bieganiem bo miałabym za dużą przerwę w posiłkach między śniadaniem a obiadem a nie chciałam tak przeciągać a zrobiłam na mleku,żeby tak zdrowiej było i muszę szczerze powiedzieć,że nie odczówałam głodu, jest bardzo smaczny i nie byłam po nim wzdęta, co niestety zdarza mi się często po wielu posiłkach.Dzięki za ocenę
|
|
#3173 |
|
BAN stały
|
To wrzucam moje niby P ;/
ś:2 kromki graham (każda po ok 26 g). 1 z ok.10g turka czosnkowego,plastrem sopockiej ,pastrem papryki i pomidora<3 2 z 15g ok danio truskawkowe +kawa 2ś:beznadzieja. nie było zbytnio co to na rozgrzanie gorący kubek borowikowa z grznkami. o:gałka ziemniaków z jogurtem natrualnym, z ok 150g piersi z kurczaka,troche buraczkow,kapuchy kiszonej i marchwi z selerem p:kawa z 4 lyzeczkami mleka 2% +kinder country+jakaś nowa activia aksamitka k:2 kromki graham takie jak na sniadanie wielkosc. 1 z ok 20g truka czosnkowego, plastrem pomidora i papryki<3 2 z ok 20g danio truskawkowe miedzy wpadl wafel ryzowy,kawalek jablka i jakis cukierek owocowy te gramy to ja mam juz w oczach |
|
|
|
#3174 |
|
Raczkowanie
|
RRRR
Ś: 2 kromki chlebka ziarnistego z twarożkiem i chudą wędlinką, pomidorek saszetka czegoś o nazwie slim dieta (kiedyś kupiłam na spróbowanie i mi sie przypomniało że mam ) z 2 łyzkami płatków z siemienia lnianego2ś: 2 kromki ziarnistego z serkiem capresi pomidorkiem i cebulką/ z sopocką i ogórasem, jabłuszko o: pół woreczka gryczanej, 2 sadzone pomidorki z cebulką (dziś pomidorowo )k: wiejski ze szczypiorkiem, troche słonecznika może ktoś zechce ocenić będe wdzięczna bez sportu, przetrenowanie i cała noc zarwana nie mam pomysłu na podwieczorki a chciałabym wrócić do większej ilości posiłków a mniejszych
|
|
#3175 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3176 |
|
Rozeznanie
|
R na dziś:
ś: wiesniak lekki ze świeżo zrobionym musem jabłkowy (dwa małe jabłka) z cynamonem, dwie grzanki z grahama, kawa z mlekiem (wstałam o 9.oo) o: kurczak ze szpinakiem, papryką, czosnkiem (wersja dla TŻ z kukurydzą) z makaronem pełnoziarnistym (muszę zjeść w domu bo nie mam mikrofali w pracy, zimną pizzę jeszcze przełknę ale zimny makaron nie bardzo) duża marchewka, grejfrut jako przekąska p: resztka musu i mały kefir, 3 śliwki k: połowa tuńczyka, pomidor, sól pieprz, kubek mięty Dziś znów w nowym sklepie...
Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : Edytowane przez Kallla Czas edycji: 2011-10-10 o 11:26 |
|
|
|
#3177 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
Śniadanie; Owsianka ( 5łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, duże jabłko, cynamon, 2 śliwki) + łycha słonecznika; 2 chrupie, żytnie pieczywka z duża ilością błonnika. Obiad; smażony filet bez panierki, 3łyżki surówki z białej kapusty z olejem rzepakowym; miseczka gotowanej marchewki ze śmietaną. Podwieczorek; seruś wiśniowy( już ostatni ) z łyżeczką płatków migdałowych, 2 duże śliwki; chrupkie pieczywko.Kolacja; 3 kromki chleba 'polskie zboża' ; 2x z margaryną beviva omega3i6, szynką i ogórkiem kiszonym. 1x z margaryną beviva omega3i6, pieczonym pasztetem i ogórkiem kiszonym. Edytowane przez daria715 Czas edycji: 2011-10-10 o 11:15 |
|
|
|
#3178 |
|
Zakorzenienie
|
Eh, sobota zawalona kompletnie, bo byl obiad w knajpie, wieczorem martini.... wiec wogole nie wrzucam. W niedziele bylo lepiej troche, ale tez nie idealnie (ogolnie w weekendy wrzucam na luz, nie obzeram sie, staram sie, zeby bylo zdrowo, ale pozwalam sobie i na alko i czasem na jakis deser).
Niedzielne R/U: 1. pozne sniadanie: kanapka ze sporej bulki zytniej (ciemnej) z plastermaki owczej roladki, mieszanka salat, wedzonym lososiem i duuuzo plasterkow zielonego ogorka, zielona herbata, kawa z mlekiem) 2. obiad 1: miska zupy z kalafiora (bulion warzywny kalafior, marchewka, jeden duzy ziemniak na cala zupke) 3. obiad 2: smazony na malej ilosci oliwy z oliwek stek cielecy, surowka z tartej marchwii, jablka, cebulki i winegretu 4. podwieczorek: szklanka mleka, rzadek gorzkiej czekolady 5. kolacja: 1 jajko na twardo, 3 duze plastry wedliny drobiowej, rzodkiewki, zielona herbata. A na dzis plan taki RRRrrrr: 1. sniadanie: owsianka z kubka mleka 2%, 4 lych platkow owsianych, lyzki bakalii (rodzynki, wiorki kokosowe, plasterki suszonych bananow, kawaleczki suszonych moreli i innych owocow), pol garsci zurawin, zielona herbata, kawa z mlekiem 2. przegryzka w pracy: jogurt naturalny i jablko 3. lunch w pracy: salatka z jajka na twardo, 2 duzych plastrow wedzonego lososia, plasterkow ogorka i winegretu (z octem jablkowym) 4. obiad w domu: zupa kalafiorowa jak wczoraj, grillowany filet z kurczaka, pomidorki z octem balsamicznym 5. kolacja: wiesniak z rzodkiewakami i cebulka
"There is a crack in everything, that´s how the light gets in." Edytowane przez monita01 Czas edycji: 2011-10-10 o 10:39 |
|
|
|
#3179 |
|
Zakorzenienie
|
wczorajsze U
kawa z mlekiem, podjadane winogrona, muffinka z jagodami pierś z kurczaka zapiekana w warzywach z ryżowym makaronem; fasolka szparagowa, buraczki 2,5 piwa; orzechy laskowe 2 kromki orkiszowca z dynią, z domową pastą jajeczną /jajo,twaróg,jogurt,oliwki ,pomidor,zioła prowansalskie,sól,pieprz, świeża bazylia/ kilka pełnoziarnistych ciach do herbatki
|
|
#3180 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:01.

Tobie się świetnie to udało, liczę na to że ze mną będzie podobnie. Dużo ćwiczyłaś?, ja mam z tym problem. Nawet nie chodzi oto że jestem leniwa, ale naprawdę nie mam czasu na codzienne ćwiczenia. To jest niewykonalne. Mam fuuul nauki, (profil biol-chem-fiz, klasa maturalna) mam daleko do szkoły (35kg w korkach dzień, w dzień) Jem śniadanie po 6, a obiady zależy w pon o 15, we wt. o 18, w śr. o 17 w czw. o 18 w piątek nie jem ciepłego posiłku bo mam korki z matmy i fizyki, i jestem w domu o 21 biorę serek wiejski i padam. W sob/niedz. jem już śn. o 8 następne posiłki są co 3-4h i staram się żeby były na ciepło.

2 ŚNIADANIE: banan, jogurt naturalny + uwaga 6 kostek czekolady RitterSport z migdałami (po dłuższym czasie normalna słodycz).
jeśli w tygodniu nie masz czasu na ćwiczenia, to może w weekend wygospodarujesz chwilkę. myślę, że lepsze to niż nic. chociaż ja szczerze powiedziawszy ani podczas redukcji, ani podczas utrzymania nie ćwiczyłam i się raczej nie zanosi, żebym zaczęła.