|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
Należy pamiętać o tym, że każdy płód rozwija się inaczej. Jedne z nas słyszą bicie serca już w 5-6 tygodniu, a u innych jest widoczny dopiero mały pęcherzyk. ![]() Cytat:
, nikt nie słyszał o sterylizacji butelek czy smoczków, nie mówiąc już o mydłach antybakteryjnych.I żyjemy, i mamy się dobrze. Nie dajmy się zwariować. Przede wszystkim zdrowie psychiczne. ![]() ---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Hmm, rozumiem, że od prywatnego ginekologa? A nie możesz pójść ze skierowaniem od gina do internisty (na NFZ) żeby Ci zlecił niektóre badania w ramach funduszu? Ja chodzę do gina do przychodni i płacę tylko za badania nieobowiązkowe, ale wiem, że dziewczyny, które korzystają z prywatnego ginekologa, tak robią.
|
|
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam zamiar isc do mojej gin na fundusz i chciałabym by ona prowadziła moja ciąze, z tym ze ona nie usg. Teraz byłam prywatnie u innego gina, by potwierdzic ciążę no i na następną tez ide do niego. Lekarza prowadzącego moge miec tylko jednego? No bo tak myslałam, ze do niego bede chodziła jak trzeba bedzie usg zrobic, a tak to do niej. Ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie.
|
|
|
|
#1443 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego już teraz powoli się śmieję, że w razie czego, to nie wina kota, tylko tatara, wędzonego łososia na zimno, nieumytego winogrona (mama potrafi pożreć w drodze ponad kilogram zanim ze sklepu wróci do domu). Teraz myślę, że co ma być to będzie... Oczywiście cień strachu jest
|
|
#1444 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze jest jednak wybrać jednego lekarza prowadzącego.
Faktycznie, bardzo często lekarze (zwłaszcza w przychodniach) nie mają w gabinecie USG. Nie ma przeszkód żeby chodzić na USG gdzie indziej, nawet sami lekarze wysyłają do innych gabinetów jak nie mają, albo mają słaby sprzęt. Poza tym uważam, że najlepiej USG robić u radiologa, a nie ginekologa. Radiolog zazwyczaj ma sprzęt najwyższej klasy, bo różnego rodzaju USG się zajmuje. Jak będę chciała lepsze USG (np. genetyczne czy teraz około 13.-14. tygodnia kiedy bada się przezierność karkową) mieć zrobione zupełnie gdzie indziej. Bo wiem, ze do tego trzeba lepszego sprzętu niż jest u mnie w przychodni.
|
|
#1445 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1446 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żadna z nas nie uniknie pewnych błędów, nie zrobi wszystkiego idealnie. Niejedna z nas pewnie na początku ciąży (we wczesnym etapie, kiedy jeszcze nie było wiadomo) wypiła drinka czy lampkę wina. Niejedna pewnie więcej. Ale najważniejsze jest nie powtarzać błędów. Wiedzieć co jest istotne dla zdrowia naszego i dziecka. A to się czuje. Trzeba postępować zgodnie z własnym sumieniem, a wszystko będzie dobrze ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
Przecież badania będziesz robiła cyklicznie, więc koszty rosną z miesiąca na miesiąc...
|
|
|
#1447 |
|
Zakorzenienie
|
masz założoną kartę ciąży to możesz mienić gina bez problemu bo wszystko masz w karcie, jak to moja teściowa powiedziała że nie jestem przywiązana do jednego lekarza buahahaha
no a co do usg w przychodni to sobie darowałam jak byłam w szpitalu to czekałam w kolejce z 10 babciami które kłóciły się która pierwsza choć i tak ja z oddziału byłam pierwsza w kolejce więc niech sobie darują w jednej kolejce do gina później do usg i cały dzień w d...
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-10-13 o 14:40 |
|
|
|
#1448 |
|
Wtajemniczenie
|
hej. Ja tez prywatnie wole,bo na fundusz to by mnie szlag trafil kolejka do poloznej a pozniej do gina a za KTG i tak 40zl. Ja tam badania bede robic sukcesywnie te na hiv czy hcv co miesiac jedno
|
#1449 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie, że nie jest się przywiązanym do jednego, ale mimo wszystko takie skakanie nie jest wskazane. Można na początku pójść do jednego, drugiego, trzeciego, żeby spróbować. Ale raczej związać się z jednym, zaufać mu.
Bo co z tego, że będę skakała po lekarzach, każdy powie co innego, każdy zleci inne badania... po co sobie robić wodę z mózgu? Tym bardziej pod koniec ciąży istotne jest chodzenie do lekarza, któremu się ufa, który się sprawdził. Widocznie na taką przychodnię czy szpital trafiłaś. U mnie przychodzę na konkretną godzinę i wchodzę bez zbędnego czekania. Czego nie można nieraz powiedzieć o lekarzch prywatnych, u których kolejki jak nie wiem co, bo kasaaaaaaaaa... każdy pacjent to kasa... więc na akord robią.
|
|
#1450 |
|
Wtajemniczenie
|
moze ktoras orientuje się w temacie umowy w czasie ciazy
mam do 31.12.2011 hmm tak czy siak do dnia porodu musi przedluzyc,ale jesli firma upadnie to dostane cos z ZUSu?
|
#1451 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba tylko pamiętać, że pewne badania robi się kilka razy w czasie ciąży... krew, mocz, przeciwciała, USG... Płacę kilkaset złotych miesięcznie ubezpieczenia, więc dlaczego do cholery drugie tyle mam płacić za prywatne wizyty? Cytat:
Myślisz, że firma padnie?
|
|
|
#1452 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem ale lepiej byc przygotowanym
NFZ w lubelskim nie refunduje przeciwcial i grupy krwi ani hcv ani hiv. Chyba ze pojde do zakaźnika. Chore to po 2 w moim miescie jest tylko 1 gin ktory przyjmuje na NFZ ale nie jest poloznikiem a ja przy 1 porodzie mialam komplikacje wiec musze miec takiego lekarza ktorego zobacze na porodowce ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- morfologie mocz i glukoze to rodzinny mi przepisze. Z Olafem robilam raz przeciwciala i raz na hcv na toksoplazmoze nie robilam wcale teraz tez nie zamierzam
|
#1453 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Łączę się w bólu z mdłościami, aczkolwiek mnie atakują tylko rano i wieczorem więc w ciągu dnia mogę nadrabiać. Cytat:
Super, że z Dzidulem wszystko ok, teraz już musi do końca być dobrze ![]() Ja po prostu na myśl o NFZ dostaje trzęsawki. Jak sobie myślę ile pieniedzy miesiecznie ode mnie wyciągają to po prostu wrrr. |
||
|
|
|
#1454 |
|
Wtajemniczenie
|
a wlasnie jak z kg u Was??? u mnie stoi waga
lece kawine zrobic, bo padne
|
#1455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to jest... powiedzmy 100 czy 150 zł, a nie 300-400 jak trzeba zapłacić za wszystkie. Różnica jednak spora. Ja nikogo nie namawiam, po prostu widzę jak dziewczyny płacą gruba kasę za lekarza prywatnie, myśląc, że jest lepiej. A ja chodzę na NFZ i nie wiem co miałabym mieć lepiej gdybym do tego lekarza poszła prywatnie. Zbadal mnie dokładnie, zlecił badania, powiedział co wolno a czego nie, odpowiedział na moje pytania... czego można oczekiwać więcej prywatnie? Spędziłam w gabinecie 40 minut, czułam, że się mną interesował, a nie "150 złotych, następny proszę!" ![]() A masz pewność, że zobaczysz go na porodówce? A jak trafisz na poród jak nie będzie miał dyżuru? Na dwoje babka wróżyła ![]() U mnie 2 kg na plusie, ale jestem okropnie spuchnięta i mam... zatwardzenie. Permanentne...
|
|
|
#1456 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a czy te badania do 10tc trzeba faktycznie do 10tc zrobić? Bo w 11tc mam wizytę na nfz i może wtedy mi skierowanie gin wypisze.
Z płatnych zostałaby mi tylko toxoplazmoza. HIV nie będę robiła, bo TŻ jest dawcą krwi i jakbym ja miała, to on też i by znaleźli |
|
|
|
#1457 |
|
Wtajemniczenie
|
agata wiesz masz po czesci racje
ale wiesz ja wole jednak tego swojego prywaciarza ja licze na cc po raz drugi wiec licze ze moze uda mi sie jakos z nim dogadac ![]() suszone sliwki, otreby, kefir no i jabluszka to Ci polecam na zaparcia
|
#1458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To tylko powinnaś się cieszyc, że znalazłaś takiego lekarza z NFZu. Niestety Twój przypadek to wyjątek powtwierdzajacy regułę, że NFZ to wielki syf. Sory ale taka prawda. Chodzę prywatnie do lekarza i jest lepiej. Mój lekarz się mna interesuje, a nie "następny proszę" tak jak Ty napisałaś. W każdej chwili mogę zadzwonić do niego jeśli coś będzie się działo. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, iż pracuje w szpitalu i wiem, że w każdej chwili jako jego pacjentka zostanę przyjęta i zbadana bez fochów i marudzenia. |
|
|
|
|
#1459 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tez hiv nie robie, bo TŻ tez krew oddaje wiec jedno drugie wyklucza a hcv zrobie bo tym ciezej sie zarazic zrob morfologie i glukoze bo to wazne
|
|
#1460 |
|
Zakorzenienie
|
morfologię miałam w szpitalu robioną w 7tc. A glukozę na domowym glukometrze też w tym czasie. Dlatego zastanawiam się czy jest sens płacić, czy zaczekać tydzień.
Co do różnic NFZ a prywatnie, to w przypadku mojej pani ginekolog ich nie widzę. Od początku chodziłam do niej na NFZ i czułam, że się mną zajmuje. Jak się cos działo, a ona akurat przyjmowała to wystarczyło, że do przychodni przyjechałam i mnie wciskała do gabinetu /na NFZ cały czas/. Dostałam prywatny nr telefonu z poleceniem dzwonienia w dzień czy w nocy. Pracuje w szpitalu, więc jak coś się działo, to zanim ja dotarłam już wszyscy wiedzieli, że od niej jestem. Prywatnie byłam raz w ten poniedziałek bo miejsc na NFZ nie było. hmm jak to przeczytałam drugi raz to jakoś tak utopijnie zabrzmiało
Edytowane przez mala77 Czas edycji: 2011-10-13 o 15:33 |
|
|
|
#1461 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o dokladnie moj do mnie na wychodne "czy ma Pani moj nr telefonu? prosze dzwonic gdyby cos niepokojącego się działo"---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- cos sie zle zacytowalo aczkolwiek bylo do OLI
|
|
#1462 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to jesteś kolejną szczęściarą Tylko pozazdrościć.
|
|
|
|
|
#1463 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mąż mi kupił Mamo to ja i jest tam artykuł o cc. Wieczorem dokładnie przeczytam, bo teraz tak z doskoku zobaczyłam.
|
|
#1464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po śliwkach... nie będę mówić... ![]() Mnie chodzi głównie o badania,żeby je robić na NFZ, oczywiście te które się da. Iść do internisty i niech przepisze skierowanie. Wiesz, czasami ktoś do tego 10 tygodnia nie wie, że jest w ciąży. Myślę, że nic się nie stanie jak poczekasz.
|
|
|
#1465 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a mój lekarz pracuje w innym szpitalu gdzie nie będę rodzić i mi to nie przeszkadza bo umowy z nim nie mam że ma być przy porodzie, sądzę że jakbym chodziła do ordynatora położniczego to z urlopu na mój poród nie przyjedzie, więc każdy chodzi jak chce i jak go stać Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- ja kupiłam m jak mama
|
|
#1466 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja o cesarkach to chyba nie chce czytac
cholera niedobrze mi na maxa
|
#1467 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:55 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
nic ciekawego. Chyba, że gin Ci powiedział, że masz wskazania. A i wtedy nie czytaj. Internet to zło
|
||
|
|
|
#1468 |
|
Raczkowanie
|
Słucajcie mam problem pierwsza bete robiłam we wtorek i wyszło 1,5829 a dzisiaj powtórzyłam i jest 1,8370 czytalam,ze powyzej 1200 przyrost jest wolniejszy ale zeby az tak?jest sie czym zamartwiac?
|
#1469 |
|
Raczkowanie
|
A tak jeżeli o gazety chodzi, to może ktoś by chciał gazety z 2010 roku? M jak mama to chyba wszystkie mam.
Ja tego już nie potrzebuję, tylko niepotrzebnie mi miejsce zajmują na półce, a komuś mogą się przydać
|
|
|
|
#1470 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja juz mialam cesarskie wiem co to jest i jeszcze dostalam gratis gronkowca, wiec 8dni po cieciu dopiero wyszlam a i szef jeszcze nie byl oki a gin powiedzial, ze druga raczej tej cesarka ech
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:23.

, nikt nie słyszał o sterylizacji butelek czy smoczków, nie mówiąc już o mydłach antybakteryjnych.

po 2 w moim miescie jest tylko 1 gin ktory przyjmuje na NFZ ale nie jest poloznikiem