|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
hej laski, pochwalę się - udało nam się wynająć mieszkanie !!!!!!!!!!
Wprowadzamy się na początku grudnia, z czego się strasznie cieszę
|
#3032 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3033 |
|
Wtajemniczenie
|
co to za dieta mm???![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- mnie tez bierze jakies choróbsko i kupilam kapsułki prenatal grip....
|
#3034 |
|
Zakorzenienie
|
Agata - co to jest dieta MM? bo SB to wiem
|
|
|
|
#3035 |
|
Wtajemniczenie
|
juz wiem dieta Montignaca
indeks glikemiczny to ja zostane przy dukanie
|
#3036 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na nast usg ide dopiero to polowkowe(20tydz), spytam lekarza czy mi wykona to badanie, ile u was kosztuje ?? ps. nie za pozn0 20 tydz? podobno sie je robi W 11-14 Tygodniu? ps.to i tak za pozno raczej.?.. kurde jak sobie nie doczytam od was albo z neta to nic sie nie dowiem od ginekologow;/ gdybym wiedziala wczesniej wykonalabym to badanie raczej
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2011-10-31 o 21:42 |
|
|
|
|
#3037 | |
|
Zakorzenienie
|
badania przezierności karku robi się od 11 - do 13,6 tygodnia, ale slyszłam że w Polsce są też badania połówkowe - też genetyczne w 20 tygodniu ciązy
![]() ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- Cytat:
ja za Dukana podziękuję chociąz schudłam na nim 20 kg, ale za to mój organiz dał mi potem popalić, diety Montignaca nie będę stosować bo sprawdzanie IG mnie by wkurzało do maksa - za to SB zaczęłam przed ciążą i uważam że jest fajna i pełnowartościowa i nic nie muszę liczyć zatem prawdopodobnie to ona uratuje mnie po ciąży
|
|
|
|
|
#3038 |
|
Wtajemniczenie
|
ech nie śpisz
fajnie aj do maja trochę czasu mamy na wybór dietki
|
#3039 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kto tu ciągle opowiada, że przy pudłach skacze i cały dom do idealnego porządku doprawadza, nawet coś o oknach się przewinęło, jeśli się nie mylę ![]() Kochana, poważnie, odpocznij troszkę I pomogło Cytat:
Cytat:
![]() Ja też chciałam zrobić to badanie, żeby w razie czego zrobić później jakieś dokładniejsze badania (ale nic inwazyjnego!) i ewentualnie móc się przygotować do porodu i opieki nad chorym dzieckiem. Cytat:
Ja mam już za sobą dość długą 6-letnią drogę z wynajmowaniem mieszkań i choć strasznie opierałam się przed kredytem hipotecznym, to w końcu zrozumiałam, że innej opcji nie ma i dość pchania pieniędzy innym ludziom do kieszeni. Od pół roku jesteśmy z mężem posiadaczami wymarzonego M4 i żałuję, że nie zdecydowaliśmy się wcześniej ![]() Cytat:
Edytowane przez kism Czas edycji: 2011-10-31 o 22:45 |
|||||
|
|
|
#3040 |
|
Wtajemniczenie
|
padam normalnie a tu do 2. Pociagne te nocki do konca roku a pozniej juz tylko dniowki
|
#3041 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie oglądam sobie wózki na allegro i co myślicie o takim wózku? Nie patrzcie na cene
![]() http://allegro.pl/3w1-recaro-babyzen...908768463.html Chodzi mi o to, że w parku obserwuje mamy z wózkami i teraz są przeróżne te kółka: a to 3 kółka, a to z przodu mniejsze albo w ogóle jakieś ogromne, ale czy to naprawdę wygodne....No i wygoda składania i bezpieczeństwo malucha przemawia za tym wózkiem.... Jejku ja zaczynam 13c i nie macie pojęcia jaka zrobiłam sie niecierpliwa...Ja chce juz mojego maluszka!!!
|
|
|
|
#3042 |
|
Wtajemniczenie
|
cena tego wózka jest z kosmosu
moja meg jest nie wiele droższa albo i nawet w tej cenie
|
#3043 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko Tobie kobieto za bardzo latac nie mozna ![]() Cytat:
![]() A teraz najwazniejsze czesc dzisiejszego dnia Bylismy na usg Slyszelismy mocno bijace serduszko naszego dzidziusia U nas masakra od soboty nie mamy w domu pradu czyli brak cieplej wody i ogrzewania .. spimy w swetrach pod dwiema koldrami ... a najgorsze jest to ze niby dopiero w piatek .. maja dac nam prad
|
|
|
#3044 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i wiem jak jest ciężko wiec Ci współczuję.Teraz to ja bym nie dała rady zważywszy że często jestem osłabiona i robi i się słabo. Podziwiam Cię że masz tyle siły. ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
wózek fajny ale siłą rzeczy trudno nie patrzeć na cene Ja to w wózkach jestem zielona bo to moje pierwsze dziecko ale słyszałam że różnica kółek w wózku jest niezbyt udana zwłaszcza przy zjeździe z krawężnikach ale to tylko opinia zasłyszana pewnie bardziej doświadczone mamy dadzą więcej wskazówek w końcu mają praktykę w ich obsłudze
|
||
|
|
|
#3045 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nic skomplikowanego.Cytat:
Badanie przezierności fałdu karkowego robi się do końca I trymestru, ponieważ później fałd karkowy zazwyczaj ulega zanikowi i badanie nie jest możliwe do wykonania. Cytat:
Trudniej taki wciągnąć na chodnik, można prowadzić tylko w jedną stronę, co w przypadku np. silnych opadów deszczu lub śniegu naraża dziecko na dyskomfort. Najlepiej znaleźć wózek w przekładaną rączką, niesamowita wygoda. Jeszcze Ci się znudzi... maluszek.
|
|
|
#3046 |
|
Raczkowanie
|
widzialam juz ten wozek w jakies gazecie,jakis taki kosmiczny jest,taka muszla,ale sklada sie fajnie i napewno jest funkcjonalny i zajmuje malo miejsca jak zreszta pokazuja.chociaz ja wole 4 kolowe narazie moim typem nr jeden jest espiro vector lub vector pro. 3w1
|
|
|
|
#3047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chcę wózek na 4 kołach tych samych, bo z tego co czytałam - dwa małe z przodu nie są przystosowane ani do poruszania się autobusami ani do nawierzchni która nie jest całkowicie płaska, czyli dołki, krawężniki i męczarnia ![]() Agata - masz rację - chwila nauki, tylko że ja nie mam tyle cieprliwości, muszę mieć jasno wyartykułowane co moge czego nie, żeby powoli wchodzić w różne miksy i uprzyjemniać sobie życie dobrymi wyborami i pysznymi potrawami, wiem że to pewnie nie potrwałoby długo, ale samo uczenie się ciągle IG szybko by mi tą diete wybiło z głowy Zabciaaaa - gratulacje no i jaki efekt po usłyszeniu bicia serca? ja idę dzisiaj na USG ciekawe co tam będzie widać![]() jest mi bardzo przykro z powodu braku prądu - wiem jak się czujesz, miałam dokładnie to samo w starym domu, tylko że tam nie było kaloryferów nigdzie poza sufitem w salonie więc nawet jak chciałoby się podgrzać to nic to nie dawało.... też spałam w swetrach i pod kocami - na szczęscie jestem już u siebie! Kism - masz rację, muszę wreszcie przestać biegać, ale starałam się jak mogłam, tylko wiesz jak to jest - za chwile święta a tutaj taki bałagan, więc starałam się trochę ogarnąć i tak mi się to wpełni nie udało, gdyż meble nie mogą dojechać, więc salon to jedna wielka graciarnia
|
|
|
|
|
#3048 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3049 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Współczuję braku prądu, nie wyobrazam sobie jak można bez przerwy siedziec w takim zimnie. Mam nadzieje ze szie szybciej wyrobia i juz przed piatkiem bedziecie mieli prad
|
|
#3050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cały czas mam w pamięci jak przez rok jeździliśmy po prawie 200 kilometrów co weekend żeby się spotkać, a już minęło 3,5 roku od kiedy mieszkamy razem.
|
|
|
#3051 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet chyba maz sie nie spodziewal ze tak dobrze i glosno bedzie slychac Powodzenia na dzisiejszym usg Jezu ja juz po malu wysiadam w domu mamu 9C ja nie wiem jak my wytrzymamy do piatku .. mam nadzieje ze tylko nas strasza i ze najpozniej do jutra prad bedzie Kurcze to faktycznie doskonale rozumiesz moj bol z tym brakiem pradu ![]() Cytat:
a kiedy Ty masz wizyte? ![]() Na 15sta jade do pracy wiec chociaz tam sie ogrzeje przez pare godzin .. a pozniej powrot do zimnicy .. nie powiem nic by mnie tak nie ucieszylo jak zobaczyc swiatlo w domu jak wroce z pracy ...
|
|
|
#3052 |
|
Zakorzenienie
|
zaaaabcia, 9 stopni?
Nie macie żadnej możliwości żeby się jakoś dogrzać? Może przenieście się gdzieś do znajomych na te kilka dni, o ile u nich lepiej. Ale pewnie skoro cała okolica nie ma, to nie tylko Wy... Współczuję Wam bardzo, i trzymam kciuki, żeby jak najszybciej sytuacja wróciła do normy.
|
|
#3053 |
|
Zakorzenienie
|
Dopiero 3 grudnia
ja zeświruje do tego czasu, ale jak tylko bede miała jakies obawy to pojde do innego żeby sprawdzis czy wszytsko ok.
|
#3054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A my przecież w styczniu bierzemy ślub, to jak mamy mieszkać? Oddzielnie?
|
|
#3055 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=Ewunia_1984;3020723 0] ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
![]() witam Was po weekendzie (bo ja juz dzis musialam wrocic do pracy) mam nadzieje ze kazda z Was zdazyla choc troche odpoczac ![]() zabcia gratuluje udanej wizyty i mam nadzieje ze prad szybko wroci. obys sie nie rozchorowala wiec duzo rozgrzewajacych plynow i dbaj o siebie! jesli chodzi o wozki to sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadczenia ale chetnie poczytam co inne mamuski biora pod uwage przy zakupie. sami zaczelismy ogladac w weekend wozki i juz mam bol glowy bo totalnie nie wiem jaki
|
||
|
|
|
#3056 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie!
Ja dziś spokojne spacery na groby z mamą i babcią odbyłam, potem zmieniłam tż przy Maksie (dopiero wczoraj skończył antybiotyk ) i on pojechał ze swoją mamą. Poza tym lenistwo w domku a jutro o 6ej znowu pobudka ![]() Cytat:
Cena też do mnie nie przemawia Dziecko może być bardziej bezpieczne w używanym wózku za 500 zł, jeśli je zapniesz pasami i od małego ustalisz zasady, że nie wolno dziecku w wózku stać, itp niż w takim 4500 jeśli pozwolisz dziecku skakać i robić w nim co chce... Uważam, że wydanie tylu pieniędzy na wózek to... ech, powstrzymam się od mocniejszych słów, ale jeśli ktoś nie ma już naprawdę co z pieniędzmi zrobić, to czemu nie...Cytat:
![]() Z tym prądem to porażka Słyszałam w wiadomościach, że te opady śniegu jakieś historyczne rekordy pobiły, ale żeby aż tak... Może jakieś grzejniki gazowe da się gdzieś kupić? Przecież w takiej temp. 9 st. to nie da się funkcjonować Cytat:
Bardzo mało wózków również spośród czterokołowych ma przekładaną rączkę, a ja również uważam to za niezbędny element ![]() Ja też widziałam kiedyś jak się babeczka męczyła, żeby takim trójkołowcem z dwoma wielkimi kołami i małym z przodu zjechać z krawężnika i pomyślałam "nigdy nie kupować takiego wózka" Takie wózki chyba raczej są polecane do miast z idealnymi chodnikami, zjazdami i podjazdami gdzie się da ![]() Cytat:
O Bożym Narodzeniu? Jestem przekonana, że nawet jeśli teraz przez tydzień czy dwa się polenisz, to do Bożego Narodzenia wszystko będzie u Ciebie błyszczeć |
||||
|
|
|
#3057 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A te 9C to jakaś masakra. Ja jestem straszny zmarzlak i jak mamy u nas 19,5 to siedzę w polarach, bo mi zimno, a 9 to już sobie nie wyobrażam. Dziś mieliśmy więcej na polu!!! ![]() Cytat:
(i inne doświadczone mamuśmi też) to może napiszesz listę rzeczy, na które warto wg Ciebie zwrócić uwagę przy wyobrze wózka? Ja jestem kompletnie zielona i nie wiem co taki wózek powinien mieć, a co jest zbędne, więc przydałoby się kilka rad
|
||||
|
|
|
#3058 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3059 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Niestety nie ma wózka idealnego dla wszystkich choć jak już wspomniałam przekładana rączka to dla mnie priorytet w każdej sytuacji. Przekładanie siedziska to nie to samo, np. w zimie przy niemowlaku będzie to delikatnie mówiąc mało komfortowe.Poza tym każdy użytkownik wózka musi sie zastanowić, co dla niego jest najważniejsze... Może to być: - rozmiar wózka (np. żeby się zmieścił do bagażnika) - waga wózka (czy będziesz musiała często go gdzieś znosić/wnosić? czasem nawet pół piętra lub parę schodków w mieści stanowi problem; ja chciałabym wózek, który waży maks. z gondolą czy siedziskiem 10-12 kg, przy Maksie miałam taki ważący 14 i bywało ciężko; jak Maks ważył ponad 10 kg to nie było już mowy, żebym zniosła bezpiecznie wózek z nim po schodach )- wielkość i amortyzacja kół (pompowane to wygoda dla dziecka, ale większa waga wózka, kwestia czy będziesz chodzić na spacery po równych chodnikach czy też zdarzać się będzie po leśnych ściezkach) - skrętne koła super rzecz, ale muszą mieć opcję blokady, bo zawsze może zdarzyć się miękkie/nierówne podłoże, a po takim prowadzenie wózka ze skrętnymi kołami to męczarnia - dla posiadaczy i częstych użytkowników aut może być istotna kwestia wygody wpięcia fotelika, ale wg mnie nie jest to priorytet, bo długie przebywanie dziecka w foteliku nie jest dla niego zdrowe, jednak wiadomo może być przydatne, jak trzeba wyskoczyć samochodem na szybkie zakupy - blokada kół (hamulec) z kolei jest niezbędny, jeśli będziesz jeździć autobusem, żebyś nie musiała siłować się z wózkiem przy każdym hamowaniu autobusu - głebokość budki - warto na to zwrócić uwagę, bo czasem zbyt płytkie nie dają dziecku odpowiedniej osłony - oparcie spacerówki powinno rozkładać się na płasko, bo taki np. roczny maluch często śpi na spacerze, a tylko spanie na płasko jest zdrowe - z bajerów przydatne są takie rzeczy, jak uchwyt na kubek, taka jakby półeczka przy barierce, okienko w budce, torba do kompletu, którą można wygodnie zapiąc na wózku - co jeszcze dodam... dość popularne wózki graco sa faktycznie godne uwagi, ale zwykle mają krótkie gondole więc może się tak zdarzyć, że 4-miesięczne leżące jeszcze niemowlę nie mieści się już na długość, trzeba na też na to zwrócić uwagęTo tyle, co mi na razie na myśl przyszły. Sama teraz siedzę i wertuję strony z wózkami zainspirowana przez Was ![]() Ja sama jeszcze jestem zamotana trochę z moimi wymaganiami odnośnie wózka, więc może nie będę się z tym jeszcze zbytnio rozpisywać. Jedno czego jestem pewna to to, że między 6 a 12 mies przesiądziemy się do lekkiej spacerówki - parasolki (i że większość z Was tak zrobi ![]() Jak coś jeszcze sensownego wymyślę, to dopiszę
|
||
|
|
|
#3060 |
|
Zadomowienie
|
Kism, to się nazywa fachowa odpowiedź
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:22.

Wprowadzamy się na początku grudnia, z czego się strasznie cieszę 

fajnie
Kto tu ciągle opowiada, że przy pudłach skacze i cały dom do idealnego porządku doprawadza, nawet coś o oknach się przewinęło, jeśli się nie mylę 

to wsiadam w samolot i lecę porządki tam zrobić 
Kurcze to faktycznie doskonale rozumiesz moj bol z tym brakiem pradu
ja zeświruje do tego czasu, ale jak tylko bede miała jakies obawy to pojde do innego żeby sprawdzis czy wszytsko ok.
) i on pojechał ze swoją mamą. Poza tym lenistwo w domku
Dziecko może być bardziej bezpieczne w używanym wózku za 500 zł, jeśli je zapniesz pasami i od małego ustalisz zasady, że nie wolno dziecku w wózku stać, itp niż w takim 4500 jeśli pozwolisz dziecku skakać i robić w nim co chce... Uważam, że wydanie tylu pieniędzy na wózek to... ech, powstrzymam się od mocniejszych słów, ale jeśli ktoś nie ma już naprawdę co z pieniędzmi zrobić, to czemu nie...