|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4231 |
Zadomowienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
bry wieczor
ale pozno - jestem urobiona po pachy z ta moja dwojka, bosheee Dziubek - gratulacje dla dzielnego synka ![]() Patik - tez jestem dzisiaj zmeczona okrutnie...moze jutro bedziemy mialy lepszy dzien...? Babonik - no to Kochana bogata teraz jestes, ze wow! ![]() ![]() ![]() co do ciemieniuchy - obu moim pannom przeszla po jednym posmarowaniu! nakladalam, potem moczylam po dwoch godzinach i wyczesywalam. Boje sie tylko, zeby to cholerstwo nie wrocilo, bo lubi... Bartessa, Telik - ogromnie wspolczuje ludziom, ktorych dotknely te nieszczescia buuuu ![]() youyou - jakbys opisala moja Klare! Tez jak karmie Blanke to wlazi mi -doslownie- na glowe, plecy, tarza sie po mnie. I tez ciagle-poczytaj, podaj to, mama pomoz, nie umiem - i o wszystko ryk! Dzisiaj jak zajelam sie chwile tylko Blanka to poszla do drugiego pokoju i rozryczala sie na caly regulator - ja zawal na miejscu, biegne tam, pytam co jest, a ta "chcialabym byc juz u dziadka" (jedzie w piatek) ![]() co do nocnych pobudek - spodziewaj sie coraz czestszych. Dwulatki wszelkie emocje z dnia odreagowuja w nocy-niestety. My od kiedy urodzila sie Blanka, musimy w nocy obslugiwac dwie panny, bo starsza budzi sie z placzem, trzeba ja brac do wyrka i koniec koncow w kazda noc zaliczamy dodatkowe niepotrzebne pobudki ![]() dlatego tez spacery dla mnie to zero przyjemnosci - raz ze tego nie lubie, dwa, ze codziennie po takich nockach poprzerywanych jestem zmeczona jak pies, ciagne nogami, a odpoczac nie mam kiedy. Z jednym dzieckiem, jakie by nie bylo, to raj... ![]() Brumek - ten brzuch nie urosl Ci od jedzenia. To taka normalna reakcja poporodowa, ja i kolezanki karmiace piersia, ktore znam przerabialysmy to w poprzedniej ciazy - najpierw po ok 3-4 tyg brzuszek robi sie elegancki, po czym w 3-4 miesiacu znow go wywala, by po jakims pol roku od porodu wrocil do stanu sprzed ciazy ![]() ![]() Agni - brawa dla tesciowej! Dunczycy sa cudowni - mialam z wieloma do czynienia, bywalam swego czasu czesto w Danii. To tacy pozytywni, ciepli, prawdziwie rodzinni ludzie - u nich nie przeszloby przyslowie, ze z rodzina najlepiej na zdjeciu ![]() ![]() pioseneczki - my (ja i Klara) tez juz zapodajemy kilka Blance, ale ja preferuje krotkie rymowanki: "Ele mele dutki" "Panie Janie" "Siala baba mak" "Malo nas do pieczenia chleba" "Lato lato" "Zima zla" i takie powiedzonka typu sroczka, kominiarz, rak-nieborak. Fajnie patrzec jak dziecko sie cieszy.. Edytowane przez meszsares Czas edycji: 2011-11-09 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4232 | ||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
![]() fajnie, tak inaczej niż u nas Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A @ nie przychodzi ![]() ![]() Cytat:
![]() Brumek wierszyki skopiowałam , mój 3latek będzie przeszczęśliwy. Na razie słuchamy fasolek i śpiewa siostrze "zuzia lalka nie duża" albo "zabiorę brata na koniec świata" no i "szczotka pasta" to są hity Byłby numer jakby @ nie przyszła.... No nic dalej czekam. ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4233 |
Zakorzenienie
|
Co za szczere wyznanie
![]()
#4234 |
Zadomowienie
|
Brumek swietne te rymowanki, musze sie ich nauczyc na pamiec.
Dziewczyny ktore spotkaly tragedie w rodzinach-przytulam wirtualnie. Agni wow, ale ''szatka''. Piekna tradycja, a tesciowa spisala sie na medal. U nas skoku dzien drugi...Mam Was wlaczonych na komorce, podczytuje przykarmieniu, ale z odpisywaniem jedna reka juz gorzej. Dziwie sie, bo poprzedni skok jak najbardziej zauwazylam, ale ten Malwinka przechodzi bardzo intensywnie. Za to zauwazylam: smokanie, robienie baniek ze sliny, lapanie sie za raczki, robienie mostku ![]() ![]() Co do chrzcin (20 listopada) robimy jednak w domu. Moja mama sie zadeklarowala z siostra, ze wszystko przygotuja. Nie chcialam sie bardzo zgodzic, nie lubie obciazac nikogo swoimi sprawami, ale przekonaly mnie. Bedzie gora 11 osob. Tesciowa dzwonila wczoraj czy kupic Malwince jakies rajtuzki na chrzciny. Ona myslala, ze corcia pojdzie w takiej letniej tiulowej sukieneczce...bez komentarza, zero pojecia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4235 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Tymcio od paru dni ma te same umiejętności o których piszesz ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4236 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No widzicie. Czyli Dziadek chłopca imieniem Lulek. I świat jest piękniejszy ![]() Noc tragiczna. Pierwsza taka chyba. O 22 marudzenie, 0 1.30 jedzenie, o 3.10 gadanie aż do 4 czyli do kolejnego jedzenia, a o 5.30 pobudka ![]()
![]() |
#4237 |
Zakorzenienie
|
A ja też kupiłam Sokoherbatkę z Hippa, i mój gnojek jej nie lubi.
Jak wypije 50 ml czegokolwiek w dzień ( prócz mleka ) to jest święto. Mi oczywiście dał wycisk wczoraj, no teraz obudził się jak zwykle stawiając mnie na nogi. Dzień dobry!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4238 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
1. to taka sukienka na ramiączkach 2. to już to co widzicie i zawiązywane jest z tyłu więc moze pasowac na wszystkich a tesciowa to fakt -udała mi sie. Bartessa doczytałam. wyrazy współczucia. zawze to mocniej człowieka rusza, gdy umiera ktos młody. Telik- co za tragedia! dobrze, że przeżyli. wiadomo stracic wszystko to straszne, ale to tylko materialne rzeczy, życia nic nie zwróci. Brumku- przypomniałaś mi moje dzieciństwo tymi wierszykami -zwłaszcza sroczką, która uwielbiałam, ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4239 |
Zakorzenienie
|
Ku*** dziewczyny, poratujcie mnie , drze się cąły czas, zwariuję!!!!!!!!!!!!!!!!! !
Mam psychiczne dziecko!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
Edytowane przez Marina1 Czas edycji: 2011-11-09 o 07:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4240 | ||||
Zakorzenienie
|
dzień dobry
![]() ale super! ![]() pięknie! Naprawdę, pozazdrościć teściowej ![]() Cytat:
Podpiszę się pod tym co Ci Brumek napisała!!! Ja też szczepiłam na nfz, choć pielęgniarka próbowała mi wcisnąć płatne, też na zasadzie - jak ja mogę dziecko na takie cierpienie narażać. Cytat:
Super! Pozwolę sobie podkraść. Ostatni raz wierszy chyba w szkole średniej się uczyłam ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ale mi poprawiłyście humor od rana ![]() A u nas noc nawet fajnie, teraz po drugim śniadanku mały znów drzemie, później jedziemy na pobieranie krwi na morfologię...
![]() ![]() |
![]() |
#4241 |
Zakorzenienie
|
u nas wersowym hitem jest dzik jest dziki
![]() Moje dziecie poszło spac o 19.30, o 5 zaczęła pojękiwać, wiec daliśmy jej pić (sokoherbatki, bo sie okazało, ze wody przegotowanej brak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4242 |
Zakorzenienie
|
Beatko dziękuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jeszcze: idzie kominiarz po drabinie, tu zadzwoni (pociagasz za uszko), tu zapuka (pukasz w czoło), dzien dobry panie nosku (u mnie w regionie mowi sie na nos "kluka" i dlatego sie rymuje - dotykasz noska) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4244 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak to zleciało. KOCHANE MYŚLIMY NAD TEMATAMI! Cytat:
![]() Zapisuje. U mnie jeszcze "kosi,kosi łapki.." robi furore, wtedy przeważnie zaczyna gaworzyć. I "O mone,mone mone makrone makarone ciku daj daj daj ciku daj.." - trzymam jej kciuk, potem ona trzyma moj kciuki,potem ja i ona i kreciemy i mówimy. ![]() Cytat:
już mam nerwicę ![]() Wstała o 24 2 4 i zasnęła dopiero o 5 ,potem o 7 i koniec. Nie mam pojecia dlaczego się tak budzi. Już zrobiłam,, żeby jej ciepło nie było, kozy wyciągnęłam przed spaniem, dostała z dwóch piersi bo tak chciała. Otworzyłam drzwi aby było więcej luftu. Zastanawiam się tylko, że jak zje i zaśnie na rękach, bo na rękach ją karmie. Położę na boczek, a ona jakby mogła to by głową weszła w materac ![]() Smoka wypluwa, a zaraz się o Niego upomina. Na leżąco nie ma co karmić, bo się denerwuje. Nie mam pojęcia ! Cytat:
Masz jakąś maść ?! spróbuj pieluchę mu dać do buzi na kciuku, mojej koleżance córce to pomagało. Cytat:
![]() Beatko miałam pytać, nadal Julcia ma te harczenie ? Ja mojej mimo, że wyciągne kozy to nadal harczy, mało tego slyszę jak gdzieś coś jej osiada i wydaje dziwne dźwięki ![]() Wykąpałam się. Zjadłam śniadanie. Emi dosypia. Zaraz zabieram się za organizacje wyjścia. Idziemy na pogrzeb... Potem będziemy u tatinka. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4245 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
Ja tak na szybko, zeby zdarzyc poki dziec spi... Mamy te wyniki, na ktore czekalismy. Alat i aspat ladnie spadly, za to w morfologii wyszla lekka anemia (nie wiem dokladnie ile, bo to tz telefonowal po wyniki), wiec dalej mamy jezdzic do poradni. Teraz maly pewnie dostanie zelazo. Troche mi ono nie na reke, bo maly calkiem sie przestawil z kupkami. Ostatnia zrobil po 5 dniach, niby sam, choc po moim masazu i rowerku. Dzis bedzie drugi dzien bez. Wiec jak on tak rzadko robi, a jest tylko na piersi i wodzie, to jak dojdzie jeszcze zelazo, to nie wiem jak to bedzie. No ale nie bede martwic sie na zapas... No to zmykam... |
![]() ![]() |
![]() |
#4246 |
Zadomowienie
|
![]() Nie dziwię się, czemu tak długo prasuje się tą szatkę ![]() Słoneczko tu możesz sobie sprawdzić http://www.ciazowy.pl/kalkulator,url...ierzynski.html Lili my też refundowanymi szczepimy i wcale nie czuję się z tego powodu wyrodną matką. Zaneta dlaczego twierdzisz, że Emi ma skazę? Scio myślałam, że tylko ja taka niewzruszona płaczem przy szczepieniu jestem. Aż się nie przyznawałam... Brumek ja też wykorzystam wierszyki ![]() U na hitem "Lokomotywa", ale inne też czytamy ![]() A z piosenek "Panie Janie" (zwłaszcza to "bim bam bom") i "Stary niedźwiedź". Ostatnio tata też Fasolki włączył ![]() Kajool z Waszego wierszyka też skorzystam ![]() AgaG fajnie, że alaty i aspaty w porządku. A z żelazem sobie poradzicie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4247 |
Zadomowienie
|
AgaG - super, ze wyniki dobre
![]() ![]() ![]() Marinko - a moze nosidelko by pomoglo..? jak go bierzesz na rece to sie uspokaja? |
![]() ![]() |
![]() |
#4248 |
Zakorzenienie
|
Bo generalnie nie jem nabiału.
A kiedy zjadłam jogurty, wyskoczyły jej krostki na buzi i za uszkami, takie świecące placki na policzku. Do tego problemy brzuszkowe. Nie jestem pewna czy to skaza na 100% ale ją obstawiam na 80%. A dlaczego pytasz? I u mnie zaczął się etap wypadania włosów ![]() Scio jeszcze pytanie odnośnie obiadków. Mówisz, że dajesz je do słoiczków i zamrażasz, powiedz mi słoiczki kupowałaś, czy np zbierałaś w domu np. po koncentracie ? 125ml Agatka już tyle je ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4249 |
Zakorzenienie
|
Hej.
Scio sinlac to robi się na wodzie i tak podaje? zamiast mleka? raz dziennie? a kaszy mannej do tego można dać ugotowanej i w ten sposób zrobić tą ekspozycję na gluten? Czego ja nic nie wiem ![]() ![]() Boję się że po moich eksperymentach Sara będzie miała boleści, i coś źle zrobię... Tą kaszkę z bobo vity dajesz teraz na noc? tez raz dziennie? A ile razy dziennie Agata pije samą nutrę? zjada już całe słoiczki? A cz deserki się podgrzewa? ![]() ![]() ![]() Brumek zaje fajne te rymowanki. Coś wykorzystam. Agni wowwwww to się nazywa szatka ![]() ![]() Marina dajesz mu coś na te zęby? próbowałaś viburcol? Czego on się tak drze/ AgaG to super że wyniki ok. Jak podajecie wit D.? w mleku czy na łyżeczce? Ja w mleku, ale przecież na ściankach dużo zostaje, takie tłuste... Znowu nie mam nastroju. Buuu Noc? 2 na mleko 3x na smoka. Wstała o 7.30. Nie zostanie sama w pokoju 5 minut jak mnie nie widzi bo zaraz krzyk. |
![]() ![]() |
![]() |
#4250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4251 |
Zakorzenienie
|
Właśnie!
Jutro mam szczepienie, jak będzie gorączka to jaki czopek podać ?! I ile tego czopku !!? Jestem ciemna masa z tego ! Patik Ja podaję cebionmulti na łyżeczce. Emi jak ją widzi to wie, że będzie witaminka,aż sama rączki wyciąga żeby sobie jak najszybciej dać do buzi. Dostaje 3 kropelki, a mlaska jakby miała tam ich 10 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4252 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Śliwki ???????!!!!!!!!!!!!!! a ja już dziecia nafaszerowałam marchewkąi jabłkiem ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Jak Krystuś ![]() Cytat:
![]() Dzień dobry A u nas wczoraj pobudka o 3.30 na jedzonko i 1,5 godziny wycia ![]() ![]() Dziś znowu pobudka o 4 , szamanko i od razu żel na zęby i synek poszedł spać ![]() ![]() Bartessa Telik straszne tragedie ![]() ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
![]() Crazy ja jeszcze w temacie koopy ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4253 |
Zadomowienie
|
Bry Baby
![]() istyna ale by było hihihih ![]() ![]() ![]() Brumku skopiowane teraz będę się uczyć ![]() ![]() nadrobiłam Was maszyny do postów ![]() ![]() Telik bardzo mi przykro z powodu rodziny ![]() nic lecę tańczyć ze Żbikem ![]()
#4254 |
Zakorzenienie
|
Jacieee u mnie podpaski też się sprawdzają
![]() Emi jakby mogła to by je pożarła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4255 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja bym jeszcze poszła do neurologa bo na naszego nerwusa też patrzeli pod kątem neurologicznym. Dzień dobry, u nas noc po szczepieniu ok , spał od 19 do 4:30 ![]() ![]() wydawało mi się że ma w nocy gorączkę, choć termometr jej nie pokazał, ale dałam na wszelki wypadek nurofen i rano jest cool ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4256 |
Zakorzenienie
|
wit d - ja podaje na łyzeczce, dzis pierwszy raz i mala zrobila wieeeelkie
![]() ![]() czopek - wsadzasz w tyłek i czekasz... 10 mlg na 1 kg ciała. ja mam czopki 50 mlg wiec dla mojej już troche "małe" ale jeszcze ok. podpytaj w aptece jestem jakas padnięta... mała przysypia ale znajac życie jak zasnę to coś mnie obudzi - a ma co, budolańcy tynkują mi za oknem... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-11-09 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4257 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jaki żel dajesz? Moje dziecko to ma ambitne zabawki ![]() ![]() A przed chwilą usilnie tłumaczył coś drzewku bonsai. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4258 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzień dobry ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4259 |
Zakorzenienie
|
marina - ja cie pociesze bo sama mialam syna wyjona. to mija... na rzecz darcia sie 3latka (no ale juz wiesz o co chodzi chociaż...)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4260 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje dziecko jest dziwne, w nocy je nawet 6 razy a wdzien nie :/ Dziewczyny wlasnie przeczytalam, ze prawidlowo dziecko powinno sie przewracac najpierw z pleckow nabrzuszek okolo 5-6 miesiaca, dopiero pozniej z brzuszka na plecki
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.