Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012 - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej?
Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy 29 54,72%
Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną 20 37,74%
Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam 1 1,89%
Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy 3 5,66%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-31, 20:35   #3031
andzya
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012

hej laski, pochwalę się - udało nam się wynająć mieszkanie !!!!!!!!!! I to całkiem nieźle, bo za 1500 zł już ze wszystkim Wprowadzamy się na początku grudnia, z czego się strasznie cieszę
Stary 2011-10-31, 20:36   #3032
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Ja tez nie robiłam tego badania przecież i tak bym kochała bo to moje dziecko.
Ja też bym kochała, ale chcę zrobić to badanie, dlatego, że jak nie zrobię to do końca ciąży będę się stresować czy wszystko jest w porzadku - po prostu chcę wiedzieć jak jest.
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 20:48   #3033
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

co to za dieta mm???

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

mnie tez bierze jakies choróbsko i kupilam kapsułki prenatal grip....

105.....99.....95....89.. ...85.....79...75
Pandzia_2010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 20:59   #3034
kapukat
Zakorzenienie

Agata - co to jest dieta MM? bo SB to wiem
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 21:10   #3035
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

juz wiem dieta Montignaca indeks glikemiczny to ja zostane przy dukanie

Stary 2011-10-31, 21:32   #3036
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Ja tez nie robiłam tego badania przecież i tak bym kochała bo to moje dziecko.
Ja tez pewnie bym je pokochala, ale biorac teraz sporo lekow bylalbym spokojniejsza gdybym widziala, ze z dzieckiem jest naprawde wszytko ok... oszczedziloby mi to troche nerwow. Boje sie i poprostu chcialabym uslyszec i sie upewnic, ze dziecko rozwija sie prawidlowo
na nast usg ide dopiero to polowkowe(20tydz), spytam lekarza czy mi wykona to badanie, ile u was kosztuje ??
ps. nie za pozn0 20 tydz? podobno sie je robi W 11-14 Tygodniu?
ps.to i tak za pozno raczej.?.. kurde jak sobie nie doczytam od was albo z neta to nic sie nie dowiem od ginekologow;/ gdybym wiedziala wczesniej wykonalabym to badanie raczej

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2011-10-31 o 21:42
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 22:30   #3037
kapukat
Zakorzenienie

badania przezierności karku robi się od 11 - do 13,6 tygodnia, ale slyszłam że w Polsce są też badania połówkowe - też genetyczne w 20 tygodniu ciązy

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
juz wiem dieta Montignaca indeks glikemiczny to ja zostane przy dukanie

ja za Dukana podziękuję chociąz schudłam na nim 20 kg, ale za to mój organiz dał mi potem popalić, diety Montignaca nie będę stosować bo sprawdzanie IG mnie by wkurzało do maksa - za to SB zaczęłam przed ciążą i uważam że jest fajna i pełnowartościowa i nic nie muszę liczyć zatem prawdopodobnie to ona uratuje mnie po ciąży
Stary 2011-10-31, 22:38   #3038
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

ech nie śpisz fajnie aj do maja trochę czasu mamy na wybór dietki

Stary 2011-10-31, 22:43   #3039
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
a tak poza tym dziewyczny - znowu jestem przeziębiona - co ze mna nie tak? dopiero co skończyłam brać leki i całe trzy dni było dobrze? i tak mam mieć całą zimę? toż nerwicy dostanę
O Ty niedobra Ja Ci zaraz powiem od czego jesteś chora Kto tu ciągle opowiada, że przy pudłach skacze i cały dom do idealnego porządku doprawadza, nawet coś o oknach się przewinęło, jeśli się nie mylę
Kochana, poważnie, odpocznij troszkę To bardzo ważne, żeby organizm mógł się zregenerować. Ja też długo męczyłam się z przeziębieniem, mocno mnie trzymało, już prawie chciała mi lekarka dać antybiotyk, choć nic wielkiego się nie działo - lekki katar, stan podgorączkowy i ból gardła, ale nie chciało to przejść Najpierw w 6 tc przez tydzień mnie trzymało, potem tydzień przerwy i potem 8 i 9 tc ciąży znowu. Ten ostatni tydzień przeleżałam w łóżku większość czasu, żeby wykurzyć to choróbsko Bardzo się martwiłam jak te 3 tyg. choroby wpłyną na rozwój Okruszka, więc właśnie w tym 3im tyg. choroby oświadczyłam tż, że teraz będę tylko leżeć I pomogło

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
ile u Was kosztuje takie badanie ? no wlasnie mi o nim lek nie wspominal dlatego pytam.... wsyztkie je robicie ??
agatko, u mnie kosztowało tyle, co zwykłe usg, ale nie było to znowu tak szczegółowe badanie, jak czasem dziewczyny opisują z półgodzinnym mierzeniem dokładnym po kolei wszystkich części ciała, tylko po prostu sprawdził lekarz, że wszystkie kończyny i narządy sa na swoim miejscu, zmierzył CRL (długość dziecka) i właśnie NT, czyli przezierność karkową - powiedział, że w porządku, jest w normie i to był dokładnie ten poziom szczegółowości, który mnie interesował, więc nawet nie pytałam o jakieś dokładniejsze badania.

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Ja też będę kochała moje dziecko, ale badanie zrobię. Zrobię je, dlatego, że będę kochała.
agata, ładnie powiedziane
Ja też chciałam zrobić to badanie, żeby w razie czego zrobić później jakieś dokładniejsze badania (ale nic inwazyjnego!) i ewentualnie móc się przygotować do porodu i opieki nad chorym dzieckiem.

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
hej laski, pochwalę się - udało nam się wynająć mieszkanie !!!!!!!!!! I to całkiem nieźle, bo za 1500 zł już ze wszystkim Wprowadzamy się na początku grudnia, z czego się strasznie cieszę
andzya, sądząc po Twojej radości, jest czego gratulować, więc gratuluję To do tej pory mieszkaliście z rodzicami?
Ja mam już za sobą dość długą 6-letnią drogę z wynajmowaniem mieszkań i choć strasznie opierałam się przed kredytem hipotecznym, to w końcu zrozumiałam, że innej opcji nie ma i dość pchania pieniędzy innym ludziom do kieszeni. Od pół roku jesteśmy z mężem posiadaczami wymarzonego M4 i żałuję, że nie zdecydowaliśmy się wcześniej

Cytat:
na nast usg ide dopiero to polowkowe(20tydz), spytam lekarza czy mi wykona to badanie, ile u was kosztuje ??
ps.to i tak za pozno raczej.?.. kurde jak sobie nie doczytam od was albo z neta to nic sie nie dowiem od ginekologow;/ gdybym wiedziala wczesniej wykonalabym to badanie raczej
Co innego bada się się w 11-13 (max 14) tc, a co innego w 20. O ile się nie mylę, szczególnie ten parametr przezierności karkowej można tylko w okresie 11-13 tc zbadać.

Edytowane przez kism
Czas edycji: 2011-10-31 o 22:45
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 22:51   #3040
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

padam normalnie a tu do 2. Pociagne te nocki do konca roku a pozniej juz tylko dniowki

Stary 2011-10-31, 23:12   #3041
Ewunia_1984
Zadomowienie

Właśnie oglądam sobie wózki na allegro i co myślicie o takim wózku? Nie patrzcie na cene
http://allegro.pl/3w1-recaro-babyzen...908768463.html
Chodzi mi o to, że w parku obserwuje mamy z wózkami i teraz są przeróżne te kółka: a to 3 kółka, a to z przodu mniejsze albo w ogóle jakieś ogromne, ale czy to naprawdę wygodne....No i wygoda składania i bezpieczeństwo malucha przemawia za tym wózkiem....

Jejku ja zaczynam 13c i nie macie pojęcia jaka zrobiłam sie niecierpliwa...Ja chce juz mojego maluszka!!!
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-31, 23:20   #3042
Pandzia_2010
Wtajemniczenie

GG do Pandzia_2010

cena tego wózka jest z kosmosu moja meg jest nie wiele droższa albo i nawet w tej cenie

Stary 2011-11-01, 04:41   #3043
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość

niech spróbują wizytę odwołać to wsiadam w samolot i lecę porządki tam zrobić
trzymam cie za slowo
Tylko Tobie kobieto za bardzo latac nie mozna

Cytat:
super

A teraz najwazniejsze czesc dzisiejszego dnia Bylismy na usg Slyszelismy mocno bijace serduszko naszego dzidziusia Normalnie az sie wierzyc nie chcialo a mezul taki ucieszony siedzial jak by w totka wygral Z maluszkiem wszystko wporzadku To teraz czekamy na kolejna wizyte .. 9go listopada

U nas masakra od soboty nie mamy w domu pradu czyli brak cieplej wody i ogrzewania .. spimy w swetrach pod dwiema koldrami ... a najgorsze jest to ze niby dopiero w piatek .. maja dac nam prad

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 10:31   #3044
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pandzia_2010 Pokaż wiadomość
padam normalnie a tu do 2. Pociagne te nocki do konca roku a pozniej juz tylko dniowki
Pandzia Ty robisz na nocki w ciąży ? Przecież w ciąży pracodawca z tego co mi wiadomo powinien cię przenieś na dniówkę. Sama kiedyś robiłam na nocki
i wiem jak jest ciężko wiec Ci współczuję.Teraz to ja bym nie dała rady zważywszy że często jestem osłabiona i robi i się słabo. Podziwiam Cię że masz tyle siły.

---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
Właśnie oglądam sobie wózki na allegro i co myślicie o takim wózku? Nie patrzcie na cene
Chodzi mi o to, że w parku obserwuje mamy z wózkami i teraz są przeróżne te kółka: a to 3 kółka, a to z przodu mniejsze albo w ogóle jakieś ogromne, ale czy to naprawdę wygodne....No i wygoda składania i bezpieczeństwo malucha przemawia za tym wózkiem....

Jejku ja zaczynam 13c i nie macie pojęcia jaka zrobiłam sie niecierpliwa...Ja chce juz mojego maluszka!!!

wózek fajny ale siłą rzeczy trudno nie patrzeć na cene Ja to w wózkach jestem zielona bo to moje pierwsze dziecko ale słyszałam że różnica kółek w wózku jest niezbyt udana zwłaszcza przy zjeździe z krawężnikach ale to tylko opinia zasłyszana pewnie bardziej doświadczone mamy dadzą więcej wskazówek w końcu mają praktykę w ich obsłudze
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 10:43   #3045
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez pewnie bym je pokochala, ale biorac teraz sporo lekow bylalbym spokojniejsza gdybym widziala, ze z dzieckiem jest naprawde wszytko ok... oszczedziloby mi to troche nerwow. Boje sie i poprostu chcialabym uslyszec i sie upewnic, ze dziecko rozwija sie prawidlowo
Jeszcze nie jest za późno. Jak zrobisz w tym tygodniu to będzie akurat

Cytat:
badania przezierności karku robi się od 11 - do 13,6 tygodnia, ale slyszłam że w Polsce są też badania połówkowe - też genetyczne w 20 tygodniu ciązy

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

ja za Dukana podziękuję chociąz schudłam na nim 20 kg, ale za to mój organiz dał mi potem popalić, diety Montignaca nie będę stosować bo sprawdzanie IG mnie by wkurzało do maksa - za to SB zaczęłam przed ciążą i uważam że jest fajna i pełnowartościowa i nic nie muszę liczyć zatem prawdopodobnie to ona uratuje mnie po ciąży
Jak raz się nauczysz co i jak, to później nie ma potrzeby sprawdzania. Po prostu wiesz co możesz, z czym, kiedy i dlaczego Nic skomplikowanego.

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
agata, ładnie powiedziane
Ja też chciałam zrobić to badanie, żeby w razie czego zrobić później jakieś dokładniejsze badania (ale nic inwazyjnego!) i ewentualnie móc się przygotować do porodu i opieki nad chorym dzieckiem.

Co innego bada się się w 11-13 (max 14) tc, a co innego w 20. O ile się nie mylę, szczególnie ten parametr przezierności karkowej można tylko w okresie 11-13 tc zbadać.
Ujęłaś w krótkich słowach to co pisałam podczas tej wcześniejszej dyskusji o USG. To jest właśnie to. Móc się przygotować w razie gdyby coś miało być nie tak.

Badanie przezierności fałdu karkowego robi się do końca I trymestru, ponieważ później fałd karkowy zazwyczaj ulega zanikowi i badanie nie jest możliwe do wykonania.

Cytat:

Ne przemawiają do mnie wózki z jednym kołem z przodu.
Trudniej taki wciągnąć na chodnik, można prowadzić tylko w jedną stronę, co w przypadku np. silnych opadów deszczu lub śniegu naraża dziecko na dyskomfort.
Najlepiej znaleźć wózek w przekładaną rączką, niesamowita wygoda.

Jeszcze Ci się znudzi... maluszek.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 12:44   #3046
loksa
Raczkowanie

widzialam juz ten wozek w jakies gazecie,jakis taki kosmiczny jest,taka muszla,ale sklada sie fajnie i napewno jest funkcjonalny i zajmuje malo miejsca jak zreszta pokazuja.chociaz ja wole 4 kolowe narazie moim typem nr jeden jest espiro vector lub vector pro. 3w1
loksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 13:31   #3047
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
wózek na trzech kołach mi sie ni podoba - dla mnie są niestabilne i jak patrzę jak na krawężnikach te kobiety się mordują to dziękuję bardzo
chcę wózek na 4 kołach tych samych, bo z tego co czytałam - dwa małe z przodu nie są przystosowane ani do poruszania się autobusami ani do nawierzchni która nie jest całkowicie płaska, czyli dołki, krawężniki i męczarnia

Agata - masz rację - chwila nauki, tylko że ja nie mam tyle cieprliwości, muszę mieć jasno wyartykułowane co moge czego nie, żeby powoli wchodzić w różne miksy i uprzyjemniać sobie życie dobrymi wyborami i pysznymi potrawami, wiem że to pewnie nie potrwałoby długo, ale samo uczenie się ciągle IG szybko by mi tą diete wybiło z głowy

Zabciaaaa - gratulacje no i jaki efekt po usłyszeniu bicia serca? ja idę dzisiaj na USG ciekawe co tam będzie widać
jest mi bardzo przykro z powodu braku prądu - wiem jak się czujesz, miałam dokładnie to samo w starym domu, tylko że tam nie było kaloryferów nigdzie poza sufitem w salonie więc nawet jak chciałoby się podgrzać to nic to nie dawało.... też spałam w swetrach i pod kocami - na szczęscie jestem już u siebie!

Kism - masz rację, muszę wreszcie przestać biegać, ale starałam się jak mogłam, tylko wiesz jak to jest - za chwile święta a tutaj taki bałagan, więc starałam się trochę ogarnąć i tak mi się to wpełni nie udało, gdyż meble nie mogą dojechać, więc salon to jedna wielka graciarnia
Stary 2011-11-01, 14:21   #3048
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
andzya, sądząc po Twojej radości, jest czego gratulować, więc gratuluję To do tej pory mieszkaliście z rodzicami?
Ja mam już za sobą dość długą 6-letnią drogę z wynajmowaniem mieszkań i choć strasznie opierałam się przed kredytem hipotecznym, to w końcu zrozumiałam, że innej opcji nie ma i dość pchania pieniędzy innym ludziom do kieszeni. Od pół roku jesteśmy z mężem posiadaczami wymarzonego M4 i żałuję, że nie zdecydowaliśmy się wcześniej .
No generalnie to się bardzo cieszę, z tego względu, że do tej pory mieszkaliśmy z rodzicami. I musimy się wreszcie usamodzielnić. A kredyt pewnie też weźmiemy prędzej czy później, ale w momencie, kiedy uzyskamy jaką taką zdolność finansową. Dopiero skończyliśmy studia i ja nie zdążyłam pójść nigdzie do pracy, dorabiam sobie jako transkryptor siedząc w domu, więc nic wielkiego z tego nie ma :/
Stary 2011-11-01, 14:34   #3049
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
trzymam cie za slowo
Tylko Tobie kobieto za bardzo latac nie mozna

super

A teraz najwazniejsze czesc dzisiejszego dnia Bylismy na usg Slyszelismy mocno bijace serduszko naszego dzidziusia Normalnie az sie wierzyc nie chcialo a mezul taki ucieszony siedzial jak by w totka wygral Z maluszkiem wszystko wporzadku To teraz czekamy na kolejna wizyte .. 9go listopada

U nas masakra od soboty nie mamy w domu pradu czyli brak cieplej wody i ogrzewania .. spimy w swetrach pod dwiema koldrami ... a najgorsze jest to ze niby dopiero w piatek .. maja dac nam prad
Super żę z dzidzia wszytsko ok a usłyszec pijace serduszko malca to coś pieknego, już sie nie mogę doczekac kiedy usłysze słojego malenstwa

Współczuję braku prądu, nie wyobrazam sobie jak można bez przerwy siedziec w takim zimnie. Mam nadzieje ze szie szybciej wyrobia i juz przed piatkiem bedziecie mieli prad

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 17:09   #3050
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
No generalnie to się bardzo cieszę, z tego względu, że do tej pory mieszkaliśmy z rodzicami. I musimy się wreszcie usamodzielnić. A kredyt pewnie też weźmiemy prędzej czy później, ale w momencie, kiedy uzyskamy jaką taką zdolność finansową. Dopiero skończyliśmy studia i ja nie zdążyłam pójść nigdzie do pracy, dorabiam sobie jako transkryptor siedząc w domu, więc nic wielkiego z tego nie ma :/
Małymi kroczkami dorobicie się swojego.
Cały czas mam w pamięci jak przez rok jeździliśmy po prawie 200 kilometrów co weekend żeby się spotkać, a już minęło 3,5 roku od kiedy mieszkamy razem.

o
Stary 2011-11-01, 17:23   #3051
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Zabciaaaa - gratulacje no i jaki efekt po usłyszeniu bicia serca? ja idę dzisiaj na USG ciekawe co tam będzie widać
jest mi bardzo przykro z powodu braku prądu - wiem jak się czujesz, miałam dokładnie to samo w starym domu, tylko że tam nie było kaloryferów nigdzie poza sufitem w salonie więc nawet jak chciałoby się podgrzać to nic to nie dawało.... też spałam w swetrach i pod kocami - na szczęscie jestem już u siebie!
dziekuje efekt "wow" nawet chyba maz sie nie spodziewal ze tak dobrze i glosno bedzie slychac

Powodzenia na dzisiejszym usg

Jezu ja juz po malu wysiadam w domu mamu 9C ja nie wiem jak my wytrzymamy do piatku .. mam nadzieje ze tylko nas strasza i ze najpozniej do jutra prad bedzie Kurcze to faktycznie doskonale rozumiesz moj bol z tym brakiem pradu

Cytat:
Super żę z dzidzia wszytsko ok a usłyszec pijace serduszko malca to coś pieknego, już sie nie mogę doczekac kiedy usłysze słojego malenstwa

Współczuję braku prądu, nie wyobrazam sobie jak można bez przerwy siedziec w takim zimnie. Mam nadzieje ze szie szybciej wyrobia i juz przed piatkiem bedziecie mieli prad
dziekuje slicznie

a kiedy Ty masz wizyte?

Na 15sta jade do pracy wiec chociaz tam sie ogrzeje przez pare godzin .. a pozniej powrot do zimnicy .. nie powiem nic by mnie tak nie ucieszylo jak zobaczyc swiatlo w domu jak wroce z pracy ...

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 18:20   #3052
_agata
Zakorzenienie

zaaaabcia, 9 stopni?
Nie macie żadnej możliwości żeby się jakoś dogrzać? Może przenieście się gdzieś do znajomych na te kilka dni, o ile u nich lepiej.
Ale pewnie skoro cała okolica nie ma, to nie tylko Wy...
Współczuję Wam bardzo, i trzymam kciuki, żeby jak najszybciej sytuacja wróciła do normy.

o
Stary 2011-11-01, 18:37   #3053
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:

a kiedy Ty masz wizyte?
Dopiero 3 grudnia bo gin ma cały listopad urlop naukowy i go nie ma ja zeświruje do tego czasu, ale jak tylko bede miała jakies obawy to pojde do innego żeby sprawdzis czy wszytsko ok.

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 18:56   #3054
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Małymi kroczkami dorobicie się swojego.
Cały czas mam w pamięci jak przez rok jeździliśmy po prawie 200 kilometrów co weekend żeby się spotkać, a już minęło 3,5 roku od kiedy mieszkamy razem.
dokładnie, też tak uważam. Zwłaszcza, że przecież od czegoś trzeba zacząć, ale nie ważne co wymyślimy, rodzice narzeczonego wiecznie niezadowoleni ... ehhh
A my przecież w styczniu bierzemy ślub, to jak mamy mieszkać? Oddzielnie?
Stary 2011-11-01, 19:34   #3055
Timii
Rozeznanie

Cytat:
aaaaaaaaaaaaaaDOSTALAM TO UBEZPIECZENIE !!!!!! W ciagu 7-10 powinnam dostac list z potwierdzeniem a pozniej rachunek z ubezpieczeniem i od 1go grudnia beda placic moje wszystkie wizyty Normalnie kamien z serca teraz juz moge sie w pelni cieszyc z mojej ciazy dziekuje wszystkim slicznie za kciuki jestescie niezastapione aaaa ale jestem szczesliwa
zabcia to super wiadomosc!! oby tak dalej

[QUOTE=Ewunia_1984;3020723 0]

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ----------

Cytat:
tylko trzy? z resztą bigos to większości warzywo ja ciągle z głową w lodówce, od początku ciązy nie byłam tak straszliwie głodna..co jest?
u mnie dokladnie to samo nigdy nie jadlam przed wyjsciem z domu do pracy a teraz wstaje codziennie o 5.50 zeby sie wyrobic ze sniadaniem

witam Was po weekendzie (bo ja juz dzis musialam wrocic do pracy) mam nadzieje ze kazda z Was zdazyla choc troche odpoczac

zabcia gratuluje udanej wizyty i mam nadzieje ze prad szybko wroci. obys sie nie rozchorowala wiec duzo rozgrzewajacych plynow i dbaj o siebie!

jesli chodzi o wozki to sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadczenia ale chetnie poczytam co inne mamuski biora pod uwage przy zakupie. sami zaczelismy ogladac w weekend wozki i juz mam bol glowy bo totalnie nie wiem jaki
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 21:04   #3056
kism
Wtajemniczenie

Witajcie!
Ja dziś spokojne spacery na groby z mamą i babcią odbyłam, potem zmieniłam tż przy Maksie (dopiero wczoraj skończył antybiotyk ) i on pojechał ze swoją mamą. Poza tym lenistwo w domku a jutro o 6ej znowu pobudka

Cytat:
Nie rozumiem, dlaeczego ten wózek ma być bezpieczniejszy dla dziecka od innych? Cena też do mnie nie przemawia Dziecko może być bardziej bezpieczne w używanym wózku za 500 zł, jeśli je zapniesz pasami i od małego ustalisz zasady, że nie wolno dziecku w wózku stać, itp niż w takim 4500 jeśli pozwolisz dziecku skakać i robić w nim co chce... Uważam, że wydanie tylu pieniędzy na wózek to... ech, powstrzymam się od mocniejszych słów, ale jeśli ktoś nie ma już naprawdę co z pieniędzmi zrobić, to czemu nie...

Cytat:
zabcia, gratulacje
Z tym prądem to porażka Słyszałam w wiadomościach, że te opady śniegu jakieś historyczne rekordy pobiły, ale żeby aż tak... Może jakieś grzejniki gazowe da się gdzieś kupić? Przecież w takiej temp. 9 st. to nie da się funkcjonować

Cytat:
Ne przemawiają do mnie wózki z jednym kołem z przodu.
Trudniej taki wciągnąć na chodnik, można prowadzić tylko w jedną stronę, co w przypadku np. silnych opadów deszczu lub śniegu naraża dziecko na dyskomfort.
Najlepiej znaleźć wózek w przekładaną rączką, niesamowita wygoda.
agata, ilość kół nie ma nic do kierunku prowadzenia wózka Bardzo mało wózków również spośród czterokołowych ma przekładaną rączkę, a ja również uważam to za niezbędny element żeby móc dziecko chronić przed wiatrem, deszczem, słońcem czy atakiem złego humoru i szybko zmienić mu kierunek patrzenia na świat i mamę
Ja też widziałam kiedyś jak się babeczka męczyła, żeby takim trójkołowcem z dwoma wielkimi kołami i małym z przodu zjechać z krawężnika i pomyślałam "nigdy nie kupować takiego wózka" Takie wózki chyba raczej są polecane do miast z idealnymi chodnikami, zjazdami i podjazdami gdzie się da

Cytat:
Kism - masz rację, muszę wreszcie przestać biegać, ale starałam się jak mogłam, tylko wiesz jak to jest - za chwile święta a tutaj taki bałagan, więc starałam się trochę ogarnąć i tak mi się to wpełni nie udało, gdyż meble nie mogą dojechać, więc salon to jedna wielka graciarnia
kapukat, o których świętach Ty mówisz? O Bożym Narodzeniu? Jestem przekonana, że nawet jeśli teraz przez tydzień czy dwa się polenisz, to do Bożego Narodzenia wszystko będzie u Ciebie błyszczeć
Stary 2011-11-01, 21:38   #3057
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam dokładnie to samo, już bym chciała, żeby był z nami i nie mogę się doczekać A mam dopiero 11 tydzień.

Cytat:
Cytat:
Jezu ja juz po malu wysiadam w domu mamu 9C ja nie wiem jak my wytrzymamy do piatku .. mam nadzieje ze tylko nas strasza i ze najpozniej do jutra prad bedzie Kurcze to faktycznie doskonale rozumiesz moj bol z tym brakiem pradu
Zabcia, to super wiadomość A te 9C to jakaś masakra. Ja jestem straszny zmarzlak i jak mamy u nas 19,5 to siedzę w polarach, bo mi zimno, a 9 to już sobie nie wyobrażam. Dziś mieliśmy więcej na polu!!!

Cytat:
Nie rozumiem, dlaeczego ten wózek ma być bezpieczniejszy dla dziecka od innych? Cena też do mnie nie przemawia Dziecko może być bardziej bezpieczne w używanym wózku za 500 zł, jeśli je zapniesz pasami i od małego ustalisz zasady, że nie wolno dziecku w wózku stać, itp niż w takim 4500 jeśli pozwolisz dziecku skakać i robić w nim co chce... Uważam, że wydanie tylu pieniędzy na wózek to... ech, powstrzymam się od mocniejszych słów, ale jeśli ktoś nie ma już naprawdę co z pieniędzmi zrobić, to czemu nie...
Kism, jako że jesteś już doświadczoną mamuśką (i inne doświadczone mamuśmi też) to może napiszesz listę rzeczy, na które warto wg Ciebie zwrócić uwagę przy wyobrze wózka? Ja jestem kompletnie zielona i nie wiem co taki wózek powinien mieć, a co jest zbędne, więc przydałoby się kilka rad
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-01, 21:59   #3058
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Kism, jako że jesteś już doświadczoną mamuśką (i inne doświadczone mamuśmi też) to może napiszesz listę rzeczy, na które warto wg Ciebie zwrócić uwagę przy wyobrze wózka? Ja jestem kompletnie zielona i nie wiem co taki wózek powinien mieć, a co jest zbędne, więc przydałoby się kilka rad
Ja też bym prosiła o rady. Już wiem, że ma byc wózek z przekładaną rączką
Stary 2011-11-01, 22:36   #3059
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Cytat:
Ja też bym prosiła o rady. Już wiem, że ma byc wózek z przekładaną rączką
Dziękuję za zaufanie i postaram się jak mogę
Niestety nie ma wózka idealnego dla wszystkich choć jak już wspomniałam przekładana rączka to dla mnie priorytet w każdej sytuacji. Przekładanie siedziska to nie to samo, np. w zimie przy niemowlaku będzie to delikatnie mówiąc mało komfortowe.
Poza tym każdy użytkownik wózka musi sie zastanowić, co dla niego jest najważniejsze... Może to być:
- rozmiar wózka (np. żeby się zmieścił do bagażnika)
- waga wózka (czy będziesz musiała często go gdzieś znosić/wnosić? czasem nawet pół piętra lub parę schodków w mieści stanowi problem; ja chciałabym wózek, który waży maks. z gondolą czy siedziskiem 10-12 kg, przy Maksie miałam taki ważący 14 i bywało ciężko; jak Maks ważył ponad 10 kg to nie było już mowy, żebym zniosła bezpiecznie wózek z nim po schodach )
- wielkość i amortyzacja kół (pompowane to wygoda dla dziecka, ale większa waga wózka, kwestia czy będziesz chodzić na spacery po równych chodnikach czy też zdarzać się będzie po leśnych ściezkach)
- skrętne koła super rzecz, ale muszą mieć opcję blokady, bo zawsze może zdarzyć się miękkie/nierówne podłoże, a po takim prowadzenie wózka ze skrętnymi kołami to męczarnia
- dla posiadaczy i częstych użytkowników aut może być istotna kwestia wygody wpięcia fotelika, ale wg mnie nie jest to priorytet, bo długie przebywanie dziecka w foteliku nie jest dla niego zdrowe, jednak wiadomo może być przydatne, jak trzeba wyskoczyć samochodem na szybkie zakupy
- blokada kół (hamulec) z kolei jest niezbędny, jeśli będziesz jeździć autobusem, żebyś nie musiała siłować się z wózkiem przy każdym hamowaniu autobusu
- głebokość budki - warto na to zwrócić uwagę, bo czasem zbyt płytkie nie dają dziecku odpowiedniej osłony
- oparcie spacerówki powinno rozkładać się na płasko, bo taki np. roczny maluch często śpi na spacerze, a tylko spanie na płasko jest zdrowe
- z bajerów przydatne są takie rzeczy, jak uchwyt na kubek, taka jakby półeczka przy barierce, okienko w budce, torba do kompletu, którą można wygodnie zapiąc na wózku
- co jeszcze dodam... dość popularne wózki graco sa faktycznie godne uwagi, ale zwykle mają krótkie gondole więc może się tak zdarzyć, że 4-miesięczne leżące jeszcze niemowlę nie mieści się już na długość, trzeba na też na to zwrócić uwagę
To tyle, co mi na razie na myśl przyszły. Sama teraz siedzę i wertuję strony z wózkami zainspirowana przez Was

Ja sama jeszcze jestem zamotana trochę z moimi wymaganiami odnośnie wózka, więc może nie będę się z tym jeszcze zbytnio rozpisywać. Jedno czego jestem pewna to to, że między 6 a 12 mies przesiądziemy się do lekkiej spacerówki - parasolki (i że większość z Was tak zrobi ), więc na razie zastanawiam się, co kupić na te pierwsze pół roku sensownego, ale żeby nie wydać na to niepotrzebnie zbyt wielu pieniędzy...
Jak coś jeszcze sensownego wymyślę, to dopiszę
Stary 2011-11-01, 22:52   #3060
Ewunia_1984
Zadomowienie

Kism, to się nazywa fachowa odpowiedź
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości