Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011 - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku
Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 9 23,68%
Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 0 0%
Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 0 0%
Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 0 0%
Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 1 2,63%
Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 2 5,26%
Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 0 0%
"Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 0 0%
I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 1 2,63%
Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 22 57,89%
Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 0 0%
Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 3 7,89%
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-11, 19:22   #3511
kwartalinka
Raczkowanie

Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011

dzięki dziewczyny za odpowiedzi odnośnie spania maluchów
większość ma jednak 3 drzemki

u nas dziś były dwie, a teraz już Łucja śpi, ale jeszcze czujnie więc biegam co jakiś czas do niej

Cytat:
Napisane przez agaaga89 Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiałam kiedyś po co w smoczkach te dwa otworki po bokach i już teraz wiem - na zawiązanie gumki żeby zakładać na noc

Cytat:
Napisane przez Natka3008 Pokaż wiadomość
Witam, po wczorajszej strasznej nocce dzisiejsza była bardzo fajna. Anastazja obudziła się dopiero o 5.30 zjadła i spałyśmy do 9
Tak to może być

Właśnie dzisiaj Moja Córeczka kończy 7 miesięcy jak ten czas szaleńczo pędzi do przodu. Dużą już mam córkę - nie?
gratulacje dla Anastazji

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
hej

ja dziś spałam 6h ciągiem łałłłl od północy do 6. ale poszłam spać już o 22 no i w ostateczności wstałyśmy o 10 z przerwą od 7 do 8. to była dobra nocka jak na Malwinkę !!!!!

no i chwalę się!!!!!
moja córcia raczkuje

Malwinka właśnie przeszła na czworaczkach cały pokój!!!!!
no i tak jej się spodobało ze nic innego już nie robi
jaka noc Castia, super!
no i gratulacje dla Malwinki za raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
Hej
Zanim zacznę nadrabiać to chciałabym Was dopytac o kilka rzeczy Byliśmy dziś na szczepieniu. Nie było tej lekarki co zwykle tylko szef całej przychodni na zastępstwie, bardzo dobry lekarz u którego kiedyś byliśmy prywatnie. Mały był super dzielny, nie płakał w ogóle, a lekarz powiedział że jest wyjatkowo ruchliwy i nie mógł sobie z nim poradzić No ale okazuje się, że nadal bardzo słabo przybiera. Dostaliśmy skierowanie na badanie moczu, syrop na te jego krostki na buzi (on przy okazji podobno zwiększa apetyt ) no i mamy zmienić menu wg jego zaleceń, a za 2 tyg. do kontroli. Każdego dnia zupka z mięsem/rybą/żółtkiem, kleik ryżowy albo kukurydziany z owocami i dalej pierś, nie podawać żadnego mm. I tu moje pytania:
- jeszcze nie badaliśmy do tej pory moczu, lepiej kupić te woreczki przyklejane czy łapać w pojemnik??
- żółtko dajecie co drugi dzień po pół? i do zupek z mięsem też, prawda? bo ten lekarz tak mi napisał na kartce, że wyglada jakby albo mięso albo żółtko
- kurczaki czy inne mięso macie jakieś wiejskie, prawda? ja nie mam póki co dostępu więc chyba muszę się słoiczkami ratować?
- jaką rybkę dajecie do zupek?
- jak robić ten kleik na wodzie? tak samo jak tam jest opisane na mleku? ile tych owoców dodawać? czy to ma być jako deser czy jako osobne danie?
Jestm zielona w tym, a nie dopytałam lekarza, bo ciągle ktoś go wołał i wychodził od nas kilka razy. Od jutra bym chciała zacząć nową dietę na całego.
Kasiuni_a nie pomogę bo to jeszcze przed nami więc nie mam doświadczenia, ale trzymam żeby Dawidek zaczął przybierać na wadze

Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
z czytaniem u nas tak samo. Mateusz najchętniej zjadłby książkę. kupiłam mu takie z owocami czy kolorami tekturowe i je sobie ogląda. dziś puściłam mu bajki-grajki ale w nosie to miał. robił co chciał na macie a ja słuchałam bajki o twardowskim i o ptaszkach
ja włączam Łucji baby radio i oczywiście przy pierwszej piosence szał, cieszy się jak słyszy dzieciaki a potem ja się popisuję talentami wokalnymi przy okazji zmywając itp. i zwykle po jakimś czasie orientuję się, że ona wróciła do swoich zabaw i na muzykę nie zwraca już uwagi

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Mam pytanie do was-czy wasze dzieci leżąc na brzuszku robią taki jakby samolot?Bo moja Lila robi tak od kilku dni i nawet gdy jest na rękach to tak rączki do tyłu odgina Dodatkowo bardzo się odgina do tyłu.
Cora nie wiem czy dobrze zrozumiałam o co Ci chodzi
Łucja leżąc na brzuchu odrywała jednocześnie nogi i ręce, trochę to przypominało samolot, ale nie było w tym nic nieprawidłowego

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**

Edytowane przez kwartalinka
Czas edycji: 2011-10-11 o 21:40
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 19:35   #3512
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
Mam pytanie do was-czy wasze dzieci leżąc na brzuszku robią taki jakby samolot?Bo moja Lila robi tak od kilku dni i nawet gdy jest na rękach to tak rączki do tyłu odgina Dodatkowo bardzo się odgina do tyłu.
Mateusz leżąc na brzuchu odrywa jednocześnie nogi i ręce, wygląda jakby ze spadochronem skakał macha i rękoma i nogami, rehabilitantka nie mówiła że to coś nieprawidłowego a widziała co on robi. a jak ona się odgina? jak oderwie i nogi i ręce to musi się odgiąć.

Cytat:
Napisane przez szymelka Pokaż wiadomość
mam pytanie:
co i ile Wasze dzieci jedzą rano po wstaniu??
my dajemy Lence kaszkę, ale jakoś słabo jej ona wchodzi, czasem zje 50 a czasem 100ml. Potem dopiero obiad ok 13-14 i wtedy już je lepiej. Po południu też jej lepiej jedzenie wchodzi. Zastanawiam się, czy może przez to że te kaszki jej nie podchodzą i do południa prawie nie je to odrabia jedzeniowe braki w nocy cycem??

korzystając z luźniejszej chwili odświeżyłam album
Mateusz je o 6 cyca, o 7-7:30 butlę, o 10-10:30 butlę, 13:30 obiad, 16:30-17 owoce i później butla po kąpaniu

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Dawno nie zaglądałam, uczelnia, dom trochę brak czasu :/
Fabianek ma już 3 ząbki, tzn górna jedynka dopiero ledwo się przebiła..
Zajada ładnie jedzonko,nauczył się spać sam popołudniami [ bez piersi] także jest super

Dziewczyny mój Fabian też tak robił, a byliśmy u neurologa [ jak miał chyba 4 miesiące ] i zdrów jak ryba...
wzmożone napięcie mięśniowe chyba nie może pojawić się nagle ? raczej od urodzenia ?

Fabian je z piersi ok 7 rano o 9.00 kaszkę , duuzo kaszki ok 150-200 ml i ok 14.00 obiadek
za ząbki i za drzemki popołudniu

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 19:43   #3513
Montii
Zakorzenienie

marta

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 19:44   #3514
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
Anessa podpytałam dziś rehabilitantki o metodę ćwiczeń mojej Małej. To jest metoda NDT BOBATH
Dzieki kochana, poczytam sobie o tym

Cytat:
mam pytanie:
U mnie schemat jest taki:

miedzy 3 a 4 rano - 130ml mm
pobudka o 8 (usrednione) - 165 ml mm
11 - 165 ml mm
14 - zupka jarzynowa, tak na oko moze wepchne mu 50g + 130ml mm
16 - deserek wciaga jak ta lala okolo 150g lub czasem 200g (swieze owoce+kaszka na mm) + 100ml mm
19 - po kapieli 200ml mm + 3 lyzeczki kleiku ryzowego

Dzis pieknie zjadl deserek z przetartych malin i jagod A jaki umorusany byl i szczesliwy jak mu czyscilam palcem dookola usteczek i ze smakiem jadlam sama

Nie mam na nic apetytu Co by tu dobrego zjesc na kolacje

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 19:45   #3515
Eirene1987
Zakorzenienie

ciężko was nadrobić przy małym terroryście

tak pobieżnie...

Cytat:
Ja się zastanawiałam kiedyś po co w smoczkach te dwa otworki po bokach i już teraz wiem - na zawiązanie gumki żeby zakładać na noc
hehe ja też już o tym myślałam haha nawet logicznie to brzmi

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Eirenenie,nie...broń Boże!

jestem pod ogromnym wrażeniem Twojej własnej twórczości

mały chyba odziedziczy po Tobie talent poetycki

Cytat:
Napisane przez kwartalinka Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie: ile razy Wasze maluszki śpią w ciągu dnia i o której zasypiają wieczorem?
mój ma 2-3drzemki ogólnie śpi tak razem ok 1,5-2godziny w dzień. i zasypia od 19.20-20

Cytat:
Właśnie dzisiaj Moja Córeczka kończy 7 miesięcy jak ten czas szaleńczo pędzi do przodu. Dużą już mam córkę - nie?

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
kasiunia- piosenka chinska ma taki tekst ¨ching chung chang ping pong pang ¨ zawsze mozna zmienic na ¨ciung ciung, kong pong ¨ i rozne inne wersje
o kurcze muszę sobie zapisać słowa

Cytat:

no i pochwalę się bo zapomniałam moja córcia też potrafi dawać "cześć" i uwaga, uwaga....myć zęby kupiłam jej szczoteczkę z jordana i chętnie wpycha ją do buzi i jeździ nią po dziąsełkach...jak zrobię fotkę to wrzucę do albumu
super

kurcze a ja dalej o tym żółtku zapominam raz dałam tylko ale do zupki z mięskiem. muszę teraz tak na zmianę robić. raz mięsko raz żóltko tylko jak to zrobić skoro ja na 2 dni gotuję zupę???

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 19:55   #3516
izunia233
Zadomowienie

kwartalinka Tity iweczka maggol111 kasiuni_a szymelka dziękuję dziewczyny za odpowiedzi odnośnie kupy

Cytat:
Izunia może pomóż Małej połową czopka glicerynowego jak będzie się dalej tak męczyła, czasem pójdzie ta pierwsza kupka i później już wszystko powoli wraca do normy

Filip codzień je o 6:30 (budzik w żołądku ), czasem przyśnie jeszcze na pół godziny, czasem nie, później ok. 11 usypia na ok, 1 h, ok.15 to samo, a o 19 kąpiel, jedzonko i spać
Na szczęście obyło się bez wspomagaczy i sama zrobiła

Natka3008
Wszystkiego Najlepszego

Castia dzięki za odpowiedź odnośnie kupy i gratuluję raczkowania

No i w końcu dostałam krzesełko do karmienia. Zarówno ja jak i Maja jesteśmy zadowolone. Skubana ciągle zrzuca zabawki na ziemię i czeka aż podniosę hehe.

Jutro idę do endokrynologa po południu i zobaczę co mi powie.

03.05.2011 r Majeczka jest już z Nami

url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url]
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:03   #3517
aguchaw1
Raczkowanie

Coralady jeśli chodzi Ci o jednoczesne odrywanie rączek i nóg to mój też tak robi i też lekarka nie widziała w tym nic nieprawidłowego

Szymelka jak pięknie Lenka siedzi - siada już sama? super widzę, że Emanuel tez króluje)

Montii gratuluje 3 ząbka

Kasiunia - Słyszałam,ze z tymi woreczkami to duzy problem u dziewczynek, u chłopców chyba lepiej ale sama nie probowałam bo nie badaliśmy moczu
- żóltko zaczynam dawać - tak również do zupek z mięsem)
- jeśli robie sama zupkę to mięso ze sprawdzonego źródła - kurczak, gołąb, królik - podobno królik dla dzieci jest bardzo zdrowy
- rybkę to robiłam łososia i w słoiczkach też chyba najczęściej widywałam na półce łososia.
- do co kleiku nie pomogę bo nie robiłam

Dziewczyny mam pytanie, czy Wy w samochodzie jeździcie z dzieciakami z tyłu? (oczywiście jeśli nie jesteście kierowcą w danym momencie) )
I czy bywały momenty, że np dzieciaczek Wam zaczął bardzo płakać w foteliku, że nie dało się go uspokoić nie wyciągając go?
Jeśli tak to co wtedy? Patrzycie jak płacze i probujecie uspokoic, czy bierzecie na ręce???
Bo ja dziś miałam taką syt. z reguły zawsze siedział spokojnie a dziś wracaliśmy jak było ciemno (ale nie pierwszy raz) i tak płakał, że nie wiedziałam zupełnie jak mam się zachować, spiewałam,głaskałam,pokaz wałam zabawki,smok i nic..

Wypijemy z mężem winko i zmykam spać

aguchaw1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-11, 20:06   #3518
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguchaw1 Pokaż wiadomość

Dziewczyny mam pytanie, czy Wy w samochodzie jeździcie z dzieciakami z tyłu? (oczywiście jeśli nie jesteście kierowcą w danym momencie) )
I czy bywały momenty, że np dzieciaczek Wam zaczął bardzo płakać w foteliku, że nie dało się go uspokoić nie wyciągając go?
Jeśli tak to co wtedy? Patrzycie jak płacze i probujecie uspokoic, czy bierzecie na ręce???
Bo ja dziś miałam taką syt. z reguły zawsze siedział spokojnie a dziś wracaliśmy jak było ciemno (ale nie pierwszy raz) i tak płakał, że nie wiedziałam zupełnie jak mam się zachować, spiewałam,głaskałam,pokaz wałam zabawki,smok i nic..

Wypijemy z mężem winko i zmykam spać
Ja zazwyczaj siedze z tylu, chyba ze akurat kieruje. Lena ostatnio miala takie jazdy, ale spiewalam, dawalam butle itp. i po jakims czasie sie uspokoila. Nie wyciagnelabym dziecka podczas jazdy, conajwyzej mozna sie gdzies zatrzymac i uspokoic malucha i dalej w droge

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:07   #3519
prunelle
Wtajemniczenie

napisałam długiego posta w ciągu dnia i mi wcięło, więc teraz tak w skrócie, bo znów idę wcześniej spać

Castia gratulacje dla Malwinki za raczkowanie!
Czy też Ci się może budziła z tego powodu w nocy na czworakach? wiem że Nadia traicionery tak miała...podobno to się często zdarza...
Super, że mogłaś się wyspać wreszcie

Montii gratuluję ząbków! Fajnie, że się Fabian przystosował, i to szybko, do nowego planu dnia

tajka gratulacje dla Lenki za pierwsze kroczki na czworaka

aguchaw1 współczuję tych temperatur w domu...
i gratulacje dla Szymka za nową umiejętność

ja dziecka z fotelika absolutnie nie wyjmuję w czasie jazdy, jak jest tragedia, to zjeżdżam gdzieś na pobocze, na stację benzynową itp wyjmuję tulę i uspokajam, a w czasie jazdy trzymam go za rączkę, głaszczę po buźce, szepczę coś do ucha (mocno się pochylić trzeba ) i wycieram włoski pieluszką, bo Krzyś jak płacze to od razu cały jest z nerwów spocony... nie zawsze pomaga... no ale co zrobić, po jakimś czasie się uspokaja, z reguły zasypia.

Muszę i ja Krzysia czegoś zacząć uczyć, tzn uczymy się papa ale jeszcze nie załapał

Buziaki dla Anastazjiz okazji 7 miesięcy i Kalinki z okazji pół roczku!!!

Anessa to daj znać może jak będziesz w Warszawie
i co lekarz powie na temat oczek Nina- mam nadzieję, że to się da poprawić bezboleśnie i szybko

Edytowane przez prunelle
Czas edycji: 2011-10-11 o 20:09
prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:13   #3520
aguchaw1
Raczkowanie

izunia - moj robi tak samo jak siedzi w krzesełku też trzaska zabawkami o podłogę

Stary 2011-10-11, 20:22   #3521
Tity
Zakorzenienie

O mamo! nie nadrobię, bo usypiam, ale z grubsza co pamiętam to odpiszę
aguchaw no ja jeżdżę z Leonkiem z tyłu. Ale jak prowadzę to przeważnie nie ma problemu, no tyle, że ja mam w swoim wielkim mieście wszędzie max 5 minut
Jak nam się Leoś po ciemku rozpłakał, to nie dało się go uspokoić. Dopiero w domu się uspokoił....po 1,5 h.....
kwartalinka no Leoś też ma tak 2-3 drzemki. Godzinę-dwie po nocy, potem ok obiadu i czasami ok 16-17. Ale nie zawsze. Ale zdarza się, że nie śpi prawie wcale.
Natka za 7 miesięcy
Castia za raczkowanie

Dziewczyny jak czytam jak macie uregulowane posiłki i Wasze dzieci jedzą kilka razy tylko w ciągu doby to się załamuję. Dzisiaj tyle razy był cyc, że przestałam liczyć....na dodatek coś mamy bunt przeciwko słoiczkom....
Co dajecie do popicia dzieciom? Wodę? Czy herbatki?

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:25   #3522
Montii
Zakorzenienie

aguchaw - cieżko mi odpowiedziec..Fabian w 90% śpi w aucie ale jak marudzi to podrzucam mu jakas zabawke..albo trzymam za raczke itp

prunelle dziekuej

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:28   #3523
aguchaw1
Raczkowanie

Dzięki za odp co do jazdy samochodem Ja też nie wyciągam ale dziś to już było blisko.. dobrze, że dojechaliśmy.

Co do posiłków to u Nas wygląda to tak:
- 20-20:30 - 180mm plus kaszka
- między 2 a 5 rano (różnie się budzi) 180mm
- 7-8 180 mm
- 12:00 zupka
- 16:00 180 mm

Czasami gdzieś tam deserek wcisne jeśli nie zje całej porcji mleka o 16.
Do picia daje herbatki z hipp lub soczki (jabłkowy,śliwka,banan)

Stary 2011-10-11, 20:31   #3524
coralady
Wtajemniczenie

Dziewczyny dziękuje za odpowiedż odnośnie tego nieszczęsnego samolotu.Tak,dokładnie chodziło mi o to,że ona odrywa jednocześnie ręce i nogi i nie byłoby w tym nic dziwnego jakby jej sie to czasami zdarzało,ale ona teraz robi tak prawie cały czas i jak sie ją weźmie na ręce to też te ręce odgina do tyłu

nika nie chodzimy juz na rehabilitacje,ale za miesiąc idziemy do neurologa na kontrolę.

Mam prośbę do Ciebie-mogłabys sie zapytac rehabilitantki jesli chodzicie- o taką sytuacje kiedy dziecko robi to bardzo często,czy powinnam sie wybrac wczesniej do neurologa czy to może jest normalne i nie ma się czym martwić?Moze to wstep do raczkowania czy coś? Byłabym Ci bardzo wdzięczna

Wszystkiego dobrego dla Anastazji i Kalinki za skończone miesiące

Brawa dla Malwinki za raczkowanie!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski

Edytowane przez coralady
Czas edycji: 2011-10-11 o 20:34
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:44   #3525
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny dziękuje za odpowiedż odnośnie tego nieszczęsnego samolotu.Tak,dokładnie chodziło mi o to,że ona odrywa jednocześnie ręce i nogi i nie byłoby w tym nic dziwnego jakby jej sie to czasami zdarzało,ale ona teraz robi tak prawie cały czas i jak sie ją weźmie na ręce to też te ręce odgina do tyłu

nika nie chodzimy juz na rehabilitacje,ale za miesiąc idziemy do neurologa na kontrolę.

Mam prośbę do Ciebie-mogłabys sie zapytac rehabilitantki jesli chodzicie- o taką sytuacje kiedy dziecko robi to bardzo często,czy powinnam sie wybrac wczesniej do neurologa czy to może jest normalne i nie ma się czym martwić?Moze to wstep do raczkowania czy coś? Byłabym Ci bardzo wdzięczna

Brawa dla Malwinki za raczkowanie!
wiesz co Mateusz ten samolot to chyba robi z 50 razy dziennie. nie wiem po co, chyba się cieszy wtedy on robi tak już od dawna, rehabilitantka to widziała i nie zwróciła uwagi ale jak będziemy 24go to dopytam o to. ja myślę że nie masz się czym martwić

Stary 2011-10-11, 20:45   #3526
aguchaw1
Raczkowanie

Cora wydaje mi się, że nie masz czym się martwić

Dziewczyny przeglądałam sobie fotki Szymonka i wstawiłam kilka do albumu (od urodzenia) nie są po kolei, ale jesli któraś ma ochotę zobaczyć to zapraszam)

Stary 2011-10-11, 20:51   #3527
Tity
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy Wasze dzieci też się tak za włosy ciągają?

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:54   #3528
n.ik.a
Zadomowienie

Montii mam taką nadzieję chodzimy już ponad miesiąc i postępy są, bo Mała wsadza sttópki do buzi, przewraca się na brzuszek i turla się, próbuje się też podciągać a dziś na ćwiczeniach spróbowała nawet dźwignąć dupcie to raczkowania

coralady zapytam, zapytam w czwartek idę na rehabilitację a Młodej rehabilitantka właśnie wróciła z kolejnego kursu więc myslę, że kuma o co chodzi.
My neurologa mamy w czwartek ale to ze względu na to podejrzenie "efektu zachodzącego słońca" co prawda już to konsultowałam prywatnie i wszystko jest ok ale jak uzłyszałam diagnozę to zapisałam się jeszcsze do innego na fundusz...i stąd ten termin...zobaczę co ta babka powie o rozwoju mojej Małej, bo co lekarz to inna opinia. Mam jednak nadzieję, że jest ok bo od jej urodzenia nic tylko włóczymy sie po lekarzach

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 20:55   #3529
aguchaw1
Raczkowanie

Tity ojj tak jak mam rozpuszczone włosy to dużo z nich zostaje w rączce Szymonka

Edit przeczytalam "czy nas za wlosy ciągną" :P Siebie nie bo ma malutko hihi

Edytowane przez aguchaw1
Czas edycji: 2011-10-11 o 21:16

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-11, 21:05   #3530
Natka3008
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
hej

no i chwalę się!!!!!
moja córcia raczkuje

Malwinka właśnie przeszła na czworaczkach cały pokój!!!!!
no i tak jej się spodobało ze nic innego już nie robi
Brawo za czworakowanie, moja Anastazja śmiga już bardzo szybko na kolanach

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość

U mnie już po drzemce, nie ma pisania bo mi dziecko po laptopie skacvze
Natka gratki z okazji 7 miesiąca

Dziękujemy za życzenia zdrówka
Dzięki

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość

I STO LAT!

I moze uda mi sie cos zjesc
Dzięki

Cytat:
Napisane przez maggol111 Pokaż wiadomość
hej.
ja tylko na chwilę bo czuję sie fatalnie przez to przeziębiene

Natka buziaczki dla Anastazji z okazji 7 miesiecy
Dzięki

Cytat:
dzięki dziewczyny za odpowiedzi odnośnie spania maluchów
większość ma jednak 3 drzemki

gratulacje dla Anastazji
Dzięki

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
ciężko was nadrobić przy małym terroryście
Dzięki

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość

Natka3008
Wszystkiego Najlepszego
Dzięki

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
Buziaki dla Anastazjiz okazji 7 miesięcy i Kalinki z okazji pół roczku!!!
Dzięki

Cytat:

Dzięki

Dziękuję innym których przypadkowo ominęłam

A chciałabym Wam powiedzieć, że Anastazja ma już w sumie 5 ząbków
Dzisiaj dopiero co zauważyłam, że ma ledwo co przekłute górne jedynki i górną dwójkę
To przez to przez ostatnie dni była taka marudna i nie chciała pić mleczka - napewno bolały ją dziąsełka

Jutro jedziemy na kontrolę do lekarza odnośnie przeciągającego się katarku, trochę się martwię, bo niby jej już tak nie leci z noska, ale słyszę jak ma taki zapchany nosek. Zobaczymy co lekarz powie

Lecę spać
Dobranoc

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Oj tak tak i to bardzo- moje włosy

Cyprian
29.10.2016 r.
Natka3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 21:09   #3531
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
herbatkę koperkową z hipp albo wodę przegotowaną, ale znacznie częściej herbatkę

Cytat:
gdyby miał to pewnie by się ciągnął

Cytat:
Montii mam taką nadzieję chodzimy już ponad miesiąc i postępy są, bo Mała wsadza sttópki do buzi, przewraca się na brzuszek i turla się, próbuje się też podciągać a dziś na ćwiczeniach spróbowała nawet dźwignąć dupcie to raczkowania

coralady zapytam, zapytam w czwartek idę na rehabilitację a Młodej rehabilitantka właśnie wróciła z kolejnego kursu więc myslę, że kuma o co chodzi.
My neurologa mamy w czwartek ale to ze względu na to podejrzenie "efektu zachodzącego słońca" co prawda już to konsultowałam prywatnie i wszystko jest ok ale jak uzłyszałam diagnozę to zapisałam się jeszcsze do innego na fundusz...i stąd ten termin...zobaczę co ta babka powie o rozwoju mojej Małej, bo co lekarz to inna opinia. Mam jednak nadzieję, że jest ok bo od jej urodzenia nic tylko włóczymy sie po lekarzach
tiaaa, wiem coś o tym. tylko my jeszcze o szpitale zahaczamy
skonsultuj ten efekt zachodzącego słońca. będziesz spokojniejsza. a utrzymuje się jeszcze? często Kalince oczka lecą?

Cytat:

Dzisiaj dopiero co zauważyłam, że ma ledwo co przekłute górne jedynki i górną dwójkę
To przez to przez ostatnie dni była taka marudna i nie chciała pić mleczka - napewno bolały ją dziąsełka
za ząbki

Stary 2011-10-11, 21:21   #3532
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

[QUOTE=izunia233;29897512]Hej Lejdis

Wczoraj narzekałam na noc ale dziś to już nie wiem co powiedzieć.
Maja od wczoraj nie zrobiła kupy. W nocy strasznie się męczyła żeby puścić bąka. Praktycznie w ogóle nie spałam, może z 2 godziny.

i tu mam pytanie do mam karmiących tylko piersią:
czy jak zaczęłyście rozszerzać dietę to też były problemy z kupką?

u nas nigdy nie było problemów z kupkami

[QUOTE=marta_

dziewczyny czytacie swoim dzieciaczkom? jak tak to co? słuchają tego czy raczej nie? ja czytam Mateuszowi wiersze Brzechwy ale chciałabym też coś innego. myślałam nad Kubusiem Puchatkiem ale czy on nie jest za mały na takie opowieści??[/QUOTE]

czytamy ... Oliwia czasami patrzy na ilustrację a czasami chce zjeść książkę, raczej nie słucha

[QUOTE=kwartalinka;

dziewczyny mam pytanie: [U]ile razy Wasze maluszki śpią w ciągu dnia i o której zasypiają wieczorem?[/U]

Oliwia śpi 11 - 12:30 i 16 - 17:30, zasypia różnie między 19 a 21:30, budzi sie po 7:00

[QUOTE=Natka3008;29900731]Witam, po wczorajszej strasznej nocce dzisiejsza była bardzo fajna. Anastazja obudziła się dopiero o 5.30 zjadła i spałyśmy do 9
Tak to może być

Gratulacje dla Anastazji!!!

[QUOTE=tajka
Dalam mojemu dziecku sloiczek z grudkami i zjadla tylko 80g i to z grymasem i udawaniem ze zwymiotuje ale mysle ze 2-3 proby i zje jak zwykle 200g czy wiecej... chociaz te sloiczki maja tlyko 200g:P[/QUOTE]

Dwa razy próbowałam dać Oliwi te zupki z grudkami i nie chciała jeść. Miała odruch wymiotny. Musialam zmiksować na papkę i zjadła.

Cytat:
Oliwia też tak robi. Samolot albo foczkę.

Cytat:
mam pytanie:
my dajemy Lence kaszkę, ale jakoś słabo jej ona wchodzi, czasem zje 50 a czasem 100ml. Potem dopiero obiad ok 13-14 i wtedy już je lepiej. Po południu też jej lepiej jedzenie wchodzi. Zastanawiam się, czy może przez to że te kaszki jej nie podchodzą i do południa prawie nie je to odrabia jedzeniowe braki w nocy cycem??

korzystając z luźniejszej chwili odświeżyłam album
moja Oliwia ogólnie dużo je. Nie ważę ile. Zawsze daję jej w miseczce białej z luminarca i zjada 3/4. Zupki, kaszki, owoców ...

[QUOTE=aguchaw1;

Wypijemy z mężem winko i zmykam spać[/QUOTE]

Jak jest ciemno to też włącza syrenę, ale znalazłam patent... włączam światło i jest ok

Cytat:
O mamo! nie nadrobię, bo usypiam, ale z grubsza co pamiętam to odpiszę
aguchaw no ja jeżdżę z Leonkiem z tyłu. Ale jak prowadzę to przeważnie nie ma problemu, no tyle, że ja mam w swoim wielkim mieście wszędzie max 5 minut
Jak nam się Leoś po ciemku rozpłakał, to nie dało się go uspokoić. Dopiero w domu się uspokoił....po 1,5 h.....
kwartalinka no Leoś też ma tak 2-3 drzemki. Godzinę-dwie po nocy, potem ok obiadu i czasami ok 16-17. Ale nie zawsze. Ale zdarza się, że nie śpi prawie wcale.
Natka za 7 miesięcy
Castia za raczkowanie

Dziewczyny jak czytam jak macie uregulowane posiłki i Wasze dzieci jedzą kilka razy tylko w ciągu doby to się załamuję. Dzisiaj tyle razy był cyc, że przestałam liczyć....na dodatek coś mamy bunt przeciwko słoiczkom....
herbatki, na zmianę jabłkową, malinową, morelową
wypija 120-150 ml na raz

Cytat:
tak. rano jak leży przy mnie i jak tylko ją na ręce biorę. Czasami to aż krzyknę na nią ale i tak już trzyma pęk moich włosów w ręce. To co jeszcze nie wypadło to mi dziecko wyrwie.

Castia - super, że mała ruszyła i raczkuje.
Ja się cieszę bo moja dziś trochę dłużej na brzuszku leżała. Leży sobie i puka stópkami w parkiet i się cieszy. Albo z całym kocem i zabawkami się przemieszcza, w tył oczywiście.

iza - moja też tak rzuca zabawkami. Niedługo sąsiadka na skargi zacznie przychodzić

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Swoje włosy Oliwka też codziennie dokładnie bada łapkami, czasem się pociągnie ale swoich nie wyrywa cwaniara
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 21:23   #3533
n.ik.a
Zadomowienie

marta_27 ciężko powiedzieć ale zdaje mi się, że już mniej. Widać to gdy Mała patrzy na wprost...ale nie zawsze. Mam stresa jak sobie pomyślę o tej kolejnej kontroli...brrrr
Martuś a przypomnij mi czemu tak często jeździsz z Małym do szpitala?

kochane moja też szarpie za włosy ale uczę ją, że nie wolno....jak złapie mówię, że boli i proszę, żeby puściła...chyba rozumie bo zaraz puszcza.
Dziś moja Niunia załapała "przybijanie piątki"

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

Edytowane przez n.ik.a
Czas edycji: 2011-10-11 o 21:31
n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 21:36   #3534
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
marta_27 ciężko powiedzieć ale zdaje mi się, że już mniej. Widać to gdy Mała patrzy na wprost...ale nie zawsze. Mam stresa jak sobie pomyślę o tej kolejnej kontroli...brrrr
najważniejsze że się zmniejsza. wiem, że się stresujesz ale skontroluj to ponownie. dla własnego spokoju. i niech powiedzą ci jaka może być tego przyczyna skoro neurologicznie wszystko ok. tak pomyślałam że może do okulisty warto by było pójść
przepraszam że tak ciągnę temat ale ja jestem przewrażliwiona na tym punkcie i uważam że lepiej sprawdzić wszystko i spokojnie cieszyć się macierzyństwem.
3mam kciuki żeby było wszystko ok

Stary 2011-10-11, 21:51   #3535
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
Anessa to daj znać może jak będziesz w Warszawie
i co lekarz powie na temat oczek Nina- mam nadzieję, że to się da poprawić bezboleśnie i szybko
Bardzo chetnie bym was zobaczyla Bedziemy w Warszawie od 23 pazdziernika do 7 listopada, wiec mysle ze ktorys z dni bedzie nam wszystkim pasowal.
Ktore z was kochane bylyby rowniez chetne na spotkanie?
Wizyte u GP mam w czwartek, zobaczymy co wymysli, zeby nie dac mi skierowania do okulisty

Ide spac Pa!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-11, 22:48   #3536
kwartalinka
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny
Zajada ładnie jedzonko,nauczył się spać sam popołudniami [ bez piersi] także jest super
hej
gratulacje dla Fabianka za ząbki

Cytat:
i daj znać po wizycie

Cytat:
ja nie prowadzę więc zawsze siedzę z małą z tyłu
nie wyjmuję jej podczas jazdy
jak zaczyna marudzić to ją zabawiam
raz tylko ją wyjęłam bo była głodna, staliśmy w wielgachnym korku, zanim ruszyliśmy zdążyłam nakarmić i włożyć z powrotem do fotelika

Cytat:
u nas soczki

Cytat:
wydaje mi się, że nie masz czym się martwić
Łucja też robiła to na pewnym etapie bardzo często, a teraz już nie

Cytat:
moja nie ma za co się ciągać

Cytat:

Jutro jedziemy na kontrolę do lekarza odnośnie przeciągającego się katarku, trochę się martwię, bo niby jej już tak nie leci z noska, ale słyszę jak ma taki zapchany nosek. Zobaczymy co lekarz powie

Lecę spać
Dobranoc
za ząbki
i za wizytę u lekarza

Cytat:
Martuś a przypomnij mi czemu tak często jeździsz z Małym do szpitala?

kochane moja też szarpie za włosy ale uczę ją, że nie wolno....jak złapie mówię, że boli i proszę, żeby puściła...chyba rozumie bo zaraz puszcza.
super

lecę spać kobietki
przespanej nocki dla wszystkich

*mój wiosenny promyczek*

**moje jesienne słoneczko**
kwartalinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 07:23   #3537
żurawinka
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny i dzieciaki
Jak tam nocki?
My poszlismy spać o 20 Wiola 20.30 ja z mężem chorowitki

Któraś pytała o odginanie się dzieciaczków do tyłu ala samolot, chociaż u nas mąż to nazwał skok bez spadochronu zdarzało sie że kilka razy tak robiła, tuż przed raczkowaniem.

Tity my podajemy soki albo wodę, herbatki bardzo rzadko jak mam jakąś próbkę do zużycia
Aguchaw1 w aucie zawsze siedzę z tyłu więc mam zabawkę dla małej, bawimy się w akuku, albo daję jej pustą butelkę po wodzie mineralnej i jest zabawa, oczywiście w razie ataku głodu butelka mm lub smok na smutki
n.ik.a u nas też jest dawanie piątki, robienie papa, tuli tuli i brawo się jeszcze uczymy. Ale mąż miał minę wczoraj po powrocie z pracy jak córcia do niego pomachała i przybiła mu piątkę, taki był dumny
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 08:19   #3538
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:

ja jeżdżę z tyłu. 2 razy nam się zdarzyło że strasznie płakał ale po prostu był głodny. raz zjechaliśmy na stację benzynową a raz staliśmy w korku i też zdążyłam nakarmić, odbić i jeszcze staliśmy chyba z 15minut

Cytat:
brawa za wszystkie zębole!

mój królewicz dziś od 3.30 spał z nami... płakał nie chciał zasnąć ale jakoś go ululałam i spał do 5. o 5 zjadł i pół godziny nie spał...

w ogóle marudny ostatnio ciągle by tylko na rękach chciał gdyby nie ten "termin" pomyslałabym oczywiście że to SKOK
teraz próbuje usnąć sam w bujaku ciekawe czy mu się uda do tej pory 2 razy mu sie zdarzyło

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 09:05   #3539
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Czeeeść
Super noc za nami, Dawid spał od 21 do 6.30 czyli 9,5h bez pobudki
szkoda tylko, że ja poszłam bardzo późno spać, bo się nie mogłam oderwać od książki
no i o tej 6.30 jedną pierś miałam jak kamień i cieszyłam się bardzo z tego, bo coś tam się jeszcze produkuje
A rano dostał kleik kukurydziany - 3 łyżki na 100ml wody + 3 łyżeczki gruszki i zjadł wszystko, pewnie nie powinnam mu tyle pozwolić, ale tak ładnie jadł a na koniec oczywiście poprawił normalnie cycem i teraz zasnął sobie w łóżeczku.

Cytat:
kasiuni_a moja Kala też do wielkich nie należy, bo waży ok. 6900 g a ząbki ma 2
to niewielka w sumie różnica, a przecież Kala jest dziewczynką no i urodziła się z zupełnie inną wagą, ahh ten mój szczuplak

Cytat:
Hej dziewczyny
gratulujemy Fabiankowi ząbków

Cytat:
Kasiuni_a nie pomogę bo to jeszcze przed nami więc nie mam doświadczenia, ale trzymam żeby Dawidek zaczął przybierać na wadze
dziękuję za kciuki i za dobre chęci

Cytat:
napisz koniecznie co powiedział, trzymam kciuki za dobre wiadomości

Cytat:
dziękuję za pomoc
ja jeżdżę z małym z tyłu, ale on bardzo lubi być w aucie i przeważnie śpi, więc nie muszę się jakoś mocno wysilać, a jak już marudzi to daję mu zabawkę albo gadam do niego, no i zawsze ma smoczek wtedy przypięty, więc jak potrzebuje to sobie wkłada do buzi

Cytat:
ja do tej pory rzadko dopajałam, ale podawałam zazwyczaj wodę, moze 2-3 razy soczek, ale od dziś już codziennie będę poic na zmianę wodą i soczkiem

Cytat:
się już nie, wcześniej bardzo się ciagnął i wyrywał sobie całe kosmyki, ale teraz mnie ciągnie niesamowicie staram się zdecydowanym tonem mówić, że nie wolno, że boli itp. ale one się z tego śmieje

Cytat:
super

Cytat:
no to pieknie, gratulacje

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
n.ik.a u nas też jest dawanie piątki, robienie papa, tuli tuli i brawo się jeszcze uczymy. Ale mąż miał minę wczoraj po powrocie z pracy jak córcia do niego pomachała i przybiła mu piątkę, taki był dumny
wow ile rzeczy Wiola już umie, muszę i ja sie wziąć za mojego kawalera

szymelka u nas do tej pory był tylko cyc, więc rano po przebudzeniu dostawał ok. 8.30 wstawał zazwyczaj wcześniej, ale jadł między 4 a 6, więc starałam się go jakoś zająć do tego czasu, teraz rano będzie dostawał kleik z owocami
a właśnie zgodnie z Waszymi radami ułożyłam sobie plan dnia i zobaczymy jak to się dziś sprawdzi
8.30 kleik z owocami
11.30 pierś
14.30 obiadek
16.30 deserek
17.30 pierś
20.30 pierś
w nocy oczywiście cyc zgodnie z życzeniem, do tego woda albo soczek do picia

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2011-10-12 o 09:11
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-12, 09:13   #3540
Mirabilka
Zakorzenienie

Witam wsród żywych

Mam nadzieję ,że ktoś mnie jeszcze pamięta

Chyba wkońcu wyszliśmy na prostą - prywatnie i mały też

Za dużo pisania/ za dużo nadrabiania - mam nadzieję, że pokumam o co komu chodzi na forum i kto w jakiej sytuacji i co jakie Dzieciaczki potrafią.

Mój mały jeszcze sam nie umie siedziec, zębów narazie zero a już prawie 6 mcy masakra no ale później wyrosną to później wypadną

Co do Karolcia to ostatnie 2 miesiące jeździliśmy po lekarzach - zrobiliśmy testy na nietolerancje pokarmowe bo małego ciągle wysypywało+kupki zielone i wyszło nieciekawie - ze zbóż może jesc - hmm nic - została więc kukurydza i kasza jaglanna - nie moze nawet ziemniaków więc wszystko gotuję sama a to trochę czasu zabiera - ryżu też nie może więc hmmm - ostatni miesiąc to był masakra - non stop w sklepie ekologicznym i czytanie etykiet.
Także jak ktoś ma z jedzeniem problemy to chyba już jestem specjalistką w tej branży.

tylko gdzie te zęby?:P

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie

Edytowane przez Mirabilka
Czas edycji: 2011-10-13 o 20:24
Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości