|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
dzięki, morphine
woda z miodem (zawsze dodaję jeszcze cytrynę, ale dziś mi zabrakło) pomaga mi na sprawy jelitowo- łazienkowe. po ostrej diecie niestety miewam często problemy...co do posiłku "potreningowego" to chciałam jakoś sobie usprawiedliwić słodką kolację.
|
|
|
|
#3242 |
|
Rozeznanie
|
Utrzymanie
rzucicie okiem?
|
|
|
|
#3243 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiejsze R:(przynajmniej bardzo się staram)
Śniadanie: Omlet z trzech jaj z cebulką i łososiem, 3 kromki chleba chrupkiego z sałatką z łososia, cebulki, jaj i ogórka kiszonego, II Śniadanie: Jogurt naturalny z wkrojonym całym bananem, garścią suszonych śliwek, garścią słonecznika i otrębów, Obiad: Pstrąg na parze ze świeżymi ziołami(mięta, bazylia, pietruszka) + brokuły na parze, Kolacja: Serek wiejski z wkrojoną czerwoną i zieloną papryką, pomidor, Przed snem planuje kubek gorącego swojskiego mleka z miodem ![]() W międzyczasie bardzo dużo herbatki zielonej ![]() Dziewczyny bardzo proszę o ocenę, czy to wszystko idzie w dobrym kierunku. |
|
|
|
#3244 |
|
Wtajemniczenie
|
Utrzymanie
Śniadanie: kasza manna (2 łyżki kaszy, szklanka mleka 3,2%) z sokiem malinowym, połową banana, wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi II śniadanie (w szkole, rozłożone na dwie przerwy): grahamka z masłem, sałatą, szynką drobiową, ogórkiem, solą i pieprzem; jabłko Obiad: makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowo - warzywnym i mielonym indykiem -> smażone na oleju rzepakowym Przekąska: szarlotka pełnoziarnista domowej roboty na ciepło z roztopionym kawałkiem gorzkiej czekolady Kolacja: sałatka gyros (smażona na rzepakowym pierś z kurczaka, kapusta pekińska, ogórki konserwowe, kukurydza konserwowa, cebula, papryka, jogurt naturalny z czosnkiem i przyprawami, ketchup); kromka razowca z masłem Do picia: woda, pokrzywa, jakieś herbaty Ruch: trening 1,5h, 40 minut intensywnego marszu
|
#3245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3246 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Taak, mają duże znaczenie, ale żyjąc tak w biegu niestety nie zawsze mogę o nie zadbać ;/ A niezadowolona jestem jeszcze z brzucha, bo w okolicy pępka mam jeszcze trochę tłuszczu i z ud, bo na samej górze też chciałabym wyszczuplić. Ale nie jest to takie super-ważne, dlatego jest U/R a nie R Moje dzisiejsze U/R ![]() Ocet jabłkowy z wodą i miodem I. Owsianka - 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki siemienia lnianego mielonego, banan, łyżka miodu, garść rodzynek, 3/4 szkl mleka. II. 2 wafle ryżowe z serem żółtym, kefir 400g (tylko to miałam w lodówce), jabłko Odżywka - 50g Carbonox 58:09 min - 10,1 km biegu, potem 30 min siłowych na nogi III. Talerz zupy grzybowej, 50g pęczaka kujawskiego z sosem śmietanowo - brokułowym z prażonym słonecznikiem i piersią z kurczaka. IV. 50g siemienia lnianego mielonego, zaparzone z garścią rodzynek i jakimiś 2 łyżkami serka wiejskiego, oraz łyżką miodu Ocet jabłkowy z wodą i miodem V. Szpinak z serem białym (ok 30g zostało w lodówce), do tego 4 łyżki serka wiejskiego i wkrojona pierś z kurczaka. No i, jako że nadal bawię się stronką z tabelą kcal: Kcal 2120 Białko - 117 g Węgle - 301 g Tłuszcze - 49,5 g Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2011-10-12 o 21:15 |
|
|
|
|
#3247 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przyczepiłam się do twarogu, bo wokół treningu powinno się unikać nabiału
|
|
#3248 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to pewnie przez to obciążenie. ja mam aż za bujną wyobraźnie jeśli chodzi o ćwiczenia. pakuje hantle do plecaka, plecak zakładam na brzuch bo tak bardziej jakos czuje ciężar i dawaj... ale nie wiem czy takie ćwiczenie to dobry pomysł.
|
|
|
#3249 |
|
Zadomowienie
|
Utrzymanie. Niestety nie dałam rady dzisiaj inaczej zorganizować dnia... Tak będzie to teraz coraz częściej wyglądać. Ale jako punkt honoru postawiłam sobie, że będę jednak jadać porządne obiady - choćby i miały być o tej 21szej (czyli zaraz po powrocie do domu). I tak nie kładę się od razu po nich spać, nie mam sobie co wmawiać, że zacznę od razu ociekać po tym tłuszczem! Generalnie nie mogę pojąć, jak głupia byłam rok temu, nie jedząc po 18stej, lub i wcześniej (co za zakichana zasada, kto ją w ogóle wymyślił?) przy moim trybie życia i to jeszcze często nie jadając obiadów. Nie chcę wracać do tych czasów! Więc generalnie - dałam radę dziś, czy nie? Wygląda to jakoś sensownie?
Śniadanie (6:00): * musli domowej roboty (płatki owsiane, jęczmienne i żytnie; otręby pszenne, orzechy laskowe, suszona żurawina, daktyle i morele; pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe) z szklanką mleka 0,5% * herbata zielona z grejpfrutem Na uczelni (12 godzin... ):* jabłko * niesłodzony jogurt figowo-daktylowo-winogronowy z ziarnami zbóż 250 g + garść mieszanki tropikalnej (orzechy arachidowe, rodzynki, suszone banany, papaja, ananas, kokos) * sałatka chińska z tuńczyka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym 185 g + 2 wafle ryżowe * 2 kosteczki gorzkiej czekolady Obiadokolacja (21:00) * dzwonko z pstrąga na parze * ryż brązowy 60 g * marchew z groszkiem (spora porcja) * herbata ziołowa
|
#3250 |
|
Raczkowanie
|
Proooszę o ocenę mojego R : )
1.owsianka z jog, naturalnym, jabłkiem i kilkoma rodzynkami i suszoną papają. 2.jabłko 3.2 jaja, pomidor 4.rybka, pomidor 5.talerz warzyw (brokuły, cukinia, marchewka, kalafior) z kawałkiem ryby i jajkiem 6.twaróg z jogurtem nat.
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
|
|
|
#3251 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny za ocenę moich jadłospisów. To mi pomaga, motywuje. Nie wiem, czy na tym tyję, na razie się nie ważyłam. Ale wydaje mi się, że albo stoję w miejscu, albo powoli idę do przodu... Nie wiem dlaczego, ale apetyt rośnie mi im późniejsza jest pora. Rano nie mam na nic chęci, a wieczorem dużo jem( nie kompulsy). Trochę też się wieczorami zmuszam, jak myślę o całym dniu i dochodzę do wniosku, że za mało zjadłam. Nadrabiam cały dzień
Proszę o ocenę dzisiejszego P:śniadanie: szklanka mleka 3,2%, bardzo dużo corn flakesów, kromka z miodem w szkole: duże jabłko, składana kanapka z masłem i pasztetem obiad: 4 ziemniaki, jajko L sadzone na oleju, fasolka szparagowa z oliwą z oliwek ( to co wczoraj, bo mama mi przywiozła do szkoły, bo do domu wracam po 19) podwieczorek: serek wiejski z miodem i garścią migdałów kolacja: grahamka na 3 z masłem i szynką, świeże warzywa po(i teraz): przegryzam migdały, dwa jabłka( z działki dziadka,mniam) Proszę o ocenę. |
|
|
|
#3252 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mało szczegółów.. jaka ryba, w jaki sposób? jajka na twardo, na miękko, sadzone? warzywa na patelnię?gotowane?duszone ?? pisz konkretniej, jeśli to R.. |
|
|
|
|
#3253 |
|
Raczkowanie
|
Ryba panga, filet pieczony w przyprawach (wiem że ta ryba nie jest najlepszej ,,jakości" ale tylko taką miałam dzis). Jajka na twardo. Warzywa gotowane. W czystej wodzie.
,,Wierzę w różowy kolor. Wierzę, że śmiech to najlepszy sposób na spalenie kalorii. Wierzę w całowanie się, w wiele pocałunków. Wierzę w to, że szczęśliwe dziewczyny są najładniejsze. Wierzę, że jutro też jest dzień i wierzę w cuda."
|
|
|
|
#3254 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3255 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;29924218]Dzięki za ocenę
Z tymi waflami to jest tak, że jem je w szkole i nie mogę położyć na nie masła w domu, bo zmiękną i będą fee. Nie zawsze też wyrabiam się na tyle, żeby zabrać sobie do szkoły sałatkę. Posiłek nr 3 jedzony jest na szybko przed treningiem, bo jeśli zjadłabym porządny obiad i musiała czekać do np 18 na trening to by mi to cały dzień rozwaliło, dlatego jem lekką zupę i później uzupełniam obiadem. A michałki to był mój mały wczorajszy grzeszek, więc nie mam usprawiedliwienia ![]() Aaa no i nie jem chleba ze względów zdrowotnych. Postaram się zastosować do rad, chociaż widzę, że przy moim trybie życia będzie to ciężkie[/QUOTE] ja to doskonale rozumiem:P z tego samego względu sama się nie stosuję do tego :P |
|
|
|
#3256 |
|
Raczkowanie
|
Czy głodóweczka... O dziwo nie byłam głodna, może dlatego że dośc zabiegana ale właśnie po to wstawiam tu jadłospis żeby ktoś ogarniety spojrzał na to racjonalnie i powiedział 'jedz więcej' albo 'jedz mniej', 'co innego' itd.
|
|
|
|
#3257 |
|
Zakorzenienie
|
Moja eRka:
I 200g jogurtu naturalnego z 80g winogron, małym jabłkiem i łyżką płatków 'błonnik z jabłkiem' II jabłko, wasa sandwich (taka cienka pełnoziarnista 'kanapka' firmy wasa )III 6 łyżek kaszy gryczanej, na to groszek z marchewką i kukurydzą (zagęszczone odrobiną mąki pełnoziarnistej), surówka z pomidora, ogórka zwykłego i kiszonego z ziołami IV garstka migdałów, kawa z mlekiem V serek wiejski lekki z cynamonem proszę o ocenę
|
#3258 | |
|
Raczkowanie
|
no to jedziemy dalej
ś: woda z cytryną, kawa czarna, jabłko, kromka razowca 50g z masłem i pomidorem, jajecznica z 2 jaj wędliną i plastem sera capresi godzina siłowo 2ś: kroma razowca 50g z pastą z łososia, jogurt naturalny z siemieniem lnianym o:2 pałki z kuraka z wora, ok 400g warzyw na patelnie z keczupem, czarna kawa k: wieśniak z fasolką czerwoną do picia woda z cytryną i czerona herbata i jak ? co myślicie o takiej kolacji? nadaje sie ta fasola? dawno nie jadłam czerwonej fasoli a kocham od poniedziałku mam straszne wzdęcia, brzuch jak balon ![]() ---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- Cytat:
dobra ta kanapka? słyszałam o niej ale w sklepie nie widziałam. one są na działam z pieczywem czy jogurtami (bo z tego co wiem to mają jakiś twaróg w środku?)
|
|
|
#3259 |
|
Rozeznanie
|
zabiegane U
![]() śniad; kaszka manna na mleku z sosem waniliowym, 2 kromki razowca z masłem-twarogiem i konfiturą malinową/szynką i serem żółtym, warzywa (papryka,pomidor,ogórek), kawa z mlekiem 2śniad; jogurt naturalny z całą paczką fitnessów tropikalnych, jabłko wpadły lody karmelowe z sosem toffi i orzeszkami w miodzie obiad; duża porcja makaronu ze szpinakiem i serem feta kolacja; 2 kromki razowca z masłem i dżemem truskawkowym,serek wiejski ze szczypiorkiem duuużo malibu;D |
|
|
|
#3260 |
|
Przyczajenie
|
Moje U. Proszę o ocenę i ewentualną poprawę co by tu zmienić. x)
I. owsianka (50g płatków) na mleku 2% z połową granatu, śliwkami, kiwi, żurawiną i małą garstką kakaowych jaśków. II. 200g twarogu aksamitnego z łyżeczką dżemu pomarańczowego III. pół woreczka gryczanki z krewetkami na parze i mozarellą. IV. duuuużo serka wiejskiego + warzywa.
|
#3261 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak trzymaj!
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#3262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja R: 1sn: owsianka (szkl mleka, 5 lyz platkow, lyz otrebow, 3 lyz wiesniaka, 1lyz masla orzechowego), 1h silowych 2sn: bulkaziarnista z jajkiem i ogorkiem, 3sn: bieluch, troche migdalow i orzechow laskowych, jablko albo grejpfrut, obiad: 1/3 woreczka kaszy gryczanej wymieszane ze 100gr twarogu poltlustego i podsmażaną cebulką (nie mam ochoty na mieso), kol: tu jeszcze nie wiem - jakies rybki z puszki albo wiesniak, pomidor, marchewka
Зачем мы давим на тормоз, не на газ? 'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.' /Terry Pratchett/ Edytowane przez lir391 Czas edycji: 2011-10-13 o 10:41 |
|
|
|
|
#3263 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() do obiadu węglowodany dodaj, wrzuć jeszcze mały podwieczorek np homo nat z garścią orzechów, owocem albo chociaż przekąske i bedzie wzorowo
|
|
#3264 |
|
Zakorzenienie
|
Witam i proszę o ocenkę mojego R
Ś: kajzerka z dwoma plasterkami szynki i 2 plasterkami żółtego sera (bardzo cienkie, prawie że przezroczyste ) zapieczona w opiekaczu, na to 1/3 kulki mozzarelli + 2 plasterki pomidora; czerwona herbata z cytrynąO: ok 400 gram warzyw na patelnię, 5 tortelloni z mozzarellą i pomidorem w środku; czerwona herbata P: kefir 0% K: sałatka owocowa: pół banana, 1/3 pomarańczy, trochę ananasa; czerwona herbata Ujdzie?
Edytowane przez niuniulka1989 Czas edycji: 2011-10-13 o 11:42 |
|
|
|
#3265 |
|
Rozeznanie
|
R (wczorajsze)
ś: szklanka ciepłego mleka 2% z 4 łychami płatków, kromka z krakowska suchą drobiową i pomidorem, kawa z mlekiem śII: wieśniak z musem jabłkowo, gruszkowo, bananowym, zielona herbata o: caprese z mozzarellą light, oliwą z oliwek i ziołami p/k: resztka musu, kawa, 1 delicja z milką (wiem, wiem nie powinnam ale ta kłótnia z TŻ...) Kolacji jako takiej nie było bo podwieczorek zjadłam dopiero ok 19, nie mogłam wcześniej iść na przerwę ![]() R (dzisiejsze)(siłowy obwodowy+aeroby 1,5 h) ś: dwie kromki chleba z ziarnami, krakowską suchą drobiową i jajkiem, kilka rzodkiewek, kawa z mlekiem o (bardzo wczesny ale nie mam jak go później odgrzać a nadawał się na potreningowy): kurczak ze szpinakiem, papryką, odrobiną kukurydzy, pół woreczka ryżu parboiled, 1/4 mozzareli z wczoraj, zielona herbata przekąska w tramwaju: duża marchewka p: jogurt nat. mały, tarte jabłko z cynamonem, banan k: jajko, pomidor, 3 plastry szynki drobiowej, herbatka rumiankowa Czy dobrze to wygląda ?
|
#3266 |
|
Zadomowienie
|
No to ja.
Z Erką. 1śn - pół mozzarelli light, oliwa z oliwek, świeża bazylia, pomidory suszone ( odsączone z oliwy ). 1 h basen 2śn - 100g tuńczyka wsw, 3 łyżki brązowego ryżu, gotowana na parze marchewka i brokuł. 3śn - chudy serek kremowy z migdałami, garścią orzechów. obiad - a nie wiem, ale tż chyba jeszcze robi pizzę więc - dwa kawałki pełnoziarnistej pizzy z kurczakiem, pieczarkami, oliwkami, kukurydzą. kolacja - koktajl białkowy pół na pół mleko/woda
|
#3267 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3268 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3269 |
|
Rozeznanie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;29929843]Ogólnie to bardzo ładnie i tak w moich smakach
![]() Taak, mają duże znaczenie, ale żyjąc tak w biegu niestety nie zawsze mogę o nie zadbać ;/ A niezadowolona jestem jeszcze z brzucha, bo w okolicy pępka mam jeszcze trochę tłuszczu i z ud, bo na samej górze też chciałabym wyszczuplić. Ale nie jest to takie super-ważne, dlatego jest U/R a nie R Moje dzisiejsze U/R ![]() Ocet jabłkowy z wodą i miodem I. Owsianka - 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki siemienia lnianego mielonego, banan, łyżka miodu, garść rodzynek, 3/4 szkl mleka. jak mleko nie 0,5 % to super II. 2 wafle ryżowe z serem żółtym, kefir 400g (tylko to miałam w lodówce), jabłko coś kojarzę że nie jadasz pieczywa? skoro tak, to ok. ![]() Odżywka - 50g Carbonox 58:09 min - 10,1 km biegu, potem 30 min siłowych na nogi wow ![]() III. Talerz zupy grzybowej, 50g pęczaka kujawskiego z sosem śmietanowo - brokułowym z prażonym słonecznikiem i piersią z kurczaka. mniaaam! IV. 50g siemienia lnianego mielonego, zaparzone z garścią rodzynek i jakimiś 2 łyżkami serka wiejskiego, oraz łyżką miodu tak nietypowo - ale jeżeli takie połączenie Ci pasuje to jedz, bo samo zdrowie Ocet jabłkowy z wodą i miodem V. Szpinak z serem białym (ok 30g zostało w lodówce), do tego 4 łyżki serka wiejskiego i wkrojona pierś z kurczaka. mm, białeczko - do szpinaku mogłaś jeszcze dodać czosnku trochę jeśli lubisz, super to współgra ze sobą No i, jako że nadal bawię się stronką z tabelą kcal: Kcal 2120 Białko - 117 g Węgle - 301 g Tłuszcze - 49,5 g tłuszczu wydaje się być niewiele - ale nie krzyczę, bo sama mam z tym problemy, jak wrzucam pod koniec dnia czasem do kalkulatora wartości btw to wychodzi o 20-30g poniżej zapotrzebowania... poza tym u Ciebie może to ma związek z treningiem? [/QUOTE]obie uwielbiamy miód.. Wiesz, spytałam o wymiary bo, wzrost mam praktycznie ten sam i obwody bardzo podobne. Z nóg właśnie nie jestem zadowolona, ale jestem już na U bo stwierdziłam że dietą już nic nie zaradzę, a tyle pyszności dookoła Może jak sobie poukładam trochę w głowie to wskoczę jeszcze kiedyś na lekką eRke.
|
|
|
|
#3270 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem te kanapki wasa są pyszne! jadłam jak na razie ze szczypiorkiem i z ziołami i sama nie wiem, która bardzie mi smakowała. naprawdę się nie spodziewałam, że to takie dobre jest i w dodatku jeden paluszek ma 8-10g węglowodanów, w tym tylko niecałe 0,5g cukru leżały obok pieczywa wasa, wafli ryżowych, sucharków itp. ![]() ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:02.

woda z miodem (zawsze dodaję jeszcze cytrynę, ale dziś mi zabrakło) pomaga mi na sprawy jelitowo- łazienkowe.
po ostrej diecie niestety miewam często problemy...