Aparaty ortodontyczne cz. XI - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-30, 20:36   #3721
girl-from-poland
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
girl-from-poland:
Aż tak źle? Nie strasz heh Mam nadzieję, że bardziej niż separatory boleć nie będzie
mnie najbardziej w całej mojej aparatowej historii bolało po założeniu aparatu pierwsze 4-5 dni
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 20:52   #3722
Dragaa
Raczkowanie

Unhappy Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XI

W końcu i ja mam aparat, póki co górny łuk. Moje pierwsze odczucia ? - okropne ! Mam założony metalowy aparat - system Damona, pierścienie mam na 6. I to właśnie w tych pierścieniach tkwi problem. Mają one wystające części (takie bolce?) po dwóch stronach - czyli ranią mi nie tylko śluzówkę, ale też język. Najgorsze są właśnie te od wewnątrz - non stop haczę o nie językiem, a właściwie one cały czas dotykają mojego języka. Czy Wy też tak macie? Nie wiem czy się do tego przyzwyczaję - to jest najgorsze. Oczywiście mam bardzo wrażliwe zęby, cały czas mnie bolą przy zagryzaniu . Mam wadę zgryzu, a teraz to już wydaję mi się, że w ogóle moja szczęka górna nie współgra z dolną.. Błagam powiedzcie, że w miarę upływu czasu będzie lepiej, bo ja póki co jestem załamana
Dragaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 21:03   #3723
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragaa Pokaż wiadomość
W końcu i ja mam aparat, póki co górny łuk. Moje pierwsze odczucia ? - okropne ! Mam założony metalowy aparat - system Damona, pierścienie mam na 6. I to właśnie w tych pierścieniach tkwi problem. Mają one wystające części (takie bolce?) po dwóch stronach - czyli ranią mi nie tylko śluzówkę, ale też język. Najgorsze są właśnie te od wewnątrz - non stop haczę o nie językiem, a właściwie one cały czas dotykają mojego języka. Czy Wy też tak macie? Nie wiem czy się do tego przyzwyczaję - to jest najgorsze. Oczywiście mam bardzo wrażliwe zęby, cały czas mnie bolą przy zagryzaniu . Mam wadę zgryzu, a teraz to już wydaję mi się, że w ogóle moja szczęka górna nie współgra z dolną.. Błagam powiedzcie, że w miarę upływu czasu będzie lepiej, bo ja póki co jestem załamana
Na te wystające elementy nałóż wosk bądź ja dostałam od orto taki fajny sylikon i po paru dniach się przyzwyczaiłam i już nic nie kaleczyło.
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 21:24   #3724
Dragaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vallotka Pokaż wiadomość
Na te wystające elementy nałóż wosk bądź ja dostałam od orto taki fajny sylikon i po paru dniach się przyzwyczaiłam i już nic nie kaleczyło.
Pani doktor na te elementy po wewnętrznej stronie też mi nałożyła taki silikon. Niestety jednak pomimo to one cały czas dotykają, przez co drażnią mój język Wszystko inne do przeżycia, ale to uczucie jest okropne - wieczne uczucie, że ma się coś w buzi Mam nadzieję, że się przyzwyczaję, to dopiero 2 dzień od założenia - chyba musi być lepiej. Jak nie, to katastrofa
Dragaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 21:35   #3725
Vallotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragaa Pokaż wiadomość
Pani doktor na te elementy po wewnętrznej stronie też mi nałożyła taki silikon. Niestety jednak pomimo to one cały czas dotykają, przez co drażnią mój język Wszystko inne do przeżycia, ale to uczucie jest okropne - wieczne uczucie, że ma się coś w buzi Mam nadzieję, że się przyzwyczaję, to dopiero 2 dzień od założenia - chyba musi być lepiej. Jak nie, to katastrofa
U mnie aż tak źle nie było. Powinnaś z czasem się przyzwyczaić. To jednak jest ciało obce w buzi i potrzeba czasu aby sie z nim oswoić i zaprzyjaźnić
Vallotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 22:33   #3726
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odp. Chyba czas przerzucić się na kaszki i jogurty.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Wy dostałyście od ortodonty jakieś akcesoria do codziennej higieny aparatu (wycierki, szczoteczki, wosk)?
Nie, przecież ortodonta nie jest od tego żeby Ci szczoteczkę kupować
Mi dawała wosk, ale nic poza tym.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 22:36   #3727
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odp. Chyba czas przerzucić się na kaszki i jogurty.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy Wy dostałyście od ortodonty jakieś akcesoria do codziennej higieny aparatu (wycierki, szczoteczki, wosk)?
Ja dostaje wosk, gdy poproszę i czasami małe pasty do zębów.
Limone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 22:47   #3728
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Wiem, wiem Tak tylko spytałam, ponieważ znalazłam artykuł na temat akcesoriów do higieny jamy ustnej, z którego wynika, że pacjenci dostają "coś więcej" do aparatu.
,,Preparaty do higieny jamy ustnej specjalna linia preparatów przeznaczona dla pacjentów leczonych aparatami ortodontycznymi (pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej)
Pudełka na aparaty ortodontyczne
Zestaw dla pacjentów z aparatami stałymi, zawiera: trzy rodzaje szczoteczek, wosk, nitka stomatologiczna, lusterko stomatologiczne."
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-30, 22:53   #3729
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, wiem Tak tylko spytałam, ponieważ znalazłam artykuł na temat akcesoriów do higieny jamy ustnej, z którego wynika, że pacjenci dostają "coś więcej" do aparatu.
,,Preparaty do higieny jamy ustnej specjalna linia preparatów przeznaczona dla pacjentów leczonych aparatami ortodontycznymi (pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej)
Zestaw dla pacjentów z aparatami stałymi, zawiera: trzy rodzaje szczoteczek, wosk, nitka stomatologiczna, lusterko stomatologiczne."
Moja orto mi powiedziała, co mi poleca (pasty, szczoteczki), ale nic poza tym. Jak miałam ruchomy aparat to pudełko do niego też kupowałam sama.

książki
Stary 2011-10-31, 00:10   #3730
kruszynka_
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, w sobotę byłam u ortodonty i dostałam póki co skierowania na pantomogram i zdjęcie cefalometryczne i tak się zastanawiam czy nie iść jeszcze do innego (lub kilku) orto na konsultacje -> czytałam w FAQ
Wy u ilu byłyście przed założeniem aparacików?

Albert Einstein
kruszynka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 07:43   #3731
hebicha007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kruszynka_ Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, w sobotę byłam u ortodonty i dostałam póki co skierowania na pantomogram i zdjęcie cefalometryczne i tak się zastanawiam czy nie iść jeszcze do innego (lub kilku) orto na konsultacje -> czytałam w FAQ
Ja byłam tylko u jednego i u niego zostałam, mam zaufanie to tej ortodonki , bo miałam już aparat zdejmowany i zawsze było wszystko okkej.
hebicha007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 07:55   #3732
myworldishere
Raczkowanie

Cytat:
ja aparat mam zakładany dopiero 7 grudnia ale chodzę do ortodontki do której chodziły 2 inne koleżanki i one dostały właśnie pudełeczko z klepsydrą do odmierzania czasu, lusterkiem 3 wycior-kami, nicią dentystyczną, czyścikami między zębowymi szczoteczką i wgl wszystko w etui i wosk jak się jej pytałam ostatnio czy każdy takie coś dosaje to powiedziała że tak
myworldishere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 08:21   #3733
gwiazdka93
Zakorzenienie

O to może ja też dostanę, za 3 h się okaże
Stary 2011-10-31, 08:52   #3734
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kruszynka_ Pokaż wiadomość
Ja byłam u jednego i jestem zadowolona

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
Wszystko zależy jakie układy ma orto ze sklepami stomatologicznymi Ja wosk dostaję zawsze kiedy o niego proszę. Opakowanie na wyjmowaną płytkę jaką mam na noc, też dostałam. Czasami też pasty małe dostaje, takie do noszenia przy sobie. Zestawów moja orto nie daje żadnych.
Stary 2011-10-31, 08:57   #3735
dtka
Raczkowanie

Cytat:
Ja dostałam małą kosmetyczkę do torebki a w niej: składana mała szczoteczka, malutki wycior, nici, opakowanie igiełek do przewlekania nici, mała pasta do zębów, wosk i lusterko stomatologiczne.

Poza tym dostałam normalnych wymiarów szczoteczkę która ma wyciorek na drugim końcu.

Jestem tu nowa wiec dodam tylko ze mam aparat od 3 tygodni (na razie tylko góra), nie wiem dokładnie jaki... taki bezbarwny z białym drukiem i bardzo milo się Was czyta i dużo się można dowiedzieć. Fajnie, że jesteście
dtka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-31, 09:21   #3736
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Ja dostałam normalną szczoteczkę do zębów, szczoteczke wersja mini do czyszczenia butelek :p,szczoteczkę z okrągłą główką, płyn do płukania jamy ustnej i wosk
Nie chodzi o układy z żadnymi firmami, po prostu przedstawiciele jakichś colgatów czy blendamedów dają zawsze robią sobie reklamę, dając próbki.
Stary 2011-10-31, 12:03   #3737
hebicha007
Raczkowanie

aa wy też tak długo czekaliście na aparat??
bo ja miałam wizytę 11.10 i zapisała mnie dopiero na 8.12 , aa że się potem dowiedziałam ze mam testy w tym dniu to dopiero aparacik będę miała 15.12, a jak myślałam, że za miesiąc góra już będę miała, aa tu czekaj 2 miesiące... ;/
chciałam w urodziny mieć założony to sobota jest (3.12);D
Stary 2011-10-31, 12:06   #3738
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hebicha007 Pokaż wiadomość
aa wy też tak długo czekaliście na aparat??
bo ja miałam wizytę 11.10 i zapisała mnie dopiero na 8.12 , aa że się potem dowiedziałam ze mam testy w tym dniu to dopiero aparacik będę miała 15.12, a jak myślałam, że za miesiąc góra już będę miała, aa tu czekaj 2 miesiące... ;/
chciałam w urodziny mieć założony to sobota jest (3.12);D
Przynajmniej się przygotujesz psychicznie, mi chciała zakładać w dzień wizyty, ale się bardzo broniłam, bo miałam wtedy maturę Założyła mi pierwszego dnia po ostatniej maturze

książki
Stary 2011-10-31, 12:06   #3739
myworldishere
Raczkowanie

to zależy od ortodonty jeśli nie miałaś wyrywanych zębów i wszystkie masz wyleczone to może nie ma już po prostu miejsca w sensie o wizyty chodzi ,,, ja mam mieć aparat 7.12 a na 1 wizycie byłam na początku października
a gdzie chodzisz do orto?
Stary 2011-10-31, 12:06   #3740
celeronx
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lilkaa009 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy jeżeli byłam na konsultacji u ortodonty X, potem na planie leczenia też u niego (ten plan leczenia wyglądał praktycznie tak jak konsultacja, taka pogadanka..) i teraz zdecydowałam jednak leczyć się u innego ortodonty to mogę domagać się zwrotu wycisków, zdjęć, które u niego są i zwrotu pieniędzy za plan leczenia?? Bo przecież z tego planu nie skorzystam, bo idę leczyć się gdzie indziej..
Z pewnością wytłumaczeniem będzie ze zapłaciłaś za "zrobienie / wykonanie" wycisków , a same wyciski należą do ortodonty który je wykonywał , wątpię że będzie chciał się dzielić swoimi pracami z innymi lekarzami.

Z drugiej strony , każdy ortodonta z pewnością będzie chciał mieć gwarancje ze wyciski zostały dobrze wykonane oraz że są na 100% Twoje i , również , będzie chciał pobrać opłatę za wykonanie , więc pewnie skończy się to tym , ze u nowego orto , on/ona wykona Ci własne wyciski.
To takie moje zdanie , ale chyba tak to właśnie będzie wyglądać w rzeczywistości .

aparat góra - 11.07.2011

wizyty :
05.09.2011
20.10.2011

05.12.2011

kolejna : 20.02.2012
celeronx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 12:07   #3741
myworldishere
Raczkowanie

Cytat:
O to może ja też dostanę, za 3 h się okaże
Czekam aż wrócisz;p
Stary 2011-10-31, 12:21   #3742
hebicha007
Raczkowanie

myworldishere- ja chodzę do takiej miejscowości która znajduję para kilometrów od Ostrowa Wielkopolskiego , Wtórek się nazywa, raczej jej nikt nie zna, aa jak ktoś zna to będę mile zaskoczona ;d ;*

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ----------

ja nie miałam usuwanych zębów do góry, na dole będę miała usuwane, więc wydaję mi się ze nie było miejsc, to tak jeszcze mojej mamie mowiła, ale przynajmniej mam na co czekać. ;D;D
Stary 2011-10-31, 13:06   #3743
cyanide sun
Wtajemniczenie

o matko. ja mam ten luk podniebienny - czyli drut na podniebieniu., i wiecie co - dzis zauwazylam ze po jednej stronie, gdzie ten drut dotykal mi podniebienia, wlasciwie tuz nad zebami, tam mi normalnie wrosl w to dzialsło :O co ja mam z tym zrobic? wizyte mialam kilka dni temu ale nic nie widzialam. nastepna 13 grudnia dopiero. przeciez to mi wrosnie jeszcze bardziej do czasu zdjecia. i co potem? rozetnie mi to zeby zdjac ten luk? przeciez padne z bolu...
miala ktoras z was taka sytuacje???
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 13:11   #3744
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
o matko. ja mam ten luk podniebienny - czyli drut na podniebieniu., i wiecie co - dzis zauwazylam ze po jednej stronie, gdzie ten drut dotykal mi podniebienia, wlasciwie tuz nad zebami, tam mi normalnie wrosl w to dzialsło :O co ja mam z tym zrobic? wizyte mialam kilka dni temu ale nic nie widzialam. nastepna 13 grudnia dopiero. przeciez to mi wrosnie jeszcze bardziej do czasu zdjecia. i co potem? rozetnie mi to zeby zdjac ten luk? przeciez padne z bolu...
miala ktoras z was taka sytuacje???
Ja Też mi wrósł, nie bolało, ale czułam, że podniebienie nakrywa kawałek drutu, ale czekałam spokojnie do wizyty, orto powiedziała, że rzeczywiście wrósł, ale odgięła mi go (nawet nie poczułam) i było ok
Jak chcesz możesz iść wcześniej, skoro bardzo Cię to niepokoi, ale u mnie nic złego się nie działo

książki
Stary 2011-10-31, 14:10   #3745
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myworldishere Pokaż wiadomość
Czekam aż wrócisz;p
Już wróciłam Mam założony aparat na górę, jak wcześniej wspominałam od trójki do trójki ceramiczny, reszta metal, gumki przezroczyste. Dosyć długo to zakładanie trwało- 1,5 h. Dziwnie się z nim czuję, ale orto. stwierdziła, że ładnie z nim wyglądam i bardzo jej się podobał aparacik5 grudnia mam wizytę kontrolną góry i orto. będzie mi zakładać aparat na dół. Próbuję rodziców przekonać, by na dół wzięli mi taki sam- mieszany, a nie metal. Co do tych akcesoriów, ja dostałam też tylko wosk, ale orto. mi powiedziała, gdzie mogę kupić szczoteczkę do aparatu i we środę wybieram się na zakupy.
Wiecie co się dowiedziałam? Mam dziewiąte zęby Ósemek mi orto. nie usuwała narazie, za to stwierdziła, że po zakończeniu leczenia być może będziemy musieli usunąć te dziewiątki
Moja rodzinka pojechała na pizzę beze mnie Orto. mi powiedziała, że przez tydzień tylko płynne pokarmy, więc od dziś dietka
Stary 2011-10-31, 14:14   #3746
hebicha007
Raczkowanie

Cytat:
Już wróciłam Mam założony aparat na górę, jak wcześniej wspominałam od trójki do trójki ceramiczny, reszta metal, gumki przezroczyste. Dosyć długo to zakładanie trwało- 1,5 h. Dziwnie się z nim czuję, ale orto. stwierdziła, że ładnie z nim wyglądam i bardzo jej się podobał aparacik5 grudnia mam wizytę kontrolną góry i orto. będzie mi zakładać aparat na dół. Próbuję rodziców przekonać, by na dół wzięli mi taki sam- mieszany, a nie metal. Co do tych akcesoriów, ja dostałam też tylko wosk, ale orto. mi powiedziała, gdzie mogę kupić szczoteczkę do aparatu i we środę wybieram się na zakupy.
Wiecie co się dowiedziałam? Mam dziewiąte zęby Ósemek mi orto. nie usuwała narazie, za to stwierdziła, że po zakończeniu leczenia być może będziemy musieli usunąć te dziewiątki
Moja rodzinka pojechała na pizzę beze mnie Orto. mi powiedziała, że przez tydzień tylko płynne pokarmy, więc od dziś dietka
To trochę długo musiałaś trwać na tym fotelu
ale chyba było warto, nie?
Zazdroszczę ci, bo sama już chciałabym mieć druciaka na ząbkach , aa tu trzeba czekać jeszcze 45 dni, ale jakoś dotrwam ;D
Ja będę miała zwykły zakładany, najpierw górę, aa kiedy dół to nie wiem ;D
Stary 2011-10-31, 14:19   #3747
gwiazdka93
Zakorzenienie

Chyba tak, ocenimy za rok Na fotelu już prawie zasypiałam heh
Ty też się doczekasz, zobaczysz Ja takiego parcia nie miałam, to rodzice mnie wysłali do orto., sama bym się chyba nie zdecydowała.
Troszkę długo czekasz na aparat. Ja miałam na pierwszej wizycie pobierane wyciski, 2 dni później dowiozłam zdjęcie i gdyby nie urlop orto.,a potem moja choroba to myślę, że po 2 tyg. bym miała już aparat.
A będziesz mieć separatory na ząbkach?
Stary 2011-10-31, 14:30   #3748
hebicha007
Raczkowanie

Ja to sama chce aparat, aa właśnie jest tak ze mi mama nie chce kupić, bo jest zła na mnie, bo miałam aparat już kupowany, zdejmowany i też kosztował coś około 500zł i go wcale nie nosiłaam , w wtedy byłam mała i głupia bo nosiałam w drugiej klasie podstawówki, ale w końcu ją ubłagałam na górę, bo na górze mam straszne ząbki , jeszcze na dół muszę ją namówić , zeby było wszystko idealnie ;D
Ja miałam umówioną wizytę 8.12, ale okazało się ze mam w ten dzień próbne egzaminy gimnjazalne i musiałam przełożyć dopiero na 15.12 ;O nie wiem dlaczego tak późno , wydaje mi się ze nie było miejsca ...
Separacje będę miała zakładaną w ten dzień co aparat, nie wiem dlaczego tak.
Wstaw zdj, bo chce zobaczyć jak takie połączanie wygląda ;*
Aa jakie masz gumeczki?
Stary 2011-10-31, 14:42   #3749
gwiazdka93
Zakorzenienie

Ja niezbyt chciałam, ale jak sobie pomyślę, co by było za kilka lat, to wolę się teraz pomęczyć
Mój brat w gim. "nosił" ruchomy aparat na noc i w dzień w domu, zawsze znajdowaliśmy aparat pod poduszką Ale i tak ząbki się mu ładnie wyprościły
W ten sam dzień co aparat założą Ci separacje? Ja się nie znam, ale trochę to dziwne, przecież separacje mają rozepchać ząbki, żeby nałożyć pierścienie do aparatu...
Wstawię zdj. dziś lub jutro
Gumeczki mam przezroczyste, już tłumaczę czemu. Otóż, jak wyżej pisałam, na sześciu ząbkach mam zamki ceramiczne (albo porcelanowe, już sama nie jestem pewna), ponieważ chciałam, by aparat był jak najmniej widoczny. Orto. pokazywała mi różne gumki, ale ja myślałam, że one będą tylko na metal, a skoro miały być też na ceramiczne, to wzięłam przezroczyste. Nie po to płaciłam 400 zł więcej, by aparat się rzucał w oczy
Na dół mi się marzy taki sam...
Stary 2011-10-31, 14:49   #3750
Limone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Ja dostałam normalną szczoteczkę do zębów, szczoteczke wersja mini do czyszczenia butelek :p,szczoteczkę z okrągłą główką, płyn do płukania jamy ustnej i wosk
Nie chodzi o układy z żadnymi firmami, po prostu przedstawiciele jakichś colgatów czy blendamedów dają zawsze robią sobie reklamę, dając próbki.
Układy to jedno, a przedstawiciele firm to drugie a w sumie to często jedno i to samo Na moim wosku loga nie ma, więc o reklamie nie ma mowy Za to pasty już pochodzą od przedstawicieli handlowych

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Gratuluję! A dziewiątek współczuje, chyba bym się załamała gdybym miała mieć jeszcze cztery dodatkowe zęby. Przy ósemkach się napłakałam wystarczająco... Co do płynnej diety - przepraszam za wprowadzenie w błąd Zapomniałam, że po założeniu miałam jeden dzień płynną dietę, aby klej się lepiej związał Zapomniałam o tym całkiem. Ale az tydzień? Współczuje. A co do mieszanych aparatów, to ja mam taki jak Ty na górę, a na dół już założyłam zwykły metalowy bo i tak go u mnie nie widać, a szkoda kasy.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości