Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-16, 20:26   #1831
śliweńka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
co najllepsze jest na gardło? bo mnie chyba gardło zaczyna boleć, a wolałabym się ustrzec przed przeziębieniem....ratunku
herbatka z miodem

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:22 ----------

znów znalazłam coś fajnego http://allegro.pl /foto-galeria-2-zdjecia-2-odciski-imie-dedykacja-i1855808113.html na to już sama się napaliłam

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 20:28   #1832
kapukat
Zakorzenienie

u mnie takich cudów nie ma... a za wysyłkę zagraniczną czasami więcej wychodzi niż warty towar więc się nie opłaca....
ale dzisiaj wózek widziałam, aż chciałam do kobiety podejść zapytac się gdzie go kupiła bo tutaj w Irlandii takich odjazdowych nie ma - duże cztery koła pąpowane, porządna gondola, dużo miejsca na rzeczy pod wózkiem...i się okazało że to Polka...wiadomo skąd fajne rzeczy się biorą z Polski
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 20:50   #1833
_agata
Zakorzenienie

Jedyny wózek, który mi się podoba i na który jestem w tej chwili zdecydowana to bugaboo cameleon. Ale cena zabija.

Przymierzałam wczoraj spodnie dla ciężarnych w H&M. Póki co mogę sobie je pod pachy naciągać, takie wieeeeeeeeeeeeeelkie.:hah aha: Muszę się męczyć jeszcze w zwykłych, chociaż już coraz ciaśniej mi się robi.
Najwygodniej mi w dresie, a przecież do pracy tak nie pójdę... do tego zimno się robi, dziś rano było -6 stopni. Oby jutro nieco cieplej się zrobiło.
Mam nadzieję, że to ochłodzenie póki co chwilowe, bo jeszcze za wcześnie na takie niskie temperatury...

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 21:04   #1834
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez debesciara Pokaż wiadomość
Chyba jeszcze nie był poruszony ten temat, ale powiedzcie dziewczyny jak u was z seksem a konkretnie chęcią na niego? U mnie brak.. z tym że nigdy nie byłam jakąś szczególną entuzjastką, ale teraz no nic.. zero.. mężu załamany.. W internecie wyczytałam, że to normalne w pierwszym trymestrze, ale sama już nie wiem..

A druga sprawa czy macie irracjonalne obawy przed poronieniem? Ja mam zupełnie nie uzasadnione.. Głupie to, a nie mogę się pozbyć.. ;/
Ja też teraz w ogóle nie mam ochoty na seks Staram się czasem zebrać w sobie i rozkręcić, żeby męża tak nie zostawiać długo bez seksu, ale jest ciężko. Mam nadzieję, że mi to przejdzie, bo to nie jest za fajne...

Ja nie mam obaw odnośnie poronienia (jestem dość "ubezpieczona", bo jadę cały czas na Luteinie i jeszcze biorę takie preparaty na podtrzymanie ciąży). Bardziej się boję o to, żeby dzidziuś był zdrowy i żeby ciąża dobrze przebiegała. Na razie wszystko jest w porządku, ale obawy są i też się ich nie moge pozbyć...

Cytat:
Czyli nie jestem sama, lepiej od razu
Teoretycznie wrodzona ze mnie optymistka.. a tu masz.. chyba taka kobieca natura że się martwimy na zapas.. Zastanawia mnie apropos tej przezorności w patrzeniu na papier toaletowy, czy jak ciąża obumiera to coś niepokojącego widać.. czy dopiero USG. Boże jakie ciężkie tematy zamiast się cieszyć.

Eh.

Odnośnie upławów, też mam obfite, także to chyba rzeczywiście normalne.
Ja się też nieraz zastanawiałam czy są jakieś pierwsze symptomy zbliżającego się ewentualnego poronienia - czy to jest plamienie/krwawienie?

Natomiast co do wydzieliny to ja też muszę chodzić we wkładkach, co prawda nie jest to śluz, ale trochę takiej jakby bezbarwnej i bezzapachowej "wody" ze mnie wypływa, tylko nie wiem czy to nie jest po Luteinie (jak się rozpuszcza), a biorę ją rano i wieczorem dopochwowo, więc praktycznie ona tam cały czas jest i się rozpuszcza.

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2011-10-16 o 21:52
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 21:14   #1835
pestkaxx
Raczkowanie

[QUOTE=rinco;29992390]Ja też teraz w ogóle nie mam ochoty na seks Staram się czasem zebrać w sobie i rozkręcić, żeby męża tak nie zostawiać długo bez seksu, ale jest ciężko. Mam nadzieję, że mi to przejdzie, bo to nie jest za fajne...

Ja nie mam obaw odnośnie poronienia (jestem dość "ubezpieczona", bo jadę cały czas na Luteinie i jeszcze biorę takie preparaty na podtrzymanie ciąży). Bardziej się boję o to, żeby dzidziuś był zdrowy i żeby ciąża dobrze przebiegała. Na razie wszystko jest w porządku, ale obawy są i też się ich nie moge pozbyć...

Ja się też nieraz zastanawiałam czy są jakieś pierwsze symptomy zbliżającego się ewentualnego poronienia - czy to jest plamienie/krwawienie?

Natomiast co do wydzieliny to ja też muszę chodzić we wkładkach, co prawda nie jest to śluz, ale trochę takiej jakby bezbarwnej i bezzapachowej "wody" ze mnie wypływa, tylko nie wiem czy to nie jest po Luteinie (jak się rozpuszcza), a biorę ją rano i wieczorem dopochwowo, więc praktycznie ona tam cały czas jest i się rozpuszcza.

Ja równiez biorę luteinę rano i wieczorem i też muszę nosić wkładkę bo mam upławy i resztki tabletki wyciekaja heh ale jest to do zniesienia

a co do objawów poronienia to czytałam, że raz może to być zwykłe krwawienie, a innym razem najpierw silne bóle brzucha, skurcze a potem krwawienie:-(
pestkaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 21:15   #1836
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Po dwóch dniach zrobiłam test, i okazało się, że to ciąża. Nie spodziewaliśmy się, że uda nam się tak od razu.
Po kilku dniach przyszły mdłości, jakieś 2 tygodnie trwały. Później przeszły i teraz znowu... ale mdłości to dobry objaw. Oznaczają, że wzrasta poziom estrogenów i hormonu hCG w organizmie. Do tego często dochodzi stres.
Dzięki mdłościom wiadomo, że wszystko w porządku.
No i warto dodać, że nie jedzenie nie jest dobrym sposobem. Bo uczucie głodu i pustki w żołądku jeszcze bardziej nasilają mdłości.

Także dziewczyny - jeść, jeść, jeść.
Nie do konca czasem kobieta w ciazy nie ma wogole mdlosci a wszystko z ciaza przebiega wporzadku

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Bierzesz Luteinie tak na wszelki wypadek? czy gin Ci polecil?

Napewno wszystko z naszymi dzieciaczkami bedzie dobrze

My dzisiaj na obiad bedziemy wcinac KFC mniammm
a jutro wolne .. bede pewnie spac do 11 znowu

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 21:58   #1837
rinco
Wtajemniczenie

Kurcze, coś mi zjadło kawałek wcześniejszego posta, na szczęście zrobiłam sobie Ctrl+V wcześniej, więc się uchował - wklejam poniżej

Cytat:
Napisane przez pestkaxx Pokaż wiadomość
A mam pytanko wcześniej bardzo lubiłam słodycze, a teraz przeszła mi ochotamiała może któraś z Was tak??
Ja tak mam Właśnie ok. 6-7 tygodnia kompletnie mi zniknęła ochota na słodycze (a wcześniej zawsze miałam STRASZNĄ), choć czasem mam jakieś takie zrywy, że mnie ciągnie na coś słodkiego, ale to rzadko, tak gdzieś raz na tydzień.

Dziewczyny wracając jeszcze do tych badań przezierności, to czy to się robi na USG 3D?? Bo mój gin ma chyba tylko takie zwykłe USG, a ma mi to badanie robić na następnej wizycie za 3 tyg. Czy będzie coś widać?

W ogóle widziałam się dziś z bratową mojego męża i jak jej powiedziałam jakiego gina wybrałam do prowadzenia ciąży to mi zaczęła go odradzać, bo się okazało, że ona też do niego w ciąży chodziła (3 lata temu) i podobno nie wykrył jej zatrucia ciążowego przed porodem i w ogóle trochę olał sprawę, strasznie byli ze szwagrem na niego wkurzeni i mają złe wspomnienia. No i trochę się zestresowałam. Ona mi polecała inną ginkę, ale ja jej kompletnie nie znam. Najchętniej to bym została przy moim ginie w Krakowie, u którego się od roku leczyłam, który mnie zna i któremu ufam (jest świetny), ale do Krakowa mam 80km i nie chcę tam rodzić, myślałam, że będę chodzić do niego tylko do ciąży, a jak już zajdę w ciążę to znajdę sobie kogoś u mnie w mieście - tak też zrobiłam, ale teraz to już się zastanawiam czy mi ten z Krakowa by lepiej nie poprowadził ciąży, tylko wtedy by mi pasowało rodzić też u niego, że nie wspomnę o comiesięcznych wyjazdach do Krakowa. No i mam zgryza, a nie chcę chodzić do dwóch ginów rownocześnie, bo oba są prywatnie... Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość

Luteinę mi gin polecił. Wcześniej zawsze brałam w II fazie każdego cyklu, więc jak tylko odkryłam, że jestem w ciąży to od razu zadzwoniłam do gina i spytałam czy mam dalej ją brać, a on powiedział, że tak. Miałam przerwę 3 dniową tylko wtedy, a od tego czasu już cały czas biorę. Ostatnio jak byłam u drugiego gina to też potwierdził, że mam brać, bo podobno mam miękką szyjkę czy coś w tym stylu (nie znam się na tym).

Ale Ci dobrze, ja niestety jutro pobudka do pracy gdzieś tak o 5.30, bo muszę jeszcze przed pracą rano coś załatwić - załamka...
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 22:16   #1838
kism
Wtajemniczenie

Ech, zostawić Was same na chwilę, a tu już 2 strony przybywa

Dziewczyny, po pierwsze... Widzę, że niektóre z Was nie czytały wątku i nie wiedzą, jak wygląda sprawa z listą u nas na wątku, więc pozwolę sobie na małe ogłoszenie:

Aktualna lista mamuś z naszego wątku jest w 293 poście (a link do niego w moim podpisie) - tam codziennie (sporadycznie co drugi dzień) dopisuję wszystkie nowe mamy, nie tylko te, które wyślą mi pw, ale też te, które po prostu witają się na wątku. Nie ma technicznie takiej możliwości, żebym edytowała post nr 1 napisany przez Wiktorynkę, która to niestety została aniołkową mamą i nie udziela się w wątku z powodów oczywistych. W miarę możliwości, najczęściej co 2-3 dni aktualizuje ona listę w pierwszym poście, kopiując ją z tej, którą ja prowadzę na bieżąco.

Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne
debesciara, lijuana, jesteście na liście, odkąd pojawiłyście się na wątku.

pestkaxx, witaj

Cytat:
Czyli nie jestem sama, lepiej od razu
Teoretycznie wrodzona ze mnie optymistka.. a tu masz.. chyba taka kobieca natura że się martwimy na zapas.. Zastanawia mnie apropos tej przezorności w patrzeniu na papier toaletowy, czy jak ciąża obumiera to coś niepokojącego widać.. czy dopiero USG. Boże jakie ciężkie tematy zamiast się cieszyć.
debesciarko, kurcze, z jednej strony po to tu mamy siebie, żeby móc o wszystko zapytać, ale z drugiej proszę, nie roztrząsaj już tak tego Staraj się myśleć pozytywnie i słać same pozytywne fluidy do brzuszka. Owszem, jeśli pojawia się ból brzucha, a do tego plamienie/krwawienie, to jak najbardziej trzeba udać się szybko do lekarza lub na IP, ale niestety niejednokrotnie # zaczyna się bez żadnych wcześniejszych symptomów. Nie ma żadnej reguły, nie będę już tu wyliczać możliwych scenariuszy, bo jest ich mnóstwo

Cytat:
Powaznie? To maz za mna chodzi kiedybedzie wiadomo czy chlopczyk czy dziewczynka a ja mu gadam ze kolo lutego dopiero
zaaaabcia, poważnie, tak to u mnie było Choć też może się zdarzyć, że dzidziuś tak się ułoży, że nie widać. I pewnie to zależy też od jakości sprzętu i doświadczenia lekarza. Ja wtedy chodziłam do lekarza w szpitalu w Krakowie, gdzie ponoć był jeden z kilku najnowocześniejszych aparatów usg. Także to nie jest reguła, że w 13 tc dowiadujesz się płci. Bardziej pewne jest koło 20 tc Jak uda Ci się dowiedzieć wcześniej, to powiesz tż, że mieliście szczęście

Cytat:
Napisane przez pestkaxx Pokaż wiadomość
Dzieki za odp, ja od początku nastawiam się na chłopca już mam imię, które od dawna mi się podoba ciesze sie ze nie mam objawów, bo chcę pracować ile będe mogła, a zaświadczenie w pracy mogę dać już po dwóch miesiącach?bo chcę na nast wizycie wziąść, bo trochę dźwigam w pracy i wolę nie ryzykować
Cytat:
Napisane przez mala77 Pokaż wiadomość
Jeśli masz umowę na czas nieokreślony to możesz zaświadczenie o ciąży w dniu, w którym się o niej dowiadujesz dać. Kobieta jest chroniona od pierwszego dnia ciąży. Nie wiem jak jest z umowami czasowymi.
pestkaxx, absolutnie nic nie dźwigaj
Kobiety w ciąży nie wolno zwolnić za to, że jest w ciąży! Jedyna metoda to dyscyplinarka.
Przy umowie na cz. nieokreślony, to w ogóle wiadomo jest "luz blues".
Na cz. określony - masz ochronę OD RAZU, nie można Cię zwolnić z pracy w ogóle w trakcie trwania umowy, nawet przed upływem 3 mies ciązy. Ale jeśli umowa kończy się, tzn. jej czas trwania mija przed upływem 3 mies. ciąży (w prawie rozumianego jako 12 tc), to po prostu pracodawca może nie dać Ci następnej.
Przy umowie na okres próbny powyżej 1 mies. jest jak wyżej, o ile się nie mylę.
Przy umowie na zastępstwo można zwolnić kobietę w ciąży jedynie wtedy, kiedy wraca pracownik, którego zastępowała, wcześniej nie. Poza tym ma taką samą ochronę w sprawie dźwigania, komputera, zwolnień na badania, itd...
Tak więc warto moim zdaniem mówić o ciąży w pracy przed upływem 3 mies., żeby nie musieć dźwigać, długo stać, pracować przed kompem, robić nadgodzin, itp. Chyba, że komuś się kończy umowa na cz. określony np. w 10 tc i czeka, żeby dostać następną
To moja wiedza wyniesiona z wertowania googla, mam nadzieję, że się komuś przyda, bo już parę razy była mowa o tym, co przy danej umowie o pracę. Jak się gdzieś mylę, to proszę o poprawkę.

Cytat:
Napisane przez Freya_85 Pokaż wiadomość
Nie wiem jak przeżyję jutrzejszy dzień: z rana czeka nas wizyta w banku, potem u notariusza, a na koniec u dewelopera. I to wszystko będę musiała przeżyć na czczo, bo potem chcę jechać na badania krwi. Masakra. Najchętniej to zawinęłabym się w kołdrę i poprosiła kogoś, żeby mnie litościwie dobił.
Freya, toż to będzie męczarnia dla Ciebie Poważnie nie da rady, żebyś przed tym wszystkim lub w inny dzień zrobiła badania?

Cytat:
Nie ma się co nakręcać. Trzeba na siebie uważać, ale jeśli wszystko jest w porządku, to nie można przesadzać z ostrożnością.
Nie dźwigać, nie przeziębić się, dbać o higienę... Ot wsio

Po kilku dniach przyszły mdłości, jakieś 2 tygodnie trwały. Później przeszły i teraz znowu... ale mdłości to dobry objaw. Oznaczają, że wzrasta poziom estrogenów i hormonu hCG w organizmie. Do tego często dochodzi stres.
Dzięki mdłościom wiadomo, że wszystko w porządku.
agatko, o wielu sprawach mądrze piszesz i zgadzam się z Tobą tak jak np. powyżej z dbaniem o siebie ale z mdłościami zgodzić się nie mogę. Zwykle po takich informacjach na ciążowych wątkach wybucha "fala paniki" u tych, które mdłości nie mają. Pisałam już o tym kilka razy, ale napiszę jeszcze raz - nie miałam mdłości ani w dwóch ciążach, które poroniłam, ani tak samo w ciąży z synem, którą donosiłam do 42 tc. Teraz też tylko kilka razy zrobiło mi sie niedobrze. Po prostu jestem takim niemdłościowym typem Mdłości mogą świadczyć o tym, że ciąża się dobrze zagnieżdża i że tworzy się łożysko, ale nie dają gwarancji, że zarodek jest zdrowy

Cytat:
co najllepsze jest na gardło? bo mnie chyba gardło zaczyna boleć, a wolałabym się ustrzec przed przeziębieniem....ratunku
Ja polecam płukanie solą bocheńską. Mleko z dodatkami też jak najbardziej, ale to chyba ogólnie na przeziębienie a sól działa miejscowo. Słone to jak cholera, ale działa

Cytat:
W ogóle widziałam się dziś z bratową mojego męża i jak jej powiedziałam jakiego gina wybrałam do prowadzenia ciąży to mi zaczęła go odradzać, bo się okazało, że ona też do niego w ciąży chodziła (3 lata temu) i podobno nie wykrył jej zatrucia ciążowego przed porodem i w ogóle trochę olał sprawę, strasznie byli ze szwagrem na niego wkurzeni i mają złe wspomnienia. No i trochę się zestresowałam. Ona mi polecała inną ginkę, ale ja jej kompletnie nie znam.
rinco, a kogo Ci bratowa poleca? Może ja znam i dodam moją opinię? Ja też bym najchętniej jeździła do Krakowa tam, gdzie z synem chodziłam i rodziłam (wtedy mieszkałam w Kr), ale nie biorę takiej opcji pod uwagę, takie jeżdżenie jest bez sensu, szkoda sił, czasu i pieniędzy moim zdaniem. Teraz chodzimy zwykle raz w miesiącu do gina, ale potem chodzi się co 2 tyg. a pod koniec nieraz i co tydzień
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 22:21   #1839
Ewunia_1984
Zadomowienie

Ślimaczku, Ty masz jutro badanie genetyczne???
Podobno można to nagrać na płytę.

Co do sexu to o nim nawet nie myślę bo mi lekarz zabronił więc poszcze już 6tydzień. Za niedługo kończę pierwszy trymestr i będę mogła wrócić do sexu , ale pewnie to będzie dupa a nie sex bo będę się bała o dzieciaczka. Będę musiała lekarza wypytać o każdy szczegół. Oczywiście już wyczytałam, że penetracja nie powinna być za głeboka, że kobieta nie powinna szczytować itd...itd...

Kism, jak będziesz robiła poprawki na pierwszej stronie to prosiłabym żebyś zmieniła mój tp na 12 maja
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-16, 22:38   #1840
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Będę musiała lekarza wypytać o każdy szczegół. Oczywiście już wyczytałam, że penetracja nie powinna być za głeboka, że kobieta nie powinna szczytować itd...itd...
Ewunia, gdzie Ty to czytałaś? Jak są jakiekolwiek wątpliwości co do ciąży, to oczywiście nie powinno seksu być w ogóle w żadnej postaci, ale przy zdrowej ciąży dozwolone jest wszystko, przy czym kobiecie jest wygodnie i co sprawia jej przyjemność Przy orgaźmie dziecko odczuwa jedynie kołysanie, a endorfiny które tworzą się w organiźmie matki też przecież pozytywnie na nie wpływają
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 07:00   #1841
Olik23
Raczkowanie

GG do Olik23

Łał! Weekend mnie nie było i tyle do nadrabiania! Szalejecie ciężaróweczki

Ja dziś jadę do pracy poinformować o ciąży i L4 dostarczyć. W nocy normalnie śniła mi się reakcja w pracy i aż się boję No nic co ma być to będzie.

Jeśli chodzi o seks, to ja nawet mam ochotę, tylko mój mąż się zbuntował (o taki szalony egzemplarz mam powiedział, że dopiero jak pójdzie ze mną na wizytę i dostanie zielone światło od gina, to ten teges będziemy mogli

Miłego dnia i trzymam kciuki za wszystkie wizyty (śliweńka Ty chyba dziś usg masz?)
Olik23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 07:15   #1842
Maloka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olik23 Pokaż wiadomość

Ja dziś jadę do pracy poinformować o ciąży i L4 dostarczyć. W nocy normalnie śniła mi się reakcja w pracy i aż się boję No nic co ma być to będzie.

Jeśli chodzi o seks, to ja nawet mam ochotę, tylko mój mąż się zbuntował (o taki szalony egzemplarz mam powiedział, że dopiero jak pójdzie ze mną na wizytę i dostanie zielone światło od gina, to ten teges będziemy mogli

Miłego dnia i trzymam kciuki za wszystkie wizyty (śliweńka Ty chyba dziś usg masz?)
Trzymam kciuki za reakcję w pracy .

Ja też dzisiaj do lekarza i boję się jak ch...a .
Źle dzisiaj spałam, poza tym musiałam wstawać o 4:00 bo Tż do W-wy jechał i już nie poszłam spać, za to zaczynam mieć zmienność nastrojów.

Poza tym idę do pracy po kilku wolnych dniach i też się stresuję co będzie. Wizytę mam dopiero po pracy, na 17:20, jak ja wytrzymam do tego czasu.

Moja beta z czwartku wynosiła 776 mIU/ml, co według norm wskazuje 5-6 tydzień.

Jaka zestresowana jestem .

No to trochę Wam pomarudziłam z rana .
Maloka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 07:19   #1843
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny
Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Ewunia, gdzie Ty to czytałaś? Jak są jakiekolwiek wątpliwości co do ciąży, to oczywiście nie powinno seksu być w ogóle w żadnej postaci, ale przy zdrowej ciąży dozwolone jest wszystko, przy czym kobiecie jest wygodnie i co sprawia jej przyjemność Przy orgaźmie dziecko odczuwa jedynie kołysanie, a endorfiny które tworzą się w organiźmie matki też przecież pozytywnie na nie wpływają
Zgadzam się z kism i potwierdzam jej słowa. A teraz dorzucę coś od siebie Dziewczyny moje kochane nie warto wierzyć we wszystko co piszę w internecie i się nakręcać. Wszystko jest dla ludzi, nawet dla kobiet w ciąż, chyba że mamy na 100% potwierdzone, że nie, czyli np alkohol czy też brak seksu przy ciąży zagrożonej.

Co do obawy o poronienie to powiem tak, cieszcie się tym, że jest fasolka w brzuszku i odpędźcie czarne myśli bo Wy się niepotrzebne stresujecie i dzidziolek też. Wiadomo, że każda z nas drży o zdrowie maluszka ale na niektóre rzeczy nie mamy wpływu więc lepiej ich nie przyciągać czarnymi myślami. Cieszcie się tym okresem bo jest najpiękniejszy w życiu, nosicie pod sercem nowe życie

A ja ze swojej strony będę Wam zazdrościła tej pierwszej ciąży, że to wszystko przed Wami bo to magiczny czas. No i zalecenie od doświadczonej koleżanki odpoczywajcie ile wlezie i korzystajcie z tej możliwości że możecie bo potem odpoczynek jest tylko wtedy kiedy maluch też odpoczywa

Cytat:

Olik ja pamiętam, że zanim poinformowałam w pracy o ciąży (gdzie szefowe wiedziały, że sie staramy) to nawiedzała mnie co noc seria koszmarów o tym jak to przyjęły. Rzeczywistość okazała się bardziej łaskawa.

Co do seksu to mnie też odrzuca, jakoś nie mam ochoty na nic. Najchętniej bym spała i spała, i nie wiem czy to efekt ciąży czy też nieprzespanych nocy przez Oliwkę.

Wczoraj powiedzieliśmy rodzicom jednym i drugim no i reakcja była taka jakiej się spodziewaliśmy. Moi nie byli zachwyceni, mieli niewyraźne miny i pewnie w duchu albo między sobą stwierdzili, że jesteśmy nieodpowiedzialni. No cóz, ich sprawa, najważniejsze, że ja po pierwszym szoku ochłonęłam i teraz bardzo się cieszę Za to teście bardzo mile mnie zaskoczyli bo wsparli nas duchowo i potwierdzili, że nie ma co się bać i że damy sobie radę. I tego się trzymajmy

Dzisiaj dzwonię się zapisać do gina, ciekawe na kiedy ma terminy, pewnie z miesiąc sobie poczekam
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 07:27   #1844
kapukat
Zakorzenienie

dzień dobry - ale tutaj ranne ptaszki - a ja się przeziębiłam, ale na początek postanowiłam wypróbować sól i mleko z miodem i z cytryną, jak nie przejdzieew ciągu najbliższych dni to do lekarza, a najgorsze jest to że w czwartek mam prawdopodobnie przeprowadzkę - cholera, co prawda nowy dom jest dużo cieplejszy, ale ganianie i pakowanie teraz to dla mnie udręka... super perspektywa
Wszystkim dzisiaj wizytującym lekarza - trzymam kciuki za dobre wieści
Stary 2011-10-17, 08:03   #1845
mala77
Zakorzenienie

Dzieńdoberek w ten mroźny poranek.
Cytat:
Napisane przez aneczka240 Pokaż wiadomość
Nasza na szczęście nie załatwia się pod wpływem stresu. Raz się tylko zesikała w samochodzie na męża kurtkę jak miała rujkę. Jak początkowo z nią jeździliśmy, to po prostu była w smyczy na moich kolanach, ewentualnie pod fotelem. W sierpniu zrobiliśmy jej sterylizację u rodziców (różnica cen: 120 zł ), więc nie chcieliśmy, żeby jej było niewygodnie w podróży, kiedy kilka dni po zabiegu wracaliśmy do Gdańska i tak kupiliśmy transporterek.
Tak właśnie myślę, że w środę pojadę do przychodni i po prostu zapytam, czy potrafią odczytać te wyniki.
Nie strasz mnie, bo dziś jest 7t5d - mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, bo wizyta dopiero za miesiąc.

O mamo, ja na razie żadnych takich snów nie mam i nie chcę mieć.
Prowadząca też mnie czasem denerwuje, ale w sumie mówią w programie o ciekawych rzeczach, więc mogę ją przeboleć Najbardziej śmieszą mnie jej scenki, gdzie ona prowadzi jakby wywiad z samą sobą tylko w przebraniu

Mi na początku tj. ok. 5t przeszła ochota na słodycze, a w zamian jadłam pizze i podobne produkty. Teraz czasem słodkie skubnę, ale nie żebym pochłonęła np. tabliczkę czekolady na raz, jak przed ciążą.

Ja też tak mam. I cały czas myślę, czy maluch jeszcze tam jest, czy bije serduszko, czy jest wszystko w porządku.
Już bagietka upieczona, sos czosnkowy zrobiony, więc zaraz siadam do kolacyjki, wypiję herbatkę, potem mleczko gorące i idę spać, bo jutro znów na badania i to jeszcze daleko ode mnie, więc pewnie utkniemy w korku I może jutro od razu pojadę do ginki, jak będą wyniki i niech powie, co dalej z tą toxo.
Miłego wieczorku Mamusie
Spokojnie. Nic się nie bój. Ja napisałam tylko, że to moja granica /bardziej psychiczna chyba/

Cytat:
Jeśli masz katar to możesz stosować sól morską w spreju. A może tradycyjne inhalacje?

Pół nocy dzisiaj nie spałam. Zasnęłam ok 2,30 i od 6 już znowu nie śpię. Ki czort
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 08:15   #1846
kapukat
Zakorzenienie

no właśnie chciałam zapytać czemu - nie katar a gardło boli jak cholera, właśnie wyparzyłam sobie je w szałwi a te raz mleko z miodem.... tak czy siak wolałabym zostać dzisiaj w domu, ale nie mogę bo papiery do odebrania mam które pilnie muszę wysłać
Stary 2011-10-17, 08:18   #1847
martita_891
Zadomowienie

Cześć. Strasznie dużo nadrukowałyście przez weekend. My w sobotę celebrowaliśmy pierwsze urodziny syna a niedzielę spędziliśmy u teściów. Weekend staramy spędzać aktywniej czy rodzinnie więc pewnie w każdy poniedziałek czeka mnie nadrabianie.
Mam dziś drugie usg żeby sprawdzić czy serduszko poprawnie bije.

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
martita_891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 08:22   #1848
kapukat
Zakorzenienie

ja już wczoraj pisałam że uciekłam z USG bo mi lekarz chciał zrobić przezierność karku, a ja zdecydowanie nie chcę wiedzieć - co ma byc to i tak będzie, nie planowałam ciąży, nic o niej nie wiedziałam, brałam leki w tym czasie na inną chorobę więc nie będę się stresować i tyle
Stary 2011-10-17, 08:27   #1849
niuniuniau
Zadomowienie

Ja właśnie się dodzwoniłam do przychodni i chcieli mnie zapisać na 29 listopada Poryło, że tak powiem. Znalazła mi termin na jutro na 9,40. I tak pewnie za dużo mi nie powie bo licząc od daty ostatniej miesiączki to co najwyżej 6 tydzień.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 08:48   #1850
śliweńka
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie takich cudów nie ma... a za wysyłkę zagraniczną czasami więcej wychodzi niż warty towar więc się nie opłaca....
ale dzisiaj wózek widziałam, aż chciałam do kobiety podejść zapytac się gdzie go kupiła bo tutaj w Irlandii takich odjazdowych nie ma - duże cztery koła pąpowane, porządna gondola, dużo miejsca na rzeczy pod wózkiem...i się okazało że to Polka...wiadomo skąd fajne rzeczy się biorą z Polski

Cytat:
Jedyny wózek, który mi się podoba i na który jestem w tej chwili zdecydowana to bugaboo cameleon. Ale cena zabija.

Przymierzałam wczoraj spodnie dla ciężarnych w H&M. Póki co mogę sobie je pod pachy naciągać, takie wieeeeeeeeeeeeeelkie.:hah aha: Muszę się męczyć jeszcze w zwykłych, chociaż już coraz ciaśniej mi się robi.
Najwygodniej mi w dresie, a przecież do pracy tak nie pójdę... do tego zimno się robi, dziś rano było -6 stopni. Oby jutro nieco cieplej się zrobiło.
Mam nadzieję, że to ochłodzenie póki co chwilowe, bo jeszcze za wcześnie na takie niskie temperatury...
jakie ceny spodni są w h&m?i są np. materiałowe?

Cytat:
Nie do konca czasem kobieta w ciazy nie ma wogole mdlosci a wszystko z ciaza przebiega wporzadku

ja bym zjadła takiego twistera

Cytat:
Kurcze, coś mi zjadło kawałek wcześniejszego posta, na szczęście zrobiłam sobie Ctrl+V wcześniej, więc się uchował - wklejam poniżej

Ja tak mam Właśnie ok. 6-7 tygodnia kompletnie mi zniknęła ochota na słodycze (a wcześniej zawsze miałam STRASZNĄ), choć czasem mam jakieś takie zrywy, że mnie ciągnie na coś słodkiego, ale to rzadko, tak gdzieś raz na tydzień.

Dziewczyny wracając jeszcze do tych badań przezierności, to czy to się robi na USG 3D?? Bo mój gin ma chyba tylko takie zwykłe USG, a ma mi to badanie robić na następnej wizycie za 3 tyg. Czy będzie coś widać?

W ogóle widziałam się dziś z bratową mojego męża i jak jej powiedziałam jakiego gina wybrałam do prowadzenia ciąży to mi zaczęła go odradzać, bo się okazało, że ona też do niego w ciąży chodziła (3 lata temu) i podobno nie wykrył jej zatrucia ciążowego przed porodem i w ogóle trochę olał sprawę, strasznie byli ze szwagrem na niego wkurzeni i mają złe wspomnienia. No i trochę się zestresowałam. Ona mi polecała inną ginkę, ale ja jej kompletnie nie znam. Najchętniej to bym została przy moim ginie w Krakowie, u którego się od roku leczyłam, który mnie zna i któremu ufam (jest świetny), ale do Krakowa mam 80km i nie chcę tam rodzić, myślałam, że będę chodzić do niego tylko do ciąży, a jak już zajdę w ciążę to znajdę sobie kogoś u mnie w mieście - tak też zrobiłam, ale teraz to już się zastanawiam czy mi ten z Krakowa by lepiej nie poprowadził ciąży, tylko wtedy by mi pasowało rodzić też u niego, że nie wspomnę o comiesięcznych wyjazdach do Krakowa. No i mam zgryza, a nie chcę chodzić do dwóch ginów rownocześnie, bo oba są prywatnie... Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?

Luteinę mi gin polecił. Wcześniej zawsze brałam w II fazie każdego cyklu, więc jak tylko odkryłam, że jestem w ciąży to od razu zadzwoniłam do gina i spytałam czy mam dalej ją brać, a on powiedział, że tak. Miałam przerwę 3 dniową tylko wtedy, a od tego czasu już cały czas biorę. Ostatnio jak byłam u drugiego gina to też potwierdził, że mam brać, bo podobno mam miękką szyjkę czy coś w tym stylu (nie znam się na tym).

Ale Ci dobrze, ja niestety jutro pobudka do pracy gdzieś tak o 5.30, bo muszę jeszcze przed pracą rano coś załatwić - załamka...
jak dla mnie sama powinnaś wiedzieć do którego lekarza chcesz chodzić, mi też teściowa się wpier..... w mojego gina ale nie zmienię go bo ktoś mi każe

Cytat:

no tak dziś wizyta

Cytat:
Napisane przez kapukat;29996083[B
]ja już wczoraj pisałam że uciekłam z USG[/B] bo mi lekarz chciał zrobić przezierność karku, a ja zdecydowanie nie chcę wiedzieć - co ma byc to i tak będzie, nie planowałam ciąży, nic o niej nie wiedziałam, brałam leki w tym czasie na inną chorobę więc nie będę się stresować i tyle
przypomniał mi się mój tata który uciekł od dentysty

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-17, 08:56   #1851
kapukat
Zakorzenienie

to niezłe terminy macie tam

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

no widzisz jaką jestem agentką uciekać od lekarza...wszyscy się ze mnie smieją
Stary 2011-10-17, 08:58   #1852
lijuana
Raczkowanie

Dzień dobry nie wiem jak u was ale w świętokrzyskim dzisiaj piękny dzień . Dziewczyny mam pytanie od kiedy się kupuje czy można kupować ciuszki wózki i takie tam?? jestem troche przesądna ale z drugiej strony tak już bym chciała móc wybierać to wszystko no czasami nie mogę sie powstrzymać przed wejściem do sklepu z wózkami

Kapukat hi hi

Edytowane przez lijuana
Czas edycji: 2011-10-17 o 08:59
lijuana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 09:02   #1853
kapukat
Zakorzenienie

to co mówią to jakoś tak koło 8 miesiaca, bo w 9 nie masz czasu na to... ja nie kupuję nie z przesądu, tylko jakoś nie mam weny na to wszystko.
Stary 2011-10-17, 09:04   #1854
śliweńka
Zakorzenienie

my koło 7, 8 miesiąca zaczniemy wózka szukać

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2011-10-17, 09:09   #1855
martita_891
Zadomowienie

Cytat:
ja już wczoraj pisałam że uciekłam z USG bo mi lekarz chciał zrobić przezierność karku, a ja zdecydowanie nie chcę wiedzieć - co ma byc to i tak będzie, nie planowałam ciąży, nic o niej nie wiedziałam, brałam leki w tym czasie na inną chorobę więc nie będę się stresować i tyle
Ja bym nie uciekła z tak ważnego badania, teraz choroba nic nie oznacza bo u dziecka można rozpocząć leczenie jeszcze w łonie matki a lekarze wiedzą czy po porodzie dziecko musi mieć opiekę specjalistów i wtedy kierują do danej kliniki i problemu nie ma. Bez leczenia może być inaczej. Takie badanie nie służą temu żeby powiedzieć - ma pani chore dziecko, przykro mi - do widzenia. Tu chodzi o wady, które można zatrzymać i leczyć.

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Cytat:
Napisane przez lijuana Pokaż wiadomość
Dzień dobry nie wiem jak u was ale w świętokrzyskim dzisiaj piękny dzień . Dziewczyny mam pytanie od kiedy się kupuje czy można kupować ciuszki wózki i takie tam?? jestem troche przesądna ale z drugiej strony tak już bym chciała móc wybierać to wszystko no czasami nie mogę sie powstrzymać przed wejściem do sklepu z wózkami

Kapukat hi hi
Ja proponuję 6 najpóźniej 7 miesiąc żeby kompletować wyprawkę w całości, jedynie z zakupem wózka poczekać żeby gwarancja nie leciała. ja ubranka kupowałam wcześniej

SYNEK

I ZNÓW SERCA MAM DWA
martita_891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 09:21   #1856
kapukat
Zakorzenienie

decyzję podjęlam - nie cofnę jej - nie chcę przechodzić takiego badania, nikogo nie zmuszam do jego porzucenia. Ale skoro nie skończyłam 35 lat a w żadnej ze stron nie było problemów genetycznych to nie będę sobie fundować dodatkowego stresu. Już wystarczająco stresuje mnie to że jestem w ciązy
Stary 2011-10-17, 09:21   #1857
aneczka240
Wtajemniczenie

Cytat:
dzień dobry - ale tutaj ranne ptaszki - a ja się przeziębiłam, ale na początek postanowiłam wypróbować sól i mleko z miodem i z cytryną, jak nie przejdzieew ciągu najbliższych dni to do lekarza, a najgorsze jest to że w czwartek mam prawdopodobnie przeprowadzkę - cholera, co prawda nowy dom jest dużo cieplejszy, ale ganianie i pakowanie teraz to dla mnie udręka... super perspektywa
Wszystkim dzisiaj wizytującym lekarza - trzymam kciuki za dobre wieści
Ja też jestem lekko przeziębiona. Wczoraj zaaplikowałam sobie porządną dawkę czosnku, wieczorem mleko z miodem i od rana się troszeczkę lepiej czuję. Zaraz pójdę do apteki po sól morską w sprayu, bo lekki katar mam. Jeszcze myślę nad maścią majerankową do smarowania pod nosem, ale zapytam panią w aptece czy można ją stosować w ciąży. A tak to wieczorem sobie zrobię kominek z podgrzewaczem i inhalację miętową.
Cytat:
Napisane przez mala77 Pokaż wiadomość
Dzieńdoberek w ten mroźny poranek.

Spokojnie. Nic się nie bój. Ja napisałam tylko, że to moja granica /bardziej psychiczna chyba/

Jeśli masz katar to możesz stosować sól morską w spreju. A może tradycyjne inhalacje?

Pół nocy dzisiaj nie spałam. Zasnęłam ok 2,30 i od 6 już znowu nie śpię. Ki czort
Ja też sobie wyznaczyłam taką jakby granicę: jak będzie serduszko słychać, to znaczy, że jest maleństwo i jest dobrze, a teraz chyba kolejną, że jak do 10t się nic nie zdarzy złego (tfu tfu na psa urok), to też będzie dobrze.

Ja już dziś od rana na nogach. Pojechaliśmy z mężem do akademii medycznej na kolejne pobranie i znów 220 zł poszło. Dobrze, że teściowa przyjeżdża, to troszkę pieniędzy nam pożyczy, bo nie wiem, czy dociągniemy do kolejnej wypłaty Na same badania i wizyty poszło ponad 500 zł Dobrze, że mieliśmy dość duży zwrot za wodę, to czynsz mniejszy przez 3 miesiące płacimy.
Zaraz zjem jajko na twardo, bo znów czuję, że nachodzi faza akcji zwrotnej. I dziś cały dzień w wyrku leżę - nie ma bata, nie ruszam się, chyba że jedynie zjeść i do wc
Miłego dzionka

15

aneczka240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 09:26   #1858
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lijuana Pokaż wiadomość

Kapukat hi hi

ja też nie mogę - ale z innego powodu - bo szukam takiego jak mogłabym kupić w Polsce, 4 pompowane koła o takich samych rozmiarach, z porządnym kojcem i potem spacerówką. Tutaj są tak wymyślne, że mi się smiac chce jak widze czasami te dzieci zwisajace z wozkow.... no ale coz - cenowo tez nie jest najlepiej - dobre kosztuja od 1000 euro w gore, gowniane trzymaja sie na poziomie 400euro... zatem chodze i moze w ktoryms sklepie wreszcie sie natkne na normalny - zobaczymy
Stary 2011-10-17, 09:34   #1859
katka_19
Wtajemniczenie

Witam Was Dziewczyny,
powiedzcie mi ile płaciłyscie za badania, które gin zlecił Wam po pierwszej wizycie?

katka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-17, 09:36   #1860
śliweńka
Zakorzenienie

tylko downa nie wyleczysz martita, jedynie będziesz mogła przygotować się psychicznie

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018

Edytowane przez śliweńka
Czas edycji: 2011-10-17 o 09:40
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości