Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-14, 19:46   #3301
GreenBalance
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

Utrzymanie /zabiegane/:

śniadanie: owsianko-żytnianka gotowana na wodzie z sokiem z cytryny, szczyptą soli, cynamonem, kardamonem, chilli, białkiem jaja, kawałkiem dyni, połową dużej gruszki, żółtkiem, masłem, miodem, z malinami i pestkami słonecznika; kawa z mlekiem

ii śniadanie: micha gęstej zupy krem pomidorowo-cukiniowej posypanej natką pietruszki; kromka chleba razowego podpieczonego w piekarniku z masłem, z tłustym twarogiem, ogórkiem kiszonym, szczypiorem i ziołami

obiad: pieczone dzwonko z łososia z bazylią i oliwą z oliwek; ziemniaki opiekane z ziołami i oliwą; porcja parowanych brokułów

kolacja: porcja sałatki z kaszy jęczmiennej, gotowanego kurczaka, pieczonej dyni, brokułów, czosnku, oliwy z oliwek i ziół

+ woda; napar z pokrzywy; woda z imbirem/imbirem-tymiankiem
Stary 2011-10-14, 19:57   #3302
olik187
Rozeznanie

gorączkowe U;

śniad; owsianka na mleku z suszonymi śliwkami, bułka ziarnista z masłem- serem żółty/ jajkiem ze szczypiorkiem, warzywka( papryka,pomidor,ogórek)

2śniad; jogurt naturalny z saszetką fitelli bananowej, gruszka

obiad; 7 pierogów ze szpinakiem z sosem czosnkowym

podw; karmelowy deser lodowy w grycanie

wpadły herbatniczki bebe;p

kolacja; 3 kromki razowca z masłem, serkiem w i szynką/ serem żóltym/ domowej roboty pieczonym pasztetem drobiowym z żurawiną
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 20:09   #3303
morphine88
Zadomowienie

U:
/chyba tyję, i to bynajmniej nie w mięśnie zobaczymy, co będzie dalej, dziś pierwszy trening z nowymi hantlami ^^/

1. omlet z bananem (2 jajka, 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, banan, odrobina miodu).
30 minut hula-hoop
2. pierś z kurczaka z makaronem pełnoziarnistym, marchewką, fetą i nerkowcami.
3. 2 kromki żytniego chleba ziarnistego z masłem orzechowym/z twarogiem i dżemem kaktusowym (kiepski posiłek przedtreningowy, wiem ale trening wypadł spontanicznie, zdarza się ^^).
rozgrzewka + 40 minut siłowych + rozciąganie
po: łyżeczka miodu
4. sałatka z tuńczyka (1/2 puszki tuńczyka wsw, jajko, trochę polędwicy z indyka, pomidor, łyżka jogurtu dla konsystencji, przyprawy)
po: pewnie będą marchewki i herbata zielona.

jak to wygląda?

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-10-14 o 20:23
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 20:13   #3304
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
U:
/chyba tyję, i to bynajmniej nie w mięśnie zobaczymy, co będzie dalej, dziś pierwszy trening z nowymi hantlami ^^/

1. omlet z bananem (2 jajka, 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, banan, odrobina miodu).
30 minut hula-hoop
3. 2 kromki żytniego chleba ziarnistego z masłem orzechowym/z twarogiem i dżemem kaktusowym (kiepski posiłek przedtreningowy, wiem ale trening wypadł spontanicznie, zdarza się ^^).
4. sałatka z tuńczyka (1/2 puszki tuńczyka wsw, jajko, trochę polędwicy z indyka, pomidor, łyżka jogurtu dla konsystencji, przyprawy)

jak to wygląda?
Zapomniałaś o węglach potreningowych, ale zdarza się każdemu. Po za tym całkiem fajnie jak dla mnie.
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 20:22   #3305
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
Zapomniałaś o węglach potreningowych, ale zdarza się każdemu. Po za tym całkiem fajnie jak dla mnie.
fakt, zapomniałam, ale napisać ^^ od razu po była łyżeczka miodu już poprawiam.
i dziękuję za ocenę

Steven Tyler
Stary 2011-10-14, 20:24   #3306
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
fakt, zapomniałam, ale napisać ^^ od razu po była łyżeczka miodu już poprawiam.
i dziękuję za ocenę
a nie, o tym to nawet nie pomyślałam. chodziło mi o te złożone do tuńczyka.
Stary 2011-10-14, 20:51   #3307
Poa alpina
Zadomowienie

Utrzymanie.

Śniadanie (6:00):
* musli domowej roboty (płatki owsiane, jęczmienne i żytnie; otręby pszenne, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane) z szklanką mleka 0,5% i wkrojoną świeżą figą
* herbata owocowa z imbirem

Na uczelni:
* małe jabłko
* banan
* pudding waniliowy ze śmietanką 200 g
* pasek czekolady mlecznej

Obiad (16:00)
* 5 paluszków z morszczuka
* 60 g ryżu basmati z sosem serowym
* kalafior na parze
* herbata zielona z jaśminem

Kolacja (20:00)
* 3 wafle ryżowe z serem typu włoskiego, pomidorem i rzodkiewkami
* 200 g kefiru naturalnego
* melisa

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 21:01   #3308
ulicasezamkowa
Raczkowanie

Cytat:
U:

30 minut hula-hoop

jak to wygląda?
Moim zdaniem jest naprawdę i-d-e-a-l-n-i-e! Naprawdę super, że są nastolatki, które tak dobrze znają się na zdrowym żywieniu A z tym tyciem- dziwne bardzo, nie wiem od czego miałabyś tyć, może wcześniej jadłaś za mało i teraz organizm odkłada to, co powinien?Dużo przytyłaś?
ulicasezamkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 21:05   #3309
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
Utrzymanie.

Śniadanie (6:00):
* musli domowej roboty (płatki owsiane, jęczmienne i żytnie; otręby pszenne, orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika, sezam, siemię lniane) z szklanką mleka 0,5% i wkrojoną świeżą figą
* herbata owocowa z imbirem mleko zamień na 2%, a poza tym jeżeli porcja odpowiedniej wielkości to ok

Na uczelni: ok, ale dość słodko. Mogła wpaść jakaś kanapka z dodatkami.
* małe jabłko
* banan
* pudding waniliowy ze śmietanką 200 g
* pasek czekolady mlecznej

Obiad (16:00) nie znam się na gramach, ale brzmi ok ;p
* 5 paluszków z morszczuka
* 60 g ryżu basmati z sosem serowym
* kalafior na parze
* herbata zielona z jaśminem

Kolacja (20:00) zamieniłabym wafle na jakiś razowiec czy żytni chleb.
* 3 wafle ryżowe z serem typu włoskiego, pomidorem i rzodkiewkami
* 200 g kefiru naturalnego
* melisa
j.w.

Cytat:
U:

1. omlet z bananem (2 jajka, 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, banan, odrobina miodu). brzmi pysznie
30 minut hula-hoop
2. pierś z kurczaka z makaronem pełnoziarnistym, marchewką, fetą i nerkowcami. również brzmi pysznie

jak to wygląda?
Wszystko pyszneeee I ilościowo chyba też ok.

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 21:11   #3310
Bloody_
Rozeznanie

wczorajsze UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych na wodzie z jogurtem naturalnym 180g wymieszanym z cynamonem, dwiema wkrojonymi mandarynkami, łyżką wiórek kokosowych, dwiema startymi kostkami gorzkiej czekolady i łyżeczką miodu

2. 2 złożone kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, papryką i rzodkiewką

3. Pół woreczka brązowego ryżu z "potrawką" z pomidorów, papryki, cukinii, pieczarek, cebulki i czosnku (na maśle)

4. Serek wiejski 150g z cynamonem, domowym niesłodzonym musem jabłkowo-dyniowym i dwoma pokruszonymi herbatnikami; kawa zbożowa z mlekiem 1,5%; małe jabłko

5. Pół wędzonej makreli; kromka chleba '7 ziaren' z kanapkowym serkiem śmietankowym, pomidorem, rzodkiewką, papryką i świeżą bazylią

I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 21:23   #3311
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
a nie, o tym to nawet nie pomyślałam. chodziło mi o te złożone do tuńczyka.
tuńczyka jadłam ponad pół godziny po treningu, więc trochę za długo z czekaniem na węgle nie gotowałam już ryżu, doszłam do wniosku, że ten miód wystarczy.
a wystarczył?

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:
Napisane przez ulicasezamkowa Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jest naprawdę i-d-e-a-l-n-i-e! Naprawdę super, że są nastolatki, które tak dobrze znają się na zdrowym żywieniu A z tym tyciem- dziwne bardzo, nie wiem od czego miałabyś tyć, może wcześniej jadłaś za mało i teraz organizm odkłada to, co powinien?Dużo przytyłaś?
niedużo na wadze, gdy zaczęłam ćwiczyć, to waga podskoczyła o 2 kg (myślałam, że to wina zakwasów), ale nie zeszło i trzyma się do teraz. jednak widzę wizualnie i po ubraniach, że jest więcej, poza tym centymetr też tak sądzi
a przybyło mi w najbardziej kłopotliwych miejscach, bo poniżej pępka i boczki...
możliwe, że za dużo ćwiczę lub za mało jem? znajoma postawiła hipotezę, że mogę mieć za wysoki poziom kortyzolu.
dziwne do przyjęcia (przynajmniej dla mnie ) by było, gdybym miała zmniejszyć ilość ćwiczeń i/lub zwiększyć jedzenie, żeby przestać tyć..

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
Wszystko pyszneeee I ilościowo chyba też ok.
dzięki

Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-10-14 o 21:26
Stary 2011-10-14, 21:30   #3312
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
tuńczyka jadłam ponad pół godziny po treningu, więc trochę za długo z czekaniem na węgle nie gotowałam już ryżu, doszłam do wniosku, że ten miód wystarczy.
a wystarczył?
Ja robię tak, że od razu po wcinam jaką małą ilość węgli typu rodzynki, miód, a do godziny-dwóch jakieś węgle złożone + białko bez tłuszczu.
Stary 2011-10-14, 21:42   #3313
Poa alpina
Zadomowienie

fioleciasto, dzięki za zerknięcie. Moja odpowiedź będzie jednak standardowa: po pierwsze nie jem chleba (nie służy mi i nie przepadam - dlatego kanapki odpadają), po drugie lubię mleko 0,5%.

Co do słodkości, to staram się wprowadzać ich trochę na co dzień, głównie ze względów... psychicznych. Przez spory okres czasu odmawiałam sobie w 100% słodyczy. Potem gdy zdarzyło mi się zjeść coś słodkiego, było to dla mnie hmm... ciężkie przeżycie. Dlatego nie chcę unikać słodyczy, zależy mi, żeby wpadały jakieś drobne łakocie dla zachowania komfortu psychicznego. Żebym po prostu czerpała przyjemność z słodkości, a nie robiła z tego wielkiego halo i pakowała się w jakieś wyrzuty sumienia.

Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 21:43   #3314
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

U (raczej)

Śn. kluski na mleku (2 jajka, 2 łyzeczki mąki) na szklance mleka 3,2 gotowane z cynamonem i figami suszonymi, ciastko jakieś w czekoladzie
kawa
II śn. miseczka kaszy jęczmiennej gotowanej na mleku z nerkowcami w karmelu, pół gruszki
O. micha gęstej fasolki po bretońsku z duzą ilością mięsa i kiełbaski + wkrojone oliwki
po: pasek Milki waniliowej, Ricore
Podw. kawałek drożdżowego z serem i kruszonką, jabłko, Ricore
Kol. 2 x razowiec ze słonecznikiem 1) majonez, kiełbasa jakaś, pomidor 2) masło, karp po grecku, pomidor, sałatka z ogórka, papryki, cebulki, selera (domowa)
łyżka masła orzechowego ot tak
dodatkowo litr mineralnej, szklanka coli zero, herbata owocowa, jakieś ziołowe herbatki x 2

Proszę o ocenkę!
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 21:52   #3315
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
U:

1. omlet z bananem (2 jajka, 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, banan, odrobina miodu). śniadanie ideał!
30 minut hula-hoop
2. pierś z kurczaka z makaronem pełnoziarnistym, marchewką, fetą i nerkowcami.ok
3. 2 kromki żytniego chleba ziarnistego z masłem orzechowym/z twarogiem i dżemem kaktusowym (kiepski posiłek przedtreningowy, wiem ale trening wypadł spontanicznie, zdarza się ^^).spoko
4. sałatka z tuńczyka (1/2 puszki tuńczyka wsw, jajko, trochę polędwicy z indyka, pomidor, łyżka jogurtu dla konsystencji, przyprawy)ok

jak to wygląda?
jak zwykle super

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
wczorajsze UTRZYMANIE:

1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych na wodzie z jogurtem naturalnym 180g wymieszanym z cynamonem, dwiema wkrojonymi mandarynkami, łyżką wiórek kokosowych, dwiema startymi kostkami gorzkiej czekolady i łyżeczką miodu

2. 2 złożone kromki chleba '7 ziaren' z masłem, sałatą, polędwicą drobiową, papryką i rzodkiewką

3. Pół woreczka brązowego ryżu z "potrawką" z pomidorów, papryki, cukinii, pieczarek, cebulki i czosnku (na maśle)

4. Serek wiejski 150g z cynamonem, domowym niesłodzonym musem jabłkowo-dyniowym i dwoma pokruszonymi herbatnikami; kawa zbożowa z mlekiem 1,5%; małe jabłko

5. Pół wędzonej makreli; kromka chleba '7 ziaren' z kanapkowym serkiem śmietankowym, pomidorem, rzodkiewką, papryką i świeżą bazylią

bardzo mi się podoba całość

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Dziś dugi dzień na siłowni

Trener na siłowni ułożył mi program ćwiczeń,ale po przemyśleniach stwierdzam,że mając predyspozycje do rozbudowy mięśni (czyli uda,pupa i ramiona mi rosną przez przyrost mięśni) nie będę ćwiczyć wg. jedo wskazówek i dużego obciążenia. Stawiam na bieżnie i hantelki 2 kg tak jak do tej pory i oczywiście brzuszki.

Dzisiejsze R:
I:
4 łyżki owsianki gotowanej na wodzie, twaróg naturalny, suszona żurawina i rodzynki (garść), kilka plastrów suszonych jabłek, łyżeczka masła orzechowego, kromka ciemnego pieczywa z plastrem drobiowej szynki

siłownia:
40 minut interwałów na bieżni, ćwiczenia z hantelkami,brzuszki,10 minut bieżni

II:
mała puszka tuńczyka wsw, fasolka szparagowa,kilka rzodkiewek, kromka wafla ryżowego wieloziarnistego ze szynką drobiową

III:
niestety w mieście
2 duże jabła,serek homo, garść rodzynek

IV:
koktajl błonnikowy na mleku sojowym, 3 gotowane pulpety z mielonego mięsa indyczego, miseczka fasolki szparagowej

jak to wygląda?
Stary 2011-10-14, 22:04   #3316
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karola11 Pokaż wiadomość
jak zwykle super

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

bardzo mi się podoba całość

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ----------

Dziś dugi dzień na siłowni

Trener na siłowni ułożył mi program ćwiczeń,ale po przemyśleniach stwierdzam,że mając predyspozycje do rozbudowy mięśni (czyli uda,pupa i ramiona mi rosną przez przyrost mięśni) nie będę ćwiczyć wg. jedo wskazówek i dużego obciążenia. Stawiam na bieżnie i hantelki 2 kg tak jak do tej pory i oczywiście brzuszki.

Dzisiejsze R:
I:
4 łyżki owsianki gotowanej na wodzie, twaróg naturalny, suszona żurawina i rodzynki (garść), kilka plastrów suszonych jabłek, łyżeczka masła orzechowego, kromka ciemnego pieczywa z plastrem drobiowej szynki

siłownia:
40 minut interwałów na bieżni, ćwiczenia z hantelkami,brzuszki,10 minut bieżni

II:
mała puszka tuńczyka wsw, fasolka szparagowa,kilka rzodkiewek, kromka wafla ryżowego wieloziarnistego ze szynką drobiową

III:
niestety w mieście
2 duże jabła,serek homo, garść rodzynek

IV:
koktajl błonnikowy na mleku sojowym, 3 gotowane pulpety z mielonego mięsa indyczego, miseczka fasolki szparagowej

jak to wygląda?
Jak Ci na siłowni?
Kurczę, Karola, strasznie mało kalorii mi się wydaje ( znowu! )
Stary 2011-10-14, 22:17   #3317
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak Ci na siłowni?
Kurczę, Karola, strasznie mało kalorii mi się wydaje ( znowu! )
Na siłowni bardzo fajnieTylko jeszcze trochę "obco" bo sama chodzę,ale w sumie mam gdzieś innych,bo wysiłek mi sprawia satysfakcję i radość,więc patrzę na siebie Co sądzisz o tym, co napisałam?Że przez wzgląd na predyspozycje do rozbudowy mięśni(przez co robię się większa,wiem bo 5 lat trenowałam kick-boxing i miałam takie muły,że nie pytaj...) stawiam na sprawdzone i służące mi ćwiczenia?A nie na program trenera.

Karolii mało bo dzień w biegu,ale głodna nie byłam.Na wieczór nie chciałam się objadać,więc te pulpety i fasolka ok 21 były dla mnie najlepszą opcją.

Czy po treningu mogę jeść białko?Tuńczyka?Jajka gotowane?Mięso drobiowe plus warzywa?Co z np. omletami pełnoziarnistymi?Ty się znasz z tego co widzę, więc pytam,ale pytanie również kieruję do ogółu
Stary 2011-10-14, 22:39   #3318
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

Cytat:
Na siłowni bardzo fajnieTylko jeszcze trochę "obco" bo sama chodzę,ale w sumie mam gdzieś innych,bo wysiłek mi sprawia satysfakcję i radość,więc patrzę na siebie Co sądzisz o tym, co napisałam?Że przez wzgląd na predyspozycje do rozbudowy mięśni(przez co robię się większa,wiem bo 5 lat trenowałam kick-boxing i miałam takie muły,że nie pytaj...) stawiam na sprawdzone i służące mi ćwiczenia?A nie na program trenera.

Karolii mało bo dzień w biegu,ale głodna nie byłam.Na wieczór nie chciałam się objadać,więc te pulpety i fasolka ok 21 były dla mnie najlepszą opcją.

Czy po treningu mogę jeść białko?Tuńczyka?Jajka gotowane?Mięso drobiowe plus warzywa?Co z np. omletami pełnoziarnistymi?Ty się znasz z tego co widzę, więc pytam,ale pytanie również kieruję do ogółu
Po treningu możesz - i powinnaś jeść białko. Najlepiej pełnowartościowe, ryby, kurczaka, białko. I węglowodany złożone - kasza, ryż, kromka razowca.
Ja też chodzę sama i mam gdzieś innych, na początku czułam się jak kretynka a teraz mi to wisi, robię swoje.
Zależy jaki trening rozpisał Ci trener - ciężko się wypowiedzieć, jak go nie widzę, ale fakt faktem, że poleca się mniejszy ciężar jak chce się uniknąć dużej rozbudowy mięśni.
Stary 2011-10-14, 22:43   #3319
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
A mi się podoba ta Twoja R, białko w każdym posiłku, sporo warzyw, duży plus za aktywność fizyczną. Rozumiem, że ten ostatni posiłek to taka obiado-kolacja bo wcześniej nie dasz rady zjeść niczego na ciepło? Intryguje mnie omlet z kawą, jescze takiego nie próbowałam
dziękuje, tak , stawiam przede wszystkim na ruch!
taaa jestem w szkole do późna i dlatego obiad jem na kolację
A dieta schodzi już na dalszy plan, bo wymiary mam już prawie takie jakie chciałam waga też już fajna, teraz tylko tyłek ujędrnić przez zdrowe jedzenie i właśnie sport! chudę dość szybko ostatnio, ale to przez stres, zimno i ogólnie mało śpie a dużo robie...i mam inne podejście do diety

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Można prosić o przepis na omleta z kawą?
ależ proszę;
na noc moczę płatki i otręby (ja 3-5ł pł + 2ł otrąb) w wodzie o temp. pokojowej (nie wrzątkiem) rano wbijam jajo (czesem dwa całe jaja, lub jeśli mam dodatkowe białko) szczyptę soli, pół łyżeczki kawy rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wrzątku, dodaję cynamon, kakao naturalne i wkrajam daktyle które dają całą słodycz, dla mnie są idealne bo odkąd się nareszcie oduzależniłam od słodzika bardziej czuje słodycz taką no, naturalną dla mojej mamy natomiast są nie słodkie i nie dobre dlatego, a dla siostry całkiem gorzkie i fuj, bo Ona musi mieć totalnie przesłodzone wszystko co je aha i czasem daję jabłko starte na tarku lub banana, wtedy są jeszcze lepsze ale wtedy jabłko już było przed śn. i nie chciałam się zapychać

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !

Edytowane przez zielona_zabcia
Czas edycji: 2011-10-14 o 22:45
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 22:51   #3320
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
Po treningu możesz - i powinnaś jeść białko. Najlepiej pełnowartościowe, ryby, kurczaka, białko. I węglowodany złożone - kasza, ryż, kromka razowca.
Ja też chodzę sama i mam gdzieś innych, na początku czułam się jak kretynka a teraz mi to wisi, robię swoje.
Zależy jaki trening rozpisał Ci trener - ciężko się wypowiedzieć, jak go nie widzę, ale fakt faktem, że poleca się mniejszy ciężar jak chce się uniknąć dużej rozbudowy mięśni.
Do tej pory używałam hantelek 2kg a on mi dał 3kg do ćwiczeń "mahających" tymi hantlami.Zostaję przy 2kg. Na maszynie, gdzie "ciągniesz" na dół za plecy taki drążek on mi dał 15 albo 20 kg, robię na 10kg. Dalej - na maszynie gdzie siedzę i wypycham nogi,czyli tak odpycham się na krześle mając zgięte nogi do wyprostowanych - 20 kg. To sobie daruję bo wiem,że rozbuduję nogi a tego nie chcę. Następnie - maszyna, gdzie leżę na brzuchu i chwytam nogami(bardziej stopami) uchwyt i podnoszę ją do góry do ugięcia też tak 30 kg.Dzisiaj odczówałam zakwasy na nogach po tym i też czuję,że to mi rozbuduje nogi i tyłek,więc to też odpuszczam. Fajna jest maszyna, gdzie siedzę,chwytam w "drążek" i tak na siedząca rozchylam nogi i wracam do złożonych, tylko,że tutaj też dał z 20 albo 30 kg. Przy tym zostanę,ale na mniejszym obciążeniu i większej ilości powtórzeń. Ciężko mi inaczej opisać te ćwiczenia:P
W każdym razie - napewno zostaje bieżnia (interwały), dzisiaj to się ze mnie lało strumieniami , potem brzuszki, hantelki 2kg, i od czasu do czasu to rozchylanie nóg :P jakkolwiek to brzmi i oczywiście rowerek dla urozmaicenia. Fajne jest to,że w tym karnecie co wykupiłam mam dodatkowo dużo zajęć fitness,abs,kardio itp. więc też pochodzę na te zajęcia dla odmiany. I jeszcze plecy będę ćwiczyć - takie skłony,że tak powiem. Bo mam ewidentnie skoliozę i bolą mnie często plecy, więc chociaż je jakoś wzmocnię. A Ty co i jak ćwiczysz na siłowni?
Jutro planuję przed siłownią zrobić tradycyjne śniadanie,albo owsiankę z dodatkami albo pełnoziarniste naleśniki z jabłkami a po chciałabym omleta pełnoziarnistego,czyli jedno jajko,łyżka płaska mąki orkiszowej,kapka mleka i na to albo homo z cynamonem i jabłko albo kiwi,albo konkretniej -czyli ze szynką drobiową.Chyba może być taki posiłek?
A w ogóle przeraża mnie to,że jak idę pod prysznic po siłkce,to fakt, prysznice są oddzielone ścianką - te co są w jednym rzędzie obok siebie,ale na przeciwko jest drugi rząd i nie ma zasłon. Mega nie lubię tak tyłka pokazywać:/ ale jakoś przeżyję to:P
Stary 2011-10-14, 23:15   #3321
ewelajnek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Podbijam i proszę ponownie o ocenę.
up
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 23:29   #3322
201605090956
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ewelajnek Pokaż wiadomość
Dzisiejsze P:

śniadanie: 250 ml mleka 3,2%; płatki frutina duża porcja, kanapka z masłem i szynką, pomidor
w szkole: duże jabłko, składana kanapka z szynką i masłem
obiad: 3 ziemniaki z masłem, smażona wątróbka(duża porcja), ogórki kiszone
podwieczorek: wiejski z miodem, jabłko ( znów jabłko, bo mamy cały wór z działki i trzeba jeść- a są pyszne!)
kolacja: 3 duże kromy orkiszowca z: masłem i szynką, pasztetem, miodem+świeże warzywa
po kolacji chrupane przez dwie godziny: 100 g mieszanki studenckiej, jabłko pokrojone( od jutra ograniczam, ale są przepyszne!)

Proszę bardzo o ocenę, to niezwykle ważne. Czy jest lepiej?
Nie jest źle. Polecałabym zamienić fruttinę na mieszankę własnej produkcji. I tych kanapek do szkoły byłby ze dwie. Nie tłumacz się z jabłkami, czasem jak mam fazę potrafię kiść lub więcej bananów zjeść Poza tym - na prawdę nieźle.
201605090956 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-14, 23:54   #3323
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SweetCherry87 Pokaż wiadomość
U (raczej)

Śn. kluski na mleku (2 jajka, 2 łyzeczki mąki) na szklance mleka 3,2 gotowane z cynamonem i figami suszonymi, ciastko jakieś w czekoladzie
kawa Ładnie i smacznie, mam nadzieję, że klusek wyszło w miarę normalna porcja
II śn. miseczka kaszy jęczmiennej gotowanej na mleku z nerkowcami w karmelu, pół gruszki Podobnie mlecznie jak w śniadaniu, ale jeżeli miałaś taką ochotę to ok, podoba mi się
O. micha gęstej fasolki po bretońsku z duzą ilością mięsa i kiełbaski + wkrojone oliwki Może jakaś kromka razowca?
po: pasek Milki waniliowej, Ricore
Podw. kawałek drożdżowego z serem i kruszonką, jabłko, Ricore Domowy drożdżowy? Jak tak to jeszcze lepiej niż kupny.
Kol. 2 x razowiec ze słonecznikiem 1) majonez, kiełbasa jakaś, pomidor 2) masło, karp po grecku, pomidor, sałatka z ogórka, papryki, cebulki, selera (domowa) Ok
łyżka masła orzechowego ot tak NNKT niech wpadają
dodatkowo litr mineralnej, szklanka coli zero, herbata owocowa, jakieś ziołowe herbatki x 2

Proszę o ocenkę!
Wydaje mi się, że jest to normalny, wesoły jadłospis, normalnie jedzącej osoby Nic dodać nic ująć, mnie się podoba

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 07:25   #3324
Annie1441
Wtajemniczenie

Morphine idź zrobić badania, bo jadłospis masz dobry i ćwiczenia też dobre
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 08:09   #3325
SweetCherry87
Zakorzenienie

GG do SweetCherry87

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że jest to normalny, wesoły jadłospis, normalnie jedzącej osoby Nic dodać nic ująć, mnie się podoba
Lovelykate slicznie dziękuję za ocenę! Ostatnio śniadania jem na ciepło chyba ze względu na pogodę- trzeba się grzać w końcu a z 2 jajek wychodzi mi tyle tych klusek, że ciężko się później ruszyć Drożdżowe oczywiście domowe- nie ma to jak Babcia w domu
SweetCherry87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 10:11   #3326
Jorelia
Rozeznanie

U w stronę P

I. Serek wiejski z rodzynkami, grahamka z masłem, kawa z mlekiem.
II. Kubek mleka z miodem, banan, pasek milki mlecznej.
III. Duży talerz barszczu ukraińskiego gęstego od buraczków, ziemniaków i fasoli + udko z kurczaka z zupy.
IV. Cappuccino, jabłko i marchewka potarte z cynamonem i jogurtem.
V. Kromka chleba żytniego z polędwicą z indyka; micha sałaty, pomidorów, rzodkiewek, papryki - z oliwą z oliwek i ziołami.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 10:23   #3327
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
jak zwykle super
dziękuję za ocenę.

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Annie1441 Pokaż wiadomość
Morphine idź zrobić badania, bo jadłospis masz dobry i ćwiczenia też dobre
a jakie konkretnie? krwi, tarczycy..?

Steven Tyler
Stary 2011-10-15, 11:21   #3328
poldzik
Zadomowienie

moje bezglutenowe i bezmleczne U:

- koktajl z siemienia lnianego, 1 marchwi, 1 banana, 1 jablka i porcji odzywki bialkowej
- dwa jajka na twardo, salata, wszystko posypane obficie zielona pietruszka
- salata, rukola, pomidor, stek z wolowiny, oliwa z oliwek
- salata, piers z kuczaka gotowana, lyzeczka pesto domowej roboty
- grillowane baklazany z sosem pomidorowym, piers z kurczaka, oliwa z oliwek, zielona pietruszka, garsc migdalow
- kilka kokosanek domowej roboty (wiorki + bialko jaja + cukier)

nie umiem za bardzo liczyc kalorii ale chyba jest ok w kazdym razie nie chudne ani nie tyje..
co myslicie?
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 11:24   #3329
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
U w stronę P

I. Serek wiejski z rodzynkami, grahamka z masłem, kawa z mlekiem. jak to P to mogłyby i wpaść dwie grahamki, albo ta jedna z jakimś porządnym obkładem
II. Kubek mleka z miodem, banan, pasek milki mlecznej. ładnie ( choć czekolady mogłyby być i dwa paski, albo jakaś garść orzechów do tego )
III. Duży talerz barszczu ukraińskiego gęstego od buraczków, ziemniaków i fasoli + udko z kurczaka z zupy. ok
IV. Cappuccino, jabłko i marchewka potarte z cynamonem i jogurtem. podwieczorek dość słaby według mnie
V. Kromka chleba żytniego z polędwicą z indyka; micha sałaty, pomidorów, rzodkiewek, papryki - z oliwą z oliwek i ziołami. co najmniej dwie kromki
j.w.

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-15, 11:31   #3330
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

wrzucam Erkę na dziś, aczkolwiek może się coś zmienić, bo sobota

1śn - placek owsiany - 3 łyżki płatków, jajko, garść rodzynek. Z łyżką kremowego serka chudego i łyżeczką miodu.
obiad - porcja pełnoziarnistych klusek serowych z jogurtem naturalnym i brązowym cukrem waniliowym.
podwieczorek - chudy twarożek, garść migdałów, łyżeczka masła orzechowego.
1h basen
kolacja - 125g makreli w sosie pomidorowym, pół mozzarelli light z pomidorem i świeżą bazylią.

Edytowane przez pozytywna-wariatka
Czas edycji: 2011-10-15 o 11:33
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości