Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2012 - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-04, 09:50   #3901
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Hej

Wiem, ze bede miala troche nadrabiania, ale zaraz to zrobie. Nie zdalam wczoraj relacji z usg polowkowego, bo wrocilismy wieczorem, a potem maz zajal komputer.

A wiec po usg polowkowym okazuje sie, ze na 100% synek
Zmienila sie tylko data porodu z 23 marca na 14 marca (wiec mam juz trzy daty ale i tak wyjdzie kiedy zechce)
Słonko nasze jest zdrowe, nie ma zadnych wad, serduszko zdrowiutkie, nie ma wodoglowia, rozczepu warg itd...
Wierzgal niezle w brzuszku (czulam i na raz widzialam na ekranie co tam wyprawia)
Typowo jak facet, podkladal raczki pod glowke.
Zdjecia wrzucilam na maila z opisem

Filipek jak zobaczyl dzidzie (bo mamy nagranie na plycie), stwierdzil, ze to krokodyl

I teraz ide nadrabiac, bo jestem bardzo ciekawa co u Was po wizytach
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 09:51   #3902
anagat
Zadomowienie

Dot.: Apetyt mamy bez miary, naszym Brzuszkom dogadzamy! marcowo-kwietniowe mamuśki 2

Dziewczyny, Rybka mieszka na wyspach.. Może faktycznie zaświadczenia dla taty też są potrzebne. Chocby na wizyty w szkole rodzenia i tzw. paternity..
Mój mąż tu nie pracuje, więc nie wiem.. ale znając Irlandię, to wieeele pułapek mnie jeszcze czeka;/
anagat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 09:52   #3903
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez Kulkaaga Pokaż wiadomość
O widzę znajomy nick z wątku PM 2010 Mam nadzieję, że moje okaże się małym ekshibicjonistą i pokaże co tam między nogami słychać

Wczoraj miałam napad zakupowy, a że nie kupujemy jeszcze nic dla juniora/juniorki to się obkupiłam w gazety typu mam dziecko itp - lektura na najbliższy miesiąc zapewniona, nawet Tż niezbyt skory do czytania czegokolwiek poza sprawami związanymi z pracą rozsiadł się wczoraj z jedną z gazet
Na szczęście już piątek - weekend szybko zleci, a wtedy tylko jeszcze pon, wtorek i w środę do gin
JA kupilam jedna gazete przeczytalam ją w pol godziny i dostalam od TZ opierdziel ze lezy gazeta i nawet nie ruszona
Stary 2011-11-04, 09:54   #3904
Mała!
Zakorzenienie

Karolca jejku nie wiem... wydaje mi sie, że trzeba to wiedzieć poprostu...ale badania i zaświadczenie

mam pytanko wiecie może jak to jest z macierzyńskim jak ma się umowę do dnia porodu??? Wiem, że chyba się należy ale jak to się załątwia???

Dziś na obiad zapiekanka z mięskiem i warzywami Muszę zrobić jakąś light wersję bo tyłek mi rośnie
Miłego dnia!

Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie...
Mała! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 09:55   #3905
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez evvcia_ Pokaż wiadomość
ok, na pewno to sprawdzę

a po co są takie pasy ciążowe? To się nosi jak się bluzki robią za małe czy co? Bo ja nie wiem kto mi powie? chodzi mi o coś takiego:
http://www.99shop.pl/p/8/26/pas-ciaz...z-ciazowa.html
już doczytałam w opisie, że są właśnie po to co myślałam <głupek>

ja zamówiłam sobie 2 pasy ciążowe i jestem z nich zadowolona, a nosze je do jeansów

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 09:58   #3906
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Hej.

Powiedzcie mi jak to jest z grupą krwi ojca dziecka?
Rozmawiałam ze szwagierką i mało mnie nie pogryzła jak powiedziałam jej, że mąż nie musi jej badać i donosić informacji jaka grupę posiada.
Musi czy nie musi?
Nie musi.
A co do posiadania gr krwi w dowodzie.. mnie śmieszy ten trend. Najlepsze, że wiem, że niektórzy głupi lekarze, też go popierają;/

Jeżeli trafiasz do szpitala i potrzebujesz krwi nagle ( od zaraz- co się rzadko zdarza....) Podają ci krew 0 Rh MINUS.. ZAWSZE! TU chodzi o różne p/ ciała.. więc jeżeli tylko jestminimum czasu, a na ogół jest, to i tak pobiera się krew na krzyżówkę i wciągu 30 minut masz swoją krew..
Więc posiadanie gr kwi zapisanej gdziekolwiej jest ogólnie bezsensu.
Ja nie robiłam gr krwi, dopóki nie zaszłam w ciążę.

(no chyba że w Polsce jest znowu jakaś inna niepoparta niczym medycyna stosowana)

Edytowane przez anagat
Czas edycji: 2011-11-04 o 10:00
Stary 2011-11-04, 10:04   #3907
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adaikaka Pokaż wiadomość
to nie jest potrzebne... najbardziej istotne w Twojej grupie krwi jest to czy masz RH + czy RH - ... Bo RH - spowoduje konflikt serologiczny czy jakoś tam...
Mój mąż nie badał grupy krwi
Też tak rozumuję.

Cytat:
Napisane przez anagat Pokaż wiadomość
Nie musi.
A co do posiadania gr krwi w dowodzie.. mnie śmieszy ten trend. Najlepsze, że wiem, że niektórzy głupi lekarze, też go popierają;/

Jeżeli trafiasz do szpitala i potrzebujesz krwi nagle ( od zaraz- co się rzadko zdarza....) Podają ci krew 0 Rh MINUS.. ZAWSZE! TU chodzi o różne p/ ciała.. więc jeżeli tylko jestminimum czasu, a na ogół jest, to i tak pobiera się krew na krzyżówkę i wciągu 30 minut masz swoją krew..
Więc posiadanie gr kwi zapisanej gdziekolwiej jest ogólnie bezsensu.
Ja nie robiłam gr krwi, dopóki nie zaszłam w ciążę.

(no chyba że w Polsce jest znowu jakaś inna niepoparta niczym medycyna stosowana)
Przecież prawie 100% społeczeństwa nie zna swojej grupy krwi Mój dziadek jak miał jakieś operacje czy coś, przed każdą musiał robić badanie na grupę (co też uważam za bzdurę, bo grupa krwi nie zmienia się).
I przez cały czas zastanawiałam się, po co komuś przy moim porodzie byłaby potrzebna krew męża

Aguśka, to super, że wszystko ok i dzidzia cała i zdrowa

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 10:07   #3908
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
takie zasiwadczenie jest wydawane nawte i w 8 tc(jesli od poczatku ciazy jestes na chorobowym) , zaklad pracy nie wydaje urlopu macierzysnkiego tylko dzieki zaswiadczeniu -troche sie pomylio tobie ;]
zasiwadczenie o ciazy donosisz i to do 10 tc zeby :
a)miec becikowe bo w 2012 zminily sie zasady przyznawania
b)zebys miala wyplacane 100% w razie L4 a nie 80% jak w przypadku zywklego ;]
ale żeby mieć becikowe to to zaśw do 10 tc należy też w pracy przedstawić
ja dopiero 2 tyg temu tj. w 21 tc dostarczylam zaśw dlatego że miałam pierwsze zwolnienie, wogóle nie jestem w temacie w tych przepisach
Stary 2011-11-04, 10:12   #3909
alamig
Zakorzenienie

z tego co ja wiem, to do pracy nie musisz donosić tego zaświadczenia, bo na zwolnieniu lekarskim masz wpisane B, czyli zwolnienie płatne 100% .
Stary 2011-11-04, 10:15   #3910
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość

Filipek jak zobaczyl dzidzie (bo mamy nagranie na plycie), stwierdzil, ze to krokodyl
niezłe porównanie, nie ma co
super że małym wszystko okej
Stary 2011-11-04, 10:16   #3911
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Też tak rozumuję.

Przecież prawie 100% społeczeństwa nie zna swojej grupy krwi Mój dziadek jak miał jakieś operacje czy coś, przed każdą musiał robić badanie na grupę (co też uważam za bzdurę, bo grupa krwi nie zmienia się).
I przez cały czas zastanawiałam się, po co komuś przy moim porodzie byłaby potrzebna krew męża

Aguśka, to super, że wszystko ok i dzidzia cała i zdrowa
Karolca, nie masz racji.. Przed operacją robi się zawsze krzyżówkę, żeby w razie czego przygotować krew.
Grupa krwi się nie zmienia, ale przeciwciała TAK. Krzyżówka jest ważna tylko przez krótki czas. Jak masz np pacjentkę z lożyskiem przodującym w szpitalu, to krzyżówkę robi się raz w tygodniu- REGULARNIE.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 10:20   #3912
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
ja dopiero 2 tyg temu tj. w 21 tc dostarczylam zaśw dlatego że miałam pierwsze zwolnienie, wogóle nie jestem w temacie w tych przepisach
z tego co wiem zaświadczenie donosi się do pracy i trzeba to zrobić jak tylko lekarz potwierdzi ciązę...

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
Napisane przez alamig Pokaż wiadomość
z tego co ja wiem, to do pracy nie musisz donosić tego zaświadczenia, bo na zwolnieniu lekarskim masz wpisane B, czyli zwolnienie płatne 100% .
ale pierwsze 31 dni wypłaca Ci pracodawca...
nie wiem... Mi szefowa powiedziała, że muszę jej przynieść zaświadczenie
Stary 2011-11-04, 10:22   #3913
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
z tego co wiem zaświadczenie donosi się do pracy i trzeba to zrobić jak tylko lekarz potwierdzi ciązę...

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

ale pierwsze 31 dni wypłaca Ci pracodawca...
nie wiem... Mi szefowa powiedziała, że muszę jej przynieść zaświadczenie
Tak to zaśw do L4 co dostałam to dałam szefowi, ale chodziło mi o to zaśw do becikowego. Becikowego nie wypłaca zakład pracy tylko urząd miasta albo ośrodek pomocy społecznej tak czy siak z tego co wiem to tam gdzie wypłaca się świadczenia rodzinne, więc nie ma sensu zanosić tego zaśw do zakładu pracy.
Stary 2011-11-04, 10:23   #3914
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Karolca, nie masz racji.. Przed operacją robi się zawsze krzyżówkę, żeby w razie czego przygotować krew.
Grupa krwi się nie zmienia, ale przeciwciała TAK. Krzyżówka jest ważna tylko przez krótki czas. Jak masz np pacjentkę z lożyskiem przodującym w szpitalu, to krzyżówkę robi się raz w tygodniu- REGULARNIE.
No to ok

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-04, 10:26   #3915
aalegna
Wtajemniczenie

Przypomniało mi się że wyrwałam stronę z jakiejś kobiecej gazetki i pisali tam że od stycznia 2012 becikowe otrzyma się jeśli zostawało sie pod opieką lekarską OD 10 tc. Zaświadczenie musi potwierdzać fakt co najmniej trzech wizyt u ginekologa w KAŻDYM TRYMESTRZE ciąży
Stary 2011-11-04, 10:33   #3916
joanaros
Zakorzenienie

Czyli, że na koniec wizyt u mojego gina powinien mi dać zaświadczenie?
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 10:33   #3917
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
Super sanki i piękny kawaler

Zdjęcie ,żeby nam pokazać,że nie jeździłas fotelikiem ?

Cytat:
Napisane przez joanaros Pokaż wiadomość
My już po wizycie. Serduszko bije ale dalej nie wiem jaka płeć bo uSG nie zrobił

Dostałam za to opiernicz za swoja wagę. Ogólnie przyrost od początku jest ok ale za dużo przytyłam w ciągu miesiąca bo aż 3kg. Mam stosować dietę i jeść kaszankę, wątróbkę i buraki
Szyjka długa i twarda, z czego się cieszę
Najwazniejsze ze szyjka jest dobra, a niebawem dowiesz sie plci
Mnie tez raz lekarz opierniczyl, ze w ciagu 3 tyg przytylam 3kg. Teraz waga stoi w miejscu to sie cieszy i mnie chwali hihi
A w jakim celu masz jesc kaszanke????
Cytat:
Napisane przez desia888 Pokaż wiadomość
jestem po wizycie! Wszystko pieknie, w calkowitym porzadku, dziecko od glowy do pupy 12 cm, niestety nozki zacisniete
no wiec nadal nie wiem jakie ciuszki kupowac
Wyniki badania krwi piekne, hemoglobina 13 czyli ok, szyjka dluga i zamknieta
Nadal moge cwiczyc tak jak cwiczylam, no i zadnych ograniczen.
Acha no i pochwala co do wagi, przytylam "tylko " 2,5 kg przez 6 tygodni a biorac pod uwage moj przyrost wagi w poprzedniej ciazy jest to wynik conajmniej zadowalajacy, ale nie ma sie co dziwic, w koncu maszeruje kilka razy w tygodniu i bardzo sie pilnuje z jedzeniem.
No generalnie jestem bardzo zadowolona!
Kurcze a juz myslalam ze sie ujawni dzidzia
Ale pewnie nastepnym razem pokaze co ma miedzy nozkami
Super ze masz piekna szyjke, zazdraszczam
Hemoglobina tez super!
Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
czesc Dziewczynki,
po naszym USG jestem bardzo zadowolona, dzidzia rozwija sie prawidlowo, wszystkie pomiary sa dobre, lozysko jest tam gdzie trzeba, szyjka (o co zapytalam na samym poczatku ze to dla mnie wazne bo mi brzuszek twardnieje) ma 6cm i wszystko z nia w porzadku. i bedziemy miec coreczke!!!

bardzo jestem szczesliwa ze wszystko ok, tylko boli mnie krocze nie wiem czemu, moze dlatego ze wczoraj sie nachodzilam i moze to przeforsowanie?poczytalam troche o rozchodzniu sie spojenia lonowego i zaczelam sie wkrecac!!;(
Gratuluje coreczki!!!:j upi:
No i bardzo sie ciesze, ze z szyjka wszystko dobrze
Czyli jednak martwilas sie niepotrzebnie, a dolegliwosci mialas po prostu jelitowe. I teraz kochana tym kroczem tez sienie przejmuj, jak sie wiecej pochodzi to tak pobolewa wlasnie.
Cytat:
Napisane przez aaagga Pokaż wiadomość
no nareszcie nadrobiłam
U mnie bedzie synek wiec będę pisać na niebiesko dowiedziałam się w poniedziałek na USG 3D.
Jest duży bo ma już 500 g!!! I ciągle przyspieszają mi termin porodu np. ostatnia wersja to 4 marca (a było 13 marca) W ogóle to ma wszystko na miejscu.
gorzej ze mną bo mam powiększona nerkę i nie wiem co o tym myśleć bo inny gin mi robił nie mój i nic mi nie doradził tylko żebym nie spała na tym boku.

Będę miała wiecej czasu na wizaz bo dzis sie dowiedziałam że dostałam przedłużenie umowy do dnia porodu (buuuuuuuuuu) Za ok 2 tyg ide na L4 i niech mnie cmokna ****
Gratuluje synka!
Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Dziewczeta
ja sie musze pochwalic,bo dzis odbieramy klucze do naszego mieszkania!!! i zaczynamy wykanczanie Jak dobrze wszystko pojdzie to chcemy sie wprowadzić jeszcze w styczniu. Niesamowicie sie ciesze,a jednoczesnie wiem,ze bedzie niezly sajgon teraz..Małe już przyjedzie na nowe).
To super! Teraz czeka Was troche pracy, ale dzidzia w brzuszku daje powera i uwiniecie sie na pewno szybciutko ze wszystkim
Cytat:

Sama myśl o zakupach mnie przytłacza... sama myśl o otworzeniu pudeł z rzeczami po Przemku mnie załamuje...
Nie wiem dlaczego tak mam... w tej ciaży najchętniej poleciłabym komuś skompletowanie wyprawki a ja czekałabym tylko na poród
Kochana nie martw sie, ja mam podobnie.
Rzeczy z ubrankami mialam juz jakis czas temu wyjac i poprzegladac, poprac itd... i tak do tej pory sie nie zmobilizowalam.
Ale to jest chyba normalne, ja rowniez w I ciazy bardziej sie cieszylam, choc teraz rowniez mocno sie ciesze, ale tak jak Ci kiedys napisalam, chcialabym juz nie miec brzuszka, ktory dumnie pokazywalam w I ciazy a teraz mysle zeby jak najszybciej przejsc okres ciazy szybciutko urodzic i juz miec bobaska w domku.
Brzuszek coraz bardziej przytlacza przy Filipie, jak musze schylac sie do niego, dzwignac go, wykapac itd....nie jest lekko, ale pomysl, jak sie urodzi i troche podrosnie beda razem swietnie sie bawic
SZYMONEK

Stary 2011-11-04, 10:41   #3918
adaikaka
Zakorzenienie

GG do adaikaka

Cytat:

Kochana nie martw sie, ja mam podobnie.
Rzeczy z ubrankami mialam juz jakis czas temu wyjac i poprzegladac, poprac itd... i tak do tej pory sie nie zmobilizowalam.
Ale to jest chyba normalne, ja rowniez w I ciazy bardziej sie cieszylam, choc teraz rowniez mocno sie ciesze, ale tak jak Ci kiedys napisalam, chcialabym juz nie miec brzuszka, ktory dumnie pokazywalam w I ciazy a teraz mysle zeby jak najszybciej przejsc okres ciazy szybciutko urodzic i juz miec bobaska w domku.
Brzuszek coraz bardziej przytlacza przy Filipie, jak musze schylac sie do niego, dzwignac go, wykapac itd....nie jest lekko, ale pomysl, jak sie urodzi i troche podrosnie beda razem swietnie sie bawic
to nie to, że się martwię... po prostu jakoś mi tak dziwnie...
To całe myślenie o tym co trzeba kupić, co zrobić mnie denerwuje wręcz...
no cóż... byle do kwietnia

oj nie jest
tego też się doczekać nie mogę
Stary 2011-11-04, 10:48   #3919
Kulkaaga
Wtajemniczenie

Cytat:
Przypomniało mi się że wyrwałam stronę z jakiejś kobiecej gazetki i pisali tam że od stycznia 2012 becikowe otrzyma się jeśli zostawało sie pod opieką lekarską OD 10 tc. Zaświadczenie musi potwierdzać fakt co najmniej trzech wizyt u ginekologa w KAŻDYM TRYMESTRZE ciąży
Nie no nie siejmy fermentu - skoro samo ministerstwo pisze, że :
Zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 5 marca 2010 r. o zmianie ustawy świadczeniach rodzinnych oraz ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych wystarczy potwierdzenie co najmniej jednego badania, wykonanego przez ginekologa lub położną. Obecnie wzór takiego zaświadczenia nie jest określony przepisami prawa, w związku z tym podmioty wypłacające świadczenie powinny honorować każdy rodzaj zaświadczenia, pod warunkiem, że umożliwia identyfikację osoby wystawiającej to zaświadczenie

także nie ma co na razie się martwić
Stary 2011-11-04, 10:49   #3920
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
to nie to, że się martwię... po prostu jakoś mi tak dziwnie...
To całe myślenie o tym co trzeba kupić, co zrobić mnie denerwuje wręcz...
no cóż... byle do kwietnia

oj nie jest
tego też się doczekać nie mogę
Doskonale Cie rozumiem. To prawda, ze nie ma juz takiej fascynacji, bo juz przez to przechodzilysmy. Jest inaczej i ja u siebie tez zauwazylam, w I ciazy bardzo mnie cieszyly zakupy, teraz juz nie.
Wiem, ze musze kupic pare rzeczy, na szczescie jest ich duzo mniej.
Bedzie dobrze
SZYMONEK

Stary 2011-11-04, 10:54   #3921
anagat
Zadomowienie

Apropo noszenia dzieciaczkówwczoraj miałam dwulatka murzynka na obrzezanie.. i po operacji jak się wybudził, to jak dzidziusia go niosłam z sali operayjnej do pooperacyjnej
Śmiali się ze mnie, że instynkt macierzyński mi się w ciąży włączył..
Idioci, zawsze taki sam miałam
Ale mały był przeuroczy

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
Doskonale Cie rozumiem. To prawda, ze nie ma juz takiej fascynacji, bo juz przez to przechodzilysmy. Jest inaczej i ja u siebie tez zauwazylam, w I ciazy bardzo mnie cieszyly zakupy, teraz juz nie.
Wiem, ze musze kupic pare rzeczy, na szczescie jest ich duzo mniej.
Bedzie dobrze

No to u mnie mimo ze pierwszy raz, to również mnie zakupy nie cieszą.. Nigdy mnie zakupy nie cieszą, wydawanie kasy też nie;/ Mam nadzieję, że uda mi się odkupić coś w stylu jak emigra odkupiła od znajomych.. Taką pakę wszystko w jednym od kogoś

Jesssuu , jestem sknera!

Słuchajce podglądam sobie serial rodzinka.pl w necie..
Co myślicie o takim sposobie wychowania dzieci?
Mnie to wręcz czasem szokuje..Ale może jestem odosobniona?
Stary 2011-11-04, 11:04   #3922
engela
Raczkowanie

Tak to prawda z becikowym i tymi zaświadczeniami aczkolwiek jak teraz myślę to wchodzi od stycznia 2012 prawo niby nie może działać wstecz więc może te nowe przepisy będą dotyczyć mam które zafasolkowały od tego czasu...
No nie wiem...
Pewnie nie ma czym się martwić bo nasi lekarze wypiszą nam wszystko tak jak trzeba...
To pewnie ma być zaostrzeżnie na tak powiem "patologiczne" mamy które nie chodzą do lekarza i tylko te becikowe chcą...

Kto ma jeść kaszanke w ciąży?!?!?!?!?!?!?!?!!?!? !?!
Przecież w kasznce jest krew!!!
To może grozić toxo!

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:02 ----------

anagat co Cię dokładnie szokuje w tym serialu?
engela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-04, 11:11   #3923
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
Kto ma jeść kaszanke w ciąży?!?!?!?!?!?!?!?!!?!? !?!
Przecież w kasznce jest krew!!!
To może grozić toxo!
ale poddajesz obróbce termicznej

nie lubię rodzinki.pl bo Kożuchowska mnie denerwuje.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.

Edytowane przez karolca
Czas edycji: 2011-11-04 o 11:13

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-11-04, 11:14   #3924
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
No to u mnie mimo ze pierwszy raz, to również mnie zakupy nie cieszą.. Nigdy mnie zakupy nie cieszą, wydawanie kasy też nie;/ Mam nadzieję, że uda mi się odkupić coś w stylu jak emigra odkupiła od znajomych.. Taką pakę wszystko w jednym od kogoś

Jesssuu , jestem sknera!

Słuchajce podglądam sobie serial rodzinka.pl w necie..
Co myślicie o takim sposobie wychowania dzieci?
Mnie to wręcz czasem szokuje..Ale może jestem odosobniona?
Ja tez niecierpie zakupow, meczy mnie to ogladanie i przebieranie w ciuchach. Chcialabym zeby ktos mi juz dal od razu to na czym mi zalezy
Odnosnie serialu, to jakby mi tak Filip odpowiadal, jak te dzieci czasem, to juz w kacie by sie tego szybko oduczyl
SZYMONEK

Stary 2011-11-04, 11:14   #3925
engela
Raczkowanie

karolca taaa czernine też
Stary 2011-11-04, 11:20   #3926
Nikii89
Zakorzenienie

Hej dawno mnie nie było już nawet zauważyłam że jestem jako "zaginiona mama". teraz spróbuje być na bieżąco. Wiecie miałam trochę zawirowań w związku z pracą - a raczej jej zakończeniem...
Tak więc ze względu na ciąże nie przedłużyli mi umowę i jestem teraz na bezrobociu.

A teraz trochę o dzidziusiu Lekarz wyznaczył jednak termin na 20 kwietnia (proszę o zmianę). Dzidziuś rośnie i rozwija się prawidłowo. Byliśmy z męzem ok 2 tyg. temu na USG - mina mego faceta jak zobaczył dzidzie bezcenna i ten tekst z niedowierzaniem "a on się tam rusza??"
Pod koniec listopada idziemy na USG prenatalne może da Nam zdjęcie to się pochwalę bo teraz nie dał.

Ogólnie czuję się dobrze ale zdarza mi się przy długim staniu zemdleć. Dlatego odpuszczam sobie kościół.

Tak w ogóle jak robicie żurek?? bo ja wczoraj zrobiłam i wyszedł mi trochę wodnisty ;/
Stary 2011-11-04, 11:25   #3927
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez engela Pokaż wiadomość
karolca taaa czernine też
Czerniny nie lubię, ale kaszankę tak

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-04, 11:31   #3928
engela
Raczkowanie

karolca pod względem składu jedno i drugie to samo...

Ja nie wyobrażam sobie jak w XXI wieku można jest cokolwiek z frakcjami krwi kiedy wiemy czym jest krew i czym to grozi...
Nawet jeżeli to jest dobre...

Po za tym jak lekarz może zalecać kobiecie w ciąży kaszankę?!
Nie rozumiem, najlepiej niech ją jeszcze popiją czerniną i zagryza krwawym befsztykiem...
Niektórzy lekarza chyba zbyt dosłownie chcą pomóc naturalnymi sposobami...
Stary 2011-11-04, 11:38   #3929
anagat
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez niecierpie zakupow, meczy mnie to ogladanie i przebieranie w ciuchach. Chcialabym zeby ktos mi juz dal od razu to na czym mi zalezy
Odnosnie serialu, to jakby mi tak Filip odpowiadal, jak te dzieci czasem, to juz w kacie by sie tego szybko oduczyl

No właśnie to mnie szokuje.. dzieci odzywają się do rodziców po chamsku, nic nie robią w domu, mają absolutnie wszystko. Totalny konsumpcjonizm.
Trochę to idyllicznie wygląda- bo ona duuużo pracuje , na odpowiedzialny stanowisku, prócz tego robi zakupy, codziennie dzieciom śniadanka i drugie śniadanka plus obiad dla całej rodziny wieczorem gotuje..Więc mało realne to jest..

Ale to jak się dzieci do rodziców zwracają.. no dla mnie to masakra.
Jeśli taki styl wychowania się teraz propaguje, to ja dziękuję.
Dzieci absolutnie nic nie robią w domu, a jak coś muszą zrobić, to od razu pada pytanie: a ile za to dostanę?

Albo jak ten niby 17 latek robi totalny syf w domu i w ogóle nie poczuwa się ,żeby po sobie sprzątnąć.

Wiem wiem, że to tylko głupi serial, ale mnie coś takiego drażni..
No i widzę, ze nie tylko mnie

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Czerniny nie lubię, ale kaszankę tak
No ja nie lubię ani tego, ani tego
Flaków też nienawidzę.. nawet ich zapach mnie osłabia

Za to kawał dobrze wypieczoenj szynki.. mmmhhhmm..

Zaraz muszę wracać do roboty;/
Kurcze zamiast 8 minut to 40 pojadę o tej godzinie..
Stary 2011-11-04, 12:02   #3930
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gizmiatko Pokaż wiadomość
takie zasiwadczenie jest wydawane nawte i w 8 tc(jesli od poczatku ciazy jestes na chorobowym) , zaklad pracy nie wydaje urlopu macierzysnkiego tylko dzieki zaswiadczeniu -troche sie pomylio tobie ;]
zasiwadczenie o ciazy donosisz i to do 10 tc zeby :
a)miec becikowe bo w 2012 zminily sie zasady przyznawania
b)zebys miala wyplacane 100% w razie L4 a nie 80% jak w przypadku zywklego ;]

Urlop macieryzsnki udziela gdy :
a)napiszesz podanie do szefa/szefowej o urlop tj 20 tc obowiazkowe w tym roku panstwo daja dodatkowe 2 tygodnie w 2011 skolei w 2012 bedzie ich w sumie 4 wiec piszesz na 24 tygodnie
b)w ciagu 7 dni od urodzenia dziecka dostarczasz wypis, zasiwadczenie ze szpitala,ze urodizlas dziecko, i ze mozesz isc na urlop macierzysnki (w szpitlau tez daja zaswiadczenie do ubiegania sie o becikowe)

to tak w skrocie ;]

nie wiem dlaczego twojemu mezowi karza doniesc zasiwadczenie o ciazy ? skoro to ty w niej jestes a nie on - chyba ze on chce wziasc tzw tacierzysnki ;] do zakladu pracy tatusia donosi sie akt urodzenia i wypis ze spzitala i ewentualne L4 jelsi mialas cc, wtedy na twoja prosbe lekarz wypisujacy ze spzitala moze dac L4 (14 dni)tatusiowi zeby opiekowal sie dzieckiem - bo ty bedziesz dochodzic do siebie ;] z tego co wiem po sn mozna miec do 7 dni takiego l4

Widze ze tu tematy wozkow, probek i wsyztskiego ;] troche was podczytuje jak starczy mi czasu i nie doskierwa mi bol za bardzo ;]

ja dzis mam usg te 3/4D i sie boje czy wsio ok i czy faktycznie w bruszku mieszka IGa czy moze Kajetan ;]
Hej,
dodam tylko ,że najpierw składa się wniosek o ten podstawowy wymiar urlopu macierzyńskiego, czyli na 20 tygodni, to w sumie w szpitalnym zaświadczeniu jest chyba wyliczone, a później ( chyba najpóźniej tydzień przed końcem tego 20 tygodniowego urlopu) piszę się wniosek o te dodatkowe tygodnie, bo one są dla chętnych(ciekawe kto ich nie chce).Ja się załapałam kiedyś na te dodatkowe 2 tygodnie i tak to było.

Nie wiem czy Któraś z Was będzie korzystała tzn. Wasi TŻ ,ale pamiętajcie ,że jest możliwość wzięcia opieki nad żoną po porodzie na 2 tygodnie, no i oczywiście urlop tacierzyński, który od 2012 będzie wynosił 2 tygodnie .

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Hej.

Powiedzcie mi jak to jest z grupą krwi ojca dziecka?
Rozmawiałam ze szwagierką i mało mnie nie pogryzła jak powiedziałam jej, że mąż nie musi jej badać i donosić informacji jaka grupę posiada.
Musi czy nie musi?
Moj gin nie każe badać grupy krwi TŻ, ale to pewnie dlatego ,że ja mam RH + czyli zagrożenie konfliktem serologicznym minimalne, ale już drugi raz jestem wysyłana na badanie przeciwciał w tym względzie , odczynnik Coombsa o ile się nie mylę.

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Becikowe wypłacane jest przez Ośrodek Pomocy Społecznej ,wg mnie zakładowi pracy nic do tego
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości