|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Najlepszy tytuł nowego wątku to: | |||
| Wszystkie dzieci są już z nami - z Odchowalnią się witamy. |
|
32 | 66,67% |
| Dzieci nasze wyskoczyły z brzuchów jak z procy, a my na odchowalnię idziemy na ploty. |
|
1 | 2,08% |
| Brzuszków już nie mamy, nasze dzieci już bujamy. |
|
1 | 2,08% |
| Trudy porodu nareszcie za nami - od kilku tygodni jesteśmy mamami. |
|
10 | 20,83% |
| Wszystkie w komplecie jesteśmy mamami ,więc w odchowalni rozmowy zaczynamy. |
|
6 | 12,50% |
| Ciąża, poród już za nami, grzecznie zmykamy do odchowalni. |
|
0 | 0% |
| Franek rozpoczął, Kamilka peleton zamyka, do odchowalni nasza drużyna zmyka. |
|
3 | 6,25% |
| Franek był pierwszy, Kamilka ostatnia, teraz naszym miejscem będzie odchowalnia. |
|
10 | 20,83% |
| Kolorowe liście z drzew spadają, jesienne mamy na ochowalnię zmykają. |
|
6 | 12,50% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3061 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
Hej
- mały ryczał prawie non stop. Ale już jest coraz lepiej, jutro kończymy 7 tygodniJedzenie nadal nie unormowane bo czasami chce jeść co 1h a czasami co 2h - nie powiem,że mnie to nie denerwuje szczególnie jeśli jedziemy gdzieś w gości ![]() U nas z brzuszkiem nie najgorzej - espumisan działa, ale dzisiaj dostaniemy sab simplex i tu pytanie: jakie dawki podajecie? A tak poza tym to podłapałam jakiegoś doła to chyba ta jesień i siedzenie w domu
|
|
|
|
#3062 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowanym mamusiom należą się brawa, reszta pamięta że poród to super sprawa
ja jestem
czekam az tz sie ubierze potem ja a potem mala i na spacer po hustawe![]() ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
ja dawalam po 15 kropli przed kazdym karmieniem kochana nie doluj sie...masz dla kogo sie usmiechac....
|
|
#3063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#3064 |
|
Raczkowanie
|
Cześć MAMUSIE! (rozpakowane i te jeszcze nie). To ja mama namniejszej dziewuchy urodzonej w tym gronie
![]() Podczytuję Was codziennie wiernie i oddanie ale nie wiem czemu nie mam weny na udzielanie ![]() Gratuluje bardzo wszystkim dzielnym Mamusiom! Dzieciaki są tak sliczne jedno za drugim że nie raz na ich widok łezka sie zakręciła Bardzo fajnie czyta się coś co dotyczy nas wszystkich i że wszystkie mamy takie same problemy pytania... Cotka podziwiam Cie! Za Twoją determinację śledzę uważnie Twoje przejścia w zwiazku z tym. Ja nasczęście nie mam problemów z karmieniem (karmie od początku piersią) ale tez jakos postawiłam to sobie za punkt honoru że MUSZĘ karmić przynajmniej pół roku...nie wiem czemu to mi tak w głowie siedzi Mam nadzieję że z waga będzie wszystko w porządku i nie pójda na marne te wszystkie przejścia.Co do dziewczyn które podejrzewają/zmagaja się ze skazą nietolerancją (Miss, Małgoś, Indygo...)...możliwe że ten problem tez i nas bedzie dotyczył. Narazie lekarz kazał obserwować bo pojawiły się krostki na twarzy które zrobiły sie szorstkie-nie kazał odtsawić nabiału tylko narazie ograniczyć. Jem dziennie np.1jogurt pare herbatników i wysypka nie znika ale tez się nie pogarsza. Nie zauwazyłam tez zadnych innych złych objawów więc hmm nie wiem jak to sie rozwinie...Dzielcie sie informacjami jak to u Was postępuje... Kurcze chciałabym popisac na więcej tematów ale nie chce wpadac od swieta i poematów pisać Tak więc teraz bedę korzystać z drzemek Judytki i bedę pisac co tam jak tam...A chciałam na koniec sie pochwalic że mała nie jest juz taka mała. Po porodzie ważyła 2580g przy wyjściu spadła na 2440g a po 4tygodniach podskoczyła do 3800 ![]() Dobra to ja narazie sie oddalam na spacewrek. Pa! |
|
|
|
#3065 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak byłam w szpitalu to zawsze była akcja "bufet" (jak mawia mój mąż) jak tylko mi się nazbierało na siusiu lub podawali posiłki - jak był obiad to standardem było, że jadłam zimny jakąś godzinę po przyniesieniu W domu już trochę łatwiej, bo mała więcej śpi U nas jutro rano będzie tydzień Jak ja bym już chciała pójść na spacerek z wózkiem, ale chyba wstrzymam się do przyszłej soboty i pójdziemy we trójkę. Wczoraj i dziś niestety tatuś cały dzień na zajęciach i siedzimy same
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
#3066 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spróbuje ponownie bo coś mi mały ryczy jak w sypialni chce go uśpić do snu, potem jak już się obudzi to nie ma problemu Cytat:
sab simplex podaje 10 kropelek przed jedzeniem, doraźnie, u mnie pomagało nie chce zapeszyć , ale po 3 dniach chyba już mogę napisać harczenie przeszło z dnia na dzień , nie wiem jak to możliwe ale możliwe a tak nie harczy mu już to coś
|
|
|
#3067 |
|
Rozeznanie
|
hello
troche mnie niebyło jakos czau brak ![]() mały juz sypia w nocy w łózeczku drzemki sobie strzela jedynie![]() karmie i piersia i mm, strasznie przezylam ze musialam dawac mm plakałam ale teraz juz ok miałam opisac swoj porod a raczej co sie dzialo przed bo jak wiadomo mały sie zaparl ale jakos nie mam weny i czasu tez brak i mam taka prosbe - nie wiem czy watkiem zajmuje sie dalej agnyska ale prosze o zmiane dnia narodzin Igorka na 16 -tego
|
#3068 |
|
Zadomowienie
|
No i ja się poryczałam - chwilowo
A wszystko przez moją mamę, która mi marudzi. Jak się wkurzę to jej nawciskam. Nie mogę małej po tulić, pozwolić pospać czasem w dzień obok na łóżku, bo tylko "odkładaj do łóżeczka i odkładaj do łóżeczka". Mała grzecznie śpi w łóżeczku, ale przecież trochę ciepła od nas też jej potrzeba. Jak przychodzi do mnie a akurat siedze z małą na łóżku i obok mam włączonego laptopa to zawsze mi zamyka ekran bo promieniowanie małej zaszkodzi No i ciągle słyszę, że mam gonić męża do roboty, bo ja to bym go najchętniej w ramki oprawiła. A on na prawdę się stara i dużo robi. Tylko, że moja mama to ma przewrażliwienie na punkcie sprzątania przez nas któraś narzekała na zbyt dużą laktację - właśnie wyczytałam w poradniku ze szkoły rodzenia, że napar z szałwi - 2 szklanki dziennie - hamuje nieco laktację ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- ale mi przeszło nim skończyłam pisać kilka pierwszych zdań
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
Edytowane przez 81gosia Czas edycji: 2011-10-23 o 17:31 |
|
|
|
#3069 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moim zdaniem powinnas jej powiedziec ze wiesz co robisz ze swoja corka...i jak bedziesz chciala to mala bedzie spac w Twoim lozku....Takie malenstwo potrzebuje bardzo duzo czulosci i bliskosci.....Widze to po swojej malej jak ja poloze na macie za chwile placze i jak ja przytule to od razu przestaje..... Nie przejmuj sie gadaniem.....
|
|
#3070 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3071 |
|
Zakorzenienie
|
Ale u nas dzis pustki...
Obiadek u tesciow nam sie udał, mała sie obudziła dopiero przy deserze nakarmiłam i poszlismy na spacerek na ponad godzine ale mały żarłok dzis chce jesc co 1,5-2 h...cyce juz mi nie wyrabiają...i znowu cos ją gniecie w tym brzuszku - jest duzo lepiej niz było po tym delicolu ale popoludniowe kwękanio-prężenia sie odbyły dzis Gosia tak to juz jest z mamami....chcą dobrze ale ich "ja wiem lepiej:" jest strasznie męczące moja tesciowa wymysliła,ze jak my mozemy kłasc niunke na kanapie (oczywiscie na kocu albo w rozku jest) skoro tam wszyscy siadają i są bakterie... albo mopem parowym chce mi myc podłogi "żeby zdezynfekować" - no odbiło jej z lekka na tle bakterii
|
|
|
|
#3072 | ||||||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
. Ogólnie jak mu włożyłam do łóżeczka poduszeczkę, to jakby lepiej śpi. Na naszych poduszkach też.Nasz Franek tak samo, jak zmęczony, to marudny i ciężko mu usnąć. Archi jak kupka? Był spacerek? Miałam pisać, że świeże powietrze może pomóc, a nie zaszkodzć, ale to już i tak za późno na takie "dobre rady". Cytat:
Cytat:
. Jedzenie mnie też denerwuje, bo mój im starszy to zamiast rzadziej jeść, to częściej. Głodzilla.Sab simplex podobno 15 kropli przed jedzeniem, max 4razy dziennie. Cytat:
.Cytat:
. Też śpi czasem na naszych poduszkach bezpośrednio. Nie można aż tak przesadzać, dziecko też musi mieć kontakt z jakimiś bakteriami i się uodparniać. Tak myślę .Też zaliczyliśmy obiadek u teściów, aż się inaczej czuję. Kontakt z ludźmi wpływa bardzo pozytywnie na mój nastrój. Strasznie od wczoraj boli mnie brzuch, nie wiem od czego , aż się zastanawiam, czy na pogotowie nie jechać
|
|
|
#3073 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja tez smokożerca, bez smoka to chyba bym jej wogóle od cyca nie oderwała ![]() a ten brzuch to brzuch na dole czy żołądek? moze sprobuj nospe - chociaz pewnie przy karmieniu nie mozna
|
|
|
|
|
#3074 |
|
kosmitka
|
Brzuch na dole, biegunka do tego od 2 dni
.---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- A co do nospy - Nie wiadomo czy lek przenika do mleka matki, należy zatem zasięgnąć opinii lekarza w razie zamiaru stosowania leku w okresie karmienia dziecka piersią.
|
|
#3075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3076 | |
|
kosmitka
|
Cytat:
Boję się, czy to nie jest pęknięta torbiel.
|
|
|
#3078 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorową porą
My dzisiaj kończymy 7 tygodni Młoda właśnie leży na kocyku i sobie macha nóżkami i rączkami i coś tam gaworzy pod noskiem |
|
|
|
#3079 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za skonczone 7 tyga moja juz od 30 min wcina mleko.... .... tatus karmi....
|
|
#3080 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
dobry wieczór Mamuśki
dzis dzien odwiedzin, byl moj brat z rodzinka no i troche posiedzieli. mam bratanka w wieku 5 lat no i taj sie cieszyl z kuzyna, tak go glaskal po glowce, kochany ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
kurcze 9 tygodni kiedy to zlecialo![]() Cytat:
dlaa AgatkiCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
za ladny przyrost wagii wpadaj czesciej Cytat:
![]() Cytat:
dziewczyny mam pytanko: kiedy zminiacie pieluszke? przed karmieniem czy po? bo ja zawsze zmieniałam przed i mały tak sie darl ze szok, a dzis sprobowalam po cycu i spokoj bo maly prawie juz zasypia. a po drugie czesto bylo tak ze maly w trakcie karmienia walil kupke i w efekcie znow trzeba bylo go przebrac no i kolejna pielucha do kosza
Edytowane przez Martusiaaa21 Czas edycji: 2011-10-23 o 20:51 |
||||||||
|
|
|
#3081 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak slodkoa ja jednym okiem na wizazu, jednym ogladam taniec z gwiazdami, a przy cycu maly sie karmi
|
|
|
#3082 | |
|
Rozeznanie
|
Hej
Wpadłam na chwilę, bez nadrabiania mam nadzieję że wybaczycie, ale jak mam chwilę wolnego to korzystam i robię coś w domu, albo mam gości. Mam pytanie o pępuszki dzieciaczków, bo mojej Izuni po odpadnięciu kikuta było ok, a później zauważyłam zaschniętą krew w środku pępka, przemywam spirytusem, nie widzę wogóle skąd mogłaby być ta krew. Najczęściej jest po kąpieli i czasem rano jeszcze zauważam, w ciągu dnia czystko. Na necie pisze że może być to normalne do 2 tyg a gdzie indziej że jak tak jest to do lekarza. A jak jest u was? ps pochwaliłam małą i teraz w nocy wstaje co 2 godz a w dzień je co 1-1,5 godziny co utrudnia mi zajmowaniem się obowiązakami---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
jak się przystawi to płacze, jak się zmienia pieluszkę to też. W sumie na pampersach jej nie oszczędzam kupujemy z dady to nie są takie drogie ![]() Aiszka ojej, współczuję Ci! Co za facet! Sam fakt że słyszałaś ich rozmowę sprawia przykrość a tu jeszcze ta reakcja tż
Edytowane przez mucka21 Czas edycji: 2011-10-23 o 21:24 |
|
|
|
|
#3083 |
|
Zadomowienie
|
hej mamuśki i brzuchatki nasze my dziś spałyśmy do 11 ( pobudka koło 3.30,7.00,9.00 ) a potem mała się najadła i pojechałyśmy do centrum handlowego. ja spędziłam milo czas z koleżanką.. pochodziłyśmy,potem kawka.. a tż z kol. mężem .. więc miałyśmy czas na ploty... Sara była przekochana. potem u znajomych i do domku wieczorem dotarliśmy.. miły dzień tylko pogoda do d... leje cały boży dzień... a jutro jedziemy na 6tyg na kontrol do lekarza...mam nadzieje,że nie będzie padaćpóźniej coś ponadrabiam...teraz nie cytuje,bo młoda przy cycu. no i kąpiel jeszcze nas czeka ( u nas po 20 jest)
|
#3084 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam pytanko:
Bratowa ma umowę do września 2012 r. Potem powinna dostać umowę na czas nieokreślony. Jeśli jest w ciąży i tp ma na czerwca czy może dostać tylko umowę do końca macierzyńskiego czy musi dostać już tę na czas nieokreślony?? |
|
|
|
#3085 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Używacie perfum, wód toaletowych? Ja się trochę boję, żeby małej nie uczulić i nie wiem jak zareaguje na mój inny zapach... A jednocześnie fajnie byłoby się psiknąć jak gdzieś wychodzę
|
|
#3086 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczynki, ja sie tylko przywitam i mykam dalej, podgladam was ale nie zawsze moge napisac, heh..
![]() Natka ja tez zaczynam cos lapac dola i byle do wiosny bo ta pogoda juz sie robi naprawde srednia ![]() Agus podziwiam Cie ryba, naprawde, ja bym chyba nie dala rady byc tyle czasu w domku, chociaz i tak kminie jak to wszytsko wykombinowac zeby pracowac ale byc razem z synkiem i cos czuje ze wroce na chwile tam gdzie teraz pracuje ale raczej skonczy sie na wlasnej dzialalnosci i Miki bedzie sie rozwijal zawodowo razem z mama ![]() Ancia gratuluje wieku synka co do bolu brzucha-boli Cie w jaki sposob? bardziej w podbrzuszu? a moze to jajniki po prostu..? kurcze trzymaj sie kochanaMartusiaa u nas nie ma reguly na zmiane pieluszek, generalnie zawsze jak zmieniam i poprzedna jest sucha bo akurat nic nie bylo to po karmieniu Miki i tak robi kupsztalka i pozniej znowu zmieniam i tak co chwila albo nasiusia na mame w trakcie zmiany pieluszki ale to juz raczej taki rytual..
|
|
#3087 | |
|
Zadomowienie
|
Hej Wam
Cytat:
Edytowane przez DzastaW Czas edycji: 2011-10-23 o 21:45 |
|
|
|
|
#3088 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3089 |
|
Zadomowienie
|
A Ja po wizycie teściów, nawet jakoś to przeżyłam,
Teściowie jadą do Anglii i zaproponowali żebyśmy pomieszkali u Nich (razem z bratem i siostrą męża) i mąż się napalił na ten pomysł, a Ja się zgodziłam... Chociaż nie chcę, ale On bardzo chce... |
|
|
|
#3090 |
|
Zakorzenienie
|
ale muszą jej dać tą na czas nieokreślony czy mają prawo jej nie przedłużyć?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.

- mały ryczał prawie non stop. Ale już jest coraz lepiej, jutro kończymy 7 tygodni

czekam az tz sie ubierze potem ja a potem mala i na spacer po hustawe
)

śledzę uważnie Twoje przejścia w zwiazku z tym. Ja nasczęście nie mam problemów z karmieniem (karmie od początku piersią) ale tez jakos postawiłam to sobie za punkt honoru że MUSZĘ karmić przynajmniej pół roku...nie wiem czemu to mi tak w głowie siedzi
do później
a tak nie harczy mu już to coś

Nie mogę małej po tulić, pozwolić pospać czasem w dzień obok na łóżku, bo tylko "odkładaj do łóżeczka i odkładaj do łóżeczka". Mała grzecznie śpi w łóżeczku, ale przecież trochę ciepła od nas też jej potrzeba. Jak przychodzi do mnie a akurat siedze z małą na łóżku i obok mam włączonego laptopa to zawsze mi zamyka ekran bo promieniowanie małej zaszkodzi
No i ciągle słyszę, że mam gonić męża do roboty, bo ja to bym go najchętniej w ramki oprawiła. A on na prawdę się stara i dużo robi. Tylko, że moja mama to ma przewrażliwienie na punkcie sprzątania przez nas