|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Cytat:
Czyli jednak idę dobrym tropem ![]() Odnośnie laktatora: Medela Mini Electric - buczy dość głośno, ale tv można przy tym oglądać Ma plastikową końcówkę, spokojnie łapie niedużą, nawet sflaczałą pierś (pod koniec laktacji miałam naprawdę flaczek). Ma płynną regulację siły ssania. Jak miałam te kamienne piersi to jechałam na max, ale niestety bardzo mi brodawki uszkodził (jedyne, do czego mogę się przyczepić), pod koniec używałam na minimum, bo bałam się że będzie powtórka, ale też bolało. Nie wiem jak ocenić czy szybko odsysa Przy odciąganiu różnie mi pokarm leciał z piersi - czasem strzykało, a potem znowu kropelka przy jednym, a czasem co dwa cykle ssania. Średnio odsysalam 10-20 minut, ale raz miałam 10 ml, a raz 90 ml.Cotka - to że ściągasz laktatorem mało nie znaczy, że masz mało pokarmu w piersiach. Dziecko inaczej opróżnia pierś niż laktator, a u różnych kobiet różnie ściąga, u niektórych ponoć wcale się nie da. Laktatorem bardzo trudno rozhulać laktację, chyba tylko nielicznym się udaje. Cytat:
Wow, ale go upasłaś ![]() Cytat:
![]() Ja bym dała A czemu masz nabiału nie jeść? Cytat:
|
|
#1952 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
nakarmiłam bączka
dziadki byli z wizytą, nawet była grzeczna, dała się ponosić i postrzelała troche cudnych minek ![]() oj tam oj tam pewnie spała...sama wiesz jak to jest ![]() Cytat:
A w sumie ręcznym ściagałam podobnie tylko mnie ręka bolała ![]() Cytat:
Cytat:
u nas tak kazali jak dzieci miały lekką żółtaczke, miedzy innymi moja była tak budzona i dalej ją budze teraz w domu |
|||
|
|
|
#1953 |
|
Zakorzenienie
|
Agnyska dzięki. Poczytałam opinie i są kuszące. Chyba zalicytuję, chociaż wkurza mnie, że znowu wydaję 200 zł na to karmienie
Ja po ściągnięciu aventem, mogę jedynie resztę wyciskać rękami, ale to bez sensu. Poza tym pomimo tego przystawiam małego do piersi, więc laktację mam nadzieję że to on pobudzi a mleko ściągam żeby go dokarmiać. Jak dalej będzie tak ssał z ![]() Danika dzięki za odpowiedź dot. łapania. |
|
|
|
#1954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo źle działało na mnie dziecko, co ten laktator No nie, może jednak dziecko bardziej, bo jeszcze ta wilgoć. Teraz już chyba mam wszystko wygojone, ale wyglądam kosmicznie - sutki jasny róż, bo zeszła z nich dwa razy skóra, a otoczki ciemnobrązowe A skóra schodzi mi do tej pory płatami, jak poparzona opalaniem ![]() Acha, ja kupowałam używaną tą Medelę. Da się ją rozkręcić tak, żeby każda część była osobno i wygotować.
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-10-12 o 20:19 |
|
|
|
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1956 |
|
Zakorzenienie
|
idę się kąpać zanim mój rekinek mały się nie obudzi
dobranoc mamusie |
|
|
|
#1957 |
|
Zadomowienie
|
chciałam się pochwalić.... oficjalnie dziś zarejstrowałam córcię ...dostaliśmy certyfikat,czekamy na coś w rodzaju peselu i będziemy mogli złożyć papiery o paszport irlandzki
a potem bukować bilety do Polski ![]() a to moja miesięczna - już oficjalnie - Sara Olivia ![]() ps.Monia mam nadzieję,że teraz Ty nie jesteś zła za drugie imię
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
Cotka, mi się udało okazyjnie upolować, ale ja się dość długo zaczajalam, zanim ustrzeliłam w dobrej cenie. Dlatego chciałam kupić przed, żeby potem na szybko nie kupować za każdą cenę.
Dobranoc Też idę Posiedzę z mężusiem, jutro ma ciężki dzień, kolejne podejście do prawka
|
#1959 | |||
|
Wtajemniczenie
|
![]() i jak szybciutkoCytat:
za szybkie rozpakowaniea mi napisała smska ![]() Cytat:
Cytat:
dla MężaA ja dziś miałam pełno gości bratowa męża, tescie, kuzynka z mężem i małym Ignasiem. Jaki słodki chłopczyk ma 4,5 miesiaca, ale cudny okruszek
|
|
|
#1960 | |||||||
|
kosmitka
|
Cytat:
Ale tak się tym zeschizowałam, że dotykam i jakby mam oba flaczki. ![]() Może od tycn stresów laktacja mi się zatrzymała .Cytat:
Cytat:
![]() A już myślałam, że też najlepiej co 3h. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak mu te dziwne nie poszkodziło, to dobrze, to ja swoje też chyba zużyję. Nabiału mam nie jeść, chyba by dziecko nie miało skazy białkowej- nie wiem, ale generalnie mam unikać. Ja nie z tych, co dopytują dlaczego. Ale cudna!!! Prześliczna królewna! Cytat:
Ja też się żegnam, dobrej nocy.
|
|
|
#1961 | |
|
Zakorzenienie
|
też jestem zszokowana
![]() Cytat:
![]() ![]() boże prawie dwie godziny się przebudzał i uspiał , padam czas na chwilę relaksu z kiślem i top model
|
|
|
#1962 |
|
Zadomowienie
|
co do karmienia to ja też odciągam laktatorem i karmię moje dużeństwo z butli. Przy cysiu to on może jedynie pospać
jesli nie starcza to podaję bebilon 1. Staram się przystawiac małego do piersi, czasami chwyci trochę podje i wypluwa lub zasypia odrazu. Ale już ćwiczymy przystawianie "na spokojnie" bo wcześniej ja i on płakaliśmy. Od wczoraj wydaje mi się że mam nieco mniej mleka . nie wiem czemu . Piję sporo, jem też porządnie. a laktatorem co 3-4 godz odciągnę 70-100 ml. Jeszcze przedwczoraj odciągałam 120-130ml. Z tym że od wczoraj używam elektrycznej medeli (Medela Mini Electric) a wczesniej ręcznego aventu. Mozliwe ze jest taka róznica z mozliwościach sprzętu?? elektryczne powinny chyba więcej wyciągac,coo? co do dzieci "książkowych" to pytam się ja kto ma takie dziecię? mój synek potrafi pół dnia marudzić i płakać, spać nie chce, domaga się żeby go na rękach nosić a on wtedy podziwia ![]() noce też są rożne, dzisiaj np spał po 2 godz a przez następne 2 godz niańczyłam go, puszczałam mu kołysanki a on miał to w doopce dzisiaj byliśmy prawie 2 godz na spacerku i całą drogę spał, potem w domku jeszcze 2 godzinki aśkał o 20tej kąpiel i jak przyssał się do butelki to 130ml poszło
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
|
|
#1963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stokrotko śliczna Sara
|
|
|
#1964 |
|
Zadomowienie
|
mam jeszcze pytanie: czy Wasze maleństwa również wydają z siebie dziwne dzwięki?
bo moj synek czasami owieczkę nasladuje robi takie "eee eee" lub "yyy yyy"... ![]() to jest słodkie normalnie
http://s5.suwaczek.com/20070922040113.png http://www.suwaczek.pl/cache/bdbd48d327.png[/url] http://www.suwaczki.com/tickers/zem3anliaj4xxsq7.png http://s2.pierwszezabki.pl/046/0464919c0.png?8294 "W życiu piękne są tylko chwile...." |
|
|
|
#1965 | |||
|
Rozeznanie
|
Ale nam mamusiami sypnęło w ostatnich dniach
![]() Mamalutka, Irmith- wieeeeeeelkie gratulacje Martusiaaa21- ucałuj i pozdrów Archi Cytat:
![]() Cytat:
Każdy moze mieć zły dzień Ale śliczna. A jak zadowolona ![]() Cytat:
![]() Nie sądzicie że Mamalutka do córki Osieckiej strasznie podobna (chyba Agata Passent się nazywa)? |
|||
|
|
|
#1966 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale mi sie milo zrobilo..... z Irlandii do Londynu blisko..... ...co Ty na to ciociu.....??![]() ale jak to....to Sara bedzie miec paszport irlandzki?? Twoj TZ jest irlandczykiem czy jak?? No i za certyfikat......u nas nie daja tego numeru Pesel....![]() No i jaka ta Wasza Sara Olivia jest sliczna....nic tylko zjesc..... ---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
No moja tez zabawne dzwieki wydaje z siebie.....szczegolnie zaraz po jedzeniu.... cos w rodzaju.....yyyyyy....a brzmi to jak : juzzz???? ![]() Agnyska....trzymam za prawko TZ-a
|
|
#1967 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Dzisiaj tak "mamusiowo" było na wątku, że zerknęłam na pierwszą stronę. Kurcze, wiecie, że na palcach jednaj ręki można policzyć ile nas brzuchatych zostało (mówię o tych udzielających się tutaj...)A niedawno piszczałyśmy ze szczęścia nad pierwszym forumowym dzidziusiem
|
|||
|
|
|
#1968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak ssie cysia to sobie też urocze dźwięki wydaje. I miny robi boskie. Ale my to ogólnie zakochane mamuśki. Mnie nawet rozczula jak mały pruka ![]() Zmartwiłaś mnie z tymi laktatorami. Bo ja właśnie mam awenta ręcznego i chciałam kupić medelę- ale skoro mówisz że gorzej ściąga u Ciebie to zgłupiałam ![]() A co do jedzenia to ja jem już prawie wszystko. Co prawda zaczynają mnie martwić te krostki w okół ustek, ale mam wrażenie że to może być np od smoczka , albo mojej skóry- bo tylko w okolicach ustek i brody to jest- więc wydaje mi się że to nie uczuleniowe. A zjadam masę orzeszków laskowych, które są alergenami. Ale 3 wory mam i nie mogę się oprzeć
|
|
|
|
|
#1969 | |
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
ja też tak sobie dziś patrzyłam na tą pierwszą stronę i nas brzuchatek to rzeczywiście kilka zostało a dopiero co sie wszystkie nad Franusiem rozczulałyśmy ze mamy pierwszego dzidziusia ach kiedy to było, już prawie 2 miesiące
|
|
|
#1970 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za zarejestrowanie ![]() ale ślicznotka ![]() Cytat:
![]() a ja chłopca! ![]() Cytat:
Natalka jeszcze wykrzykuje a! guuuu! be! a najlepsze jak wyda dźwięk który brzmi ne! co brzmi jak nie trzeba wydoić cycorki bo natalka już jakiś czas temu jadła i iść spać jutro rano szczepienia, ciekawe jak będzie ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
mój ręczny TT fajnie odciąga, ale wkurza mnie to pompowanie i myślałam że elektryczny robi to szybciej i sprawniej, a okzazuje się że niekonieczie i już sama nie wiem.Natalka jak ssie cyca to takie odgłosy słodkie wydaje, tak sobie postękuje słodko, a najbardziej jak jest już mocno głodna Cytat:
![]() Zastanawiam się nad kupnem tego smoczka MAM Perfect któr niby jest taki super cienki i dobry dla zgryzu, tylko tak sobie myśle na ile on rzeczywiście jest taki super a na ile to tylko takie sobie gadanie dla reklamy
|
|||||
|
|
|
#1971 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wiem że to nie jest mały koszt. Sama nie byłam przekonana żeby go zamawiać bo w razie W gdyby z laktacją nie wypaliło to szkoda mi było kasy ale tż szalał i chciał spróbować wszystkiego zeby tylko ją poprawić i żeby mi było wygodniej. i wczoraj gdy miałam kryzys z ilością pokarmu to normalnie chciało mi się płakać, że tyle kasy a tu doopa... no ale jesli o ten temat chodzi to wydaje mi się warto
|
|
|
|
#1972 |
|
Wtajemniczenie
|
A co to, nocnej warty nie bylo
![]() Moja ksiezniczka na pierwsze karmienie w nocy obudzila sie prawie po 5 h nie chcialam budzic bo sie znowu wymeczyla wieczorem ta nieszczesna kolka Teraz je po 3 h...... Mogloby jej sie to wkoncu uregulowac ![]() Od kiedy sie wprowadza kaszki dla maluszkow???
|
#1973 | ||||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry no mówili, że ma być zimno ale słońce ![]() a moja Agatka po raz pierwszy dziś w nocy obudziła się tylko po to, żeby sobie ze mną godzinkę pobyć, a nie tracić czas na takie głupotki jak jedzenie ale się cieszyłaaaaaaaaaaaaaaa,, cieszyłaaaaaaaaaam się ![]() kto wczoraj oglądał "tap madl"? hmmm mam jakieś wrażenie, ze te lasencje wszystkie takie bez wyrazu, mdłe jestem fanką wersji amerykańskiej tego programu no i tam jakoś inaczej to wszystko wygląda, naturalnie.... u nas właśnie jest to za amerykańskieCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a mnie się wydaje, ze jak dziecko będzie miało mieć skazę to ją będzie miało niezależnie od tego czy będziesz jadała nabiał, nabiał tylko to pogłębi. przy skazie także zakazane jest też np białe pieczywo itp. a np o wiele silniejszym alergenem od nabiału jest miód, kiedyś pisałaś, że jadłaś czy piłaś jak cie przeziębienie brało. a macie z mężem alergię? jest potencjalne "zagrożenie"?:brzydal : Cytat:
moja niuńka do tej pory tyle za jednym podejściem nie zjadłaCytat:
Cytat:
no właśnie może uważaj z tym orzeszkami - co za dużo to niezdrowo
|
|
#1974 | |||||
|
kosmitka
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
My mamhy ten mam perfect, innego Franek nie chce brać do buzi. Jest dużo cieńszy od np. smoczków aventowych, którymi pluje. Cytat:
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę się pożalić
mam wyrzuty sumienia wieczorem przed spaniem po najedzeniu się cyca podaliśmy małej mleczko modyfikowane bo coś się nie najada moim mlekiem a po butelce dodatkowej śpi jak suseł pół nocy a nawet i więcej. Jak się obudziła o 3 to dałam jej cyca, pocycała 20 minut i odłożyłam do łóżeczka ale zamiast spać zaczęła marudzić, nie dojadła a ja zamiast wstać i dać drugiego cyca odwróciłam się dupą i usnęłam mąż musiał dać małej butelkę bo zwyczajnie była głodna ![]() Teraz dopiero ją karmiłam po tej butli po 8 i pojadła troszkę i usnęła ale już się wierci cycki miałam jak balony po tej długiej przerwie i o dziwo jak ją podstawiłam wcale mleko jakoś szybko nie leciało, co zawsze się działo po dłuższej przerwie. Chyba za dużo tego mleczka nie wypiła bo czuje nadmiar dalej i jakoś ostatnio bolą mnie piersi przy karmieniu i po, co gorsza jak miałam poranione brodawki to karmiłam przez nakładki i robię to dalej a mała ma już prawie 6 tygodni![]() ehhh to se pomarudziłam A tak poza tym to się witam czwartkowo i gratuluję wszystkim nowym mamom którym do tej pory nie gratulowałam
|
|
|
|
#1976 |
|
Raczkowanie
|
Hej
. Melduje sie Kochane, 10.10 urodziłam Oliwierka. Jestesmy od wczoraj w domku i uczymy sie siebie nawzajem. Własnie czekam na polozna i lekarza bo juz dzis maja przyjsc. Musze Was nadrobic bo tyle tu przydatnych inforacji. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
#1977 | ||||
|
Zakorzenienie
|
moja córcia została dzis zarejestrowana w urzędzie
)zjadła, śpi i wsadziła sobie obie nogi do jednej nogawki od pajacyka ale nie chce jej ruszać bo śpi taka zwinięta na fasolkę Cytat:
![]() Cytat:
Olga tez wydaje fajne dzwięki przy cycu, sapie, grucha ![]() ja jeszcze butów nie mierzyłam oprócz trampek w których wyszłam ze szpitala ![]() Cytat:
![]() ja daje flache jak sie nie naje i sie nie przejmuje, na pewno jej tym nie zaszkodze. Teraz rano mi wyssała oba cyce do dna wiec dostanie flaszke jak sie obudzi a ja odciągnę te resztki co tam wyprodukują się a przez nakładki to ona juz wogóle sie nie najada, nie umie dobrze złapaćkurcze nie wiem czy mi sie kiedys ustabilizuje ta laktacja na tyle zeby jej starczało najwyzej bede karmić mieszanie ![]() ciekawe co u Asi i u Anuski ![]() ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
witamy Oliwierka |
||||
|
|
|
#1978 |
|
KWC
|
|
|
|
|
#1979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1980 |
|
Zakorzenienie
|
OrangeJuice gratulacje!
![]() Mam szybkie pytanie do mam po cc: od wczoraj delikatnie zaczelo mnoe bolec po prawej stronie pordbrzusze, bol jakby w trakcie owulacji bol jajnika-miala tak ktoras? bo po paru godz nie bylam w stanie za bardzo chodzic tak bolalo i nie wiem czy sie po prostu za duzo nadzwigalam wczoraj czegos czy to normalne
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

Czyli jednak idę dobrym tropem
Ma plastikową końcówkę, spokojnie łapie niedużą, nawet sflaczałą pierś (pod koniec laktacji miałam naprawdę flaczek). Ma płynną regulację siły ssania. Jak miałam te kamienne piersi to jechałam na max, ale niestety bardzo mi brodawki uszkodził (jedyne, do czego mogę się przyczepić), pod koniec używałam na minimum, bo bałam się że będzie powtórka, ale też bolało. Nie wiem jak ocenić czy szybko odsysa
Przy odciąganiu różnie mi pokarm leciał z piersi - czasem strzykało, a potem znowu kropelka przy jednym, a czasem co dwa cykle ssania. Średnio odsysalam 10-20 minut, ale raz miałam 10 ml, a raz 90 ml.

ona mnie juz nie lofcia
ja ręcznym aventu w 10-15 m ściągnę około 60ml z jednej piersi
Tak samo źle działało na mnie dziecko, co ten laktator
No nie, może jednak dziecko bardziej, bo jeszcze ta wilgoć. Teraz już chyba mam wszystko wygojone, ale wyglądam kosmicznie - sutki jasny róż, bo zeszła z nich dwa razy skóra, a otoczki ciemnobrązowe

za szybkie rozpakowanie

(mówię o tych udzielających się tutaj...)