|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
U; (chyba nie jem za dużo?) ;p
śniad; grahamka z masłem,sałata, szynką, jajecznica z 2 jaj na maśle, pokrojone warzywka (pomidor,ogórek,papryka), kawa z mlekiem 2śniad; bułka wieloziarnista z masłem,serem żółtym i pomidorem, jednodniowy sok marchwiowy obiad; krem z cukini z groszkiem ptysiowym, brązowy ryż, smażona pierś z kurczaka w panierce migdałowej, grillowane warzywa ( bakłażan, papryka,cebula,pieczarki) podw; serek wiejski z wkrojoną nektarynką i miodem, sporo orzechów, jabłko kolacja; 2 kromki razowego z masłem i szynką, serek wiejski z wkrojonym ogórkiem,papryką i pomidorem |
|
|
|
#3212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3213 |
|
Konto usunięte
|
Poproszę ładnie na zerknięcie na moje U/R czyli - z myślą o treningu i spaleniu części tkanki tłuszczowej.
Ocet jabłkowy z wodą i miodem I. Owsianka (4 łyżki płatków, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżka otrębów żytnich) na pół szklanki wody i pół mleka, z wkrojonym średnim jabłkiem i łyżką miodu. II. 3 wafle ryżowe, każdy z małym plastrem sera żółtego, kefir naturalny 400g, średnie jabłko III. Talerz zupy grzybowej (ze świeżych grzybów 1h ćwiczeń siłowych, w trakcie łyżeczka miodu na doładowanie, tuż po treningu 1 michałek biały. IV. Porcja bigosu wymieszana z kaszą jęczmienną perłową (bigos roboty mamy, trochę kiełbasy, inne mięso, kapusta - bez tłuszczu) V. Bardziej jako przekąska - Po 1 garści rodzynek i słonecznika łuskanego, michałek biały. Ocet jabłkowy z wodą i miodem VI. Sałatka - 1 jajko, 70g piersi z kurczaka, kapusta pekińska, pomidor, ogórek Kcal - 2050 Białko - 90g Węgle - 260g Tłuszcze - 60g Za mało białka, ale nie dałam rady inaczej Ujdzie?
Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2011-10-11 o 21:40 |
|
|
|
#3214 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
może ktoś oceni jednaktroche sie pozmienialo nie dałam rady zjeść podwieczorka wiec zjadlam tego wiejskiego na kolacje + ogórek kiszony i kapucha kiszona, jaja odpuściłam i 20min twistera doszło
|
|
|
#3215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
R; I.omlet z 2jaj,4ł.płatków owsianych.2ł.otrąb,ziołam i i papryką; II.serek homo z dużą garścią orzechów włoskich; III.gotowane mięso z indyka; gotowany kalafior; cukinia smażona na teflonie; warzywa polane oliwą na zimno; IV.pół puszki tuńczyka wsw z ziołami, kapustą świeżą, i oliwą z oliwek; woda, kawa. jest dobrze? |
|
|
|
|
#3216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym idealnie.
|
|
#3217 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o ocenę mojego jadłospisu, bardzo się staram i potrzebuję dalszej motywacji. Może Wasze oceny mi pomogą.
P Śniad: 250 ml mleka 3,2%+szklanka corn flakesów, gruba kromka razowca z masłem,szynką i świeżymi warzywami 2 śniad gromne jabłko,składana kanapka z dwóch kromek razowca i szynkiObiad: 3 duże ziemniaki, jajko sadzone na maśle, fasolka szparagowa polana oliwą(ok 1,5 łyżki) Podwieczorek: jabłko,danio waniliowy Kolacja: wiejski 150g z miodem, trzy kromy razowca z miodem -przed chwilą skończyłam: 100 g migdałów Wydaje mi się, że to jest bardzo dużo Proszę, napiszcie mi, co sądzicie.
|
|
|
|
#3218 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie. Jak się podoba?
![]() Śniadanie: * musli domowej roboty (płatki owsiane, jęczmienne i żytnie; otręby pszenne, orzechy laskowe, suszona żurawina, daktyle i morele; pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe) z szklanką mleka 0,5% * herbata owocowa z imbirem i miodem gryczanym Na uczelni: * jabłko * niesłodzony jogurt wiśnia-czarny bez z ziarnami zbóż 250 g + garść mieszanki tropikalnej (orzechy arachidowe, rodzynki, suszone banany, papaja, ananas, kokos) * kostka czekolady Milka Triolade (poczęstunek) Obiad: * owoce morza (krewetki, małże, kalmary, kałamarnice), ponad 200 g * ryż brązowy 60 g * fasola szparagowa i bób na parze * herbata zielona z jaśminem Kolacja: * jajecznica z 2 jaj na oliwie ze szczypiorkiem * kilka plastrów pomidora * kromka chrupkiego chlebka 7 zbóż z serkiem śmietankowym i rzodkiewką * kromka chrupkiego chlebka 7 zbóż z morelowym camembertem * herbata ziołowa
|
#3219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zapychasz się owocami, bez sensu. moim zdaniem dorzucić jakieś jabłko do owsianki czy banana (lepiej banana, więcej kcal i nie zapycha) jest ok, bo owoce powinno się jeść codziennie, ale ja mam wrażenie, że tymi 'ogromnymi jabłkami' zapychasz głód i przez to nie chce Ci się tak naprawdę jeść.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-10-11 o 23:44 |
|
|
|
|
#3220 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wiem,że dzisiaj zawaliłam po całości, ale wrzucę jadłospis, aby przeczytać obiektywne oceny i być może dostać jakiegoś pozytywnego kopa.
1: 2 duże kromki chleba żytniego, jedna z masłem orzechowym a druga ze serkiem kanapkowym ze szczypiorkiem, jajecznica z 1 jaja i 1 białka z plastrem szynki drobiowej i sporo kurek koktajl wysokobłonnikowy pół na pół z mlekiem i wodą 2: u Babci - 5 ciasteczek LU GO, kawa z mlekiem 3: (z okazji rocznicy ślubu rodziców zostałam zaproszona na obiad, zamówiłam pierś z kurczaka w sosie brzoskwiniowym i marchewką gotowaną a dostałam pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i wuchte smażonych ziemniaków z boczkiem )z tego zjadłam: całą pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem, jeden plaster ziemniaka(były z boczkiem,którego nie lubię,więc nie jadłam) i surówki:z marchewki, inna ze selera i jakaś warzywna - marchewka,kapusta itp. 4: już w domu: budyń waniliowy słodzony słodzikiem i trochę czekoladowego z odrobiną startego jabłka(odrobina bo tarłam jedno jabłko jako dodatek do 3 deserów ) do tego garść orzechów(nerkowce i migdały) i garść rodzynek z żurawiną suszoną, posypałam troszkę wiórkami kokosowymi5: naszło mnie na lody! cała miseczka lodów śmietankowych superdelikatnie polane polewą czekoladową ![]() ochoty na kolację nie miałam tylko na słodkie abs na brzuchx1, ćwiczenia na pupę 1x5minut, ćwiczenia z hantelkami i 15x3 ćwiczenia z agrafką. Z powodów "cudownej" pogody i tendencji do przeziębienia od niedzieli nie biegam. Od czwartku idę na siłownię, wykupuję karnet i tam będę śmigać na bieżni i pewnie korzystać z innych atrakcji. Już nie mogę się doczekać. Przy okazji wstawię planowane na jutro R. W zasadzie, to nie lubię planować, ale co tam. 1: 2 kromi żytniego chleba ze szynką drobiową, wieśniak, pomidor, ogórek abs na brzuch, hantelki, ćwiczenia na pupę 2: sałatka z pomidora, twarogu, rzodkiewek, jabłko, kromka żytniego chleba 3: pulpeciki z indyka nadziewane jajkiem gotowanym (mam taką ochotę jutro je zrobić, jak ładnie wyjdą to będą na blogu:P ), duuuużo szpinaku i warzywa gotowane 4: omlet z kurkami i fasolką albo homo i warzywa 5: gotowane jajka (1 lub 2 w zależności od tego jak bardzo będę głodna)plus warzywo abs na brzuch, hantelki, ćwiczenia na pupę ---------- Dopisano o 00:08 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:50 ---------- Cytat:
Edytowane przez karola11 Czas edycji: 2011-10-11 o 23:52 |
|
|
|
|
#3221 |
|
Zadomowienie
|
myślę, że 'oliwa na zimno' to właśnie oliwa z oliwek
poza tym oleje tłoczone na zimno, np. olej lniany, także są bardzo zdrowe. ostatnio nawet dostałam radę, by zamienić oliwę z oliwek na olej lniany, bo w nim są takie kwasy omega jak w rybach, których u mnie niestety mało .
|
#3222 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wybacz ale ty na tym tyjesz? |
|
|
|
|
#3224 |
|
Zadomowienie
|
Dołączam do Was i od jutra będę wklejać swoje jadłospisy. Kiedyś odchudzałam się z wizażem co dało fantastyczne efekty w dobrych odstępach czasowych, naprawdę jestem Wam wdzięczna. Wiem, że jak będę się trzymać tutejszych wskazówek to sobie poradzę.
![]() Zapuściłam się, bo jadłam co popadło. Ważę 62 kg przy wzroście 172/173. Najlepiej czułam się z wagą 55-57 kg i do tego dążę.
|
|
|
|
#3225 |
|
Raczkowanie
|
RRRR plus wielki dół dziś rano był 1kg wiecej niż wczoraj
ś: woda z cytryną, kawa czarna, owsianka (4ł płatków, 1 siemienia, troche dosypanych różnych płatków, mleko 2%) jabłko na zagryche godzina steppera z obciążeniem 9kg 2ś: kromka razowca takiego z folii (50g) z pastą z łososia, sałatka (pomidorki, kiszony, cebylka, szczypiorek) o: dziś kombinowany: kromka razowca jak na 2ś, 2 sadzone na szynce ze szczypiorkiem i serkiem capresi, buraczki p: resztka jogo nat sie wala po lodówce to ją zjem ze słonecznikiem k: berlinka (też sie wala ) pół kostki twarogu z keczupem, pomidorki z cebulkąi jak sie zmobilizuje to chociaż 40min steppera po raz drugi bo samotny dziś mam wieczór do picia będzie jeszcze 1 kawa czarna, herbata czerwona, i woda z cytryną wiem że moje erki nie są idealne ale po 1,5tyg bilans jest taki na dzień dzisiejszy że najpierw w 3 dni schudłam 0,5kg i od tego momentu waga wskazuje coraz wiecej z dzisiejszym skokiem 1,7kg. czyli ogólnie jestem 1,2kg na plusie niż 1,5tyg temu dół niesamowity mnie dopadł i wściekłość zarazem ![]()
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
Wstawię tu U mojej mamy ona jest bardzo szczuplutka i nie wiem czy wystarczająco się odżywia (ma trochę ostrożność do cukrów itp. bo chorowała na raka):
śniadanie : zawsze je owsiankę z gorącym mlekiem w proporcji 4 kopiaste łyżki i szklanka mleka 2% + kromka chleba z masłem (sporo tego masła daje nie smaruje tylko tak kroi plastry) z półtłustym twarogiem (tak z 50-70g) śniadanie 2: to zawsze owoce : jabłko,kiwi, + zawsze jak jest to granat albo jakiś inny + activia naturalna obiad: mnóstwo, mnóstwo warzyw wymieszanych z ok.1/4 szklanki oliwy z olwiek z przyprawami zawsze popija kefirem/maślanką kolacja: sałatka z warzyw z oliwą z oliwek oraz twaróg z 2 łyżkami oleju lnianego w ciągu dnia też podgryza jakieś orzechy tak garść.
|
#3227 |
|
Konto usunięte
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;29912289]Poproszę ładnie na zerknięcie na moje U/R czyli - z myślą o treningu i spaleniu części tkanki tłuszczowej.
Ocet jabłkowy z wodą i miodem I. Owsianka (4 łyżki płatków, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżka otrębów żytnich) na pół szklanki wody i pół mleka, z wkrojonym średnim jabłkiem i łyżką miodu. II. 3 wafle ryżowe, każdy z małym plastrem sera żółtego, kefir naturalny 400g, średnie jabłko III. Talerz zupy grzybowej (ze świeżych grzybów 1h ćwiczeń siłowych, w trakcie łyżeczka miodu na doładowanie, tuż po treningu 1 michałek biały. IV. Porcja bigosu wymieszana z kaszą jęczmienną perłową (bigos roboty mamy, trochę kiełbasy, inne mięso, kapusta - bez tłuszczu) V. Bardziej jako przekąska - Po 1 garści rodzynek i słonecznika łuskanego, michałek biały. Ocet jabłkowy z wodą i miodem VI. Sałatka - 1 jajko, 70g piersi z kurczaka, kapusta pekińska, pomidor, ogórek Kcal - 2050 Białko - 90g Węgle - 260g Tłuszcze - 60g Za mało białka, ale nie dałam rady inaczej Ujdzie?[/QUOTE]up?
|
|
|
|
#3228 |
|
Zadomowienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;29917860]up?
[/QUOTE]to normalne, że ćwicząc siłowo w celu redukcji bf (i pewnie robieniu masy) wylicza się dokładnie kalorie i BTW?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-10-12 o 10:58 |
|
|
|
#3229 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie;
Śniadanie; owsianka(5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka, duży banan, łyżka masła orzechowego) + łycha słonecznika; 4 chrupkie,żytnie pieczywka z dużą ilością błonnika do pochrupania. 50 minut steppera. Obiad; 3 duże placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki(smażone na oleju rzepakowym), keczup. 15 minut twistera. Podwieczorek; serek wiejski 200gram z granatem i łyżką marmolady jagodowej; 3 wafle ryżowe. Kolacja; 3 kromki chleba'polskie zboża', każda z margaryną beviva omega3i6;2x z pasztetem pieczonym i ogórkiem kiszonym. 1x z szynką tyrolską i ogórkiem kiszonym. |
|
|
|
#3230 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3231 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A przy prawdziwym treningu silowym btw jest bardzo wazne, tym bardziej ze duzo biegam i zeby osiagnac jakies wyniki musze sie odpowiednio odzywiac. A jak moje jadlo? Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2011-10-12 o 12:12 |
|
|
|
|
#3232 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3233 | |
|
Zadomowienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;29919508]Czy normalne czy nie - liczy to za mnie stronka. Ja tylko dodaje sobie posilki.
A przy prawdziwym treningu silowym btw jest bardzo wazne, tym bardziej ze duzo biegam i zeby osiagnac jakies wyniki musze sie odpowiednio odzywiac. A jak moje jadlo?[/QUOTE] aha, myślałam, że sama studiujesz wszystkie etykiety i wszystko liczysz. wiesz, ja też ćwiczę siłowo i biegam, ale nie liczę wszystkiego dokładnie, po prostu patrzę, żeby jeść stosunkowo mało węgli i co najmniej 1,5g białka na kg masy ciała . jadło mi się podoba, ale więcej nic nie powiem, bo nie znam się na tyle, by oceniać jadłospis kogoś ćwiczącego siłowo, sama nie jestem w tym mistrzem i wklejam tutaj swoje, by otrzymać rady. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
|
|
#3234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Znalazłam taką stronkę, gdzie po prostu są wklepane produkty i wszystko elegancko podlicza Na ogół też nie liczę, ale ostatnio tak jakoś mi się zachciało, więc póki mi się chce to tam dodaję i kontroluję ile czego jest. Dzięki za opinię, chociaż nie podchodzę do swojego jadłospisu tak, jak osoby bliżej związane z siłownią. Wolę trzymać trochę luzu.
|
|
|
|
|
#3235 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;29912289]Poproszę ładnie na zerknięcie na moje U/R czyli - z myślą o treningu i spaleniu części tkanki tłuszczowej.
Ocet jabłkowy z wodą i miodem I. Owsianka (4 łyżki płatków, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1 łyżka otrębów żytnich) na pół szklanki wody i pół mleka, z wkrojonym średnim jabłkiem i łyżką miodu. wbij jajko do owsianki, jaja z rana jak.. śmietana? nie zmienia smaku, jest gęstsza, bardziej sytaII. 3 wafle ryżowe, każdy z małym plastrem sera żółtego, kefir naturalny 400g, średnie jabłko średnio.. wywaliłabym kefir a dał porządniejszy obkład na te wafle np. + szynka, masło III. Talerz zupy grzybowej (ze świeżych grzybów 1h ćwiczeń siłowych, w trakcie łyżeczka miodu na doładowanie, tuż po treningu 1 michałek biały. tu zamiast tego michałka na szybko to ten kefir byś sobie mogła wypić, łyżka miodu by mogła być nawet IV. Porcja bigosu wymieszana z kaszą jęczmienną perłową (bigos roboty mamy, trochę kiełbasy, inne mięso, kapusta - bez tłuszczu)gites V. Bardziej jako przekąska - Po 1 garści rodzynek i słonecznika łuskanego, michałek biały. co słodkie już odpada Ocet jabłkowy z wodą i miodem VI. Sałatka - 1 jajko, 70g piersi z kurczaka, kapusta pekińska, pomidor, ogórek ta sałatka byłaby super na drugie śniadanie na kolacje lepiej twaróg Kcal - 2050 Białko - 90g Węgle - 260g Tłuszcze - 60g Za mało białka, ale nie dałam rady inaczej Ujdzie?[/QUOTE]średnio wrzuć gdzieś łyżkę oliwy nie w okolicy treningu pozwoliłam sobie ocenić bo trochę się na tym znam mimo że sama się nie stosuję |
|
|
|
#3236 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z tymi waflami to jest tak, że jem je w szkole i nie mogę położyć na nie masła w domu, bo zmiękną i będą fee. Nie zawsze też wyrabiam się na tyle, żeby zabrać sobie do szkoły sałatkę. Posiłek nr 3 jedzony jest na szybko przed treningiem, bo jeśli zjadłabym porządny obiad i musiała czekać do np 18 na trening to by mi to cały dzień rozwaliło, dlatego jem lekką zupę i później uzupełniam obiadem. A michałki to był mój mały wczorajszy grzeszek, więc nie mam usprawiedliwienia ![]() Aaa no i nie jem chleba ze względów zdrowotnych. Postaram się zastosować do rad, chociaż widzę, że przy moim trybie życia będzie to ciężkie |
|
|
|
|
#3237 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nephasis, moim zdaniem jadłospis też fajny, u Ciebie pewnie duże znaczenie mają posiłki okołotreningowe i to one wraz z ćwiczeniami stanowią o eRce. Ale powiedz mi, z jakiej części ciała jeszcze jesteś niezadowolona? Patrząc po wymiarach, jest naprawdę szczupło i wręcz idealnie ![]() To może ja też wstawię moje dzisiejsze U : Przed: szklanka wody z łyżeczką miodu I. Owsianka z 5 łyżek płatków i łyżeczki siemienia lnianego gotowana na wodzie, zalana jogurtem naturalnym 180g, z wkrojonym bananem, garścią orzeszków ziemnych, wkruszonym herbatnikiem i polana miodem II. bułka razowa z ziarnami, grubo posmarowana masłem, z plastrem szynki wieprzowej gotowanej, sałatą i papryką III. bułka j.w., z masłem oczywiście, serem edamskim pełnotłustym, sałatą, papryką wyjadana marchewka z gotującej się zupy - uwielbiam IV. potężna porcja niezabielanej zupy ogórkowej gotowanej na mięsie- dwie miski wyładowane ziemniakami, warzywami gotowanymi typu pietruszka, marchewka, ogórkami oczywiście 1h ćwiczeń na stepie V. pół kostki twarogu półtłustego rozgniecione z połówką banana i miodem - słodko, poćwiczeniowo ![]() Nada się to? Niech ktoś rzuci okiem |
|
|
|
|
#3238 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. i dzięki za ocenę. blisko z tym dżemikiem, nie turcja, a tunezja.
|
|
#3239 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie:
śniadanie: miseczka kaszy jaglanej gotowanej z sokiem z cytryny, szczyptą soli, chilli, kardamonem, żółtkiem, kawałkiem dyni z domowej zalewy goździkowej, masłem, miodem, śliwkami, z malinami i pestkami dyni; kubek kawy zbożowej ii śniadanie: 2 kromki chleba razowego z ziarnami z masłem, sałatą, pieczonym pasztetem z gęsi, papryką czerwoną, ogórkiem kiszonym, szczypiorem i ziołami; jabłko obiad: kawałek pieczeni wieprzowej w sosie na bazie oliwy z oliwek i ziół; porcja makaronu papardelle; porcja fasolki szparagowej polanej masłem; porcja buraczków tartych z octem winnym, cebulą i jabłkiem kolacja: solidna porcja zupy krem brokułowo-selerowej na bulionie mięsnym, zaciągana żółtkiem, z kaszą jęczmienną i zieloną pietruszką + woda, napar z pokrzywy, ciepła woda z imbirem i cynamonem trening z ciężarkami & łażenie do i ze szkoły
|
|
#3240 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
małe zmiany, obyło sie bez podwieczorku za to pochrupie jeszcze marchewy zrobiłam tez drugi trening: 50min stepper z obciążeniem 9kg i rozbolało mnie lewe kolano i prawa kostka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:52.

Ujdzie?
może ktoś oceni jednak
gromne jabłko,składana kanapka z dwóch kromek razowca i szynki
Proszę, napiszcie mi, co sądzicie.