|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Dzwoniłąm do ZUS'u
co tam za ludzie pracują ![]() dzwoniłam 3 RAZY ! dopiero za 4 raczył ktoś odebrać. I tak mi nic nie powiedziała, musiałam dzwonić tam, gdzie kartę chipowa dla Emi wyrabiają. Będąc jako bezrobotna na zasiłku nie mogę Emi podpiąć, gdybym pracowałam to ok. Może to zrobić mój maż zapisując się do Urzędu Pracy jako bezrobotny. Do 6 miesięcy dzieci są "pod ochroną" i nie muszę jej generalnie nigdzie zgłaszać, ale dużo bab w rejestracjach nie wiedza o tej ustawie i robią problemy, więc lepiej to zrobić. Boże co za problemy. I wiecie co? dużo pracodawców nie przedłuża umowy młodym mamą, jak wiedza że idą na macierzyński ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Zakorzenienie
|
Przypominam, że w Klubie jest sonda, proszę o wypowiedzenie się w niej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#844 |
Raczkowanie
|
A jeszcze pytanko do Zanetki, jestes teraz na umowie o prace, czy w momencie urodzenia ci sie skonczyla i wyplacanie macierzynskiego przejal zus?? bo nie pamietam jak to u ciebie wyglada.
bo jak jestes na umowie to z wnioskiem o ubezpieczenie dziecka kierujesz sie do pracodawcy i on ma obowiazek to zalatwic, a jak nie masz w tej chwili umowy to kierujesz sie do zusu. nie wiem tez czy jestes tego swiadoma ze za to ubezp. sie nic nie placi dodatkowo, po prostu jest to tylko po to aby moc w pelni korzystac ze swiadczen zdrowotnych na rzecz kasy chorych. http://samorzad.infor.pl/sektor/zada...rowotnego.html
#845 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
1. Do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach określonych w ustawie mają prawo: 1) osoby objęte powszechnym - obowiązkowym i dobrowolnym ubezpieczeniem zdrowotnym, zwane dalej "ubezpieczonymi", 2) inne, niż ubezpieczeni, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które spełniają kryterium dochodowe, o którym mowa w art. 8 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2008 r. Nr 115, poz. 72 ![]() 3) inne, niż wymienione w pkt 1 i 2, osoby posiadające obywatelstwo polskie i posiadające miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, które nie ukończyły 18. roku życia lub są w okresie ciąży, porodu i połogu - zwane dalej "świadczeniobiorcami" . 2. Osobom nieposiadającym obywatelstwa polskiego, innym niż świadczeniobiorcy, świadczenia zdrowotne udzielane są na zasadach określonych w przepisach odrębnych i umowach międzynarodowych. koniec i kropka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#846 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zapalenie... znam ten ból, żeby szybko to cholerstwo poszło!!! Kalinka, zdarza się u nas taka kupa, ale na piersi to chyba norma, nie martw się. Cytat:
![]() Swoją drogą też chyba na dniach sprawdzę jak tam Zośowi mrozonki smakuja. Madziulka, współczuję wyjazdu męża, ale z maluchem szybko czas leci i niedługo już będziecie razem ![]() Marinko, gorszy czas Cię nastał, bądz dzielna, na pewno dasz radę, tyle już zniosłaś! U nas to samo, zawsze znajdzie tv!! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny po jakim czasie dostaliście kasę za opiekę po porodzie?
ja urodziłam 20 lipca i mój M jeszcze nie dostał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Zakorzenienie
|
U nas nadal nie ciekawie bo mała strasznie marudzi
![]() Marinka ![]() ![]() ![]() Natka twój synio bombowo wygląda w tym ubranku ![]() Co do butelek to ja robię jak Dziubek ![]() No i koniec odpisywania bo mała wstała |
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Raczkowanie
|
ale jaka sonda, w jakim temacie?? albo ja jestes slepa?
#850 |
Zakorzenienie
|
hej mamuśki
![]() U nas dziś kiepska noc, to znaczy Lila zasnęła o 20, pobudka już o 1, potem o 3 i 6. W sumie od razu zasypiała przy cycku więc nie było tak źle ale człowiek się szybko do dobrego przyzwyczaja, gdy pierwsza pobudka jest o 5 ![]() Ale dziś ziąb, byliśmy ze 2h na dworze i nieźle zmarzłam. Wróciliśmy, uśpiłam Filipa a Lilka dalej śpi w wózku na tarasie - już 4h ![]() Madziulka współczuję Ci bardzo ![]() Marinko nie wiem nawet co napisać.. przytulam Cie wirtualnie ![]() spokojnie , przeszłaś teraz bardzo duże zmiany życiowe, wszystko się unormuje, Igorek podrośnie zobaczysz że będzie lepiej ![]() karolinee masz piękny avatarek ![]() ![]()
#851 |
Zadomowienie
|
Ktoś tu pytał o czyszczenie tapicerki. Najlepiej jest sprawdzić rodzaj materiału i wpisać w google, allegro - tam jest dużo dedykowanych środków. Słyszałam też, że można vaniszem do prania ręcznego. Zrobić pianę, nanieść gąbką rozetrzeć, a później jakimś innym chłonnym materiałem zebrać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#852 |
Zakorzenienie
|
co do rozmiarow to Lilka nosi teraz 68, a na zime ma kombinezon po Filipie 74.
Mysle ze wystarczy bo to jest Cocodrillo a on ma duza rozmiarowke i dla Flipa styknął, a nosił go jak mial 10/11 miesięcy. Dzieci azybko wyrastaja z tych najmniejszych rozmiarow 56/62, potem juz tak szybko sie nie zmienia ciuszków. Filip teraz nosi 86/92, a czasem i 80
#853 |
Zakorzenienie
|
mój nosi 92/98 a z h&m czasami chociaż już teraz rzadko 86
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#854 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tylko nie wkręcaj sobie za każdym razem innych dolegliwości, nie chcę słyszeć za tydzień że coś Ci się ze wzrokiem nie podoba ![]() ![]() [QUOTE=madzia1k1;29882272] Cytat:
![]() Ja za nuka płacę 20zł, a idzie mi już 3 butelka ![]() A ten domol dla dzieciowych butelek i smoczków? wypróbuję. To jesteś w gronie szcześliwych żon, mieć męża po 15 w domu...zazdroszczę. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Właśnie wróciłyśmy i my z 2godzinnego spacerku. Nawiało mi w uszy. W czapce już pora chodzić? ![]() Idzie zima dużymi krokami się zbliża. No masakra ta pora roku dla mnie.. Cytat:
To jet jasno żółta kanapa i fotele, wiecznie kopyta zakładamy na nie i się szybko brudzi.. Nie zrobiłam obiadu ![]() Wygrałam to http://allegro.pl/show_item.php?item=1849832893. Nowego kombinezonu nie kupuję, dwa dostałam, i jeszcze ten wygrany. Edytowane przez patik87 Czas edycji: 2011-10-10 o 13:57 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#856 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak karmisz, to najlepiej żeby butelkę ktoś inny podał, nie Ty ![]() ![]() Cytat:
Fajnie masz ![]() Marina ![]() A ja z uczelni niedawno wróciłam, no i co? Synuś miał zostawione jedzenie (nie mrożone, świeżo odciągnięte), no i zjadł tylko 50 ml (a nie było mnie 5 godzin), i to z oporami, wypluwał smoka, bawił się nim ale jeść to nie... Choć moja mama sama się śmiała że karmienie przeszło na wesoło, bo jak tylko zobaczył że mu smoka wtyka do buzi to w śmiech i na gadanie go brało ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#858 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
W domu tylko raz odciągnęłam, gdy mały został z dziadkami, ale okazało się, że nie chce jeść z butelki, czym mnie bardzo uradował ![]() Cytat:
![]() A nam się udało na spacerek wyskoczyć. Co prawda tylko na 1,5 godzinki, ale zawsze coś. Ten wiatr trochę odstrasza. Poza tym mamusia synka ubrała porządnie, a o sobie troszkę zapomniała. Może się nie rozchoruję... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#859 | |
Zadomowienie
|
Natka,
![]() ![]() Dziękuję w imieniu Zosi i swoich zdolnych piersi za wszystkie oklaski i miłe słowa ![]() Dzisiaj moja psiapsiółka przysłała mi kolejną (to w sumie już 3) paczkę ciuszków dla Zosi ![]() ![]() ![]() Co najlepsze, Ci którzy się z takimi darami najgłośniej zapowiadali, siedzą cicho, a cisi takie niespodzianki wysyłają ![]() W śr lub czw czeka mnie delegacja z pracy... I muszę wymyślić, co dla Zosiaka chcemy... Macie jakieś pomysły ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
Mam wyniki tarczycy.
TSH - 3,36 uIU/ml (norma 0,27-4,20) ft3 - 2,96 pg/ml (norma 2,57 -4,43) ft4- 1,20 ng/dl (norma 0,93-1,7) więc raczej wszystko ok, nie ? W środę mam wizytę u endo i mam nadzieję, że ostatnia ! Patik bardzo ładny kombinezon ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#861 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziękujemy Ciotki ![]() Dziękuję wszystkim za kciuki ![]() My już po szczepieniu. Ależ mam dzielnego małego mężczyznę ![]() ![]() No i portfel chudszy o kolejne 715 zł ![]() Domek waży 7,5kg ![]() Zdrów jak ryba! To, że się podnosi to nie powstrzymywać go, on sobie ćwiczy. Jeżeli robi to sam to widocznie jest na to gotowy ![]() I wkładkę z fotelika jak najbardziej już wyciągnąć. ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Patik fajny kombinezonik ![]() Ja muszę pojechać do H&M-u kupić coś cieplejszego, czapki, rajstopki itp. Ostatnio tam właśnie widziałam fajne rzeczy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki jak zwykle dziękuję Wam za wsparcie.
Nie mam zwyczajnie czas cytować każdej z osobna, ale wszystkie odp. przeczytałam. Crazy, no coś Ty, wiadome, że się nie obraże. No i oczywiście masz rację. Muszę trochę wyhamować, tylko jak?... Ale nie chcę, by moje dziecko wyrosło na jakiegoś agresora, i przeklinało, więc muszę się opamiętać. Kajool właśnie te rogi hehe, coś w tym musi być. Carmelko kurcze, nie doszły mi żadne smski ![]() Patik, robiłam wyniki i wszystko gra...Czy to możliwe, że moje dziecko jest po prostu...złe? ![]() Brumku masz rację, moja forma psychiczna jest beznadziejna. Teliku kurcze dziękuję, a wiesz, że nigdy nie patrzyłam na siebie w taki sposób? jak na bohaterkę ![]() Cookie dzięki za odp. Spróbuję Twojego chwytu! Jennny napisała bym więcej, ale nie mam czasu toalnie. Czy to możliwe, że 4 m-czne dziecko nie śpi w dzień? Mój młody nie śpi w dzień od kilku dni...Cuda robię by go uśpić, ale się nie da. Znów się drze. Dzisiaj to jest wyjątkowo rozdarty... Jeszcze tylko głęboki oddech...raz i dwa. No i idę do dziecka...
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
![]() ![]() |
![]() |
#863 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
BAN stały
|
Cześć dziewczynki
![]() Żyję ale ledwo. Wykończę się ![]() Chcę być już zdrowa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#865 | |
Zakorzenienie
|
Moje dziecko ma dziś dzień Aniołka-Prosto-Z-Nieba
![]() ![]() ![]() I chyba mamy nową ulubioną zabawę. To ... przewijanie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Aaniu - mam złe wieści, strasznie mi przykro... Poszliśmy z Tymkiem do tego jubilera, a tam ... magiel zamiast jubilera ![]() ![]()
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie :
Czy przy skazie pokazuje się śluz w koopie ? bo nie pamiętam. Jadłam w czasie przeziębienia jogurty i ponownie pokazała się jakaś wysypka na uszkach i policzkach. Dziś miała w koopie śluz, było go mało ale był. Zrobiła tez kleksy które się jej przykleiły i wyschły na pupie. Zaczynam obstawiać, że może mieć uczulenie na nabiał, bo wcześniej nie jadłam i był spokój.A chciałam się pod kurować trochę. Co myslicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#867 |
Zakorzenienie
|
może któraś z Was będzie zainteresowana :
http://allegro.pl/adams-cieply-kombi...851600902.html ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- biedactwo ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
marinko, trzymaj się!
Cytat:
![]() Nic się nie stało, może gdzies mi się uda ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#869 | ||
Zadomowienie
|
Maja dziś wali cały dzień zielonkawe śluzowate kupy, i robi je po każdym jedzeniu
![]() ![]() Powrotu do zdrówka życzę ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2011-10-10 o 16:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Zadomowienie
|
Natka, ale super Dominika wyszykowaliście na Chrzciny- tak jak któraś pisała wygląda jak angielski gentleman.
Współczuję tego zapalenia piersi- dobrze, że udało Ci się jakoś z nim uporać domowymi sposobami. ![]() Wodaqua, super że Zosieńka jest zdrowiuteńka i wagę też ma piękną. ![]() Marina, ja też jestem dla Ciebie pełna podziwu- tyle zmian, dziecko z kolkami, te praktyki, a Ty dajesz sobie świetnie radę. Nic dziwnego, że czasem pojawiają się chwile słabości, ale głowa do góry, jeszcze chwila i skończą się kolki,będziesz miała czas na chwile dla siebie, a i kasa też na pewno się pojawi. ![]() Madzia, widzę że i Ty lekko nie masz, ale przynajmniej masz świadomość, że to się za jakiś czas skończy i będziecie razem. Dla pocieszenia napiszę, że tż mojej koleżanki wyjechał 2 tyg temu na misję do Afganistanu i wróci w maju przyszłego roku. Dodam, że ona jest teraz w ciąży i nie dość, że nie będzie miała go podczas porodu to tż zobaczy dziecko jak będzie miało 2 miesiące- jak dla mnie masakra.. Coś miałam jeszcze odpisać, ale mam sklerozę... ![]() Tak się bałam, że huśtawka okaże się bezużytecznym gadżetem, a jest rewelacyjna! Hania potrafi w niej przespać 2 godziny, a ja mam czas na ogarnięcie mieszkania czy ugotowanie obiadu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.