|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2011 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Super!!
![]() ![]() Cytat:
współczuję przejść z lekarką.... szkoda że przez jedną dziwną osobę musicie tracić tyle czasu i nerwów.... A Tymkowi się wielgachne brawa należą!!! Jak on to zrobił że zniósł bez płaczu ![]() ![]() A co do piersi - to tylko oznacza że Ci się po prostu laktacja unormowała ![]() Ja też tak mam. Przepełnione czuję tylko przy dłuższej przerwie (5-6 godzin) Dobranoc! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2012 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
![]() a tak z ciekawości to gdzie ten ortopeda?? Cytat:
Cytat:
A poza tym my staraliśmy się o rodzinę na swoim więc to trochę inne zasady kredytu. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2013 |
Rozeznanie
|
marinka wierze ze jest ciezko,ale napewno w koncu bedzie lepiej,musi byc
![]() a chrzestna mojej Neli zaoferowala ze zasponsoruje jej fotografa na chrzciny,wiec nieodmowilam ![]() ![]() ![]() jak ja niemam motywacji do cwiczen itp.wogole po tej ciazy cos mi sie poprzestawialo jak kiedys moglam niejesc slodyczy miesiacami tak teraz musze prawie codziennie,chociarz cukierka,szok telik Jas piekny, Edytowane przez editka2022 Czas edycji: 2011-10-20 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#2014 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzięki. Aniu ![]() Aniu, a jak z Twoim pierscionkiem? Znalazłaś kogoś kto Ci to zrobi? Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2015 |
Zakorzenienie
|
brumek - wlasciwie tak, albo przynajmiej przede wszystkim, mam nabrzmiale piersi, a wlasciwie pierś, przed karmieniem. ale tylko ta z ktorej nie jadla ostatnio, wiec wiem ktora mam dac
![]() dzis kinga jakos nienażarta i marudna wieczorem. nawet nie wiem dlaczego bo w dzien nadwyczaj spokojna byla. skok jakos, czy co? dzis pierwszy raz grzechotala sama grzechotka wlozona w reke wiec moze... |
![]() ![]() |
![]() |
#2016 |
Zakorzenienie
|
brumek co do piersi to znak że laktacja się unormowała
![]() ja mam podobnie, też piersi takie flaczki, dopiero po nocy jedna mi nabrzmieje bo Lilka je w nocy raz ale tylko z jednej piersi więc ta druga zrobi się pełna do rana. a w dzień to wydaje mi się że tam nic nie ma, ale jak Lilkę przystawię to po chwili czuję jak mleko napływa i pierś robi się pełniejsza. Co do pobrania krwi to brawa dla dzielnego Tymka ![]() My tez musimy pobrać morfologię bo na ostatnim szczepieniu pediatra powiedziała że ona coś blada i żeby przed kolejnym szczepieniem zbadać czy nie ma anemii.
#2017 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2018 |
Zakorzenienie
|
umarłam... http://mistrzowie.org/350793
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2019 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeszcze nie pytałam. Pewnie zależy od lokalu. Mam nadzieję, że w 100zł od osoby się zmieścimy. Jeszcze nie złożyłam wniosku, muszę się w końcu zebrać. Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do piersi, to też czasami mi się wydaje, że nie mam już tyle pokarmu co na początku. Jednak dzisiaj, przekonałam się, że jest inaczej. Malwinka zjadła o 20, zasnęła, po czym przebudziła się o 21.15 i płacz. Przewinęłam, nadal miny strzela, niezadowolona, ewidentnie czegoś jej brakowało. Podałam pierś, choć wydawało mi się, że pokarm jeszcze się nie zebrał od ostatniego karmienia. Malwinka jadła przez 20 min. aktywnie z obu piersi, a w nakładce było sporo mleczka, więc na pewno tak już mamy-laktacja się unormowała ![]() Marinko przykro czytać, że jest Ci źle :głasiu:, ale tak jak dziewczyny piszą, nadejdą jeszcze piękne dni, w końcu jesteś taka młoda, wszystko przed Wami! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2020 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2021 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A na to, że mleczko tam sie jednak czai to w sumie ma dowody tak jak TY. Bo jak ścisnę lekko, jak już Tymek skończy jeść, to zawsze duży strumień wytryska ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2022 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() o kurde becikowe ![]() zapomniałam Cytat:
![]() Piszesz że pobieraliście krew Tymkowi, wcześniej pobieraliście mocz do badania a ja jeszcze nie miałam zlecanych badań dla Jasia czy to jakieś dodatkowe badania Brumku? co do piersi to u mnie jest różnie na początku były olbrzymie potem sie wszystko unormowało i tak jak piszesz były non stop miękkie martwiłam sie że laktacja sie osłabia ale Jaś się najadał a teraz znowu od kilku dni mam duzo pokarmu dziś musiałam odciągnąć bo mi pierś twardniała pociągnełam kilka razy laktatorem i 150 ml sie nalało ![]() a tak na marginesie nie chce sobie wyobrażać jak moje piersi bedą wyglądały po okresie karmienia ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2023 |
Rozeznanie
|
brumek tak czytam o waszych perypetiach ze szczepieniem i szczerze mowe mi odejmuje co za lekarz,jakas maniaczka,my nasza szczepilismy normalnie, a przeciesz wage miala podobna do Tymka,nawet troszke mniejsza i nikt nawet niewspominal ze nie chca zaszczepisc, i co wy macie z tym pobieraniem krwi,nam nikt tego niezlecal??dobrze ze zmieniliscie przychodnie, bo w tej niebyloby fajnie dalej byc ani dla was,ani dla tej lekarki
|
![]() ![]() |
![]() |
#2024 |
Zakorzenienie
|
Dziubek w Sosnowcu, w przychodni na ul. Teatralnej 10
oczywiście prywatnie, ale takiemu lekarzowi nie żal zapłacić ![]()
#2025 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do badań, to tak - to są dodatkowe. Ale ciesz się że Wy żadnych nie mieliście, bo po co zdrowemu dziecku robić badania? U nas ta lekarka własnie je zleciła, kompletnie bez powodu. Jej jedyny i koronny argument: bo dziecko było lekkie przy urodzeniu (2910g) ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2026 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Melduje się po najgorszej nocy z ostatnich jakie były. Łącznie 2 godziny spania. Moje dziecko to wyjec. I znów się drze. Ah jak ja kocham macierzyństwo...;/ Dałam mu o dwudziestej 150 ml mleka i 1,5 łyżeczki kleiku kukurydzianego z wielką myślą, że pośpi dłużej, a no i ja się wyśpię ( WKOŃCU!) A tu...pospał 25 min i się zaczeło. Płacz do 2 godz. A raczej wycie, darcie, nie wiem jak to opisać. Myśłałam, że zleję go na kwaśne jabłko, ale oczywiście cały czas go nosiłam i starałam się uspokoić. Potem pobudka o 3.30 na żarcie i o 6. Co Wy robicie, że Wasze dzieci są spokojne, nie płaczą? Z innej beczka: dziewczyny mam takie jedno miejsce w ,,domu", że jak kładę młodego to zaczyna śmiać się do ściany ( nic na niej nie ma, taka jak każda inna biała), za chwilę gwałtownie płakać ( teraz ) i znów się śmiać. No i grucha do tego miejsca na ścianie. Słyszałam, że małe dzieci widzą duchy. Może tam uch jest, co? ![]() Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-10-21 o 06:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2027 |
Zadomowienie
|
marinko czyy ten kleik dalas mu po raz pierwszy? bo njezeli tak, to moglo to byc przyczyna. nigdy nie daje sie tez nowych rzeczy na noc, a twoj igor to straszny wrazliwy brzuszek ma.
co do duchow to sie nie wypowiem. u nas noc tez srednia. mlody obudzil o drugiej, zrobil kupe co mu sie w nocy juz nie zdarza, pobudzowal do trzeciej. cos musi miec z brzuszkiem po pierddzi i znowu kupe robi.
![]() |
#2028 |
Zakorzenienie
|
hejka
u nas też dziś średnia noc.. Lilka budziła się parę razy, strasznie się wierciła i machała nogami, jakby jej coś przeszkadzało.. myslalam ze moze jej za gorąco, czy sie przesikala czy boli ja brzuszek (ale nie kwękała tylko się wierciła) sama nie wiem co to bylo, ale się nie wyspałam ![]()
#2029 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2030 |
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry.
Dziękujemy bardzo za kciuki. Szczepienia poszły nie najgorzej. Wiki zaplakala dwa razy. Przy wkluciach tylko i szybko sie uspokoiła. Niestety nie ominęła nas gorączka. O 22 miała 37,3 a o 4 Juz 38,4. Dałam jej paracetamol w czopku i teraz rano miała Juz tylko 37. Jest tez jakaś osowiala i bolą ja nóżki bo przy przewijaniu poplakuje. Jak dlugo taki stan sie z reguły utrzymuje? Musze sie tez pochwalić. Dzis kończymy 8 tygodni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2031 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A o tych duchach to tak troszkę z mrugnięciem oka napisane.
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2032 |
Zakorzenienie
|
Dziewuszki !!!
Filip obrócił się z pleców na brzuch !!!!!!
#2033 |
Rozeznanie
|
![]() {QUOTE=brumek;30068106] I mam sprawę do mam piersiowych jak zwykle ![]() Opowiedzcie mi dziewczynki, jak to u Was jest dokładnie. Macie nabrzmiałe piersi przed każdym karmieniem? Bo ja na początku miałam tak, że po karmieniu były mniejsze, a potem na następne już robiły się olbrzymie i bardzo nabrzmiałe. Nocami to musiałam "odsikiwać" trochę mleka zawsze, żeby Tymek mógł się zassać. A teraz mam cały czas takie flaczki ![]() ![]() Dziewczyny piszą o unormowaniu laktacji, a to może jest ten słynny kryzys laktacyjny? Ja miałam już 3 razy taki okres, że piersi były przerażająco miękkie i miałam odczucie nienadążania z ich napełnianiem. Jak przychodził wieczór to już w ogóle miałam wrażenie, że mleka nie ma! Ale przystawiałam małą wg życzenia. Czas trwania różny, od 3 do i 7 dni. Nie cierpię tych kryzysów - mała musiała dobrze się zassać żebym poczuła wypływ mleka, a i szybko miałam wrażenie że tylko ssie, a nic nie połyka. No. ale nie płakała przy jedzeniu więc wmawiałam sobie że nie jest mega głodna, ale psychicznie mnie to wykańczało i frustrowało niemiłosiernie. Niedawno też mnie dopadł, chyba najdłuższy i już miałam chwile załamania czy aby to nie koniec laktacji, a dodatkowo stresował mnie fakt, że dziecko nie chce butli. Od 2 dni odpukać jest ok i piersi mam pełne. Swoją drogą, to zabawne, nie cierpię mieć pustych flakowatych piersi a jednocześnie denerwują mnie także jak są nabrzmiałe mlekiem i twarde ![]() Nowe pytanie: 1. Jakie tabletki na wzmocnienie włosów można brać podczas karmienia? 2. Czy można je brać jednocześnie ze standardowymi witaminami dla mam? 3. Czy pije któraś z Was herbatę z pokrzywy? Przed ciążą piłam na włosy i była super, a teraz nie wiem.... Włosy mi lecą, są wszędzie, ja nie chcę być łysa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2034 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2035 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja dodaje od siebie, że prócz tabletek dla karmiących, to jakie polecacie na włosy dla niekarmiących? Mi wypadają okropnie, i nawet ostatnio były w pępku igora...
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2036 | ||
Zadomowienie
|
Bryy
![]() Cytat:
Cytat:
ale ja nic nie zrobiłam ałłłłłaaaaaaaaaa ![]() ocho no i Cris woła to se popisałam szlag... hehehe lecę do szerszenia ![]()
![]() |
#2037 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja kuzynka miała 3 lata jak umarł dzidzia, i płakała. Poszła do osobnego pokoju(dzidzia mieszkał w tym domu) i za chwilkę przyszła i mówi,że dzidziuś u niej był.Wszyscy w szoku... Wiec może faktycznie.
![]() |
#2038 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chyba, że lubisz pić herbatki o niekoniecznie powalającym smaku, to polecam herbatę z liści pokrzywy 2 razy dziennie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2039 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam nabrzmiałe tylko kiedy mam przerwę 12h nawet. Jak dam z prawej piersi o 17stej potem z lewej piersi o 20stej do snu, to jak Emi śpi do 4-5 to wtedy czuje że kanaliki mam pełne. Rzadko już się zdarza, że mam je mega twarde. Nie mam słów co do pediatry. Solidarność ![]() Cytat:
![]() Mnie się marzy własne ale ciasne, mimo że mieszkam w domu. Cytat:
![]() ale słowa genialne! Cytat:
![]() Ciekawe czemu tak to działa. Moja wczoraj tak zrobiła, kiedy ją przewijałam. Szalona ![]() ![]() Cytat:
2.Nie wiem , ale wydaje mi się że tak. 3.Ja nie pije, włosy póki co mi nie wypadają, Cytat:
![]() ![]() Nie pisz mi tu takich rzeczy ![]() I ja jestem. Emi wstała jak od kilku dni 3 i 6 i 8, dam rękę ściąć gdyby nie bąki to spała by spokojnie do 5tej. Puszczała takie same bąki jak przy podani espumisanu ![]() bez sensu. W ogóle jakaś do ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#2040 |
Zadomowienie
|
Hej
U nas noc jak zwykle zasnął o 22 a pobudka o 7.15 i to ze śmiechem na ustach ![]() ![]() Tylko wieczorem jakieś problemy z brzuszkiem ![]() ![]() Natka Zanka za bioderka ![]() Elika ![]() ![]() Brumek ja też uwazam że Tymonek wcale nie jest taki leciutki ![]() ![]() ![]() ![]() Marinko łącze sie z Tobą w walce z grzybem ![]() Mojemu mężowi wyszło zwyrodnienie kręgosłupa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:55.