|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
| Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
|
9 | 23,68% |
| Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
|
2 | 5,26% |
| Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| "Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
|
1 | 2,63% |
| Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
|
22 | 57,89% |
| Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
|
0 | 0% |
| Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
|
3 | 7,89% |
| Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
... Przy drugim szczepieniu mówię pediatrze, że szczepimy zintegrowaną. a ona do mnie - " a jak to jest?" Cytat:
![]() Tak pewnie zrobimy. Mamy neurologa w listopadzie to pewnie zahaczymy przy okazji o pediatrę. Cytat:
Nasza pani dr wspominała, że trzeba będzie zrobić może badania i zwiększyć dawkę vit D, ale w międzyczasie zniknęła , urodziła dziecko i jest na macierzyńskim,a w zastępstwie są same......i bądź tu matko mądra... zapytałam neurologa, co z tym ciemiączkiem, powiedziała, że jest jeszcze czas i że nie wolno bez badań tak zwiększać dawki witaminy, bo może z tego być więcej szkody niż pożytku...tylko, że Maksiowi naprawdę nie zarasta to ciemiączko....trzeba się wybrać do jakiegoś normalnego lekarza, popytam znajomych o kogoś sprawdzonego-zanim wróci nasza pani pediatra...
|
|
#3902 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Śliczny maluch ![]() Maksio to przystojniaczek ślicznyno co za ciamajda przez Buke nie dostałaś spaghetti ![]() My od 8 na nogach. Nocka spoko 2 pobudki ![]() Dzisiaj mam trochę roboty bo jutro zjazd. Jak na złość słoneczko teraz wyszło i można by wyjść na spacer a tu du.pa bo muszę jakieś pierdoły na uczelnię robić Może uda mi się chociaż na godzinkę.
|
|
|
|
|
#3903 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
faktycznie zróbcie te badania skoro ono w ogóle nie zarasta. Mateuszowi też nie zarastało przez jakiś czas a teraz mam wrażenie że trochę za szybko mu zarasta bo praktycznie już prawie w ogóle nie ma. może ze 2-3mm |
|
|
|
|
#3904 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oj widzę,że Mateusz jest baaardzo absorbującym dzieckiem.Niezły egzemplarz Ci sie trafił Fajnie,ze zajrzałaś.Mam nadzieję,że dasz radę częsciej bywac na forumŚliczny chłopczyk,gratulacje za ząbka ![]() nika fajny tytuł,podoba mi się choc my tez jeszcze bezzebne Ale może do skonczenia tej częsci coś nam wyjdzie?A ja podałam Lilce wczoraj przed snem pierwszy raz kaszkę myśląc,że ja to moze trochę zapcha i pośpi dłużej Oj ja głupia,jakże się myliłam Budziła się dokładnie tak samo jak zwykle
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-10-21 o 11:38 |
|
|
|
|
#3905 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3906 |
|
Zakorzenienie
|
Harrods- hej lobuzie
, ale Twoj Maly jest absorbujacy... duzo cierpliwosci zycze Sliczny jestSubtelle- juz mozesz poogladac ![]() tra- juz nie bd ![]() U nas nocka bardzo dobra . Spalismy od 20.30 do 8.20 tzn Lena chyba bawila sie wczesniej tka mysle z 20 minut. Zjadla mleko i po 15 minutach zasnelismy hehe do 10.35. 2 razy zaplakala przez sen.Jak dzis mylismy Lenie zebole(bo 2gi juz praktycznie wyszedl) to ona taka zadowolona byla, ze hej
|
#3907 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
daję mu jedną kroplę codziennie |
|
|
|
|
#3908 |
|
Zadomowienie
|
dzień doberek
![]() traicionera jak twoja Nadia taka spryciara po tej rehabilitacji to mam nadzieję, że moja tez już niedługo zacznie szaleć ![]() Harrods Mały fajowskia jak tam transporter się sprawuje ja właśnie wyciągnęłam śpiworek i zobaczymy jak Mała będzie się czućsubtelle fenkju mój album też już chyba możesz oglądać album![]() Moja w nowym wątku chyba nie będzie jeszcze stawiać kroczów ale jakoś mi się ten tytuł przyśnił i musiałam wam go zaprezentować kasiuni_a i potem o 4 i 6.30 - tak to ja mogę a wiecie co chyba przestanę ją już karmić w dzień tzn. podawać jej moje mleko bo nie mogę ściągnąć więcej niż 60 ml. Pozostaje tylko w nocy choć przyznam szczerze, że mam dość - nie mam jakiegoś parcia na karmienie piersią i tak jestem z siebie dumna, że udało się to przez 6 miesięcy marta_27 antybiotyk ale własnie w postaci kropelek do oczu więc nie wiem...zastanawiam się czy nie od słoiczków z bobovity bo ostatnio tylko te zajada
|
|
#3909 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja już też nie wiem od czego Mateusz może mieć luźne kupy. przez jakiś czas ma średnio raz na dzień taką luźną. i nie wiem czy od indyka, czy od manny czy na zęby, czy jeszcze od czegoś innego. można się pogubić w tym wszystkim ![]() moje dziecko ma zegarek w głowie chyba. śpi po równo 40min. co do minuty. a gdzie te czasy że spał 1,5-2h czasem by się przydało.
|
|
|
|
|
#3910 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
Lenka jest świetna ![]() rozumiem... u nas nie wiem, co jest przyczyną......
|
#3911 |
|
Zadomowienie
|
pewnie taka jego uroda
jednym zarasta szybko innym wolniej a skoro powinno do 18m-ca to jeszcze kupa czasu jest. najważniejsze żeby pediatra miała oko na jego ciemiączko, tylko najpierw znajdźcie dobrego pediatrę
|
|
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
Mojej malej ciemiaczka, nikt nigdy nie sprawdzal... jak zabiore papiery z uk do es to pojde sprawdzic wszystko
|
#3913 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() u nas też jeszcze wydaje mi się spore ciemiączko, bo 1x1cm, ale też zarasta nieźle, bo urodził się z 2x2cm dajemy codziennie po kropelce witaminy ddoczytałam jeszcze raz, że ma ciemiączko 2x2, a wydawało mi się, że 2x1 - to rzeczywiście spore Cytat:
a któreś dziecko w ogóle spało dłużej po kaszce?Cytat:
![]() Cytat:
![]() a ile razy w dzień jeszcze podawałaś swoje mleko? podziwiam, że tak długo chciało Ci się odciągać Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-10-21 o 12:30 |
||||||
|
|
|
#3914 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jakiś czas temu dyskutowałyśmy o matach i parę dziewczyn polecało taką podłogową z allegro... Skusiłam się zamówiłam, i niestety muszę powiedzieć, że w ogóle u nas nie zdaje egzaminu Nie dość, że Mały dosyć nieporadnie jeszcze raczkuje to na tej macie ciągle się ślizga, nie może zrobić kroku a w efekcie jest płacz, nawet rajstopki z abs'ami nie pomagają na tych piankowych puzzlach nie ma problemu, a tą schowałam i dam jak będzie już ładnie czworakował. Ewentualnie jak ma uślinione rączki, to się "przykleja" i przesuwa do przodu
|
|
#3915 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze bele zważyłam Li i okazało się że spadła z wagi
Ponad tydzień temu ważyła 7700g,a dzis 7600g Chyba czas zacząc ją dokarmiać czyms innym niz cycuś i słoiczki?Za tydzień mamy szczepienie,więc popytam pediatry co mam robić.
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
#3916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że najważniejszy okres dla dziecka przekarmiłaś, więc jest super. Kalinka ma 6 miesięcy więc jest to super czas na odstawienie, tym bardziej, że nie masz parcia. a ja i tak Cię podziwiam, że dałaś radę do teraz ściągać. Ja chyba wymiękłabym, bo ściągam w pracy i chyba na każde karmienie nie dałabym rady...
|
|
#3917 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A karmisz MM? Bo w modyfikowanym już jest chyba odpowiednia dawka tej witaminy ![]() Cytat:
Cytat:
Wogóle byliśmy u pediatry i mała waży 8100 - jakoś tak mało, przyzwyczaiłam się że przybiera 500 na miesiąc, a w domu ją ważyłam na zwykłej wadze miesiąc temu i miała 7900 E jakaś lipna ta waga z przychodni Słuchajcie - mam pytanie do mam karmiących piersią - czy Wasze dzieciaki łapią coś, jakieś przeziębienia? Bo butelkowe wiem że tak i zastanawiałam się jak bardzo chroni mleko matki przed choróbskami? |
||||
|
|
|
#3918 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mateusz raz miał katar przez dwa dni. Myślę, że to było spowodowane tym, że zbyt długo siedział z nami na dworze, a było chłodno. Ale to było ze trzy miesiące temu. Od tej pory nic. |
||||
|
|
|
#3919 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przebywaliśmy całe dnie na słonku bo moi rodzice mieszkają na wsi i cały macierzyński siedzieliśmy na ogródku, Mały często bez czapki [właśnie ze względu na to ciemiączko] i niewiele się zmieniło. w pewnym momencie zaczęłam mu dawać wapno -jak jeszcze była nasza pani dr- ale potem następna kazała odstawić. ale wtedy mu się zmniejszyło to ciemiączko, przez 2 tyg leciutko zmalało. Chyba wrócimy do tego wapna. Karmię piersią + obiadki + od czasu do czasu kaszka z mm [jak nie uda mi się na szybko ściągnąć pokarmu]. Samego mm nie podaję. Apropo przeziębień -Maksio miał katar. ale wtedy oboje z mężem byliśmy chorzy, zapalenie krtani, gardła. Mały załapał katar, ale na szczęście się wykaraskał. Pewnie dzięki mojemu pokarmowi nabył przeciwciała i dał radę. ale kto wie tak naprawdę? ![]() zmykam do domku, postaram się zajrzeć w weekend, ale nie wiem jak to będzie z czasem. Niewiele go mam odkąd wróciłam do pracy. w weekend nadrabiam zakupy/porządki. No i czas z Maksiem. Miłego Wam życzę
|
|
#3920 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
na szczepeiniu zważycie małą i wszystko będzie jasneCytat:
Cytat:
a od poczatku Mateusz był taki zajmujący?Byliśmy na dworze, ale zimno wytrzymaliśmy niecałą godzinkę, tzn. ja tyle wytrzymałam, bo ubrałam się za cienko po powrocie Dawid wsunął krem dyniowy z żółtkiem i poszedł spać uwielbiam to że teraz i w dzień zasypia w łóżeczku.
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-10-21 o 14:39 |
||||
|
|
|
#3921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
My zaraz wychodzimy i pewnie skończy się to płaczem. I będę biegiem wracał do domu. Mateusz nigdy nie zasnął w łóżeczku |
|
|
|
|
#3922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wprawdzie nie karmie piersia, ale nie wydaje mi sie, ze tlyko butelkowe dzieci tu chorowaly... i butelkowe i piersiowe... moja jakos na butli a nigdy przeziebiona nie byla... chyba ze liczyc katar... Moje dziecko zasnelo dopiero o 14.30 od ran. Co prawda spala do 10.35... ale myslalam ze jak zwykle po 2 godiznach padnie:P a tu dupa tylko lobuzowanie i bieganie za rodzicami do kuchni hehe
|
|
#3923 | ||
|
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Mały jest na amen zakochany w Tobie i potrzebuje Cię do życia jak tlenu z jednej strony to piękne, ale minusem jest, że faktycznie.. gdzie chwilka dla siebie? Napewno z czasem zacznie go ciekawić coś więcej na świecie oprócz Mamy
|
|
#3924 |
|
Zakorzenienie
|
Leoś nigdy nie był przeziębiony, raz miał trochę katarku jak miał może 2-3 msc., a tak to odpukać, ale zdrowy. Co prawda, ja do 3 roku życia nie chorowałam wcale, będąc tylko na butli, ale potem to co 2 tygodnie choroba...
|
|
|
|
#3925 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale masz absorbujące dziecko ![]() gratki zębolka i 7 m-cy Cytat:
Cytat:
![]() a my dzisiaj bylismy na zakupach, teraz siedzimy sami bo tz ma integracyjna kolacje w pracy, wiec tak na raty czytam juz od 16
|
|||
|
|
|
#3926 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wydaje mi sie, ze dziecko na butli bedzie czesciej chore niz te na piersi. Duza role odgrywa czy sie przegrzewalo maluszka, jak byl maly itp.
|
#3927 | |||||||||
|
Raczkowanie
|
hej
nie pomyliłam się my dziś na nogach od 6 ![]() "bohaterka naszego domu" padła na pierwszą drzemkę dopiero przed 12 skąd to moje dziecko energię bierze![]() pogoda brzydka ale mimo to ruszyłyśmy z domu, umówiłyśmy się ze znajomymi w kawiarni na pogaduchy, oczywiście nie odmówiłam sobie ciacha z lodami i bitą śmietaną wydaje mi się, że kolejny ząbek jej wychodzi bo marudkuje cały wieczór Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
zjadła troszkę jarzynowej, może odrobinę chętniej niż moje zupki, ale wciąż bez rewelacji u nas ![]() dobrze, że badania wyszły ok a z tymi oszczędnościami to mnie uspokoiłaś ![]() Cytat:
dla Nadusi, zdolniacha z niejCytat:
fajnie, że napisałaś co u Was a synek super chłopak, ale rzeczywiście ogromnie absorbujący Cytat:
jeśli nie ma nagłej potrzeby to ja będę chodzić z Łucją raz na 2 miesiące żeby lekarz zobaczył czy wszystko w porządku Cytat:
mam nadzieję, że u nas to chwiloweCytat:
a co do ciemiączka to wydaje mi się, że może zarastać nawet do 1,5 roku Łucja ma wciąż dość spore Cytat:
![]() lecę kąpać Małą my dziś same więc trochę gimnastyki mnie czeka resztę doczytam później
|
|
|
#3928 |
|
Zadomowienie
|
kasiuni_a, subtelle moje mleko w dzień podaję Kali dwa razy. Nasz schemat dnia wygląda tak:
6.30 cyc 10 kaszka na mm 12 butla ok.100 ml moje mleko 15. obiadek 17. butelka mojego mleka ok. 80 ml 18. 30 deserek 21 - butelka mm Poza tym w nocy cyc. Ściągam mleko od urodzenia Kali, ale początkowo sporadycznie. Od 4 miesiąca w dzień tylko odciąganie, bo Mała zaczęła się denerwować i męczyć przy cycku. Więcej było płaczu niż jedzenia. Kupiłam laktator elektryczny i mleko odciagałam w 20 min ![]() teraz przeszłam na ręczny, bo pokarmu już mało i w dzień ściagam 2 razy o 11 i 16. ja daję witaminkę D w takich specjalnych kapsułkach raz dziennie. nie wiem jakie jest ciemiączko Małej ale chyba swoich rozmiarów bardzo nie zmieniło. Miała 1X1 i chyba nadal takie jest, bo raz neurolog jak ją badała wpisała w kartę właśnie 1x1 żurawinka moja Kala nie chorowała, wyjątkiem był trwajacy 2 tygodnie masakryczny katar i tyle ![]() Harrods ja dopiero spacerówkę wyciągnęłam kilak tyg. temu i Mała nie chciała w nim spać, bo rozpraszało ją otoczenie. Teraz ładnie w nim siedzi i nie marudzi tak bardzo chociaż mi przeszkadza to, że jej nie widzę. Myślałam kupić inną spacerówkę ale ciągle nie mam czas się rozejrzeć. Zimę chyba przetrwamy, zastanawiam się tylko czy nie zmienic kół na pompowane, bo nie wiem jak te piankowe sprawdzą się na śniegi. No właśnie urban jest ciężki i to mi w nim przeszkadza... kwartalinka dziś już nie ma biegunki (2 razy robiła) choć kupa rzadka a ostatnio była już twarda. Pani doktor stwierdziła, że może to być od wody ze szpitala. A co do wysypki powodem może być moje podjadanie czekody i orzeszków - mam kategorycznie odstawić i tyle. Zaskoczyło mnie jednak to, że manne kazałą nam wprowadzić dopiero po 8 miesiacu a kochane czy wy dajecie dzieciom jeden rodzaj słoiczków np. gerbera czy mieszacie raz taki a raz taki
|
|
#3929 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3930 |
|
Zadomowienie
|
Harrods ja też go lubię
jest lekki, skrętny i wszędzie się mieści. Ciekawe co powiem na jego temat w zimie
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:18.

wydawało mi sie ze nastepne szczepienie po 13 m-cu, ale musze sprawdzic, chyba odra, swinka?
... Przy drugim szczepieniu mówię pediatrze, że szczepimy zintegrowaną. a ona do mnie - " a jak to jest?"
tak mi się wydaje przynajmniej
Nasza pani dr wspominała, że trzeba będzie zrobić może badania i zwiększyć dawkę vit D, ale w międzyczasie zniknęła , urodziła dziecko i jest na macierzyńskim,a w zastępstwie są same......

Może uda mi się chociaż na godzinkę.
Fajnie,ze zajrzałaś.Mam nadzieję,że dasz radę częsciej bywac na forum

Ślicznego masz synka
a od poczatku Mateusz był taki zajmujący?
. Należą mi się
skąd to moje dziecko energię bierze