|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 |
|
BAN stały
|
Dot.: zapomnialam pigulki w 1 tyg... minelo dokladnie 12 godz
nie mam okresu
zwykle dostawalam ok 12 , raz mi sie zdazylo ,ze pozniej... ale juz jest 17.20 ... strasznie sie denerwuje , nie wiem co robic...
|
|
|
|
#392 |
|
Zakorzenienie
|
Poczekac jeszcze i nie panikowac. I przeczytac ulotke - moze sie zdarzyc, ze nie bedzi eokresu. Kiedy nie bedzie go po raz drugi z rzedu udac sie do lekarza.
|
|
|
|
#393 |
|
BAN stały
|
dostalam niedawno okres
ale sie ciesze , a taka bylam zestresowana
|
|
|
|
#394 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: pomóżcie proszę - wejdźcie
No to wszystko się wyjaśniło. Na szczęście.
Piszę, bo może ktoś będzie miał podobny problem i będzie szukał rozwiązania. Otóż nie wiziełam drugiego opakowania od razu, dostałam normalnego krwawienia, więc chyba wszystko będzie w porządku. Zrobię sobie 2-3 miesięczną przerwę i wrócę do antykoncepcji hormonalnej (no ale teraz to już chyba będą pastry, bo przez jedno zapomnienie stres był taki jakiego jeszcze w moim życiu nie przeżyłam). Pozdrawiam |
|
|
|
#395 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zapomniałam Tabletki - zbiorczy
Witam
A jak jest w przypadku , gdy po 7 dniowej przerwie nie weźmie się 1 pigyłki z blistra i mija już ponad 12 godzin, od pory, o której powinno się ją wziąść? Bo w ulotce mam napisane, że mam ją pominąć i kontynuować przyjmowanie pozostałych tabletek o ustalonej porze - co jest sprzeczne z tym, co jest napisane na samym początku forum!! Proszę o pomoc!! Dziękuję z góry
|
|
|
|
#396 |
|
Wtajemniczenie
|
enigma-mz najważniejsze żeby przyjąć pigułkę tego ósmego dnia nie później,
powiedz o której powinnaś ją wziąć? |
|
|
|
#397 |
|
Przyczajenie
|
w srode o 21.30
|
|
|
|
#398 |
|
Wtajemniczenie
|
enigma-mz moim zdaniem jeżeli do 9:30 kolejnego dnia przyjęłaś tabletkę to efekt antykoncepcji został zachowany, bo nie minęło 12 h. Jeżeli później to musisz się dodatkowo zabezpieczyć, a najlepiej skonsultuj się z lekarzem
pozdrawiam |
|
|
|
#399 |
|
Przyczajenie
|
dzieki wielki za pomoc, skonsultowalam siez lekarzem, i dodatkowo przez 12 do 14 dni musze sie zabezpieczac, a tabletkę niestety wzielam dopiero jak z pracy wrocilam, ok. 17, czyli juz po 12hodzinach. No cóż
, ale jeszcze raz dzieki
|
|
|
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
Czy jestem zabezpieczona... problem
Mam pytanie: późnym wieczorem dostałam okres ale tabletki wziełąm dopiero o 21 nastepnego dnia ( sa to moje pierwsze tabletki anty _yasmin) dzis włąsnie kończe pierwsze opakowanie. mam pytanie czy dobrze mi się wydaje i nie bylam w tym m-ce zabezpieczona? i czy jak teraz dostanę już okres to bede zabezpieczona?
|
|
|
|
#401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy jestem zabezpieczona... problem
Dobrze ci się wydaje
|
|
#402 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy jestem zabezpieczona... problem
hej
mi lekarz tłumaczysz, ze jesli pierwsza tabletke sie weżmie w drugi lub trzeci dzien cyklu to trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie przez kolejne 7 dni. W twoim przypadku minęło juz dużo więcej niz 7 dni więc jestes zabezpieczona dobrze.
|
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: no tym razem ja zapomnialam...
witam.. nie chce zakladac nowego watka z moim zapytaniem..przejzalam pierwsze str i odpowiedzi nie znalazlam, moze dlategp ze moje pytanie nie oznacza pominiecia..a wiec..
tabletki zawsze biore o godzinie 19..jednakze ta godzinka jakos mi nie lezy czy moge w polowie opakowania zmienic godzine na 6 rano?
|
#404 |
|
Wtajemniczenie
|
najlepiej skończ to opakowanie(i tak jesteś w połowie, więc pigułek nie zostało dużo), a po przerwie siedmiodniowej zacznij brać o tej 6 lub dowolnej innej godzinie która Ci pasuje
|
|
|
|
#405 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zapomnialam o tabletce Novynette- co robic?!
a czy wszystkie tabletki novynette mają taki sam skład ? bo jeżeli zapomnisz to pisze żeby opóścić tą i brać kolejne ...
|
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;3022575]a czy wszystkie tabletki novynette mają taki sam skład ? bo jeżeli zapomnisz to pisze żeby opóścić tą i brać kolejne ...[/QUOTE]
oczywiście,że tak czytajcie dziewczyny dokładnie ulotkę!!! łykacie pigułki ale nawet nie wiecie jakie to że na tabletkach są czasami jakieś literki to nic nie oznacza![]() Novynettte, Harmonet, Yasmin,Mercilon itp. to tabletki jednofazowe-czyli każda tabletka ma taki sam skład
|
|
|
|
#407 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co wy robicie? Nie wolno sobie tak po prostu nie wziąć jakiejś tabletki i dalej brać następne i uważać, że się jest zabezpieczonym. Zawsze są jakieś konsekwencje nie wzięcia.
magda_madzia jeżeli spóźniłaś się ponad 12 godzin to nie ma takiej opcji żeby zabezpieczenie zostało zachowanie. Pierwszy tydzień jest bardzo ważny. Wszystko naprawdę jest wyjaśnione w ulotce bardzo dokładnie, co robić kiedy się zapomni jakiejś tabletki. To samo w uniwersalnej. To samo tysiąc razy na forum. Ile razy można powtarzać jeden prostu schemat. Cytat:
|
|
|
#408 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mi sie nigdy nie zdarzało a ostatnio w ciągu misiąca 2 razy zapomniałam !! :| jakoś dziwnie rozkojarzona jestem , nie wiem :/ Wcale nie uważam że jestem zabezpieczona ;] ale wg tego co pisze na ulotce to w ciągu 7 dni od opuszczonej tabletki trzeba sie zabezpieczać dodatkowo a potem chyba ok jest :P |
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;3026367]Przeciez to nie jest tak po prostu
Mi sie nigdy nie zdarzało a ostatnio w ciągu misiąca 2 razy zapomniałam !! :| jakoś dziwnie rozkojarzona jestem , nie wiem :/ Wcale nie uważam że jestem zabezpieczona ;] ale wg tego co pisze na ulotce to w ciągu 7 dni od opuszczonej tabletki trzeba sie zabezpieczać dodatkowo a potem chyba ok jest :P[/QUOTE] tak, nie przejmuj się, myślałam raczej o autorce wątku
|
|
#410 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#411 |
|
Przyczajenie
|
Zupełne pominięcie tabletki
Witam.
Przeglądam forum już jakiś czas i co prawda znalazłam kilka podobnych wątków, jednak żaden nie zawiera tego, czego potrzebuję. W 3 tygodniu przyjmowania tabletek, z przyczyn niezależnych (zapomniałam zabrać opakowanie ze sobą na wyjazd), nie wziełam jednej z nich. Stało się to w sobotę. Tabletki przyjmuję o 20.00. Do domu wróciłam w niedzielę wieczorem i po przeczytaniu ulotki wziełam tabletkę niedzielną a sobotnią zostawiłam. Ostatnią tabletkę z opakowania powinnam wziąść w czwartek i zrobić 7 dni przerwy. Jednak nie zrobiłam przerwy i zaczełam kolejne opakowanie. Planowałam abstynecję, jednak już w trakcie brania tabletek z drugiego opakowania (drugiego dnia po rozpoczęciu nowego opakowania) troszkę mnie poniosło i... można się domyślić .I teraz moje pytanie... czy jestem w pełni zabezpieczona czy jednak popełniłam błąd? Tabletki biorę już od prawie roku, jednak nadal nie wiem wszystkiego i nie wszystko do końca rozumiem. Będę wdzięczna za pomoc i wyjaśnienie co i jak... z góry serdecznie dziękuję! |
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zupełne pominięcie tabletki
Należało razem z niedzielną wziąć też sobotnią, czyli tą co zapomniałaś (tak też chyba pisze w ulotce, przynajmniej mojej). Dobrze, że nie zrobiłaś przerwy, a dodatkowo powinnaś była się zabezpiedczać przez tydzień. Nie napisałaś, którą pigułkę pominęłaś, ale od tej pominietej policz 7 dni i będziesz wiedziała, czy stosunek był w pełni bezpieczny, czy jednak nie do końca
|
#413 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zupełne pominięcie tabletki
Pominełam dokładnie 16 tabletkę, sobotnią. Stosunek nastąpił po wzięciu 2 tabletki z nowego opakowania, czyli też w sobotę.
No cóż, ja to zawsze sobie problemów narobię :P Ale dziękuję za odpowiedź! |
|
|
|
#414 |
|
Przyczajenie
|
Pilne pytanie, prosze o szybka odpowiedz, natychmiast prosze
Z piatku na sobote klikakrotnie uprawialam sex z moim chlopakiem, w piatek rowniez mialam zaczac brac tabletki Jasmin po 7 dniowej przerwie, zazwyczaj tabletki te biore o godzinie 19 natomiast w piatek zapomnialam wziasc ja o tej porze i wzielam co najmniej 4 h pozniej (przy czym sex uprawialismy wczesniej, i pozniej tez). W sobote rano czulam sie dobrze ale po wyjsciu do sklepu 3 razy siadalam na chodniku bo krecilo mi sie w glowie i myslalam ze zemdleje, malo tego caly czas ciagnie mnie na wymioty... Wczoraj wzielam normalnie tabletke o godz 19 i teraz zastanawiam sie czy ich nie odstawic, bo jesli bylabym w ciazy... Chociaz powiem szczerze teraz to nawet bardzo bym chciala. Więc moje pytanie brzmi czy mam przestac brac tabletki, i jakie jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze???? We wtorek mam umowiona wiuzyte u ginekologa ale juz teraz wolalabym wiedziec co rtobic z tymi tabletkami!!???Prosze o natychmiastowa odpowiedz, dziekuje bardzo i serdecznie pozdrawiam
|
|
|
|
#415 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pilne pytanie, prosze o szybka odpowiedz, natychmiast prosze
.
Edytowane przez KoRiii Czas edycji: 2007-02-05 o 09:12 |
|
|
|
#416 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli opóźnienie nie przekracza 12 godzin od pory przyjmowania - nie ma przerwania ciągłości antykoncepcji!! Kiedy Wy się tego dziewczyny nauczycie.
Mnie się wiele razy zdarzyło iż nie zażyłam tabletki o stałej porze (czasami moje opóźnienie to nawet kilka godzin) a przez 3 lata w ciąże nie zaszłam. Tak więc do 12 godzin opóźnienia - nie ma co liczyć na dziecko. Nie musisz przerywać zażywania tabletek.
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
Skuteczność tabletek powinna być zachowana. Gdybyś wzięła ją po 12 godzinach to mogłabyś się martwić ale po 4,powinno być ok.
Druga sprawa to to, że wymioty, mdłości są typowymi objawami ciąży ale dopiero w ok 6 tygodniu. Ja bym się nie martwiła na Twoim miejscu, te objawy mogą być przyczyną czegoś innego |
|
|
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
Nie masz sie o co martwic... 4 godzinki opóźnienia to nic takiego... pozdrawiam.
|
|
|
|
#419 |
|
Raczkowanie
|
zgubilam ostatnią tabletke !!! co teraz ??? ;(
Witam mialam dzis zazyc tabletke antykoncepcyjna - Jeanine - ale zgubilam je ;( zostala juz jedna, to jest moje pierwsze opakowanie, mialam ja zayzc teraz ale jej nie mam jutro powinnam dostac krawawienia miesiaczkowego, wiec pomyslalam ze zaczne juz nastepne opakowanie w 7 dniu , czy moze lepiej kupic jutro tabletki i zazyc ta jedna mozliwie jak najwczesniuej, nawet nie mam ulotki wiec nie wiem jak postapic , tam byla instrukcja w ktorym tyg. jak zazyc, jestem w kropce, co mam zrobic ??? mozecie mi poradzic, pozdr ;(
|
|
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zgubilam ostatnią tabletke !!! co teraz ??? ;(
nie rozumiem nic z tego co napisalas.
konczysz opakowanie? i ostatnia zgubilas? jesli tak to poprostu ja odpusc i przesuniesz sobie o 1 dzien okres to tyle. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

zwykle dostawalam ok 12 , raz mi sie zdazylo ,ze pozniej... ale juz jest 17.20 

ale sie ciesze , a taka bylam zestresowana

, ale jeszcze raz dzieki

to że na tabletkach są czasami jakieś literki to nic nie oznacza