|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
U mnie też stoi albo lekko spadła (o jakieś max. 0,5 kg)
Cytat:
![]() U mnie nic nowego, poza tym, że spać mi się chce i byle do weekendu Miłej nocki
|
|
|
|
|
#1502 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej. Jednak Wy liczycie dobrze
Jestem w 5tc i 4dniu Termin na 13,06,2012 Strasznie się cieszymy ze szczęścia jakie nas spotkało
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#1503 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, wpadłam tylko na momencik, żeby się pochwalić, że byłam dziś na pierwszym USG i było już serdusio pikające!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!! Wg OM to 6,1 tc, wg USG 5,6 tc
Ale się cieszę!!!!!!!!!!!!!! Wpadnę do Was jutro poczytać, co tam naskrobałyście, bo lecę już spać słodkich snów wszystkim
|
|
|
|
#1504 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Tak się skapnęłam teraz jak jeszcze raz rzuciłam okiem na wątek Ja miałam OM 5.08, więc przedtem chciałam na szybko policzyć i do mojego wieku ciąży dodałam 3 dni, a powinnam była odjąć Więc jeszcze raz powoli: 8.08 to był pon, więc zawsze w pon zaczynasz nowy tydzień, czyli minęło 9 pełnych tygodni i dziś w czwartek jest czwarty dzień dziesiątego tygodnia Może lekarz podawał wiek ciąży, który przyjął wg usg, a nie terminu OM Następnym razem go dopytaj, jak znowu poda coś innego niż Ty będziesz zakładać
|
||
|
|
|
#1505 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() U mojego parę dni temu też było widać serdusio ---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#1507 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1508 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1509 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
ale zaszalałyscie z tymi postami nie nadążam czytać połowe co z tego tu piszecie to dla mnie jakaś czarna magia z tymi cyferkami z badań...ja ide dopiero w poniedziałek . U mnie waga narazie stoi w miejscu a to dziwne bo brzuszek mi troszke juz urósł. Ewunia_1984 to my idziemy prawie równo bo ja jestem w 9 . Eh stresuje sie troche bo chorowałam 3 tyg temu i do tej pory rano i wieczorem mam kaszel i chrypke...i nie wiem juz co brac zeby to przeszło...
|
#1510 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cały świat wie, że kobiety ciężarne nie powinny palić, pić ani odchudzać się. Jednak, jak dowodzą badania udostępnione przez PARPA, co trzecia kobieta w wieku 18-40 lat piła alkohol w czasie ciąży. Głupota, niewiedza czy wiara, że lekarze jak zwykle przesadzają? Przez Polskę przetacza się właśnie krajowa kampania Polskiej Agencji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych – „Ciąża bez alkoholu”. Specjaliści, naukowcy i lekarze apelują, aby przyszłe matki powstrzymały się od ciągoty do kieliszka. Jakie jest naprawdę zagrożenie? Czy kieliszek wina od czasu do czasu to zbrodnia? Najpowszechniejszą konsekwencją serwowania swojemu nienarodzonemu dziecku drinków przez pępowinę jest tzw. płodowy zespół alkoholowy (FAS). To nazwa parasolka obejmująca bardzo szerokie spectrum objawów od niskiej wagi urodzeniowej poprzez deformacje twarzy i małogłowie, a skończywszy na opóźnieniu psychicznym: zaburzeniach mowy, widzenia, koordynacji ruchowej, czy zdolności do nauki. Rocznie około tysiąca dzieci w kraju rodzi się z tym brzemieniem! Oprócz innych zaburzeń rozwojowych spowodowanych przez alkohol oraz zwiększonego zagrożenia poronienia, najnowsze badania dowodzą, że pijące matki obciążają swoje potomstwo znaczącym ryzykiem autyzmu. Czy każda ilość ma takie działanie? Wszelkie naukowe badania dowodzą, że w czasie pierwszych trzech miesięcy ciąży, kobieta nie powinna spożywać alkoholu wcale. Najmniejsza porcja może mieć zgubne skutki dla płodu! Podobnie rzecz się ma w przypadku pań planujących potomstwo. Czy warto? Na to pytanie każda z nas musi odpowiedzieć sobie sama. Przyjemność z kieliszka wina do kolacji, uspokojenie czy relaks można osiągnąć innymi metodami, a na szali jest przecież zdrowie i życie naszego dziecka. |
|
|
|
|
#1511 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak szkodliwość alkoholu w ciąży. Nie rozumiem czemu nie będąc w ciąży mam sobie odmówić lampki wina do obiadu? Bo potencjalnie za miesiąc mogę być w ciąży? Wychodząc z takiego założenia to żadna kobieta w okresie rozrodczym nie powinna pić alkoholu Tak przyznaję się piłam alkohol przed ciążą Ukamienuj mnie.
|
|
|
|
|
#1512 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na alkohol w ciąży jestem na nie. Oczywiście w świadomej ciąży, bo co innego jak ktoś nie wie, ale jak ktoś się stara to dla mnie to oczywiste że np przed okresem już nie pije. Dla mnie niezrozumiałe jest, jak będąc w ciąży można napić się alkoholu. Chociażby to miał być i tylko łyczek. NIE. Nie ma bezpiecznej ilości wypitego alkoholu, a jeśli sobie wymierzyć proporcje jaki alkohol nas może "uszczęśliwić" to biorąc pod uwagę wielkość maluszka - na niego działa już n iewielka ilość...
|
|
#1513 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
jak będzie dziecko to będzie serduszko ale z wcześnie by usłyszeć na usg
|
#1515 |
|
Wtajemniczenie
|
hej. Cwile grozy mialam wczoraj
. Krwawilam szybko do gina usg serducho slychac lezec 2tyg i luteina. Cholera plackiem 2 tyg???
|
#1516 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tu chodzi o picie alkoholu planując ciążę, które zostało nazwane "chorym" przez koleżankę. |
|
|
|
|
#1517 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A dla mnie owszem chorym jest picie wiedząc, że stara się o dziecko i mogło dojśc do zapłodnienia. Edytowane przez martita_891 Czas edycji: 2011-10-14 o 08:35 |
|
|
|
|
#1518 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Po możliwości dojścia do zapładnienia" to jest po owulacji, tak? Czyli przed owulacja, w czasie @ napiję się wina to już nie bedzie chore? Przecież wtedy też będę planowała ciążę? Trochę konsekwencji? Poza tym nie ma antykoncepcji pewnej w 100%, więc rozumiem, że Ty dopóki nie zaczęłaś się starać o potomstwo to nie uprawiałaś seksu z którego może nastąpić poczęcie, czy też nie piłaś w ogóle alkoholu? Zgodnie z Twoją teorią to tak powinno być. |
|
|
|
|
#1519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najlepiej!!zero seksu!!dźwigania!!oszczęd zaj się!! jak zaczniesz krwawić do dzwoń do gina!!przestałaś już czy dalej plamisz albo krwawisz?
|
|
#1520 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1521 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dalej (teraz tak brazowy kolor) kazal brac 3x2 luteiny pod jezor i lezec najdalej isc do wc Olafek juz u tesciowej a ja leze,ale wstawalam herbate i kanapki robic
|
|
#1522 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Koniec tematu. |
||
|
|
|
#1523 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
lekarz właśnie mi na wizycie powtarzał, że dosłownie jakbym dzień wcześniej poszła na to USG, to by nic jeszcze nie było widać Także trafiłam tak na styk ![]() ja miałam do wyboru iść wczoraj na USG lub za tydzień, 2 lekarzy mi doradzało iść za tydzień, bo teraz może jeszcze być za wcześnie na serduszko i mogłyby być niepotrzebne niepokoje, ale ja miałam 2 skierowania na USG, nie wytrzymałam i poszłam wczoraj, a gdyby wczoraj nic nie było, to poszłabym jeszcze za tydzień ot cała filozofia
|
|
|
|
|
#1524 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Takim tokiem rozumowania to nawet przy bezpłodności czy w okresie menopauzy można zajść w ciążę bo było minimalne prawdopodobieństwo |
|
|
|
|
#1525 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak Olafek u Tesciowej
|
#1526 |
|
Raczkowanie
|
Eh dziewczyny dajcie spokuj z tym dochodzeniem się... teraz nawet jak któraś wypiła alkohol nie wiedząc że jest w ciąży to i tak juz nic sie nie zrobi..nie ma co się denerwować bo teraz trzeba iść dalej i zapewnić sobie i maluszkowi spokuj i bezpieczeńswto ...więc nie kłócic mi się tu
. Pandzia bidulko lepiej nie wstawaj , najlepiej jakby ci ktos z rana przygotował kanapeczki i herbatke w termosie lub wode żebyś nie musiała wstawać...eh ciąża to piękny dla nas okres ale też i pełen obaw i starchu...
|
#1527 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie wiem z Olafem mialam trudniejsza ciaze, bo i obrona prac magisterskich i docieranie sie z mezem i mieszkanie z tesciowa i nic sie nie dzialo, a teraz??
|
#1528 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pandzia, nie ma co się zastanawiać i zamartwiać. Najważniejsze, że Olaf ma opiekę, a Ty możesz odpocząć. Będzie dobrze
|
|
|
|
|
#1529 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, ja przyjdę do Was wieczorem poczytać, bo teraz nie bardzo mam czas, ale co do alkoholu to jestem ogromną przeciwniczką nawet minimalnych ilości, natomiast z tego, co wiem, to przez te pierwszych kilka tygodni dzidziuś jest chroniony i nie zaszkodzi mu naprawdę wiele czynników, które w późniejszym okresie byłyby bardzo niebezpieczne, alkohol się do nich zalicza. Krótko mówiąc natura wie co robi i chroni dzidziusia właśnie np wtedy, kiedy kobitka jeszcze nie wie o ciąży
także jak ktoś coś tam wypił i ma wyrzuty sumienia, to niech będzie spokojny, na pewno nic się nie stało ![]() (nie doczytałam jeszcze czego dokładnie dotyczy dyskusja) ale generalnie alkoholowi w ciąży mówimy NIE! |
|
|
|
#1530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bezpłodność - trwała niemożność posiadania potomstwa, np. z powodu braku jajników (u płci żeńskiej) lub jąder (u płci męskiej). Wydaje mi się, że przy bezpłodności to chyba za bardzo w ciążę się nie zajdzie Więc to chyba Twój tok rozumowania jest do bani
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:27.

Miłej nocki 

Kurczę, już nic z tego nie kumam
Tak się skapnęłam teraz jak jeszcze raz rzuciłam okiem na wątek 

Normalnie patologia ze mnie jest. 
. Krwawilam