BEZROBOTNI łączmy się część 3 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-05, 17:13   #3691
Miss Saeki
Zakorzenienie

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 3

Cytat:
Napisane przez Palulina Pokaż wiadomość
Moim zdaniem te wszystkie wytyczne dotyczące CV to bezrobotny zna już na pamięć. Ja bynajmniej znam. W CV wszystko zastosowane, kolorki, super zdjęcie, czcionka odpowiednia i inne bzdety i nic.
Po prostu: kiedy jest mało ofert pracy w małej mieścinie i na dodatek trąbią wszędzie, że z pracą po nowym roku będzie jeszcze gorzej, to nie pomoże woda z Wisły. Żyjemy w takich czasach a nie innych. Dziś nie dostaje się pracy od razu jak to było jakieś 20 lat temu. Trzeba przeczekać swoje. Niestety.
A ja myślę, że większość nadal wierzy w mit jednostronicowego CV. Jak pracowałam podczas studiów mój szef chciał jeszcze jedną osobę. Zapytał czy nikt z moich znajomych z roku nie szuka pracy (praca zgodna z kierunkiem). Dostałam kilka CV od znajomych i tak naprawdę tylko jednej nie wstydziłam się mu zanieść. CV napisane niechronologicznie. Na siłę ściśnięte na jednej strony "firma XYZ, praktyka w dziale ABC". I pierwsze pytanie "a czym się ta osoba zajmowała w dziale ABC?" Wpisywanie choćby podstawowych obowiązków w doświadczeniu jest BARDZO WAŻNE. A tego nie da się zmieścić na 1 stronie nawet jakby to miało być tylko 1 doświadczenie.

1/4 strony to zdjęcie i dane kontaktowe
1/4 strony na każdą pozycję w doświadczeniu
1/8 strony edukacja
1/4 strony to języki obce (wraz z podaniem poziomów) i dodatkowe umiejętności
1/4 strony to różne kursy i certyfikaty
1/4 strony: zainteresowania, obsługa komputera, klauzula o zgodzie na przetwarzanie danych

I już tego spokojnie ponad strona wychodzi.

Mówcie co chcecie i narzekajcie, że macie odpowiedź 1%. Ja od kiedy usprawniłam CV w tej sposób mam 70% odzewu a wysyłam CV w przypadku kiedy spełniam minimum 50% wymagań.
Stary 2011-11-05, 17:15   #3692
bietka
Raczkowanie

To ja też się wepnę w burzliwą dyskusje
Narzekanie i pesymistyczne podejście absolutnie nie pomoże, ale dziwi mnie, aż taki naskok na osoby bezrobotne. Przecież to oczywiste, że nikt każdego ranka nie będzie wstawał z uśmiechem na ustach i mówił do siebie: no to znów powysyłam kilkanaście swoich CV i poczekam na telefon. Każdy dzień to walka ze zdołowaniem, z problemami. A im dłużej się szuka tym większa ogarnia beznadzieja. Na początku wysyłałam każde CV z nadzieją, z podnieceniem, ale Po nastym, dziesiętnym rozczarowaniu zwyczajnie nie da się pozytywnie myśleć.
Sama szukałam pracy i wiem co dziewczyny czujecie, byłam na skraju załamania. Brak kasy, brak zajęcia, brak celu. Teraz pracuję i odżyłam, umiem rozmawiać z ludźmi bo wcześniej przez brak kontaktu robiłam się dzikus.
Także nie generalizujmy bo nie wszystko jest białe lub czarne. Znajdą się ludzie, którzy nie będą robić nic tak naprawdę dla zdobycia tej pracy a narzekają najwięcej - pewnie, że są takie osoby i nawet widzę tu takowe. Przyznaję, że czasem nie da się ich wypowiedzi czytać i ma się ochotę powiedzieć coś do rozumu, ale przy okazji cierpią też te, które wychodzą ze skóry aby tę pracę dostać, a po prostu rynek pracy jest tak ciężki, tak przesycony, że jest bardzo trudno.
Oczywiście da się znaleźć pracę, da się bo znalazłam i tego Wam wszystkim moim bezrobotnym życzę bo podczytywałam Was bardzo chętnie gdy sama byłam w tej sytuacji, od razu na duszy robiło się lżej - że nie tylko ja tak mam, nie tylko mnie dopada dół. Wierzę, że na każdego przyjdzie czas
bietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 17:19   #3693
zabcia84
Raczkowanie

widzę, że toczy się rozmowa odnośnie CV

Miss Saeki - mam pytanie - jak wpisać w CV jeśli obecnie jestem zatrudniona na umowę o pracę oraz w innej firmie na umowę zlecenie? co powinno być pierwsze?
i drugie pytanie - używać słowa nadal czy obecnie (w znaczeniu że nadal tam pracuję)
właśnie jestem w trakcie pisania cv i lm na stanowisko pracy, które jest dla mnie wręcz wymarzone, dlatego będę wdzięczna za wszystkie rady!

zabcia84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 17:27   #3694
lotta_983
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
A ja myślę, że większość nadal wierzy w mit jednostronicowego CV. Jak pracowałam podczas studiów mój szef chciał jeszcze jedną osobę. Zapytał czy nikt z moich znajomych z roku nie szuka pracy (praca zgodna z kierunkiem). Dostałam kilka CV od znajomych i tak naprawdę tylko jednej nie wstydziłam się mu zanieść. CV napisane niechronologicznie. Na siłę ściśnięte na jednej strony "firma XYZ, praktyka w dziale ABC". I pierwsze pytanie "a czym się ta osoba zajmowała w dziale ABC?" Wpisywanie choćby podstawowych obowiązków w doświadczeniu jest BARDZO WAŻNE. A tego nie da się zmieścić na 1 stronie nawet jakby to miało być tylko 1 doświadczenie.

1/4 strony to zdjęcie i dane kontaktowe
1/4 strony na każdą pozycję w doświadczeniu
1/8 strony edukacja
1/4 strony to języki obce (wraz z podaniem poziomów) i dodatkowe umiejętności
1/4 strony to różne kursy i certyfikaty
1/4 strony: zainteresowania, obsługa komputera, klauzula o zgodzie na przetwarzanie danych

I już tego spokojnie ponad strona wychodzi.

Mówcie co chcecie i narzekajcie, że macie odpowiedź 1%. Ja od kiedy usprawniłam CV w tej sposób mam 70% odzewu a wysyłam CV w przypadku kiedy spełniam minimum 50% wymagań.

Moje CV tak wygląda. Więc nie upatrywałabym wszystkiego w wyglądzie aplikacji. Już bardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że pracodawca dostaje tyle aplikacji, że nie czyta wszystkich.
Stary 2011-11-05, 17:29   #3695
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zabcia84 Pokaż wiadomość
widzę, że toczy się rozmowa odnośnie CV

Miss Saeki - mam pytanie - jak wpisać w CV jeśli obecnie jestem zatrudniona na umowę o pracę oraz w innej firmie na umowę zlecenie? co powinno być pierwsze?
i drugie pytanie - używać słowa nadal czy obecnie (w znaczeniu że nadal tam pracuję)
właśnie jestem w trakcie pisania cv i lm na stanowisko pracy, które jest dla mnie wręcz wymarzone, dlatego będę wdzięczna za wszystkie rady!

Ja bym wpisała jako pierwsze to, które wcześniej rozpoczęłam. Więc zobacz jak w Twoim wypadku. Myślę, że rodzaj umowy jaką masz mniej interesuje przyszłego pracodawcę niż to co tam robisz i czego się nauczyłaś.

Ja nie piszę "obecnie" ani "nadal". Jeśli gdzieś nadal pracuję to daję np. "09.2011 - " a jak skonczyłam pracę to np. "09.2011-10.2011"

Życzę powodzenia!

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Napisane przez lotta_983 Pokaż wiadomość
Moje CV tak wygląda. Więc nie upatrywałabym wszystkiego w wyglądzie aplikacji. Już bardziej prawdopodobne wydaje mi się to, że pracodawca dostaje tyle aplikacji, że nie czyta wszystkich.
Wiadomo, że nie czyta wszystkich, czyta te, które po pobieznym przeglądnięciu przykują jego uwagę. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie i tak wynika z opowieści koleżanek pracujących w działach HR.
Stary 2011-11-05, 17:35   #3696
lotta_983
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym wpisała jako pierwsze to, które wcześniej rozpoczęłam. Więc zobacz jak w Twoim wypadku. Myślę, że rodzaj umowy jaką masz mniej interesuje przyszłego pracodawcę niż to co tam robisz i czego się nauczyłaś.

Ja nie piszę "obecnie" ani "nadal". Jeśli gdzieś nadal pracuję to daję np. "09.2011 - " a jak skonczyłam pracę to np. "09.2011-10.2011"

Życzę powodzenia!

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Wiadomo, że nie czyta wszystkich, czyta te, które po pobieznym przeglądnięciu przykują jego uwagę. Przynajmniej takie jest moje doświadczenie i tak wynika z opowieści koleżanek pracujących w działach HR.
Tylko, że małe firmy nie zatrudniają rekrutera. Jeśli zaś dostają ok 100 aplikacji, to daje sobie odciąć rękę, że części nawet nie otworzą i nie przeczytają, choćby pobieżnie.
I wiem, to akurat, bo wysyłam przez program, który pokazuje mi ile razy było czytane moje CV. Nie jest nieomylny, ale widzę, że jedna firma przeczytała je 5 razy, a inna 0.

Edytowane przez lotta_983
Czas edycji: 2011-11-05 o 17:37
lotta_983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 17:39   #3697
Miss Saeki
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że małe firmy nie zatrudniają rekrutera. Jeśli zaś dostają ok 100 aplikacji, to daje sobie odciąć rękę, że części nawet nie otworzą i nie przeczytają, choćby pobieżnie.
I wiem, to akurat, bo wysyłam przez program, który pokazuje mi ile razy było czytane moje CV. Nie jest nieomylny, ale widzę, że jedna firma przeczytała je 5 razy, a inna 0.

Przeczytaj to co napisałam wcześniej o pracy działów kadr czy hr...

Swoją drogą, co to jest za program?
Stary 2011-11-05, 18:02   #3698
lotta_983
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczytaj to co napisałam wcześniej o pracy działów kadr czy hr...

Swoją drogą, co to jest za program?
Właśnie czytałam i napisałam, że jak wysyłasz CV, dajmy na to, na sprzedawcę do prywatnej osoby, to miej pewność, że nie czyta wszystkiego nawet pobieżnie.

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
Napisane przez paraqua Pokaż wiadomość
no tak, w koncu trzeba tu kazdemu tylko przytakiwac:/to ty sie rzucasz, jak tylko ktos zakwestionuje czyjes zdanie. a do tego mam chyba prawo, czyz nie?to nie zlosc, ale otworzcie oczy. jak mozna pisac, ze prace sie znajdzie bo wystarcza tylko checi i kolorowe cv. moze od czasu do czasu ogladnelabys wiadomosci w telewizji?!
zycze wam dziewczyny byscie sie nie poddawaly i jak najszybciej znalazly prace!!
czesc!
chyba nie idziesz sobie stąd "na zawsze" ? Lubie czytać Twój głos rozsądku.
Stary 2011-11-05, 18:10   #3699
tajkuna
BAN stały

A ja myślę, że pracodawcy patrzą głównie na doświadczenie, czy się ma czy nie. I nie wierze, że czytają wszystkie nadesłane CV, to jest nie możliwe. U mnie do sklepu, jak była ostatnio oferta, to ponad 1000 osób aplikowało na nią i na pewno pracodawca przeczytał tylko kilka maili . 2 razy na tą ofertę do nich słałam maila i ani razu nie potwierdzili odbioru mojego maila. Więc nawet maili wszystkich nie czytają a co dopiero CV.
I nie każdy może przeprowadzić się do dużego miasta, od tak. Ja np mam teraz mieć kontrole u okulisty i już wcześniej mi mówili,że może mnie czekać przeszczep drugiego oka. Wcześniej miałam już jednego oka przeszczep, teraz drugie mi się psuje. Po takim zabiegu ponad 3 miesiące nie można podjąć pracy przy komp , ani w niego patrzeć i fizycznej i żadnej innej. Więc najpierw wolę poczekac, co mi powiedzą okuliści, bo jakbym się teraz przeniosła do dużego miasta, a okazało się najgorsze, to i tak bym musiała wracać do siebie z powrotem.
Pojawiła się oferta do skoku na pracuj . pl , do mnie, to cud, jest oferta , oby chcieli mnie na rozmowę zaprosić tylko. Na razie z szkoły policealnej nie potwierdzili odbioru maila, jutro napisze do nich jeszcze raz, wczoraj wysłałam do nich, to mogli jeszcze nie odczytać.

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Cytat:
Napisane przez paraqua Pokaż wiadomość
no tak, w koncu trzeba tu kazdemu tylko przytakiwac:/to ty sie rzucasz, jak tylko ktos zakwestionuje czyjes zdanie. a do tego mam chyba prawo, czyz nie?to nie zlosc, ale otworzcie oczy. jak mozna pisac, ze prace sie znajdzie bo wystarcza tylko checi i kolorowe cv. moze od czasu do czasu ogladnelabys wiadomosci w telewizji?!
zycze wam dziewczyny byscie sie nie poddawaly i jak najszybciej znalazly prace!!
czesc!
Ja też lubię, ciebie czytać. Bardzo realistycznie patrzysz na świat, to mi się podoba. Jak pracowałam w szkole, to CV co chwila spływały i też nikt ich nie czytał, czasami od razu wkładałam je do segregatora.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2011-11-05 o 18:12
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 18:46   #3700
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Wtrącę się trochę ni z gruszki z pietruszki z moim postem. Zaznaczam, że to jest moja subiektywna opinia i wam się może podobać, lub nie

Otóż sprawa wygląda następująco:

Jak już wspomniałam kilka postów wstecz w środę zostałam zaproszona do sklepu odzieżowego na rozmowę w sprawie pracy. Byłam bardzo podekscytowana i zdenerwowana tym faktem, lecz jednak uważałam, że mam szansę dostać pracę właśnie tam, bo uważałam, że się nadaję.

Przychodząc na rozmowę zastosowałam się do wszystkich zasad: ładny ubiór, przygotowane odpowiedzi na możliwe pytania, wiedziałam że będę przepytywana z poprzednich miejsc pracy (mam doświadczenie w tej pracy, bo pracowałam w dwóch sklepach z odzieżą, więc nie byłam "z ulicy"), podałam z uśmiechem rękę na powitanie itp. Odpowiadałam na pytania rekrutera odpowiadając, że jestem osobą, która zna się na branży odzieżowej (pracowałam w moim mieście w jednej z bardzo rozpoznawalnych sieciówek na rynku), bo pracowałam tam na stanowisku Dekoratora sklepu, ubierałam manekiny, dbałam o wystrój sklepu, znam marketingowe sztuczki które przekładają się na wzrost sprzedaży, firma organizowała szkolenia, więc mogłabym to wykorzystać w TEJ pracy.

Mogę się mylić, ale wydawało mi się, że jestem odpowiednią osobą na odpowiednim miejscu. Widziałam dziewczyny, które wychodziły przede mną i po mnie- widać, że bardzo młodziutkie, pewnie bez doświadczenia- bo i gdzie miały je niby zrobić skoro na pewno tak jak ja nie mogą znaleźć pracy.

Oczywiście nie przyjęli mnie.

Wniosek: najwyraźniej doświadczenie nie ma większego znaczenia.
Pewnie liczył się wygląd- nie jestem modelką, wręcz przeciwnie- ciągnie się za mną kilka kg nadwagi.

Także, już nie wiem co się liczy.

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:
Napisane przez misspsychobunny Pokaż wiadomość
wygląd CV jest bardzo ważny, usiadłam z koleżanką od HR do mojego cv i listu motywacyjnego, odzew zwiększył się o 200% prace mam i to taką jaką chciałam, pobrałam 4 zasiłki dla bezrobotnych i znowu pracuję.
dodam, że po angielsku mówię przeciętnie a prawo jazdy mam w trakcie, studia mam ale maks nieprzydatny kierunek hehe
A co Ci ta koleżanka z HR powiedziała o tym cv?? chodzi mi o jakieś wskazówki

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 18:47   #3701
Flofferek
Zakorzenienie

Dziewczyny ja tak sie wkleje w rozmowe, ale najpierw jezyki czy szkolenia, czy obojetne? bo juz zglupialam
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 18:50   #3702
lotta_983
Zakorzenienie

Khloe liczy się wpasowanie w gust pracodawcy A to czego szuka pracodawca, to już jego indywidualna sprawa/upodobania/poglądy.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja tak sie wkleje w rozmowe, ale najpierw jezyki czy szkolenia, czy obojetne? bo juz zglupialam
Ja bym dała pierwsze, to co jest istotniejsze w tej pracy.

Czas edycji: 2011-11-05 o 18:51
Stary 2011-11-05, 18:58   #3703
yoopiter
Raczkowanie

Cytat:
Khloe liczy się wpasowanie w gust pracodawcy
Też tak uważam
A co do podawania ręki na powitanie to, z tego co ja wiem, należy poczekać aż ręka najpierw do nas zostanie wyciągnięta, a nie wychodzić "przed szereg"
yoopiter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 19:02   #3704
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Khloe liczy się wpasowanie w gust pracodawcy A to czego szuka pracodawca, to już jego indywidualna sprawa/upodobania/poglądy.

No chyba- bo innego wyjaśnienia nie widzę

km

mój INSTA
Stary 2011-11-05, 21:38   #3705
cherrry2009
Zakorzenienie

Ja mam już dość poszukiwań...dostałam pracę o której zawsze myślałam "jako ostateczność". Człowiek chce pracować, a nie może. Zauważyłam, że w czasie nauki (studia), jest mi jeszcze gorzej znaleźć pracę. Większe szanse miałam po liceum...
Stary 2011-11-05, 22:06   #3706
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez cherrry2009 Pokaż wiadomość
Ja mam już dość poszukiwań...dostałam pracę o której zawsze myślałam "jako ostateczność". Człowiek chce pracować, a nie może. Zauważyłam, że w czasie nauki (studia), jest mi jeszcze gorzej znaleźć pracę. Większe szanse miałam po liceum...
A ile jesteś bezrobotna??

km

mój INSTA
Stary 2011-11-06, 00:02   #3707
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Palulina Pokaż wiadomość
A Ty myślisz, że każdy może sobie pozwolić na przeprowadzkę? To nie jest takie hop siup.
A czytałaś dokładnie, co napisałam? Wiem, że to nie jest "takie hop siup". Jak już pisałam, mnie nikt pieniędzy na przeprowadzkę nie dał. Kleiłam ramki do obrazów, rozdawałam ulotki, zbierałam truskawki i robiłam mnóstwo innych rzeczy, żeby zaoszczędzić na przeprowadzkę i udało się. Włożyłam w to wiele wysiłku, ale to zaprocentowało.

Cytat:
Wyjechał do zupełnie innego miasta, czy przyjechał do Ciebie?
Najpierw pracował w innym mieście, wyprowadził się tam kiedy ja jeszcze chodziłam do liceum. Tam zdobywał doświadczenie, potem kiedy ja po wyprowadzce trochę już odłożyłam i on tak samo zamieszkaliśmy razem.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 07:35   #3708
Flofferek
Zakorzenienie

Pozwole sie doczepic wg mnie teraz jest trudniej odlozyc cos na przyszlosc, np. na przeprowadzke, wszystko drozeje, z praca coraz gorzej i jak ktos mowi, ze kiedys udalo mu sie zmienic miejsce zamieszkania to nie znaczy, ze obecnie tak by sie stalo.
Ja tez biore pod uwage przeprowadzke. Jednak patrzac po znajomych, ktorzy powyjezdzali - Warszawa, Wroclaw, Poznan, Krakow, no duze miasta, to prawie nikt z nich (poza jedna kolezanka) nie znalazl pracy, a siedza tam juz dobrych kilka miesiecy.
Jak ktos chce jakakolwiek prace i do takiej go wezma, to mozliwe, ze znajdzie, choc moja kolezanka dosc dlugo szukala (jest po studiach) i znalazla w kebabie, reszta nadal szuka
Nie ma co ukrywac jest cholernie ciezko. Owszem czasem trzeba zaryzykowac. Ja daje sobie czas do konca roku, a jak nie uda mi sie w mojej miescinie, trzeba bedzie chyba ruszac.
Ostatnio jestem w jakims dolku, desperacji i wysylam prawie na co sie da, niestety cisza, wysylam do Warszawy i mojego miasta. W stolicy wiadomo jest wiecej ogloszen, a u mnie dziennie pojawia sie kilka.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 11:26   #3709
tajkuna
BAN stały

W warszawie i wrocławiu bym nie po myśłała ,że może być ciężko o pracę. Kraków, tam, to na pewno, sama przeglądam oferty do krakowa z ciekawości czasami. Mój kuzyn z żoną wyjechali do warszawy teraz, ona od ręki znalazła pracę w szpitalu jako pielęgniarka, zarabia ponoć 1700 zł na rękę. Za kawalerkę , którą wynajęli płacą ponoć 1500zł bez opłat gazu światła itd. Nie wiem ile on zarabia , chyba gdzieś w pizzerii robi. Ale jakby samemu przyszło coś wynająć i utrzymać się z tego to nie wiem jak, to by było możliwe. Pokój w warszawie pewnie ok 900 zł, albo więcej dojdą opłaty gaz ,światło, tel, dojazdy do pracy i co z wypłaty wiele by zostało, samemu by było okropnie ciężko. Do takiego miasta lepiej we dwoje jechać, jak się ma tą drugą osobę.
Stary 2011-11-06, 11:39   #3710
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
W warszawie i wrocławiu bym nie po myśłała ,że może być ciężko o pracę.
Ciężko o pierwszą "dorosłą" pracę, przynajmniej we Wrocławiu, z mojej perspektywy. Wiele moich znajomych szuka już ponad rok, ale niektórzy znaleźli od razu po studiach więc nie ma reguły. Pracę w pubie, markecie itp powinno się do miesiąca znaleźć. Co do życia to jest dużo tańsze niż w stolicy, samodzielny pokój w mieszkaniu studenckim można znaleźć już za 550zł (wiadomo nie jest to centrum, ale akurat wro jest skomunikowany dobrze) a reszta to już kwestia wyłącznie osobista. Zaryzykuje stwierdzenie że za 1200spokojnie da się utrzymać
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 11:47   #3711
gatka_84
Zadomowienie

Ja jutro muszę przeprowadzić rozmowę z pracodawcą bo mam złe przeczucia ;/
byłam w piątek w sumie nie wiem na jakich zasadach , szef się zmył i nie miałam już jak się dowiedzieć, mam jutro przyjść też, ale najpierw pogadać muszę bo za darmo napewno tam nie zostanę, wiem trzeba walczyć o swoje ale stresuję się tą rozmową.
gatka_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 11:54   #3712
misspsychobunny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
A co Ci ta koleżanka z HR powiedziała o tym cv?? chodzi mi o jakieś wskazówki
całkowicie zmieniła moje cv dopisała rzeczy na które ja bym nie wpadła, no i moje cv jest kolorowe
ciągle czepiała się zdjęcia hehe
pisałyśmy pod konkretną ofertę, to jest bardzo ważne i moje CV mieści się na jednej stronie, bo nie ma sensu wypisywać wszystkiego.
nikt nie będzie szukać w natłoku informacji wymaganych umiejętności, wykształcenia czy doświadczenia bo ma tych CV za dużo!
reszte można umiejętnie wcisnąć w LM lub opowiedzieć na rozmowie, tylko najpierw trzeba zrobić wszystko żeby cię na nią zaprosili ;-)
Stary 2011-11-06, 12:01   #3713
Mariatta
Zakorzenienie

Mnie Cv sprawdzała pani lider klubu pracy (nie z Urzędu Pracy akurat), dosownie szczegóły tam zmieniła. Ale ja pisałam, że nie zapraszają mnie na rozmowy z takich typowo handlowych prac, w innych miejsach już trochę rozmów było, w jednym dotarłam do kolejengo etapu - ale tam kogos innego wybrali z 7 osób.
Mariatta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:33   #3714
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez misspsychobunny Pokaż wiadomość
całkowicie zmieniła moje cv dopisała rzeczy na które ja bym nie wpadła, no i moje cv jest kolorowe
ciągle czepiała się zdjęcia hehe
pisałyśmy pod konkretną ofertę, to jest bardzo ważne i moje CV mieści się na jednej stronie, bo nie ma sensu wypisywać wszystkiego.
nikt nie będzie szukać w natłoku informacji wymaganych umiejętności, wykształcenia czy doświadczenia bo ma tych CV za dużo!
reszte można umiejętnie wcisnąć w LM lub opowiedzieć na rozmowie, tylko najpierw trzeba zrobić wszystko żeby cię na nią zaprosili ;-)
a co na przykład dopisała?? cv kolorowe?? ja zawsze stawiałam na prostotę....

Wybacz, że tak pytam, ale jestem sfrustrowana szukaniem pracy, tak więc pytam o wszystko, co miałoby wpływ na jej znalezienie

km

mój INSTA
Stary 2011-11-06, 14:20   #3715
lotta_983
Zakorzenienie

Mnie się podobają CV połączone z LM i się zastanawiam czy zacząć uskuteczniać coś takiego.
W tym typie http://przykladowecv.com.pl/ ( chodzi mi o to drugie i trzecie z kobietami).
Również chętnie popatrzę na przykłady fajnego CV.

W tej chwili mam podobne jak to 3, ale bez wstępów jak LM i mam daty w nagłówkach.

Czas edycji: 2011-11-06 o 14:23
Stary 2011-11-06, 14:26   #3716
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Mnie się podobają CV połączone z LM i się zastanawiam czy zacząć uskuteczniać coś takiego.
W tym typie http://przykladowecv.com.pl/ ( chodzi mi o to drugie i trzecie z kobietami).

W tej chwili mam podobne jak to 3, ale bez wstępów jak LM i mam daty w nagłówkach.

Fajne to
Ale nie wiem jak Wy, ale ja jakoś nie umiem wyjść z poza ram sztywnego, standardowego cv. Może w tym tkwi mój błąd

km

mój INSTA
Stary 2011-11-06, 14:30   #3717
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie wiem czy mam fajne ale pokaże ..
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 111.jpg (62,0 KB, 132 załadowań)

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 14:40   #3718
lotta_983
Zakorzenienie

Kiedyś miałam takie zwykłe, ale teraz cały czas coś zmieniam. Staram się używać kolorów jakie firma/sklep ma w logo itp.

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Bayje Pokaż wiadomość
ja nie wiem czy mam fajne ale pokaże ..
mam podobne, tylko rozdzielone doświadczenie zawodowe, każde ma swoją kolumnę i wypunktowane podstawowe działania
Stary 2011-11-06, 14:48   #3719
Bayje
Zakorzenienie

Cytat:
mam podobne, tylko rozdzielone doświadczenie zawodowe, każde ma swoją kolumnę i wypunktowane podstawowe działania

no ja zależy gdzie CV składam - bo mam 10 wersji CV XD

Have you noticed the saddest person always has the most beautiful smile
Kid Cudi
Bayje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 15:18   #3720
tajkuna
BAN stały

A ja też mam podobne do waszego tylko pokolorowane i w pdf . A te przykładowe CV co są w linku , to wydaje mi się, że takie CV piszą tylko specjaliści od HR. Ja kiedyś dostałam na maila ofertę z pracuj.pl,że za 90 zł ich specjaliści napiszą mi profesjonalne CV. Oczywiście, nie skorzystałam . Tak się zastanawiam nad drugim CV w przykładzie jak w Wordzie można pokolorować część kartki na niebiesko z boku, a reszta biała pozostaje. Można do tego są specjalne programy, albo jakaś opcja w wordzie, o której nie pamięta. Dziewczyny, na innym wątku pisały,że miały proste CV i pracę mają. I przypuszczam,że większość w CV ma wpisane kreatywność, tylko ile z tych ludzi jest naprawdę kreatywna. to chyba jest utarte słowo . Ja mam w CV wpisane umiejętność logicznego myślenia, bo to w księgowości ważne. Nie mam wpisane zakresów obowiązków, ale to przemyśle i może wpisze. Tylko ,że jak wpisze,że miesiąc robiłam jako księgowa i wpisze ,że księgowałam całą sprzedaż pawilonu, to do sklepu mnie skreślą z góry, bo stwierdzą , że na za wysokim stanowisku robiłam , a teraz chce do sklepu. Lepiej może samo stanowisko pozostawić. Kiedyś w jakimś sklepie, się dziwili ,że robiłam w biurze, i jako pomoc nauczyciela, a teraz chce do sklepu. Przemyśle to.

Gdybym miała kasę, to co innego, mogli by mi z pracuj .pl albo inni HR napisać CV, a tak skąd wytrzasnąć 90zł. Bardzo drogie swoją drogą to pisanie CV na zamówienie,

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2011-11-06 o 15:27
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości