Aparaty ortodontyczne cz. XI - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-18, 21:40   #3451
olix6
Raczkowanie

GG do olix6
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

Ból jest do zniesienia, tylko najgorsza jest zmiana drucika, bo wtedy boli od nowa :/

Aparatka od 3.02.2011
=>
olix6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-18, 22:15   #3452
tr13823
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
To, czego najbardziej się bałam przed założeniem aparatu, to właśnie, że będę musiała wyrywać jakiegoś zęba. A przysięgam - prędzej bym pająka wzięła do ręki (brrrrr....) niż dała sobie wyrwać coś (a pająków boję się panicznie). Na szczęście obeszło się bez tego. A za Ciebie trzymam kciuki i wspieram Cię wirtualnie!!!

A dziś postanowiłam przypomnieć swoje 30-stoletnie zęby: tam, gdzie są krzywe, to w dniu założenia aparatu, tam, gdzie trochę prostsze, to z wczoraj Górę noszę już prawie 14 miesięcy. Dół od maja zdaje się, niestety nie widzę tam żadnych spektakularnych efektów, poza spektakularnym osadem...bleee! To chyba od papierosów, bo ani kawy nie piję, ani pepsi nałogowo jak kiedyś, zeby myję praktycznie po każdym posiłku, a jednak ten paskudny osad jest. Na górze niby też, ale na dole to jakaś masakra, a aparat mam tam o wiele krócej...

Mam jeszcze problem z moją górną szóstką. Boję się bardzo, że coś mi się z nią złego dzieje, gdzieś tam pod pierścieniem. Bo mnie boli. Aczkolwiek nie boli mnie sam ząb, tylko bardziej...no nie wiem jak to ująć - korzenie? Bo mnie boli jak sobie dotknę dziąsła powyżej zęba. Mam w nim spore wypełnienie i teraz wkręcam sobie, że pewnie było źle zrobione i teraz mi się psuje od środka i robi się stan zapalny i jak zdejmę aparat to znowu trzeba będzie zęba ratować, leczyć kanałowo, odbudowywać albo co gorsza wyrwać... Może schizuję, ale właśnie takie akcje miałam już dwukrotnie - dentysta partacz nie wyczyścił porządnie zęba i trzeba było poprawiać.
Sama nie wiem. A może po prostu ten ząb się przesuwa i stąd ten ból? Ale dziwne to, bo tylko taki jeden mnie boli, żaden inny... Cóż, chyba będę musiała z orto porozmawiać o tym na następnej wizycie, bo mnie to męczy.

Edit: chciałam wrzucić jeszcze jeden kolaż, ale coś mi go odrzuca

O widzę też problemy z kłami, będziemy mogły porównywać efekty pracy naszych aparatów
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg I porównanie po 3 tyg.jpg (41,0 KB, 105 załadowań)

Razem od Sylwestra 2008/2009

Od 23/04/2011 zaręczona
Od 05/10/2013 szczęśliwa Żona

Edytowane przez tr13823
Czas edycji: 2011-10-18 o 23:10
tr13823 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 09:52   #3453
celeronx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jinx7 Pokaż wiadomość
Witaj w klubie wszyscy mnie straszyli przed założeniem aparatu, że pierwszy tydzień będzie masakrą, żebym zaopatrzyła się w tabletki przeciwbólowe, a tu praktycznie nic. Poswędziały mnie dziąsła i tyle. No może zęby bolały jak je dotykałam i nie mogłam nimi normalnie gryźć, ale nie było takiego dramatu jaki miały moje znajome. Aż się zaczęłam zastanawiać czy nie za słabo mam dokręcony aparat
No ja mam aparat od 11.07.2011 no i jak na razie to nie dokucza mi nic a nic ... a w około wszyscy mnie zastraszali ze będę cierpiał mocno.
Oczywiście wierze w to , że niektórych to na pewno może boleć , ja, na szczęście , nie cierpię w ogolę.
celeronx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 10:47   #3454
mrauu_
Przyczajenie

Cytat:
A w jaki sposób leczy się tyłozgryz (poza stłoczeniem, mam również taką wadę). Stosuje się jakieś wyciągi czy coś w tym stylu? Moja orto nic nie wspominała na ten temat... póki co :P
Również mam tyłozgryz. moja ortodontka postanowiła wyrwać mi obie górne 4, już po założeniu aparatu jak zęby się trochę zruszą. będzie zmniejszała szczękę, dopasowując ją do rozmiaru żuchwy.
mrauu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 11:02   #3455
wesola84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lunatique Pokaż wiadomość
W temacie aparatów jestem dość zielona (dopiero idę na pierwszą wizytę do orto). Wcześniej miałam ruchomy który niewiele zrobił.
Czy orientujecie się czy aparat Damon można zakładać w każdym przypadku (ja mam tyłozgryz i stłoczone zęby) czy tylko do określonych wad? I czy on sam wystarczy do rozszerzenia szczęki czy oprócz niego orto zakładają coś jeszcze? Bo wolałabym uniknąć rzeczy typu hass czy hyrax, nie chcę też wyrywać zębów a coś czuję że bez tego nie mogłabym założyć zwykłego stałego aparatu (prawie nie mam przerw między zębami, między niektóre trudno mi wcisnąć nitkę dentystyczną).
Pytam bo muszę zebrać odpowiednio większy budżet jeśli Damon okazałby się bardziej humanitarną metodą leczenia No i zależy mi na czasie. PO_MO_ŻE_CIE?
Ja mam aparat damon i z tego co wiem można go zakładać przy każdej wadzie, podobno jest on też bardziej skuteczny niż ligaturowy (nie wiem czy to tylko reklama czy tak jest rzeczywiście). Nie wiem jednak czy do damona dodaje się dodatki typu hyrax, kiedyś myślałam, że nie, ale nie mam stuprocentowej pewności; ja czegoś takiego nie mam Damon podobno skraca czas leczenia, choć nie wiem ile w tym prawdy - ja mam nosić aparat 1,5 roku do 2 lat... a jak będzie - okaże się w praktyce. Fakt, że ok. 3 lata temu byłam u orto na konsultacji i mówił, że czas mojego leczenia aparatem ligaturowym to ok. 2,5 roku, więc może trochę prawdy w tym jest Najlepiej zrobisz jak pójdziesz na konsultację do orto i to najlepiej do kilku - zobaczysz co Ci powiedzą i zdecydujesz. Jak już będziesz wiedziała co i jak, to podziel się tym z nami

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 11:41   #3456
@na
Zakorzenienie

co ja miałam dzisiaj za koszmar !
śniło mi się , że jadłam bułkę ! zwykłą bułkę !! i cały aparat na dole mi się odkleił , wszystkie zamki i one jakieś brzydkie były takie brazowe , drut popękał i się martwiłam bo na drugi dzien miałam iść na aktywację , i wszystkie zeby się strasznie pokrzywiły !! i jeszcze się martwiłam że będę musiała 1500 zł zapłacić bo to przecież jak nowy aparat

*Ćwiczę*

@na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 12:15   #3457
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez @na Pokaż wiadomość
co ja miałam dzisiaj za koszmar !
śniło mi się , że jadłam bułkę ! zwykłą bułkę !! i cały aparat na dole mi się odkleił , wszystkie zamki i one jakieś brzydkie były takie brazowe , drut popękał i się martwiłam bo na drugi dzien miałam iść na aktywację , i wszystkie zeby się strasznie pokrzywiły !! i jeszcze się martwiłam że będę musiała 1500 zł zapłacić bo to przecież jak nowy aparat
mi się ostatnio śniło, że zęby mi się z powrotem pokrzywiły... dlatego jak się przebudziłam to od razu przejrzałam się w telefonie (nie chciało mi się wstawać po lusterko) i dalej poszłam spać

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 12:29   #3458
@na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
mi się ostatnio śniło, że zęby mi się z powrotem pokrzywiły... dlatego jak się przebudziłam to od razu przejrzałam się w telefonie (nie chciało mi się wstawać po lusterko) i dalej poszłam spać
hahaha , ja jak się obudziłam to od razu sprawdzałam czy aparat jest na swoim miejscu

*Ćwiczę*

Stary 2011-10-19, 13:08   #3459
wesola84
Rozeznanie

A mi się dzisiaj znowu śniło wyrywanie mojej nieszczęsnej szóstki... chyba umrę do tego czasu... chyba że po tylu "sennych" wersjach wyrywania, opcja realna będzie wydawała się mniej realna a tym samym mniej dokuczliwa

Stary 2011-10-19, 13:28   #3460
elduce
Raczkowanie

Cytat:
Witaj w klubie wszyscy mnie straszyli przed założeniem aparatu, że pierwszy tydzień będzie masakrą, żebym zaopatrzyła się w tabletki przeciwbólowe, a tu praktycznie nic. Poswędziały mnie dziąsła i tyle. No może zęby bolały jak je dotykałam i nie mogłam nimi normalnie gryźć, ale nie było takiego dramatu jaki miały moje znajome. Aż się zaczęłam zastanawiać czy nie za słabo mam dokręcony aparat

Ja miałam dokładnie tak samo - szykowałam się na mega ból a tu prawie nic. Pierwsze trzy dni czułam tylko lekkie napięcie. Potem zaczęła mnie pobolewać lewa trójka, a następnego dnia prawa dwójka - ale to też tylko przy mocniejszym nacisku

Cieszę się jak głupek, że mogę wszystko normalnie jeść, o ile normalne jest to, że wszystko zostaje na zębach
elduce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 15:41   #3461
Ula05
Raczkowanie

GG do Ula05

Cytat:
Napisane przez wesola84 Pokaż wiadomość
Śledzę Twoje losy mikrośrubowe, bo - nie wiem czy pamiętasz - ja też mam uśmiech dziąsłowy. Powiem Ci, że orto zlikwidował u mnie przynajmniej część uśmiechu dziąsłowego za pomocą druta "kołyski" - górne jedynki poszły do góry i tam w ogóle nie widać mi dziąsła (a było masakrycznie). Niestety, jak mnie ktoś naprawdę rozbawi, to po bokach ukazują się moje dziąsła, ale już aż tak mnie to nie drażni - ważne, że przy zwykłym uśmiechu nic nie widać, a jak się mocno śmieję to widać tylko po bokach. Na ostatniej wizycie orto właśnie coś mówił, że przód super, a po bokach przydałyby się mikrośruby, żeby pociągnąć wszystko do góry. Mówił to do asystentki, więc mniemam, że nie będzie mnie maltretował żadnymi śrubami Choć szczerze mówiąc... jak już zaczęłam leczenie, to mogłabym się pomęczyć za hollywood smile... tylko, że to pewnie dodatkowe koszty i przedłużony czas leczenia Tak więc chyba jednak zostanę przy opcji zminimalizowanego uśmiechu dziąsłowego.
Wiesz ja mam podobnie tylko nie mam kołyski tylko takie powyginane druty które też mi poprawiły linię uśmiechu też już nie jest tak strasznie jak na początku no ale jak już się leczę to z całych sił do puki mi środków starczy. Gadałam z orto i mówiła mi coś o śrubie na podniebieniu która by pełniła rolę takiego zakotwienia a reszta śrub była by na szczęce, czekam na telefon od asystentki lekarza który mi to ma robić albo na tel od orto
Ula05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 16:14   #3462
@na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ula05 Pokaż wiadomość
Wiesz ja mam podobnie tylko nie mam kołyski tylko takie powyginane druty które też mi poprawiły linię uśmiechu też już nie jest tak strasznie jak na początku no ale jak już się leczę to z całych sił do puki mi środków starczy. Gadałam z orto i mówiła mi coś o śrubie na podniebieniu która by pełniła rolę takiego zakotwienia a reszta śrub była by na szczęce, czekam na telefon od asystentki lekarza który mi to ma robić albo na tel od orto
a możecie coś więcej o tym powiedziec ? bo pierwsze słysze że można zlikwidować uśmiech dziąsłowy , ja mam taki , i go serdecznie nie lubię musze sie pilnowac jak się smieje, no ale czasem się nie da

*Ćwiczę*

Stary 2011-10-20, 16:23   #3463
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

Moje efekty Podobno w okolicach lutego/marca będę zdejmować druciaka
Ostatnie zdjęcie zrobione od razu po założeniu złomka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Image8.jpg (15,8 KB, 105 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Image10.jpg (8,1 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Image5.jpg (7,0 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG000117.jpg (2,2 KB, 82 załadowań)

Aparatka od 3.02.2011
=>
Stary 2011-10-20, 16:43   #3464
@na
Zakorzenienie

tylko rok w aparacie?
ale masz prościutki ząbki !

*Ćwiczę*

Stary 2011-10-20, 17:32   #3465
oska99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olix6 Pokaż wiadomość
jak dla mnie to są już idealne i ta biel
10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ?

oska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 18:15   #3466
wesola84
Rozeznanie

Ula05 rób wszystko póki starczy Ci sił i środków finansowych Ja niestety nie mogłabym sobie pozwolić na śruby, bo to spore koszty, a i tak jestem w pozytywnym szoku, że mogłam sobie po tylu latach pozwolić na założenie złomka Pisz na bieżąco co i jak u Ciebie, ja ciągle śledzę Twoje losy
@na czytałam o różnych metodach leczenia uśmiechu dziąsłowego - najczęściej są to zabiegi chirurgiczne na dziąśle (jeśli dobrze pamiętam). Przyznam jednak, że dopiero niedawno - dzięki mojemu orto oraz Uli dowiedziałam się o ortodontycznych metodach likwidacji uśmiechu dziąsłowego Jak już pisałam niedawno - u mnie nieco zminimalizowano uśmiech dziąsłowy dzięki odpowiedniemu drucikowi; ale aby uzyskać rewelacyjny (jak mi się wydaje) efekt należałoby wkręcić kilka śrub w dziąsła po obu stronach, aby podnieść linię uśmiechu po bokach - a śruby sporo kosztują - pisała o tym Ula

Stary 2011-10-20, 19:01   #3467
Miikunia21
Zadomowienie

Cytat:

Piękne ząbki zazdroszczę

Dziewczyny,mam pytanie ile ogólnie Was wyniósł aparat na górę? I ile mniej więcej kosztują kontrole?

Miikunia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 19:06   #3468
jinx7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miikunia21 Pokaż wiadomość
Piękne ząbki zazdroszczę

Dziewczyny,mam pytanie ile ogólnie Was wyniósł aparat na górę? I ile mniej więcej kosztują kontrole?
Mnie akurat kosztował 2200zł, ponieważ jest szafirowy, dół (metal) - 1600zł. Za wizyty kontrolne płacę 100zł.
Stary 2011-10-20, 19:09   #3469
Miikunia21
Zadomowienie

Jeju,dużo marzy mi się aparat ,ale jak na razie nie pracuje i nie stać mnie.
A wizyty są raz w miesiącu?

Stary 2011-10-20, 19:14   #3470
jinx7
Raczkowanie

Cytat:
Wizyty mam co 6 tyg. Więc nie tak źle. A co do cen aparatów, to na swój musiałam trochę poczekać, dorobiłam się w wieku 25 lat, ale warto
Stary 2011-10-20, 19:28   #3471
Miikunia21
Zadomowienie

Na pewno warto,widzę po zdjęciach ,które dziewczyny wstawiają

Zbieram kasiurkę i kiedyś też Wam się pochwalę

Stary 2011-10-20, 20:46   #3472
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam wizyty co 8 tyg, czasem 9

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 20:50   #3473
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

Mam jeszcze lekką asymetrię, mianowicie dół musi mi sie lekko przesunać w prawą stronę :P Tak, tylko rok w aparacie- a to znaczy ze Damon dziala :P

Aparatka od 3.02.2011
=>
Stary 2011-10-20, 20:54   #3474
Miikunia21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez betti_888 Pokaż wiadomość
ja mam wizyty co 8 tyg, czasem 9
Dziękuję za odpowiedzi

Stary 2011-10-20, 21:10   #3475
olinka713
Raczkowanie

Cytat:
Piękne! masz się czym chwalić

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Cytat:
Piękne ząbki zazdroszczę

Ja mam umowę na całe leczenie, w cenie mam 36-42miesiecy aparaty-założenie i zdjęcie, wizyty kontrolne, części wymienne. Górę już mam założoną dół w planach. 6000zł-myślę, że nie wynosi mnie to więcej-niż resztę obecnych.
olinka713 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 21:12   #3476
Miikunia21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olinka713 Pokaż wiadomość
Piękne! masz się czym chwalić

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ----------

Ja mam umowę na całe leczenie, w cenie mam 36-42miesiecy aparaty-założenie i zdjęcie, wizyty kontrolne, części wymienne. Górę już mam założoną dół w planach. 6000zł-myślę, że nie wynosi mnie to więcej-niż resztę obecnych.

Ogromna kwota....

Stary 2011-10-20, 21:22   #3477
olinka713
Raczkowanie

Cytat:
Ogromna kwota....
hmm..myślę że tak Ci się tylko wydaje- cena aparatu damon gora dol, do tego wizyty kazdy mniej wiecej placi 80-100zl raz na dwa miesiace, do tego jakis zamek sie odklei a to coś tam jeszcze beda Ci chcieli wprowadzic do leczenia-ja to mam w cenie. i to rozlożone na raty-na caly czas leczenia
Stary 2011-10-20, 21:40   #3478
olix6
Raczkowanie

GG do olix6

6000 to nie jest duzo za cale leczenie :P

Aparatka od 3.02.2011
=>
Stary 2011-10-20, 21:50   #3479
olinka713
Raczkowanie

olix6 Też tak myślę, zwlaszcza jak czytam posty innych na forum, dotyczace cen aparatu,wizyt,poprawek napraw itp to mysle ze nawet bardziej mi sie oplaca, bo moja wada jest dosc ciezka i moj orto od razu mnie uprzedzil ze leczenie bedzie dluugo trwalo-no i nie boje sie ze mi sie zamek odklei
Stary 2011-10-20, 22:41   #3480
Miikunia21
Zadomowienie

No to chyba tylko mi się wydaje , że to dużo ;/

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości