|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy temat do nowego wątku ! ![]() |
|||
. Chwyty, obroty i pierwsze zęby – letnie maluszki robią postępy! |
![]() ![]() ![]() ![]() |
5 | 8,93% |
Pierwsze miesiące szybko zleciały, a dzieci jeszcze nam wypiękniały. |
0 | 0% |
Drodzy państwo, oto wątek najpiękniejszych na świecie dzieciątek! |
6 | 10,71% |
Pierwsze ząbki i w głos śmiechy - cudnie rosną Nam pociechy. |
16 | 28,57% |
Nasi chłopcy i dziewczęta, już czekają kiedy święta. |
1 | 1,79% |
Pierwsze ząbki dzieci mają i już zupki zajadają. |
3 | 5,36% |
Już tak dobrze się wszystkie znamy, ze swoje dzieci wesoło swatamy! |
1 | 1,79% |
To już pierwsze ząbki i zabawy, a my dalej się wspieramy. |
0 | 0% |
Pierwsza zupka, pierwszy ząbek. Tu najlepszych mam jest wątek. |
24 | 42,86% |
Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4201 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
No fajne to zrobiła ![]() A to ubranko na trzecim zdjęciu to serwetka? ---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
![]() Jesz paprykę czerwoną, surową? Bo mi chyba Radka po niej obsypało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4202 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szybko rosną Nam dzieciaczki - z noworodków w niemowlaczki.Mamy VII-VIII 2011 !
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja tez wpierdzielam biszkopty biedronkowe, nawet nie wiem co jest w składzie. Ostatnio zagryzłam je czekoladą, bo jakieś takie mdłe były ![]() A i herbatniki też jem. Ograniczam te słodycze, ale siła wyższa i brak cierpliwości mnie przerasta, no i jak czekolada mówi " jestem słodka, daje niebo - zjedz mnie" to nie mowie nie ![]() Ide coś zjeść! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4203 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() też ich lubię choć fakt - przydaloby się coś nowego ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamiętam kiedy jadłam surową, kilka razy na pewno. Bardziej jest przerabiana. Ja już sama nie wiem co uczula Emi, a co nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4205 |
Zadomowienie
|
i mój bohater
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4206 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4207 |
Zakorzenienie
|
raz dziennie ale staram sie jak najdluzej na glowie trzymac, przynajmiej godzine przed kapielą. czasem robie rano i caly dzien nosi takie sfilcowane włosy by wyczesac wieczorem i wymyć. myje mydelkiem szarym albo szamponem syna (nivea szampon&żel do kąpieli w jednym - jedyne co u niego nie wywołało ciemieniuchy! bo u syna to dostal później od szamponu j&j)
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- super ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4209 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A teks mojej ulubionej kolezanki, jeszcze pare kwiatkow takich znam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4210 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gluten to białko roślinne z pszenicy jęczmienia żyta i owsu. Można kupić kaszki glutenowe, ale zeby uchronic dziecko przed celiaką (czyli netolerancją glutenu), należy w 5-6 mies. życia zrobić tak zwaną ekspozycje na gluten, a najłatwiej przez kasze manne. Jak gotujesz sama to do warzyw dorzucasz pół łyżeczki kaszy mannej. Ja poniewaz gotuje wieksze ilosci bede robic tak - w małym rondlu będę gotować kasze manne minimalną ilość jaką da się ugotować i takiej ugotowanej pół łyżeczki do porcji. Cytat:
Z bobovity te żółte są bezmleczne (trzeba patrzec na opakowaniu, zeby nie pisała kaszka mleczna), rozrabiam na Nutrze, kleiku daje 5 łyżeczek, tej z jabłkami 1,5 łyżki stołowej, zeby dało się wypić butelką. Gluten można te dać do mleka, ale jak dodasz do zupki, to podniesie się jej wartość kaloryczna i na dłużej starczy. ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Kajol tak mam sprawdzone warzywka ze wsi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4211 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ja wyobrażałam sobie szatkę podobnie jak nasze są - mały kawałek powiedzmy takiej "serwetki" a tu taaakie coś pięknego ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to ukradnę jedno ciasteczko (bardzo malutkie) i na nim jest odrobina czekolady, jestem wtedy w niebie ![]() Ania..... Zdecydowałam się na szczepienia obowiązkowe, te na NFZ, dziś z jedną matką rozmawiała i już zaczełam się zastanawiać, czy dobrze robię kłując (dlaczego mi podkreśliło?) dziecko tyle razy.... Zdecydowałam, że na rota nie szczepimy wcale, na pneumo jak będzie miał dwa latka i będzie mógł tą jedną dawkę przyjąć, po rozmowie z tą matką zastanawiam się czy nie kupić tych szczepionek już. Zdecydowałam się na lekarkę, te trzy matki są razem do innej zapisane i już się zastanawiam czy się nie przepisać tam gdzie one...... (ze swojej i tak jestem średnio zadowolona) I tak to właśnie ze mną jest........ Wydaje mi się, że to wszystko przez brak wiary w siebie i swoje możliwości. ![]() Agnie, Emil niczym panna młoda z welonem ![]() Królewicz ![]() On trzyma flagi w łapkach? Edytowane przez Lili 83 Czas edycji: 2011-11-08 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4213 | |||||||
Zakorzenienie
|
A za nami marudny dzień. Dobrze, że już pora snu
![]() ![]() ![]() ![]() Wy tu dzisiaj o Dziadku Lulka mówicie i o pioseneczkach, to i ja powiem, co u nas jest hitem. Otóż wierszyki i rymowanki ![]() ![]() Poza tym już parę tyg. temu poznajdywałam w necie różne takie rymowanki o częściach ciała, do kąpieli, do masażyku itp. I mówię mu je po kilkanaście razy dziennie. I teraz już jest tak, że jak tylko wypowiadam pierwsze słowa któregoś, to on się cudnie cieszy ![]() ![]() Zresztą, jak mąż myśli że nie słyszę, to sam mu po cichu te same wierszyki mówi, bo wie, że to najlepszy sposób na uśmiech ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() (żartuję, ja psy kocham całym sercem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ad 2. A dlaczego chcesz zmieniać? Czym Ci podpadli? Jakiś konflikt z nimi miałaś? Fajne ![]() ![]()
![]() |
#4214 |
Zakorzenienie
|
Idę.
rano poczytam co żeście naskrobały. Penie długo nie pośpię bo Królewicz będzie wzywał na jedzenia. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sasasa a ja mam podgrzewacz z koszyczkiem i w nim będę sobie podgrzewać słoiczki - obiadki Julki ![]() ja też mam swoje wiejskie warzywka i jak nadejdzie pora to będę kucharzyć ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4216 |
Zakorzenienie
|
zgłupiałam!!!!
pediatra kazała nam podawać sinlac ale na stronie producenta jest napisane że nie podaje się jej z mlekiem ![]() Jaciee dobrze pamiętam, że Ty to podajesz????zdradź mi tajemnice z czym to podajesz ![]() Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2011-11-08 o 21:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#4217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie opłaca się ! Wczoraj zjadłam pół czekolady, powiedziałam sobie tylko 3 kostki i koniec, ale wiedziałam że jest w szafce to musiałam zjeść całą. Teraz wiem, że jak jej nie mam to mnie nie korci, zostały same biszkopty i herbatniki ![]() Dzisiaj sobie kupiłam banana no, żeby nie było... Ja do czekolady podeszłam w ten sposób, że muszę wiedzieć czy ją uczula czy nie i co ? i nadal nie wiem ![]() Mówię sobie, dobra nie jem tydzien czekolady, zejdą krostki spróbuję i zobaczymy. Mija tydzień, zjem czekoladę,zjem nabiał,bo np naszła mnie ochota na jogurt, zjem coś czego wcześniej nie jadłam i Emi ma krostki. Z czego ![]() Nie umiem się powstrzymać !!! to jest najgorsze. Ale teraz muszę sprawdzić czy naprawdę nabiał Emilie uczula, bo no kurde musze wiedzieć i tyle. Zaciskam zęby i jadę z koksem ![]() się rozpisałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4219 |
Zakorzenienie
|
Brumek pochwal sie tymi rymowankami
![]() ja to śpiewam Emi po włosku,francusku,hiszpańs ku,angielsku,niemiecku . ![]() nawet nie wiedziałam że taka europejska jestem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4220 |
Zakorzenienie
|
a zauważyłyście że już mamy ponad 4200 postów i pasowałoby zacząć myśleć nad tytułami na następny wątek?
![]() Żanetko - zmobilizuj towarzystwo ![]()
![]() |
#4221 |
Zakorzenienie
|
My tez szczepimy na nfzi nie mam zadnych wyrzutow sumienia. Mam takie same zdanie jak Brumek. Na rota tez nie szczepiłam. Na pneumo teraz bedziemy szczepic bo mamy dofinansowanie z UM. I nie uważam, ze robie mojemu dziecku krzywde. Zreztą mnie jej płacz przy szcepieniu nie bardzo wzrusza
![]() Sinlac robi się na wodzie. Ja jeszcze nie dawałam. Mam w szafce. |
![]() ![]() |
![]() |
#4222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4223 |
Zakorzenienie
|
Moje "denne" wierszyki
![]() ![]() DO KĄPIELI: Choć do mamy, szybko, szybko Jesteś mamy małą rybką. Umyjemy nosek, nóżki, Niech zobaczą to kaczuszki. Umyjemy mały brzuszek, Tylko nie bój się kaczuszek. Choć do mamy, szybko, szybko Jesteś mamy małą rybką. Jesteś małą rybką mamy, Bo my bardzo się kochamy! TO NASZ ABSOLUTNY HIT! ![]() Rączki robią klap, klap, klap Klaszczą dłonie Nóżki robią tup, tup, tup Tupią stópki Tutaj swoją główkę masz Głaskanie główki A tu brzuszek bum, bum, bum. Bębnienie bo brzuszku Przyszła myszka do braciszka. (Nasza ręka wędruje po nodze/rączce dziecka) Tu zajrzała, (Drapiemy za jednym uchem lub pod paszką) tu wskoczyła, (Drapiemy za drugim uchem) a na koniec tam się skryła. (Chowamy palce za kołnierzyk) Pisze pani na maszynie (stukamy palcami po pleckach) Sunie mały wąż po szynie (palcami wodzimy po kręgosłupie) Idą konie (wszystkie palce naraz) Biegną słonie (zaciśnięte pięści) Pada deszczyk (stukamy palcami) Czy masz dreszczyk? (łaskoczemy) Lata osa koło nosa Lata mucha koło ucha Lata bąk koło rąk Lecą ważki koło paszki Lata pszczoła koło czoła Lata mucha koło brzucha Lecą muszki koło nóżki Biegną mrówki koło główki Pełznie gąsieniczka dokoła policzka (tu oczywiście dotyka się mówiąc wszystkich tych części ciała) No i nieśmiertelna"Sroczka kaszkę warzyła " ![]()
#4224 | |
Zakorzenienie
|
no tak , zapomniałam że zdarzają się i tacy..
![]() Cytat:
![]() ja jak jestem u pediatry czy w przychodni to często obserwuję inne mamuśki i tak się zastanawiam czy one też pisza na takim Wizażu czy innym forum i radzą się innych mamusiek? ![]() Ja uważam że najważniejsza to matczyna intuicja! Rady - wiadomo cenne- ale większośc matek powtarza to co im inne matki, powiedziały, to co wiedzą od swoich matek/ciotek/babek... najlapiej więc brać pod uwagę rady, ale kierować się przede wszystkim swoją matczyną intuicją i ją stawiać na pierszym miejscu ![]() Każda z nas robi bowiem najlepiej jak uważa
![]() |
#4225 |
Zakorzenienie
|
moje dziecie placze przy psikaniu ręki/nogi srodkiem dezynfekujacym przed szczepieniem wiec nie widze problemu - ryczy jeszcze przed daniem zastrzyku
![]() kinga spi wiec i ja ide. boje sie ze bede miala powtórke z wycia wczorajszego... |
![]() ![]() |
![]() |
#4226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() super - pozwolisz że wykorzystam co nieco ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4227 |
Zakorzenienie
|
Brumek zapisane, super twórczość (bez ironii) . Będę wykorzystywać
![]() dziękuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4229 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Myślę, że Lulek to wnuczek. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Swoją drogą to podziwiam Was dziewczyny, że tak szybko zdobywacie się na takie szaleństwa. Do mnie bez gumy nie podchodź ![]() ![]() To czemu nie napiszesz priw do Nerolki z prośbą o zaproszenie do klubu? ![]() Pozazdrościć teściowej, super wszystko przygotowała. ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4230 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() my tez i Brzechwe i Tuwima lecimy. Szymon uwielbia jak udaje lokomotywe. I sroczka tez. Natomiast pisze Pani na ,aszynie znam inna wersje ![]() Pisze pani na maszynie, a przecinek (tutaj chwytam za karczek), b przecinek Idzie pani na obcasach (stukamy tylko opuszkami palcow) Biegnie pani na obcasach (to samo tylko szybciej) Idzie Pan (dwoma palcami stukamy) Biegnie Pan Ida słonie, biegna slonie, plynie rzeczka (od gory do dolu suniemy dlonia falujac), pada deszczyk, czujesz dreszczyk? No i Pani Zosia ale to cwiczymy Lapki "Pani Zo, Zo, Zo Pani Sia Sia SIa, Pani ZOsia męza ma, a ten mąż, mąż, mąż pije wciąż, wciąż, wciąż, a co?? mleko ![]() ![]() I jeszcze: " Idzie rak nieborak, jak uszczypnie bedzie znak" "Idzie kominiarz po drabinie, fiku miku juz w kominie" A dzisiaj wyciagnelam kocyk, wsadzilysmy Szymka do kocka razem z mama i bujalysmy.Taki ala hamak. Ale mlody mial radoche
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:27.