|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
hej.
ja tylko na chwilę bo czuję sie fatalnie przez to przeziębiene ![]() nika gratulacje Cytat:
tazke soczki idą w ruchCytat:
współczuję tego zimna ja tez kupiłam grzejnik do dogrzewania mieszkania bo u nas zawsze póxno ogrzewanie puszczają, uzywalismy na wiosnę bo szybko wyłaczyli. teraz sie zdziwiłam b w piatek juz ciepło mielismy Cytat:
dzieki Cytat:
Cytat:
![]() klas ki:moje dziecko zazwyczaj ma 3 drzemki tak po ok. 40 min., ale jedna zdarza sie ze jest dłuzsza ok. 1,5 godz. a kąpieli miedzy 18 a 19, zalezy jaki ma humor i wtedy idzi spac, ostatniio ze wzgledu na skok nie usypia po kąpoieli idzie spac mniej wiecj ok. 21
|
|
#3482 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ona pełzała do tyłu i to nie jakoś super. po prostu się cofała tak jakoś, no i obracała się wokół własnej osi. no a dziś posżła u dzieci nigdy nic nie wiadomo co im wpadnie do głowy, stwierdziła ze pełzać w przód nie bedzie , no bo po co odrazu na cztery łapy stanęła![]() wczoraj dziwnie zaczęła tak jak żabka robić. opierając się na rączkach, prostowała nogi i tak kilka razy jej sie udąło stanąc. ale nie wiem po co się tak gimnastykowąła ![]() Cytat:
Natka buziaczki dla Anastazji z okazji 7 miesiecy Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-10-11 o 14:36 |
||
|
|
|
#3483 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w sobotę byłam na meczu i chociaż przegraliśmy to wróciłam uchachana na całego i stęskoniona choć tylko 2 godziny się nie widzieliśmy ![]() a mleka ściągać to już nawet nie próbuję, mam wrażenie że nie dałabym rady odciągnąć porcji przez cały dzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
wracaj szybko do zdrowia i oby mały się nie zaraził Cytat:
![]() Cytat:
![]() dziś już jest ok, mąż odpowietrzył, ale nie włączam jeszcze bo mamy ciepło w mieszkaniu Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() próbuję czytać co kilka dni, siostra przez całą moją ciążę gromadziła różne książeczki z wierszykami, rymowankiami itp., mały nie jest w ogóle zainteresowany, książkę chce mi wyrwac i zjeść, więc daję mu taką piankową do rączek a ja czytam, choć małemu jest zupełnie wszystko jedno Cytat:
jak wypróbujesz to daj znać
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-10-11 o 14:48 |
|||||||||
|
|
|
#3484 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pojemnik i tak musisz mieć żeby przelać mocz z woreczka Cytat:
Cytat:
na razie ryby nie dawałam, ale podam ze słoika ![]() Cytat:
są też kaszki mleczno ryżowe z owocami i je tylko na wodzie robisz mam nadzieję że Dawidek zacznie ładnie na wadze przybierać. 3mam kciuki żeby dieta pomogła ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
z czytaniem u nas tak samo. Mateusz najchętniej zjadłby książkę. kupiłam mu takie z owocami czy kolorami tekturowe i je sobie ogląda. dziś puściłam mu bajki-grajki ale w nosie to miał. robił co chciał na macie a ja słuchałam bajki o twardowskim i o ptaszkach |
|||||
|
|
|
#3485 |
|
Wtajemniczenie
|
Wszystkiego najlepszego dla Kalinki i Anastazji
buziaki dziewczyny od Dawidka ![]() Castia, marta dzięki dziewczyny za odpowiedzi Castia weź mi tak łopatologicznie wytłumacz jak kleikiem zagęszczasz ![]() Gratulacje dla Malwinki za raczkowanie
|
|
|
|
#3486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja raz gotowałam małej pomidorówkę, ale nie podpasowało. kupie któregoś dnia ten słoiczek i spróbujemy
|
|
|
|
|
#3487 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak tak czytam o drzemkach Waszych dzieci to jestem w szoku
u nas to wolna amerykanka cały czas, a widzę że u Was jakieś stałe godziny spania są zazwyczaj. Ja nie wiem czy u nas dwa dni pod rząd się zdarzają żeby szedł spać o tych samych godzinach no bo jak zasypia między 12.30 a 14 to nie jest dla mnie raczej regularne chodzenie spać.
|
|
|
|
#3488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie jestem Castia ale może pomogę ja mam zamiar łyżkę tego kleiku do mm dorzucać. i to jest właśnie zagęszczanie ![]() ale jeśli Dawid tylko na piersi to ja bym kupiła taką kaszkę np. http://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl...172/age/9.aspx ją się na wodzie robi i jako oddzielny posiłek wtedy jest np. jako deser albo drugie sniadanie a ile teraz Dawidek waży? naprawdę tak źle przybiera jak twierdzi lekarz? Edytowane przez marta_27 Czas edycji: 2011-10-11 o 15:18 |
|
|
|
|
#3489 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia- piosenka chinska ma taki tekst ¨ching chung chang ping pong pang ¨ zawsze mozna zmienic na ¨ciung ciung, kong pong ¨ i rozne inne wersje
![]() ale piszecie :szczena: nie mam nawetr czasu doczytac, bo mama dalej u mnie Dalam mojemu dziecku sloiczek z grudkami i zjadla tylko 80g i to z grymasem i udawaniem ze zwymiotuje ale mysle ze 2-3 proby i zje jak zwykle 200g czy wiecej... chociaz te sloiczki maja tlyko 200g:P
|
#3490 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a owocki jak się zagęszcza? do słoiczka chyba nie dorzucę łyżki kleiku, bo to musi być na wrzątku zrobione, tak?a Dawid rzeczywiście bardzo słabo przybiera waży tylko 7170gCytat:
|
||
|
|
|
#3491 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
albo możesz też ściągnąć swoje mleko i na nim zrobić kleik,albo zagęścić kleikiem swoje mleko faktycznie drobinka, ale pewnie nadgoni jeszcze |
|
|
|
|
#3492 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No widzisz, Córa Cię zaskakuje, jest bardziej postępowa niż Tobie się wydaje ![]() !!!!!! Jakiś dobry dzień mają te nasze pociechy chociaż dzisiejszy należy do dziewczynek ![]() Cała tajemnica, chciała się wyperfumować ![]() ...Cytat:
![]() *ja daję albo zupkę z mięsem, albo z żółtkiem, nie mieszałam jeszcze mięsnej z żółtkiem jeden dzień robię taką drugi inną dorzucam już po całym żółtku.*ja akurat mam swojego gołębia, ale cielęcinę kupuję w dobrym punkcie *zaczęłabym od łososia (może być kupny, ale świeży i dobrze, gdyby leżał na lodzie), w składach słoiczków jest z reguły łosoś *a Mały jest na mm? Jeżeli tak, to możesz zrobić kleik na mleku, będzie bardziej wartościowy niż robiony na samej wodzie. Najlepiej kup ten specjalnie dla dzieci np. Nestle, i wg przepisu, nie pamiętam jakie proporcje były, chyba 4 łyżki stołowe na 160 ml, do tego dorzuć starte owoce, albo pół jakiegoś małego słoiczka i gotowe bardziej polecam kleik kukurydziany, ryżowy na dłuższą metę zatwardza Możesz dawać spokojnie jako jedno danie, a za miesiąc kleik zastąpić kaszą kukurydzianą Cytat:
Filip jest wszystkożerny a wystarczyła jedna łyżka kremu dyniowego z żółtkiem i odechciało mu się wszystkiego...---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
|
|
#3493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.bobovita.pl/nasze_produkt...FUe-zAodZnZvNA takim kleikiem możesz zagęścić swoje odciągnięte mleczko albo dodać do deserku, objadku albo podać samodzielnie na wodzie. Z tej serii jest też kleik kukurydziany. Ryżowy rozpuszcza się całkowicie i go nie widać, kukurydziany jest gęściejszy. Oba rozpuszczą się nawet w ciepłej wodzie, nie musi byc mocno gorąca A dieta nowa całkiem fajna, żółtko ma dużo żelaza i podaje sie co drugi dzień, ja podawałam w słoiczku. Ogólnie deserki tylko robię sama przeważnie, chyba że nie mam owoców bo do objadków jakoś tak nie wiem, łatwiej słoiczek dać. I musiałabym chyba mięso z marketu dawać Co do rybek to nie wiem, łosoś napewno bo widziałam go w słoiczkach, pediatra mówiła że tylko słodkowodne chyba a może słonowodne?Tu musi sie ktoś wypowiedzieć obeznany w temacie, sama nie wiem jak to dziecku podać? ugotować?
|
|
|
|
|
#3494 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamusie
![]() Lenka usnęła, więc mam chwilkę dla Was ![]() U nas noc dzisiaj trochę lepsza niż ostatnie. Pobudka o 2:50 i potem o 5:10 no ale tu było wiszenie na cycu do 6, potem musiałam już wstać do pracy, więc wymięta z rana byłam ![]() Zimniej się zrobiło i od razu więcej piszecie... idę Was gonić...
|
#3495 |
|
Wtajemniczenie
|
kasiunia ja to nie wiem czy dobrze robię ale np tak,
jak gotuję coś sama to po prostu jak już zupka ugotowana ciepła to wrzucam tak trochę kleiku i mieszam. jak słoiczek to podgrzewam i również wsypuję, mieszam i gotowe z owockami to róznie zalezy jaki deser robię. nie zawsze dodaję oczywiście kleik. jak jabłuszko gotuję to również wsypuję trochę kleiku i jest taki ciepły mus, czasem robię jej taki z bananem czy brzoskwinią. jak ze słoiczkiem to kleik najpierw robię na wodzie żeby się rozpuścił i łącze ze słoiczkiem. |
|
|
|
#3496 |
|
Zadomowienie
|
kochane, w imieniu Kalinki dziękuję wszystkim za życzenia
no i za głosy na mój rossmanowski koszyk izunia233 kurcze nie myślałam o sprzedaży tej maszyny ale jakoś mi szkoda bo to pamiątka po moi dziadku i kurcze bardzo by mi taki designerski stolik pasował w dużym pokoju...musze się za to wziąc puki siedzę w domu z MałąMoja Kala ma jakąś wysypkę na czółku i przy oczkach...taką kaszkę... wydaje mi się, że to po dyni z indykiem, która ostatnio zaserwowałam Małej ![]() agaaga89 ale fajnie wykombinowałaś z tym smoczkiem musisz to opatentować...![]() Castia za zdolności Malwinkico do "kuku -ruku" to była taka reklama wafli kakaowych do których dołączane były naklejki i album. Pamiętam, że z kuzynką je zbierałam i wymieniałyśmy się z koleżankami w podstawówce. Nawet nie wiem jak mi się to przypomniała...przecież było to 100 lat za temu ![]() rany moja córcia z racji swojego jubileuszu urządza nam niezłe jazdy. Drze się w niebogłosy i nie chce spać..po wielkich bojach i bujaniu dupki zasnęła. A dałam jej troszkę bananka ale jej nie posmakowało ![]() no i pochwalę się bo zapomniałam moja córcia też potrafi dawać "cześć" i uwaga, uwaga....myć zęby kupiłam jej szczoteczkę z jordana i chętnie wpycha ją do buzi i jeździ nią po dziąsełkach...jak zrobię fotkę to wrzucę do albumu![]() Anessa podpytałam dziś rehabilitantki o metodę ćwiczeń mojej Małej. To jest metoda NDT BOBATH
|
|
#3497 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie do was-czy wasze dzieci leżąc na brzuszku robią taki jakby samolot?Bo moja Lila robi tak od kilku dni i nawet gdy jest na rękach to tak rączki do tyłu odgina
Dodatkowo bardzo się odgina do tyłu.
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-10-11 o 17:42 |
|
|
|
#3498 |
|
Zadomowienie
|
coralady moja tak robiła ale teraz przy rehabilitacji znacznie mniej. Nie wiem o co z tym chodzi ale neurolog, która skierowała nas na ćwiczenia pytała czy Mała tak robi. Powiedziałam, że tak i ona stwierdziła, że tak jest przy wzmożonym napięciu mięśniowym
ja już sama nie wiem od tych diagnoz lekarskich można zwariować
|
|
#3499 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
#3500 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a babcia rozpuściła- ale mała spryciula wie u kogo może sobie pozwolić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i: ale masz super córcię!!!chciałabym niedługo też tak napisać
|
|
#3501 |
|
Zadomowienie
|
coralady ćwiczymy tą metodą NDT Bobath jednak nie wiem czy wykonuje jakieś cwiczenia własnie na ten samolot. Zapytam w czwartek...ale myślę, że tak bo przecież to jest związane z napięciem na które właśnie dostałyśmy skierowanie na rehabilitację.
a wy chodzicie na jakąś rehabilitacje?
|
|
#3502 | ||
|
Wtajemniczenie
|
chyba najmniejszy ze wszystkich dzieciaków tutaj
a biorąc pod uwage wagę urodzeniową to już w ogóle bardzo słabo, no ale zdrowy jest, wesoły (jak nie ma skoku ), ruchliwy bardzo więc może nie jest tak źle ![]() agaaga dzieki żurawinkadziękuję ![]() a co do ryby to jak szukałam na necie to pisali, że morskie ryby są najlepsze przygotowywane na parze, albo gotowane w wodzieCastia Tobie też dziękuje ![]() Dzieki jeszcze raz dziewczyny ![]() Cytat:
![]() a ile Kala ma ząbków? Cytat:
ale nie zauwyżayłam żeby Dawid się jakoś odginał do tyłu na rękach, czy odginał rączki
|
||
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Castia nie robiłam nigdy musu, muszę spróbować
|
|
#3504 |
|
Rozeznanie
|
mam pytanie:
co i ile Wasze dzieci jedzą rano po wstaniu?? my dajemy Lence kaszkę, ale jakoś słabo jej ona wchodzi, czasem zje 50 a czasem 100ml. Potem dopiero obiad ok 13-14 i wtedy już je lepiej. Po południu też jej lepiej jedzenie wchodzi. Zastanawiam się, czy może przez to że te kaszki jej nie podchodzą i do południa prawie nie je to odrabia jedzeniowe braki w nocy cycem?? korzystając z luźniejszej chwili odświeżyłam album
|
#3505 |
|
Zadomowienie
|
kasiuni_a moja Kala też do wielkich nie należy, bo waży ok. 6900 g a ząbki ma 2
![]() szymelka a już myślałam, że tylko moja tak nie chce jeść tej kaszki, bo rano zjada od 60 ml do właśnie 100 ml. Jeszcze do niedawna potrafiła opierdzielić 120 ml i nie schodziła poniżej 90 ml. Kala kaszkę albo kleik je między 10 - 10.30 a wcześniej bo o 6.30 cyca. potem ok 14 dojada moim odciągniętym mlekiem ale je zaledwie 60 - 80 ml i kończy zupką, której zazwyczaj zjada 130 g (godz. 15.30) potem o 19 deserek i o 21 mleko mm - ale tego też mało zjada. Chyba posmakowała w innych daniach a nie w mleku. A w nocy cyca je o 23.30, 2.30, 4...innymi słowy w cały świat to jej jedzenie
|
|
#3506 |
|
Rozeznanie
|
nika u mnie Lenka ok 6 je z cyca, potem podobnie jak u Ciebie ok 10 kaszka, 13 -14 obiad, 17-deser, ok 20 kaszka manna, ktora wchodzi całkiem dobrze, no i po kąpaniu cyc, w nocy też do oporu
|
#3507 |
|
Zadomowienie
|
szymelka ja się zastanawiam jak teraz robić z tym mlekiem, bo w przyszly wtorek jedziemy na przetykanie kanalika łzowego (już mam stresa) i myślę, że mogę się chyba jeszcze tydzień wstrzymać
![]() ...a to żółtko mogę jej dać choć nie wprowadziłam jeszcze glutenu ![]() Kala i mycie ząbków w albumie
|
|
#3508 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Dawno nie zaglądałam, uczelnia, dom trochę brak czasu :/ Fabianek ma już 3 ząbki, tzn górna jedynka dopiero ledwo się przebiła.. Zajada ładnie jedzonko,nauczył się spać sam popołudniami [ bez piersi] także jest super Cytat:
Cytat:
wzmożone napięcie mięśniowe chyba nie może pojawić się nagle ? raczej od urodzenia ? Cytat:
|
|
#3509 |
|
Zadomowienie
|
Montii gratuluję ząbków
![]() wzmożone napięcie jest od urodzenia i moja Kala tak właśnie ma, do tego jeszcze asymetria ułożeniowa
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
n.ik.a rehabilitacja i nie będzie nawet śladu !
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.

tazke soczki idą w ruch

Tak słodko to robi, że najchętniej w kółko bym do niego mówiła, żeby tak robił hehe
klas ki:
i wtedy idzi spac, ostatniio ze wzgledu na skok nie usypia po kąpoieli

waży tylko 7170g

), ruchliwy bardzo więc może nie jest tak źle