Aparaty ortodontyczne cz. XI - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-30, 08:30   #3691
hebicha007
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

zakładam najpierw górę i nie wiem czy zakładać potem dół... ;/
Ale wydaje mi się, ze lepiej teraz, bo jak sb kiedyś założę to będę musiała płacić znowu za wizytę, aaa teraz to będę miała od razu załatwione dwa aparaty. ;d
mam nadzieję , ze jakoś namówię mamę, aaa na pewno ortodontka ją na mówi, bo już jej mówiła ze na dół gdzieś za parę miesięcy bedzie zakładany , aa ona to dobrze i ze jeszcze zobaczymy, bo moja mama nie umie odmawiać, więc mam nadzieję ze sie uda . ;d
hebicha007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 08:34   #3692
lilkaa009
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilkaa009 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy jeżeli byłam na konsultacji u ortodonty X, potem na planie leczenia też u niego (ten plan leczenia wyglądał praktycznie tak jak konsultacja, taka pogadanka..) i teraz zdecydowałam jednak leczyć się u innego ortodonty to mogę domagać się zwrotu wycisków, zdjęć, które u niego są i zwrotu pieniędzy za plan leczenia?? Bo przecież z tego planu nie skorzystam, bo idę leczyć się gdzie indziej..
up

co do separatorów to ja mam właśnie założone 2 na górną i dolną szóstkę i najpierw było dziwne uczucie, że coś mam między zębami a po dzisiejszej nocy bolą mnie zęby i muszę gryźć drugą stronę, ale orto powiedziała, że po około 3 dniach ból minie
lilkaa009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 09:12   #3693
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny czy jeżeli byłam na konsultacji u ortodonty X, potem na planie leczenia też u niego (ten plan leczenia wyglądał praktycznie tak jak konsultacja, taka pogadanka..) i teraz zdecydowałam jednak leczyć się u innego ortodonty to mogę domagać się zwrotu wycisków, zdjęć, które u niego są i zwrotu pieniędzy za plan leczenia?? Bo przecież z tego planu nie skorzystam, bo idę leczyć się gdzie indziej..
Nie wiem jak wyciski i zdjęcia - wydaje mi się, że powinien Ci je oddać, bo jednak za nie zapłaciłaś, ale nie wiem czy takie rzeczy nie powinien przechowywać przez jakiś czas (z kartoteką na pewno tak jest, że jej oddać lekarz nie może, jedynie kopię dać).Za plan leczenia i za wizyty już moim zdaniem nie. W końcu lekarz swój czas poświęcił na to i zapłata mu się należy.

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ----------

Cytat:
Napisane przez hebicha007 Pokaż wiadomość
zakładam najpierw górę i nie wiem czy zakładać potem dół... ;/
Ale wydaje mi się, ze lepiej teraz, bo jak sb kiedyś założę to będę musiała płacić znowu za wizytę, aaa teraz to będę miała od razu załatwione dwa aparaty. ;d
mam nadzieję , ze jakoś namówię mamę, aaa na pewno ortodontka ją na mówi, bo już jej mówiła ze na dół gdzieś za parę miesięcy bedzie zakładany , aa ona to dobrze i ze jeszcze zobaczymy, bo moja mama nie umie odmawiać, więc mam nadzieję ze sie uda . ;d
Lepiej się leczyć od razu dwoma łukami. Z tym, że często jeden z tych łuków zakładany jest później - u mnie po dwóch miesiącach dół orto założyła dopiero, bo najpierw chciała górę poustawiać nieco.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 09:45   #3694
lilkaa009
Zadomowienie

Limone- też właśnie myślę podobnie co do zwrotu pieniędzy za wizyty.. a co do wycisków to mam przynajmniej nadzieję, że bez problemu oddadzą, bo zdjęcia i te wyciski robiłam u jeszcze innego orto, który normalnie mi je oddał..
Stary 2011-10-30, 09:54   #3695
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Limone- też właśnie myślę podobnie co do zwrotu pieniędzy za wizyty.. a co do wycisków to mam przynajmniej nadzieję, że bez problemu oddadzą, bo zdjęcia i te wyciski robiłam u jeszcze innego orto, który normalnie mi je oddał..
Pozostaje go o to zapytać. A czemu zmieniasz orto? I to po raz trzeci w takim razie
Stary 2011-10-30, 10:12   #3696
lilkaa009
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Limone Pokaż wiadomość
Pozostaje go o to zapytać. A czemu zmieniasz orto? I to po raz trzeci w takim razie
mam skomplikowaną wadę i każdy z tych trzech ortodontów stawiał mi inny plan leczenia, raz operacja, raz hyrax i ten trzeci ortodonta, u którego zdecydowałam się zostać jest moim zdaniem najbardziej godny zaufania..
Stary 2011-10-30, 10:19   #3697
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
mam skomplikowaną wadę i każdy z tych trzech ortodontów stawiał mi inny plan leczenia, raz operacja, raz hyrax i ten trzeci ortodonta, u którego zdecydowałam się zostać jest moim zdaniem najbardziej godny zaufania..
Rozumiem. Mam nadzieję, że leczenie pójdzie zgodnie z planem i będziesz zadowolona z efektów Kiedy zakładasz aparat?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 10:20   #3698
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
na czym polega Twoja wada?

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 10:53   #3699
lilkaa009
Zadomowienie

Cytat:
Rozumiem. Mam nadzieję, że leczenie pójdzie zgodnie z planem i będziesz zadowolona z efektów Kiedy zakładasz aparat?
dziękuję, też mam taką nadzieję a aparat zakładam za 2 tygodnie, mieszany- szafir z metalem

Cytat:
Napisane przez gasolina84 Pokaż wiadomość
na czym polega Twoja wada?
mam zgryz krzyżowy i według mnie bardzo dużą asymetrię, którą dokładnie widać na zdjęciach, broda leci mi w lewą stronę, usta nie układają się równo, nie tak jak powinny, nie wiem czy zrozumiałaś, nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć
Stary 2011-10-30, 10:57   #3700
hebicha007
Raczkowanie

Niedługo aaparat, już się nie mogę doczekać ;d
Góra tylko separatory i aparacik
Dół jeszcze nie wiem kiedy , ale moja ortodontka powiedziała ze się nie obędzie bez wyrywania ząbków. ;/
Mam nadzieję , ze przekonam mamę na dół też, bo moja mama jest na mnie wkurzona bo miałam juz aparat sciągany ale go nie nosiałam i powiedziała ze tylko mi górę kupi , ale mam nadzieję , ze orto. ją namówi. ;D
Stary 2011-10-30, 11:29   #3701
myworldishere
Raczkowanie

Cytat:
Jak to jest mieć separatory? Jakie to uczucie?? Boli?? ;/
Niedługo będę miała je i się trochę bojje, bo czytałam , ze to troche dziwne uczucie jest.
Wkurzyłam się jeszcze , bo wizytę na zakładanie aparatu miałam 8.12 , to dowiedziałam się ze w tym dniu w szkole mam testy ogólnopolskie i musiałam przełożyć na 15.12 ;//
Mam nadzieję, ze to szybko minie.
egzamin gimnazjalny próbny??
Ja aparat mam zakładany 7.12
myworldishere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 11:47   #3702
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Niedługo będę miała je i się trochę bojje, bo czytałam , ze to troche dziwne uczucie jest.
Wkurzyłam się jeszcze , bo wizytę na zakładanie aparatu miałam 8.12 , to dowiedziałam się ze w tym dniu w szkole mam testy ogólnopolskie i musiałam przełożyć na 15.12 ;//
ja separatory nosiłam 2 miesiące bo mam daleko do orto i nie opłacałoby mi się jechać tydzień przed zakładaniem tylko na założenie separatorów... uczucie takie jak by Ci coś w zębach utknęło... przy jedzeniu tylnymi zębami troche bolało, ale tylko z początku... później już minęło

Edytowane przez betti_888
Czas edycji: 2011-10-30 o 18:27
betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 12:11   #3703
funKe1990
Raczkowanie

hej dziewczyny

mam takie pytanie: czy któraś z was miała wbijane jakieś śrubki w dziąsła, by przesunąć zgryz? coś w tym stylu? ;>

bo mi moja ortodontka powiedziała właśnie coś w tym stylu, że możliwe będzie musiała mi (chyba) przesunąć szczękę albo zgryz - nie za bardzo wiem o co jej chodziło - mam tylko nadzieję, że tego nie będę miała, bo to są dodatkowe koszty - jedna taka śrubka kosztuje podobno 600 zł !

także jakby ktoś mógł mi wyjaśnić o co w tym chodzi i czy któraś z was to przetrwała ;>

Stary 2011-10-30, 12:13   #3704
gasolina84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez funKe1990 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

mam takie pytanie: czy któraś z was miała wbijane jakieś śrubki w dziąsła, by przesunąć zgryz? coś w tym stylu? ;>

bo mi moja ortodontka powiedziała właśnie coś w tym stylu, że możliwe będzie musiała mi (chyba) przesunąć szczękę albo zgryz - nie za bardzo wiem o co jej chodziło - mam tylko nadzieję, że tego nie będę miała, bo to są dodatkowe koszty - jedna taka śrubka kosztuje podobno 600 zł !

także jakby ktoś mógł mi wyjaśnić o co w tym chodzi i czy któraś z was to przetrwała ;>
przesunąć szczękę można chyba tylko podczas operacji, ale mogę się nie orientować

10 przykazań żywieniowych

"Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller

silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
gasolina84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 12:40   #3705
uparta Marti
Zakorzenienie

Cytat:
hej dziewczyny

ja bedę to miała w srodę moja orto dokładnie mi opisze na czym to polega. ogólnie chodzi o to,żeby przesunąc zgryz gdy zęby podczas zacisnięcia zębów nie są dobrze ulożone wzgledem siebie(nie wiem czy zrozumiale tłumacze) przy prawidłowym zgryzie zeby sie uzupełniaja.
ja bede miała tylko jedną srubkę-koszt 400zł. jest ona wielkości milimetra i chirurg szczękowy będzie mi ją wkręcał brzmi strasznie ale orto zapewnia ze pod znieczuleniem nic nie poczuje.
Stary 2011-10-30, 13:02   #3706
girl-from-poland
Raczkowanie

i nadal mam, zapłaciłam
Cytat:
hej dziewczyny

ja miałam i nadal mam. Pomaga w leczeniu, wkrecanie nie jest bolesne, bo odbywa się w znieczuleniu miejscowym, umiejscowiona jest nad zębami (góryny łuk) w kości, więc tego nie widać podczas uśmiechania się. Ja płaciłam coś około 150, bo tego nie bylo w planie leczenia wczesniej i zapłąciłam za sam materiał, bo pozostale 400-500 zł to gaża chirurga / ortodonty ... powiedzmy, że miałam po znajomosci.
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 14:08   #3707
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Mi orto zdjęła aparat dwa dni temu z dołu i mam stały retainer, czyli drucik za tylnymi zebami. Ale przeszkadza mi on niemiłosiernie, poza tym jak dla mnie to zwykły drucik, z tym że kosztował 500 zł A na górę będę miała ruchomy
A na górę miałaś wybór czy chcesz ruchomy czy drucik czy orto zadecydował?

Cytat:
Napisane przez AshleyPeace Pokaż wiadomość
1. czy można zmienić ortodontę w trakcie leczenia (pytam z czystej ciekawości)?
Ja mam takiego pecha, że moje ortodontki ciągle się zmieniają (ciąża, urlop zdrowotny, emerytura itd.), więc miałam już 8 różnych (ale u mnie też leczenie trwało długo, bo od dziecka nosiłam ruchomy aparat). Nie było ogólnie żadnego problemu, następny ortodonta 'pracował' na tym, co zastał po poprzedniku. Teraz właśnie byłam na pierwszej wizycie u nowej orto i też żadnych uwag nie robiła

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 14:17   #3708
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
A na górę miałaś wybór czy chcesz ruchomy czy drucik czy orto zadecydował?
Nie, na dół stały, an górę ruchomy

A co do zmiany ortodonty - mało który na to pójdzie, sama chciałam zmienić, ale nikt się nie chciał podjać. Wyobraźcie sobie sytuację, że zęby sie cofną po leczeniu. Do którego ortodonty bedziecie miec zarzuty? Jeden zwali na drugiego, drugi na pierwszego
Stary 2011-10-30, 14:25   #3709
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Nie, na dół stały, an górę ruchomy

A co do zmiany ortodonty - mało który na to pójdzie, sama chciałam zmienić, ale nikt się nie chciał podjać. Wyobraźcie sobie sytuację, że zęby sie cofną po leczeniu. Do którego ortodonty bedziecie miec zarzuty? Jeden zwali na drugiego, drugi na pierwszego
Ale miałaś jakiś wpływ na to?

książki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 15:28   #3710
hebicha007
Raczkowanie

myworldishere, niestety próbne gimnazjalne, już chce to mieć za sobą, kurcze przez nie musiałam przełożyć wizyte, wkurzyłam się jak się o tym dowiedziałam ... ;/
Stary 2011-10-30, 15:28   #3711
gwiazdka93
Zakorzenienie

Hej dziewczyny Można do Was dołączyć?
Przygodę z aparatem stałym rozpocznę jutro. Obecnie 5 dzień noszę separatory (bardzo boli), ale podobno to najgorsza część leczenia. Jutro mam mieć zakładany aparat mieszany, metalowo-ceramiczny (chyba) na górę. Będę mieć jakiś niewidoczny od trójki do trójki, "dalej" metal. Następnie roczne noszenie aparatu na dół, tu już całkowicie metalowy. Mało się orientuję jeszcze w tych aparatach, więc jeśli pozwolicie tutaj będę przybywać z wątpliwościami.
Mam już pierwsze pytanie, może głupie... Jutro miałam wyskoczyć z rodzinką na pizzę (po założeniu aparatu). W FAQ przeczytałam, że przez kilka pierwszych dni noszenie aparatu boli i dobrze, by jak najmniej gryźć. Rzeczywiście nie da rady z tą pizzą, jak myślicie?
Piszecie o zmianie ortodonty. Ja swoją zmieniłam już na początku Najpierw poszłam do lek. brata, ale ona była denerwująca pod wieloma względami. W gazecie wyczytałam o nakładkach clear aligner, znalazłam najbliższy gabinet i miałam tylko iść na konsultację (zapytać o nakładki), ale dwa dni później wróciłam, by się umówić na stały aparat. Druga lek. powiedziała to samo, co pierwsza (niby profesjonalna) w kwestii mojego leczenia, jest dużo tańsza i o wiele sympatyczniejsza.
Pozdrawiam wszystkie aparatki

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2011-10-30 o 15:29
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 15:32   #3712
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Można do Was dołączyć?
Przygodę z aparatem stałym rozpocznę jutro. Obecnie 5 dzień noszę separatory (bardzo boli), ale podobno to najgorsza część leczenia. Jutro mam mieć zakładany aparat mieszany, metalowo-ceramiczny (chyba) na górę. Będę mieć jakiś niewidoczny od trójki do trójki, "dalej" metal. Następnie roczne noszenie aparatu na dół, tu już całkowicie metalowy. Mało się orientuję jeszcze w tych aparatach, więc jeśli pozwolicie tutaj będę przybywać z wątpliwościami.
Mam już pierwsze pytanie, może głupie... Jutro miałam wyskoczyć z rodzinką na pizzę (po założeniu aparatu). W FAQ przeczytałam, że przez kilka pierwszych dni noszenie aparatu boli i dobrze, by jak najmniej gryźć. Rzeczywiście nie da rady z tą pizzą, jak myślicie?
Piszecie o zmianie ortodonty. Ja swoją zmieniłam już na początku Najpierw poszłam do lek. brata, ale ona była denerwująca pod wieloma względami. W gazecie wyczytałam o nakładkach clear aligner, znalazłam najbliższy gabinet i miałam tylko iść na konsultację (zapytać o nakładki), ale dwa dni później wróciłam, by się umówić na stały aparat. Druga lek. powiedziała to samo, co pierwsza (niby profesjonalna) w kwestii mojego leczenia, jest dużo tańsza i o wiele sympatyczniejsza.
Pozdrawiam wszystkie aparatki
Niektórych boli, niektórych nie, ja pizzę jadłam po 2 tygodniach

książki
Stary 2011-10-30, 15:40   #3713
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Jutro miałam wyskoczyć z rodzinką na pizzę (po założeniu aparatu). W FAQ przeczytałam, że przez kilka pierwszych dni noszenie aparatu boli i dobrze, by jak najmniej gryźć. Rzeczywiście nie da rady z tą pizzą, jak myślicie?
Ja przy górze musiałam tylko kroić na małe kawałeczki, bo nie mogłam gryźć przodem Przy dole bolało zdecydowanie bardziej, ale dopiero na drugi dzień. W każdym razie niczego sobie nie odmawiałam, co mogłam pokroić
Stary 2011-10-30, 15:46   #3714
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Niektórych boli, niektórych nie, ja pizzę jadłam po 2 tygodniach
Cytat:
Ja przy górze musiałam tylko kroić na małe kawałeczki, bo nie mogłam gryźć przodem Przy dole bolało zdecydowanie bardziej, ale dopiero na drugi dzień. W każdym razie niczego sobie nie odmawiałam, co mogłam pokroić
Dziękuję za odp. Spróbuję tej pizzy, jeśli się nie uda to trudno
Stary 2011-10-30, 16:33   #3715
funKe1990
Raczkowanie

uparta Marti: wreszcie wiem o co chodzi, chociaż wolałabym tego nie mieć wiadomo za 1200 zł. (u mnie mogą być potrzebne dwie) można kupić sobie lepsze rzeczy, niż dwie małe śrubki ... dzięki za wyjaśnienie

girl-from-poland
: no to różnica kosztów jest - dobrze, że przynajmniej nie boli a ile masz już te śrubki?

gwiazdka93: zgadzam się z poprzedniczkami - podczas pierwszych dni po założeniu aparatu jadłam 'miękkie' dania a odgryzać umiem dopiero po ok. 1,5 miesiąca po wymianie drucika - także ja muszę wszystko kroić, żeby mieć w małych kawałkach ;>

Stary 2011-10-30, 19:02   #3716
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
ja mam założone separatory między 5 i 6 oraz 6 i 7 od 25.10. W dzień ich założenia nic mnie nie bolało, jedynie miałam takie uczucie jakbym miała coś między zębami. Na drugi dzień zaczęło boleć bo zęby zaczęły się przesuwać. Prawa strona bolała mnie tylko ten jeden dzień, natomiast z lewą miałam gorzej (chyba zęby były jakoś bardziej stłoczone). Bolała mnie cała prawa strona szczęki przez 3 dni i to dosyć porządnie. Nie mogłam gryźć, a i bez gryzienia i bez zaciskania szczęki ból był spory. Po 4 dniach od założenia separatorów ból całkowicie ustał i mam nadzieję, że tak juz pozostanie 02.11 mam mieć je wyciągnięte i złożony górny łuk

Edytowane przez Irish184
Czas edycji: 2011-11-01 o 11:19
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 19:25   #3717
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Ale miałaś jakiś wpływ na to?
nie
Stary 2011-10-30, 19:31   #3718
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
gwiazdka93: zgadzam się z poprzedniczkami - podczas pierwszych dni po założeniu aparatu jadłam 'miękkie' dania a odgryzać umiem dopiero po ok. 1,5 miesiąca po wymianie drucika - także ja muszę wszystko kroić, żeby mieć w małych kawałkach ;>
Dzięki za odp. Chyba czas przerzucić się na kaszki i jogurty.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Wy dostałyście od ortodonty jakieś akcesoria do codziennej higieny aparatu (wycierki, szczoteczki, wosk)?
Stary 2011-10-30, 19:32   #3719
girl-from-poland
Raczkowanie

Cytat:
uparta Marti: wreszcie wiem o co chodzi, chociaż wolałabym tego nie mieć wiadomo za 1200 zł. (u mnie mogą być potrzebne dwie) można kupić sobie lepsze rzeczy, niż dwie małe śrubki ... dzięki za wyjaśnienie

girl-from-poland
: no to różnica kosztów jest - dobrze, że przynajmniej nie boli a ile masz już te śrubki?

mam już chyba pol roku, ale nie uzywamy teraz tego, zapyatlam ostatnio kiedy wykręcamy to odpowiedziała, że jeszcze się przyda hehe...

DO GWIAZDKA93: no tak po założeniu aparatu mogłabyś się jeszcze najeść, a do kolacji zjedz jakas mocną przeciwbólową hehehe
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 19:49   #3720
gwiazdka93
Zakorzenienie

girl-from-poland:
Aż tak źle? Nie strasz heh Mam nadzieję, że bardziej niż separatory boleć nie będzie

Edytowane przez gwiazdka93
Czas edycji: 2011-10-30 o 19:51
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości