|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytul kolejnego wątku | |||
Raczkujemy i wstajemy, wszsytko w domu popsujemy II-IV 2011 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
9 | 23,68% |
Kilka ząbków już mamy, teraz pierwsze kroki stawiamy III-IV 2011 |
0 | 0% |
Pół roczku już za nam,i coraz mniej czasu mamy III-IV 2011 |
0 | 0% |
Dzieci nasze już raczkują, a mamusie ciągle plotkują III-IV 2011 |
0 | 0% |
Dzieci wiosną się rodziły.. pierwszą gwiazdkę obchodzimy III-IV 2011 |
1 | 2,63% |
Lato, jesień już za nami, pierwsza choinka z maluchami III-IV 2011 |
2 | 5,26% |
Coraz mniej czasu na wizaz mamy, ale chętnie tu zaglądamy III-IV 2011 |
0 | 0% |
"Mama" mówić zaczynają, dzieci łezka w oku się kręci III-IV 2011 |
0 | 0% |
I do taty i do mamy sami już się przemieszczamy - III-IV 2011 |
1 | 2,63% |
Zęby szczerzą, wszędzie właźą, co potrafią nam pokażą III-IV 2011 |
22 | 57,89% |
Kilka ząbków już mamy, więc raczkować zaczynamy III-IV 2011 |
0 | 0% |
Na czworaka świat zwiedzamy, pierwszego Mikołaja wyglądamy III-IV 2011 |
3 | 7,89% |
Głosujący: 38. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają, III-IV.2011
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() My się chyba zawiniemy jeść objad a potem spacerek, garnki pomyte to już mogę ![]() Słuchajcie dajecie dzieciakom kawałek chlebka do ciumkania ? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4052 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja nie daję chleba i za każdym razem muszę rodzicom tłumaczyć dlaczego i mówić żeby oni też nie dawali bo według nich to Mateusz powinien już przecież chleb z pasztetem wcinać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4053 |
Zakorzenienie
|
żurawinka dałam parę dni temu, ale kruszył się strasznie i się bałam, ale tak pod kontrolą dawałam mu ciumkać chwilę takie twardsze części. Aż się trząsł do tego chleba
![]() marta mój lekarz rodzinny żartował, czy mały już boczek i kiełbachę wcina... ![]() Do albumu wstawiam jeszcze parę fotek terrorysty, tym razem z rodzicami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4054 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() oj ruchliwy jest jak nie wiem, pełza mniej więcej od miesiąca, więc ma to świetnie opanowane i wszędzie już wlezie, ale za raczkowanie, siadanie czy wstawanie jeszcze w ogóle się nie bierze mieliście chyba trochę dłuższą przerwę teraz w rehabilitacji, więc to może dlatego ![]() dzięki za odpowiedź w sprawie herbatki ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() no to teraz matka uważaj ![]() Cytat:
![]() Tity dużo zdrówka dla Leonka Marta wszystkiego najlepszego dla Mateuszka no i brawa, że tak ładnie pospał ![]() mój też tak podnosi się do góry na dłoniach i kolankach i rusza się do przodu i do tyłu tak jakby lekko podskakując ![]() żurawinka ja nie daję, ale moja teściowa to już mnie prawie o głodzenie dziecka posądza, że mu takich rzeczy odmawiam ![]() Beznadziejna noc za nami, ale teraz Dawid już śpi, więc ja się ratuję kawą ![]() Miłego dnia ![]() Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-10-25 o 09:22 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4055 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Masz rację ten czas biegnie jakos tak za szybko ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja wychodze z założenia,że moje dziecko jest ładne i nie potrzebuje błyskotek.Przynajmniej na razie ![]() [QUOTE=n.ik.a;30133006Wars ztaty to część zajęć dla młodych mam na które zapisałam się w lipcu. Wszystko w ramch UE. Mamy miałyśmy zajęcia z psychologiem i fotografem...uczyłyśmy się robić fotki naszym pociechom (18 mamy wernisaż), maluchy chodzą na zajecia plastyczne, muzyczne i przyrodnicze ![]() Dziś na muzycznych Mała była zafascynowana graniem na gitarze. Dostałyśmy kaskaniety i grałyśmy swoją rolę w piosence o zwierzątkach. Było super. Kala siedziała u mnie na kolanach i próbowała mi wyrwać instrument, żeby trafił jej do buzi. Zabawy było co niemiara a jak sie śmiała gdy inne dzieci naśladowały odgłosy zwierząt. Bezcenne[/QUOTE] Ale super te warsztaty,tez bym z chęcią na takie pochodziłą z Lilką.Nawet sotatnio się zastanawiałam czy nie podrzucić pomysłu zorganizowania spotkania dla młodych mam w naszym Domu Kultury.Mam tam pare znajomych,więc może pomysł by się spodobał i cos by zorganizowali. U nas nocka marna,od 3 budziął się co 1,5 h ![]() Poza tym zważyłam ja i znów spadła z wagi ![]() ![]() Od kilku dni dokarmiam ja kaszką,a ona leci z wagi...
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4056 |
Zadomowienie
|
iizabelaa no własnie nie aczkolwiek ostatnio jawysypało i nie wiadomo od czego, pediatra twierdzi, ze ode mnie bo wcinałam czekolade i orzechy
marta_27 my właśnie się zbieramy na rehabilitację ![]() raczej nie bo projekt pisała moja znajoma i z tego co wiem to jest autorki...działają jednka w kraju kluby mam więc musisz poszukać, bo one też robią fajne rzeczy ![]()
![]() |
#4057 |
Zakorzenienie
|
coralady wiesz co u nas waga też czasami pokazuje mniej, czasami więcej. A byłaś z tym u lekarza? Może jeden posiłek bardziej sycący małej dawać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4058 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
zobaczymy jak będzie za 2 tyg. dziękujemy za życzonka ![]() Cytat:
a Lila zaczęła się już przemieszczać? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4059 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
marta ważę ją na tej samej wadze i przed południem zwykle.Nie przemieszcza się,tzn.nie raczkuje.
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
Edytowane przez coralady Czas edycji: 2011-10-25 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4060 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
U nas też słoneczko od rana, chyba gdzieś ruszymy na długi spacerek jak tż do pracy pójdzie. Oliwia znów z nami spała ![]() pobudka. Ale jestem połamana, spałam na jednym boku i ciągle mi ręka drętwiała.
![]() |
#4061 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko się tak zapytałam, bo przy alergii to często pediatrzy mają jakieś swoje teorie nie daję, bo ona by i tak nie wiedziała co z tym zrobić, że do buzi ma włożyć, poza tym bałabym się że się zadławi, gdyby udało jej się odgryź kawałek ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4062 |
Zadomowienie
|
Oliwia od miesiąca waży tyle samo 8300
Tż mówi, że ona taka energiczna i dlatego. Ale przejdę się z nią do lekarza w wolnej chwili.
#4063 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
pewnie to płaczące dziecko go wyprowadziło z równowagi |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4064 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
poobserwuj czy nie je mniej i skontroluj we wtorek. w albumie aktualny Mateusz ![]() Edytowane przez marta_27 Czas edycji: 2011-10-25 o 10:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4065 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Teściowa mi własnie mówiła,że jej siostra miała taki przypadek z synem,że zacząc leciec z wagi i okazało sie,że jest uczulony na gluten i musiał przejśc na dietę. Ja jej od miesiaca podaje kaszę mannę.Kurde sama już nie wiem co robić?
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4066 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny, nadrobiłam troszkę. Chciałam Was pocytować, ale nie wizaż mnie olał, nie wstawiło mi cytatów.
To, co pamiętam: Gratuluję nowych ząbków ![]() Aguchaw- wracaj do zdrowia! Ahtaga- też szukam fotelika. Na razie obstawiam MaxiCosi Priori, ale decyzja jeszcze nie zapadła. N.ik.a- super te warsztaty! Kurcze.. szkoda, że nie wiedziałam ![]() apropo glutenu, ja daję Maksiowi pierwsze ciasteczka - tak jedno raz na dwa, trzy dni. rozpuszczone dodaję do deserku. Jemy tak juz od skończenia 6 m-ca. A poza tym w chrupkach kukurydzianych też chyba jest gluten, nie?[nie wiem na pewno] a Kalinka wsuwa już chrupki ![]() Skórkę od chleba dałam mu może ze dwa razy, podczas gdy my jedliśmy śniadanie a on patrzył na nas jak głodzone dziecko...dałam mu pociumkać skórkę, ale trzymałam ją sama w dłoni , bo boję się że odgryzie kawałek i się zakrztusi. Maksio w nocy strasznie się rzuca od kilku dni. Odkrywa się, po czym się budzi bo mu zimno. i rzuca się w śnie po całym łóżeczku, głowa mu biega non stop, prawo-lewo-prawo-lewo... przewraca się na brzuch, po czym się budzi bo nie lubi spać na brzuchu . i stęka... ![]() ![]() w ogóle wymiękam wieczorem...wiedziałam, ze będzie ciężko ogarnąć wszystko jak wrócę do pracy, ale nie sądziłam że aż tak ![]() ![]() ![]() przepraszam, że tak marudzę....to chyba z tego niewyspania. ![]() już nie mówię o tym, że w pracy moja efektywność jest mocno poniżej zera... siedzę na wizażu a robota leży ... ![]() Nie wiem jak kobietki dają sobie radę ze wszystkim. Ja nie daję. I źle mi z tym, bo zawsze byłam raczej zorganizowana....
#4067 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4068 | |||
Zadomowienie
|
Natka3008 -I jak to zniosla? Nie ciagnie sie za kolczyki? Nie chce ich wyrwac?
kasiuni_aJa daję w cięzkich chwilach Hipp: -jabłkowa z melisą http://www.hipp.pl/?id=250 ulubiona ![]() -malinowa z dziką różą http://www.hipp.pl/?id=251 ![]() Tity - całe szczęście zdrowy jest ![]() maggol111 - bardzo dobrze wytlumaczylas, wszystko zrozumialam, dziekuje ![]() Harrods - super, ze sam przestal ssa kciuka! Masz problem z glowy. Zdolne dziecko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
2 garnek - ugotowalam warzywa takie jak sa w jej ulubionych sloiczkach : marchew, dynia! (uwielbia ją), por, wrzucilam tez 1 mala cebulke, ale pozniej ją wyjelam, pietruszki troszeczke, ziemniak 3 garnek - brokul i kalafior jak sie wszystko ugotowalo, odlalam wode z garnka nr 2 do pojeminiczka, wrzucilam kurczaka do garnka nr 2 wzielam blender i bzzzzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzzzz , ale nie za dokladnie, zeby bylo troche grudek. Z garnka nr 3 wylalam wode do zlewu i dalam 3 lyzki mazi z garnka nr 2 i tez zrobilam bzzzzzzzzzzzzz bzzzzzzzzzzzz. Do garnka nr 2 i 3 dolalam wody ktora odlalam z garnka nr 2 tak zeby mialo konsystencje , ktora mi odpowiada i wcisnelam troche soku z cytryny. Pomieszalam do garnka nr 3 dodalam ociupinke soli, bo nie bylo dobre. Gorace wlozylam do sloiczkow po obiadkach, zakrecilam, po ostygnieciu wlozylam do lodowki. Wszystkie zassaly sie i wgiely pokrywki. Z garnka nr 2 wyszlo mi 11 sloiczkow, z nr 3 - 5 sloiczkow. Bede jej dawac na zmiane z kupnymi, czyli co drugi dzien. Wydaje mi sie,ze sie nie popsuje. Zamierzam dodawac do nich pol ugotowanego zoltka, czasami makaron, ale to dodam tuz przed podaniem. Najwazniejsze, ze Lila zajada, az sie uszy trzesa n.ik.a - super macie z tymi warsztatmi, sama chetnie pochodzilabym. Gdzie Ty sie o nich dowiedzialas? żurawinka - nie daje dziecku ani chleba ani chrupek kukurydzianych. Do pociumkania ma gryzaka. Jak my jemy, a ona siedzi patrzy sie i otwiera buzie wtedy kiedy TZ, przelyka, zuje i tak mocno wczuwa sie, to daje jej ugotowane na parze warzywo w sporym kawalku np. marchew i probuje jesc, a niech sie uczy jak ma okazje do nasladowania Cytat:
![]() My dzis mamy wizyte u dietetyka. Ciekawe co nam powie... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4069 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A z pracą wiadomo że na początku jest ciężko, pewnie kwestia kilku tygodni i będzie lepiej ![]() Ja bym sobie prasowanie darowała ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4070 |
Zakorzenienie
|
subtelle ja sobie radzę tak, że nie prasuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4071 | |||
Rozeznanie
|
![]() ![]() Też się strasznie bałam, ale nie było aż tak źle jak się wydaje. Całą czynność wykonała moja ciocia, która od lat to robi i zapewniła nas, że będzie wszystko dobrze ![]() Cytat:
![]() Już od kilku dni za mną chodziła i mówiła przebij mi uszy, przebij mi uszy ![]() ![]() ![]() A tak naprawdę uległam namowom tż i tak wyszło [QUOTE=mordka_1985;3013434 6] Cytat:
Cytat:
A teraz to wogóle zachowuje się tak jak zawsze, nie łapie za uszka, nie ciągnie tak jak by ich nie czuła ![]() Ja się w końcu dałam namówić w końcu moje siostrzenice a mam ich kilka też miały przebijane uszka w podobnym czasie i u mojej cioci ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4072 |
Zadomowienie
|
Byłyśmy 1,5 godz na spacerze. Mała nawet oka nie zmrużyła. Teraz siedzi na kocu i się bawi. Przed chwila znów spod szafki ją wyciągałam 2 razy.
Mam nadzieję, że niedługo zaśnie bo mam chatę do ogarnięcia.
#4073 |
Zakorzenienie
|
Zauwazylam, ze moje dziecko malo pije,a dawalam jej ostatnio rozcienczony sok ajblkowy.. dzis dalam marchewkowo-winogronowy i wypila 60ml na raz(pozniej dam wiecej) czyli nie jest fanka jablek dobrze wiedziec
Dodalam fotki Leny i zebolow do albumu ![]() Dzis znalezlismy sliczny park na wsi obok i jest tam sciezka taka na godzinny spacer ![]() ![]() ![]() zurawinka- nie daje bo nie chce ryzykowac zadlawienia, ale daje male odrobinki chleba, ale nei skorki
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-10-25 o 14:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4074 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i tak jak marta pisze, uczulenie na gluten chyba by dawało też inne objawy ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() My tez już po spacerze, byliśmy prawie 2 godziny z czego godzinkę Dawid przespał. Zimno jest strasznie, tzn. wiatr jest okropny, bo w słońcu na termometrze nawet 15 stopni. No i muszę małego baardzo pochwalić za dzisiejszy obiadek ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4075 |
Zadomowienie
|
coralady kochana a byłaś już u tego neurologa
![]() ![]() musisz skonsultowac to s pediatrą...moja np. mało przybiera na wadze...ale pediatra nic nie mówi. Teraz jednak jest jeszcze gorzej bo prze tyg. prybrała zaledwie 50 g. a je wszystko. subtelle nie w chrupach nie ma glutenu ![]() kasienkakg projekt pisała moja znajoma i zamierzał się z nim jeszcze jak pracowałam ![]() ![]()
![]() |
#4076 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Strasznie sie ciesze, ze Nino pieknie sie przestawil i nie ma trudnosci ze zmiana czasu albo nowym miejscem ![]()
![]() |
#4077 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Fajnie, że zorganizowałaś sobie wyjście.. Od czasu do czasu takie wyjście jest potrzebne ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wiem, że jeszcze któraś z Was zastanawia się nad wyborem fotelika (nie zacytowało mi) - Ja kupiłam maxi cosi priori - i jestem bardzo zadowolona. Przy okazji Subtelle też widzę, że się zastanawiasz - ja polecam ![]() AAaa i Kasieńkag gratulacje ząbków!!! ![]() Izabella gratulacje dla Idalki za 7 miesięcy i za siedzenie!! U Nas nocka dobra. Zjadł samo mleko o 20, poźniej o 1 dałam 30soku i spał do 7 i dopiero wtedy mleko ![]() Jezuuu uwierzyłam, że moje dziecko również nie musi jeść w nocy ![]() ![]() ![]() Poza tym ja już dochodzę powoli do siebie. Zaczęłam więcej gotować Szymonkowi i muszę przyznać, że zajada to jedzenie z wielkim smakiem.. dużo lepiej niż słoiczki. Oczywiście słoiczki też zjadał, ale teraz mi się wydaje, że jak je te domowe posiłki to dużo chętniej otwiera buźkę ![]() A poza tym byłam u fryzjera zrobić sobie odrosty i jestem bardzo zadowolona - w końcu mam taki kolorek jaki dawno chciałam mieć ![]() I też dziewczyny boje się troche tej zmiany czasu ![]() Ok nadrabiam dalej ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4078 |
Wtajemniczenie
|
hej zaraz ponadrabiam
napisze tylko, ze byłam w smyku szczeniaczek uczniaczek za 109,99 garnuszek za 99,99 skrzynka za 69,99 ale np malpka ta do raczkowania miała być za 70 a byla za 149,99 w cubusie - 50% na wybrane artykuły i mało jest dla chlopców np pajace do spania 2 za 79,99, porażka w kappahlu 3 za 2 body różne rodzaje i spodenki, oczywiście kupilam spodenki czarne, bo mamy czerwone już i dwie pary body z długim do hm nie wchodziłam w reserved jest 50% na kilka rodzajów kurteczek, ale jedną małemu ledwo zalożyłam, rozmiar dobry tylko strasznie wąskie rękawy w mothercare -25% na kurtki i kombinezony |
![]() ![]() |
![]() |
#4079 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() My mamy i myślę, że dużo daje, teraz kiedy sezon grzewczy się rozpoczął. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nika ja daje po 6 miesiącu po pół łyżeczki do zupki. Lekarka też mi mówiła, żebym się wstrzymała, bo Szymek i tak jest duży.. ale stwierdziłąm, że od pół lyżeczki raczej nie utyje, a jednak może mu to w pewien sposób pomóc. |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#4080 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mala zasnela dopiero od 17.20 od 13... wczesniej spala 30min w wozku. Ostatnio spi tylko 2 razy dziennie po 30-50min a wczesniej bylo 3 razy 30min-2h, ale naszczescie sie sama zabawi. Tz nie zamknal dzwi do kibelka kolo salonu i Lena poszla i ssala mopa ![]() Poza tym dzis sobie upatrzyla wstawanie trzymajac sie sofy i stolika... a stolik taki lekki z IKEA i boje sie, zeby mi znowu nie walnela, bo i tak juz ma siniaka... Jak gotowalam obiad to Lena poszla sobie po slownik hiszpansko- angielski chyba chciala mi cos przetlumaczyc ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.