Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.7 - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-28, 18:51   #4471
pukajdodrzwi
Raczkowanie

Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.7

Tak bardzo chciałabym być w ciąży, że boję się rozczarować raz już poroniłam w 10tc , z drugiej strony nie wiem czy nie nakręcam się tym wszystkim obserwacją swojego ciała, może głupie ale mam uczucie jakby to było to że tym razem się udało i będziemy mieli nasza małą fasolkę
Stary 2011-10-28, 22:20   #4472
monikaa112233
Przyczajenie

Hej, mam takie pytanie, ponieważ bardzo się boję że mogę byc w ciąży. Razem z moim chłopakiem ocieraliśmy się miejscami intymnymi, ale że on wcześniej już miał orgazm, to jedynie lekko mu "leciało". Czy jest możliwośc, że mogę byc w ciąży skoro nie wszedł we mnie, a ja właściwie dalej jestem dziewicą? Jeżeli chodzi o dni płodne, ostatni okres miałam 19-tego a miesiączkę mam co około 30-kilka dni. Strasznie się boję.
monikaa112233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-28, 22:56   #4473
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monikaa112233 Pokaż wiadomość
Hej, mam takie pytanie, ponieważ bardzo się boję że mogę byc w ciąży. Razem z moim chłopakiem ocieraliśmy się miejscami intymnymi, ale że on wcześniej już miał orgazm, to jedynie lekko mu "leciało". Czy jest możliwośc, że mogę byc w ciąży skoro nie wszedł we mnie, a ja właściwie dalej jestem dziewicą? Jeżeli chodzi o dni płodne, ostatni okres miałam 19-tego a miesiączkę mam co około 30-kilka dni. Strasznie się boję.
Skoro się tak boisz, to po co doprowadzasz do takich sytuacji?
Na drugi raz się nie ocierajcie.

A ciąży z tego nie będzie.
Stary 2011-10-29, 07:14   #4474
aurelka89
Przyczajenie

mam jeszcze jedno pytanie. Czy wyniki testów ciążowych wykonanych 15,16 i 18 dni po stosunku są wiarygodne, czy lepiej wykonać jeszcze jeden za kilka dni. Testy były zrobione w 35, 36 i 38 dniu cyklu. Dodam, że było to te najczulsze testy o czułości 10 mlu/ml. Bo ja juz sama nie wiem, niektórzy piszą, że testy są pewne juz po 14 dniach od stosunku, a inni piszą że najwcześniej 3 trzy tygodnie po.

Edytowane przez aurelka89
Czas edycji: 2011-10-29 o 07:43
aurelka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 10:14   #4475
flybird
BAN stały

wg mnie są wiarygodne, ale jak chcesz mieć pewność zrób test z krwi
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 11:41   #4476
pawciania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez antifa Pokaż wiadomość
Raczej? Okresu nie mam nadal, chłopak mnie uspokaja, ja też wmawiam sobie, że to przecież naprawdę niemożliwe, żebym była w ciąży. Jutro miną 2 tygodnie od stosunku, przez te dwa tygodnie strasznie się stresowałam tą domniemaną ciążą i studiami, może to być powód opóźnienia okresu? Poza tym, co do testu, to robiłam go jakieś 6 dni po stosunku, w aptece powiedzieli mi, że powinnam zrobić ok. dzień po spodziewanej miesiączce, a na ulotce, że mogę zrobić nawet do tygodnia przed. I to było właśnie około tydzień. Więc czy naprawdę ten test może być tak niewiarygodny? teraz boję się zrobić.
Uważam że u ciebie przesuniecia spowodowane sa duzym stresem, wykonaj test ponownie, tak jak pisalam ci wyzej.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Napisane przez pukajdodrzwi Pokaż wiadomość
ey dziewczyny poradzcie bo zwariuje od kilku miesiecy staramy sie z mezem o dzidzie robilam test ciazowy cztery dni przed okresem wyszedl nagatywny piersi bola strasznie dodam ze nie bolaly mnie nigdy przed okresem dzis okres spoznia sie jeden dzien czy jak jutro zrobie test to bedzie wiarygodny? kochalismy sie 15 pazdziernika w dni plodne prosze poradzcie tak bardzo chcialabym miec dzidzie
tak test bedzie raczej wiarygodny, zycze ci powodzenia i daj znac

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Cytat:
Napisane przez monikaa112233 Pokaż wiadomość
nie bedziesz w ciazy

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez aurelka89 Pokaż wiadomość
mam jeszcze jedno pytanie. Czy wyniki testów ciążowych wykonanych 15,16 i 18 dni po stosunku są wiarygodne, czy lepiej wykonać jeszcze jeden za kilka dni. Testy były zrobione w 35, 36 i 38 dniu cyklu. Dodam, że było to te najczulsze testy o czułości 10 mlu/ml. Bo ja juz sama nie wiem, niektórzy piszą, że testy są pewne juz po 14 dniach od stosunku, a inni piszą że najwcześniej 3 trzy tygodnie po.
test powinien byc wiarygodny, ale zdarzaja sie przypadki ze dziewczyny robia w terminie i test jest negatywny, a kilka dni pozniej pozytywny
pawciania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 13:08   #4477
monikaa112233
Przyczajenie

Dziękuję bardzo za uspokojenie Wczoraj trochę spanikowałam. Tak wiem że to było głupie, nie przemyślane. Zdaję sobie z tego sprawę. Ale no najważniejsze że wszystko będzie w porządku. Dziękuję bardzo raz jeszcze.
monikaa112233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-29, 18:34   #4478
Elaaaa
Wtajemniczenie

Napisane przez Elaaaa

Witam, niepokoje się ponieważ ostatnią miesiączkę miałam 21 września.. Do dziś dnia nic.. Cykle mam 28 dniowe plus 1, 2.. Dziś zrobiłam test wyszedł negatywny. Dodam, że stosowaną metodą antykoncepcji jest stosunek przerywany.. Czy jest możliwość, ze jestem w ciąży a test jeszcze tego nie wykrył?? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał podobną sytuacje.
Pozdrawiam cieplutko

Ela prawdopodobienstwo jest duże, bo stosujesz stosunki przerywane, zrob test ponownie.

Witam ponownie, zrobiłam test po raz drugi wczoraj nadal negatywny. Okresu też ani widu ani słychu. Stąd moje pytanie, czy jest możliwość żeby test nie wykrywał jeszcze ciąży? Dodam, że zaobserwowałam częste (bardzo częste) oddawanie moczu i co mnie zaniepokoiło wymioty po posiłkach.. Aaa no i na widok ciast, słodyczy 9choć to był mój nałóg) odczuwam wstręt.. Miała któraś z Was taką sytuacje, która skończyła się ciążą a nie jakimiś problemami hormonalnymi? Proszę o odpowiedź.. Pozdrawiam Was
Elaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 08:23   #4479
BumBom
Przyczajenie

witajcie. ostatnią miesiączkę miałam 24.08. z TŻ uprawialiśmy seks, ale zawsze z prezerwatywą, nigdy nam nie pękła. Dodam też że od 25.08 zażywam antybiotyk na trądzik i biorę go nieprzerwanie aż do dziś. Zaczęłam studia które wykańczają mnie psychicznie, nie mogę spać i ciąglę się stresuję. Zrobiłam 4 testy ciążowe, zawsze z porannego moczu w odstępie tygodnia od poprzedniego testu. Każdy negatywny. Powiedzcie mi proszę czy 4 testy mogą się mylić? Nie wytrzymam tylu stresów
BumBom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 08:39   #4480
pawciania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BumBom Pokaż wiadomość
witajcie. ostatnią miesiączkę miałam 24.08. z TŻ uprawialiśmy seks, ale zawsze z prezerwatywą, nigdy nam nie pękła. Dodam też że od 25.08 zażywam antybiotyk na trądzik i biorę go nieprzerwanie aż do dziś. Zaczęłam studia które wykańczają mnie psychicznie, nie mogę spać i ciąglę się stresuję. Zrobiłam 4 testy ciążowe, zawsze z porannego moczu w odstępie tygodnia od poprzedniego testu. Każdy negatywny. Powiedzcie mi proszę czy 4 testy mogą się mylić? Nie wytrzymam tylu stresów
skoro zrobilas 4 testy w odstepie tygodnia, czyli w ciagu miesiaca, to nie jestes w ciazy. Pewnie przez ten stres i wiele innych czynników masz przesunięcie miesiączki.
Stary 2011-10-30, 10:08   #4481
whitechocolateraspberry
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BumBom Pokaż wiadomość
Nie mogą. Zresztą jesli gumka nie pękła i tak było b. małe ryzyko. Opoznienie moze byc spowodowane stresem albo moze ten antybiotyk ma jakis wplyw na miesiaczki? Czytalas ulotke?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 11:48   #4482
Kfiatuszek12345
Raczkowanie

Witam

Mam pytanie...25 września rozpoczął mi się okres, trwał 7dni, 13 października kochałam się z facetem, używaliśmy prezerwatywy, nie pękła, nie zsunęła się...ale nie ma okresu :/ a już powinien być... Wydawało mi się, że dostane już okres, byłam poddenerwowana, pogorszył się stan cery, a tu nic. Od jakiegoś tygodnia jestem przeziębiona i jest coraz gorzej. Brałam przez 3 dni Teraflu i rutinoskorbin, teraz biorę gripeks i tran. Czy to mogło opóźniź okres?Mój okres jest nieregularny, raz co 25 dni, 27, a nawet co 41 się zdarzyło....
Kfiatuszek12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 13:10   #4483
pawciania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kfiatuszek12345 Pokaż wiadomość
Witam

Mam pytanie...25 września rozpoczął mi się okres, trwał 7dni, 13 października kochałam się z facetem, używaliśmy prezerwatywy, nie pękła, nie zsunęła się...ale nie ma okresu :/ a już powinien być... Wydawało mi się, że dostane już okres, byłam poddenerwowana, pogorszył się stan cery, a tu nic. Od jakiegoś tygodnia jestem przeziębiona i jest coraz gorzej. Brałam przez 3 dni Teraflu i rutinoskorbin, teraz biorę gripeks i tran. Czy to mogło opóźniź okres?Mój okres jest nieregularny, raz co 25 dni, 27, a nawet co 41 się zdarzyło....
hej, sama odpowiadasz sobie na pytania, jezeli wszytsko bylo w porzadku to jest ok, mowisz ze nie raz masz przesuniecia, dodatkowo jestes chora, wiec nad czym tu debatowac? wszytsko bedzie ok, czekaj na okres
Stary 2011-10-30, 13:52   #4484
Kfiatuszek12345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pawciania Pokaż wiadomość
hej, sama odpowiadasz sobie na pytania, jezeli wszytsko bylo w porzadku to jest ok, mowisz ze nie raz masz przesuniecia, dodatkowo jestes chora, wiec nad czym tu debatowac? wszytsko bedzie ok, czekaj na okres
Chyba chciałam to usłyszeć od postronnej osoby, żeby się uspokoić. A mam takiego bezpodstawnego stresa, że spać nie mogę. Wracam do tabletek bo mnie niepewność wykończy
Dziękuję
Stary 2011-10-30, 16:40   #4485
Elaaaa
Wtajemniczenie

Witam ponownie, zrobiłam test po raz drugi wczoraj nadal negatywny. Okresu też ani widu ani słychu. Stąd moje pytanie, czy jest możliwość żeby test nie wykrywał jeszcze ciąży? Dodam, że zaobserwowałam częste (bardzo częste) oddawanie moczu i co mnie zaniepokoiło wymioty po posiłkach.. Aaa no i na widok ciast, słodyczy 9choć to był mój nałóg) odczuwam wstręt.. Miała któraś z Was taką sytuacje, która skończyła się ciążą a nie jakimiś problemami hormonalnymi? Proszę o odpowiedź.. Pozdrawiam Was

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-30, 18:13   #4486
Einode
Raczkowanie

Elaaaa, ja jak jeszcze nie wiedzialam ,że jestem w ciąży sikałam dosłownie co chwilę. Mdłości zaczęly mi się jakoś w 6tyg, chwilę po tym jak się dowiedziałam, że mam w brzuchu malucha. Z tego co opisujesz to mogą być to pierwsze objawy - ja akurat takie miałam. Do tego ta twoja NIEmetoda antykoncepcji - ja własnie przez taką zaszłam w ciążę. Poza tym dość długo nie masz okresu..ale z kolei testy wychodzą negatywe, a w tych dniach ciaży (o ile by ona już istniała) już powinny ją wykazać... Jedyna rada - test krwi i lekarz, nie ma co gdybać..wiele prócz testów wskazuje na ciążę, ale mi Ci tego tu z literek nie wyczytamy..
I naprawdę podziwiam,że jeszcze u lekarza nie byłaś. Ja bym nie mogłą żyć w takiej niepewności
Einode jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-30, 21:10   #4487
pawciania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
Elu ja takze radze ci albo isc do lekarza, albo wykonać test z krwi, albo 3 opcja poczekac jeszcze z kilka dni i wtedy wykonac test domowy. napisalas wyzej, ze stosujesz stosunki przerywane, jak dotad mialas szczescie, a moze rzeczywiscie ciazy nie ma. daj znac co postanowiszpozdrawiam
Stary 2011-10-30, 22:17   #4488
antifa
Raczkowanie

GG do antifa

Do mnie okres zawitał dziś, więc już chyba mogę być spokojna . Ale właściwie nadal czuję się dziwnie, niedobrze mi po każdym posiłku, ale tego już chyba nie mogę łączyć z objawami ciąży. Ale od teraz prezerwatywę będziemy zakładali od początku, albo w ogóle pomyślimy o jakiejś innej metodzie. Elu, ja czytałam w internecie objawy ciąży przez kilka dni i każdą z nich wykrywałam potem oczywiście u siebie... Może te mdłości u ciebie też mają inne podłoże?
antifa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 08:31   #4489
keira2008
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez antifa Pokaż wiadomość
Do mnie okres zawitał dziś, więc już chyba mogę być spokojna . Ale właściwie nadal czuję się dziwnie, niedobrze mi po każdym posiłku, ale tego już chyba nie mogę łączyć z objawami ciąży. Ale od teraz prezerwatywę będziemy zakładali od początku, albo w ogóle pomyślimy o jakiejś innej metodzie.

Okres w ciąży również może występować

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-31, 08:35   #4490
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
Okres w ciąży również może występować
Jakim cudem skoro to sie wzajemnie wyklucza?

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 08:38   #4491
Einode
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość
Może to być np. plamienie implantacyjne, które jest często mylone z okresem. Tak więc i takie cuda się zdarzają.
Einode jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 10:55   #4492
bazingaa
Przyczajenie

GG do bazingaa

może to i głupie, nie jedna osoba może mnie wyśmiać albo powiedzieć że nie powinnam się zabierać za seks. czy aby doszło do zapłodnienia on musi skończyć we mnie czy od pieszczot można być w ciąży, jeśli jego nasienie znajdzie się u wejścia pochwy? wariuje przyjaciółka tak mi namieszała w głowie że już sama nie wiem co myśleć
Stary 2011-10-31, 11:13   #4493
pawciania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bazingaa Pokaż wiadomość
może to i głupie, nie jedna osoba może mnie wyśmiać albo powiedzieć że nie powinnam się zabierać za seks. czy aby doszło do zapłodnienia on musi skończyć we mnie czy od pieszczot można być w ciąży, jeśli jego nasienie znajdzie się u wejścia pochwy? wariuje przyjaciółka tak mi namieszała w głowie że już sama nie wiem co myśleć
hymm mowi sie ze wszytsko jest mozliwe, ale male prawdopodobienstwo, to raczej jak wygrac w totka;p
Stary 2011-10-31, 12:05   #4494
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bazingaa Pokaż wiadomość
Zmień przyjaciółkę
Skoro panicznie sie boisz to zainwestuj w zabezpieczenie

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 12:22   #4495
keira2008
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość

2. W takim razie skąd się biorą ,,okresy'' w ciąży:
W czasie ciąży wyróżniamy kilka błon śluzowych:
a) doczesną- to przemienione na skutek hormonów ciążowych endometrium
b) doczesna podstawna- błona śluzowa, która w czasie implantacji znalazła się pod zarodkiem
c) doczesna torebkowa- znajduje się na jaju płodowym (zarodek wniknął pod nią w czasie implantacji)
d) doczesna ścienna- pozostała część endometrium (nie zajęta przez jajo płodowe, dziecko, jak ktoś woli ;-)
Na początku ciąży w macicy jest jeszcze sporo miejsca, a więc jama macicy jest częściowo wolna i pokryta hormonalnie zmienioną błoną śluzową macicy, czyli ścienną doczesną. Doczesna ścienna nie jest wykorzystywana przez płód, a tym samym może się złuszczać i odklejać, jak błona śluzowa w czasie okresu. Dzieje się to w dość regularnych odstępach czasu, dlatego proces ten można pomylić z miesiączką. Jak już się złuszczy to przez miesiąc znowu narośnie i się odkleji, sprzyja temu rozciąganie macicy, które jest bodźcem uszkadzającym. Kiedy płod rozwinie się na tyle, że doczesna ścienna zrośnie się z torebkową krwawienia ustają, co ma zwykle miejsce około 3-4 miesiąca ciąży.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 12:54   #4496
antifa
Raczkowanie

GG do antifa

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
2. W takim razie skąd się biorą ,,okresy'' w ciąży:
W czasie ciąży wyróżniamy kilka błon śluzowych:
a) doczesną- to przemienione na skutek hormonów ciążowych endometrium
b) doczesna podstawna- błona śluzowa, która w czasie implantacji znalazła się pod zarodkiem
c) doczesna torebkowa- znajduje się na jaju płodowym (zarodek wniknął pod nią w czasie implantacji)
d) doczesna ścienna- pozostała część endometrium (nie zajęta przez jajo płodowe, dziecko, jak ktoś woli ;-)
Na początku ciąży w macicy jest jeszcze sporo miejsca, a więc jama macicy jest częściowo wolna i pokryta hormonalnie zmienioną błoną śluzową macicy, czyli ścienną doczesną. Doczesna ścienna nie jest wykorzystywana przez płód, a tym samym może się złuszczać i odklejać, jak błona śluzowa w czasie okresu. Dzieje się to w dość regularnych odstępach czasu, dlatego proces ten można pomylić z miesiączką. Jak już się złuszczy to przez miesiąc znowu narośnie i się odkleji, sprzyja temu rozciąganie macicy, które jest bodźcem uszkadzającym. Kiedy płod rozwinie się na tyle, że doczesna ścienna zrośnie się z torebkową krwawienia ustają, co ma zwykle miejsce około 3-4 miesiąca ciąży.
Czuję się niepocieszona . Ale moje okresy są tak specyficzne i tak bolesne, że chyba byłabym w stanie odróżnić, czy to normalny okres, czy coś innego, co dzieje się w moim organizmie .
antifa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 17:52   #4497
Elaaaa
Wtajemniczenie

No i stety albo niestety dostałam okres.. Czy jestem szczęsliwa? Chyba nie.. Już się cieszyłam tymi maleńkimi ciuszkami, buciakami, wozkami, smoczkami itd itd... Aaaa.. bo z moim mężczyzną to jest tak, że jak nie wpadniemy to się nie zdecydujemy.. Bo wiecznie coś jest do zrobienia przecież a ja już czuję się gotowa, tymbardziej po tych moich ostatnich przemyśleniach. Już nawet łóżeczko widziałam w naszym pokoiku.. :P

Mimo wszystko bardzo Wam dziękuję za wsparcie
Jesteście wspaniałe
Stary 2011-11-01, 05:18   #4498
Kfiatuszek12345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kfiatuszek12345 Pokaż wiadomość
Chyba chciałam to usłyszeć od postronnej osoby, żeby się uspokoić. A mam takiego bezpodstawnego stresa, że spać nie mogę. Wracam do tabletek bo mnie niepewność wykończy
Dziękuję
Dostałam wczoraj okres
(i od razu łyknęłam tabletkę antykoncepcyjną)
Stary 2011-11-01, 08:05   #4499
pawciania
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
No i stety albo niestety dostałam okres.. Czy jestem szczęsliwa? Chyba nie.. Już się cieszyłam tymi maleńkimi ciuszkami, buciakami, wozkami, smoczkami itd itd... Aaaa.. bo z moim mężczyzną to jest tak, że jak nie wpadniemy to się nie zdecydujemy.. Bo wiecznie coś jest do zrobienia przecież a ja już czuję się gotowa, tymbardziej po tych moich ostatnich przemyśleniach. Już nawet łóżeczko widziałam w naszym pokoiku.. :P

Mimo wszystko bardzo Wam dziękuję za wsparcie
Jesteście wspaniałe
Oj Elu jesli jestes zdecydowana to na co czekac?zawsze znajdzie sie pretekst a to nie teraz, a to musze cos zrobic Pogadaj z mezem, ja zycze wam powodzenia
Stary 2011-11-01, 09:00   #4500
Elaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pawciania Pokaż wiadomość
Oj Elu jesli jestes zdecydowana to na co czekac?zawsze znajdzie sie pretekst a to nie teraz, a to musze cos zrobic Pogadaj z mezem, ja zycze wam powodzenia
Jeszce nie mężem, więc może to taka pierwsza z przeszkód.. Trzeba związek sformalizować, przynajmniej mój D. tak twierdzi.
Mimo to ten czas był miłym doświadczeniem, pełnym stresu owszem ale też pełnym przemyśleń, planów i marzeń.
Buziak
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości