Visanne = walka z endometriozą - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-27, 21:27   #901
kilianna
Zakorzenienie

Dot.: Visanne = walka z endometriozą

Ja również uzyskałam w mojej aptece odp. , że od stycznia wejdą nowe leki
kilianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 10:17   #902
dominika_81s
Raczkowanie

hej jestem po pierwszym opakowaniu visanne i zaczęłam kolejne jak na razie uważam że wszystko ok
przez tydzień miałam niewielkie plamienie później dostałam okres ale jest on raczej ubogi. miałam jechać na wizytę kontrolna bo jestem miesiąc i trochę po operacji ale z powodu okresu wizyta się przesunęła. co do efektów ubocznych to sama nie wiem bo włosy wypadają mi trochę ale nie więcej niż kiedyś, teraz troch bolą mnie piersi ale miewałam tak przed okresem, a co do nóg to łydki czasami pobolewają ale nie wiem czy to od visanne bo często na zmianę pogody a zwłaszcza na deszcz tak miałam. poza tym czuje się na tyle przyzwoicie po tym wypatroszeniu ze już wróciłam do pracy, szef całkiem przyzwoity już smaruje kremem no-scar i zobaczymy ale nie jest to dla mnie jakaś tragedia nawet jak zostanie blizna
pozdrawiam
dam znać za jakiś tydzień po wizycie kontrolnej czy wszystko ok po tej mojej
operacji
dominika_81s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 10:50   #903
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominika_81s Pokaż wiadomość
hej jestem po pierwszym opakowaniu visanne i zaczęłam kolejne jak na razie uważam że wszystko ok
przez tydzień miałam niewielkie plamienie później dostałam okres ale jest on raczej ubogi. miałam jechać na wizytę kontrolna bo jestem miesiąc i trochę po operacji ale z powodu okresu wizyta się przesunęła. co do efektów ubocznych to sama nie wiem bo włosy wypadają mi trochę ale nie więcej niż kiedyś, teraz troch bolą mnie piersi ale miewałam tak przed okresem, a co do nóg to łydki czasami pobolewają ale nie wiem czy to od visanne bo często na zmianę pogody a zwłaszcza na deszcz tak miałam. poza tym czuje się na tyle przyzwoicie po tym wypatroszeniu ze już wróciłam do pracy, szef całkiem przyzwoity już smaruje kremem no-scar i zobaczymy ale nie jest to dla mnie jakaś tragedia nawet jak zostanie blizna
pozdrawiam
dam znać za jakiś tydzień po wizycie kontrolnej czy wszystko ok po tej mojej
operacji
trzymam kciuki, by nie bylo wiecej skutków ubocznych.
Co do blizny, ja mialam dwie operacje i po bliznach po laparo nie ma sladu, smarowałam maścią curaprox. Co do cesarki, to trochę zostało, ale też już prawie nie widać, bo to i tak jest poniżej linii majtek więc nikt nie widzi, no chyba że TŻ, ale on nie zwraca uwagi.
No-scar też jest fajną maścią, stosowałam na blizny po oparzeniu i pomógł
Stary 2011-10-28, 17:50   #904
szywia
Raczkowanie

Witam Was serdecznie, moje doświadczenia z Visanne właśnie dobiegają końca,z tego powodu postanowiłam napisać małe podsumowanie.Visanne brałam od lutego, trzy opakowania przed laparoskopią i sześć opakowań po.Moje skutki uboczne praktycznie znikome...początkowe dwa opakowania- plamienia, niewielkie bezbolesne,nastrój przy pierwszych opakowaniach dobry,czasami nawet bardzo dobry...7-8 opakowanie jakaś masakra zmienny nastrój,oznaki depresyjne, pobolewanie jajnika,9 opakowania w porządku...Miałam brać jeszcze 3 i na tym koniec, ale na środowej wizycie doszliśmy z lekarzem do wniosku że pora coś zmienić, tym bardziej że Visanne w moim przypadku już nie wiele mogło zdziałać, dzięki Visanne nie miałam nowych torbieli, ognisk i żadnego innego dziadostwa...ale niestety dwa ogniska pozostawione przy laparoskopii jak były tak są...Oczywiście została mi zaproponowana laparotomia ale nie skorzystałam z tej propozycji, teraz od listopada mam brać tabletki anty o nazwie Yaz i szczerze to troszkę się ich obawiam ,bo sporo się na ich temat na czytałam, martwi mnie również to że dopiero po 6 miesiącach brania Yaz będę wiedziała czy na mnie działają...W związku z długim stosowaniem Visanne miałam do wykonania masę badań...Wszystko wyszło w porządku, właśnie dzisiaj odebrałam wyniki, nie ma przeciwskazań bym brała inny lek...Nie nabawiłam się niczego nowego w związku ze stosowaniem Visanne.Pozdrawiam
szywia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-28, 18:50   #905
sylwka21
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, byłam dziś u mojej gin na kontroli, wszystko jest w jak najlepszym porządku, endometrium czyściutkie i jajnik (który mi pozostał po laparoskopii) tez czyściutki, jestem strasznie szczęśliwa kontunuuje leczenie moimi antykami

Jeśli chodzi o refundację to rzeczywiście od stycznia :/ byleby by w tym styczniu w końcu weszła refundacja.

Szywia ja słyszałam dużo negatywnych opinii o Yaz, moja siostra je brała, i też nie był zadowolona. źle się czuła i strasznie jej włosy wypadały. Ale skoro lekarz Ci zapisał to wie co robi. mam nadzieję, że Tobie będą dobrze służyły ) 3mam kciuki by było lepiej.
sylwka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 09:39   #906
LadyCurly
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwka21 Pokaż wiadomość

Jeśli chodzi o refundację to rzeczywiście od stycznia :/ byleby by w tym styczniu w końcu weszła refundacja.
a w styczniu powiedzą że w czerwcu :P a my dalej będziemy czekać. postanowiłam że ostatniego, 8 op. nie kupuję. uważam że wiele to już nie zmieni i zwyczajnie mnie na nie nie stać. zastanawiam się co potem? tak fajnie jest nie mieć okresu!
Stary 2011-10-30, 02:03   #907
Laila85
Raczkowanie

Ok. Zadzwonie w poniedziałek do znajomej i postaram się dowiedzieć jak to jest z ta refundacja.
Laila85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 11:43   #908
Mysia1234
Raczkowanie

GG do Mysia1234

o kurcze a już miałam nadzieję że może i mi się uda miec tańsze leki... chociaż nawet jeszcze nie wiem jakie dostane. Ale jak trzeba czekac to trzeba... :/
Dziewczyny mam pytanko. Orientujecie się może ile po operacji trzymają w szpitalu?? Idę w środę w czwartek mam operację i najpóźniej chce wyjśc w poniedziałek. ( po cc byłam tylko 3 doby i mam nadzieję że teraz też tak krótko będzie) ehh po raz pierwszy rozstanę się z córą na tak długo...

Razem od 18.03.2005
Zaręczyny 29.07.2009
Ślubowaliśmy 12.02.2011
Mysia1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 12:09   #909
azsuitak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mysia1234 Pokaż wiadomość
o kurcze a już miałam nadzieję że może i mi się uda miec tańsze leki... chociaż nawet jeszcze nie wiem jakie dostane. Ale jak trzeba czekac to trzeba... :/
Dziewczyny mam pytanko. Orientujecie się może ile po operacji trzymają w szpitalu?? Idę w środę w czwartek mam operację i najpóźniej chce wyjśc w poniedziałek. ( po cc byłam tylko 3 doby i mam nadzieję że teraz też tak krótko będzie) ehh po raz pierwszy rozstanę się z córą na tak długo...
To wszystko zależy od rodzaju operacji. Ja miałam laparoskopie i byłam 4 doby.
Po tym zabiegu trzymają do 5 dni, ale to wszystko zależy od Twojego stanu.
A później 2 tygodnie zwolnienia, dieta i oszczędny tryb życia
azsuitak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 12:19   #910
Mysia1234
Raczkowanie

GG do Mysia1234

Dzięki Chociaż z tym ostatnim będzie trudno Przy 19-sto miesięcznym dziecku oszczędny tryb życia jest mało możliwy

Razem od 18.03.2005
Zaręczyny 29.07.2009
Ślubowaliśmy 12.02.2011
Stary 2011-10-30, 16:13   #911
aga779
Raczkowanie

Hej wczoraj dostałam pierwszą prawdziwą miesiączkę po przestaniu brania visanne (wybrałam 6 opak.) i niestety ból jelit wrócił (chociaż nie taki mocny jak kiedyś) i mam zaciśnięty odbyt.Niestety będę musiała wrócić na visanne ;(
aga779 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 19:51   #912
SoYa
Rozeznanie

Witam.

Z tą refundacją to może być tak jak mi powiedziała kobieta a apteki, powiedziała mi ze 1 lista z niektórymi lekami wejdzie 15-> czyli od 16 a kompletna dopiero od stycznia, i my ślę że coś w tym musi być , i stąd te rozbieżności. Mam nadzieje że lista zawierająca vissane wejdzie od 16 list.

Yo, Mika!

SoYa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 20:38   #913
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szywia Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie, moje doświadczenia z Visanne właśnie dobiegają końca,z tego powodu postanowiłam napisać małe podsumowanie.Visanne brałam od lutego, trzy opakowania przed laparoskopią i sześć opakowań po.Moje skutki uboczne praktycznie znikome...początkowe dwa opakowania- plamienia, niewielkie bezbolesne,nastrój przy pierwszych opakowaniach dobry,czasami nawet bardzo dobry...7-8 opakowanie jakaś masakra zmienny nastrój,oznaki depresyjne, pobolewanie jajnika,9 opakowania w porządku...Miałam brać jeszcze 3 i na tym koniec, ale na środowej wizycie doszliśmy z lekarzem do wniosku że pora coś zmienić, tym bardziej że Visanne w moim przypadku już nie wiele mogło zdziałać, dzięki Visanne nie miałam nowych torbieli, ognisk i żadnego innego dziadostwa...ale niestety dwa ogniska pozostawione przy laparoskopii jak były tak są...Oczywiście została mi zaproponowana laparotomia ale nie skorzystałam z tej propozycji, teraz od listopada mam brać tabletki anty o nazwie Yaz i szczerze to troszkę się ich obawiam ,bo sporo się na ich temat na czytałam, martwi mnie również to że dopiero po 6 miesiącach brania Yaz będę wiedziała czy na mnie działają...W związku z długim stosowaniem Visanne miałam do wykonania masę badań...Wszystko wyszło w porządku, właśnie dzisiaj odebrałam wyniki, nie ma przeciwskazań bym brała inny lek...Nie nabawiłam się niczego nowego w związku ze stosowaniem Visanne.Pozdrawiam
no to bardzo fajnie, że visanne pomogło i nie masz żadnych złych wyników, super. Oby leczenie antykami pomoglo i tego Ci życzę

Cytat:
Napisane przez sylwka21 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, byłam dziś u mojej gin na kontroli, wszystko jest w jak najlepszym porządku, endometrium czyściutkie i jajnik (który mi pozostał po laparoskopii) tez czyściutki, jestem strasznie szczęśliwa kontunuuje leczenie moimi antykami
super !!!

Cytat:
Napisane przez aga779 Pokaż wiadomość
Hej wczoraj dostałam pierwszą prawdziwą miesiączkę po przestaniu brania visanne (wybrałam 6 opak.) i niestety ból jelit wrócił (chociaż nie taki mocny jak kiedyś) i mam zaciśnięty odbyt.Niestety będę musiała wrócić na visanne ;(
o kurcze :/ nieciekawie... cholerna endo !!!

Ja muszę przyznać, że czuję sie bardzo dobrze na tym moim 10 op visanne.Skutki uboczne zniknęly calkowicie
Stary 2011-10-31, 09:20   #914
elzbietam
Przyczajenie

szywia i sylwka21 gratuluje i oby edno uśpiło się na długo

aga779 biedactwo oby dalsze leczenie dało większy efekt. Trzymam kciuki

Byłam na usg żył dolnych i wszystko w porządku, z wynikiem idę w czwartek ciekawe co mi powie i skąd te bóle.

U mnie w aptece Pani powiedziała, że jest szansa na wejście refundacji 16 listopada i mam nadzieję, że ma rację.
elzbietam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 10:05   #915
kilianna
Zakorzenienie

Ja pytałam w jednej aptece i pani powiedziała, że od nowego roku, zaś w aptece w mieście TŻ inna pani powiedziała, że być może od 16 listopada. Pozostaje nam więc czekać i mieć nadzieję, że od tego 16.11.
Stary 2011-10-31, 14:58   #916
aga779
Raczkowanie

To ja poczekam do 16.11 i tak mam przerwane leczenia więc te 16 dni nie robi różnicy
aga779 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 21:41   #917
giselka 86
Przyczajenie

witam dziewczynki!!!
juppi po 6op czysto endo ustapiło
teraz mam na dopalaczach "clo" trzy mies na zajscie w ciąże a jak wyjdzie dupa blada to w okolicach marca hsg
teraz czekam na @
takze ciesze sie bardzo jak nie weim co
i życze wam wszyskim równie dobrych wyników w walce z endo
pozdrówka i buziaczki przesyłam
giselka 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 21:47   #918
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez giselka 86 Pokaż wiadomość
witam dziewczynki!!!
teraz mam na dopalaczach "clo" trzy mies na zajscie w ciąże a jak wyjdzie dupa blada to w okolicach marca hsg
teraz czekam na @
cudowna wiadomość!!! giselko, a przypomnij proszę, jak duże torbiele miałaś i czy visanne stosowałaś po operacji - zapobiegawczo, czy bez operacji, na torbiele? Mocno trzymam kciuki, byś zaszła szybciutko w ciążę!!!!
Stary 2011-11-01, 20:04   #919
giselka 86
Przyczajenie

droga kilianna moje torbiele miły teraz 2,9x2,5 visanna była wdrozona po to by uniknac operacji bo miałam juz dwie podczas pierwszej wycieto mi zniszczone prawe przydatki.podczas drugiej obecna gin uratowała lewe.
takze nie bedzie łatwo w walce o dzidzi ale mimo to jakos jestem narazie spokojna
buziolki
giselka 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 20:21   #920
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
droga kilianna moje torbiele miły teraz 2,9x2,5 visanna była wdrozona po to by uniknac operacji bo miałam juz dwie podczas pierwszej wycieto mi zniszczone prawe przydatki.podczas drugiej obecna gin uratowała lewe.
takze nie bedzie łatwo w walce o dzidzi ale mimo to jakos jestem narazie spokojna
buziolki
kochana, bardzo mocno będę trzymać kciuki, by się udało i tego mocno Ci życzę
Stary 2011-11-01, 21:44   #921
sylwka21
Przyczajenie

Cytat:

Mam nadzieje ze visanne pomoże 3mam kciuki by te bole przeszly jak najszybciej, 3maj sie cieplutko

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Napisane przez kilianna Pokaż wiadomość
no to bardzo fajnie, że visanne pomogło i nie masz żadnych złych wyników, super. Oby leczenie antykami pomoglo i tego Ci życzę

super !!!

o kurcze :/ nieciekawie... cholerna endo !!!

Ja muszę przyznać, że czuję sie bardzo dobrze na tym moim 10 op visanne.Skutki uboczne zniknęly calkowicie
Dzieki Kilianna mam nadzieje ze dalsze leczenie visanne obejdzie sie bez skutkow ubocznych no i ze rownie dobrze bedziesz sie czula potem na antykach

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ----------

Cytat:
witam dziewczynki!!!
teraz czekam na @
To wspaniale 3mamy kciuki za to by wszystko sie udalo i bys pomyslnie zaszla w ciaze

No a refundacja visanne mam nadzieje wejdzie juz w listopadzie byscie dziewczyny nie musialy tyle placic.

Edytowane przez sylwka21
Czas edycji: 2011-11-01 o 21:46
sylwka21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 22:09   #922
moonikaa83
Raczkowanie

dobrnęłam do połowy pierwszego opakowania i skrót z placu boju:
* czoło nadal przetłuszczone
* włosy przestały wypadać, ale dzisiaj mąż zauważył, że skóra na głowie zaczyna mi się przesuszać - łupież
* od wczoraj mam plamienie między @ - czy któraś z Was tak miała?

innych skutków brak
no może jeszcze dziwne nastroje (raz mi do śmiechu a za chwilę zła jak osa)
moonikaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 10:09   #923
magdallllen
Przyczajenie

Dzwoniłam właśnie do zaprzyjaźnionej apteki - więc w tym roku refundacja raczej nie wejdzie, nawet jeśli wejdzie to zmiany cen wejdą dopiero po nowym roku! wydałam już prawie 2000zł na ten lek i liczyłam, że chociaż jakieś dwa opakowania uda mi się po godnej cenie zakupić i znowu kopniak! gdzie Kochane kupujecie Visanne? po ile? bo u mnie (wielkopolska) kosztuje 238zł. pozdrawiam
magdallllen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 13:15   #924
dzemilun
Przyczajenie

ja kupuję w Poznaniu po 165 zł ale to po znajomości

witam na forum jestem w trakcie brania 3 opakowania - przede mną jeszcze trzy
walczę z endo od 2 lat , w zeszłym roku miałam laparo
ze skutków ubocznych : wypadanie włosów, pogorszenie cery, zmienność nastrojów i plamienie non stop od 3 m-cy

Edytowane przez dzemilun
Czas edycji: 2011-11-02 o 13:23
dzemilun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 13:40   #925
kilianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzemilun Pokaż wiadomość
ja kupuję w Poznaniu po 165 zł ale to po znajomości

witam na forum jestem w trakcie brania 3 opakowania - przede mną jeszcze trzy
walczę z endo od 2 lat , w zeszłym roku miałam laparo
ze skutków ubocznych : wypadanie włosów, pogorszenie cery, zmienność nastrojów i plamienie non stop od 3 m-cy
witaj w naszym gronie rozgość się i pisz jak najczęściej, co u Ciebie słychać. Mówisz, że w zeszłym roku miałaś laparo, co bralaś po operacji? Czemu teraz bierzesz visanne, czy wróciły Ci torbiele? Pozdrawiam

monika, plamienia to normalka, mogą przyjść ni z tego ni z owego, u mnie też jest z nimi naprawdę różnie.
Stary 2011-11-02, 13:54   #926
Mysia1234
Raczkowanie

GG do Mysia1234

giselka super wieści
U mnie pozostał tydzień do wizyty w szpitalu. Juz sie stresuje...

Razem od 18.03.2005
Zaręczyny 29.07.2009
Ślubowaliśmy 12.02.2011
Stary 2011-11-02, 14:02   #927
dzemilun
Przyczajenie

po laparo nie brałam nic, staraliśmy się naturalnie, potem były dwie IUI, ale się nie udało - u mnie endo zagościła w pęcherzu i we wiązadłach , miałam tylko 1 torbiel
Stary 2011-11-02, 14:17   #928
agniesz1
Raczkowanie

Cytat:
Hej wczoraj dostałam pierwszą prawdziwą miesiączkę po przestaniu brania visanne (wybrałam 6 opak.) i niestety ból jelit wrócił (chociaż nie taki mocny jak kiedyś) i mam zaciśnięty odbyt
Ja w związku z powyższym mam pytanie do Was wszystkich.
Jestem na 2 opakowaniu i od 23.10 zaczęłam mieć straszne wzdęcia - ale nie takie zwykłe, tylko taki megawydęty brzuch, jakby balon w balonie i jakby miał pęknąć. Aż się przepona unosi i mam dyskomfort oddechowy.
Jednym słowem, jakby mi coś miało z brzucha wyjść...
Raz miałam taki epizod w sierpniu i poleciałam od razu do gin - usg itp i wszystko niby ok było.
Ale teraz od tego 23.10 mam wzdęty brzuch prawie non-stop. Od soboty biorę espumisan i rapaholin. Już boję się cokolwiek jeść - nawet na czczo mam balon, a po jedzeniu to już w ogóle masakra.
Wiem oczywiście, że muszę jechać na badania - pojadę 11.11 na długi weekend do domu i zrobię, ale chcę zapytać, czy któraś z Was miała coś podobnego? Może endo się rzuca na jelita? albo to jakiś efekt uboczny visanne?
agniesz1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 14:28   #929
dzemilun
Przyczajenie

ja mam non stop wzdęcia przy endo, przed visanne miałam i teraz też
Stary 2011-11-02, 14:39   #930
agniesz1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dzemilun Pokaż wiadomość
ja mam non stop wzdęcia przy endo, przed visanne miałam i teraz też
No ale ja właśnie wcześniej nie miałam nigdy problemów - jadłam co chciałam - ostre, strączkowe, smażone itp od jakiegoś czasu ograniczyłam właśnie smażone i gazowane napoje - ale to powinno być in plus. A teraz nie mogę nawet zjeść kotleta, ba teraz tylko ryż i kurczak...
Co prawda rodzinne sa u mnie kamienie w woreczku i mój tato twierdzi, że to problem z żółcią - stąd kazał mi brać rapacholin i obserwować, ale jakoś dziwnie się w czasie zeszło z Visanne...

Edytowane przez agniesz1
Czas edycji: 2011-11-02 o 14:40
agniesz1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości