Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-29, 06:59   #1381
Zariah
Rozeznanie

Dot.: Moda na imiona - jakie imię?

Cytat:
Napisane przez katakumba Pokaż wiadomość
ale co komu do tego jak kto dziecko nazywa?
mam wraznie ze za polakow ktos musi myslec - jak dziecku dac na imie, jakiej ma byc wiary
wszystko zawsze obostrzone przepisami i regulami
za niektóych ludzi trzeba trochę myśleć. Od tego jest prawo. Nie każdy jest rozsądny i zrównoważony. Nie każdy też wbrew pozorom kocha swoje dziecko! Jakby była samowola to zdziwiłabyś się jakie twórcze pomysły mogą mieć niektórzy.
A kto później cierpi? - dziecko.
Prawo chroni dzieci i lepiej że jest zbyt surowe niż żeby go miało nie być.

W idealnym świecie rodzice powinni mieć możliwość nadawania dzieciom imion zagranicznych lub w zagranicznej pisowni - bo lepiej Jessica niż Dżeskia (dla mnie kuriozum). Dlaczego nie.

Prawo jest za surowe być może, ale lepiej tak niż pozwolić ludziom na samowolkę.
Bo mielibyśmy np dziewczynkę Legię (bo ojciec fan piłki nożnej), albo chłopca o wdzięczym imieniu Jedi albo Joda (bo rodzice fani Gwiezdnych wojen)

bardzo proszę oto przykład w niektóych stanach USA jest samowola w nadawaniu imion i oto przykład chłopczyka a imieniu Adolf Hitler i jego sióstr o równie wdzięczynych imionach
JoyceLynn Aryan Nation i Honszlynn Hinler . Oto LINK to artykułu
nadal uważacie że nikt się nie powinien wtrącać w to jak rodzice nazywają sowje dzieci? To, że wy swoje kochacie, jesteście rozsądne i nie zaburzone psychicznie nie zanczy, że wszyscy tacy są.

Edytowane przez Zariah
Czas edycji: 2011-10-29 o 07:16
Zariah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 10:44   #1382
kamciurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zariah Pokaż wiadomość
W idealnym świecie rodzice powinni mieć możliwość nadawania dzieciom imion zagranicznych lub w zagranicznej pisowni - bo lepiej Jessica niż Dżeskia (dla mnie kuriozum). Dlaczego nie.
poniekąd się z Tobą zgodzę, ale... to że dla Ciebie lepiej Jessica niż Dżesika no to właśnie dla Ciebie... dla innych ta druga opcja może być lepsza i to właśnie o to chodzi, nie musi się nam wszystko podobać, a imię to nie jest ani ośmieszające, chociaż mi osobiście też się nie podoba, ale właśnie o tym mówimy, że jak by przeszło do popularnie nadawanych imion, to za jakiś czas by było takim samym imieniem jak własnie kiedys spolszczone tak jak min. przytoczona wcześniej Karolina, kiedyś też pewnie była skandalem

Niki

Alex
kamciurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 11:01   #1383
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
za niektóych ludzi trzeba trochę myśleć. Od tego jest prawo. Nie każdy jest rozsądny i zrównoważony. Nie każdy też wbrew pozorom kocha swoje dziecko! Jakby była samowola to zdziwiłabyś się jakie twórcze pomysły mogą mieć niektórzy.
Prawo chroni dzieci i lepiej że jest zbyt surowe niż żeby go miało nie być.

Prawo jest za surowe być może, ale lepiej tak niż pozwolić ludziom na samowolkę.
Bo mielibyśmy np dziewczynkę Legię (bo ojciec fan piłki nożnej), albo chłopca o wdzięczym imieniu Jedi albo Joda (bo rodzice fani Gwiezdnych wojen)

bardzo proszę oto przykład w niektóych stanach USA jest samowola w nadawaniu imion i oto przykład chłopczyka a imieniu Adolf Hitler i jego sióstr o równie wdzięczynych imionach
JoyceLynn Aryan Nation i Honszlynn Hinler . Oto LINK to artykułu
nadal uważacie że nikt się nie powinien wtrącać w to jak rodzice nazywają sowje dzieci? To, że wy swoje kochacie, jesteście rozsądne i nie zaburzone psychicznie nie zanczy, że wszyscy tacy są.
lo jezusie wychodza cale lata zaborow, okupacji, komunizmu teraz... caly czas ktos cos mowil jak ma byc, co ma sie robic i ja ma sie myslec

po co jakies prawo w nadawaniu imion? nikt w cywilizowanym swiecie nie umie zrozumiec tego, jak tlumacze ze w polsce imiona damskie musza sie konczyc na "a"
albo ze jest jakas 15 osobowa grupa co decyduje o imionach 40milionow polakow.
naprawde?

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

katakumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 23:22   #1384
gwiazdeczka89
Rozeznanie

Powiem wam że rok temu bardzo podobało mi się imię Julia i dałabym tak córce, ale jedna Julcia już była w rodzinie.
Teraz mam już 2 Julie w rodzinie, i 3 u znajomych.
Cieszę się że dałam dziecku inne imię.
Teraz to mnie mdli jak słysze Julia. Nie obrażając nikogo. No za dużo poprostu

A tak z cekawości Bodek to od jakiego imienia skrót?

gwiazdeczka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 23:48   #1385
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdeczka89 Pokaż wiadomość
Powiem wam że rok temu bardzo podobało mi się imię Julia i dałabym tak córce, ale jedna Julcia już była w rodzinie.
Teraz mam już 2 Julie w rodzinie, i 3 u znajomych.
Cieszę się że dałam dziecku inne imię.
Teraz to mnie mdli jak słysze Julia. Nie obrażając nikogo. No za dużo poprostu

A tak z cekawości Bodek to od jakiego imienia skrót?
Bogdan
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 07:04   #1386
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
lo jezusie wychodza cale lata zaborow, okupacji, komunizmu teraz... caly czas ktos cos mowil jak ma byc, co ma sie robic i ja ma sie myslec
nie no jasne. lepsza samowolka. po co nam jakiekolwiek prawo? hulaj dusza piekla nie ma co nam ktos bedzie mowil jak ma byc, komunisci wstretni lepiej pozwolic ludziom robic to na co maja ochote i kiedy maja na to ochote. nie tylko w kwestii imion. najlpeiej niech bedzie bezprawie bo przeciez nie mozna ludzi ograniczac

Stary 2011-10-30, 11:02   #1387
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
nie no jasne. lepsza samowolka. po co nam jakiekolwiek prawo? hulaj dusza piekla nie ma co nam ktos bedzie mowil jak ma byc, komunisci wstretni lepiej pozwolic ludziom robic to na co maja ochote i kiedy maja na to ochote. nie tylko w kwestii imion. najlpeiej niech bedzie bezprawie bo przeciez nie mozna ludzi ograniczac
Gdyby nie było przepisów określających jakiego typu imion nadawać nie można (wbrew pozorom nie ma wykazu imion dozwolonych/zabronionych), byłoby jak w Stanach. Apple, Audi, Sun... W polskiej wersji co by nie było Bo Nadzieja czy Wiara są również funkcjonującymi imionami (tak, tak!).

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 13:25   #1388
Nelkomama
Rozeznanie

Cytat:
A dlczego cierpi? Bo znajdują się tacy "inteligentni" dorośli, którzy stwierdzają, że dane imię jest śmieszne, a dzieci uczą się od dorosłych i od nich podłapują, że coś należy wyśmiać.
Nelkomama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 13:52   #1389
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nelkomama Pokaż wiadomość
A dlczego cierpi? Bo znajdują się tacy "inteligentni" dorośli, którzy stwierdzają, że dane imię jest śmieszne, a dzieci uczą się od dorosłych i od nich podłapują, że coś należy wyśmiać.
Nie do konca sie zgodze...
Owszem dorosli czesto nie zwracajac uwagi czy mowia przy dziecku palna cos glupio i dziecko podlapie. Ale jesli chodzi o imiona i ksywki to dzieci zwlaszcza w wieku szkolnym sa nieprzewidywalne, maja strasznie glupie pomysly i lubia dokuczac slabszym od siebie. Ja mam na imie Paulina a cala podstawowke wolano na mnie Pałka lub Pała - pomysl czyim to bylo pomyslem? Napewno nie zadnego doroslego.Podejrzewam ze dorosly nawet by tak nie skojarzyl mojego imienia.
A noszac imie Jarzebina czy Dab dziecko jest skazane na wysmiewanie - zawsze znajdzie sie durne dziecko podbudowujace sie kosztem innych. Bo o ile dorosli - ci madrzy stwierdza ze imie to imie i widocznei tak sie rodzicom podobalo i ok to takie dziecko w szkole drugiemu zyc nie da i koniec.
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 14:48   #1390
katakumba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Gdyby nie było przepisów określających jakiego typu imion nadawać nie można (wbrew pozorom nie ma wykazu imion dozwolonych/zabronionych), byłoby jak w Stanach. Apple, Audi, Sun... W polskiej wersji co by nie było Bo Nadzieja czy Wiara są również funkcjonującymi imionami (tak, tak!).
no ale co w tym zlego?
wystarczy popatrzec na imie jezus - w krajach hiszpansko jezyczny imie normalne jak piotr o pawel. w polsce niespotykane

nie rozumiem dlaczego maja byc jakies zasady co do imion. sprawa rodzicow a nie pan z piaskownicy

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2011-10-31, 16:38   #1391
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
to nie kwestia glupich doroslych co to sie chca wysmiewac z bogu ducha winnych dzieci ale kwestia "inteligentnych" doroslych ktorzy chetnie ochrzciliby swoja latorosl Legia, Widzew lub Adolf Hitler (ja madrzy rodzice w USA). Myslisz, ze nie ma takich madrych inaczej?

Cytat:
no ale co w tym zlego?
wystarczy popatrzec na imie jezus - w krajach hiszpansko jezyczny imie normalne jak piotr o pawel. w polsce niespotykane

nie rozumiem dlaczego maja byc jakies zasady co do imion. sprawa rodzicow a nie pan z piaskownicy
jak wyzej.

juz mowilam, ze przepisy w Polsce sa ostre, byc moze zbyt ostre. faktycznie imiona obcojezyczne powinny moc byc w Polsce nadawane.
Gorzej z pomyslami typu: Niunia, Dziunia czy Gornik

Stary 2011-10-31, 18:44   #1392
Nelkomama
Rozeznanie

Ale co komu do tego? Komuś ośmieszające wyda się imię Widzew a innej osobie imię Włodek czy Zenek. Poza tym bez przesady, nie ma aż tylu osób, które dałyby dziecku takie imiona.

Znam jedną Paulinę, na którą wołają Pałka i nie jest to obraźliwe dla Niej, to Jej ksywa i wszyscy Ją jako Pałkę znają.
Poza tym takie przezwiska wymyślają dla wielu imion i oryginalnych i nie, więc nie rozumiem w czym to oryginalne niby jest gorsze?
Nelkomama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 08:25   #1393
emigra
Zakorzenienie

Cytat:
Znam jedną Paulinę, na którą wołają Pałka i nie jest to obraźliwe dla Niej, to Jej ksywa i wszyscy Ją jako Pałkę znają.
Poza tym takie przezwiska wymyślają dla wielu imion i oryginalnych i nie, więc nie rozumiem w czym to oryginalne niby jest gorsze?
Ale dla mnie bylo, zwlaszcza ze w szkole byl tez chlopak o takim przezwisku

Zalezy co masz na mysli mowiac oryginalne imie? Kazde moze byc oryginalne, jak i ... zadne.
07.03.2012, 20:35
3270g, 47 cm
emigra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 12:11   #1394
201710120930
Konto usunięte

Zgadzam się z Zariah -za niektórych ludzi niestety trzeba myśleć
nie uważam ze nadanie dziecku imienia -Patelnia czy Lucyfer świadczy o wybitnie tolerancyjnym narodzie
ale
byłabym skłonna -i to jak najbardziej -być za zapisem umozliwiającym dorosłym ludziom zmiany swojego imienia np na powyższe
a proszę bardzo wtedy hulaj dusza diabła nie ma
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 10:43   #1395
liveinhope
Raczkowanie

Cytat:
... wystarczy poczytać, jakie pomysły mają niektórzy na imiona dla dziecka, np. Tupak

i nie ma co się tak irytować - jeśli rodzice uzasadnią, że imię jest związane z ich kulturą i tradycją, to urząd wyrazi zgodę.

Osobiście się cieszę, że nie ma samowolki i nie mam na imię np. Whiskey albo (po polskiemu) Łiski albo jak to sugerowano żartobliwie w pewnym programie, odnosząc się do ograniczeń w nadawaniu imion - "Pinda" .
liveinhope jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 14:28   #1396
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Hej, moja córka ma na imię Iga. Chciałam, żeby miała imię proste, ale żeby nikt w rodzinie i z otoczenia takiego nie miał oraz żeby pasowało do długiego nazwiska tż i było bez literki R
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 15:04   #1397
Noa_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anuszka1401 Pokaż wiadomość
Hej, moja córka ma na imię Iga. Chciałam, żeby miała imię proste, ale żeby nikt w rodzinie i z otoczenia takiego nie miał oraz żeby pasowało do długiego nazwiska tż i było bez literki R
moja sąsiadka to Inga, podobne imię i też rzadko spotykane

Noa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 17:41   #1398
Zariah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez liveinhope Pokaż wiadomość
... wystarczy poczytać, jakie pomysły mają niektórzy na imiona dla dziecka, np. Tupak

i nie ma co się tak irytować - jeśli rodzice uzasadnią, że imię jest związane z ich kulturą i tradycją, to urząd wyrazi zgodę.

Osobiście się cieszę, że nie ma samowolki i nie mam na imię np. Whiskey albo (po polskiemu) Łiski albo jak to sugerowano żartobliwie w pewnym programie, odnosząc się do ograniczeń w nadawaniu imion - "Pinda" .
zgadzam się w 100%

Stary 2011-11-02, 18:12   #1399
mousedream
Zadomowienie

Z jeden strony jest to śmieszne że nie można dać dziecku tak na imię jak się chce (chociaż szczerze nie wiedziałam o tym) z drugiej dobrze.

Dzieci wymyślały i będą wymyślać przezwiska, jak nie do imienia to do nazwiska... zawsze tak było i będzie. miałam koleżankę która miała normalne imię - Marta a niestety nazwisko Pestka i ogrycha na nią wołali bo stwierdzili że tam są pestki.

My dopiero się zaczynamy starać, a imię dla dziewczynki podoba mi się : Oliwia, Laura, Amelia, Viktoria, a dla chłopca Brajan, Oliwier, Wiktor

[FONT=Arial Black]Moje preferencje:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=222
mousedream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 14:26   #1400
Nalotka
Przyczajenie

Najgorzej jak rodzice nadają imiona swoim pociechą nie pasujące zupełnie do nazwiska np. imiona zagraniczne jak Justin Szczur
Okropnie skrzywdzenie dzieciaka.
Stary 2012-03-11, 15:01   #1401
katakumba
Zakorzenienie

wydaje mi sie ze glupiemu to i krzysztof szczur bedzie sie zle kojarzyl

maglowanie czy imie pasuje do nazwiska jest tak samo bezcelowe jak dyskutowanie nad ulubionym kolorem. nad gustami sie nie dyskutuje i dla mnie do nowakowskiej nie bedzie "pasowac" julianna a dla innego juz tak.

Haters gonna hate.
Potatoes gonna potate.

Stary 2012-03-11, 17:26   #1402
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
wydaje mi sie ze glupiemu to i krzysztof szczur bedzie sie zle kojarzyl
ortopeda mojej corki nazywa sie Krzysztof Szczur
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 14:09   #1403
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez Noa_ Pokaż wiadomość
moja sąsiadka to Inga, podobne imię i też rzadko spotykane
Córka mojej nauczycielki ma tak na imię, ale dla mnie to już zbyt niemieckie
Stary 2012-03-14, 10:37   #1404
halwaya
Zakorzenienie

Moja mama pracuje w LO i ostatnio opowiadała mi jak przyszedł do niej jeden uczeń poinformować, że zmienił sobie właśnie urzędowo imię - z Karsten na Paweł.

Ja powiem tak - imię jest bardzo ważne, bo to głównie tak będziemy zwracać się do danej osoby - i ja teraz szukając imienia dla swojego dziecka staram się je używać.. próbować jak brzmi w różnych sytuacjach..

P.S. Szukając inspiracji z imionami natrafiłam na ranking popularnych imion.. jednak jak zjechałam w dół listy (na najrzadsze imiona) to aż mi oczy na wierzch wychodziły.. POLECAM !! http://gorny.edu.pl/imiona/
halwaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 10:54   #1405
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Moja mama pracuje w LO i ostatnio opowiadała mi jak przyszedł do niej jeden uczeń poinformować, że zmienił sobie właśnie urzędowo imię - z Karsten na Paweł.

Ja powiem tak - imię jest bardzo ważne, bo to głównie tak będziemy zwracać się do danej osoby - i ja teraz szukając imienia dla swojego dziecka staram się je używać.. próbować jak brzmi w różnych sytuacjach..

P.S. Szukając inspiracji z imionami natrafiłam na ranking popularnych imion.. jednak jak zjechałam w dół listy (na najrzadsze imiona) to aż mi oczy na wierzch wychodziły.. POLECAM !! http://gorny.edu.pl/imiona/
Nasza córka będzie miała normalne imię, które wg tej listy wcale nie jest popularne. I super

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-03-14, 12:41   #1406
bajka1807
Zakorzenienie

moja coa dopiero na 52 miescu heh
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 13:12   #1407
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Nasza córka będzie miała normalne imię, które wg tej listy wcale nie jest popularne. I super
Nie wiem co znaczy "normalne imię" (mam nadzieję, że użyłaś jakiegoś skrótu myślowego).
Czy skoro imię mojego syna jest na 117 miejscu podanej listy to jest do przyjęcia?

A ja nie wiem, czy to dobrze czy źle, że w Pl nie można nadać każdego imienia, które rodzice wymyślą. Nie wiem gdzie jest ten punkt równowagi między ingerencją przepisów, a wolnością jednostki Obie skrajności mają swoje plusy i minusy.
Ale rzeczywiście, bardziej podobałoby mi się gdyby imiona zagraniczne były pisane tak jak tam, a nie "po polsku", ale to chyba rzecz gustu.

I też nie rozumiem tego, że imię ma pasowac do nazwiska. Wspomniany Szczur obojętnie jakie nosiłby imię i tak miałby na nazwisko Szczur

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-14, 13:26   #1408
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Nie wiem co znaczy "normalne imię" (mam nadzieję, że użyłaś jakiegoś skrótu myślowego).
Czy skoro imię mojego syna jest na 117 miejscu podanej listy to jest do przyjęcia?

I też nie rozumiem tego, że imię ma pasowac do nazwiska. Wspomniany Szczur obojętnie jakie nosiłby imię i tak miałby na nazwisko Szczur
No taki skrót myślowy
bo np. imię "Jajko" normalnym nie będzie, prawda? (lub inaczej - nie będzie przyjętym za normlane przez społeczeństwo i język). Była o tym długa dyskusja, wiadomo o co chodzi.

a z tym pasowaniem do nazwiska to chodzi raczej o to, aby brzmiało to jakoś "sensownie" (bez względu na wydźwięk nazwiska). Są imiona i nazwiska, która wypowiedziane rymują się w specyficzny sposób. Kiedyś był dobry przykład ale nie pamiętam go
Ale jest coś, co utkwiło mi w głowie. Państwo o nazwisku Pszczółka, córce dali imię Maja.
Wiecie... nie chciałabym nazywać się Maja Pszczółka (imię i nazwisko osobno są ok, ale już chyba lepsza byłaby nawet Róża, Matylda, Weronika czy Violetta [ pisownia zamierzona] )

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2012-03-14, 13:52   #1409
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Mi chodziło głównie o to, żeby ładnie brzmiało i współgrało jakoś ze sobą

---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
moja coa dopiero na 52 miescu heh
Iga na 40
Stary 2012-03-14, 18:35   #1410
traicionera
Zakorzenienie

Ta
lista nie ejst zbyt miarodajna, ja bardziej ufam danym z usc. imie mojej corki u gornego jest na 40 toryms miejscu, a jak ogladalam wykazd imion z usc z Wawy, to zaraz za pierwsza dwudziestka. Wynika to z tego, ze gorny robi sowje zestawienie an pdst dodatku do GW, a nie wszyscy chca tam zamieszczac fotki dzieci- ja np nie chcialam.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości