![]() |
#1381 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Moda na imiona - jakie imię?
Cytat:
A kto później cierpi? - dziecko. Prawo chroni dzieci i lepiej że jest zbyt surowe niż żeby go miało nie być. W idealnym świecie rodzice powinni mieć możliwość nadawania dzieciom imion zagranicznych lub w zagranicznej pisowni - bo lepiej Jessica niż Dżeskia (dla mnie kuriozum). Dlaczego nie. Prawo jest za surowe być może, ale lepiej tak niż pozwolić ludziom na samowolkę. Bo mielibyśmy np dziewczynkę Legię (bo ojciec fan piłki nożnej), albo chłopca o wdzięczym imieniu Jedi albo Joda (bo rodzice fani Gwiezdnych wojen) ![]() bardzo proszę oto przykład w niektóych stanach USA jest samowola w nadawaniu imion i oto przykład chłopczyka a imieniu Adolf Hitler i jego sióstr o równie wdzięczynych imionach JoyceLynn Aryan Nation i Honszlynn Hinler . Oto LINK to artykułu nadal uważacie że nikt się nie powinien wtrącać w to jak rodzice nazywają sowje dzieci? To, że wy swoje kochacie, jesteście rozsądne i nie zaburzone psychicznie nie zanczy, że wszyscy tacy są. Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-10-29 o 07:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1382 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po co jakies prawo w nadawaniu imion? nikt w cywilizowanym swiecie nie umie zrozumiec tego, jak tlumacze ze w polsce imiona damskie musza sie konczyc na "a" albo ze jest jakas 15 osobowa grupa co decyduje o imionach 40milionow polakow. naprawde? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1384 |
Rozeznanie
|
Powiem wam że rok temu bardzo podobało mi się imię Julia i dałabym tak córce, ale jedna Julcia już była w rodzinie.
Teraz mam już 2 Julie w rodzinie, i 3 u znajomych. Cieszę się że dałam dziecku inne imię. Teraz to mnie mdli jak słysze Julia. Nie obrażając nikogo. No za dużo poprostu ![]() A tak z cekawości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1385 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1386 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1387 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1388 |
Rozeznanie
|
A dlczego cierpi? Bo znajdują się tacy "inteligentni" dorośli, którzy stwierdzają, że dane imię jest śmieszne, a dzieci uczą się od dorosłych i od nich podłapują, że coś należy wyśmiać.
![]() |
![]() |
#1389 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem dorosli czesto nie zwracajac uwagi czy mowia przy dziecku palna cos glupio i dziecko podlapie. Ale jesli chodzi o imiona i ksywki to dzieci zwlaszcza w wieku szkolnym sa nieprzewidywalne, maja strasznie glupie pomysly i lubia dokuczac slabszym od siebie. Ja mam na imie Paulina a cala podstawowke wolano na mnie Pałka lub Pała - pomysl czyim to bylo pomyslem? Napewno nie zadnego doroslego.Podejrzewam ze dorosly nawet by tak nie skojarzyl mojego imienia. A noszac imie Jarzebina czy Dab dziecko jest skazane na wysmiewanie - zawsze znajdzie sie durne dziecko podbudowujace sie kosztem innych. Bo o ile dorosli - ci madrzy stwierdza ze imie to imie i widocznei tak sie rodzicom podobalo i ok to takie dziecko w szkole drugiemu zyc nie da i koniec.
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wystarczy popatrzec na imie jezus - w krajach hiszpansko jezyczny imie normalne jak piotr o pawel. w polsce niespotykane nie rozumiem dlaczego maja byc jakies zasady co do imion. sprawa rodzicow a nie pan z piaskownicy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1391 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
juz mowilam, ze przepisy w Polsce sa ostre, byc moze zbyt ostre. faktycznie imiona obcojezyczne powinny moc byc w Polsce nadawane. Gorzej z pomyslami typu: Niunia, Dziunia czy Gornik |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1392 |
Rozeznanie
|
Ale co komu do tego? Komuś ośmieszające wyda się imię Widzew a innej osobie imię Włodek czy Zenek. Poza tym bez przesady, nie ma aż tylu osób, które dałyby dziecku takie imiona.
Znam jedną Paulinę, na którą wołają Pałka i nie jest to obraźliwe dla Niej, to Jej ksywa i wszyscy Ją jako Pałkę znają. Poza tym takie przezwiska wymyślają dla wielu imion i oryginalnych i nie, więc nie rozumiem w czym to oryginalne niby jest gorsze?
![]() |
![]() |
#1393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zalezy co masz na mysli mowiac oryginalne imie? Kazde moze byc oryginalne, jak i ... zadne.
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1394 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z Zariah -za niektórych ludzi niestety trzeba myśleć
nie uważam ze nadanie dziecku imienia -Patelnia czy Lucyfer świadczy o wybitnie tolerancyjnym narodzie ale byłabym skłonna -i to jak najbardziej -być za zapisem umozliwiającym dorosłym ludziom zmiany swojego imienia np na powyższe ![]() a proszę bardzo wtedy hulaj dusza diabła nie ma |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
i nie ma co się tak irytować - jeśli rodzice uzasadnią, że imię jest związane z ich kulturą i tradycją, to urząd wyrazi zgodę. Osobiście się cieszę, że nie ma samowolki i nie mam na imię np. Whiskey albo (po polskiemu) Łiski albo jak to sugerowano żartobliwie w pewnym programie, odnosząc się do ograniczeń w nadawaniu imion - "Pinda" . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1396 |
Zakorzenienie
|
Hej, moja córka ma na imię Iga. Chciałam, żeby miała imię proste, ale żeby nikt w rodzinie i z otoczenia takiego nie miał oraz żeby pasowało do długiego nazwiska tż i było bez literki R
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1397 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1398 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1399 |
Zadomowienie
|
Z jeden strony jest to śmieszne że nie można dać dziecku tak na imię jak się chce (chociaż szczerze nie wiedziałam o tym) z drugiej dobrze.
Dzieci wymyślały i będą wymyślać przezwiska, jak nie do imienia to do nazwiska... zawsze tak było i będzie. miałam koleżankę która miała normalne imię - Marta a niestety nazwisko Pestka i ogrycha na nią wołali bo stwierdzili że tam są pestki. My dopiero się zaczynamy starać, a imię dla dziewczynki podoba mi się : Oliwia, Laura, Amelia, Viktoria, a dla chłopca Brajan, Oliwier, Wiktor
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1400 |
Przyczajenie
|
Najgorzej jak rodzice nadają imiona swoim pociechą nie pasujące zupełnie do nazwiska np. imiona zagraniczne jak Justin Szczur
![]() Okropnie skrzywdzenie dzieciaka.
![]() |
#1401 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze glupiemu to i krzysztof szczur bedzie sie zle kojarzyl
![]() maglowanie czy imie pasuje do nazwiska jest tak samo bezcelowe jak dyskutowanie nad ulubionym kolorem. nad gustami sie nie dyskutuje i dla mnie do nowakowskiej nie bedzie "pasowac" julianna a dla innego juz tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1402 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1403 |
Zakorzenienie
|
Córka mojej nauczycielki ma tak na imię, ale dla mnie to już zbyt niemieckie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1404 |
Zakorzenienie
|
Moja mama pracuje w LO i ostatnio opowiadała mi jak przyszedł do niej jeden uczeń poinformować, że zmienił sobie właśnie urzędowo imię - z Karsten na Paweł.
Ja powiem tak - imię jest bardzo ważne, bo to głównie tak będziemy zwracać się do danej osoby - i ja teraz szukając imienia dla swojego dziecka staram się je używać.. próbować jak brzmi w różnych sytuacjach.. P.S. Szukając inspiracji z imionami natrafiłam na ranking popularnych imion.. jednak jak zjechałam w dół listy (na najrzadsze imiona) to aż mi oczy na wierzch wychodziły.. POLECAM !! http://gorny.edu.pl/imiona/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1405 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1406 |
Zakorzenienie
|
moja coa dopiero na 52 miescu heh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy skoro imię mojego syna jest na 117 miejscu podanej listy to jest do przyjęcia? ![]() A ja nie wiem, czy to dobrze czy źle, że w Pl nie można nadać każdego imienia, które rodzice wymyślą. Nie wiem gdzie jest ten punkt równowagi między ingerencją przepisów, a wolnością jednostki ![]() Ale rzeczywiście, bardziej podobałoby mi się gdyby imiona zagraniczne były pisane tak jak tam, a nie "po polsku", ale to chyba rzecz gustu. I też nie rozumiem tego, że imię ma pasowac do nazwiska. Wspomniany Szczur obojętnie jakie nosiłby imię i tak miałby na nazwisko Szczur ![]()
![]() |
![]() |
#1408 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo np. imię "Jajko" normalnym nie będzie, prawda? (lub inaczej - nie będzie przyjętym za normlane przez społeczeństwo i język). Była o tym długa dyskusja, wiadomo o co chodzi. a z tym pasowaniem do nazwiska to chodzi raczej o to, aby brzmiało to jakoś "sensownie" (bez względu na wydźwięk nazwiska). Są imiona i nazwiska, która wypowiedziane rymują się w specyficzny sposób. Kiedyś był dobry przykład ale nie pamiętam go ![]() Ale jest coś, co utkwiło mi w głowie. Państwo o nazwisku Pszczółka, córce dali imię Maja. Wiecie... nie chciałabym nazywać się Maja Pszczółka ![]()
![]() |
![]() |
#1409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Iga na 40 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1410 |
Zakorzenienie
|
Ta
lista nie ejst zbyt miarodajna, ja bardziej ufam danym z usc. imie mojej corki u gornego jest na 40 toryms miejscu, a jak ogladalam wykazd imion z usc z Wawy, to zaraz za pierwsza dwudziestka. Wynika to z tego, ze gorny robi sowje zestawienie an pdst dodatku do GW, a nie wszyscy chca tam zamieszczac fotki dzieci- ja np nie chcialam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:02.