Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-21, 09:22   #2821
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

witam mamcie wyspane i niewyspane

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Nie pamiętam która wkleiła linka do easysleep, ale DZIĘKUJĘ. Stefek poległ przy falach morza
działa,rewelacyjnie zwłaszcza na małża mojego

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwilkę, wczoraj się żaliłam że may mi wyje, marudzi , wieczorem to dał koncert i wcale to kolka nie była, bo noszony wysoko na rękach się uspokajał i w kąpieli byl spokojny...
jakoś usnął wczoraj spał dwa razy po 3 h dziki szał

jestem pewna że to był następny skok rozwojowy! mały jak się obudził o 4 rano jak zaczął gaworzyć i się usmiechać, no mówie wam
a od rana szał "a gu" "a ga" "gi" i inne takie i uśmiechać się na mój widok , albo po karmieniu

aaa i spokojny się zrobił

aa i ja do niego "agu" a on mi odpowiada
super, przodownik w rozwoju na naszym forum

a moja Niunia od wczoraj zachwyca się karuzelką i nawet do niej gada

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Aga z tego co kiedyś widziałam ma b. ostrożną dietę, może dlatego?
Chyba, że gotowane bardziej smakują ja tam nie toleruję w innej formie niż sok i surowe

Małgosia
, ale wypasss
Niesamowite jak maluszki szybko rosną. Jeszcze niedawno pisałaś smsy z porodówki a teraz już masz kolejny skok rozwojowy i prawie gaworzącego malucha haha
Ja też tak sobie myślę że niedawno mały był taki malusieńki, a teraz rośnie w oczach. I co prawda już od początku charakterny walczy i się siłuje, aż się wszyscy śmieją a ja wkurzam bo przy cyce to walka jest a teraz jeszcze doszły nogi którymi się odpycha i wypuszcza cycka, ja mu znowu podaję a ten snowu się odpycha i wielce zadowolony to co dopiero jak zaczną raczkować, chodzić, broić Z jednej strony nie mogę się doczekać a z drugiej szkoda bo taki maluśki jest taki słodziutki
oj tak czas tak szybko leci, mnie nawet było żal jak kikut z pępka odpadł bo to taki znak tego związania ze mną był.... wariatka jestem, i know

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
wrzucam moją śpiącą królewnę
ale cudna uwielbiam te minki przez sen

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Dziś koleżanka z innego forum podpowiedziała, że może te problemy z brzuszkiem to nietolerancja laktozy/skaza białkowa. Zaczęłam o tym czytać i od razu skojarzyłam jego krostki na twarzy (a myślałam, że to trądzik niemowlęcy – Grześ też miał), no ale od kilku dni większe zaczerwienienia, no i do tego bóle brzuszka, zaczęłam czytać o skazie białkowej, objawy się zgadzają.
Zadzwoniłam do pedi, ona już przez telefon potwierdziła, ale przyjechała do nas na wizytę domową i rzeczywiście Tomcio ma skazę, od razu recepta na Bebilon Pepti i Tom już wcina pierwszą flachę, mam nadzieję, że mu się poprawi – i brzuszek i buzia.
super, że problem zdiagnozowany, oby szybko była poprawa.
miss. powiedz mi ile jednorazowo je twój Tomcio i na ile mu to starcza? tzn jak długo spi? moja ostatnio "szaleje" zjada 100 ml i budzi sie co dwie godziny, albo zjada 50 i co godzinę muszę ją odkarmiać. w ogóle mam wrażenie, ze enfamil o-lac jej nie leży:/ wkurza sieprzy butli, wyginac, meczy, złości ech...

Cytat:
Napisane przez mmadziaa Pokaż wiadomość
ja Wam muszę się pożalić kurcze dziś po pierwszym szczepieniu jesteśmy ale ... na wizycie przez szczepieniem pediatra stw ze mały ma za nioskie napiecie miesniowe m.in. za mało/słabo podnosi główke i dał nam skierowanie do neurologa a bartka dopuscił tylko na jedna szczepionke - wzw.mówił żeby sie nie schizować, ze 20% dzieci to ma ale lepiej zeby specjalista go ocenil. ja oczywiście prawie już tam płakałam. w zasadzie to gdyby nie tż to wyszłabym z tamtąd ciemna bo nie kodowałam już później jak mówił jak mam dalej postępować z tym szczepieniem i lekarzem ...
wieć poszliśmy na to szczepienie wzw. jedno wkłucie. kazałam tz trzymac bartka bo czulam ze sie rozkleje no wiec tz go na kolanka ja kucnelam ko ło nich i złapałam bartka za raczkę i jak dostał ta igłę w nunię i po chwili się rozpłakał z ta minką z tymi usteczkami wykrzywionymi to dostalam takich emocji że 1. tez mialam łzy w oczach, udało mi się je powstrzymac jedynie dlatego ze nie chcialam sobie narobić przypału w przychpodni 2. zachciało mi się zapalic papierosa po wyjsciu z przychodni oczywiście zaczelam ryczec, powiedzialam ze na szczepienie wiecej nie ide za duzo mnie to chyba kosztuje, to było jedno kłocie a co jak jest wiecej... mysle teraz o skojarzonych
no ale najpierw ten neurolog ... oczywiście nie wiem po co- weszlam na neta, przejrzalam kilka artykulow i tylko jeden byl pocieszający, reszta robi wkrętke, wolałam tego nie czytac dalej i dokładniej się nie wgłębiac bo chyba bym zwariowała. ogólnie to mam dołka przez to napięcie mięśniowe, pewnie skończy się jakimiś rehabilitacjami, jejku oddałabym i zrobiłabym wszystko zeby bartek byl zdrowy, kurcze mam nadzieję ze to nic powaznego
sie rozpisalam. musialam.
z tym neurologiem, sprawdź koniecznie ale ja myśłę, że lekarz z tych straszących matki

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 09:26   #2822
malamutka
Rozeznanie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Hello mamuśki
Jak wy to robicie, że tak aktywnie udzielacie się na forum? Ja to ledwo znajduje czas na mycie
Ciagle jest cos do roboty... choc i tak mała grzeczna

GRATULACJE DLA NOWYCH MAM
malamutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 09:36   #2823
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malamutka Pokaż wiadomość
Hello mamuśki
Jak wy to robicie, że tak aktywnie udzielacie się na forum? Ja to ledwo znajduje czas na mycie

kochana, poczatki byly takie ze siedzialam caly dzien niby na wizazu ale nie mialam jak i kiedy napisac nawet jednego posta wszystko z czasem jak dzidzi sobie unormuje godziny spania albo godziny bez placzu
Stary 2011-10-21, 10:01   #2824
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Hello mamuśki

Mój cały czas na rękach, więc i tak nic nie robię. Pospał 10 minut i znów wstał, znów go uspałam i zobaczymy, ile teraz pośpi .
Na cycku dzisiaj co 1,5 godziny. Coraz częściej skłaniam się ku mm chociaż na noc, może postaram się przetrwać do 3 miesiąca, ale potem nie wiem.

Mmadzia mój Franio też główki nie unosi jak leży na brzuskzu, nic pediatra nie komentował. Kiedyś więcej unosił, teraz jest większy leniuszek.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:12   #2825
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

dziewczynki karmiące MM powiedzcie mi ile jednorazowo jedza wasze dzieciatka?i na ile im to starcza? tzn jak długo spią? moja ostatnio "szaleje" zjada 100 ml i budzi sie co dwie godziny, albo zjada 50 i co godzinę muszę ją odkarmiać. w ogóle mam wrażenie, ze enfamil o-lac jej nie leży:/ wkurza sie przy butli, wyginac, meczy, złości ech...

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Stary 2011-10-21, 10:29   #2826
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
dziewczynki karmiące MM powiedzcie mi ile jednorazowo jedza wasze dzieciatka?i na ile im to starcza? tzn jak długo spią? moja ostatnio "szaleje" zjada 100 ml i budzi sie co dwie godziny, albo zjada 50 i co godzinę muszę ją odkarmiać. w ogóle mam wrażenie, ze enfamil o-lac jej nie leży:/ wkurza sie przy butli, wyginac, meczy, złości ech...
Hehe, a ja właśnie się zalogowałam żeby zapytać ile mm Wasze Młode pożerają
Eryk w zasadzie domaga się jedzenia co dwie godziny. Do przedwczoraj zjadał 75ml, od wczoraj wciąga 90ml i zasypia, ale czas przerwy mu się nie zmienił, po 2h jest wrzask i takie przyssanie do smoczka jakby się w Etiopii chował.

Cytat:
w ogóle mam wrażenie, ze enfamil o-lac jej nie leży:/ wkurza sie przy butli, wyginac, meczy, złości ech...
U nas podobna sytuacja z Bebilonem Comfort. Eryk dostawał szału przy butelce, wrzeszczał jakbym mu kwas solny kazała pić. Myślałam, że to kwestia smoczka z wolnym porzepływem, że mleko jest za gęste, ale po zmianie na 2-kę sytuacja się nie zmieniła. Musieliśmy na cito lecieć po inne mleko i to już mu smakuje.
Fakt, ten Comfort, jak spróbowałam, niedobry. Gorzki jakiś.

Edytowane przez spray
Czas edycji: 2011-10-21 o 10:37
spray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:33   #2827
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
Eryk w zasadzie domaga się jedzenia co dwie godziny. Do przedwczoraj zjadał 75ml, od wczoraj wciąga 90ml i zasypia, ale czas przerwy mu się nie zmienił, po 2h jest wrzask i takie przyssanie do smoczka jakby się w Etiopii chował.

to witam w klubie

Stary 2011-10-21, 10:34   #2828
kapka
Zadomowienie

helloo..

Natka-jak oczka Szymona, lepiej juz,my sie prawie tydzien meczylismy,ale juz przeszlo.

Cytat:
Napisane przez MalgosiaM8 Pokaż wiadomość
jestem pewna że to był następny skok rozwojowy! mały jak się obudził o 4 rano jak zaczął gaworzyć i się usmiechać, no mówie wam
a od rana szał "a gu" "a ga" "gi" i inne takie i uśmiechać się na mój widok , albo po karmieniu

aaa i spokojny się zrobił

aa i ja do niego "agu" a on mi odpowiada
Marcel jak sie usmiecha ma dziureczki w policzkach(po mamusi) takie to rozczulające, jak otworzy szeroko buźke i próbuje cos powiedziec i pomysleć,że zanim się obejrzymy, przyjdzie taki wyrostek i powie:"nie wtrącaj się, to nie Twoje życie".
Może to głupie co napisze,ale chociaż od 6 tygodni chodze niewyspana, walczyłam z cycami,laktatorem, bólem brzuszka i mam na bierząco ryk głodnego Głodomorra-to wiem,że później będzie mi tego brakować jak będzie już duży, a malizną będzie tylko na fotkach i we wspomnieniach

Cytat:

ja Wam muszę się pożalić kurcze dziś po pierwszym szczepieniu jesteśmy ale ... na wizycie przez szczepieniem pediatra stw ze mały ma za nioskie napiecie miesniowe m.in. za mało/słabo podnosi główke i dał nam skierowanie do neurologa a bartka dopuscił tylko na jedna szczepionke - wzw.mówił żeby sie nie schizować, ze 20% dzieci to ma ale lepiej zeby specjalista go ocenil. ja oczywiście prawie już tam płakałam. w zasadzie to gdyby nie tż to wyszłabym z tamtąd ciemna bo nie kodowałam już później jak mówił jak mam dalej postępować z tym szczepieniem i lekarzem ...
wieć poszliśmy na to szczepienie wzw. jedno wkłucie. kazałam tz trzymac bartka bo czulam ze sie rozkleje no wiec tz go na kolanka ja kucnelam ko ło nich i złapałam bartka za raczkę i jak dostał ta igłę w nunię i po chwili się rozpłakał z ta minką z tymi usteczkami wykrzywionymi to dostalam takich emocji że 1. tez mialam łzy w oczach, udało mi się je powstrzymac jedynie dlatego ze nie chcialam sobie narobić przypału w przychpodni 2. zachciało mi się zapalic papierosa po wyjsciu z przychodni oczywiście zaczelam ryczec, powiedzialam ze na szczepienie wiecej nie ide za duzo mnie to chyba kosztuje, to było jedno kłocie a co jak jest wiecej... mysle teraz o skojarzonych
no ale najpierw ten neurolog ... oczywiście nie wiem po co- weszlam na neta, przejrzalam kilka artykulow i tylko jeden byl pocieszający, reszta robi wkrętke, wolałam tego nie czytac dalej i dokładniej się nie wgłębiac bo chyba bym zwariowała. ogólnie to mam dołka przez to napięcie mięśniowe, pewnie skończy się jakimiś rehabilitacjami, jejku oddałabym i zrobiłabym wszystko zeby bartek byl zdrowy, kurcze mam nadzieję ze to nic powaznego
sie rozpisalam. musialam.
Będzie dobrze, zobaczyszna necie nie czytaj tych bzdur, tylko można osiewieć, znam dobrze przypadek ale wysokiego napięcia mięśniowego prawostronnego (u mojego siostrzenca), rodzice mieli pokazane jak mają ćwiczyc z małym -nawet przy zabawie z nim, a chodzili tylko do kontroli, a teraz już jest wszystko OK.
Trzeba byc dobrej mysli!!!

Cytat:
Lulla dzięki też się tak pocieszam że kazde dziecko po swojemu sie rozwija a i nie przejmuj się, mi też już kilka dni temu zdarzyło się zapalić ... a nie wiem co będzie w sobotę bo wypuszczam się z chaty na wieczór z koleżankami, tzn chyba będzie ogień
oo !!Ale super!! do mnie dzisiaj przyjeżdża kumpela, zrobie domowe malibu(palce lizać) o wyjściu nie ma mowy, ale dobre i to

Cytat:
Hello mamuśki

pomalutku i Ty sobie zorganizujesz tak czas, by dłużej posiedzieć

LIVE,LOVE,LIFT.

:5
kapka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:37   #2829
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość

No u mnie podobnie- jak mialam wyjsc ze szpitala łezki w oku- wyszlismy maz daje bukiet ja wyje, przed wczo. 1x wyszlam z psem na spacerek i tez malo sie nie poryczalam ze wyszlam na dwor, mąż nachylał się nad Piotrusiem i mowil słodko do niego to ja tez w ryk...wiele takich rzeczy jeszcze mnie do lez doprowadza
Zobaczysz, że minie. Skoro masz oparcie w mężu - dasz radę. A z Piotrusiem nauczycie się siebie i wypracujesz sobie swój plan dnia. Początki są zakręcone.
"maz daje bukiet" - pomarzyć sobie mogę, a wie jak kocham kwiaty... Więc gratuluję męża

Wogóle to w temacie mężów - ja już mojemu nie mam siły tłumaczyć... Ja swoje, on swoje. Obiecywał, że będzie wracał wcześniej, ale doopa. Ciągle wraca później niż zwykle. Więc jak wraca to mała śpi po całym dniu, budzi się na kąpanie to mąż przygotowuje wanienkę i podczas kąpieli trzyma jej główkę, potem ja ją ubieram, karmię i albo zasypia u mnie, albo mąż ją bierze na chwilę. I tyle pomaga mi mąż. W ciąży przytulać się nie chciał, bo może coś się stać. O pocałunki i jakiekolwiek czułości też musiałam się "prosić". Teraz niby był już drugi-pierwszy raz, ale ja chciałabym ciut więcej. Więc z chłopa ja też nie mam pociechy. A najgorsze, że już nie mam siły się kłócić i tłumaczyć. Bo ani prośbą, ani groźbą nie działa. Więc zamykam się w sobie, czuje coraz więcej urazy i widzę jak się od niego oddalam... To chyba gorsze niż kłótnie...

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
[. Jak mąż zrobił mi napis z kolorowych literek przez pół salonu: Witamy w domu Franka i mamę! - to płakałam kilka dni.
.
... jak chłop chce to potrafi ...

Monia ja topiłam normalną świeczkę, ale można zaliczyć chyba że jest święcona, bo to z wizyty księdza w domu- kolędy

Cytat:
ja Wam muszę się pożalić kurcze dziś po pierwszym szczepieniu jesteśmy ale ... na wizycie przez szczepieniem pediatra stw ze mały ma za nioskie napiecie miesniowe

Kotuś - wg mnie to ten lekarz ciut na wyrost dał Ci to skierowanie. Sprawdź, ale nie panikuj. Ja wierzę, że będzie dobrze, bo przecież MUSI BYĆ DOBRZE!!

Cytat:
witam mamcie wyspane i niewyspane
a są jakieś wyspane??

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:42   #2830
kapka
Zadomowienie

Cytat:
to witam w klubie
to i my dolaczymy

zapisuje codziennie ile zjada bo malo cos przybiera na wadze.
wczoraj jadl
9-ej-75ml
12.30-45ml
14,45-70ml
16.00-50ml
17-18ej-50ml
19-ej-50ml
21-35ml
23.45-80ml
3.15-65ml
5.20-30ml
06.30-40ml
8.35-40ml
...nie wiem czy akurat tak powinien jesc jak dla mnie za czesto je w maych ilosciach, bede na szczepeieniu w pon to zapytamsie pediatry co z tym karmieniem zrobic

Agus-mamy tego samego meza??Wiem jak się czujesz:przytulam: taka walka z wiatrakami..
Jak przyjechałam ze szpitala, to pomagał, interesował się nawet czy dałam rade coś w ciągu dnia zjeść, teraz jak pies Pawłowa ma zakodowane, jak wraca do domu, to jeszcze butów nie sciągnie już piwo w ręce i tv , jak podam małego to chwile pobawi, nakarmi, tak,ze w tym czasie jestem w stanie zrobic córce kolacje i pościelić na noc łóżko.Jak wczoraj zwróciłam uwage,że mógłby się zainteresować i zapytać nawet czy pomóc mi w obowiązkach domowych, to odp."sama mówiłaś że Marcel dzisiaj ładnie spał i dużo posprzątałaś, wiec po co mam sprzatać?" O łóżkowych sprawach w ciąży miałam podobnie, teraz to wogóle nic a nic, jak można mieć siły jak wszystko na mojej głowie i w nocy padam jak mucha..Takie to durne ..

LIVE,LOVE,LIFT.

Edytowane przez kapka
Czas edycji: 2011-10-21 o 10:52
Stary 2011-10-21, 10:46   #2831
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Witam

Dziekuje wszystkim za slowa otuchy....

A teraz wiem czemu moje dziecie nawet rano plakalo i nie chcialo jesc.....bo ma katar !!!!!! Ale ze mnie matka nic nie wyczulam wczesniej bo miala tylko zatkany nos i dlatego plakala, teraz juz ma mega katar. poki co odciagam gruszka i daje kropelki..... tylko sie zastanawiam jak sie przeziebila....?? Staram sie ja cieplo ubierac a tu prosze.....
Stary 2011-10-21, 10:47   #2832
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
super, że problem zdiagnozowany, oby szybko była poprawa.
Dla mnie jest poprawa już nawet. Nie było ryku wieczornego (normalnie od około 17-18 do 22 płacz non stop i ręce nawet nie pomagały), trochę spał w tym czasie, jak zjadł po 21 to potem dopiero o 2, a normalnie to co 3 godziny równiutko alarm na jedzenie.
Zobaczymy jak będzie przez najbliższe dni
Cytat:
miss. powiedz mi ile jednorazowo je twój Tomcio i na ile mu to starcza? tzn jak długo spi? moja ostatnio "szaleje" zjada 100 ml i budzi sie co dwie godziny, albo zjada 50 i co godzinę muszę ją odkarmiać. w ogóle mam wrażenie, ze enfamil o-lac jej nie leży:/ wkurza sieprzy butli, wyginac, meczy, złości ech...
Zjada 120ml co 3 godziny, czasem zdarza mu się dłużej pospać (w nocy), ale to raptem 30 minut jak już, wyjątkowo wczoraj inaczej było
Z tego co czytałam nie powinno się dawać dziecku mm częściej niż co 3 godziny, bo to jest czas odpowiedni do strawienia wszystkiego, może spróbuj zwiększyć mu porcję
Tom wcześniej jadł 90ml, ale właśnie coraz częściej chciał jeść i dlatego zwiększyłam porcję

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 10:47   #2833
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez kapka Pokaż wiadomość
to i my dolaczymy

wczoraj jadl
9-ej-75ml
12.30-45ml
14,45-70ml
16.00-50ml
17-18ej-50ml
19-ej-50ml
21-35ml
23.45-80ml
3.15-65ml
5.20-30ml
06.30-40ml
8.35-40ml
...nie wiem czy akurat tak powinien jesc jak dla mnie za czesto je w maych ilosciach, bede na szczepeieniu w pon to zapytamsie pediatry co z tym karmieniem zrobic
ja dzis zaczełam zapisywac, wg mnie moja tez za czesto i za mało...... czyli moze to normalne skomplikowane te dzieci. bo ja juz kombinuje ze mleko za mało kaloryczne jest dla agatki

Stary 2011-10-21, 10:51   #2834
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
to i my dolaczymy

wczoraj jadl
9-ej-75ml
12.30-45ml
14,45-70ml
16.00-50ml
17-18ej-50ml
19-ej-50ml
21-35ml
23.45-80ml
3.15-65ml
5.20-30ml
06.30-40ml
8.35-40ml
Kapka no moim zdaniem je za często, przeczytaj co wyżej napisałam, spróbuj większe porcje dać
To jest chyba męczące takie dawanie co chwilę mleka i dla Ciebie i dla niego jednak

Stary 2011-10-21, 11:01   #2835
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Miki potrafi zjesc od 100 do 120 ml, generalnie po poltorej godz juz jest glodny wtedy daje mu troche wody i zalezy-raz potrafi wciagnac cala butle a innym razem wypije "tylko" 40 ml i sie uspokaja i to mu wystarcza; generalnie karmie go co min 3 godz, czasami sie uda co 3,5, czasami co 4 i wtedy wypija albo 100 albo 120 ml ale zazwyczaj 120 karmie Bebilon Nutricia.

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość

Zobaczysz, że minie. Skoro masz oparcie w mężu - dasz radę. A z Piotrusiem nauczycie się siebie i wypracujesz sobie swój plan dnia. Początki są zakręcone.
"maz daje bukiet" - pomarzyć sobie mogę, a wie jak kocham kwiaty... Więc gratuluję męża

Wogóle to w temacie mężów - ja już mojemu nie mam siły tłumaczyć... Ja swoje, on swoje. Obiecywał, że będzie wracał wcześniej, ale doopa. Ciągle wraca później niż zwykle. Więc jak wraca to mała śpi po całym dniu, budzi się na kąpanie to mąż przygotowuje wanienkę i podczas kąpieli trzyma jej główkę, potem ja ją ubieram, karmię i albo zasypia u mnie, albo mąż ją bierze na chwilę. I tyle pomaga mi mąż. W ciąży przytulać się nie chciał, bo może coś się stać. O pocałunki i jakiekolwiek czułości też musiałam się "prosić". Teraz niby był już drugi-pierwszy raz, ale ja chciałabym ciut więcej. Więc z chłopa ja też nie mam pociechy. A najgorsze, że już nie mam siły się kłócić i tłumaczyć. Bo ani prośbą, ani groźbą nie działa. Więc zamykam się w sobie, czuje coraz więcej urazy i widzę jak się od niego oddalam... To chyba gorsze niż kłótnie...

... jak chłop chce to potrafi ...

Monia ja topiłam normalną świeczkę, ale można zaliczyć chyba że jest święcona, bo to z wizyty księdza w domu- kolędy

Kotuś - wg mnie to ten lekarz ciut na wyrost dał Ci to skierowanie. Sprawdź, ale nie panikuj. Ja wierzę, że będzie dobrze, bo przecież MUSI BYĆ DOBRZE!!

a są jakieś wyspane??
Agus..to sie wszystko w koncu unormuje, musi, macie teraz dzidzie, swiat sie przewrocil do gory nogami, zobaczysz

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
Witam

Dziekuje wszystkim za slowa otuchy....

A teraz wiem czemu moje dziecie nawet rano plakalo i nie chcialo jesc.....bo ma katar !!!!!! Ale ze mnie matka nic nie wyczulam wczesniej bo miala tylko zatkany nos i dlatego plakala, teraz juz ma mega katar. poki co odciagam gruszka i daje kropelki..... tylko sie zastanawiam jak sie przeziebila....?? Staram sie ja cieplo ubierac a tu prosze.....
Moje dziecie tez ma od paru dni katar poza sapka gruszka nic nie daje, odciagam frida, co prawda babolki sie zatrzymuja w nosku ale o wiele latwiej mi jest je wyciagac patyczkiem wtedy bo nie sa juz tak gleboko; katarek tez wychodzi, moze sprobuj tym..?

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Przed chwila wyjechala ode mnie polozna. Jezeli jesczze raz uslysze ze jestem zbyt przewrazliwiona i ona musi mnie ustawiac do pionu to jej strzele w pysk, przysiegam Miki ma poczatki ciemieniuchy, ehhh
Stary 2011-10-21, 11:01   #2836
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Ja mam notesik i od wyjścia ze szpitala zapisuję codziennie
Mam tabelkę i kolumny
DATA
POSIŁKI
KUPA
SEN

Jedzenie Tomka przez ostatnią dobę
wczoraj
6:35 120ml
9:15 120 ml
12:10 120 ml
15:20 120 ml
18:20 120 ml (pierwsza porcja Bebilonu Pepti)
21:20 120 ml
2:10 120 ml
5 120 ml
7:50 120 ml
i teraz powinien niedługo jeść, ale śpi

Stary 2011-10-21, 11:02   #2837
kapka
Zadomowienie

Cytat:
Kapka no moim zdaniem je za często, przeczytaj co wyżej napisałam, spróbuj większe porcje dać
To jest chyba męczące takie dawanie co chwilę mleka i dla Ciebie i dla niego jednak
zgadzam siewg tabeli na mleku mm powinien jesc tak jak Twoj 120ml co 3 godziny 6-7 porcji dzienni -czyli 720-840 ml na dobe, a je ok.500-550 ml na dobe.
Marcel nie moze na jeść się od razu bo męczy się przy jedzeniu oddychając tylko jedną dziurką w nosie i chyba dlatego je tak na raty.
Spróbuje dzisiaj go przetrzymać i nie dawać mu mleka częściejniż co 2,5 godziny, a jak będzie wołał to podam mu herbate. Troszke przez to się pomęczymy,ale może wtedy zacznie jeść w większych ilościach i częściej..albo..zapcham mojemu dziecku żołądek herbatką i mało dzisiaj zje cholercia..można zgłupieć i bądź tu człowieku mądry

LIVE,LOVE,LIFT.

Stary 2011-10-21, 11:03   #2838
agnieszka 0605
Zakorzenienie

kapka ja mojemu piwa nie każe pić, ale czasem otworzy szybko i głupio się pyta: to co mam teraz wylać jak otworzyłem?? Choć odpukać zdarzyło się już to b. dawno. Twój przed tv, a mój przed internet i tylko samochody ciężarowe... I ciągle ten temat, bo jest kierowcą i z ojcem prowadzą firmę. Nawet przez sen gada o ciężarówkach. Zwariować można. Ja już naprawdę mam tego wszystkiego dość i się duszę. Co z tego, że przyjdzie i się pyta czy może jechać w trasę skoro jak powiem NIE to i tak pojedzie, bo przecież "od jutra ceny drożeją i muszę jechać". Tylko, że te ceny drożeją cały czas i to mam wrazenie jedna i ta sama wymówka.

sorry że tak się żale, ale naprawdę nie mam komu się wygadać...

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:05   #2839
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
Miki potrafi zjesc od 100 do 120 ml, generalnie po poltorej godz juz jest glodny wtedy daje mu troche wody i zalezy-raz potrafi wciagnac cala butle a innym razem wypije "tylko" 40 ml i sie uspokaja i to mu wystarcza; generalnie karmie go co min 3 godz, czasami sie uda co 3,5, czasami co 4 i wtedy wypija albo 100 albo 120 ml ale zazwyczaj 120 karmie Bebilon Nutricia.

Przed chwila wyjechala ode mnie polozna. Jezeli jesczze raz uslysze ze jestem zbyt przewrazliwiona i ona musi mnie ustawiac do pionu to jej strzele w pysk, przysiegam Miki ma poczatki ciemieniuchy, ehhh
kurcze no własnie, ale moja zje np 100 i koniec a za 2 godz. znowu. czyli mówicie zeby np "zapchac" woda hmmm to dobry sposób... w nocy młoda nawet co 1,5 godziny chce bo zjadła wcześniej 50 ml i co wtedy??

a położnej kto, jak kto ale ona cie do pionu ustawiac nie będzie

a czemu ten bebilon akurat? czytam ze i laktozy nie ma i ze jest produktem specjalistycznym

czekaj ja o bebilonie nutrition poczytałam

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-10-21 o 11:11
Stary 2011-10-21, 11:08   #2840
beti801
Raczkowanie

dzień dobry
Wyspane? Dopczytałam, że nie bardzo.. ja nawet dość dzisiaj. Pobudka co 2-3 godz, ale po karmieniu szybciutko zasypiał
Cytat:
Archi baby blues, ja wyłam jak przeczytałam tutaj tytuł wątku, i to w głos . Jak mąż zrobił mi napis z kolorowych literek przez pół salonu: Witamy w domu Franka i mamę! - to płakałam kilka dni.
Mija .
ale fajnie Was mąż przywitał

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
My po wizycie.....
Lekarz powiedzial ze mala jest zdrowiutka.....poprosilis my nawet o USG i zrobil...nerki, jelitka, brzuszek wszystko w porzadku..... zbadal jej uszy ( zaden z poprzednich lekarzy tego nie zrobil), osluchal na wszystkie mozliwe strony......mam ja nosic dluzej po jedzeniu .A ze placze....no coz....taki urok niemowlakow....i pewnie skok przezywa..........
Moja jak sie urodzila to ma pod cycuszkiem pekniete naczynko....jedna lekarka powiedziala ze to pewnie zniknie a ten lekarz powiedzial zeby obserwowac bo sie moze zrobic zbyt duze i trzeba bedzie wyciac..........
jestem juz spokojna .....choc TZ twierdzi ze pewnie jak mala znowu bedzie plakac to ja znowu wymysle ze cos nie tak z nia.... no ale taki urok matki....
to super wieści Z naczynkiem też napewno będzie ok Wiem, że dobrze się mówi. Sz ma wodniaka jąderka i ponoć w większości przypadków się wchłaniają, ale ja oczywiście się martwię.. hmm.. tak jak pisałyście .. matki tak mają..

Cytat:
mój to samo! W pn bedzie miał dopiero 4 tyg a co dwie godziny zjada 90ml mm .

Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
dokładnie to samo u mnie! Zastanawiałam się czy to nie ten skok już, ale to chyba za wcześnie jeszcze..

Danika śliczna dziewczynka z Olgi - strasznie lubię to imie, moja przyjaciółka je nosi
Martusia Bartuś też cudny

Apropo teściowych: jak Kuba był mały to mieszkaliśmy u niej i przy każdym karmieniu nie mogła pojąć dlaczego mu tego mleka nie POSŁODZĘ I jej ulubione hasło - wcale się nie dziwię, że nie jesz Kubusiu jak Ci mama takie niedobre daje Teraz jest 30km od nas i jest super

Kapka malibu .. mm.. zazdroszczę
Monia u nas też katar niestety . Pryskam wodą morską, odciągam, smaruję maścią majerankową a od wczoraj daję juwit ( wit C w kropelkach). Zdrówka dla Was!
Miss współczuję skazy, ale jak już wiadomo co jest to i zaradzić lepiej Ponoć skaza często ustępuje u dzieci z wiekiem!
Lullaby ja też fridą odciągam. Dużo lepiej sprawdza się niż gruszka!
Agnieszka

Edytowane przez beti801
Czas edycji: 2011-10-21 o 11:10
beti801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:08   #2841
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
kapka ja mojemu piwa nie każe pić, ale czasem otworzy szybko i głupio się pyta: to co mam teraz wylać jak otworzyłem?? Choć odpukać zdarzyło się już to b. dawno. Twój przed tv, a mój przed internet i tylko samochody ciężarowe... I ciągle ten temat, bo jest kierowcą i z ojcem prowadzą firmę. Nawet przez sen gada o ciężarówkach. Zwariować można. Ja już naprawdę mam tego wszystkiego dość i się duszę. Co z tego, że przyjdzie i się pyta czy może jechać w trasę skoro jak powiem NIE to i tak pojedzie, bo przecież "od jutra ceny drożeją i muszę jechać". Tylko, że te ceny drożeją cały czas i to mam wrazenie jedna i ta sama wymówka.

Aga a probowalas mu wytlumaczyc ze czujesz sie samotna w tym wszystkim? moze powinnas z nim tak naprawde szczerze porozmawiac..
Stary 2011-10-21, 11:10   #2842
anciaahk
kosmitka

Kapka strasznie współczuję Tobie i maluszkowi, czemu on biedny tak się musi męczyć , nawet jedzenie nie jest proste.

A skąd mam wiedzieć, ile tego mm podać dla Franka gdybym chciała np. na noc, żeby spał dłużej niż 1,5h .

Aha bo dzisiaj Franio kończy 2 miesiące!!! Jak ten czas leci!

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Aga te chłopy są straszne. Mój do tej pory obrażony, za to wszystko.

Stary 2011-10-21, 11:12   #2843
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez beti801 Pokaż wiadomość
Miss współczuję skazy, ale jak już wiadomo co jest to i zaradzić lepiej Ponoć skaza często ustępuje u dzieci z wiekiem!
W sumie lekarka szybko była i nie powiedziała czy to skaza czy to nietolerancja. Ale z mężem gadaliśmy, że chyba nietolerancja, bo przy skazie to by nie przybierał chyba, a on pięknie rośnie
Jak będziemy na szczepieniu to dopytam

Stary 2011-10-21, 11:12   #2844
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze no własnie, ale moja zje np 100 i koniec a za 2 godz. znowu. czyli mówicie zeby np "zapchac" woda hmmm to dobry sposób... w nocy młoda nawet co 1,5 godziny chce bo zjadła wcześniej 50 ml i co wtedy??

a położnej kto, jak kto ale ona cie do pionu ustawiac nie będzie

a czemu ten bebilon akurat? czytam ze i laktozy nie ma i ze jest produktem specjalistycznym
Wnerwia mnie ta kobieta juz znowu co do mleka, to przyznaje calkiem szczerze ze jak tylko wrocilismy ze szpitala to Ł wiedzial ze ma kupic mleko dla noworodka i wybralismy bebilon nutricia, bebilon pepco jest na recepte a ten ktory my mamy mozna kupic bez i malemu naprawde podchodzi i ma wit D i K. co do karmienia-ile czasu Twoje malenstwo je? moze gdyby wypila rzeczywiscie wiecej to nie budzilaby sie co 1,5 godz? moze sprobuj ja karmic przerwami, niech wypije te 50 ml, odbije i za chwile sprobuj znowu a ta woda to jest naprawde super sprawa
Stary 2011-10-21, 11:12   #2845
spray
KWC

Cytat:
to i my dolaczymy

wczoraj jadl
9-ej-75ml
12.30-45ml
14,45-70ml
16.00-50ml
17-18ej-50ml
19-ej-50ml
21-35ml
23.45-80ml
3.15-65ml
5.20-30ml
06.30-40ml
8.35-40ml

Agus-mamy tego samego meza??Wiem jak się czujesz:przytulam: taka walka z wiatrakami..
Jak przyjechałam ze szpitala, to pomagał, interesował się nawet czy dałam rade coś w ciągu dnia zjeść, teraz jak pies Pawłowa ma zakodowane, jak wraca do domu, to jeszcze butów nie sciągnie już piwo w ręce i tv , jak podam małego to chwile pobawi, nakarmi, tak,ze w tym czasie jestem w stanie zrobic córce kolacje i pościelić na noc łóżko.Jak wczoraj zwróciłam uwage,że mógłby się zainteresować i zapytać nawet czy pomóc mi w obowiązkach domowych, to odp."sama mówiłaś że Marcel dzisiaj ładnie spał i dużo posprzątałaś, wiec po co mam sprzatać?" O łóżkowych sprawach w ciąży miałam podobnie, teraz to wogóle nic a nic, jak można mieć siły jak wszystko na mojej głowie i w nocy padam jak mucha..Takie to durne ..
Kapeczko, co do jedzenia: mnie pediatra powiedziała, że porcjowanie mleka jest indywidualną sprawą każdego dziecka i nie ma się czym martwić o ile ilość ml nie ma tendencji spadkowej w skali kilku dni. Rysiowi się zdarza wsunąć 120 ale zaraz potem ulewa chlustająco i efekt jest taki, że i tak w żołądku zostaje te 75-90ml. Małe dziecko - mały brzuszek.

a jeśli chodzi o pomoc TŻ to chyba faceci generalnie się lenią.
To ja ścielę nasze łóżko, sprzątam, zmywam, piorę, robię dziecku mleko, przewijam, karmię... Małż ogranicza się do poprzytulania synka i robienia mi ewentualnych uwag typu: "butelka jest pod złym kątem" - jak karmię albo "pospiesz się" jak Eryk się pruje, a ja się miotam w kuchni z robieniem porcji
Czasem coś go tknie i zrobi coś dodatkowo, a mnie się wtedy zdaje, że mam złotego męża
spray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:14   #2846
anciaahk
kosmitka

Lulla a jaką wodę dajesz - słodzoną czy normalną przegotowaną? czym słodzisz i ile tej wody? Może mojemu też podam,żeby nie wisiał co 1,5 h lub co 1 h na cycku?

Stary 2011-10-21, 11:17   #2847
kapka
Zadomowienie

Cytat:

żal się.. sama to teraz robie
mój uważa,ze po całym ciężkim dniu piwo mu się należy, już przestałam się o to kłócić bo efekt był taki sam, teraz mi zalezy by nie otwierał przy córce, tylko jak pójdzie spać,ale i taki argument do niego nie przemawiaja ...Ja mam za bardzo cięty język i mojemu nie raz dowale tak,że mu w pięty idzie, ale i tak ma daleko w doopie to co mnie boli, bo to jego nie dotyczy
..mi sie wydaje,że ojcostwo troszke przerasta tz-ów, chociaż są niby na to przygotowani, to jednak z czasem wyłazi ten strach ze skóry i uciekają od obowiązków bo się boją tej odpowiedzialności.Z drugiej strony zachowują się jak z epoki kamieniołomów: maja potomstwo, wiec muszą zadbac o byt rodzinie i uciekają w prace.
jakiś wątek psychologiczny mi się wlączył

LIVE,LOVE,LIFT.

Stary 2011-10-21, 11:17   #2848
lullaby_ml
Zakorzenienie

Sora, bebilon pepto a nie pepco
Stary 2011-10-21, 11:18   #2849
DzastaW
Zadomowienie

Witam Was =)
widzę że znów narzekanie na facetów, nie będę się przyłączać do tego bo nie wiem czy mam powody do narzekania =) he he.
Mam pytanie do mamuś, które miały kreskę na brzuchu w czasie ciąży: po jakim czasie Wam zeszła? Bo Ja ją nadal mam (myślałam że zniknie po paru dniach, maksimum dwóch tygodniach)

[reebok_a]606817[/reebok_a]
DzastaW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-21, 11:20   #2850
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
Lulla a jaką wodę dajesz - słodzoną czy normalną przegotowaną? czym słodzisz i ile tej wody? Może mojemu też podam,żeby nie wisiał co 1,5 h lub co 1 h na cycku?

Przegotowana, na 100 ml wody plaska lyzeczke cukru tylko polozna mi tez mowila ze gdybym karmila piersia to nie musialabym dawac tej wody bo w pokarmie naturalnym ta woda jest juz zawarta, tak tylko pisze w razie w

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez DzastaW Pokaż wiadomość
Witam Was =)
widzę że znów narzekanie na facetów, nie będę się przyłączać do tego bo nie wiem czy mam powody do narzekania =) he he.
Mam pytanie do mamuś, które miały kreskę na brzuchu w czasie ciąży: po jakim czasie Wam zeszła? Bo Ja ją nadal mam (myślałam że zniknie po paru dniach, maksimum dwóch tygodniach)
Cos Ty, ta kreska moze zniknac za pare mies; ja tez nadal mam a jestem mc po porodzie.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości