|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
RRRRR (przynajmniej tak bym chciała)
ś: owsianka (3ł owsianych, 2ł otrębów żytnich, 2ł siemienia, mleko, gruszka, cynamon, 2łychy takiego budyniu z bitą śmietaną co sprzedają w kubeczkach) 50min siłowo 30min stepper 2ś: 2 kromki chleba: 1 z pastą z makreli, 2 z twarogiem i salami, do tego mieszanka warzyw (pomidory, cebulka,rzodkiewki,ogórek ) 2,5 h spaceru o: mały gołąbek, mały pulpecik, dużo brukselki, mizeria na jogurcie, 2 ziemniaczki (czemu ja tak je lubie)45min steppera k: wiejski ze szczypiorkiem, ogórkiem, cebulką, pomidorem i kiełbaską z indyka (taka mieszanina )
|
|
#3482 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
j.w
|
|
#3483 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
...Sorry, ale nie mogłam się powstrzymać! Ten wątek jest fajny, ale powoli zaczyna mnie dobijać... Kiedy tutaj nie piszę swoich jadłospisów zaczynam się czuć jak normalny człowiek, który normalnie je, a nie tylko z uporem maniaka patrzy na to, żeby zawsze było superzdrowo i superróżnorodnie. Teraz widzę to, że niestety dziewczyny, ale ten wątek wygląda jak przeznaczony dla maniaczek jedzenia... Planowania menu, oceniania i klepania się po plecach... Ja rozumiem, że niektórzy tutaj wychodzą z choroby (choć może nie do końca, skoro tak intensywnie się tu udzielają?), że niektórzy chcą zdrowiej jeść (to się chwali). Ale kurczę blade, jak to fajnie jest zjeść 2 dni pod rząd 2 tabliczki czekolady! I do jasnej ciasnej, nie umrzeć od tego, ani nie przytyć 100 kg! Więc ja na razie spadam stąd (i nie, dziś NIE zjadłam nic słodkiego )
|
|
#3484 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pytam o urozmaicenie, a nie tycie. ile razy przy ocenie mówi się 'twoje jadłospisy są ciągle takie same, urozmaicaj, bo organizm potrzebuje różnicych skadników!'. chyba nie bez powodu?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-10-19 o 21:42 |
|
|
|
|
#3485 |
|
Zakorzenienie
|
Kallla, dzięki
|
|
#3486 |
|
Zadomowienie
|
morphine88, ale ja mówię o urozmaiceniu, a nie tyciu (ale widocznie wszędzie się dopatrujesz uwag dotyczących tych strasznych kilku kilo, które Ci rzekomo przybywają. A chyba nadal nie masz okresu, prawda?).
Dalsza konkluzja w mej poprzedniej wypowiedzi dotyczyła już stricte mnie, a nie Twojego posta. Skoro masz na coś ochotę przez kilka dni, to chyba też nie bez powodu? Przecież nie jesz tych jajek z chlebem, czy czego tam, na każdy posiłek... Więc ja nie widzę problemu. Nie popadajmy w paranoję... (o, paranoja, to dobre słowo dla tego wątku w ogóle ). Pozdrawiam.
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2011-10-19 o 21:36 |
|
|
|
#3487 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie dziwię się jej reakcji, bo pytanie było trochę bez sensu Nie znamy Twojego organizmu i nie wiemy jak na to zareaguje i o jaką reakcję Ci chodziło. Przecież nie jesz na każdy posiłek jajka 7 dni w tygodniu, dostarczasz organizmowi składników przy okazji pozostałych posiłków, dlatego nie sądzę, aby coś miało Ci się stać Jakbyś zamiast jajka na miękko zjadła jajecznicę albo omleta to byłoby urozmaicenie, a wszędzie jaja
|
|
|
|
|
#3488 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3489 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze P. Proszę o ocenę.
śniadanie:- szklanka mleka 3,2%;4 łyżki płatków owsianych -kromka razowca z masłem i szynką,pomidor skropiony oliwą 2 śniadanie:-giga jabłko obiad ół woreczka ryżu brązowego, pieczone udko z kurczaka bez skóry, porcja warzyw na patelniępodwieczorek:-wiejski z miodem kolacja:-grahamka duża (ponad 100g) z masłem i szynką/masłem i miodem teraz:garść migdałów, jabłko Proszę o ocenę i cenne wskazówki. |
|
|
|
#3490 |
|
Zadomowienie
|
morphine88, przecież sama niejednokrotnie pisałaś, że miałaś problemy z jedzeniem, że nie masz miesiączki itd. Więc czym się oburzasz?
Dodam, że to w moich, pierwszych postach w tym wątku doszukiwano się u mnie problemów z jedzeniem. I dobrze, bo chyba każdy, kto się tu codziennie udziela taki problem ma.
|
#3491 |
|
Zadomowienie
|
Cześć, może ktoś oceni , powie kilka słów na temat mojego U?
Śniadanie: Kromka ciemna z soją, masłem i serem żółtym (plaster) II śniadanie: 2 kromki wyżej wymienione z pomidorem i białym twarogiem (cienko smarowanym) z bazylią Obiad: Naleśniki z pieczarkami i krem z pomidorów Podwieczorek: Garść orzechów ziemnych light (bez przypraw) i herbata z sokiem malinowym (własnej roboty) Kolacja: Jogurt naturalny z mandarynką i pomarancza |
|
|
|
#3492 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i potem trochę jest to irytujące, kiedy ludzie pamiętają cię taką jaką byłaś, a nie patrzą na chwilę obecną . co do klasyfikacji każdego w tym wątku - nie, nie każdy. jest parę osób zdrowych, które nigdy nie miały związku z ed. ale fakt, że jest ich niewiele. ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
|
|
#3493 |
|
Rozeznanie
|
rrRrr dzisiejsza
(miał byc trening ale TŻ miał jakiś atak bólu brzucha i nie spałam pół nocy, nie dałam dziś rady) ś: 4 łyżki owsianki na mleku z bananem, wiórkami kokosowymi i pół łyżeczki kakao, kawa z mlekiem ś: dwie złożone kanapki posmarowane twarogiem półtłustym z plastrem szynki i pomidorem, grejfrut o: 7 małych pierogów drożdżowych, pomidor z oliwą z oliwek i ziołami, czerwona herbata p: pół wieśniaka, tarte jabłko, cynamon k: jajecznica z dwóch jajek na plasterku szynki, z papryką, kubek mięty A i nie mam żadnych problemów z jedzeniem. To, że się tu udzielam znaczy tylko tyle, że nie jestem dietetykiem, nie jestem dokońca pewna czy mój jadłospis jest ok przy założonym planie redukcji wagi
Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : Edytowane przez Kallla Czas edycji: 2011-10-20 o 08:45 Powód: lit. |
|
|
|
#3494 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3495 |
|
Raczkowanie
|
RRRRR
ś: kromka chleba z masłem, serem pleśniowym , pomidor, ogórek kiszony, 2 berlinki na ciepło, pół łyżeczki majonezu troche keczupu 50min steppera z obciążeniem 2ś: 2 jabłka o: połówka kalafiora, filet z kurczaka smażony bez panierki ale zanurzony w jaju p: resztka jogo nat (ok 100g) z łyżką słonecznika i łyżką siemienia k: 2 jaja sadzone na kiełbasce drobiowej, plasterek sera, sałatka z pomidorów i cebulki po 2marchewy proszę o ocenkę codziennie rano wstaje z opuchniętymi oczami i twarzą śpie ostatnio długo jak na mnie ale rano nie moge sie zwlec z wyra i oczu otworzyć.podobno nabiał może zatrzymywać wode w organiźmie (ja jestem bardzo podatna na wszelkie puchnięcia) a ostatnio codziennie jem wieśniaka na kolacje może to od niego?
|
|
#3496 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tabletki hormonalne w końcu mi pomagają, chcę mieć normalne cykle - choćbym miała ważyć te parę kilo więcej. Może i dlatego, morphine88, tak mnie razi te Twoje zakłopotanie lekkim przyrostem wagi. Walcz o swoją kobiecość, a nie o wagę! ![]() Cytat:
Nie zrozumcie mnie źle. Mi ten temat też sporo pomógł, dlatego nie będę na nim tylko wieszać psów. Chodzi mi o to, aby nie wpaść w jakieś błędne koło. Pozdrawiam wszystkich
|
|
#3497 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nawet chcę ważyć więcej, w końcu po coś ćwiczę siłowo. i nareszcie po tym małym przytyciu mam BMI w normie ale dzięki za troskę
|
|
#3498 |
|
Zadomowienie
|
morphine88, napisałam Ci PW
|
#3499 |
|
Raczkowanie
|
Od nowa zaczynam przygodę z dietą redukcyjną. Także proszę o ocenę dzisiejszego jadłospisu i tego przygotowanego na jutro. W jadłospisie jest mało nabiału, bo prawdopodobnie mam częściową nietolerancję laktozy. Więcej nie mogę wprowadzić do diety, bo potem są wzdęcia i inne nieprzyjemności.
CZWARTEK 6:00 jajecznica z dwóch jajek z dwoma plasterkami szynki wędzonej i szczypiorkiem, kromka pieczywa razowego ze słonecznikiem. 10:00 sałatka grecka (ser feta, pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, garść słonecznika i pestek dyni, łyżeczka oleju rzepakowego). 13:00 dwie kromki pieczywa razowego ze słonecznikiem z sałatą i polędwicą sopocką, pół średniego pomidora. 16:00 schab duszony w sosie własnych z mnóstwem ziół, kalafior, łyżka ziemniaków. 18:00 garść pestek dyni. 20:30 100 gram serka wiejskiego z papryką i szczypiorkiem. Miałam dziś mały problem, bo po sałatce greckiej to po 1,5 godzinie byłam głodna, tak samo po obiedzie. Może któraś chętna mogła by mi podrzucić pomysł, co dorzucić aby było bardziej sycące. PIĄTEK 6:00 Tosty 2 kromki pieczywa razowego z plasterkiem pomidora, tuńczykiem, szczypiorkiem przełożone małym plasterkiem sera żółtego. 10:00 sałatka z jajkiem, sałatą, papryką, szczypiorkiem, polędwicą sopocką, kukurydzą (troszeczkę tylko) z dodatkiem śmietany(zabrakło jogurtu naturalnego) i chyba jeszcze dołożę słonecznika i dyni. 13:00 dwie kromki pieczywa razowego ze słonecznikiem z sałatą i polędwicą sopocką, pół średniego pomidora. 16:00 Filet z morszczuka pieczony w folii z ziołami z kalafiorem i może jeszcze jakieś warzywa (jeszcze myślę jakimi.. ). 19:00 100 gr serka wiejskiego z papryką i szczypiorkiem. 20:30 basen 22:00 znowu serek wiejski???? Nie mam pomysłu już na kolację po basenie i co dołożyć do obiadu? Edytowane przez Dotka z OZ Czas edycji: 2011-10-20 o 20:50 |
|
|
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
Moje R:
I kromka razowca z pastą sojową warzywną, ogórkiem, pomidorem i odrobiną ketchupu, 6 pomidorków koktajlowych, 2 owoce kiwi, kawa z mlekiem II duże jabłko III 4 łyżki kaszy gryczanej z łyżką sosu meksykańskiego i 20g fety półtłustej, trochę fasolki szparagowej z pieczarkami, cebulą, pomidorami i przyprawami smażonej na oliwie, 6 pomidorków koktajlowych IV serek homogenizowany z odrobina kakaa i płatkami migdałowymi V serek wiejski lekki z cynamonem bardzo proszę o ocenę
|
#3501 |
|
Zakorzenienie
|
Wczorajsze U (zakręcone, spontaniczne, w biegu)
Śn. 2 kromki razowca z masłem, twarogiem chudym, całym pomidorem i słodką niemiecką musztardą trochę płatków jogurtowych z wiśniami na sucho II śn. kawa czarna, mocna a do tego pyszna kremówka posypana cynamonem z kremem z kawałkami prażonych jabłek O. duża porcja pieczonych ziemniaków z cebulką, kapustą, marchewką, mnóstwem kiełbaski i boczku kawa Ricore z cynamonem i imbirem, pasek mlecznej czekolady Kol. wpadła duża drożdżówka z makiem i kruszonką wyciapana w nutelli, jabłko po: kilkanaście swieżo łuskanych orzechów włoskich (mam około 50 kg zapasów orzechów z własnego drzewka )Do ocenki Drogie Wizażanki! |
|
|
|
#3502 |
|
Raczkowanie
|
Wczorajsze utrzymanie.
Śniadanie; owsianka ( 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki otrębów pszennych, szklanka mleka , duże jabłko, pół gruszki, cynamon, płatki migdałowe). 50 minut steppera. Obiad; duży gołąbek z keczupem; miseczka zupy jarzynowej. Podwieczorek; 2 kromki chleba razowego'polskie zboża' z bevivą i szynką drobiową; druga połowa gruszki ze śniadania Po; wpadła duża śliwka od Tż. 15 minut twistera, Kolacja; duża miseczka serka wiejskiego( około 250 gram). |
|
|
|
#3503 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie wydaje mi się, że ok, ale miejscami trochę mało i KOMPLETNY brak owoców. Jeżeli myślisz, że mają za dużo cukru na dietę i dlatego ich nie jesz - to się mylisz. Dostarczaj sobie witaminy, chociaż jedno jabłko dziennie zjedz. Ogólnie mam wrażenie, że się boisz węgli. Cytat:
Ogólnie dosyć mało, najadasz się tym chociaż?
|
|
#3504 |
|
Konto usunięte
|
Obecnie obniżyłam ilość posiłków do 4rech.
Podaję jadłospis za wczoraj (od czasu do czasu wstawiam, nie stale - tycie zaczyna być widoczne)I: jogurt sojowy (naturalny, eko), z płatkami owsianymi (zwykłe nie błyskawiczne), otrębami owsianymi, pastą z sezamu (Lidl, tydzień grecki), suszonymi rodzynkami, orzechami włoskimi pokrojonymi, bananem i wiórkami migdałowymi II: 2 kanapki - szynka, chleb ciemny pełne ziarno z soją, masło, sałata papryka (obie w wersji po dwie kromki i w nie włożone wsad) + kawa latte na mleku sojowym III: ryż brązowy smażony z kurczakiem i oliwkami (pełna miseczka) + herbata z cukrem IV: jogurt sojowy wiśnia + pasta sezamowa + rodzynki, banan, 2 kanapki z serkiem topionym z szynką Oczywiscie literka P Widać, że tyję.
|
|
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2011-10-21 o 16:08 |
|
|
|
|
#3506 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Piątkę jadłam prawie na siłę, a nie chcę by było to dla mnie kłopotem - dwa, w tygodniu wracam późno - około 18stej jestem w domu i nie mam siły jeść 3 posiłków po powrocie - obiadu nie daję rady przygotować bo wyjeżdżam - 7:00, 7:45 maksymalnie z domu). A co do kg - sporo (w planach mam zdecydowanie większy rozmiar niż obecnie )Co do ryżu - mam robiła, na oliwie, więc tłuszczyk jest. Jogurt - dodaję, oba składniki do jogurtu. Kanapki były naturalnie dwie, ale kromka chleba - wsad - kromka chleba
|
|
|
|
|
#3507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko tam nie dopisałam, że to bardzo ładnie że tak zjadlaś. A w duzo przytyłaś i w jakim czasie ?
|
|
#3508 |
|
Konto usunięte
|
Tyję od listopada. Nie wiem ile, nie sprawdzam.
|
|
|
|
#3509 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do dzisiejszej diety okołotreningowej to będzie tak. 19:00 serek wiejski ze szczypiorkiem i papryką oraz pół kolby gotowanej kukurydzy (wiem dużo cukru zawiera, ale tatko ugotował i nie mogę się powstrzymać, ale z drugiej strony takiego tragicznego ig też nie ma )20:30 basen 21:20 dwa wafle ryżowe 22:00 dwa jajka na miękko SOBOTA 22.10.2011 8:00 dwie kromki pieczywa razowego z masłem ze słonecznikiem z sałatą i polędwicą sopocką oraz średni pomidor. 11:00 Tosty 2 kromki pieczywa razowego z plasterkiem pomidora, tuńczykiem (1/2 puszki), szczypiorkiem i dodatkiem jogurtu naturalnego przełożone małym plasterkiem sera żółtego, (tosty nie są duże ale bardzo grube). 12: ćwiczenia siłowe. 13:00 banan. 14:00 filet z morszczuka duszony w sosie pomidorowym (pomidory w puszce) z ziołami, gotowana marchewka oraz ryż. 17:00 sałatka grecka (ser feta ok. 90 gr, pomidor, ogórek, papryka, sałata, rzodkiewka, garść słonecznika i pestek dyni, łyżeczka oleju rzepakowego, troszkę kukurydzy) + 2 duże śliwki. (wiem, że feta od czasu do czasu, ale jak już otworzyłam opakowanie to trzeba je zjeść, to samo tyczy kukurydzy )20:00 twaróg półtłusty z jogurtem naturalnym 150 gr z papryką, szczypiorkiem i pomidorem. Edytowane przez Dotka z OZ Czas edycji: 2011-10-21 o 18:16 |
|
|
|
|
#3510 |
|
Zakorzenienie
|
a wyliczam, bo jakoś lepiej się czuję jak wiem mniej więcej ile kcal ma to co jem fety nie jadam często, ale lubię od czasu do czasu - w końcu dieta nie może być katorgą a lekki dlatego, że białka ma tyle samo co zwykły, tylko tłuszczu mniej, więc myślałam, że na redukcję lepiej. dziękuję bardzo za ocenę
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.

(czemu ja tak je lubie)
)

...

ół woreczka ryżu brązowego, pieczone udko z kurczaka bez skóry, porcja warzyw na patelnię

śpie ostatnio długo jak na mnie ale rano nie moge sie zwlec z wyra i oczu otworzyć.