Nasze Codzienne Jadłospisy XV - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-05, 10:39   #3871
kawuza
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV

R; (nie wiem co jest, ale na wadze nic nie spada, ale mieżąc się i ubierając stare mniejsze ubrania widać że jest mniej cm.. dematywuje mnie to trochę, ale waga nie jest dla mnie taka ważna, tylko wygląd)

I.woda z miodem i cytryną; dwie gruszki i kawa
omlet z 2jaj i 2białek, z papryką, pomidorem, ziołami wędlina (+2łychy otrąb żytnichi sporo mleka do ciasta)
II.filet z idyka w ziołach,paroany z porem,papryką,brokułem i kalafiorem polane to olejem z pestek dyni (pyszny ten olej)
dodać kaszę lub ryż brązowy??
III.serek wiejski 200g z garstką mieszanki orzechów (włoskie,migdały,nerkowce-wszystkie bez soli i nie prażone)
IV.tuńczyk lub makrela-nie wiem co kupię, i warzywka jakieś, i potem do nauki marchewki,...

woda, herbata zielona u czerwona, i cytynowa z miodem (nadużywam go, ale dzięki temy jeszcze się trzymam bez przeziębienia na które nie mam ochoty...)

proszę o rady, i dziękuję z góry

Edytowane przez kawuza
Czas edycji: 2011-11-05 o 10:41
kawuza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 11:06   #3872
Cammila123
Raczkowanie

R na dziś:
I śniadanie : owsianka z kakaem + 50 g śliwek suszonych
II śniadanie : pół grejpfruta, 50 g śliwek suszonych, 7 migdałów... stwierdziłam że się nie najem i zjadłam jeszcze małą grahamkę z masłem i plastrami pomidora ;/
O: tu planuję ryż z warzywami na patelnię i kurczaka
P: czy mogłabym zjeść 175 g jogurtu naturalnego z łyżką otrąb, bo gdzieś przeczytałam że podwieczorek musi być 100 kcal, nie więcej a ja zawsze jadłam serek wiejski z migdałami lub orzechami...
K: planuję tuńczyka z wody z łyżką oliwy bo sam jest bez smaku
I jak ?
Bardzo Wam zazdroszczę, ale i gratuluje spadku cm bo u mnie ani waga ani cm się nie ruszają
Cammila123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:04   #3873
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izumi_chan Pokaż wiadomość
Wklejam jeden z przykładowych jadłospisów, moje P po raz pierwszy i bardzo proszę o ocenę.

ŚNIADANIE 9:30
Bułka z dynią: pół z masłem, sałatą i polędwicą drobiową (dwa plasterki), pół z chrzanem (spora łyżeczka), jajkiem i cebulą, pomidor

II ŚNIADANIE 12:00
Gruszka, jogurt naturalny (400g) z otrębami

OBIAD 14:30
Zupa pomidorowa z mięsem indyka i ryżem (0,5l) (studencki obiad na szybko, niestety)

PODWIECZOREK 17:00
Jabłko, jogurt malinowo – cytrynowy (250ml), jogurtowy baton zbożowy (20g)

KOLACJA 19:15
Kluski lane (białko, łyżka mąki pełnoziarnistej, cynamon) na mleku, kilka różyczek brokułu, kubek czarnej herbaty karmelowej

Co o tym myślicie?
Mi się podoba Tyjesz na tym ?

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:35   #3874
izumi_chan
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Mi się podoba Tyjesz na tym ?
Przez jakiś czas tyłam (kontrola co dwa tygodnie) i od sierpnia do 19 października poszłam do przodu o 3kg. Ale wczoraj znowu się ważyłam i schudłam kilogram.
W sumie jak na to patrzeć, to nie wygląda tragicznie, ale chyba mam jakąś blokadę psychiczną, bo wszystko jest light czy 0% tłuszczu. Sama nie wiem jak to dalej będzie. Nawet jeśli czasem mam na coś ochotę tak między posiłkami jak kisiel czy budyń, to się powstrzymuje ze strachu. Ale ogólnie to wcale nie mam apetytu - jem tylko po to, żeby jeść, cokolwiek żeby było pięć przepisowych posiłków z węglami w każdym. Możecie mi coś poradzić, zmieniać coś w tym?

Edytowane przez izumi_chan
Czas edycji: 2011-11-05 o 14:39
izumi_chan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 14:55   #3875
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Przez jakiś czas tyłam (kontrola co dwa tygodnie) i od sierpnia do 19 października poszłam do przodu o 3kg. Ale wczoraj znowu się ważyłam i schudłam kilogram.
W sumie jak na to patrzeć, to nie wygląda tragicznie, ale chyba mam jakąś blokadę psychiczną, bo wszystko jest light czy 0% tłuszczu. Sama nie wiem jak to dalej będzie. Nawet jeśli czasem mam na coś ochotę tak między posiłkami jak kisiel czy budyń, to się powstrzymuje ze strachu. Ale ogólnie to wcale nie mam apetytu - jem tylko po to, żeby jeść, cokolwiek żeby było pięć przepisowych posiłków z węglami w każdym. Możecie mi coś poradzić, zmieniać coś w tym?
Na lightah nie przytyjesz. Potrzebujesz tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania orgaznimu. Jeśli masz ochotę na budyń mozesz go zjeść na podwieczorek (całą saszetkę budyniu ugotuj z cukrem na mleku, do tego dorzuć całą masę orzechów i może jakieś owoce np. do czekoladowego wiśnie i do tego wkrusz herbatniki albo biszkopty) Jeśl jednak sobie nie radzisz moze zgłoś się na leczenie

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 15:22   #3876
Dosiaczek 7
BAN stały

Hej Pomyślałam, że wstawię tu swoję R, choć może nie jest idealne, ale jutro bardziej się postaram.
R
1 posiłek - 2 kromki chleba pełnoziarnistego z chudym twarogiem, pomidorem, papryką i pestkami dyni (potem sobie przypomniałam - jak już zjadłam że pestki dyni to tłuszcz, a tłuszczy się nie łączy z węglami, czyli tak jest źle?)
2 posiłek - pstrąg smażony na oleju z pestkami dyni. Brokuły.
3 posiłek (godź 14) - kromka chleba pełnoziarnistego z miodem naturalnym. Jogurt naturalny z odrobiną miodu. Może być miód o 14? Zapomniałam dodać twarogu.
4 posiłek - jajecznica z dwóch jaj na oleju z szynką z piersi z kurczaka, pomidor, papryka.

Chciałam się zapytać, czy jak wypiję wieczorem trochę martini (pół kieliszka) to mogę zepsuć cały efekt redukcji?
Dosiaczek 7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 16:04   #3877
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dosiaczek 7 Pokaż wiadomość
Hej Pomyślałam, że wstawię tu swoję R, choć może nie jest idealne, ale jutro bardziej się postaram.
R
1 posiłek - 2 kromki chleba pełnoziarnistego z chudym twarogiem, pomidorem, papryką i pestkami dyni (potem sobie przypomniałam - jak już zjadłam że pestki dyni to tłuszcz, a tłuszczy się nie łączy z węglami, czyli tak jest źle?)
2 posiłek - pstrąg smażony na oleju z pestkami dyni. Brokuły.
3 posiłek (godź 14) - kromka chleba pełnoziarnistego z miodem naturalnym. Jogurt naturalny z odrobiną miodu. Może być miód o 14? Zapomniałam dodać twarogu.
4 posiłek - jajecznica z dwóch jaj na oleju z szynką z piersi z kurczaka, pomidor, papryka.

Chciałam się zapytać, czy jak wypiję wieczorem trochę martini (pół kieliszka) to mogę zepsuć cały efekt redukcji?
wiesz, co do tego niełączenia węglowodanów z tłuszczami to obserwuj po prostu reakcję swojego organizmu, jeżeli zobaczysz, że nie chamuje to u ciebie chudnięcia to wcinaj śmiało, bo posiłek jest naprawdę fajnie skomponowany. sama się do tej zasady nie stosuję i spokojnie chudnę
do śniadania dodałabym jakiś owoc.
w ogóle nie wiem, jak u ciebie z rozkładem posiłków, drugi to wczesny obiad? do śniadania dodałabym jakiś owoc czemu bez węglowodanów złożonych? nie masz możliwości zamiany dwójki z trójką? w trójce koniecznie białko. czwórka okej.

jednorazowa konsumpcja martini nie zrujnuje całego efektu na pewno

jakoś tak chaotycznie się wydaje, ja lubię miec 'porządek' w jedzeniu

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 16:35   #3878
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:
Napisane przez kawuza Pokaż wiadomość
R; (nie wiem co jest, ale na wadze nic nie spada, ale mieżąc się i ubierając stare mniejsze ubrania widać że jest mniej cm.. dematywuje mnie to trochę, ale waga nie jest dla mnie taka ważna, tylko wygląd) u mnie na poczatku waga spadła, poźniej wróciła do stanu wyjściwego, później znowu spadła ale mniej niz na początku ale cm spadaja, po miesiącu -3 w biodrach

I.woda z miodem i cytryną; dwie gruszki i kawa
omlet z 2jaj i 2białek, z papryką, pomidorem, ziołami wędlina (+2łychy otrąb żytnichi sporo mleka do ciasta) smacznie i jest to co trzeba
II.filet z idyka w ziołach,paroany z porem,papryką,brokułem i kalafiorem polane to olejem z pestek dyni (pyszny ten olej)
dodać kaszę lub ryż brązowy?? oddać, pewnie, że dodać choć bez węgli też mozna
III.serek wiejski 200g z garstką mieszanki orzechów (włoskie,migdały,nerkowce-wszystkie bez soli i nie prażone) fajnie
IV.tuńczyk lub makrela-nie wiem co kupię, i warzywka jakieś, i potem do nauki marchewki,... ok

woda, herbata zielona u czerwona, i cytynowa z miodem (nadużywam go, ale dzięki temy jeszcze się trzymam bez przeziębienia na które nie mam ochoty...)

proszę o rady, i dziękuję z góry
j.w

moja eRRRRka na dziś:

ś: owsianka na mleku z 4 łyżek płatków z gruszką, małym bananem, łyżką wiórek kokosowych i garścią słonecznika, kawa z mlekiem

śII: malutka, żytnia bułka z oliwkami posmarowana cienko masłem, dwie złożone kromki chleba omega z twarogiem póltłustym na podkładzie, maźniete powidłami śliwkowymi, grejfrut, kubek rumianku z brzoskwinią

śIII: serek wiejski z pomidorem i połową ogórka zielonego, malutka żytnia bułka z oliwkami posmarowana cienko masłem, garść mieszanki studenckiej, kubek rumianku

obiado/kolacja(późno bo właśnie wróciłam z pracy a TŻ nie wrócił jeszcze z zakupami ): pizza na pełnoziarnistym spodzie, sos na bazie domowego przecieru pomidorowego, z kiełbaskami drobiowymi, szpinakiem, kukurydzą i papryką, kubek mięty

WYMIANA :

Edytowane przez Kallla
Czas edycji: 2011-11-05 o 16:49
Kallla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 16:48   #3879
Dosiaczek 7
BAN stały

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość

w ogóle nie wiem, jak u ciebie z rozkładem posiłków, drugi to wczesny obiad? do śniadania dodałabym jakiś owoc czemu bez węglowodanów złożonych? nie masz możliwości zamiany dwójki z trójką? w trójce koniecznie białko. czwórka okej.

jednorazowa konsumpcja martini nie zrujnuje całego efektu na pewno
Dziękuję U mnie zwykle jest obiad ok. 12 a wstaję ok. 9 i dlatego tak.
Dosiaczek 7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 18:46   #3880
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kallla Pokaż wiadomość
j.w

moja eRRRRka na dziś:

ś: owsianka na mleku z 4 łyżek płatków z gruszką, małym bananem, łyżką wiórek kokosowych i garścią słonecznika, kawa z mlekiem

śII: malutka, żytnia bułka z oliwkami posmarowana cienko masłem, dwie złożone kromki chleba omega z twarogiem póltłustym na podkładzie, maźniete powidłami śliwkowymi, grejfrut, kubek rumianku z brzoskwinią

śIII: serek wiejski z pomidorem i połową ogórka zielonego, malutka żytnia bułka z oliwkami posmarowana cienko masłem, garść mieszanki studenckiej, kubek rumianku

obiado/kolacja(późno bo właśnie wróciłam z pracy a TŻ nie wrócił jeszcze z zakupami ): pizza na pełnoziarnistym spodzie, sos na bazie domowego przecieru pomidorowego, z kiełbaskami drobiowymi, szpinakiem, kukurydzą i papryką, kubek mięty
Jak dla mnie świetna, zdrowa redukcja - jeżeli chudniesz to tylko gratulować. Nie boisz się jeść np węgli, podchodzisz z luzem.. Naprawdę fajnie.

Moja Redukcja dzisiejsza:
I. woda z cytryną
dwie kromki żytnego chleba z mnóstwem ziaren (słonecznika, dyni, sojowe, siemię itp ) posmarowane masłem, z polęwicą drobiową ( grubo - 3 plastry na każdej kromce), sałatą, ogórkiem kiszonym i dwoma całymi pomidorami pomarańczowymi.
II. serek wiejski normalny 200g z dużą garścią nerkowców, trzy małe mandarynki
III. Dwie miski niezabielane pysznej zupy jarzynowej gotowanej na pałkach kurczaka - w składzie groszek, marchewka, kalarepa, ziemniaki, seler, pietruszka i różna zielenina, do tego cała pojedyncza pierś z kurczaka gotowana w tej zupie.
IV. będzie pół kostki twarogu półtłustego z papryką, cebulą i ogórkiem kiszonym, a także dwie marchewki.
Do picia woda, herbaty, pokrzywa nie szalałam dziś z węglami, bo praktycznie nic nie ćwiczyłam poza dwoma 8minutówkami, a miałam raczej dużo nauki = siedzenia.
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 18:56   #3881
pozytywna-wariatka
Zadomowienie

i ja!

sobotnia Erka.

1śn
- owsianka, 4 łyżki owsianych, kubek mleka, garść mieszanki orzechowej - włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały.
2śn - trochę wieśniaka z jogurtem naturalnym, kawa z mlekiem, gorzkim kakao i miodem.
1h basen
obiad - kurczak curry w potrawce z warzywami i brązowym ryżem.
podwieczorek - jogurt naturalny wymieszany z chudym kremowym twarożkiem i orzechami jak na śniadanie.
kolacja - filet z wędzonej makreli + sałatka z pomidorów.

---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Cammila123 Pokaż wiadomość
R na dziś:
I śniadanie : owsianka z kakaem + 50 g śliwek suszonych okey, najadałaś się owsianką, bo nie podałaś ile?
II śniadanie : pół grejpfruta, 50 g śliwek suszonych, 7 migdałów... stwierdziłam że się nie najem i zjadłam jeszcze małą grahamkę z masłem i plastrami pomidora ;/ warto by było dołożyć jakieś białko, bo trochę chaos, grahamka z twarogiem i pomidorem + grejpfrut?
O: tu planuję ryż z warzywami na patelnię i kurczaka okey, ryż brązowy?
P: czy mogłabym zjeść 175 g jogurtu naturalnego z łyżką otrąb, bo gdzieś przeczytałam że podwieczorek musi być 100 kcal, nie więcej a ja zawsze jadłam serek wiejski z migdałami lub orzechami... to jedz tak dalej, lepiej zjeść wieśniaka z orzechami niż jogurt z otrębami, czemu do 100kcal akurat ( ciekawość )?
K: planuję tuńczyka z wody z łyżką oliwy bo sam jest bez smaku + warzywka?
I jak ?
Bardzo Wam zazdroszczę, ale i gratuluje spadku cm bo u mnie ani waga ani cm się nie ruszają a ćwiczysz sobie coś?
góra, góra.
pozytywna-wariatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 19:07   #3882
blissful
Raczkowanie

Dzięki za ostatnie opinie.

REDUKCJA

Śniadanie: owsianka (w składzie: płatki owsiane – 2 łyżki, otręby owsiane – około 2-3 łyżek, szklanka mleka 0.5%, 15 migdałów), jabłko
II: serek wiejski lekki z cynamonem, cukrem kandyzowanym, kardamonem i wanilią, 3 suszone śliwki kalifornijskie
Obiad: pierś kurczaka przyprawiona czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i curry, 0.5 woreczka brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej i papryki
Deser: 0.5 kostki twarogu półtłustego z cynamonem
Kolacja: 2 marchewki

Proszę o komentarz.

Edytowane przez blissful
Czas edycji: 2011-11-05 o 19:09
blissful jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 19:31   #3883
Cammila123
Raczkowanie

Dziękuje za zainteresowanie
Owsianki zjadłam prawie cały talerz i najadłam się
Ryż był brązowy, a o tym podwieczorku przeczytałam tu http://www.sfd.pl/temat64042/
W sumie to i tak nie za bardzo mi smakował ten jogurt.
Ostatnio nie za bardzo mi się chciało ćwiczyć ale wychodziłam chociaż na długie spacerki, a ogólnie to ćwiczę na wii, mam jakąś płytę z treningiem i w sumie wychodzi 31 min "fat burning", a czasami szukam tam jakichś innych i dobieram aby było nie mniej niż 30 min.
No i tak jest od dłuższego czasu a nie schudłam, na domiar złego jeszcze ledwo co mieszcze się w moje spodnie które jakiś czas temu wydawały się luźniejsze ;/
Cammila123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 20:23   #3884
karola11
Wtajemniczenie

Moje U dzisiejsze

Przed śniadaniem 2 szk. wody i plaster drobiowej szynki

I:
gotowane na wodzie:
3 łyżki owsianki i 1 otrębów żytnich,pół jabłka, garść rodzynek,cynamon,
do tego 2 łyżki twarogu i garść płatków "zdrowy błonnik"

II:

Garść i jeszcze trochę makaronu pełnoziarnistego z:
pomidorami z puszki,zielonym groszkiem,3 pulpety z indyczego mięsa mielonego

siłownia:
60 minut bieżnia
ćwiczenia z hantelkami (3 różne 3 serie po 15 powtórzeń)

Po:
3 plastry drobiowej szynki

III:
Sałatka z:
mix sałat, pomidor, cała puszka tuńczyka wsw,trochę oliwek zielonych i łyżeczka pestek dyni,
brokuł gotowany

Po:
marchewka

jak to się prezentuje?
Stary 2011-11-05, 20:29   #3885
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Pokaż wiadomość
i ja!

sobotnia Erka.

1śn
- owsianka, 4 łyżki owsianych, kubek mleka, garść mieszanki orzechowej - włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały.
2śn - trochę wieśniaka z jogurtem naturalnym, kawa z mlekiem, gorzkim kakao i miodem.
1h basen
obiad - kurczak curry w potrawce z warzywami i brązowym ryżem.
podwieczorek - jogurt naturalny wymieszany z chudym kremowym twarożkiem i orzechami jak na śniadanie.
kolacja - filet z wędzonej makreli + sałatka z pomidorów.
fajnie i smacznie
kurde chciałabym przekonać się do makreli ale nie potrafię ..

Cytat:
Napisane przez blissful Pokaż wiadomość
Dzięki za ostatnie opinie.

REDUKCJA

Śniadanie: owsianka (w składzie: płatki owsiane – 2 łyżki, otręby owsiane – około 2-3 łyżek, szklanka mleka 0.5%, 15 migdałów), jabłko mała klasyka ale jest ok
II: serek wiejski lekki z cynamonem, cukrem kandyzowanym, kardamonem i wanilią, 3 suszone śliwki kalifornijskie mniam !
Obiad: pierś kurczaka przyprawiona czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i curry, 0.5 woreczka brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej i papryki smacznie
Deser: 0.5 kostki twarogu półtłustego z cynamonem
Kolacja: 2 marchewki podwieczorek mogłas połaczyć z kolacją bo dwie marchewki to bardziej przekąska a nie posilek

Proszę o komentarz.
j.w

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
Jak dla mnie świetna, zdrowa redukcja - jeżeli chudniesz to tylko gratulować. Nie boisz się jeść np węgli, podchodzisz z luzem.. Naprawdę fajnie.

Dziekuję
Niby nie boje się jeść węgli do godziny obiadu ale chyba dziś przesadziłam jak tak patrze na ten mój jadłospis.
Co do chudniecia... Czuję i widze, że jest lepiej, cm spadają a waga stoi. Waże się tylko na siłowni mw raz w tygodniu i jak widzę, że dalej jest to samo to

Moja Redukcja dzisiejsza:
I. woda z cytryną
dwie kromki żytnego chleba z mnóstwem ziaren (słonecznika, dyni, sojowe, siemię itp ) posmarowane masłem, z polęwicą drobiową ( grubo - 3 plastry na każdej kromce), sałatą, ogórkiem kiszonym i dwoma całymi pomidorami pomarańczowymi. ok
II. serek wiejski normalny 200g z dużą garścią nerkowców, trzy małe mandarynki ok
III. Dwie miski niezabielane pysznej zupy jarzynowej gotowanej na pałkach kurczaka - w składzie groszek, marchewka, kalarepa, ziemniaki, seler, pietruszka i różna zielenina, do tego cała pojedyncza pierś z kurczaka gotowana w tej zupie. do takich zup mozna spokojnie troche ryżu dodać, wtedy jest na prawdę konkretny posiłek - jest dobrze
IV. będzie pół kostki twarogu półtłustego z papryką, cebulą i ogórkiem kiszonym, a także dwie marchewki. ok
Do picia woda, herbaty, pokrzywa nie szalałam dziś z węglami, bo praktycznie nic nie ćwiczyłam poza dwoma 8minutówkami, a miałam raczej dużo nauki = siedzenia.
j.w - fajna redukcja, kolorowa i bez spięcia

WYMIANA :

Edytowane przez Kallla
Czas edycji: 2011-11-05 o 20:32
Stary 2011-11-05, 21:33   #3886
BeeAnn
Zakorzenienie

Redukcja:

I kromka razowca zapieczona z mozzarellą light i oregano z ketchupem, 2 mandarynki, kawa z mlekiem
II jabłko
III ok. 250g mieszanki chińskiej z sosem chilli, sosem sojowym i ziołami podsmażonej na łyżeczce oliwy z ryżem pełnoziarnistym, pomidor
IV serek homogenizowany z kakaem i stevią, garstka migdałów
V 200g wieśniaka lekkiego, pomidor

i jak to wygląda? prosze o ocenę

BeeAnn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 22:07   #3887
kawuza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BeeAnn Pokaż wiadomość
Redukcja:
,
I kromka razowca zapieczona z mozzarellą light i oregano z ketchupem, 2 mandarynki, kawa z mlekiem
II jabłko
III ok. 250g mieszanki chińskiej z sosem chilli, sosem sojowym i ziołami podsmażonej na łyżeczce oliwy z ryżem pełnoziarnistym, pomidor

stevia to słodzik?? trochę małe śniadanko, nie sądzisz??
nie jesz mięsa , czy wege? Brakuje go tutaj, białko masz tylko z nabiału, jeśli wege, to strączkowe, tofu itd. zresztą napewno znasz zamienniki ięska, ale jeśli nie jesz tylko mięsa w sensie wiesz jakim to może jakaś ryba? jajo? żeby urozmaicić, zamiast wiejskiego jajko, zamiast homo tuńczyk, ale w sumie zasaday rki utrzymane

karola11 nie chudniesz? Jakoś tak bardzo redukcują zalatuje na tym Twoim U ale zdrowo.
Stary 2011-11-05, 22:43   #3888
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez BeeAnn Pokaż wiadomość
Redukcja:

II jabłko

białko?
no i jablko to nie posilek
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-05, 23:54   #3889
izumi_chan
Raczkowanie

Dzisiejsze P.

ŚNIADANIE 9:00
Dwie kromki chleba razowego z otrębami (po 25g), dwa plastry polędwicy drobiowej, naturalny serek homogenizowany (135g), trzy ogórki kiszone, pół pomidora, sałata, zioła

II ŚNIADANIE 11:30
Kiwi, bananowy serek homogenizowany (100g), dwa wafelki do lodów (takie niesłodzone, pewnie nie są za zdrowe, ale jakoś bardzo je lubię)

OBIAD 14:00
Ryż brązowy (1/3 woreczka) z curry, kawałek piersi indyka pieczonej w ziołach, szpinak (ok. 150g), pół pomidora, cebula, sałata, chrzan (czubata łyżeczka)

PODWIECZOREK 16:30
Mus jabłkowo – marchwiowo – winogronowy (130g, taki Gerber), kaszka mleczna (130g), kubek kakao

KOLACJA 19:00
Serek wiejski lekki(150g) z płatkami kukurydzianymi (trzy łyżki) i malinami (ok. 50g)

No i po 21 – bardzo dużo niesolonych orzeszków ziemnych (myślę, że spokojnie ponad 200g, ale miałam ogromną ochotę - po prostu jakby organizm domagał się takiej dawki i nie mogłam się powstrzymać... Martwić się tym?)

Proszę o ocenę i ewentualne rady.
Stary 2011-11-06, 00:26   #3890
BeeAnn
Zakorzenienie

Cytat:
stevia to słodzik?? trochę małe śniadanko, nie sądzisz??
nie jesz mięsa , czy wege? Brakuje go tutaj, białko masz tylko z nabiału, jeśli wege, to strączkowe, tofu itd. zresztą napewno znasz zamienniki ięska, ale jeśli nie jesz tylko mięsa w sensie wiesz jakim to może jakaś ryba? jajo? żeby urozmaicić, zamiast wiejskiego jajko, zamiast homo tuńczyk, ale w sumie zasaday rki utrzymane
jestem wege wczoraj jadłam na kolację jajecznicę, a nie chcę jeść jajek za często, bo jeszcze nie tak dawno miałam podwyższony cholesterol. zamienniki znam, ale dzisiaj w ogóle ten jadłospis taki na szybko był, bo cały dzień w biegu byłam śniadaniem takim zazwyczaj się najadam, a dodatkowo dzisiaj później wstałam, w związku z czym miałam mniejszą przerwę między I a II śniadaniem i nie chciałam się za bardzo najadać. stevia to słodzik, zdrowy słodzik dziękuję bardzo za ocenę

Cytat:
Napisane przez riddle92 Pokaż wiadomość
białko?
no i jablko to nie posilek
zazwyczaj na II śniadanie jem tylko owoce, bo raz tak mi wygodniej, a dwa tak lubię i dobrze się z tym czuję

Edytowane przez BeeAnn
Czas edycji: 2011-11-06 o 00:28
BeeAnn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 08:12   #3891
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla

planowana na dziś eRRRRka :

ś: kawa z mlekiem, owsianka na 3/4 kubka mleka z 4 łyżek platków z bananem, dwoma mandarynkami i garścią słonecznika, kubek czerwonej herbaty

śII: pół kostki twarogu półtłustego z połową małego jogurtu nat., łyżeczką powideł śliwkowych, garścią mieszanki studenckiej, gruszka, kubek zielonej z ananasem

o: wczorajsza pizza na pełnoziarnistym spodzie z plasterkami kiełbaski drobiowej, szpinakiem, kukurydzą i pieczarkami, kubek rumianku z brzoskwinią

k: wieśniak z cebulką i pomidorem, jajko na twardo, kubek mięty

WYMIANA :

Stary 2011-11-06, 09:23   #3892
karola11
Wtajemniczenie

Cytat:
karola11 nie chudniesz? Jakoś tak bardzo redukcują zalatuje na tym Twoim U ale zdrowo.
Gdy byłam na R osiągnęłam pewną wagę i od momentu,gdy do niej doszłam,byłam jeszcze troche czasu na R i waga ani drgnęła w dół,myślę,że osiągnęłam wagę,gdy organizm już się buntuje i nie chce więcej chudnąć. Teraz na tym U nie chudnę,staram się wagę utrzymać

---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:12 ----------

Cytat:
Napisane przez Kallla Pokaż wiadomość
planowana na dziś eRRRRka :

ś: kawa z mlekiem, owsianka na 3/4 kubka mleka z 4 łyżek platków z bananem, dwoma mandarynkami i garścią słonecznika, kubek czerwonej herbatyfajnie

śII: pół kostki twarogu półtłustego z połową małego jogurtu nat., łyżeczką powideł śliwkowych, garścią mieszanki studenckiej, gruszka, kubek zielonej z ananasemoddawaj II śniadanie,jest pyszne! i jest ok

o: wczorajsza pizza na pełnoziarnistym spodzie z plasterkami kiełbaski drobiowej, szpinakiem, kukurydzą i pieczarkami, kubek rumianku z brzoskwiniąok

k: wieśniak z cebulką i pomidorem, jajko na twardo, kubek miętysuper
Masz bardzo fajne jadło,zdrowe,urozmaicone i luźne, nie jedna osoba mogłaby brać przykład z Twoich jadłospisów.

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ----------

Cytat:
Dzisiejsze P.

ŚNIADANIE 9:00
Dwie kromki chleba razowego z otrębami (po 25g), dwa plastry polędwicy drobiowej, naturalny serek homogenizowany (135g), trzy ogórki kiszone, pół pomidora, sałata, ziołazdrowo,ale na P wydaje mi się mało,może dołóż jeszcze jedną kromkę

II ŚNIADANIE 11:30
Kiwi, bananowy serek homogenizowany (100g), dwa wafelki do lodów (takie niesłodzone, pewnie nie są za zdrowe, ale jakoś bardzo je lubię)jak lubisz,to jedz

OBIAD 14:00
Ryż brązowy (1/3 woreczka) z curry, kawałek piersi indyka pieczonej w ziołach, szpinak (ok. 150g), pół pomidora, cebula, sałata, chrzan (czubata łyżeczka)ryżu daj więcej,reszta ok

PODWIECZOREK 16:30
Mus jabłkowo – marchwiowo – winogronowy (130g, taki Gerber), kaszka mleczna (130g), kubek kakaomoże dorzuć jakieś orzechy,pestki dyni,słonecznika?

KOLACJA 19:00
Serek wiejski lekki(150g) z płatkami kukurydzianymi (trzy łyżki) i malinami (ok. 50g)trochę mało,może jeszcze kromka chlebka?

No i po 21 – bardzo dużo niesolonych orzeszków ziemnych (myślę, że spokojnie ponad 200g, ale miałam ogromną ochotę - po prostu jakby organizm domagał się takiej dawki i nie mogłam się powstrzymać... Martwić się tym?)nie,nie martwić się,słuchać organizmu i jeść to na co masz ochotę

Proszę o ocenę i ewentualne rady.
Jesz zdrowo,ale porcje trochę bym zwiększyła
Stary 2011-11-06, 10:18   #3893
sweettoy
Raczkowanie

moje u
1. garsc orzechów, kawa z mlekiem, piegusek

2. jajko, serek wiejski light 80 g, bułka kornelka z pestkami dyni z margaryną i szynką drobiową +warzywa

3. 2 jabłka, maślanka, bułka z margaryną i szynką +warzywka

4. pół piersi z brokułami i odrobiną fety, sałatka grecka

5. kilka rismini o smaku pizzy, 3 pieguski, kieliszek wina półsłodkiego
sweettoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 10:53   #3894
Jorelia
Rozeznanie

P:

I. Owsianka z trzech łyżek płatków z serkiem wiejskim, bananem, migdałami i miodem; kawa z mlekiem.
II. Kromka chleba słonecznikowego z fetą, pomidorem i bazylią;
kubek kakao na mleku, pasek gorzkiej czekolady.
III. Filet z kurczaka smażony na oliwie, surówka z czerwonej kapusty, ziemniaki.
IV. Pucharek musu czekoladowego z gruszkami i bitą śmietaną, kawa z mlekiem.
V. Grahamka z masłem, polędwicą z indyka i camembertem + kawałek papryki, pomidor, rzodkiewki, sałata - polane oliwą z oliwek.
Dwie marchewki, zielona herbata z miodem.

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 12:33   #3895
mickey_mouse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:

I. Owsianka z trzech łyżek płatków z serkiem wiejskim, bananem, migdałami i miodem; kawa z mlekiem.
III. Filet z kurczaka smażony na oliwie, surówka z czerwonej kapusty, ziemniaki.
V. Grahamka z masłem, polędwicą z indyka i camembertem + kawałek papryki, pomidor, rzodkiewki, sałata - polane oliwą z oliwek.

Strasznie mi się podoba, co prawda nie jestem pewna, czy to wystarczy na P, ale wszystko jest takie smaczne i zdrowe
A co do kanapki z fetą - jak to smakuje? Chciałabym się nauczyć jeść fetę, ale wydaje mi się strasznie słona, wręcz nie do przełknięcia...
A jak to jest z mozzarellą? Je się ją też na kanapkach czy tylko jako dodatek do sałatek/makaronów/pizzy?

Takie sobie U

Śniadanie: 4 kromki (90-100g razem) domowego chleba razowego pszenno-żytniego z pastą: awokado, jaja na twardo, czosnek, musztarda, szczypior, przyprawy; kilka plastrów pomidora

II Śniadanie: jogurt naturalny 180g z gruszką, cynamonem, orzechami włoskimi i rodzynkami; kawa z mlekiem i cukrem

Obiad: Gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami, cukinią i żółtą papryką, pół woreczka kaszy jęczmiennej, buraczki z cebulką; mała marchewka

Podwieczorek: Jabłko - gigant (kocham kortlandy! ^^) i pełna garść nerkowców

Kolacja: 2 kromki chleba jak na śniadanie z masłem, szynką z indyka i pomidorem, serek wiejski 200g z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

ocaleję mimo to
mickey_mouse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:20   #3896
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mickey_mouse Pokaż wiadomość
Strasznie mi się podoba, co prawda nie jestem pewna, czy to wystarczy na P, ale wszystko jest takie smaczne i zdrowe
A co do kanapki z fetą - jak to smakuje? Chciałabym się nauczyć jeść fetę, ale wydaje mi się strasznie słona, wręcz nie do przełknięcia...
A jak to jest z mozzarellą? Je się ją też na kanapkach czy tylko jako dodatek do sałatek/makaronów/pizzy?

Takie sobie U

Śniadanie: 4 kromki (90-100g razem) domowego chleba razowego pszenno-żytniego z pastą: awokado, jaja na twardo, czosnek, musztarda, szczypior, przyprawy; kilka plastrów pomidora

II Śniadanie: jogurt naturalny 180g z gruszką, cynamonem, orzechami włoskimi i rodzynkami; kawa z mlekiem i cukrem

Obiad: Gulasz z piersi kurczaka z pieczarkami, cukinią i żółtą papryką, pół woreczka kaszy jęczmiennej, buraczki z cebulką; mała marchewka

Podwieczorek: Jabłko - gigant (kocham kortlandy! ^^) i pełna garść nerkowców

Kolacja: 2 kromki chleba jak na śniadanie z masłem, szynką z indyka i pomidorem, serek wiejski 200g z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

bardzo łądnie rozumiem że waga już w normie
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 13:53   #3897
kawuza
Raczkowanie

R;
woda z cytryną i miodem;
I.owsianka na mleku (4ł.szklanka mleka 2%szczypta soli)z łyżeczką miodu, garścią miesznki orzechów-włoskie,migdały,nerkowce-nie prażonej i bez soli, garścią rodzynek, jabłkiem i cynamonem;
II.bardziej przekąska bo tylko jabłko
III.filet z kurczaka parowany z porem,kalafiorem i brokułem w ziołach, pomidor świeży posypany ziołami;
IV.szpinak z czosnkiem, twarogiem i jajem na oleju z pestek winogron;mini garstka orzechów jak w I.
V.pół puszki tuńczyka wsw z sokiem pomidorowym bez cukru i soli, parowanym brokułem, przyprawami i olejem z pestek dyni;

woda, herbata zielona i czerwona, ćwiczenia 1h i wieczorem pójdę na basen

proszę o ocene (aha, mam liczyć kcal? tak szczerze, nie mam pojęcia o tym... czy tu nie jest za dużo, nawet oriętacyjnie nie umiem określić, oleju daję jedną stołową łyżkę, nie za dużą i nie za małą, jaja mam wiejskie 0, a garści średnie, nie duże)

Edytowane przez kawuza
Czas edycji: 2011-11-06 o 13:55
Stary 2011-11-06, 15:28   #3898
ewelajnek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
P:

Całkiem ładne to P Dorzuciłabym jeszcze gdzieś orzechy. Ostatnio jakieś przytycia słabe się pojawiały, ale Twoje jest ok. Ważne, byś szła do przodu. A ile musisz przytyć btw?

Moje P:
śniadanie(ok.9:30): szklanka corn flakesów, 150 ml mleka 3,2%; dwie kromki razowca z miodkiem
2 śniadanie( godzinę przed obiadem): danio waniliowe, jabłko
obiad:
-porcja barszczu czerwonego na mięsie z warzywami( w tym ziemniaki)
-smażona wątróbka, 3 średnie ziemniaki, podsmażana kapusta kiszona z oliwą z oliwek
podwieczorek: serek wiejski z miodem, giga jabłko
kolacja: trzy kromki razowca z pasztetem, warzywa

po kolacji: 100 g migdałów

Hm...wydaje mi się, że jem za dużo Jak patrzę na inne jadłospisy na P to moje jedzenie jest ooogromne... Co myślicie?
ewelajnek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 16:35   #3899
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
R;
woda z cytryną i miodem;
I.owsianka na mleku (4ł.szklanka mleka 2%szczypta soli)z łyżeczką miodu, garścią miesznki orzechów-włoskie,migdały,nerkowce-nie prażonej i bez soli, garścią rodzynek, jabłkiem i cynamonem;
II.bardziej przekąska bo tylko jabłko
III.filet z kurczaka parowany z porem,kalafiorem i brokułem w ziołach, pomidor świeży posypany ziołami;
IV.szpinak z czosnkiem, twarogiem i jajem na oleju z pestek winogron;mini garstka orzechów jak w I.
V.pół puszki tuńczyka wsw z sokiem pomidorowym bez cukru i soli, parowanym brokułem, przyprawami i olejem z pestek dyni;

woda, herbata zielona i czerwona, ćwiczenia 1h i wieczorem pójdę na basen

proszę o ocene (aha, mam liczyć kcal? tak szczerze, nie mam pojęcia o tym... czy tu nie jest za dużo, nawet oriętacyjnie nie umiem określić, oleju daję jedną stołową łyżkę, nie za dużą i nie za małą, jaja mam wiejskie 0, a garści średnie, nie duże)

podoba mi się bardzo.
tylko nie widzę pieczywa...w ogóle nie jesz grahamek, razowca, itd.??
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-06, 17:45   #3900
izumi_chan
Raczkowanie

Cytat:
Jesz zdrowo,ale porcje trochę bym zwiększyła
Wiesz, dla mnie to i tak jest za dużo, ciągle czuje się taka spuchnięta i pełna, brzuch mnie boli z przejedzenia.
A jesteście pewne, że tymi orzechami nie powinnam się martwić? W sumie to był jeden jedyny raz, jak przytrafiło mi się coś takiego - fakt, uwielbiam te orzeszki ziemne prażone bez soli, ale nigdy w życiu tak po prostu nie wchłonęłam aż takiej ilości. Napisałam, że 200g, ale myślę, że spokojnie mogłabym liczyć 300. A to już właściwie 2000kcal i chociaż wiem, że na P to właśnie kalorii potrzebuję, ale biorąc pod uwagę fakt, że jeszcze kilka miesięcy temu moja dzienna dawka nie przekraczała 400kcal, to trochę mnie przeraża...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości