|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2431 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
Cytat:
Czasami mam ochotę udusić...Kolorowych snów.
|
|
|
#2432 |
|
Zakorzenienie
|
super
nic nie szkodzi Ja wlasnie zjadlam andrut z dzemem truskawkowym pyyychotka ![]() a na obiad robie placki ziemniaczane .. przynajmniej na mieso nie musze patrzec ![]() Dzwonila o ubezpieczenie .. dalej nie ma odp mam dzwonic w poniedzialek a wizyta juz niedlugo ..
|
|
#2433 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny...Od tygodnia męczą mnie wzdęcia. Wstaje rano jest ok, zjem śniadanie i nagle, nie wiem kiedy, wychodzi mi brzuchol jakbym była w 6 miesiącu i już tak przez cały dzień. Oj męczy mnie to...Najlepsze, że nie wiem od czego te wzdęcia, może od owoców...muszę poczytać o tym.
Teraz głupie pytanie, w którym tygodniu kończy się pierwszy trymestr, w 12 prawda??? Poza tym wyczytałam w necie, że są testy na płeć dziecka. Ja jestem z tych niecierpliwych i zastanawiam się czy go nie kupić. Ślyszałyście może o takim teście??? Trzeba nasiusiać potem coś do tego wsypać i jeśli wyjdzie zielony kolor to chłopak a jak czerwony (chyba) to dziewczynka. Dają 90 procent pewności. |
|
|
|
#2434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wyglada na to ze obstawiamy teraz 3 rozne miasta -cala IRL nasza ![]() no i nie ma to jak u siebie -wiem cos o tym supeeer ze juz po przeprowadzce, teraz to juz z gorki dziewczyny dlaczego na niektorych kosmetykach przeciwko rozstepom jest napisane ze do stosowania od 4 m-ca ciazy?? czytalam ostatnio ze rozstepom powinno sie zapobiegac jeszcze przed ciaza jesli to mozliwe ...
|
|
|
|
|
#2435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym nie zaufała takiemu testowi, bo zostaje 10% na pomyłkę.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
|
#2436 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale za to nie wiem co to mdlosci i szczerze wspolczuje wszystkim dziewczynom ktore nie moga sie z nimi uporac. od zadnych zapachow tez mnie nie odrzuca mimo ze wech mam bardzo wyczulony
|
|
|
|
|
#2437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie wiedzą tylko moi rodzice i mojego tz. Poza tym nikt wiecej. W pracy nie mowilam. W czwartek ide do lekarza, jak wszystko bedzie w porzadku to wtedy powiem. Dzis w pracy dowiedzialam sie ze moja kolezanka jest w ciazy. Dopiero 4 tydzien ale juz wszystkim oglosila. Rozmawialam z nia i az mi sie cisnelo na usta zeby jej powiedziec ale powstrzymalam sie. A propos pracy. Musze sie wyzalic. Jestem w dosc niekomfortowej sytuacji. Na poczatku roku w wyniku redukcji etatow zwolnili mojego kolege. Tym samym przejelam rowniez jego zakres obowiazkow i haruje jak dziki wół za dwie osoby. Szef obiecuje ze kogos zatrudni ale poki co cisza Jak tak czytam ze sobie spicie, leniuchujecie, czytacie ksiazki to... czuje ze taki odpoczynek by mi sie przydal. W pierwszej ciazy, ze wzgledu na mdlosci i wymioty poszlam na okres 2 miesiecy na zwolnienie, potem wrocilam, popracowalam jeszcze troche i znowu poszlam na zwolnienie ze wzgledu na ryzyko przedwczesnego porodu i bylam na nim juz do urodzenia. Wyrzutow sumienia nie mialam, bo mial mnie kto zastapic. Teraz glupio mi isc sobie na to zwolnienie, bo nie ma nikogo na moje miejsce. Mialam nadzieje ze szef kogos zatrudni, poduczylabym tego ktosia przez miesiac czy dwa i z czystym sumieniem udalabym sie na odpoczynek. Nie chce wykorzystywac faktu ze jestem w ciazy i ze nie chce mi sie pracowac ale z doswiadczenia moich kolezanek ktore pracowaly niemal do dnia porodu widze, ze nie dosc ze sie przemeczaly, zasuwaly w robocie, to jeszcze nikt tego nie docenil. Malo tego, co niektore dostaly wypowiedzenia z pracy zaraz po macierzynskim. Nie uwazam ze ciaza jest choroba ale kobiecie dokuczaja takie dolegliwosci ze czuje sie jak chora. Teraz tez mam mdlosci, praktycznie caly dzien. A co gorsza wymiotuje. Poprzednio przeszlo mi po 4 miesiacu, po czym pojawila sie zgaga Jeszcze jedno. Moja kierowniczka to 100% pracocholiczka. Nawet jakby byla umierajaca to do pracy i tak przyjdzie. Ostatnio chorowala na zapalenie spojowek, oczywsicie do pracy przylazla chociaz wykladala jak wampir, smarkala, kaszlala. Ale co to ja obchodzi ze zaraza innych. Efekt byl taki ze w 4 tygodniu ciazy przechodzilam zapalenie spojowek. Skonczylo sie braniem kropel do oczu antybiotykiem. Bronilam sie przed nim jak moglam ale lekarz uspokajal ze antybiotyk podawany miejscowo minimalnie przenika do krwiobiegu i dziecku nie zaszkodzi. Natomiast nieleczona infekcja owszem. I tak drze na mysl o tym czy dziecku nie zaszkodzilam. No i oczywscie dostalam zwolnienie. Zapalenia spojowek dostal rowniez moj syn. A wszystko dzieki mojej kierowniczce Za kazdym razem sie od niej zarazam. No, wygadalam sie i juz mi lepiej. Tylko co ja mam teraz zrobic
|
|
|
|
|
#2438 |
|
Raczkowanie
|
ałła tak naprawdę musisz sama podjąć decyzję czy chcesz pracować czy pójdziesz na zwolnienie i spędzisz czas z synkiem, sytuację masz nieciekawą i tak jak piszesz - nikt tego nie doceni, że mimo złego samopoczucia, będziesz pracowała za dwóch. Przemyśl ile starcisz, a ile zyskasz będąc na zwolnieniu, a to czy będzie miał Cię kto zastąpić, to problem szefa, a nie Twój.
|
|
|
|
#2439 |
|
Wtajemniczenie
|
a mnie odrzuciło od ryb (chociaz ostatnio zjadłam pstrąga z ogniska, i było super
). Ale np ostatnio mąż robil sobie jakiś sosik z tuńczykiem, zaczęłam otwierać wszystkie okna, bo myslałam że zejdę... ![]() Ałła, u mnie w pracy tez nie bylo zastępstwa za bardzo. Dlatego powiedziałam o ciąży dosyć wcześnie, żeby szefowa miała czas na jakieś ruchy, i uprzedziłam, że gin chce mnie wysłać na zwolnienie. Wyszło uczciwie a jednocześnie się nie zarzynam dla idei. |
|
|
|
#2440 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Kobiety powiedzcie mi czy macie problem z zatokami? Bo ja od dobrych 2-3 tygodni mam zapchane zatoki i do tego okropne uczucie zapchanego gardła ![]() Co do śledzi, nigdy nie przepadałam, więc i teraz w ogóle mnie do nich nie ciągnie, za to grzyby bym pochłaniała w ilościach nieograniczonych Ałła im wcześniej powiesz tym lepiej dla Ciebie, bo będą mieli czas żeby już kogoś szukać. Ja Ci powiem tak: Ty się możesz poświęcać i pracować, bo ci "szkoda" innych, ale pomyśl o tym, czy w pracy ktoś się martwi o to, że ty pracujesz za dwoje i nie jest Ci łatwo? I uwierz mi, dopóki sobie radzisz to nikogo nie zatrudnią, bo po co placić komuś dodatkowemu, skoro jedna osoba robi to za połowę ceny. |
|
|
|
#2441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Toxo nie wiąże się ze spozyciem śledzia. Ryby nie maja nic wspólnego z toxoplazmozą. Nie wiem skąd bierzesz te informacje? Zagrożeniem dla płodu/dziecka nie są też antybiotyki (odpowiednie!) tylko infekcje. Najczętszą przyczyną porodów przedwczesnych [ zakażeń wczesnych u noworodków zresztą tez] są infekcje u matki, szczególnie układu moczowego. Stąd tak częste badania moczu u kobiet w ciąży. Chcialam do Was dolaczyc, ale tak sie nakrecacie ze masssakra
Edytowane przez mskladaczek Czas edycji: 2011-10-22 o 10:43 |
|
|
|
|
#2442 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja rybę zjadłam tydzień temu ale na drugi dzień jak TŻ odgrzewał to mdliło---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
witamy
|
|
#2443 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2444 |
|
Zakorzenienie
|
no a ja od rana wypakowuję pudła, wczoraj byłam jednak u Pani doktor bo moje przeziębienie nie zmniejszało się a zwiększało - dostałam antybiotyk bezpieczny dla kobiet w ciąży i ostrzeżenie że jak nie przejdzie za piec dni to natychmiast do kontroli.... czuje sie okropnie, ale nikt za mnie nie rozpakuje tych rzeczy a nie chce bawić się z tym do świąt bo tu tyle do zrobienia....
co do roztępów - już o nich była mowa, ale tak jest - można o nie zadbać jeszcze przed ciążą - smarując kremami i innymi... co prawda niektórzy uważają - że to genetyczne i ilebyśmy pracy nie włożyły u jednych wyjdą u drugich nie
|
|
|
|
#2445 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2446 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To tak jak w lekach, w I trym. trzeba unikać wszystkiego, co niesie jakiekolwiek ryzyko, bo wtedy dziecko najbardziej jest narażone na czynniki zewn., a tworzą się wtedy jego wszystkie organy.Cytat:
Ja też powiedziałam szybko w pracy - po pierwszej wizycie u gina pod koniec 5 tc, bo czasem coś ciężkiego muszę przestawić, a tak to wszyscy mi pomagają, zazwyczaj też współpracownicy zwracają uwagę na to, żebym pierwsza poszła na przerwę (wychodzimy pojedynczo), bo już pewnie padam z głodu Dobrze, że z mężem na codzień dzielimy się obowiązkami, więc po prostu teraz ma ich troszkę więcej ![]() mskladaczek, witaj Że atmosfera niezbyt Ci się podoba, czy że dużo piszemy? |
||
|
|
|
#2447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
narazie czekamy na swieta i wyjazd do Polski a w nowym roku trzeba bedzie zaczac sie za czyms rozgladac ![]() o rozstepach czytalam wszystkie posty, zastanawialam sie tylko dlaczego na niektorych kosmetykow mozna uzywac dopiero od 4go m-ca. czyzby wczesniej byly niewskazane nie kumam.....---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Timii, myślę, że to zależy od ich składu. Te od 1. mies muszą mieć jakieś bezpieczniejsze/łagodniejsze/lepiej zbadane składniki To tak jak w lekach, w I trym. trzeba unikać wszystkiego, co niesie jakiekolwiek ryzyko, bo wtedy dziecko najbardziej jest narażone na czynniki zewn., a tworzą się wtedy jego wszystkie organyo nieeeeee ![]() ---------- Dopisano o 10:09 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- znalazlam: niektóre z tych kremów można stosować dopiero od 4. miesiąca ciąży, ze względu na brak badań dotyczących ewentualnego wpływu na płód. na szczescie ja swojego uzywalam tylko 2 tygodnie wiec mam nadzieje ze nie ma to wplywu na fasolke jutro biegne po oliwke co za durna baba ze mnie |
|
|
|
|
#2448 |
|
Zakorzenienie
|
Timii w Galway mieszkasz gdzieś w centrum miasta czy na obrzeżach
? a tak w ogóle to jak długo jesteś za granicą?
|
|
|
|
#2449 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dlatego pisalam wczesniej ze Ty, ja i giovaninna obstawiamy 3 rozne miasta - Dublin, Cork i Galway w IRL jestesmy od 2006 roku a Ty? jak dlugo juz tu jestescie i ile jeszcze zamierzacie zostac?
|
|
|
|
|
#2450 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2451 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2452 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zjadłam kaszkę na mleku, ale kolejny raz stwierdzam, że ciepłe mleko powoduje duże mdłości, więc zaniecham spożywania jego rano ![]() Teraz powracam do wczorajszego zestawu ratunkowego
|
|
#2453 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ups przepraszam za pomyłkę ale to przez ten bałagan wielki ![]() ja od lipca 2007 roku, chciałam stąd pryskać ostatnio, jak zwolniłam się z pracy, ale w dzień którym właśnie miałam dostać rozkaz na operację - oczywiście wybrałabym wtedy Polskę, dowiedziałam się o ciąży.... i wszystko szlak trafił. Ugrzęzłam zatem w Cork, w mieście którego nawet nie lubię
|
|
|
|
|
#2454 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2455 |
|
Rozeznanie
|
Wszystkie oczywiscie macie racje i zgadzam sie z Wami w 100%. Szefowi ani nikomu w pracy nie powiedzialam jeszcze o ciazy bo czekam na bijace serduszko. W razie jakby bylo cos nie tak, nie chce sluchac slow wspolczucia. Dlatego poczekam do czwartku.
Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Jak to jest z pracy przy komputerze. Podobno kobieta w ciazy moze przebywac przy kompie do 4 godzin dziennie. Ja w samej pracy przebywam 8 godzin plus po pracy tez okolo godziny-1,5 w ramach relaksu, choc zdarza sie ze i prace zabieram ze soba do domu. Nie ma mozliwosci zmiany stanowiska bo pracuje w biurze, wiec wszyscy siedza przy komuterach. |
|
|
|
#2456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no zobaczymy jak się ułoży, ja jestem ostanio strasznie sceptyczna i w ogóle wszystko mnie irytuje, każde moje plany biorą w łeb od jakiegoś roku i wszystko się wali.... nic to - teraz własnie przeżywam kryzys, bo odkrywam czego w tych wszystkich bagażach brakuje... ciekawe tylko czy to się gdzieś znajdzie, czy zaginęło na zawsze - no i do tego brak pracy od kilku tygodni mnie starasznie zmęczył ![]() a jak w Dublinie? o komputrze - prawnie kobieta w ciąży nie powinna mieć dłuższego czasu niż 4 h a potem pracodwaca musi zapewnić jej inne miejsce pracy |
|
|
|
|
#2457 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jak tylko sie kompletnie rozpakujecie to od razu bedzie lepiej. brak pracy owszem, moze zmeczyc. caly poprzedni weekend przesiedzialam w domu bo bylam jakas niewyrazna i w pon rano cieszylam sie ze ide do pracy!!. ale szybko zatesknilam za domowa sielanka - ja tez niestety 8 godzin przy kompie w tej samej pozycji i czasem jeszcze w stresie ufff, dzieki Bogu ze wlasnie jest weekend wlasnie zaczynam walke z obiadem w menu dzisiaj placek po wegiersku |
|
|
|
|
#2459 |
|
Zakorzenienie
|
spokojnych 9 miesięcy dziewczęta.
ja jestem w trakcie starań o kolejną dzidzię ![]() mama grudzień 2009
|
#2460 |
|
Zakorzenienie
|
ja marzę o doprowadzeniu kuchni do stanu urzytkowalności bo tylko wtedy będę mogła upiec sobie szarlotke
![]() tak mi się chce domowego ciasta.... jak diabli.... ![]() jak z waszym tyciem? bo mi od początku ciazy przybyło 4 kg - a moja mama powiedziała mi że strasznie przytyłam!!! tylko że większość z tego chyba jest w moich cyckach bo one się potroiły nawet nie podwoiły... mleczarnia to przy tym pikuś |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.

Tak mi się właśnie zdawało, że musiałam coś przeoczyć
Trochę długo, ale endo wyraźnie powiedział dziś 12 tc, to następna wizyta w 20 tc wystarczy. Wszystko mam ustabilizowane, wyniki w porządku, coż raczej trzeba się cieszyć niż martwić
że mnie rzadko endo chce widzieć.
Jak mnie już B gniotły (wielkość miseczki była w porządku, tylko na szerokość za małe
), to musiałam ratować się sportowymi 
Zwariowałabym przy tych dzisiejszych dyskusjach, gdyby nie moje "świąteczne" śledziki siedzące od trzech dni w lodówce, chodziły za mną już ze 2 tyg.
Moja kicia to już olała teściowej kota, bo tamten nie potrafi się bawić 

a wizyta juz niedlugo ..

ale za to nie wiem co to mdlosci i szczerze wspolczuje wszystkim dziewczynom ktore nie moga sie z nimi uporac. od zadnych zapachow tez mnie nie odrzuca mimo ze wech mam bardzo wyczulony 

mdliło
Że atmosfera niezbyt Ci się podoba, czy że dużo piszemy?