|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XV
Moje jutrzejsze RRR
I 6.30 4 łyżki owsianki (160 kcal) + pół szklanki mleka (50 kcal) + łyżeczka miodu (40 kcal) + łyżka rodzynek (50 kcal) Razem: 300 kcal II 9.30 Serek wiejski (140 kcal) + 14 fistaszków (160 kcal) Razem: 300 kcal III 12.30 100 g ryżu (140 kcal) + łyżeczka miodu ( 50 kcal) + cynamon + kawa (30 kcal) Razem: 300 kcal IV 15.00 Galaretka (50 kcal) + 3 marchewki (50 kcal) + kawa (30 kcal) Razem: 100 kcal V 18.00 2 jajka (150 kcal) Razem: 150 kcal ŁĄCZNIE: 1150 kcal bardzo proszę o ocenę z tego względu gdyż dopiero zaczynam i chciałabym mniej więcej wiedzieć co jest nie tak
|
|
|
|
#3902 |
|
Raczkowanie
|
śn. pieczony tost (2 kromki pszennego tostowego chleba, masło, plaster salcesonu czarnego, 2 plastry sera żółtego wędzonego, ogórek konserwowy, keczup pikantny), herbata czarna z plasterkiem cytryny
2śn. banan, gorzka czekolada 5 kostek, kawa czarna ob. 3 ziemniaki gotowane, mięso 4 małe polędwiczki z kurczaka panierowane smażone, surówka z marchewki i jabłka + sól, pieprz, cukier, koperek, herbata czarna podw. sałatka z 300g pieczarek (15 sztuk), 2 jajek na twardo, jabłka, żółtej cebuli, kawałka czerwonej papryki, 100g majonezu light (4 łyżki) + sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, sok z cytryny żeby pieczarki nie ściemniały, łyżeczka FitUp!u do sałatek i łyżeczka do twarożków, jajek i kefirów, herbata owocowa (dziś mięta z cytryną) deser - u babci będzie coś słodkiego, zazwyczaj ciasto, kilka kawałków i czarna herbata kol. kanapki (2 kromki pszennego chleba z ziarnami, masło, 2 plastry szynki), może pomidor, zwykła herbata i po kol. też jeszcze podjadam słodycze, np. ciastka lub wafelki lub ptasie mleczko lub chipsy (zawsze cała paczka, ile g by nie miała) lub orzeszki (też cała paczka), piję colę light ok. 1l to jest spis z dzisiaj, ale od ok. miesiąca codziennie jem podobnie, zmienia się rodzaj mięsa, surówki lub sałatki, inny owoc, batonik zamiast czekolady. według mnie to jest ok. 3000kcal.. jestem po ed ale chcę jeść normalnie, na luzie, mam wahania wagi ale raczej nie przytyłam. czy to jest w miarę zdrowy i odżywczy jadłospis? raz w tygodniu zamiast mięsa na obiad jest ryba, często do sałatki daję tuńczyka z puszki lub wędzonego łososia. nie jadam raczej zup ani mleka i jego przetworów. |
|
|
|
#3903 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3904 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dzisiejsze U:
szklanka wody i plaster drobiowej szynki I: 3 kromki chleba z 3 ziaren, 2 z szynką drobiową jedna z masłem orzechowym(każda posmarowana masłem osełka),miseczka mixu sałat z pomidorem i 2 łyżkami wieśniaka II: reszta wieśniaka z homo,2 łyżeczki homo o smaku jeżyna/głóg do smaku, garść rodzynek,nerkowców i łyżeczka pestek dyni III: pół woreczka brązowego ryżu,potrawka z kurczaka(gotowany kurczak,sos zaciągnięty mlekiem z mąką orkiszową razową),groszek z marchewką siłownia: abs na brzuch,ćwiczenia z hantelkami,bieżnia 40 minut i 10 minut na orbitku IV: całe opakowanie wieśniaka,jajko gotowane,pomidor,2 łyżeczki groszku zielonego,4 plastry szynki drobiowej - sałatka,kiwi herbata z miodem i jak?
|
#3905 |
|
Rozeznanie
|
Naprawdę nie mam pojęcia gdzie ty widzisz ogromne ilości. Jak dla mnie to jest jadłospis na utrzymanie. Nie jedna wizażanka na U je więcej niż ty na P. Słabo.
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
#3906 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze P jak Przez cały dzień się uczyłam i się nie nauczyłam
ŚNIADANIE 8:45 Serek wiejski lekki (150g) z mieszanką przypraw korzennych i płatkami kukurydzianymi (trzy łyżki), pół jabłka II ŚNIADANIE 11:30 Pomarańcza, naturalny serek homogenizowany (135g) ze szczyptą kawy, dwa wafelki do lodów (znowu te wafelki, ale na nic innego nie miałam ochoty) OBIAD 14:00 Makaron sojowy z chili, tuńczyk w sosie własnym (pół puszki, niecałe 100g), kiełki fasoli mung (cała puszka, 180g), sałata PODWIECZOREK 16:30 Surówka z tartej marchewki i połowy jabłka z łyżeczką ziaren słonecznika, jogurt wiśniowy (250g) z otrębami KOLACJA 19:00 Trzy wafle ryżowe z chrzanem i ketchupem (po łyżeczce), cztery plasterki polędwicy drobiowej, zielona papryka, sałata, zioła Do picia woda, dużo mięty, melisa, zielona i biała herbata i jakieś owocowe herbatki, które uwielbiam. Kolacja taka, bo chciałam coś w miarę lekkiego - okropnie źle się czuję. Nie wiem czy to z przejedzenia (mam wrażenie, że pęknę), czy ze stresu, bo jutro dwa zaliczenia (studia...). Może jeszcze dzisiaj wpadną surowe marchewki podgryzane przy nauce albo jakieś kakao, bo przede mną cała noc z podręcznikami od psychologii i filozofii. Ale z drugiej strony to mam wrażenie, że nawet ta kolacja chce ze mnie uciec w nieprzyjemny sposób, więc nie wiem, czy skuszę się na cokolwiek. Wiem, że wiejski i naturalny serek były ostatnio, ale kupiłam trochę za dużo i miały do dzisiaj termin, więc musiałam je szybko skończyć. Ocenicie? Macie jakieś rady? Edit: właśnie doszło jakieś 50g nerkowców. Nie za dużo? (nie chodzi mi tylko o ilość orzechów, ja mam jakieś wrażenie, że jem bardzo duże ilości jedzenia...) Edytowane przez izumi_chan Czas edycji: 2011-11-06 o 21:10 |
|
|
|
#3907 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla mnie redukcyjne bardzo, bardzo. ![]() U mnie Erka! 1śn - trochę kremowego serka z jogurtem i miodem ( dosłownie żeby nie paść i nie czuć się ociężała ) 1,5h siłownia 2śn - porcja pełnoziarnistych kokardek z ostrym sosem pomidorowym i tuńczykiem, trochę twarogu z miodem, kawa z mlekiem. 3śn - dwa jajka na twardo, 185g groszku z puszcze, trochę majonez. podwieczorek - mozzarella light, łyżeczka oliwy, suszone pomidory, sporo orzechów - różnych. kolacja - 150g makreli wędzonej.
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-11-06 o 20:11 |
|
|
|
|
#3908 |
|
Rozeznanie
|
UTRZYMANIE:
1. Owsianka z 5 łyżek płatków owsianych górkich gotowanych na szklance kawy zbożowej, potem dodane ok. 2/3 jogurtu naturalnego 180g, gruszka prażona z imbirem i cynamonem, pokrojona w plasterki połówka banana i garstka pokruszonych orzechów włoskich 2. 2 gałki ziemniaków z koperkiem; polędwiczki z indyka podsmażone na maśle z czosnkiem i cebulką; porcja gotowanych buraczków; porcja surówki z czerwonej kapusty, jabłka, marchewki i cebulki 3. Duuuży kawał domowego ciasta drożdżowego z rodzynkami i kruszonką wraz z gorącą herbatką z cytrynką 4. 2 kromki chleba '7 ziaren' z masłem: - sałatą, serkiem wiejskim, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem, - sałatą, szynką z piersi kurczaka, ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem; kawałek marchewki
It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul. ![]() Edytowane przez Bloody_ Czas edycji: 2011-11-06 o 20:19 |
|
|
|
#3909 |
|
Zadomowienie
|
luźne
1. śniadanie: kawa z mlekiem 3,2% i łyżeczką brązowego cukru. 3 tosty francuskie z serem i szyneczką. 2. II śniadanie: 2 naleśniki z nutellą i masłem orzechowym na spacerze z bojfriendem: frugo zielone , kilka wafli ryżowych z czekoladą i kilka michałków białych ![]() 3. obiad: bitki wołowe, sos pomidorowy z pieczarkami i cebulką, ziemniaczki z masłem ugniecione. duży kubek soku multiwitaminowego 4. kolacja (podwieczorku mi się nie chciało) : jajecznica: 2 jaja, 2 plastry szynki, cebulka mała, plaster sera żółtego, zioła. 2 kromki razowego z masłem i polędwicą. pomidora pół |
|
|
|
#3910 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie nudzi Ci się ta szynka drobiowa, serki wiejskie? Moja nieidealna Redukcja:I. woda z cytryną dwie kromki żytniego z mnóstwem różnych ziaren posmarowane masłem, z trzema plastrami polędwicy drobiowej każda, a także sałatą, dwoma pomidorami i ogórkiem kiszonym II. jogurt naturalny 180g z małym bananem, dużą garścią nerkowców i cynamonem III.3 średnie kotlety z piersi kurczaka bez panierki, smażone na rzepakowym, do tego sporo duszonej kapusty czerwonej 1h ćwiczeń na stepie IV. Sałatka: gotowana pierś z kurczaka, sałata, cebula, pomidor, papryka czerwona. Do tego wyjadłam trochę marchewki ugotowanej w zupie na jutro i dopchałam jedną surową, bo ciągle mnie ssało. Do picia woda, herbata zielona, pokrzywa. Nada się(poza brakiem białka w II), nie za dużo? |
|
|
|
|
#3911 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie /i maraton z biologią
..../:śniadanie: miseczka orkiszanko-jaglanki (ziarno orkiszu <3) gotowanej z anyżem, cynamonem, sokiem z cytryny, solą, żółtkiem, tartym jabłkiem, połową dużej gruszki, rodzynkami, miodem gryczanym, masłem i sezamem; ii śniadanie: dwie kromki ciepłego, ciężkiego razowca z masłem i domową pastą z wędzonych szprotek (szprotki, ogórki kiszone, cebulka, oliwa, przyprawy) obiad: porcja wątróbki z indyka smażonej z cebulką i plastrami jabłek; puree ziemniaczane z zieloną pietruszką; porcja surówki z kiszonej kapusty, marchwii, cebuli, pietruszki, ziół i oliwy z oliwek kolacja: 2 naleśniki z mąki orkiszowej: z buraczkami, cebulką, ziołami i oliwą / ekologicznym musem jagodowym i imbirem + kawa gotowana z cynamonem, gożdzikami i kardamonem; napar z pokrzywy; woda; ciepła woda z imbirem i tymiankiem
|
|
#3912 |
|
Zakorzenienie
|
niedzielne, domowe i leniwe U - z prośbą o ocenę
![]() śniadanie trzy małe kawałki bagietki zapieczone w opiekaczu z almette śmietankowym i wędliną kawałek kiszonego ogórka, szparagi jogurt jogobella panna cotta z jagodami II śniadanie 200 g serka wiejskiego z płatkami Nesquik, pestkami słonecznika i płatkami migdałów ćwiartka czerwonej papryki kilka plastrów szynki III śniadanie zupka z paczki z makaronem- rosół (tak wiem )po: dwa pokrojone jabłka, podgrzane w mikrofali i wymieszane z cynamonem trzy biszkopty podwieczorek 5 małych ogórków konserwowych, ćwiartka czerwonej papryki, kilka szparagów (wyjadłam do końca) dwie kromki razowego chleba z masłem kolacja szare kluski z kapustą – duży talerz kabanos wieprzowy Do picia: woda, zielone herbaty, kawy
|
#3913 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:00 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ---------- Cytat:
|
|
#3914 |
|
Raczkowanie
|
RRR
ś: placek owsiany (owsiane, otręby żytnie, troche siemienia, jajo) z pomidorami szynka i plasterkiem sera 2ś: 2 jabłka, łyżka słonecznika, kubek barszczu czystego o: filet z kurczaka smażony na oleju, ziemniak, troche makaronu razowego wymieszanego z warzywami na patelnie p: marchewka k: pare plasterków krakowskiej, pół małego kubeczka jogurtu naturalnego i jak?
|
|
#3915 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() strasznie mi się podoba ten jadłospis i podziwiam Cię że masz zawsze takie super urozmaicone, zdrowe jadło, ja jestem chyba leń ![]() i mam tylko pytanie-nigdy nie jesz fast-food, i "nie zdrowych' rzeczy? (pytam z czystej ciekawości, serio, ja się wyleczyłam z fast-food, ale słodycze moja zmora, może masz jakiś złoty środek, czy silna wolna, albo już tak od zawsze?? W każdym bądź razie. zazdraszczam )
|
|
#3916 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mam takie pytanie trochę poza wątkiem.
Tyle się mówi o dobrych właściwościach owsianki, w zasadzie całkowicie się z tym zgadzam bo poza tym,że jest pyszna i można ją na różne różniste sposoby przyżądzić,to jest zdrowa.Ale tak się właśnie zastanawiałam, ona ma w tabeli kalorycznej ma ok 67 g węgli. Chleb (żytni, razowy,wieloziarnisty itp.) ma tych węgli tak do ok 40 g. Więc co lepiej jeść,jeżeli ktoś unika węgli?Zawsze myślałam,że chleb jest beee i lepiej jeść owsiankę. Tzn. wiedziałam,że ciemny chleb jest ok.Ale gdyby sugerować się zawartością węgli, to co jest lepsze?Chyba w przypadku tłuszczu jest podobnie. Jak uważacie?
|
#3917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. A z tłuszczami to nie ogarnęłam o co chodzi .
|
|
#3918 |
|
Rozeznanie
|
planowana na dziś RRRRedukcja:
ś: owsianka na 3/4 kubka mleka z 4 łyżek płatków z 1 łyżeczką siemienia lnianego, z bananem, dwoma mandarynkami, kawa z mlekiem śII: pól kostki twarogu chudego (nie było innego w sklepie ) z połową jogurtu nat., tartym jabłkiem , cynamonem i garścią mieszanki studenckiej, kubek zielonej z ananasemo: dwa jajka sadzone, dwa duże ziemniaki z wody, pomidorr, dwa ogórki kiszone, kubek rumianku z brzoskwinią k: pól wieśniaka, 3 plastry szynki drobiowej, pomidor W tym tygodniu postanowiłam ograniczyć węgle poza śniadaniem i obiadem. Może waga ruszy w końcu....
Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł pogłaskać tygrysa. WYMIANA : Edytowane przez Kallla Czas edycji: 2011-11-07 o 11:58 |
|
|
|
#3919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3920 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja Erka
I Wielka kromka razowca z wiejską kiełbasą (musiałam ), kubek latte.II Owsianka na mleku z gruszką. III będzie: kurczak z piekarnika, buraczki i brązowy ryż IV sałatka - mix sałat, tuńczyk, oliwa z oliwek, pomidor, rzodkiewki V wiesniak z garską pestek słonecznika Edytowane przez macerata Czas edycji: 2011-12-04 o 13:49 |
|
|
|
#3921 |
|
Raczkowanie
|
RRRRRRRR
ś: jabłko, kroma razowca (ok 50-60g) posmarowana serkiem kanapkowym, połowa ze schabem, połowa z krakowską, jajko na twardo, pomidor 30min siłowo 40min stepper z obciążeniem, 10min twister 2ś: szklanka zimnego mleka, kromka jak na śniadanie, pomidor 3h spacer o: makaron pełnoziarnisty z warzywami na patelnie , mały kotlecik z piersi niestety w panierce (obiad to resztki z wczoraj) k: ćwiartka dużego kalafiora, jajo na twardo posmarowane serkiem kanapkowym, połowa papryki, do filmu: marchewki i jak?
|
|
#3922 |
|
Rozeznanie
|
U;
śniad; 3połówki grahamki z masłem- z sałatą,szynką,serem żółtym i pomidorem/ serkiem wiejskim i rzodkiewka/pastą z banana i twarogu posypaną przyprawą do szarlotki i zapieczona,kawa z mlekiem śniad; serek wiejski z gratką waniliową i rodzynkami, jabłko obiad; kasza gryczana niepalona eko, gulasz z indyka w sosie pomidorowo-paprykowym własnej roboty, kapusta czerwona z jabłkiem i tymiankiem polana skiem z cytryny podw; miseczka budyniu krówkowego z kostką gorzkiej czeko, gruszka kolacja; bułka sojowa z masłem na pół- z twarogiem,pomidorem i cebulką/ serkiem wiejskim,sałatą,szynką i ogórkiem |
|
|
|
#3923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo serka wiejskiego... Dzieliłaś go na części czy zjadałaś na jeden posilek cały???Moje P Śniadanie - grahamka - obie połówki z masłem, serem białym, papryką, przyprawą do sałatek Prymat, kawał kakaowego ciasta ze śliwkami i podwójną polewą czekoladową (polewa na wierzchu i na spodzie ciasta) (wypiek mojej siostry z okazji urodzin Jej męża), kubek gorącej herbaty z cytrynąII Śniadanie - jogurt wiśniowy zagryzany bułką pszenną, kawał tortu (dwa biszkopty, każdy przekrojony na pół i przełożony masą bananową, na wierchu poukładane na masie delicje zalane dodatkowo galaretką pomarańczową) (drugie ciasto, które upiekła moja siostra) Obiad - domowa pizza bez drożdży o średnicy 25 cm jedzona z keczupem do pizzy z Pudliszki (sos pomidorowy, cała masa przyprawy do pizzy z Prymat, bazylii i tymianku, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku, papryka, kawałki tuńczyka, grzybki)Deser- 1/2 czekolady Malaga Podwieczorek - sałatka (serek wiejski + 3 kiwi + gruszka + jabłko + wkruszone biszkopty + sos do lodów o smaku tiramisu) planuje Kolacja - grahamka obie połówki posmarowane serkiem naturalnym, na to mnóstwo papryki i przyprawy do sałatek z Prymata W ciągu dnia gruszki, jabłka, orzechy
|
|
#3924 |
|
Raczkowanie
|
Uuu (wychodzenie z P):
Śniadanie: płatki owsiane na mleku 2%/ grahamka na pół (I- z margaryną, szynką i pomidorem; II- z margaryną, twarogiem półtłustym i dżemem brzoskwiniowym), połowa kajzerki z twarogiem półtłustym i pomidorem. II śniadanie: Activia do picia 175g- Brzoskwinia z ziarnami zbóż, bułka maślana 70g Jabłko Obiad: talerz zabielanej zupy pieczarkowej/ 3 placuszki jabłkowe smażone na oleju Podwieczorek: szklanka budyniu śmietankowego na mleku 2% Kolacja: grahamka na pół (I- z margaryną, pasztetem sojowym z pieczarkami; II- z twarogiem półtłustym i pomidorem), 2 kromki chleba pszenno- żytniego (I- z margaryną, szynką i pomidorem; II- z margaryną i almette śmietankowym) |
|
|
|
#3925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pasztet sama robiłaś czy kupiłaś ?
|
|
#3926 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3927 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupowałam kiedyś paprykarza z Orico
bardzo mi smakował ale już nie ma go u mnie w sklepi. z snate mi jakoś nie smakują
|
#3928 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsze U
I: kromka chleba "3 ziarna graham" z masłem, jajecznica z 2 jaj i 1 białka z: cukinia,pieczarkami,papry ką zieloną, 1/2 jabłka II: kanapka z żółtym serem(2 kromki złożone"3 ziarna graham") i jeszcze jedna ze szynką drobiową, marchewka kulka lodów o smaku chałwowym, duży "żelek" bananowy III: 3 pulpety z mięsa indyczego mielonego, brukselka gotowana, taka mieszanka na ziepło:pomidory,zielony groszek,fasola czerwona, wieśniak ze sałatą mix w ciągu dnia kawa,kawa zbożowa,woda
|
#3929 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3930 |
|
Raczkowanie
|
U/P:
I. jajo na miękko, 2 kromki rzowca z masłem, serkiem topionym i pomidorem/twarogiem i miodem, kakao II. banan, tymbark pomidorowy 250ml III. grzebień z ciasta francuskiego z budyniem, latte machiato, 2 paski czekolady mlecznej (rozłożone w czasie) IV. 2 nabierki gęstej zabielanej ogórkowej, 3 pierogi ruskie polane tłuszczykiem z cebulką pysio V. (będzie) pewnie pół jabłka, garść winogron i jogobella 125g (chyba jedyny produkt z biedronki, któy ma pojemność mniejszą niż przeciętna ![]() proszę o ocenkę
"Du musst nur die Laufrichtung ändern, sagte die Katze zur Maus und fraß sie." (Franz Kafka) Edytowane przez Margolcia0703181 Czas edycji: 2011-11-07 o 19:40 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:50.

Jak patrzę na inne jadłospisy na P to moje jedzenie jest ooogromne... Co myślicie?

, kilka wafli ryżowych z czekoladą i kilka michałków białych 

..../:

moja zmora, może masz jakiś złoty środek, czy silna wolna, albo już tak od zawsze?? W każdym bądź razie. zazdraszczam
) z połową jogurtu nat., tartym jabłkiem , cynamonem i garścią mieszanki studenckiej, kubek zielonej z ananasem
(wypiek mojej siostry z okazji urodzin Jej męża), kubek gorącej herbaty z cytryną