Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1457 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-09, 19:00   #43681
little.b.blue
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
No też bym się bała Do demakijażu zużywam nielubiane kremy :P
Pani Basia na Baranówce 4. Zwykły tani osiedlowy salonik. Chodzę do niej od 2 lat i robi dokładnie to o co ją poproszę, moczyć czy nie, suszyć czy nie itp. Czesania póki co nie dało się obejść, ale jakbyś przyniosła własny grzebień to kto wie Chcesz namiar?
Pewnie, że chcę A ta pani Basia to droga jest czy w granicach rozsądku?

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Witajcie, ja tez miałam iść do fryzjera ale jako ś tak.... sama nie wiem. Boję się, ze zrobie gorzej niż mam a w zasadzie jestem zadowolona... (czasem mniej, czasem bardziej). No ale zobaczymy
Mam tak samo, też się boję że będzie gorzej

Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Oj to może u Ciebie coś jeszcze działać rozprostowująco. Najzabawniejsze jest to, że kiedyś próbowałam walczyć z tą objętością, aby była mniejsza. A teraz jak jest to mi dziwnie bo jestem przyzwyczajona do tamtej. Nie dogodzisz

Zgadzam się z Tobą Też nie lubię być przylizana, chcę widzieć, wiedzieć i czuć, że mam na głowie włosy a nie jakiś przylizany hełm.

A ja dziś zgrzeszyłam i użyłam silikonu jako zabezpieczenia. Po wczorajszej porażce garniera avokado na suche a nawet po odżywce bs + olejku, postanowiłam spróbować z silikonem i odkopałam głęboko zakopaną odżywkę z silikonami. Walczyłam sama ze sobą bo obiecałam sobie, że nie będę używała tego typu rzeczy ale pomyśłałam - spróbuje, najwyżej umyję sles.
Na godzinkę przed myciem nałożyłam isanę z olejkiem babasu zmieszaną z olejem lnianym, potem mycie - BD, odżywianie - garnier avokado, i zabezpieczenie garnier avokado zmieszany z odżywką pantene do loków i fal. Nie zależało mi na skręcie ale bardziej na zabezpieczeniu aby nie mieć tej wierzchniej warstwy tak spuszonej. I się udało. Pomimo deszczu, ogólnej wilgotności i zimna moje włoski w ogóle się nie spuszyły. Było kilka odstawaczy ale to pikuś nawet moja mama powiedziała, że w końcu wyglądam jak człowiek Ona w ogóle nie może znieść faktu, że nie czeszę włosów grzebieniem. Ale cóż, w końcu się przyzwyczai
Wiem, że silikony nie są dobre a nawet jeśli jakiś przypasuje to na krótką metę i trzeba z nimi bardzo uważać. Jednak widać mogą czasem pomóc
Aha, teraz tak mówisz że jakbyś miała długie to by Cię nie obchodziło czy falowane, kręcone czy proste Zawsze jest tak że jak już coś mamy to chcemy więcej i lepiej
Też nie lubię być przylizana... mam niby ten puder z Got2be dodający objętości ale pewnie skład woła o pomstę do nieba
Silikony od czasu do czasu są fajne. Ja myślę że nie ma sensu całkowicie odstawiać składników. Póki jest fajnie, to fajnie a jak zacznie się dziać źle to umyjesz slsem i będzie ok. Niektórym silikony przecież służą, może zaliczasz się do tego grona.

Mam wrażenie że mamy bardzo podobne włosy

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
no może i racja, po co na siłę próbować skoro nie służy

a co do fryzjera to ja się nie wypowiadam już, bo żal

a u mnie pierwsza próba z żelem sklepowym, jak schło to myślałam, ze tragedia, jak wyschło suche strączki, nadal tragedia
jak wygniotłam to tragedia jak by to dziwnie nie brzmiało zakończyła się happy endem, bo jest cacy, trochę bałagan ale fajnie

więcej w Codzienniku
Oj już nie przesadzaj, wcale nie jest tak źle. Po dzisiejszych fotkach wcale nie widać tej rudości przy skórze
Pięknie się dziś ułożyły. A jaki masz żel?

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
hmmm
Najpierw Nafta kosmetyczna,
Szampon rumiankowy.
odżywka z żółtka, miodu, i kapki olejku rycynowego,
Harmonijkowanie.
Nie zdążyłam zrobić tego żelu lnianego, ale zrobię innym razem, bo te wybory, wszyscy mnie popędzają;/ ...
Buu wszystkie macie takie ładne loki i fale, a ja mam kupę ;/ kręcą się tylko te krótkie a te długie nie... i na dodatek ten puch...
No rzeczywiście, puch niefajny, ale to dopiero początki. Próbowałaś oleju winogronowego? U mnie po nim i żelu lnianym puchu nie ma nic a nic, a wcześniej się męczyłam.

Cytat:
Fryzjera mi trza Na gwałt
Oj, czyli szukamy mężczyzny? Pani Basia byłaby niepocieszona

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 19:07   #43682
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Czyli nie ten olej. Mam tak po Waxie Avocado, mija po nocy lub pomaga nałożenie - uwaga! - kremu do rąk z biedronki z masłem shea i kokosem Czyli olejów niewnikających.
A tył powiem Ci że też coś chce pokazać Na przyszłość może dawaj też zdjęcia tyłu czy boku nawet jak nie wyjdą, razem z przodem dają lepszy obraz sytuacji
Ok, No poszukam innych olejów, spróbuję jeszcze raz oliwę z oliwek, bo po niej nie miałam puchu, tylko może za mało spłukałam,... Obecnie nie stać mnie na żadne wymysły i używam to co mam. Pierwszy miesiąc studiów jest najgorszy, jeśli chodzi o pieniądze.

---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość

No rzeczywiście, puch niefajny
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 19:14   #43683
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie, że chcę A ta pani Basia to droga jest czy w granicach rozsądku?
Bardzo rozsądnie Już wysyłam na PW
Cytat:
Oj, czyli szukamy mężczyzny? Pani Basia byłaby niepocieszona
Jak kocha to zdzierży

Maary - to może przesuń naftę do odżywki po myciu? Powinna zabezpieczać przed puszeniem. Zacznij od odrobiny, zamień z połową rycyny czy coś

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-09 o 19:16
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 19:22   #43684
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
mam niby ten puder z Got2be dodający objętości ale pewnie skład woła o pomstę do nieba
Proszę

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 19:28   #43685
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
No to nie wiem, co poradzić. Dobrze, ze choć nie zawsze ten puch jest. I pokaż efekt po oleju koniecznie. Choć kokos może puszyć, jeśli porowatość wysoka(ponoć jeden ze sposobów rozpoznawania porowatosci). Chociaż wydaje mi sie, ża ja mam wysoką porowatosć (sądząc po zniszczeniach jakie przeżyły moje włosy w ciągu 7 lat-dwie trwałe prostujaca i prostownica po każdym myciu, potem codziennie), a kokos jakoś specjalnie mi nie spusza, przynajmniej nie bardziej niż wszystko inne. W ogóle ja nie umiem dostrzec róznicy w działaniu poszczególnych olejów, a kilka już wypróbowałam.
Efekt wczoraj był przecudny niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia żadnego więc nie pokażę... Chyba, że jak będę miała zdjęcia z imprezy, ale tam to już tak ładnie na pewno nie wyglądały
Problem w tym, że właściwie nie wiem co tak wpłynęło na moje włosy. Na noc nałożyłam Isanę różową pomieszaną z olejem kokosowym, rano zmyłam ciepłą wodą i nałożyłam na 30min maseczkę: nafta+rycyna+alterra morelowa no i potem tradycyjne mycie (nie pamiętam już czym dokładnie ). Ach, no i była płukanka lniana, z którą bardzo się polubiłam

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 19:29   #43686
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo rozsądnie Już wysyłam na PW
Jak kocha to zdzierży

Maary - to może przesuń naftę do odżywki po myciu? Powinna zabezpieczać przed puszeniem. Zacznij od odrobiny, zamień z połową rycyny czy coś
spróbuję...
Stary 2011-10-09, 19:50   #43687
little.b.blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
O, dziękuję
Obawiałam się że skład tragiczny a tu okazuje się że nie jest tak źle

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 20:02   #43688
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
mały chemik
Miałam kiedyś zestaw małego chemika i to była jedna z moich ukochanych zabawek
Piękne masz te falki. Szkoda że moje się tak na krótkich nie rozwinęły

Ajrisz, dzięki za zdjęcie. Nigdzie u mnie tego Hegrona nie widziałam.
Do czego fryzjer? Nie jest źle

Wypłukałam dzisiaj włosy kawą i pachną tak że mam ochotę je zjeśc

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 20:02   #43689
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
wszystko jest dobre, jeśli Tobie służy, najwyżej częściej umyjesz SLS
aaaaaaa przecie silikony to emolienty, da?
uparta mama
mnie też ciocia powiedziała, że "woli jak mam takie" (jak wróciłam od fryzjera)
Czuję się trochę usprawiedliwiona

Zdjęcia w codzienniku i te które dodałaś na wątku bardzo mi się podobają Masz śliczne włoski, taki zdrowe pomimo ostatnich zabiegów i zawsze Ci się pięknie układają A i mimowolnie mój wzrok kieruje się w stronę zwierzątka

Cytat:
Pati - silikony nie są dobre ani złe, tylko sposób ich używania, okoliczności towarzyszące i niefajny skład kosmetyków drogeryjnych. Na wiosnę próbowała wdrożyć silikon do pielęgnacji skalpu, bo wcierka typu żel to dla niego za mało,
Zamknięte koło wysuszanie (SLS, sól, alkohol) - silikon bez środków odżywczych jest złe. Właśnie podałaś przykład idealnego użycia silikonów, jako wisienkę na torcie zabiegów myjąco pielęgnacyjnych W ten sposób możesz bawić się ile wlezie, może niekoniecznie przy każdym myciu ale teraz z porze mgieł i mżawek - mniodzio Trzeba będzie częściej myć SLSem, ale na drugiej szali masz spuszone, zmiękczone włosy bardziej podatne na uszkodzenia.
PS, jakbyś kupowała coś silikonowego specjalnie - amodimethicone jest lżejszy niż dimethicone, przy podobnej zmywalności Betainą (a podejrzewam, że inne surf amfoteryczne powinny dać radę).
Dziękuję za proste i jasne wyjaśnienie tematu
Właśnie ten puch mnie najbardziej przeszkadzał. I on nawet nie jest na całości, tylko na wierzchniej warstwie. Kiedy nie jest wilgotno, mgliście ani deszczowo to włoski reagują dobrze ale kiedy tylko pojawią się wyżej wymienione zjawiska to niestety jest kiepsko. Próbowałam i oleju na suche i dodawać do odzywki bs, próbowałam garniera na suche ale nic z tego nie sprostało postawionemu im zadaniu. Dlatego dziś postanowiłam użyć silikonu. Nie miałam innej odżywki, tylko właśnie pantene dlatego użyłam jej. Może kiedyś jak zdecyduję się kupić jakiś zabezpieczacz to postaram się o lżejsze silikony. Tylko najpierw muszę się zorientować jaki to może być produkt

I mam pytanie, wiem że już ono padło ale niestety nie zakodowałam sobie odpowiedzi na nie a też coś nie mogę go znaleźć.
Czy jeśli użyję czasem odżywki z silikonem i przy nastęnym myciu będę chciała nałożyć olej to silikon uniemożliwi wniknięcie składników odżywczych? Podejrzewam, że w jakiś sposób tak. Lepiej będzie najpierw zmyć silikony a dopiero później aplikować dobrodziejstwa włosowe?
Wyszły dwa pytania

Cytat:
Moje dzisiaj postanowiły być proste a raczej krzywe, jak za dawnych lat Mama przyznała za to, że z dzisiejszymi włosami mogę śmiało być żywą reklamą świadomej pielęgnacji i naturalnych sposobów
A mnie się podobają I wcale nie są krzywe

Cytat:
Fryzjera mi trza Na gwałt
Musisz ścinać?

Cytat:
Aha, teraz tak mówisz że jakbyś miała długie to by Cię nie obchodziło czy falowane, kręcone czy proste Zawsze jest tak że jak już coś mamy to chcemy więcej i lepiej
Nie, nie, nie Prostych nigdy bym nie chciała mieć. Lubię moje falki Ale gdy będą długie to będę zadowolona zarówno z fal jak i z loków Końcówki się lubią kręcić ale czy będą się kręcić mocniej jak podrosną? Byłoby ekstra ale jeśli będę miała fale to rownież będę bardzo zadowolona Fale są przepiękne A najbardziej będę szczęśliwa jak będę miała, zdrowe i pełne życia włosy i takie chociaż za ramiona albo i dłuższe

Cytat:
Też nie lubię być przylizana... mam niby ten puder z Got2be dodający objętości ale pewnie skład woła o pomstę do nieba
Silikony od czasu do czasu są fajne. Ja myślę że nie ma sensu całkowicie odstawiać składników. Póki jest fajnie, to fajnie a jak zacznie się dziać źle to umyjesz slsem i będzie ok. Niektórym silikony przecież służą, może zaliczasz się do tego grona.

Mam wrażenie że mamy bardzo podobne włosy
Basia podała link do składu i jak widać nie jest aż tak przerażający
Może rzeczywiście silikony nie wyrządzają/wyrządzą mi strasznej krzywdy a wręcz przeciwnie, pomagają przy takiej wilgotnej pogodzie. Co prawda mówię na razie o jednym przypadku - dzisiejszym, ale kiedy znów będzie nieprzyjemnie na dworze, spróbuję użyć silikonu ponownie

Chyba rzeczywiście mamy podobne

Edytowane przez pati_bc
Czas edycji: 2011-10-09 o 20:07
pati_bc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 20:20   #43690
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Ajrisz, dzięki za zdjęcie. Nigdzie u mnie tego Hegrona nie widziałam.
Do czego fryzjer? Nie jest źle
Danke
Cytat:
Wypłukałam dzisiaj włosy kawą i pachną tak że mam ochotę je zjeśc
Miałyśmy z Eloe ten problem. Kilka razy zaparzałyśmy kawę na włosy i za każdym razem kawa została wypita Bo jak tu nie wypić jak zaparzona Może kiedyś zaparzę dzbanek to nie wypiję wszystkiego
Cytat:
Dziękuję za proste i jasne wyjaśnienie tematu
Właśnie ten puch mnie najbardziej przeszkadzał. I on nawet nie jest na całości, tylko na wierzchniej warstwie.
Proszem
Wierzch, eh wierzch ;] też spód mam lepszy ;] Jak u większości
Cytat:
Próbowałam i oleju na suche i dodawać do odzywki bs, próbowałam garniera na suche ale nic z tego nie sprostało postawionemu im zadaniu. Dlatego dziś postanowiłam użyć silikonu.
A coś z shea? Choćby biedrokowy krem do rąk?
Cytat:
Czy jeśli użyję czasem odżywki z silikonem i przy nastęnym myciu będę chciała nałożyć olej to silikon uniemożliwi wniknięcie składników odżywczych? Podejrzewam, że w jakiś sposób tak. Lepiej będzie najpierw zmyć silikony a dopiero później aplikować dobrodziejstwa włosowe?
Wyszły dwa pytania
Pewnie nie dałaś jej dużo więc nie uniemożliwi, co najwyżej troszkę ograniczy (po jednym razie powłoka nie ma szans stanowić szczelnego płaszcza, chyba że wywaliłabyś pół butli ), ale z każdą następną warstwą silikonu bez zmycia SLS wchłanianie oleju będzie gorsze. Acz - film tworzą też oleje i proteiny więc one też jakby utrudniają wchłanianie kolejnych porcji dobroci, w innej skali ale zawsze.
Podpatrz u Cascady bo ona praktykuje silikony i oleje, pewnie ma opracowany dobry cykl pielęgnacji
Cytat:
A mnie się podobają I wcale nie są krzywe
Dziękuję dzieweczki
Cytat:
Musisz ścinać?
Końcówki tylko, bo straciły lekkość I tak długo, normalnie krótkie podcinam co miesiąc Potrzebuję tego psychicznie ;]

Powtórzę się ale wiecie co dokładnie jest prezentem aloesowym za zakupy w ZSK?

Stary 2011-10-09, 20:29   #43691
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Miałyśmy z Eloe ten problem. Kilka razy zaparzałyśmy kawę na włosy i za każdym razem kawa została wypita Bo jak tu nie wypić jak zaparzona Może kiedyś zaparzę dzbanek to nie wypiję wszystkiego
Zaparzyłam cały gar. Połowę wytrąbiłam razem z mamą i chłopem
(co najlepsze to była masakryczna tania kawa, wcale nie smaczna, ale jak już pachniało to nie mogłam się powstrzymac )

Nie wiem jak z aloesem w ZSK, może napisz do nich maila, będzie najpewniej

Stary 2011-10-09, 20:35   #43692
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
amodimethicone jest lżejszy niż dimethicone, przy podobnej zmywalności Betainą (a podejrzewam, że inne surf amfoteryczne powinny dać radę).
Dobrze wiedziec bede miala pretekst do sprawienia sobie maski witaminowej o ktorej wiem, ze ma amodimethicone a w dodatku znalazlam szampon Melvity do suchych wlosow - bez SLS, mial wlasnie betaine, coco-betaine i cos tam jeszcze - lawenda, gliceryna i ekstrakty. Beda nowe zakupy. Ale dopiero w listopadzie.
Teraz zapowiada mi sie straszny tydzien kupa roboty z przewaga kupy. Nastepny poniedzialek mam wolny, i na serio zabiore sie do kolekcjonowania skladow - i otworze wreszcie ten watek wymiankowy dla nas.
Co ktora z Was sie uskarza na problemy ze skalpem, na przyklad, jak Ajrisz, czy to przetluszczanie u Chatul, to automatycznie mysle - moze ''ten'' szampon by pomogl... i to mnie utwierdza jeszcze bardziej w przekonaniu, ze powinnam Wam udostepnic co nieco z dunskiej produkcji
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 20:37   #43693
mimi1812
Raczkowanie

Dziewczyny, ostatnio byłam w Leclercu i oczywiście skupiłam się na odzywkach No i rzuciła mi się w oczy taka jedna z keratyną z Forte Sweden. Nie kupiłam, stwierdziłam że zobaczę w analizowym i jak będzie z nią wszystko ok to dopiero kupię Ale jej nigdzie nie ma, nawet jak patrzę w grafice w google to nie widzę To było takie proste opakowanie, trochę staroświeckie, za ok 4 zł chyba. Ma ktoś? Jeśli tak to prosiłabym o skład, może jedna z naszych ekspertek by go przeanalizowała A i dodam że nie chodzi mi o żadne odżywka Mrs Potter's
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 20:50   #43694
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Proszem
Wierzch, eh wierzch ;] też spód mam lepszy ;] Jak u większości

A coś z shea? Choćby biedrokowy krem do rąk?

Pewnie nie dałaś jej dużo więc nie uniemożliwi, co najwyżej troszkę ograniczy (po jednym razie powłoka nie ma szans stanowić szczelnego płaszcza, chyba że wywaliłabyś pół butli ), ale z każdą następną warstwą silikonu bez zmycia SLS wchłanianie oleju będzie gorsze. Acz - film tworzą też oleje i proteiny więc one też jakby utrudniają wchłanianie kolejnych porcji dobroci, w innej skali ale zawsze.
Podpatrz u Cascady bo ona praktykuje silikony i oleje, pewnie ma opracowany dobry cykl pielęgnacji
Dzięki wielkie za odpowiedź

Kiedyś używałam kremu z biedronki i nawet na początku mi pasował ale potem niestety przetłuszczał. Jednak spróbuje jeszcze raz go użyć i wtedy się dowiem czy przy takiej pogodzie się nada czy nie

Jakoś pół butki użyłam Żartuję oczywiście Nałożyłam porcję wielkości pestki śliwki. Plus garnier avokado
Pomyślałam właśnie o Caskadzie i znalazłam jej wpis w dzienniku

Cytat:
Końcówki tylko, bo straciły lekkość I tak długo, normalnie krótkie podcinam co miesiąc Potrzebuję tego psychicznie ;]
Rozumiem ale dobrze, że chcesz podciąć tylko końcówki

Cytat:
Powtórzę się ale wiecie co dokładnie jest prezentem aloesowym za zakupy w ZSK?
Miss Transept ma rację, może napisz do nich maila
Stary 2011-10-09, 20:52   #43695
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

Właśnie, a co myślicie o tym samodzielnym cięciu o którym mowa w FAQ?? Tym, że się kitkę robi i tnie na prosto??
To może się udać?? Ja nie mam kasy na fryzjera obecnie, a poza tym jak zawsze fryzjerki kopią moje włosy... Tylko raz w całym życiu byłam zadowolona w 100% z fryzury...
Dodam, że kiedyś byłam u fryzjerki i ona ścina moje włosy i w pewnym momencie mówi (z takim obrzydzeniem) "Ale ci się TEE włosy kręcą..." fryzjerki nie znoszą kręconych włosów, i zawsze mi je traktują prostownicą... a Ja tego nie na widzę, bo moje włosy potem długo dochodzą do siebie po takim zabiegu...

Edytowane przez sailormaary
Czas edycji: 2011-10-09 o 20:54
Stary 2011-10-09, 20:54   #43696
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
To, to co obetniesz oddaj mi Przypnę sobie
Chciałabym mieć długie i wtedy nie obchodziłoby mnie jaki skręt czy fala
Chociaż fajnie by było mieć spiralki na końcach
Cieszę się
Kiedy będziesz mieć okazję, koniecznie pokaż swoje cudeńka
Takie siano? musiałabyś się dużo narobić, żeby się nie odznaczały od Twoich
Aparat dorwę jak pojadę w listopadzie do domu, ale wtedy pewnie nie będzie mi się chciało taszczyć wszystkich odżywek ze sobą, zastosuję pielęgnację minimum i wyjdzie kupa Chyba im ten aparat zwinę później

Cytat:
o matulu, ja to bym prewencyjnie już jakieś fervexy piła
żywię się takimi od 2 tygodni
Kurczę jak Ci się włosy błyszczą w każdej wrzutce, wydają się takie mięciutkie i gładziutkie..

Cytat:
PS, jakbyś kupowała coś silikonowego specjalnie - amodimethicone jest lżejszy niż dimethicone, przy podobnej zmywalności Betainą (a podejrzewam, że inne surf amfoteryczne powinny dać radę).
No właśnie, jak to jest z tym dimethiconem? W wątku o silikonach w pigułce jest, że betainą też jest zmywalny..Jak myję włosy BD to mam wrażenie, że on wszystko jest w stanie wyszorować. (W ogóle te delikatne szampony wcale nie wydają mi się delikatne, chyba przez brak poślizgu)
Cytat:
Mama przyznała za to, że z dzisiejszymi włosami mogę śmiało być żywą reklamą świadomej pielęgnacji i naturalnych sposobów.
No to chyba niezły komplement z jej ust, bo z tego co kojarzę to nie jest fanką Twoich falek?

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Miałam kiedyś zestaw małego chemika i to była jedna z moich ukochanych zabawek
Ja zestawu małego chemika nie miałam,ale sama sobie taki robiłam, mieszałam jakieś farbki i co było w kuchni Śmiali się ze mnie, że skończę jako chemik i właściwie studia mam poniekąd chemiczne

Oświećcie mnie, jak ten krem z biedronki się nazywa, wygląda, cokolwiek? Nigdy tam na kosmetyki nie zaglądałam i nie mam pojęcia o który chodzi
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 21:02   #43697
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Ja zestawu małego chemika nie miałam,ale sama sobie taki robiłam, mieszałam jakieś farbki i co było w kuchni Śmiali się ze mnie, że skończę jako chemik i właściwie studia mam poniekąd chemiczne

Oświećcie mnie, jak ten krem z biedronki się nazywa, wygląda, cokolwiek? Nigdy tam na kosmetyki nie zaglądałam i nie mam pojęcia o który chodzi
Mi mama kupiła małego chemika, bo jej podbierałam wszystkie proszki do prania itp żeby mieszac

Ten krem to taki w zielonej tubce, ochronny

Stary 2011-10-09, 21:03   #43698
pati_bc
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
To ten kremikklik
Stary 2011-10-09, 21:05   #43699
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Teraz zapowiada mi sie straszny tydzien kupa roboty z przewaga kupy. Nastepny poniedzialek mam wolny, i na serio zabiore sie do kolekcjonowania skladow - i otworze wreszcie ten watek wymiankowy dla nas.

Super
Cytat:
Co ktora z Was sie uskarza na problemy ze skalpem, na przyklad, jak Ajrisz, czy to przetluszczanie u Chatul, to automatycznie mysle - moze ''ten'' szampon by pomogl... i to mnie utwierdza jeszcze bardziej w przekonaniu, ze powinnam Wam udostepnic co nieco z dunskiej produkcji
Chlipamy i chcemy
Cytat:
Dzięki wielkie za odpowiedź
Korzystaj że jestem W tygodniu jestem wypluta intelektualnie ;]
Cytat:
Kiedyś używałam kremu z biedronki i nawet na początku mi pasował ale potem niestety przetłuszczał. Jednak spróbuje jeszcze raz go użyć i wtedy się dowiem czy przy takiej pogodzie się nada czy nie
Najadły się włosy pewnie i dlatego nie chciały więcej
Cytat:
Miss Transept ma rację, może napisz do nich maila
Boję się że zeświruję jutro w pracy czekając na odpowiedź A nie wolno mi! Muszę być sprawna, skupiona, morowa i rumiana

Szykuje mi się paskudny tydzień :/ Już miałam pogadankę z szefem, że nie jest zadowolony z tempa mojej pracy. A kończy się okres próbny :/ Ciekawa jestem, czy ma osobę na moje miejsce. Z jednej strony nie chciałabym stracić tej roboty, ale z drugiej nie jestem jakoś srrasznie zadowolona - śmiem zaryzykować, że szef ma wygórowane nierealne wymagania; nie ma pojęcia o tym jak wygląda moja praca, ile czasu coś trwa itd, tylko wymyśla sobie że mieć na już i tyle ;] W innych biurach ponoć jest z tym ciut lepiej lepiej. Plan na jutro brzmi tak, że zostanę dłużej (za darmo oczywiście) jeśli pozwoli mi zrobić przerwę na obiad. Amen.

Stary 2011-10-09, 21:10   #43700
Piechniak
Rozeznanie

ja tylko na chwilę, od czwartku jestem w stanie agonalnym i ledwo dowlokłam się do kompa... nadrobię , jak oprztomniję. mam tylko pytanie: jak prry każdej chorobie lecą mi włosy na potęgę, jakaś wcierka bez alkoholu i nie dla włosów tłustych? wiem o seboradinie, ale on na nafcie , nie wiem, czy mi nafta podpasuje, a teraz nie mogę sobie pozwplić na mycie głowy bo mam taką gorączkę, że ho... i chyba nie jantar bo terapię jantarem skończyłam miesiąc temu, więc chyba za wcześnie ponawiać...pomóżcie bo czuję się fatalnie i bez łysienia... napiszcie jakieś propozycje to TŻ pojedzie i mi kupi...
Piechniak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 21:33   #43701
yarrowia
Zadomowienie

Dziękuję dziewczynom za namiar na krem i idę paść na twarz
yarrowia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 21:56   #43702
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
ja tylko na chwilę, od czwartku jestem w stanie agonalnym i ledwo dowlokłam się do kompa...
Biedaku ;* trzym się
Cytat:
jak prry każdej chorobie lecą mi włosy na potęgę, jakaś wcierka bez alkoholu i nie dla włosów tłustych?
Farmona: Jantar, Saponics ale broń boże Seboravit (rzepa, denat!!)
Albo żel aloesowy.

A ile trwała ta Twoja kuracja Jantarem? Miesiąc to chyba już dobra przerwa ;]

Hurra moje pierwsze zamówienie ZSK poszło Ojej czego ja nie zamówiłam O jak się będę cieszyć jak przyjdzie

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-09 o 21:59
Stary 2011-10-09, 22:04   #43703
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Właśnie, a co myślicie o tym samodzielnym cięciu o którym mowa w FAQ?? Tym, że się kitkę robi i tnie na prosto??
To może się udać?? Ja nie mam kasy na fryzjera obecnie, a poza tym jak zawsze fryzjerki kopią moje włosy... Tylko raz w całym życiu byłam zadowolona w 100% z fryzury...
Dodam, że kiedyś byłam u fryzjerki i ona ścina moje włosy i w pewnym momencie mówi (z takim obrzydzeniem) "Ale ci się TEE włosy kręcą..." fryzjerki nie znoszą kręconych włosów, i zawsze mi je traktują prostownicą... a Ja tego nie na widzę, bo moje włosy potem długo dochodzą do siebie po takim zabiegu...
Ja się cięłam metodą kucykową i docinałam kosmyki na sucho. Obecnie nie narzekam na to cięcie, choć oczywiście, wolałabym dłuższe, niestety, po wypadku fryzjerskim nic innego mi nie pozostało, jak się dociąć
Jedna rada: tnij po odrobince, żeby nie przesadzić, mimo wszystko ja się zanadto rozpędziłam
Znaczy się - może się udać, a gdzieś w tym wątku nawet było info o nożyczkach, które np. możesz kupić nawet w Rossmannie.

Bosz, o co chodzi z kawą na włosy???

I ja też kupię sobie pierdonkowy kremik. A dziś nałożyłam Nivea FC z dimethicone, ale coś wcale nie jestem uszczęśliwiona, bo jestem nieco mechata, no ale tutaj chyba bardziej zawiniła zbyt wodnista płukanka lniana. No trudno, przyliżę się czymś o poranku
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 22:13   #43704
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aoirghe Pokaż wiadomość
Jedna rada: tnij po odrobince, żeby nie przesadzić, mimo wszystko ja się zanadto rozpędziłam
Podcinałam na kucyk prostowłosą koleżankę - kiedyś tam dawno, jeszcze zanim trafiłam na wizaż (rany jaka ja genialna byłam :P) - i wyszło ładnie Właśnie umiar, dużo kucyków, dobre nożyczki, nie więcej niż kilka cm i musi się udać
Cytat:
Bosz, o co chodzi z kawą na włosy???
Kolejna płukanka na włosy po myciu Może lekko przyciemniać, poza tym nabłyszcza, wygładza i robi dobrze Plus kofeina ma przyspieszyć porost i wzmocnić cebulki. W przeciwieństwie do ziołowych/herbacianych ma nie podsuszać włosów czy skóry.

Stary 2011-10-09, 22:20   #43705
Aoirghe
Raczkowanie

Cytat:
Podcinałam na kucyk prostowłosą koleżankę - kiedyś tam dawno, jeszcze zanim trafiłam na wizaż (rany jaka ja genialna byłam :P) - i wyszło ładnie Właśnie umiar, dużo kucyków, dobre nożyczki, nie więcej niż kilka cm i musi się udać

Kolejna płukanka na włosy po myciu Może lekko przyciemniać, poza tym nabłyszcza, wygładza i robi dobrze Plus kofeina ma przyspieszyć porost i wzmocnić cebulki. W przeciwieństwie do ziołowych/herbacianych ma nie podsuszać włosów czy skóry.
Ech, przyciemniająca, czyli nie dla mnie, pieszczę mój niby blond
A już myślałam, że kilka pieczeni przy jednym ogniu załatwię (picie, płukanie i peeling)
Aoirghe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-09, 22:30   #43706
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Gdybyś znalazła jakiś fajny szamponik do przetłuszczających się włosów, to byłoby fajnie Chociaż nie wiem jak droga byłaby przesyłka...

Cytat:
A już myślałam, że kilka pieczeni przy jednym ogniu załatwię (picie, płukanie i peeling)
Moim zdaniem kawa nie powinna przyciemniać włosów
Stary 2011-10-09, 22:50   #43707
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Moim zdaniem kawa nie powinna przyciemniać włosów
A to widzisz, poczekaj na kogoś kto testował Mi się kojarzy z przyciemnianiem bo jest ciemna :P

Stary 2011-10-09, 22:53   #43708
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A to widzisz, poczekaj na kogoś kto testował Mi się kojarzy z przyciemnianiem bo jest ciemna :P
Mnie nie przyciemniła. Jak jej używałam to miałam włosy poszamponetkowane na jasny rudy, z tego, co pamiętam
Stary 2011-10-09, 23:08   #43709
Ostrovia
Raczkowanie

Witam wizażanki!

To mój pierwszy dzień na tym forum i jeszcze nie za bardzo to wszystko ogarniam, a więc z góry proszę o wyrozumiałość
Poniżej przedstawiam Wam moje włosy (ani to proste, anie kręcone, ani falowane). Końcówki są bardzo suche, mniej więcej od ucha w dół mają tendencję do puszenia i generalnie są bardzo trudne do ogarnięcia macie może dla mnie jakieś rady by nico je ujarzmić? Czy olejowanie (rozpoczynam od środy), nakładanie odżywek, masek (do tej pory robiłam to może raz w miesiącu) po każdym myciu coś pomoże?? A może macie jakieś "sekretne" sprawdzone triki jak wydobyć z nich naturalne piękno??

Generalnie to bardzo chciałabym je ściąć, ale mój mąż uwielbia długie włosy i póki co żadna diametralna zmiana nie wchodzi w grę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_2522aa.jpg (72,0 KB, 58 załadowań)
Ostrovia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-10, 01:06   #43710
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
a u mnie pierwsza próba z żelem sklepowym, jak schło to myślałam, ze tragedia, jak wyschło suche strączki, nadal tragedia
jak wygniotłam to tragedia jak by to dziwnie nie brzmiało zakończyła się happy endem, bo jest cacy, trochę bałagan ale fajnie
fajnie wyszło ja pamiętam ze z Artiste byłam mega zadowolona na początku... teraz może trochę mniej, ale samam nie wiem...

Cytat:
Buu wszystkie macie takie ładne loki i fale, a ja mam kupę ;/ kręcą się tylko te krótkie a te długie nie... i na dodatek ten puch...
każda z nas na początku nie wyglądała zbyt zachwycająco... dziewczyny na pewno spróbują pomóc... ja pamiętam ze na początku mi się podobały moje wyniki, ale teraz jak patrzę na stare zdjęcia z początku CG to pukam sie w głowę, że byłam taka zachwycona...

Cytat:
Obiecany ciemny Hegron. Jest w Analizach
nigdzie takiego nie widziałam cudaka

Nie wiem czym będę ratowac włosy jutro.... chyba lnianym spróbuję nagotowalam przez przypadek podwójna porcę... jakoś szybko myślałam i wlalam 2 szkl wody... i wsypałam 2 lyzki siemienia... i gapnęłam się ze coś nie tak... no to dosypałam następne dwie...

---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
ja tylko na chwilę, od czwartku jestem w stanie agonalnym i ledwo dowlokłam się do kompa...
ojo biedna to zdrowiej tam!!

Cytat:
Szykuje mi się paskudny tydzień :/ Już miałam pogadankę z szefem, że nie jest zadowolony z tempa mojej pracy.
ehhh moze faktycznie szef trochę przesadza bywaja tacy moj TZ mial kiedys taka prace... nasępne dwie byly niebo lepsze. Ile do konca probnego?

Cytat:
Napisane przez Ostrovia Pokaż wiadomość
Witam wizażanki!
no bedzie sie tu działo mam wrażenie. Czytałas FAQ i Pigułkę z początku wątku?? Tam jest dużo podstawowych informacji na temat pielegnacji.
Kazda z nas tutaj walczy o skret, fale ale przede wszystkim o zdrowe włosy, prawdziwie zdrowe a nie wykreowane przez silikony i inne niepotrzebne produkty w kosmetykach.
Czego dokładnie używasz? Bo zakupy zapewne cię nie ominą.
Co do olejów to na początek możesz zacząć od oliwy z oliwek, może masz w domu pod ręką. Albo z pestek winogron?

Co do reszty może dziewczyny podpowiedzą, bo ja to swiezynka w stosunku do naszych guru

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości