seks przed ślubem - problem - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-01, 19:27   #391
karolynka90
Zakorzenienie

Dot.: seks przed ślubem - problem

Cytat:
Napisane przez misiasloneczko Pokaż wiadomość
nosz kur.... mać
brnijcie dalej w swoje przekonania i wspierajcie się w kole wzajemnej adoracji.

Jakim kole?
Dziewczyno, masz jakiś problem z wypowiedziami innych osób, to tu nie wchodź.
I nie ekscytuj się tak.
Stary 2011-06-01, 19:31   #392
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
no nie wytrzymam! chyba wiecej tu nie wejde bo sie tylko wkurzam niepotrzebnie....
jak to nie Bóg spisał Biblię? gdybyś trochę znał/a Biblię to byś wiedział/a że to Bóg dał natchnienie tym co spisywali Biblię to On dał im rozum i kazał to przekazać. na końcu w Biblii ( Objawienie Św. Jana 22)
No jasne, że trzeba było autorstwo pośrednie Biblii przypisać Bogu, żeby wzrósł prestiż tego dzieła i żeby maluczcy ludzie się przerazili i wzięli to wszystko na powaznie.
Rozumiem, że Stary Testament i wizję okrutnego, mściwego Boga też sam On podyktował?

Cytat:
nie można generalizować. czy widziałaś na oczy taką sytuację z księdzem pedofilem? media lubią wyolbrzymiać. ja nikogo nie bronię, może i są jacyś pedofile ale tak się wszędzie może zdarzyć..
a zresztą... schodzimy na jakiś inny temat...
Na oczy nie widziałam. Na szczęście
Ale za to słyszałam od paru osób o takich przypadkach.

Ale dobrze robisz, broń księży, niech sobie będa dalej tacy zakłamani, pazerni na kasę, skoro mają takich obrońców, to co się mają zmieniać i nad sobą pracować, nie?

Poczytaj sobie drugi post, to Ci dopiero ciśnienie skoczy (bo na to, że oczy się otworza nieco, to raczej nie ma co liczyć...)

http://forum.gazeta.pl/forum/w,902,1...o_pr_.html?v=2
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 19:31   #393
misiasloneczko
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość

Jakim kole?
Dziewczyno, masz jakiś problem z wypowiedziami innych osób, to tu nie wchodź.
I nie ekscytuj się tak.
chyba pomyliłam wątki a może wątek powinien nazywać się "seks przed ślubem- no problem"
i nie ekscytuję się, każdy ma prawo do swobodnej wypowiedzi

Edytowane przez misiasloneczko
Czas edycji: 2011-06-01 o 19:49
misiasloneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 19:32   #394
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
No i dzięki Bogu, że media się tym interesują.
A nie powinny Bo księża to istoty nadludzkie
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 19:33   #395
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
chyba pomyliłam wątki a może wątek powinien nazywać się "seks przed ślubem- no problem"
Może jakbyś zmieniła ideologię i pozwoliła sobie na nieskrępowane przedślubne igraszki ze skuteczną antykoncepcją bez obawy o ciążę, to taka nerwowa być nie była i czas spędzałabyś przyjemniej niż na obronie Biblii i księży
Stary 2011-06-01, 19:34   #396
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
A ktoś Ci to prawo odbiera?
Aż Cię roznosi, bo ktoś ma inne zdanie niż Ty.
Stary 2011-06-01, 19:37   #397
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
nosz kur.... mać
brnijcie dalej w swoje przekonania i wspierajcie się w kole wzajemnej adoracji.
Ekhem, koło to by bylo gdybym napisała np. "vixen, boziu jakaś ty mądra, inne to ci moga buty lizać"

Cytat:
A wyjasnij chociaż czemu, czy strzelisz focha i zarzucisz tekstem o wtajemniczeniu w sprawy KK?

---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Może jakbyś zmieniła ideologię i pozwoliła sobie na nieskrępowane przedślubne igraszki ze skuteczną antykoncepcją bez obawy o ciążę, to taka nerwowa być nie była i czas spędzałabyś przyjemniej niż na obronie Biblii i księży
Frustratka seksualna, ot co
Stary 2011-06-01, 19:37   #398
misiasloneczko
Przyczajenie

Cytat:
i tu się mylisz.
żegnam bo naprawdę wkurzam się jak tu jestem :P
misiasloneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 19:39   #399
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Ekhem, koło to by bylo gdybym napisała np. "vixen, boziu jakaś ty mądra, inne to ci moga buty lizać"
W sumie bym się nie obraziła

Cytat:
i tu się mylisz.
żegnam bo naprawdę wkurzam się jak tu jestem :P
Szkoda, bo wkleiłam Ci jeden z wpisów z forum, który bardzo mi się podoba:

Cytat:
Jak myslacy czlowiek w 21 wieku moze tracic czas (niekiedy i cale zycie) “studiujac” bezpodmiotowa, kompletnie oderwana od rzeczywistosci pseudo-nauke pretensjonalnie nazwana “teologią”, ktora wyrosla z religijnego folkloru o duchach, ciezarnych dziewicach, zmartwychwstancach, wodochodziarzach, rogatych i skrzydlatych facetach(?), piekle, gadąjących wężach i (mojej jedynej ulubionej przypowiesci biblijnej) o zamianie wody w wino. “Teologia” jest eufemizmem, ktory wydaje sie brzmiec wzniosle, prawie szacownie ale dla kazdej nawet srednio wyksztalconej osoby termin ten zawiera w sobie tyle “naukowosci” ile mozna jej znalezc w astrologii, alchemii, numerologii czy scjentologii. Nie jest to dziedzina, od ktorej - tak jak w medycynie, naukach scislych czy nawet humanistycznych - mozna sie spodziewac wielu istotnych dla rozwoju naszej cywilizacji rozwiazan i odkryc. Czy rzeczywiscie nasi duszpasterze wraz ze swoja religijna trzodka po cichu licza na to, ze Szwedzka Akademia Nauk przyznawa “Teologicznego Oscara” za dokladne rozpracowanie anatomii i biomechaniki skrzydla aniola? Panowie w sutannach (i w turbanach) nie ujawniajcie waszego “zawodu” zwlaszcza w kregu ludzi swiatlych, korzystajacych z dobrodziejstw wspolczesnej rewolucji naukowo-technicznej i informacyjnej. Oszczedzicie sobie wiele wstydu i niepotrzebnych pytan, na ktore nie bedziecie w stanie odpowiedziec. Nawet przecietny 5-klasista z dostepem do internetu z latwoscia moze obnazyc wasz obskurantyzm i dyletantyzm (o ile wy go nie obnazycie wczesniej). "Wyjasnianie" wszystkich niezrozumialych zjawisk "tajemnica" albo "niezbadana wola" antropomorficznego boga (czy bogow) rezydujacego “na wysokosci” jest przejawem kompromitujacego was infantylizmu. Przywoluje pamiecia nieformalna rozmowe z ksiadzem (po cywilu) sprzed paru lat, ktory przyznal mi sie, ze akceptuje teorie ewolucji kwestionujaca 6-dniowa “teorie” stworzenie swiata i wiele innych aspektow biblijnej narracji. Bronil on utylitaryzmu religii. Kazde wyznanie ze swoimi obrzadkami i uproszczonym jezykiem i kodem moralnym -w jego pojeciu- utrzymuje spojnosc spoleczna szczegolnie wsrod ludzi prostych, ubogich i slabo wyksztalconych. Religia godzi ich z rzeczywistoscia bez wzgledu na to jaka ona jest sprzyjajac tym samym utrzymaniu publicznego porzadku. Dla niego Biblia to nie pozbawiona urokow metafora literacka, ktora towarzyszyla mu od urodzenia, do ktorej jest przywiazany raczej na poziomie emocjonalnym niz intelektualnym. Oczywiscie -podobnie jak slynna pani Agnes Gonxha Bojaxhiu - i on czasami ma watpliwosci w istnienie jakiegokolwiek boga ale wyswieconemu ksiedzu trudno jest sie do tego przyznac przed samym soba i zwlaszcza przed innymi. Ujela mnie odwaga i szczerosc tego czlowieka.
“Kto ma ksiedza w rodzie tego bieda nie ubodzie”– ludowe przyslowie. Skoro o pragmatyzmie mowa. Czy nalezy sie temu dziwic, ze ci mezczyzni zainwestowali caly swoj potencjal intelektualny w religijny przemysl uslugowy? Badz co badz jest to "kariera zawodowa", ktora oferuje latwe, nie opodatkowane dochody, bezplatny dach nad glowa, opierunek, samochod, pomoc domowa (oczywiscie zenska) calodobowo zaspakajaca ich wszelkie potrzeby, nieograniczony dostep do dzieci no i najwazniejsze stosunkowo monotonna ale nieskomplikowana i nie wymagajace szczegolnych, konkretnych kwalifikacji zawodowych zajecie. Przyjrzyjmy sie blizej na jakich zasadach komercyjnych operuje przemysl religijny. Tajemnica jego sukcesu jest idealny, wymarzony przez kazdego produkt: NIESMIERTELNOSC. Nie wiadomo kto wpadl na ten genialny pomysl na robienie pieniedzy i sprawowania nieograniczonej wladzy nad ludzmi. Ta przyslowiowa "zlotodajna zyla", ktora religijni “dilerzy” sprzedaja na slowo nie dajac nam ani pokwitowania ani gwarancji, ta JEDNORAZOWA oferta "handlowa" oparta na sprzedazy biletow do nieba (oczywiscie w JEDNA STRONE) cieszy sie nieslabnaca popularnoscia mimo niemoznosci zweryfikowania jej ze szczesliwymi klientami. (Innym towarem jest tzw. “rozgrzeszenie” rowniez cieszace sie duzym wzieciem ale KK musi konkurowac w tej dziedzinie z ziemskimi organami scigania i sadownictwem.) Na prozno mozemy szukac listow dziekczynnych od “szczesliwych klientow” na witrynach i forach internetowych reklamujacych rozne korporacje religijne. A szkoda bowiem ta powszechnie stosowana w swiecie biznesu praktyka podniosloby ich reputacje nie mowiac juz o potwierdzeniu jakosci i wiarygodnosci udzielanych uslug. System taki upraszcza relacje miedzy petentem i uslugodawca na korzysc tego ostatniego gdyz z zasady wyklucza mozliwosc skladania reklamacji, zazalen I PRAWA DO REFUNDACJI. Po prostu genialne! Praca przecietnego przedsiebiorcy religijnego sprowadza sie do nudnego i rutynowego klepania, nie zmienionych od prawie 2000 lat (1500 lat w przypadku Islamu) tekstow bedacych w istocie plagiatem innych przed-chrzescijanskich mitologii. Jedyna trudnosc polega na dobraniu mniej lub bardzie pasujacych fragmentow z tzw. swietego pisma w zaleznosci od wymagan klienta a dokladniej tego co klient (a wlasciwie jego najblizsi) chcialby uslyszec. Zazwyczaj doswiadczony przedsiebiorca religijny znajdzie cytat uzasadniajacy kazda okolicznosc: od modlow do “wszechwiedzacego i wszechmocnego boga” o sprzyjajace warunki meteorologiczne do modlow w intencji ofiar katastrofy lotniczej spowodowanej przez te same warunki pogodowe, o ktore sie poprzednio modlil. Nasz klient-nasz pan.
Najwazniejsi potentaci tego biznesu podzielili swiat na sfery komercjalnych wplywow. Ich glowne “biura podrozy” (w JEDNA STRONE) znajduja sie w Teharanie/Mecce, Watykanie i Jerozolime. Do dzis jestesmy swiadkami walki o zmonopolizowanie swiatowego rynku religijnego: W Irlandii Pln., na Balkanach, na Bliskim Wschodzie, Afganistanie , Kaszmirze...gdzie zainteresowane strony w jednym reku trzymaja swoje jedynie sluszne i podyktowane przez (oczywiscie) tego prawdziwego boga “swieta ksiege” a w drugiej kalasznikowa lub bombe (czasami jadrowa). No coz my, ktorzy nie doznalismy blogoslawienstwa religijnej schizofrenii -w imie tzw. politycznej poprawnosci-musimy sie temu przygladac z powaga i szacunkiem. A juz ci, ktorzy nie potrafia powstrzymac sie od smiechu musza byc przygotowani na podzielenie losu autora slynnych dunskich karykatur, ktory do dzisiaj korzysta z 24-godzinnej ochrony policyjnej.
Pragne tym tekstem wniesc cos konstruktywnego do szerokiej dyskusji nad rola religii we wspolczesnej Polsce. Nikomu niczego nie narzucam. Bede bronil do upadlego prawa religijnych entuzjastow do swobodnego zrzeszania sie w kolkach zainteresowan, w ktorych w swoim gronie, bez ograniczen bede oni mogli uprawiac swoje zgodne z prawem rytualy. W panstwie demokratycznym zasluguja oni na te same prawa i obowiazki jak pozostale apolityczne organizacje bezdochodowe jak np: zwiazek milosnikow UFO, hodowcy krolikow ozdobnych, towarzystwo milosnikow gry w warcaby. Nadszedl czas i potrzeba podniesienia swiadomosci spolecznej o wadze i roli nauki i oswiaty we wspolczesnym swiecie. Mowmy o tym odwaznie, bez ogrodek jak ma to miejsce na Zachodzie w celu CALKOWITEJ sekularyzacji zycia politycznego w Polsce. Budujmy Polske w imie humanizmu i ogolnoludzkich zasad moralnych bez zadnych przymiotnikow (socjalistycznych, katolickich). Pragne, aby zwlaszcza mlodzi Polacy zyli w poczuciu wiary we wlasne sily, bez poczucia winy, strachu, kompleksow czy wstydu. Wazne jest aby byli oni zdolni do samodzielnego myslenia i podejmowania odwaznych, racjonalanych, prawych decyzji godnych wyzwan 21 w.
Stary 2011-06-01, 19:46   #400
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
W sumie bym się nie obraziła
"Najdroższa vixen!

Twa niechęć do Koscioła czyni Cię najbardziej wyjatkową dziewczyna na Wizażu. Gdziekolwiek sie pojawisz z utesknieniem wyczekuję na twe słowa prawdy. Racz nie gardzić mymi pochlebstwami, o najcudowniejsza! A na potwierdzenie mych słów przysyłam mego sługe z głową księdza proboszcza na tacy

Uniżony

Kiwuś"

Masz i się ciesz
Stary 2011-06-01, 19:51   #401
karolynka90
Zakorzenienie

misiasloneczko,
apropo jeszcze molestowania seksualnego dzieci wśród księży..
Nie zraża Cię do kościoła to, że takie przypadki są ukrywane, księża-pedofile przenoszeni z parafii do parafii zamiast zostać wywaleni z KK raz a dobrze na zbity pysk, prosto do więzienia?
Stary 2011-06-01, 19:52   #402
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
"Najdroższa vixen!

Twa niechęć do Koscioła czyni Cię najbardziej wyjatkową dziewczyna na Wizażu. Gdziekolwiek sie pojawisz z utesknieniem wyczekuję na twe słowa prawdy. Racz nie gardzić mymi pochlebstwami, o najcudowniejsza! A na potwierdzenie mych słów przysyłam mego sługe z głową księdza proboszcza na tacy

Uniżony

Kiwuś"

Masz i się ciesz

Dzięki, dzięki

Ale w ramach samokrytyki powiem, że spotkałam w życiu jednego (JEDNEGO) sensownego księdza, z którym można było dyskutować i rozmawiać o zyciu. A tych księży już trochę widziałam

A ta niechęć do kościola zniknęłaby, gdyby Polska stała się normalnym świeckim państwem z całkowitym rozdziałem państwa od KK. A że ktoś wierzy w sens zakazu seksu przed ślubem, zakazu nowoczesnej antykoncepcji, to już nie mój problem, w różne absurdalne rzeczy ludzie wierzą, na czymś w końcu pieniądze trzeba zarabiać...
Stary 2011-06-01, 19:57   #403
201607231707
Konto usunięte

Cytat:

Dzięki, dzięki

A ta niechęć do kościola zniknęłaby, gdyby Polska stała się normalnym świeckim państwem z całkowitym rozdziałem państwa od KK. A że ktoś wierzy w sens zakazu seksu przed ślubem, zakazu nowoczesnej antykoncepcji, to już nie mój problem, w różne absurdalne rzeczy ludzie wierzą, na czymś w końcu pieniądze trzeba zarabiać...
No problemo, maj law

W ogóle co to za pomysł jest, mieszanie instytucji RELIGIJNEJ do spraw państwa? Tak się wszyscy naśmiewamy z Hameryki, a Polska to jeden wielki kabaret jest
Stary 2011-06-01, 20:09   #404
Blondi2989
Blond forever!

A ja myślę, że _vixen_ ma jednak jakiś problem z tym, że niektórzy przynależą do KK - jest Ciebie za pełno na wszelkiego tego typu wątkach i przekonujesz do swoich racji ludzi, których tak naprawdę nie przekonasz, bo wiary i przynależności do KK nie jest łatwo zostawić z dnia na dzień.

I niech Cię może przestanie boleć, że inni zamiast spaceru i leżakowania przed telewizorem idą w niedzielę do Kościoła, ufają księżom zza ambony i mają tryliardy wątpliwości co do słuszności tej instytucji.

Sorry za offtop.
Stary 2011-06-01, 20:17   #405
wibrujacy cymbalek
Przyczajenie

Cytat:
no nie wytrzymam! chyba wiecej tu nie wejde bo sie tylko wkurzam niepotrzebnie....
jak to nie Bóg spisał Biblię? gdybyś trochę znał/a Biblię to byś wiedział/a że to Bóg dał natchnienie tym co spisywali Biblię to On dał im rozum i kazał to przekazać. na końcu w Biblii ( Objawienie Św. Jana 22) Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołozy mu Bóg plag opisanych w tej księdze;
A jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze.

tyle w temacie dla niewierzących albo "wierzących inaczej"
Szkoda, że u nas nie uczy się logiki (jest tylko matematyczna przez kilka miesięcy, a przynajmniej u mnie była... kiedyś). Żydzi kładą na nią mocny nacisk od najmłodszych lat i jak widać wychodzą na tym bardzo, bardzo dobrze. Pomogę w tej jednej kwestii.

przykład.
Biorę karteczkę. Żółtą pustą.
Piszę na niej pierwsze zdanie : Wyższy byt, niech będzie bóg natchnął wszystko co na niej jest napisane.
Zdanie drugie: Wyższy byt ma zawsze racje.
Zdanie trzecie: treść dowolna, wygodna, spełniająca potrzeby jakiejkolwiek grupy (najlepiej mojej).
Jeśli ktoś by się czepiał, i krytykował zdanie trzecie, to przecież mam dowód w zdaniu nr 1 i 2 krytycy racji nie mają! Jak byk stoi w pierwszym zdaniu, że To Wyższy byt, nie ja, tak zwyczajna istota podyktował te nieskazitelne i wspaniałe treści. Ktoś ma wątpliwości do mądrości bytu. Oto z pomocą przychodzi nam zdanie numer dwa! Przyjmujemy to?
(metoda zastosowana na jehowych światków, działa! nie wrócili, mam nadzieję, że nie zapoczątkowałem jakiegoś odłamu żółtej karteczki :/ oczywiście byłem miły i poświeciłem im ze 2 godziny z mojego cennego życia).

Jak kupisz pralkę zlemer i napiszą w instrukcji, że najlepsza i najcudowniejsza, to nawet jakby się co chwila psuła, to dalej byś tak uważała? Wszak w instrukcji napisali, a mylić się słowo zapisane nie może!

Swoją drogą jakbym teraz dopisał do biblii coś, to znaczy, że bóg to dopisał? Nawet jakby nie wiem jak paskudne te słowa by były? Idąc tak w zaparte za tym cytatem trzeba by to uznać za prawdziwe.

Co do księży pedofili, to polecam http://pilaster.blog.onet.pl/Pedofil...,ID415838211,n
Są drobne problemy z tym, ale pokazuje, że z ilością księży pedofili nie jest aż tak źle. Problemem jest to, ze nadal to tam występuje, a przecież, o czym ten temat jest, głoszą wstrzemięźliwość do ślubu i mają wielu słuchaczy. To jest problem. Problemem też jest wygodna i wewnętrzna metoda rozprawiania się z pedofilią (tam pilaster poległ, bo krk nie lubi, gdy mu ktoś księdza jak człowieka traktuje i po sądach ciąga, więc i statystyki są w jakiś sposób nietrafne, pozostaje mieć nadzieję, że niewiele).

misiasloneczko, ja mam nadzieje, że nikt tutaj z nas nie widział czegoś takiego jak akt pedofila na własne oczy. Ciekawe odwołanie się do empirii od kogoś, kto nie wymaga jej do przyjęcia swoich, mocno go determinujących wierzeń Jest jeszcze dla Ciebie nadzieja ale pamiętaj, i w czystej empirii czeka Cię zguba...
wibrujacy cymbalek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 20:24   #406
shirleyyy
Rozeznanie

strasznie się się zrobił kościelny ten wątek.....a chodziło tylko o jeden tyci aspekt-seks przed ślubem-który nie dla wszystkich jest tylko kwestią religijną a zroobił sie wielki OOOOOFFFFFF top na temat sensu czy bezsesnsu rozdziału kościoła od państwa

Lubie za to wizaż....
I don't even need your love
But you treat me like a stranger"...
shirleyyy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-01, 20:35   #407
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
A ja myślę, że _vixen_ ma jednak jakiś problem z tym, że niektórzy przynależą do KK - jest Ciebie za pełno na wszelkiego tego typu wątkach i przekonujesz do swoich racji ludzi, których tak naprawdę nie przekonasz, bo wiary i przynależności do KK nie jest łatwo zostawić z dnia na dzień.

I niech Cię może przestanie boleć, że inni zamiast spaceru i leżakowania przed telewizorem idą w niedzielę do Kościoła, ufają księżom zza ambony i mają tryliardy wątpliwości co do słuszności tej instytucji.

Sorry za offtop.
Fakt, racja, już mi się w sumie trochę znudziło.
Mam nadzieję, że wszystkich tych, co zamiast leżakowania przed telewizorem grzecznie ida na mszę i sluchają księdza mu ufaja, nie spotka los babci mojej znajomej, do której przychodzi na domową wizytę ksiądz ze słowami: "Babka, a to Ty żyjesz jeszcze?"...

Koniec offtopu...
Stary 2011-06-01, 21:58   #408
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieję, że wszystkich tych, co zamiast leżakowania przed telewizorem grzecznie ida na mszę i sluchają księdza mu ufaja, nie spotka los babci mojej znajomej, do której przychodzi na domową wizytę ksiądz ze słowami: "Babka, a to Ty żyjesz jeszcze?"...
Chamstwo może się trafić wszędzie, u lekarza, u profesora, u księdza. I nie rozumiem określenia "grzecznie idą na mszę" ? Co w tym "grzecznego" niby? To tak jakby mówić, że ktoś grzecznie idzie na koncert, grzecznie do kina. Ot zwyczajna potrzeba, która sprawia satysfakcję. Naprawdę tak ciężko zrozumieć, że niektórzy ludzie naprawdę wierzą i potrzebują kontaktu z bogiem, a instytucja kościoła jest dla nich po prostu narzędziem, w pewien sposób to umożliwiającym, nawet jeśli mają świadomość jej wad...?
Stary 2011-06-01, 23:15   #409
201607231707
Konto usunięte

[QUOTE=wisienka_na_torcie; 27255309]Chamstwo może się trafić wszędzie, u lekarza, u profesora, u księdza. I nie rozumiem określenia "grzecznie idą na mszę" ? Co w tym "grzecznego" niby? To tak jakby mówić, że ktoś grzecznie idzie na koncert, grzecznie do kina. Ot zwyczajna potrzeba, która sprawia satysfakcję. Naprawdę tak ciężko zrozumieć, że niektórzy ludzie naprawdę wierzą i potrzebują kontaktu z bogiem, a instytucja kościoła jest dla nich po prostu narzędziem, w pewien sposób to umożliwiającym, nawet jeśli mają świadomość jej wad...?[/QUOTE]

Nie wiem jak innym, ale mi tak
Stary 2011-06-01, 23:55   #410
Ash
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez normalnyFacet Pokaż wiadomość
kiedys slyszalem od kogos jak to pewnien ksiadz prowadzil spowiedz:

DZiewczyna - prosze ksiedza zgrzeszylam wspolzylam z chlopakiem przed slubem..
Ksiądz - kiedy ten slub?
DZ - za pol roku...
K - kochasz go?
DZ- tak prosze ksiedza to oczywiste..
K - kobieto idz i nie grzesz (chodzilo mu o inne grzechy) a przyjemnosciami to nie zawracaj mi glowy
dokładnie takie podejście ma mój znajomy ksiądz. Do tego mówi, że skoro na 10 przykazań, nie cudzołóż jest dopiero na 6 miejscu, tzn, ze są poważniejsze sprawy, z których należy się spowiadać
Poza tym sam twierdzi, że bliskość fizyczna zbliża ludzi do siebie i że chorym byłoby unikać cielesności w zdrowym związku.
Ktoś tu zarzucił, że księża nie mogą się wypowiadać w takich kwestiach tylko na podstawie przeczytanych książek. Zaręczam, że tekst pt. "dużo czytam" to w większości ściema. Przecież zanim zostaną wyświęceni, mają różne sytuacje, targają nimi emocje, poznają kobiety i w niektórych przypadkach nie dochodzi w ogóle do święceń, a inni jednak odpuszczają kobiety i idą za Bogiem. Ale przecież jest niestety wielu księży, którzy udają świętoszków, a mają dzieci.
Stary 2011-06-02, 00:09   #411
Blondi2989
Blond forever!

Cytat:
Nie wiem jak innym, ale mi tak
To już jest problem Twojej nietolerancji.
Stary 2011-06-02, 01:23   #412
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Ona kruszy łomem ateizmu beton wiary

---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Ash Pokaż wiadomość
dokładnie takie podejście ma mój znajomy ksiądz. Do tego mówi, że skoro na 10 przykazań, nie cudzołóż jest dopiero na 6 miejscu, tzn, ze są poważniejsze sprawy, z których należy się spowiadać
Hmm... 7 przykazanie - nie kradnij. Czy zdaniem tego księdza kradzież jest mniej ważna od cudzołożenia i w zasadzie można ją pominąć?
Ja już pomijam 8 - nie mów fałszywego świadectwa.

W księdze wyjścia dekalog nie jest rozpisany na punkty, to jednolita, pełna treść woli boskiej.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-02, 12:34   #413
Ash
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Ona kruszy łomem ateizmu beton wiary

---------- Dopisano o 01:23 ---------- Poprzedni post napisano o 01:09 ----------

Hmm... 7 przykazanie - nie kradnij. Czy zdaniem tego księdza kradzież jest mniej ważna od cudzołożenia i w zasadzie można ją pominąć?
Ja już pomijam 8 - nie mów fałszywego świadectwa.

W księdze wyjścia dekalog nie jest rozpisany na punkty, to jednolita, pełna treść woli boskiej.
chodzi o to, że do wszystkiego trzeba miec zdrowe podejscie i dystan. nie trzeba dac sie zwariowac. Kiedys kobiety wychodzily za mąż jaką nawet kilkanascie lat, dziś nawet o kilkanaście lat poźniej. wtedy nie bylo problemem utrzymać czystość przedmałżeńską.
związek czy małżeński czy nie trzeba pielęgnować. a bliskość fizyczna jest nieodłącznym elementem związku.
Stary 2011-06-02, 15:05   #414
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
To już jest problem Twojej nietolerancji.
Nie zabraniam nikomu, po prostu tego nie rozumiem
Stary 2011-06-02, 16:34   #415
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zabraniam nikomu, po prostu tego nie rozumiem
No jeszcze tego brakuje, zebyś miała zabraniać...
Nie masz takich potrzeb, to nie rozumiesz. Ja też z resztą nie mam. Moja mama np. nie znosi wody, zwłaszcza głębokiej i ona nie rozumie jak komukolwiek może sprawiać przyjemność pójście na basen czy pływanie. Niby głupi przykład, ale dokładnie tak to działa.
Stary 2011-06-02, 20:34   #416
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
No jeszcze tego brakuje, zebyś miała zabraniać...
Nie masz takich potrzeb, to nie rozumiesz. Ja też z resztą nie mam. Moja mama np. nie znosi wody, zwłaszcza głębokiej i ona nie rozumie jak komukolwiek może sprawiać przyjemność pójście na basen czy pływanie. Niby głupi przykład, ale dokładnie tak to działa.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Stary 2011-06-02, 22:44   #417
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ash Pokaż wiadomość
chodzi o to, że do wszystkiego trzeba miec zdrowe podejscie i dystan. nie trzeba dac sie zwariowac. Kiedys kobiety wychodzily za mąż jaką nawet kilkanascie lat, dziś nawet o kilkanaście lat poźniej. wtedy nie bylo problemem utrzymać czystość przedmałżeńską.
związek czy małżeński czy nie trzeba pielęgnować. a bliskość fizyczna jest nieodłącznym elementem związku.
są pary którym się udaje zachować czystość i wcale nie mają ślubu jako nastolatkowie.
Jednym z fundamentów wiary jest silna wola i samodyscyplina.

Tu nie chodzi o złamanie przykazania, bo "nie mogliśmy się powstrzymać, ale bardzo żałujemy", ale o "co nam ksiądz będzie się wtrącał do naszego bzykanka' - myślę, że to zasadnicza różnica w podejściu do seksu przedmałżeńskiego w religii katolickiej.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 14:19   #418
Szangal1206
Raczkowanie

Eh w moim przypadku jest inaczej. Nie jestem za bardzo za kościołem i jego przekonaniami. Wierzę w Boga na swój sposób. Jestem z moim chłopakiem 7 miesięcy. Były pieszczoty i cała reszta przyjemności, ale bez współżycia. Jesteśmy dla siebie pierwsi. Ale ja boje się tego że jak zaczniemy to robić to on przestanie mnie szanować. I dlatego nie moge się zdecydować. Rozmawiałam z nim na ten temat. Oczywiście mówił że nigdy by sobie czegoś nieodpowiedniego na mój temat nie pomyślał. Kocham go ale nie wiem czy facetom można w tym temacie całkowicie zaufać. Czy potem on nie przestanie sie starać bo bedzie wiedział że mnie już, że tak powiem "zaliczył". Doradźcie coś?
Szangal1206 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-16, 15:09   #419
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szangal1206 Pokaż wiadomość
Eh w moim przypadku jest inaczej. Nie jestem za bardzo za kościołem i jego przekonaniami. Wierzę w Boga na swój sposób. Jestem z moim chłopakiem 7 miesięcy. Były pieszczoty i cała reszta przyjemności, ale bez współżycia. Jesteśmy dla siebie pierwsi. Ale ja boje się tego że jak zaczniemy to robić to on przestanie mnie szanować. I dlatego nie moge się zdecydować. Rozmawiałam z nim na ten temat. Oczywiście mówił że nigdy by sobie czegoś nieodpowiedniego na mój temat nie pomyślał. Kocham go ale nie wiem czy facetom można w tym temacie całkowicie zaufać. Czy potem on nie przestanie sie starać bo bedzie wiedział że mnie już, że tak powiem "zaliczył". Doradźcie coś?
Skoro w ogóle myślisz o nim w ten sposób, to po pierwsze mu współczuję, a po drugie zastanawiam się co to za związek..
Stary 2011-10-16, 15:27   #420
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Szangal1206 Pokaż wiadomość
Były pieszczoty i cała reszta przyjemności, ale bez współżycia. Jesteśmy dla siebie pierwsi. Ale ja boje się tego że jak zaczniemy to robić to on przestanie mnie szanować.
A dlaczego miałby przestać Cię szanować?

Cytat:
Kocham go ale nie wiem czy facetom można w tym temacie całkowicie zaufać.
Oczywiście, że można.
A jak facet przestaje szanować dziewczynę, z którą sypia, to coś jest z nim nie tak Bo nie szanuje dziewczyny za coś, co sam robi.

Cytat:
Czy potem on nie przestanie sie starać bo bedzie wiedział że mnie już, że tak powiem "zaliczył". Doradźcie coś?
Wszystko zależy od tego jak naprawdę wygląda Wasz związek. W związku nie może być tak, że druga osoba jest już "zaklepana" i nieważne co się zrobi, ona zostanie. Jeżeli chłopak ma świadomość, że jesteś z nim dlatego, że Ci na nim zależy, a nie dlatego, że musisz, to na pewno nie uzna, że już jesteś "zaliczona".

Ale skoro masz takie wątpliwości, to na razie wstrzymaj się z seksem pochwowym. Nie ma się co do niego zmuszać
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości