Mimozami jesień się zaczyna a zimą ruszy ślubna lawina- PM 2012 cz. XIII - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-05, 12:01   #4201
DobraDusza88
Zakorzenienie

Dot.: Mimozami jesień się zaczyna a zimą ruszy ślubna lawina- PM 2012 cz. XIII

Cytat:
Napisane przez Gorska_Kozica Pokaż wiadomość
Hejka

Za-like-ujcie nas na FB

https://www.facebook.com/pages/Karol...95715007172722

W ogóle mam propozycję, żeby wizażanki opanowały ten konkurs
Ja także polubiłam
Stary 2011-11-05, 12:08   #4202
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Ja także polubiłam
Gorska_Kozica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 12:14   #4203
evoonia86
Zakorzenienie

Koziczko ja też polubiłam
Stary 2011-11-05, 12:19   #4204
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Trzeba zebrać jak najwięcej fanów. Później wybierają pary na największą liczbą like-ów do półfinału w danym mieście. Będzie trzeba przygotwać jakiś pokaz 5-10 minut. Skecz, histroyjkę cosik takiego. W puli są nagrody ślubne wartości 30 tyś. Coś w ten deseń
No to ładnie się zapowiada powodzonka!!!!!

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 12:24   #4205
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Ja także polubiłam
pięknie
Stary 2011-11-05, 12:29   #4206
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Hejka

Za-like-ujcie nas na FB

dałam lajka

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 12:36   #4207
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Ciasto zrobione, sałatka zrobiona a mnie pozostało

300 DNI DO ŚLUBU

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
Dodam, że już jest po północy, więc zostało mi równo 6 miesięcy do ślubu

Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość
Wiadomo każdy zrobi po swojemu, jedne rzeczy gdzies są bardziej znane a gdzies nie, rozumiem że każdy ma inne zdanie

Co do zaproszeń, to mnie sie tak średnio podobają bo nie lubie mega srebrnego papieru i to w macie, takim jakby rysowanym. Podobnie to wygląda na obrączkach matowych i mi nie przypadło to do gustu.
Ale kokarda piękna Dobrze wiedzieć że te kokardy się nie pomięły.
powiem Ci że ja byłam wielką antyfanką srebrnego papieru, w ogóle nie chciałam słyszeć o takim ale TŻ mnie namówił na wzięcie próbek i na żywo moim zdaniem prezentuje się super, o wiele "dostojniej" niż taki zwykły, a że nasze zaproszenia są bardzo proste to chociaż tyle ze z papierem przyszaleliśmy

Cytat:
Trzeba zebrać jak najwięcej fanów. Później wybierają pary na największą liczbą like-ów do półfinału w danym mieście. Będzie trzeba przygotwać jakiś pokaz 5-10 minut. Skecz, histroyjkę cosik takiego. W puli są nagrody ślubne wartości 30 tyś. Coś w ten deseń
skomplikowany ten konkurs polubiłam oczywiście

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 12:36   #4208
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kabriela Pokaż wiadomość
Ciasto zrobione, sałatka zrobiona a mnie pozostało

300 DNI DO ŚLUBU
uu, super

Cytat:
Napisane przez jagata Pokaż wiadomość
nie piszcie dużo o tym odcinku bo ja go przegapiłam (fascynowaliśmy się światem politycznym naszego kraju) i już sobie nastawiłam nagrywanie na jutrzejszą powtórkę bo w dzień mnie w domu nie będzie.

Dodam, że już jest po północy, więc zostało mi równo 6 miesięcy do ślubu
Aaaale już blisko

Cytat:
Napisane przez halunia86 Pokaż wiadomość
Wiatm was po dłuższej nieobecności Udało mi sie dostać na staż na komende policji jest fajnie ale nie ma tam dostepu do netu wiec nie ma kiedy was poczytac ale postaram sie to teraz nadrobic
W końcu się ruszyłam z domu narazie do stycznia a poxniej zobaczymy.
Co do powyzszego tematu pewnie po mojej wypowiedzi poleja sie gromy na mnie ale TO TYLKO MOJE ZDANIE i każdy ma do tego prawo
Dla mnie ślub to połaczenie sie z kimś kogo kocham i z kim chce sie budzić codziennie rano i kto ma mnie widziec szczesliwa jak i smutna nawet z maseczka blotna na twarzy- i nie pomysli sobie ze to jakies monstrum.
Zawsze chcialam slub kościelny. Z tż nie mieszkamy razem i od kiedy sie poznalismy wiedzial ze jestem osoba wierzaca i choc wokol nas nie ma RZAdnej pary ktora by nie mieszkala przed slubem to ja tak nie chcialam. Pewnie ze sa wspolne wakacje ale to troche co innego niz wspolne zycie. Mój Tż nie jest bardzo wierzacy wiec zastanawiam sie czy nie zostaniemy przy samym cywilnym. pewnie ze jezeli jest to osoba niewierzaca mozliwy byl by slub w kosciele gdzie np tylko Ja składała bym przysięgę ale nie chce go zmuszac do tego . nie chce hipokryzji, ze w zwiazku jest tylko jedna osoba wierzaca i wszyscy udaja ze jest ok i ze wspolna przysiega to nic zlego, dla mnie niestety jest. Tak samo dla mnie albo ktos wierzy albo nie. Dlatego tez nie rozumiem osob- dziewczyn ktore nie wierza/ lub chodza do kosciola tylko z okazji wiekszych swiat, ale jak slub to tylko w kosciele no bo jak inaczej??? Albo wierzymy- niezaleznie jaki byl by to kosciol/ odłam religijny, i wypelniamy wszystko co jest przypisane do tego, albo nie . Wiem ze powiecie ze kazda laska ma prawo do slubu w kosciele nawet jak jest " Słabowierząca", ale dla ,mnie to hipokryzja . Gromcie juz ale powiem raz jeszcze że to MOJE PRYWATNE ZDANIE
Gratuluję stażu
Za Twoje prywatne zdanie nikt gromów na Ciebie słał nie będzie, ten temat przewijał się już kilka razy na naszym wątku i myślę, że każda z nas już dawno zrozumiała, że tolerancja i akceptacja są kluczem do wszystkiego Nikt nikogo nie zmieni swoimi, chyba, że ten ktoś chce je zmienić sam z siebie i znajdzie w czyichś słowach odpowiedzi na swoje pytania.
Mnie natomiast w Twojej wypowiedzi zastanowiło co innego i wybacz, że pytam, ale jestem ciekawa, jak sobie z tym radzicie/poradziliście. Mianowicie piszesz, że dla Ciebie wiara i religia mają duże znaczenie, natomiast dla Twojego TŻta nie bardzo, że wręcz jest nie bardzo wierzący. Uważam, że kwestia podejścia do wiary i religii jest dość ważna w związku, bo przecież przez ten pryzmat powstają najczęściej ludzkie przekonania, wartości, tzw. fundamenty życiowe. Podobnie ważne jest to w wychowywaniu dzieci, bo przecież wychowywać je będzie dwoje osób.
Osobiście nie wyobrażam sobie, żebyśmy z TŻtem byli niejednomyślni w tej sprawie, bo prowokowałoby to na pewno mnóstwo konfliktów natury egzystencjalnej, że się tak wyrażę
Jak więc Wy sobie radzicie z tymi różnicami? Nie przeszkadza Ci, że On podchodzi do tej kwestii zupełnie inaczej, niż Ty, a Jemu, że Ty wierzysz w coś, w co On nie bardzo? Jak zamierzacie wychowywać dzieci (jeśli oczywiście je planujecie) - wierzące, niewierzące, czy z dwóch stron i niech same wybiorą? Nie boicie się, że w pewnym momencie zaczniecie dzieciaki przeciągać na stronę swoich racji i w rezultacie powstaną konflikty na tym polu?
Jeśli wolisz, możesz odpisać na priv, po prostu bardzo mnie to ciekawi Jeśli to jednak dla Ciebie zbyt osobista sprawa - zrozumiem.

Cytat:
Hejka

Za-like-ujcie nas na FB

Lajknęłam już dawno temu Mam nadzieję, że wygracie

Cytat:
Napisane przez Nika0208 Pokaż wiadomość
Witam w tą piekną sloneczna sobote
widze, ze wczoraj wieczorem zapijałyście smutki....
A ja własnie czekam na TŻ... jedzie do mnie
oooo, romantic weekend się widzę szykuje

gosza, Ty dopiero ile, 2 razy byłaś na salonach? Weź mi się tu nie mazgaj Ja już tyle razy byłam i niiiiiiiiiic. Ale w końcu i tak każda z nas będzie miała najwspanialszą, najbardziej wymarzoną kiecę pod słońcem

jagodzia, kurcze, jak na szpilach siedzę, jeśli chodzi o Twój projekt! Kiedy mają być wyniki?

Mój weekend szykuje się pod znakiem Przyjaciółek - TŻ cały przesiedzi nad poprawianiem pracy, więc mam 2 dni na nadrabianie spotkań Ale jeszcze z godzinkę z Wami mogę posiedzieć

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 12:59   #4209
nena1984
Zakorzenienie

dobry

Cytat:
Hejka

Za-like-ujcie nas na FB

zalajkowałam

Cytat:
Wiatm was po dłuższej nieobecności Udało mi sie dostać na staż na komende policji jest fajnie ale nie ma tam dostepu do netu wiec nie ma kiedy was poczytac ale postaram sie to teraz nadrobic
W końcu się ruszyłam z domu narazie do stycznia a poxniej zobaczymy.
Co do powyzszego tematu pewnie po mojej wypowiedzi poleja sie gromy na mnie ale TO TYLKO MOJE ZDANIE i każdy ma do tego prawo
Dla mnie ślub to połaczenie sie z kimś kogo kocham i z kim chce sie budzić codziennie rano i kto ma mnie widziec szczesliwa jak i smutna nawet z maseczka blotna na twarzy- i nie pomysli sobie ze to jakies monstrum.
Zawsze chcialam slub kościelny. Z tż nie mieszkamy razem i od kiedy sie poznalismy wiedzial ze jestem osoba wierzaca i choc wokol nas nie ma RZAdnej pary ktora by nie mieszkala przed slubem to ja tak nie chcialam. Pewnie ze sa wspolne wakacje ale to troche co innego niz wspolne zycie. Mój Tż nie jest bardzo wierzacy wiec zastanawiam sie czy nie zostaniemy przy samym cywilnym. pewnie ze jezeli jest to osoba niewierzaca mozliwy byl by slub w kosciele gdzie np tylko Ja składała bym przysięgę ale nie chce go zmuszac do tego . nie chce hipokryzji, ze w zwiazku jest tylko jedna osoba wierzaca i wszyscy udaja ze jest ok i ze wspolna przysiega to nic zlego, dla mnie niestety jest. Tak samo dla mnie albo ktos wierzy albo nie. Dlatego tez nie rozumiem osob- dziewczyn ktore nie wierza/ lub chodza do kosciola tylko z okazji wiekszych swiat, ale jak slub to tylko w kosciele no bo jak inaczej??? Albo wierzymy- niezaleznie jaki byl by to kosciol/ odłam religijny, i wypelniamy wszystko co jest przypisane do tego, albo nie . Wiem ze powiecie ze kazda laska ma prawo do slubu w kosciele nawet jak jest " Słabowierząca", ale dla ,mnie to hipokryzja . Gromcie juz ale powiem raz jeszcze że to MOJE PRYWATNE ZDANIE
nie odnosząc się do treści Twojej wypowiedzi (która jest skądinąd słuszna) - zupełnie nie rozumiem, dlaczego mnie zacytowałaś Wybacz, ale w związku z tym odniosłam wrażenie, że - to co pogrubiłam - pisałaś bezpośrednio do mnie, a z czym się oczywiście nie zgadzam i nie wiem dlaczego wysnułaś w stosunku do mnie taki wniosek.

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 13:00   #4210
(kicia)
Zakorzenienie

Ja uważam że temat wiary jest na tyle delikatny że dyskusja na temat tego aspektu w powodach dla których bierzemy ślub jest trochę zbyt kontrowersyjna na takie forum

Kurcze akurat muszę iść do sklepu a leci nie mów pannie młodej

Koziczko już dawno was polubiłam
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 13:11   #4211
nena1984
Zakorzenienie

a ja właśnie oglądam "NMPm"
ehh przeczytajcie, jaka kretynka http://www.pudelek.pl/artykul/36148/..._za_2_miliony/ - okazałaby trochę klasy, chociaż na koniec...

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 13:13   #4212
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość

Mój weekend szykuje się pod znakiem Przyjaciółek - TŻ cały przesiedzi nad poprawianiem pracy, więc mam 2 dni na nadrabianie spotkań Ale jeszcze z godzinkę z Wami mogę posiedzieć
o jak fajnie też mi się marzy babskie spotkanie, kiedyś to był standardzik, a teraz coraz ciężej się umówić
Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
Ja uważam że temat wiary jest na tyle delikatny że dyskusja na temat tego aspektu w powodach dla których bierzemy ślub jest trochę zbyt kontrowersyjna na takie forum
też tak uważam
w ogóle to napisałabym coś o nazywaniu innych hipokrytami kiedy samemu się ma niejedno za uszami "(kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień"... itd) ale ogólnie nie biorę udziału w takich dyskusjach na forum ani nawet wśród znajomych bo każdy ma prawo do życia duchowego, takiego jak właśnie sam w sobie wewnętrznie czuje, a innym nic do tego

---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
ehh przeczytajcie, jaka kretynka http://www.pudelek.pl/artykul/36148/..._za_2_miliony/ - okazałaby trochę klasy, chociaż na koniec...
nie mam pytań do tej laski nie ma to jak robić szopkę z małżeństwa

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 13:27   #4213
Gorska_Kozica
Zakorzenienie

GG do Gorska_Kozica

Do wszystkich kochanych dziewczynek, które lajkowały naszego linka na stronce 140. Mogę prosić o powtórkę

Tu jest nowiutki: http://www.facebook.com/pages/Karola...67974229914336

Bo spier.dzieliłam i musieliśmy wyprodukować nową stronkę. Będziemy dzwięczni. Sorki wielkie za mą upierdliwość
Stary 2011-11-05, 13:30   #4214
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

a ja wrocilam z zakupow
kupilam sliczne kozaczki
a wieczorem idziemy na balety
milej soboty laseczki

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 13:32   #4215
halunia86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
uu, super

Gratuluję stażu
Za Twoje prywatne zdanie nikt gromów na Ciebie słał nie będzie, ten temat przewijał się już kilka razy na naszym wątku i myślę, że każda z nas już dawno zrozumiała, że tolerancja i akceptacja są kluczem do wszystkiego Nikt nikogo nie zmieni swoimi, chyba, że ten ktoś chce je zmienić sam z siebie i znajdzie w czyichś słowach odpowiedzi na swoje pytania.
Mnie natomiast w Twojej wypowiedzi zastanowiło co innego i wybacz, że pytam, ale jestem ciekawa, jak sobie z tym radzicie/poradziliście. Mianowicie piszesz, że dla Ciebie wiara i religia mają duże znaczenie, natomiast dla Twojego TŻta nie bardzo, że wręcz jest nie bardzo wierzący. Uważam, że kwestia podejścia do wiary i religii jest dość ważna w związku, bo przecież przez ten pryzmat powstają najczęściej ludzkie przekonania, wartości, tzw. fundamenty życiowe. Podobnie ważne jest to w wychowywaniu dzieci, bo przecież wychowywać je będzie dwoje osób.
Osobiście nie wyobrażam sobie, żebyśmy z TŻtem byli niejednomyślni w tej sprawie, bo prowokowałoby to na pewno mnóstwo konfliktów natury egzystencjalnej, że się tak wyrażę
Jak więc Wy sobie radzicie z tymi różnicami? Nie przeszkadza Ci, że On podchodzi do tej kwestii zupełnie inaczej, niż Ty, a Jemu, że Ty wierzysz w coś, w co On nie bardzo? Jak zamierzacie wychowywać dzieci (jeśli oczywiście je planujecie) - wierzące, niewierzące, czy z dwóch stron i niech same wybiorą? Nie boicie się, że w pewnym momencie zaczniecie dzieciaki przeciągać na stronę swoich racji i w rezultacie powstaną konflikty na tym polu?
Jeśli wolisz, możesz odpisać na priv, po prostu bardzo mnie to ciekawi Jeśli to jednak dla Ciebie zbyt osobista sprawa - zrozumiem.
Wysłalam PRIVka

Wysłalam PRIv
Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
dobry

zalajkowałam

nie odnosząc się do treści Twojej wypowiedzi (która jest skądinąd słuszna) - zupełnie nie rozumiem, dlaczego mnie zacytowałaś Wybacz, ale w związku z tym odniosłam wrażenie, że - to co pogrubiłam - pisałaś bezpośrednio do mnie, a z czym się oczywiście nie zgadzam i nie wiem dlaczego wysnułaś w stosunku do mnie taki wniosek.
Jejku przepraszam, żle mnie odebralas zacytowalam ciebie tylko dlatego ze chcialam powrocic do tematu wiary, to nic personalnego jeszcze raz wybacz. Zaraz edytuje ten post
Zaręczyny: 17. 06.2011

"Kto się śmieje z samego siebie- ten będzie miał ubaw do końca życia".

Edytowane przez halunia86
Czas edycji: 2011-11-05 o 13:34
halunia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 13:33   #4216
zubi89
Zakorzenienie

Cytat:
Do wszystkich kochanych dziewczynek, które lajkowały naszego linka na stronce 140. Mogę prosić o powtórkę

Bo spier.dzieliłam i musieliśmy wyprodukować nową stronkę. Będziemy dzwięczni. Sorki wielkie za mą upierdliwość
Nie ma sprawy trzymam kciuki za was

Kabriela jagataGratulacje dni do ślubu

Niespodzianka 21.10.2021r.
zubi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:05   #4217
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
powiem Ci że ja byłam wielką antyfanką srebrnego papieru, w ogóle nie chciałam słyszeć o takim ale TŻ mnie namówił na wzięcie próbek i na żywo moim zdaniem prezentuje się super, o wiele "dostojniej" niż taki zwykły, a że nasze zaproszenia są bardzo proste to chociaż tyle ze z papierem przyszaleliśmy
Może rzeczywiście na żywo wygląda inaczej Uparciuch ze mnie i pewnie takiego srebrnego i tak nie wybiorę
Stary 2011-11-05, 14:11   #4218
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety według koscioła ślub cywilny nie jest uznawany..więc mieszkając z Tż po " ślubie cywilnym" będziesz popełniała grzech....wiec cytując Ciebie w (drugie pogrubione zdanie) albo wypełniasz wszystko co jest przypisane, albo nie..WIEC JAKA RÓŻNICA TERAZ CZY PO PODPISANIU DOKUMENTÓW NA CYWILNYM?

Wybacz, ale to moje zdanie....

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:17   #4219
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
Niestety według koscioła ślub cywilny nie jest uznawany..więc mieszkając z Tż po " ślubie cywilnym" będziesz popełniała grzech....wiec cytując Ciebie w (drugie pogrubione zdanie) albo wypełniasz wszystko co jest przypisane, albo nie..WIEC JAKA RÓŻNICA TERAZ CZY PO PODPISANIU DOKUMENTÓW NA CYWILNYM?

Wybacz, ale to moje zdanie....
Według kościoła tak tylko pytanie dlaczego? Ślub cywilny gorszy? Gdyby był jakiś nie ważny to czemu prawnie po takim ślubie każdy jest uznawany za małżeństwo?
Stary 2011-11-05, 14:20   #4220
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Według kościoła tak tylko pytanie dlaczego? Ślub cywilny gorszy? Gdyby był jakiś nie ważny to czemu prawnie po takim ślubie każdy jest uznawany za małżeństwo?
Nie napisałam, że jest gorszy..tylko dla katolika i osoby wierzącej wspólne życie po slubie cywilnym jest i tak łamaniem prawa kościoła, które takiego slubu nie uznaje.

Synuś
Stary 2011-11-05, 14:27   #4221
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie napisałam, że jest gorszy..tylko dla katolika i osoby wierzącej wspólne życie po slubie cywilnym jest i tak łamaniem prawa kościoła, które takiego slubu nie uznaje.
Ale ja nie zadałam Ci pytania czy jest gorszy tylko dlaczego według kościoła taki ślub jest nie ważny?
Stary 2011-11-05, 14:32   #4222
kindziulindzia
Zakorzenienie

Cześć dziewczynki

koziczko nie mam papa fejsa ale mocno trzymam kciuki za wygraną
19.05.2012
kindziulindzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:33   #4223
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja nie zadałam Ci pytania czy jest gorszy tylko dlaczego według kościoła taki ślub jest nie ważny?
Bo nie jest sakramentem. Ślub cywilny nie jest brany w kościele w obecności osoby duchownej. Choć jest to trochę zagmatwane bo przecież ślubu udzielają sobie młodzi a Bóg jest wszędzie także w usc. No ale tak jak mówię tematy wiary i kościoła są tak zagmatwane że dyskusja na takie tematy jest trudna

Stary 2011-11-05, 14:37   #4224
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
A to sorry, zle zrozumiałam

Nie wiem czemu, ale nie jest i moim zdaniem jeśli ktoś uważa, że bez sensu brać ślub kościeliny jesli sie nie wierzy, lub nie praktykuje, tym samym zaznaczająć, że nie będzie mieszkał przed ślubem z partnerem bo kościół tego zabrania, a zamieszka po slubie cywilnym to ja tutaj sensu nie widzę...

Jesli ktoś wierzy to wypełnia wole kościoła i tylko po slubie kościelnym może mieszkać i spólkowac z mężem...

Od razu zaznaczę, że nie atakuje nikogo tylko się pytam bo nie rozumiem....

Dla jasności pisałąm kilka stran wczesniej, że my wierzymy i slub bierzemy w kościele chociaż mieszkamy ze sobą...

Co ważniejsze pewnego pieknego dnia nad brzegiem morza wypowiedzielismy przed Bogiem słowa przysięgi małżeńskiej... Czy taka prezysięga łączy nas jako męża i żonę??/

Synuś
Stary 2011-11-05, 14:37   #4225
(kicia)
Zakorzenienie

Ale wg kościoła ślub cywilny jest ważny bo bez niego nie można brać ślubu kościelnego tylko ew konkordatowy. ale tylko w połączeniu dają pełnię małżeństa i w aspekcie prawa państwowego i kościelnego

Stary 2011-11-05, 14:43   #4226
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
Bo nie jest sakramentem. Ślub cywilny nie jest brany w kościele w obecności osoby duchownej. Choć jest to trochę zagmatwane bo przecież ślubu udzielają sobie młodzi a Bóg jest wszędzie także w usc. No ale tak jak mówię tematy wiary i kościoła są tak zagmatwane że dyskusja na takie tematy jest trudna
No właśnie chociażby ten argument o którym mówiłas, przeciez Bóg nie istnieje tylko w kościele, poza nim też, jest wszędzie wiec dlaczego miałaby nie uznac slubu cywilnego to nie wiem. Ciekawi mnie to bo po prostu ja katoliczką nie jestem a według mnie ślub cywilny jest tak samo ważny. Bóg słyszy moją przysięgę tak samo jak i w kościele. To według kościoła małżeństwo ( bo po ślubie cywilnym nim jest) tak naprawdę małżeństwem nie jest. Dzwine to ale nie będe sie wdawać w dyskusję bo jakieś spory powstaną.

---------- Dopisano o 14:43 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
A to sorry, zle zrozumiałam

Nie wiem czemu, ale nie jest i moim zdaniem jeśli ktoś uważa, że bez sensu brać ślub kościeliny jesli sie nie wierzy, lub nie praktykuje, tym samym zaznaczająć, że nie będzie mieszkał przed ślubem z partnerem bo kościół tego zabrania, a zamieszka po slubie cywilnym to ja tutaj sensu nie widzę...

Jesli ktoś wierzy to wypełnia wole kościoła i tylko po slubie kościelnym może mieszkać i spólkowac z mężem...

Od razu zaznaczę, że nie atakuje nikogo tylko się pytam bo nie rozumiem....

Dla jasności pisałąm kilka stran wczesniej, że my wierzymy i slub bierzemy w kościele chociaż mieszkamy ze sobą...

Co ważniejsze pewnego pieknego dnia nad brzegiem morza wypowiedzielismy przed Bogiem słowa przysięgi małżeńskiej... Czy taka prezysięga łączy nas jako męża i żonę??/
Akurat taka przysięga ważna nie jest, bo każdy w tej chwili może to powiedzieć ale przed urzednikiem jest ważna, bo gdyby nie była to po co ogóle istnieje USC? Po takim ślubie prwnie jest sie uznanym za małżeństwo.
Dla mnie jest niezrozumiałe to że kościół nie uznaje ślubu cywilnego ale nie wiem na jakiej podstawie może go nie uznawać. W Piśmie Swiętym nie mam mowy o tym że ślub musi być zlożony w kościele przed księdzem bo w jakimś innym miejscu i kimś innym który daje ten ślub to już nie.
Stary 2011-11-05, 14:44   #4227
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:

done

nena-myślę, że kobieta, która ewidentnie udawała by zarobić na swoim ślubie nie ma za grosz klasy i nie przypuszczałabym nawet, że mogła by oddać pierścionek
Stary 2011-11-05, 14:50   #4228
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Akurat taka przysięga ważna nie jest, bo każdy w tej chwili może to powiedzieć ale przed urzednikiem jest ważna, bo gdyby nie była to po co ogóle istnieje USC? Po takim ślubie prwnie jest sie uznanym za małżeństwo.
Dla mnie jest niezrozumiałe to że kościół nie uznaje ślubu cywilnego ale nie wiem na jakiej podstawie może go nie uznawać. W Piśmie Swiętym nie mam mowy o tym że ślub musi być zlożony w kościele przed księdzem bo w jakimś innym miejscu i kimś innym który daje ten ślub to już nie.
Tu sie nie zgodze...myślę, że przed Bogiem ten slub jest ważny.....

Ja nie uważam, że ślub cywilny ważny nie jest..tylko jeśli ktoś wierzy w Boga, wypełnia przykazania, chodzi do kościoła i przyjmuje wiarę i wypełnia oczekiwania kościła to tym samym popełnia grzech kiedy zamieszka z Tż po slubie cywilnym, który w oczach kościoła nie jest sakramentem.

Więc nie widzę sensu pisania, że ja z Tż nie mieszkam bo jestem wierząca i nie mamy slubu...
Jeśli ktos jest wierzący i ma slub cywilny de facto też nie powiniem mieszkac z Tż a tym bardziej sie kochać i mieć dzieci.....bo to jest grzech.

Ot i całe moje zdanie. Mamm nadzieje, że nikt sie nie obrazi

Synuś
Stary 2011-11-05, 15:01   #4229
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Tu sie nie zgodze...myślę, że przed Bogiem ten slub jest ważny.....

Ja nie uważam, że ślub cywilny ważny nie jest..tylko jeśli ktoś wierzy w Boga, wypełnia przykazania, chodzi do kościoła i przyjmuje wiarę i wypełnia oczekiwania kościła to tym samym popełnia grzech kiedy zamieszka z Tż po slubie cywilnym, który w oczach kościoła nie jest sakramentem.

Więc nie widzę sensu pisania, że ja z Tż nie mieszkam bo jestem wierząca i nie mamy slubu...
Jeśli ktos jest wierzący i ma slub cywilny de facto też nie powiniem mieszkac z Tż a tym bardziej sie kochać i mieć dzieci.....bo to jest grzech.

Ot i całe moje zdanie. Mamm nadzieje, że nikt sie nie obrazi
Ja tez sobie mogę powiedziec że taki ślub jest ważny ale chyba trzeba sie dowiedziec co na ten temat myśli Bóg bo to On ma tu chyba najwiecje do powiedzenia a nie niedoskonali ludzie? Ludzie moga sobie sami dla siebie ustanowić jakieś prawa ale czy będą one zgodne z prawami Bożymi? Trzeba samemu sie przekonac o tym czy to jest zgodne z tym co Bóg nam przekazał przez Pismo Święte czy nie. Tylko wtedy takie prawa będą miały sens.
Stary 2011-11-05, 15:04   #4230
evoonia86
Zakorzenienie

http://www.youtube.com/watch?v=wgxgr3A0tBk nasza ulubienica

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości