Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa! IX/X - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to:
Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. 32 66,67%
Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. 1 2,08%
Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. 1 2,08%
Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. 10 20,83%
Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. 6 12,50%
Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. 0 0%
Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. 3 6,25%
Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. 10 20,83%
Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. 6 12,50%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-22, 20:41   #3001
BordAna
Zadomowienie

Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
tylko to też wg mnie ma drugie dno: po co dziecko naświetlać od razu porządną dawką i stosować silne naświetlanie skoro może pomoże mała dawka lamp?? Na takie maluszki trzeba uważać, ale to tylko moje zdanie. Co nie zmienia faktu, że bardzo współczuje mamusiom, które musiały zmagać się z tą wstrętną chorobą

A jeśli chodzi o ubieranie - widzę, że jetem przewrażliwiona, bo Amelie ubieram b. ciepło. Zawsze body długi rękaw + śpiochy, a na spacer polarowy kombinezon, kocyk i przykrycie po uszy mojej królewny.

Brata żona jest w ciąży. I jestem wstrętna, bo jakoś wcale się nie ucieszyłam Chyba już zazdroszczę jej brzuszka.... i tych kopniaczków

A moje dziecię śpi w najlepsze... Czyżby czekała mnie ciężka noc???
gratulacje dla bratowej
wiem co czujesz, moja szwagierka tez w ciązy... a ja czasami jeszcze (wiem że to głupie i nierealne) czuję w brzuchu takie male kopniaczki, tak jakby maly sie tam wiercił... chyba jakaś niepowazna jestem

co do cięzkiej nocy.. to moj mały też spi ... więc mozliwe że obie bedziemy mialy kiepską noc...
BordAna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 20:42   #3002
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa

Cytat:
Napisane przez tusia872 Pokaż wiadomość
indygo a ty mimo tej nietolerancji laktozy karmisz piersia??
tak, dlatego daję jej ten delicol - to enzym laktaza, który rozkłada laktozę w mleku. no generalnie piszą żeby nie odstawiać dziecka przy nietolerancji, ale bez tego delicolu nie miałabym sumienia jej karmić, bo strasznie cierpi zaraz po karmieniu piersią. mam zamiar dociągnąć do dwóch mies z karmieniem, a potem może małej karmić nie będę a przez miesiąc odciągać, bo podobno po 3 mies może nietolerancja przejść.

Cytat:
tylko to też wg mnie ma drugie dno: po co dziecko naświetlać od razu porządną dawką i stosować silne naświetlanie skoro może pomoże mała dawka lamp?? Na takie maluszki trzeba uważać, ale to tylko moje zdanie. Co nie zmienia faktu, że bardzo współczuje mamusiom, które musiały zmagać się z tą wstrętną chorobą

A jeśli chodzi o ubieranie - widzę, że jetem przewrażliwiona, bo Amelie ubieram b. ciepło. Zawsze body długi rękaw + śpiochy, a na spacer polarowy kombinezon, kocyk i przykrycie po uszy mojej królewny.

Brata żona jest w ciąży. I jestem wstrętna, bo jakoś wcale się nie ucieszyłam Chyba już zazdroszczę jej brzuszka.... i tych kopniaczków

ja też ubieram i okrywam w myśl zasadyt, ze małe ma byćubrane jak dorosły + jedna warstwa, mi tam zimno

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 20:50   #3003
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
tak, dlatego daję jej ten delicol - to enzym laktaza, który rozkłada laktozę w mleku. no generalnie piszą żeby nie odstawiać dziecka przy nietolerancji, ale bez tego delicolu nie miałabym sumienia jej karmić, bo strasznie cierpi zaraz po karmieniu piersią. mam zamiar dociągnąć do dwóch mies z karmieniem, a potem może małej karmić nie będę a przez miesiąc odciągać, bo podobno po 3 mies może nietolerancja przejść.
kurcze to ja chyba sprobuje dzis na noc jej dać ten delicol...jak bedzie lepiej to znaczy ze tez cos u nas z tą nietolerancją jest nie halo...

wizyte mamy dopiero na piątek,..juz sie zastanawiam czy nie isc z nia gdzies prywatnie wczesniej bo mi jej strasznie zal jak sie tak męczy bidulka

Tusia a jakie mleko ty dajesz? bezlaktozowe czy zwykłe? bo u mnie tez po modyfikowanym jest lepiej a daje zwykły NAN
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 20:53   #3004
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
kurcze to ja chyba sprobuje dzis na noc jej dać ten delicol...jak bedzie lepiej to znaczy ze tez cos u nas z tą nietolerancją jest nie halo...

wizyte mamy dopiero na piątek,..juz sie zastanawiam czy nie isc z nia gdzies prywatnie wczesniej bo mi jej strasznie zal jak sie tak męczy bidulka

Tusia a jakie mleko ty dajesz? bezlaktozowe czy zwykłe? bo u mnie tez po modyfikowanym jest lepiej a daje zwykły NAN
spróbuj, tyle ze to przed każdym karmieniem się daje. ja na łyżeczce daję z 5 kropelek.

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Stary 2011-10-22, 20:57   #3005
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Zważyłam małego na wadze kuchennej znowu i wychodzi 4200 , mam nadzieję że w poniedziałek wyjdzie tyle samo jak wepchamy się na ważenie jejjuu obyyy
Oho, to Eryk zaczyna doganiać Filipka Wczoraj ważył 4090 ale przez pierwsze 3 tygodnie życia jadł mleko dla wcześniaków - taki dopalacz dla chudzin

Cytat:
Napisane przez Aiszka22 Pokaż wiadomość

A od poniedziałku zostaję sama z Małym...jestem przerażona...co ze mnie za matka, która boi się zostać sama ze swoim dzieckiem
Normalna mama, tylko troszkę niedoświadczona. Też się bałam jak TŻa nie było tydzień.

Cytat:
ja chyba mam nawrót baby bluesa młoda znowu od 14 przespała dzis całe pół godziny na brzuszku na moich cyckach... brzuchol chyba ją bolał, w koncu dałam espumisan, koopska dwa walnęła takie ze musiałam ją całą przebrac bo sie przelało
teraz wrypała 50 mm i śpi...juz nie mialam siły jej karmić piersią, jestem beznadziejna

Nie wypisuj takich głupot Nie jesteś beznadziejna! Jak dziecko płacze i płacze to każdy rodzic po jakimś czasie wysiada. To, że chciałabyś odpocząć to jest zupełnie normalne.

Cytat:
Napisane przez BordAna Pokaż wiadomość
jakbym sama go nie kapała to teraz trzeci dzień by był "brudny"
czasami myslę sobie jaki jest sens kapania takiego małego dziecka dzień w dzień .. przecież ono się nie poci, nie smierdzi cy cuś...

Chodzi raczej o zachowanie rytmu dnia, bo z punktu higieny ciała nie jest to konieczne.
My tam w każdym razie kąpiemy co drugi dzień.
dzwoniłam do męza, powiedziałam mu o owieczce. A on do mnie "po co Ci druga owieczka? przecież mamy w domu jedna owieczkę..." mówimy na L. "owieczka" bo wydaje rożne dziwne dźwieki typu "eeeee"
spray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 21:01   #3006
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

aga, ale to nie zaszkodzi dziecku z podwyzszonym poziomem bilurbiny.
Naświetla się z poziomem powyżej 10 z tego co wiem a i tak musi spaść żeby przypadkiem nie wracać po kilku dniach znowu. Ja miałam dwa razy naświetlanie ciągłe i mówili że to nie jest szkodliwe.

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 21:06   #3007
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

o matko, zajrzałam ana chwilę do mam listopadowo-grudniowych, a tam? kupowanie wyprawki i pakowanie toreb do szpitala a to dopiero u nas było, i zobaczyłam kilak zdjęć dziewczyn z brzuszkiem i tak mi jakoś łzawo

a tak w ogóle gadałam dziś z małżem, że ja nic a nic nie pamiętam bólu po cc i czuję jakbym w tym szpitalu była z 5 lat temu, tak mi się to zatarło. szok moja Agatka jutro 7 tyg. kończy i już sie smieje gdy mnie widzi, guga sobie i uwielbia jak ją tatuś kąpie

dla cioć wizażowych, moja Kluseczka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PA205583.jpg (108,3 KB, 56 załadowań)

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-10-22 o 21:28
Stary 2011-10-22, 21:10   #3008
cotynato
Zakorzenienie

A swoją drogą kupiliśmy pampki za ok 100zł w cerf i dostaliśmy zwrot 30 zł na kolejne zakupywięc wychodzi 35 za paczkę, chyba całkiem nieźle
Poza tym byłam odebrać ciuszki dla małego i babka zaproponowała mi, żebym weszła i obejrzała inne ciuchy. Jejjjuuu wybrałam kilka, jak mi podała cenę to myślałam ze padnę. Nie lubię jednak takich negocjacji face to face.

Spray haha to nieźle. Muszę opowiedzieć mu , że wstyd że chłopcy o mniejszej masie urodzeniowej go doganiają. Może się weźmie do jedzenia tego cyca

Wymianka.

Edytowane przez cotynato
Czas edycji: 2011-10-22 o 21:22
Stary 2011-10-22, 21:22   #3009
katarzynka00
Zakorzenienie

dlugo sie nie odzywalam,ale bywalam miedzy wami w miare mozliwosci

macham do was ze szpitala :/ moje dziecko z tp 13.10 niezle sie zagniezdzilo

pozdrawiam
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

katarzynka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 21:30   #3010
archinta
Zakorzenienie

Dzis samotny wieczor maz poszedl na piffko do kolesia (synka jeszcze rytualnie nie opijał). ech...a ten nasz od 21 lubi miec fochy... 3majcie kciuki!!!

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
A co do wieku - też początkowo chciałam, by był już większy, ale po 1. myslę, że trzeba się cieszyc kazdym wiekiem, bo sie nie powtórzy, a po 2. im dziecko starsze, tym i ja starsza .
no masz racje- ale ja jeszcze wlekkiej fazie baby blues to wiesz marzy mi sie kontaktowe dziecko
Cytat:

A od poniedziałku zostaję sama z Małym...jestem przerażona...co ze mnie za matka, która boi się zostać sama ze swoim dzieckiem
Podzielam Twoje przerazenie- też od pon bede sama... no i dzisiejszy wieczor/noc.
Cytat:
ja chyba mam nawrót baby bluesa młoda znowu od 14 przespała dzis całe pół godziny na brzuszku na moich cyckach... brzuchol chyba ją bolał, w koncu dałam espumisan, koopska dwa walnęła takie ze musiałam ją całą przebrac bo sie przelało
teraz wrypała 50 mm i śpi...juz nie mialam siły jej karmić piersią, jestem beznadziejna
nie jestes- ja wymieklam po 3h marudzenia...
I tez jak nam maly marudzil na masakre to piersi nie chcial- stwierdzilam ,ze za ciezko mu bylo( po tym awanturowaniu sie) i dlatego chetniej mm z butli pociagnal- wczoraj zamiast mm dostal moje mleko odciagniete i efekt jak po mm

indygo79- a wlasnie mi sie przypomnialo, wczesniej uciekl mi cytat- to ze rozwazasz przejscie na mm przez cene delicolu wcale nie jest błacha przyczyna!!! Nawet tak nie mysl! Trzeba robic tak by dla nas bylo jak najlepiej, najwygodniej i dla maluszka odpowiednie w danym momencie

Cytat:
wiem co czujesz rano mała dała taki koncert bo ja brzuszek bolał prezyla sie i nic nie pomagało TZ ja uspokajał bo ja nie umiałam i oczywiscie wpadłam w doła i do południa płakałam a wszystko przez to ze przystawiła ja do piersi tez juz nie mam siły ale sciagam laktatorem zeby utrzymac laktacje a mała dostaje tylko mm... tylko ze teraz po karmieniu mm znowu powtorka z rana... w poniedziałek do lekarza zobaczymy co mi powie...

tak bardzo byłam nastawiona na karmienie piersia a tu takie problemy
a tez ma nietol. laktozy jak u Indygo??

Cytat:
czasami myslę sobie jaki jest sens kapania takiego małego dziecka dzień w dzień .. przecież ono się nie poci, nie smierdzi cy cuś...
no mój akurat się poci- jak wyje , także raczej jest sens tych kapieli. Z tymże my kąpiemy co 2 dni(no chyba ze jest potrzeba to czesciej).

A wy mamuski co ile kąpiecie dzieci??

Cytat:

Ta "fajna" bratowa? Co sobie poplanowała wszystko?

Ona będzie miała brzuszek z kopniaczkami , a Ty Amelkę ze słodkimi juz uśmiechami- tak na to patrz

---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ----------

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość

dlugo sie nie odzywalam,ale bywalam miedzy wami w miare mozliwosci

macham do was ze szpitala :/ moje dziecko z tp 13.10 niezle sie zagniezdzilo

pozdrawiam
3maj się w tym szpitalu- mam nadzieje,ze czas szybko z leci i zaraz bedziesz tuliła swe dziecię

kellysss- dobra przeterminowana mama nie jest zła

madzialenia- lublin- ja wciąż 3mam za ten październik

a teraz tak patrzę, ze 10.10- był najbardziej urodzajny 4 dzieciaczki

Nie wiem czy piałam już- jak mąż poszedł po becikowe to przyjmowała Go laska co tez urodziła się 10.10 i nawet ten sam rocznik co mąż, a jak jej powiedział by spojrzała na datę ur. Piotrusia to już całkiem padli Mały zlocik 10.10
archinta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 21:55   #3011
anciaahk
kosmitka

Dziękuję Wam za odpowiedzi o ubieraniu, bałam się, że ubieram najgrubiej i jestem przewrażliwiona, ale widzę, że ubieramy podobnie. Co prawda ja w kombinezon kurtkowy i rajstopki, ale i tak nie jest najgrubiej.

Cytat:
To normalne, ja też się bałam .
Cytat:
Nie jesteś beznadziejna, jesteś dzielna mamusia . Doskonale Cię rozumiem, bo u Franka najczęściej każdego dnia jest podobnie, to bardzo ciężko znieść.
Cytat:

ancia
- ja myślę, że jak nasze szkarby będą biegać to psy zwieją ze strachu u nas na pewno zabawnie będzie wyglądać jak Agatka będzie pokazywać gdzie piesek ma oczko, bo Oksa ma tyle fałd że ledow oczy widać
Oj a mój może capnąć, niestety.
U nas też koopy są wielkie, ale czy tą nietolerancję laktozy można poznać jeszcze po czymś?
Cytat:
Oj ja w kurtkowy kombinezon, więc jeszcze cieplej .
Cytat:
Faktycznie niezła kluseczka, już taki niemowlak, a nie noworodek . Ile waży?
Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
Dzis samotny wieczor maz poszedl na piffko do kolesia (synka jeszcze rytualnie nie opijał). ech...a ten nasz od 21 lubi miec fochy... 3majcie kciuki!!!
dasz radę, tylko spokój może Cię uratować. A o której kąpiecie i o której chodzi spać?

Ja kąpię codziennie, ale to ze względu na to, żeby Franek miał codzienne rytuały, gdzieś czytałam, że to potrzebne maluszkowi. Po kąpieli się wycisza, dłużej śpi. A tak naprawdę przecież nie myję go nie wiadomo jaki, bardziej chodzi o przepłukanie, taka dzidzia się nie brudzi.

W ogóle muszę Wam powiedzieć, że te wszystkie "późniejsze" nowe mamusie - jesteście jakoś 100 razy bardziej zaradne, kumacie wszystko z mm, pępkiem i takie tam. Ja byłam przerażona 10000razy bardziej i nie radziłam sobie tak dobrze jak Wy. Wszystkiego się bałam, nic nie wiedziałam, masakra.
Z 2 dzieckiem będzie łatwiej .

A gdzie Natka??

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 22:06   #3012
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje dla bratowej
wiem co czujesz, moja szwagierka tez w ciązy... a ja czasami jeszcze (wiem że to głupie i nierealne) czuję w brzuchu takie male kopniaczki, tak jakby maly sie tam wiercił... chyba jakaś niepowazna jestem
:
a właściwie to źle napisałam - bratowa męża jest w ciąży, ja nie mam brata
a te "kopniaczki" ja też "czuje"

Cytat:

Ta "fajna" bratowa? Co sobie poplanowała wszystko?

Ona będzie miała brzuszek z kopniaczkami , a Ty Amelkę ze słodkimi juz uśmiechami- tak na to patrz [COLOR="Silver"]
dokładnie TA
I zobacz jak sobie zaplanowała i jej się udało, no! Oj wredna jestem... Wrrr!!
Amelie kąpie codziennie, a jak się cała zasra po uszy to jeszcze w ciągu dnia muszę ją wodą z mydłem przemywać
Jak mija samotny wieczór? Piotruś grzeczny? Bo moja panna uczy się sama zasypiać w łóżeczku (mama zaczyna strajkować ) i nawet czasem jej się uda.

Zmykam spać, 3majcie się i przespanej nocki Kochane

---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Ancia z drugim dzieckiem będzie łatwiej? To kiedy działamy??

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 22:12   #3013
anciaahk
kosmitka

Jak małej idzie nauka? Sprzedaj mi jak to robisz, że ją uczysz, bo ja swojego też chętnie nauczę.

A działamy w myśl zasady "im szybciej, tym lepiej" . A tak serio, to teraz nie planuję, co się wydarzy, to będzie. Mi lekarz kazał odczekać rok po cc i 6 miesięcy po zakończeniu karmienia piersią - ale nie wiem czemu.

Stary 2011-10-22, 22:18   #3014
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
na wczorajszym ważeniu wyszło do przodu 310 g od poniedziałku a w tym czasie tylko 1x dokarmiliśmy mm jak był kryzysowy wieczór.

super!
Ja na razie dotleniam się na spacerach z psem
A werandowaliscie malego??? Jak go ubierasz teraz na dwór? Przykrywasz jeszcze dodatkowo czyms?
dla Piotrusia za przyrost wagi też muszę jutro małego zważyć, ciekawa jestem ile przybrał

a co do spacerków, to we wtorek była u mnie polozna i mowiła, że mam w ten dzień go werandowac a w kolejny juz na spacerek, ale stwierdziłam, że to trochę za szybko, więc przez 3 dni było werandowanie, a w piątek i dziś spacerki po 2o minut na razie, bo popołudniu dopiero szłam, jak już sie chłodniej robiło. Jutro chcemy z mężem do południa iść jak bardziej słońce świeci. I ubieram w body krótki rękaw, pajacyk i w kombinezonik, ale z takiego materiału jak kurtki, przykrywam jeszcze kocykiem i tym okryciem z wózka.
Cytat:
toś się zagalopowała

ja bym bardzo chciała by Piotrus miał już parę miesięcy.. a to dopiero 12 dni minęło
ja tak samo, już bym chciała żeby był bardziej "kumaty"
Cytat:
A ja mam gorączkę od 2 dni i nie wiem kompletnie co ona oznacza raz trochę spada, raz jest wyższa i boli mnie głowa, ale nic więcej. Myślałam, że się przeziębiłam i nawet podchodzę do Tymona w maseczce na wszelki wypadek, ale to chyba nie to
zdrówka życzę
Cytat:
my nie zawsze kąpiemy codziennie, czasami co dwa dni. I u nas mąż kąpie, bo ja się boję taka kruszynkę kąpać, boję się, że mi się wyślizgnie
a jak tam wasze dzieciaczki sie zachowuja przy zmianie pieluszki, przebieraniu?? bo u mnie za każdym razem ryk, mały strasznie tego nie lubi

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 22:25   #3015
MoniaZ82
Wtajemniczenie

GG do MoniaZ82 Send a message via Skype™ to MoniaZ82

Cytat:
Pieknosc....

Cytat:

zeby maluszek nie mial focha...

Ja kapie codziennie...

Moja ma na buzce takie male czerwone kropeczki....jak dotkne to pod palcem je czuje i skora jest taka sucha.... nie wiecie moze co to moze byc??

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Ja ubieram moje dziecie tak samo jak agnieszka 0605.... Czasami nakrywam ja dwoma kocykami.....

Stokrotko zazdroszcze ze mieszkasz tak blisko morza....

Byli u nas dzisiaj znajomi.....i maja synka, ktory skonczyl 4 miesiace....jaki on slodki.....juz siedzi z pomoca mamy ( nie wiem czy to jest ok ) i juz chce chodzic....... i w ogole nie placze....
Stary 2011-10-22, 22:34   #3016
tusia872
Zadomowienie

Cytat:

ja daje zwykłe i czasami wszystko dobrze a czasami sie strasznie prezy i brzuszek ja boli wiec nie wiem od czego to zalezy
i zastanawiam sie czy to ta nietolerancja laktozy czy moze cos innego...
zobaczymy co lekarz powie
Cytat:
a tez ma nietol. laktozy jak u Indygo??

no mój akurat się poci- jak wyje , także raczej jest sens tych kapieli. Z tymże my kąpiemy co 2 dni(no chyba ze jest potrzeba to czesciej).

własnie nie wiem czy to ta nietolerancja czy moze cos innego mam nadzieje ze w poniedzialek lekarz cos mi wiecej powie bo nie moge patrzec jak mala tak sie meczy po moim mleku i dzisiejszy dzien caly na mm...

my kapiemy codziennie mała lubi sie kapac wiec nie ma zle
Cytat:
W ogóle muszę Wam powiedzieć, że te wszystkie "późniejsze" nowe mamusie - jesteście jakoś 100 razy bardziej zaradne, kumacie wszystko z mm, pępkiem i takie tam. Ja byłam przerażona 10000razy bardziej i nie radziłam sobie tak dobrze jak Wy. Wszystkiego się bałam, nic nie wiedziałam, masakra.

A gdzie Natka??
no bo my juz wczesniej mogłysmy sobie poczytac o waszych "problemach" z dzieciaczkami i teoretycznie juz wiedzialysmy wszystko co nas moze czekac

ja wiecej dzieci nie bedze miala

"Każdą sekundę mojego życia nazywam Twoim imieniem, bez Ciebie moja dziecino świat dla mnie nie istnieje."
tusia872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 22:35   #3017
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Moja ksiezniczka spi w swoim lozeczku......

Mam nadzieje, ze tak bedzie cala noc bo nie ukrywam ze chcialabym zeby sama spala....

I ja uciekam bo jakos mi sie oczy zamykaja....Podczytam Was w nocy....

Dobranoc maminki i brzuchatki .....chyba juz tylko dwie zostaly...
Stary 2011-10-22, 22:35   #3018
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

kurcze cytowałam Was i się wszystko skasowało

Indygo Agata śliczna
Archi i jak Piotrus?? grzeczny??
Anciu ja dużo korzystam z Waszych rad i to prawda, że mamy troszke łatwiej bo dużo dają rady doswiadczonych mamusiekza co bardzo dziękuje a i świetnie jest tak powymieniać się pogladami i doświadczeniami oraz zachowaniami naszych dzieciaczków
Katarzynko trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie)

to ja się pożegnam na dziś, kolorowych snów

Emilka ur. 05.05.14

Edytowane przez Martusiaaa21
Czas edycji: 2011-10-22 o 22:42
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-22, 23:09   #3019
cotynato
Zakorzenienie

Archi, Martusia, serio chcecie, żeby mieli już kilka m-cy? To chyba tylko na początku się tak myśli. Mój ma już ponad miesiąc i już dramat bo nie wiem kiedy to minęło. Patrzę i nie wierzę jak to leci. Zaraz mam wrażenie będą pierwsze kroki, słowa, przedszkole i ja z dorosłym chłopem
I boję się, bo trochę mnie irytują takie popisujące się, pieszczące maluchy chociaż jak patrzę na mojego Filipka to go tak kocham, o myślę, że nawet i to zniosę , ale jednak niech pobędzie jeszcze , mały słodki do schrupania.

I pamiętam jak w szpitalu planowałam zabezpieczenia potrójne, brak współżycia, zaszycie i sto innych... a teraz chcę jeszcze córeczkę do kompletu

Wymianka.
Stary 2011-10-23, 06:34   #3020
MoniaZ82
Wtajemniczenie

Ale cisza

Zapomnialm wczesniej napisac ze wczoraj byl lany wosk nad moja Olivia
podobno robi sie to jak dziecko jest przestraszone. Mala podczas tego usnela

a na koniec musialam wylac wosk za siebie tzn za lewe ramie
Stary 2011-10-23, 06:51   #3021
81gosia
Zadomowienie

Cytat:
ja jestem sama odkąd wróciłyśmy ze szpitala - mama pojawia sie w domu po 16 a mąż po 18

Cytat:
pocić się poci ale mniej od nas

my też nie kąpiemy codziennie

Cytat:
ja nic a nic nie pamiętam bólu po cc i czuję jakbym w tym szpitalu była z 5 lat temu, tak mi się to zatarło. szok moja Agatka jutro 7 tyg. kończy i już sie smieje gdy mnie widzi, guga sobie i uwielbia jak ją tatuś kąpie
u mnie minęło 5 dni dopiero i pewnie gdyby nie szew który czasem mnie ciągnie to też bym nie pamiętała

Cytat:
A działamy w myśl zasady "im szybciej, tym lepiej" . A tak serio, to teraz nie planuję, co się wydarzy, to będzie. Mi lekarz kazał odczekać rok po cc i 6 miesięcy po zakończeniu karmienia piersią - ale nie wiem czemu.
rok po cc to ze względu na szwy i zrastanie się wszystkiego, ale co ma do tego karmienie
W szpitalu leżałam z dziewczyną która miała cc w grudniu i po miesiącu wpadli. Teraz urodziła drugiego synka.

Cytat:
Napisane przez MoniaZ82 Pokaż wiadomość
Byli u nas dzisiaj znajomi.....i maja synka, ktory skonczyl 4 miesiace....jaki on slodki.....juz siedzi z pomoca mamy ( nie wiem czy to jest ok ) i juz chce chodzic....... i w ogole nie placze....
to że siedzi? zobaczysz nasze też tak będą szybko chciały siadać
swoją drogą dziś się ubawiłam
Przypadkiem kiedy kładłam małą do łóżeczka (na bok), przekręciła mi się na brzuszek. Nóżki tak jej zaczęły latać, jak by chciała raczkować - ubaw po pachy - a ona ma dopiero 6 dni

Cytat:
Ja tam akurat z tych co nie ma oporów by podac mm- zwlaszcza na nc.
to miała być NOC
dziś wyczytałam, że mleko matki jest najwartościowsze właśnie w nocy.
Ja też ściągam swoje - akurat dziś mi się nawał w 1 piersi zrobił, to szybko gorące okłady, masaż, ściąganie i przystawienie małej i zeszło
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
81gosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 08:35   #3022
Aiszka22
Raczkowanie

Tak się chwaliłam, że mam ogromne wsparcie psychiczne ze strony TŻ.... a nie wsparcie. TŻ i jego mama myśleli, że śpię i rozmawiali... dowiedziałam się, że jestem histeryczką, hipochondryczką i to, że tak martwię się o dziecko jest "nienormalne". Ogólnie w ich oczach nie nadaję się na matkę... TŻ jak zobaczył, że nie śpię i wszystko słyszałam nakrzyczał tylko na mnie, że "mam się ogarnąć" i że ma dość rozmów o niczym, cokolwiek to znaczy.. zupełnie inny człowiek. Byłam pewna, że rozumie co się teraz ze mną dzieje i że potrzebuję czasu, żeby przestać emocjonalnie podchodzić do każdego problemu... A byłam pewna, że jest jedyną osobą, która mnie rozumie i wspiera
Aiszka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 09:08   #3023
anciaahk
kosmitka

Cytat:
ja wiecej dzieci nie bedze miala
Jeśli to nie taje3mnica, to napisz czemu?
Cytat:
Archi, Martusia, serio chcecie, żeby mieli już kilka m-cy? To chyba tylko na początku się tak myśli. Mój ma już ponad miesiąc i już dramat bo nie wiem kiedy to minęło. Patrzę i nie wierzę jak to leci. Zaraz mam wrażenie będą pierwsze kroki, słowa, przedszkole i ja z dorosłym chłopem
I boję się, bo trochę mnie irytują takie popisujące się, pieszczące maluchy chociaż jak patrzę na mojego Filipka to go tak kocham, o myślę, że nawet i to zniosę , ale jednak niech pobędzie jeszcze , mały słodki do schrupania.

I pamiętam jak w szpitalu planowałam zabezpieczenia potrójne, brak współżycia, zaszycie i sto innych... a teraz chcę jeszcze córeczkę do kompletu
Widzę, że podobnie myślimy i z tym, żeby szybko nie rósł i o tej córce.
Cytat:
Tak się chwaliłam, że mam ogromne wsparcie psychiczne ze strony TŻ.... a nie wsparcie. TŻ i jego mama myśleli, że śpię i rozmawiali... dowiedziałam się, że jestem histeryczką, hipochondryczką i to, że tak martwię się o dziecko jest "nienormalne". Ogólnie w ich oczach nie nadaję się na matkę... TŻ jak zobaczył, że nie śpię i wszystko słyszałam nakrzyczał tylko na mnie, że "mam się ogarnąć" i że ma dość rozmów o niczym, cokolwiek to znaczy.. zupełnie inny człowiek. Byłam pewna, że rozumie co się teraz ze mną dzieje i że potrzebuję czasu, żeby przestać emocjonalnie podchodzić do każdego problemu... A byłam pewna, że jest jedyną osobą, która mnie rozumie i wspiera
Masakra, walnąć takiego w potylicę!!! Przecież to normalny stan. szczególnie przy 1 dziecku, hormony, strach o dziecko czy przewrażliwienie.
Współczuję.

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Aha zapomniałam najważniejsze - Franek znów spał do 8 .
I dzisiaj skończył 9 tygodni!!! Macie pojęcie jak ten czas leci!

Stary 2011-10-23, 09:17   #3024
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

heloł

Cytat:
indygo79- a wlasnie mi sie przypomnialo, wczesniej uciekl mi cytat- to ze rozwazasz przejscie na mm przez cene delicolu wcale nie jest błacha przyczyna!!! Nawet tak nie mysl! Trzeba robic tak by dla nas bylo jak najlepiej, najwygodniej i dla maluszka odpowiednie w danym momencie
dzięki za dobre słowo

Cytat:
Dziękuję Wam za odpowiedzi o ubieraniu, bałam się, że ubieram najgrubiej i jestem przewrażliwiona, ale widzę, że ubieramy podobnie. Co prawda ja w kombinezon kurtkowy i rajstopki, ale i tak nie jest najgrubiej.

oj nie, pewnie ja cie w "grubości" pobijam

To normalne, ja też się bałam .

Nie jesteś beznadziejna, jesteś dzielna mamusia . Doskonale Cię rozumiem, bo u Franka najczęściej każdego dnia jest podobnie, to bardzo ciężko znieść.

Oj a mój może capnąć, niestety.

ale, ze juz mu się kiedys zdarzyło?moja teoretycznie nie, ale zawsze to pies, więc bez nadzoru nie zostawimy ich

U nas też koopy są wielkie, ale czy tą nietolerancję laktozy można poznać jeszcze po czymś?

koopy wielkie, wodniste, jak taki paisek z wodą. pężenie się, płacz, ból brzuszka ale nie ciągły, tylko takim kurczowy, tuż po karmieniu piersią - pąłcze przestaje itd. ogólnie źle śpi, niespokojne, wybudza się. aha te kupu tak kwasno czuć, no i bączki są śmierdzące

Oj ja w kurtkowy kombinezon, więc jeszcze cieplej .

Faktycznie niezła kluseczka, już taki niemowlak, a nie noworodek . Ile waży?

14października ważyła 3900 teraz pewnie już ze 4 kg, ale po noworodku już ani śladu

dasz radę, tylko spokój może Cię uratować. A o której kąpiecie i o której chodzi spać?

Ja kąpię codziennie, ale to ze względu na to, żeby Franek miał codzienne rytuały, gdzieś czytałam, że to potrzebne maluszkowi. Po kąpieli się wycisza, dłużej śpi. A tak naprawdę przecież nie myję go nie wiadomo jaki, bardziej chodzi o przepłukanie, taka dzidzia się nie brudzi.

dokładnie z tego powodu robię tak samo, moja super wyciszona po kąpieli. a teraz lubi już tak dłużej się pochlapać z tatusiem

A gdzie Natka??
Cytat:
Jak małej idzie nauka? Sprzedaj mi jak to robisz, że ją uczysz, bo ja swojego też chętnie nauczę.

mi kazał 2 lata czekać, ale nie przewiduję dalszego powiększania rodziny o dzieci ( co najwyżej o psy)

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
kurcze cytowałam Was i się wszystko skasowało

Indygo Agata śliczna

dziękujemy

Archi i jak Piotrus?? grzeczny??
Anciu ja dużo korzystam z Waszych rad i to prawda, że mamy troszke łatwiej bo dużo dają rady doswiadczonych mamusiekza co bardzo dziękuje a i świetnie jest tak powymieniać się pogladami i doświadczeniami oraz zachowaniami naszych dzieciaczków
Katarzynko trzymam kciuki za szybkie rozwiazanie)

to ja się pożegnam na dziś, kolorowych snów
Cytat:
Ale cisza

ale jak za lewe ramię? w mieszkaniu to zrobiłaś? no i POMOGŁO?

Cytat:
Napisane przez 81gosia Pokaż wiadomość
W szpitalu leżałam z dziewczyną która miała cc w grudniu i po miesiącu wpadli. Teraz urodziła drugiego synka.
o matkooooooo

Cytat:
strasznie mi przykro ale tż to . bo on ma być z tobą w jednym obozie, a nie z mamusią i musisz to ustawić raz na zawsze. masz prawo być przerażona, zdenerwowana i niepewna siebie. a on ma ci pomagać sie ogarnąć. ciekawe jaka mamusia była gdy jej syncio się urodził, co? taka była zorganizowana i nieprzerażona? a co twój tż moze wiedzieć o byciu matką i czy ty się nadajesz. jesteś dla dzidziolka najlepsza mamą na świecie i tego się trzymaj. zbierz się w sobie i zrób mu awanturę, a co albo zostaw z maleństwem na cały dzień samego i zobaczy jak to łatwo.

Stary 2011-10-23, 09:19   #3025
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:

Masakra, walnąć takiego w potylicę!!! Przecież to normalny stan. szczególnie przy 1 dziecku, hormony, strach o dziecko czy przewrażliwienie.
Współczuję.

---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

dorośleje ci dziecko, skoro do 8ej spał nastolatki lubią długo sypiać

u Ciebie 9 tyg Frania , u nas 7 Agatki - takie mamy niedzielne dzieci. ja nie wiem kiedy to zleciało, może ktoś mi wyjaśni ?

Stary 2011-10-23, 10:13   #3026
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
też tak robię, myślę że nie jest mu zimno, nie jest mu za gorąco jest w sam raz

Cytat:
ja myslałam podczas tych skurczów już częstych że następne dziecko to tylko cesarka że nie dam się namówić na sn

a teraz jak najbardziej planuje drugie dziecko i sn hihi

też miałam na początku takie myśli żeby przetrwać jakoś do 3 mc, żeby Staś był większy, ale teraz za nic w życiu, mały się tak szybko rozwija a do tego czas tak szybko leci że każdy dzień trzeba chytac pełną piersią bo następny będzie inny

Cytat:

a mi go kazali koniecznie zachować, u mnie mówili o wosku że albo ja się przestraszyłam w ciąży, albo już Staś na świecie, albo ktoś go urzekł/pozazdrościł

Cytat:
leci a zapie$$%# naprawdę trzeba każdym dniem żyć, bo jutro będzie coś innego , nasze dziecie będzie bardziej kumate

Mój codzienie o 8 wstaje, jakoś od dwóch tygodni już aa i zasypia między 20 a 21 , z różnym skutkiem, czasemm z płaczem, czasem spokojnie, śpi też różnie , pierwszy sen albo pół godziny albo 4 godziny (tak jak wczoraj, a mamusia zasneła w ubraniu razem z niuniem )

Mój bąbel koło 19 codziennie daje taki koncert że głowa mała, ale co najlepsze że to nie od brzuszka, boo noszony wysoko jest spokojny, a położony zaraz ryczy, albo jak zmieniam mu pieluche to wręcz grucha ja nie wiem , mama mówi że to nocne płaczki, jest ciemno już, sztuczne światło nie dziennie i wie że pora spania nie długo i płacze. Przy placzu nie pręży się , jeść też nie chce jak juz to smoka! Tak nauczyłam go smoka w 8 tygodniu dopiero ale ważne że umie a potem będę płakać jak nie będzie chciał tego smoka puścić

1.następne pytanie, póki mam czas, bo zaraz mały wstanie i pozamiatane czy możliwy jest nawał pokarmu teraz? od przedwczoraj tak mi się leje z cycków że głowa mała w nocy potrafie 3 pieluhy tetrowe przemoczyć do suchej nitki, dziś zaczełam odciągać , i w ciągu minuty z jednej piersi odciągnełam 50ml, a w piersi dalej mleko jest... a druga też nabrzmiała... maly tego nie zdjada, wręcz się zachłystuje bo mu pryska prosto do buzi... czy to możliwe że nawał mnie jeszcze nawiedził ?
Wczoraj u teściowej to aż głuby stanik mi przeciekł po całosci i sweter, a ja się skanepłam dopiero jak się rozebrałam

2.nastepne pytanie czy po przytulankach plamiłyście ? Ja tak ale dosłownie kilka godzin, kilka kropel krwi, czy to normalne ?

miałam jeszcze kilka pytań ale z wrażenia zapomniałam

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 10:14   #3027
SONIA004
Zadomowienie

Cytat:
współczuję kochana... bardzo nieładnie ze strony tż-ta (u mnie były takie komentarze jak w ciąży byłam...a teraz mam wrażenie że mężul się bardziej martwi ode mnie). Mam nadzieję, że to on się ogarnie i zrozumie, że się martwisz i masz do tego pełne prawo! I że zacznie Cię wspierać jak należy!

Dziewczyny...ja się chyba poddam. Mam wrażenie, że to moje karmienie piersią jest mało efektywne. Co prawda młody chyba się najada (nie płacze, a w nocy śpi po 4, 3 godziny) ale ważę go co jakiś czas (wchodzimy na wagę najpierw tż-z małym potem ja...i uśredniamy)i nie wiem czy waga do czy on tak słabo przybiera. Do tego doszły od wczoraj zielonkawe kupale (normalnie były 2 na dzień a wczoraj chyba z 5)
Patrzę na Wasze zdjęcia... takie fajne dzidziusie...a mój to taki kurczaczek przy Waszych pociechach
SONIA004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-23, 10:23   #3028
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Yyyyy
Gdybym usłyszała coś takiego to nie wiem jak bym zareagowała, serio. Nie dość, że to jest przykre, koszmarnie to jeszcze obgadywanie z mamą? Jakaś chora koalicja. Ustaw go do pionu. I mocno ściskam i zabraniam się przejmować. Jesteś super mamą i w tej kwestii gów... wiedzą. o!
Cytat:

Współczuję.

To mama pospała A od której tak spał i co mu zrobiłaś

9 tygodni, no mówię , zaraz się obudzimy a obok 18nasto latek

---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Malgosia ja dalej trooche plamie wiec nie wiem jak po przytulankach bylo

i nie wiem czy mozliwy nawal,ciesz sie ze nie zastoj
ja tez dzis zalalam troche lozko

Soniu, pokaz kurczaczka

Wymianka.
Stary 2011-10-23, 10:28   #3029
anciaahk
kosmitka

Cytat:
ale, ze juz mu się kiedys zdarzyło?moja teoretycznie nie, ale zawsze to pies, więc bez nadzoru nie zostawimy ich
Do małych dzieci, piszczących - tak, to taka agresja lękowa, bo to piesek po przejściach, ze schroniska.
Cytat:
koopy wielkie, wodniste, jak taki paisek z wodą. pężenie się, płacz, ból brzuszka ale nie ciągły, tylko takim kurczowy, tuż po karmieniu piersią - pąłcze przestaje itd. ogólnie źle śpi, niespokojne, wybudza się. aha te kupu tak kwasno czuć, no i bączki są śmierdzące
Wszystko pasuje, poza rodzajem kupy - bo u nas taka kaszowata i nie płacze od razu po karmieniu, chociaż i tak się zdarza.
Cytat:
mi kazał 2 lata czekać, ale nie przewiduję dalszego powiększania rodziny o dzieci ( co najwyżej o psy)
Dlaczego?
Cytat:
dorośleje ci dziecko, skoro do 8ej spał nastolatki lubią długo sypiać

u Ciebie 9 tyg Frania , u nas 7 Agatki - takie mamy niedzielne dzieci. ja nie wiem kiedy to zleciało, może ktoś mi wyjaśni ?
Taaa nastolatek właśnie strzelił koopę.
Brawa dla Agatki!!!

Stary 2011-10-23, 10:45   #3030
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79

Cytat:
Do małych dzieci, piszczących - tak, to taka agresja lękowa, bo to piesek po przejściach, ze schroniska.

Wszystko pasuje, poza rodzajem kupy - bo u nas taka kaszowata i nie płacze od razu po karmieniu, chociaż i tak się zdarza.

Dlaczego?

Taaa nastolatek właśnie strzelił koopę.
Brawa dla Agatki!!!
dlaczego 2 lata, czy dlaczego więcej dzieci nie? 2 lata nie wiem czemu tak gin powiedział, pewnie dla bezp mojego. a jedno dziecko, bo ...strasznie mi się ciąża nie podobała, to nie dla mnie . a poza tym wolałabym duża róznicę wieku miedzy dziecmi, min z 6 lat, a za 6 lat za stara na dzieci będę już. ukłony dla tych wszystkich dziewczyn, które świadomie w ciążę zachodzą drugi raz

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości