|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł IIcz. wątku "Mamuś Majowo-Czerwcowych 2012" podoba Wam się najbardziej? | |||
| Zimę z brzuszkiem przechodzimy, w maju-czerwcu urodzimy |
|
29 | 54,72% |
| Nasze brzuszki szybko rosną, urodzimy późną wiosną |
|
20 | 37,74% |
| Majowo-czerwcowe mamy, na nasze dzieci jeszcze trochę poczekam |
|
1 | 1,89% |
| Na święta czekamy i po brzuszkach się głaskamy |
|
3 | 5,66% |
| Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | |
|
La Moderatoiure
|
Dot.: Mamusie Majowo-Czerwcowe 2012
Cytat:
Tatry to moja miłość, pisałam o nich pracę mgr. Ja mam lęk wysokości i najwyżej wylazłam w Tatrach Wysokich (Słowacja) na Koprowy Wierch 2363 m n.p.m. Ale ekspozycja mnie prawie doprowadziła do rozpaczy, z moim lękiem nie mam lekko Niestety góry pójdą w odstawkę, zostają doliny, zimą są śliczne ![]() Tacca - dzięki! Uciekam do sklepu, pa! |
|
|
|
|
#3872 |
|
Zakorzenienie
|
Schudłam kolejny kg, więc wróciłam do punktu wyjścia...
Ciekawe czemu...A! Znalazłam 2 biustonosze, które kupiłam jakiś czas temu a były zbyt duże. Teraz się przydadzą, akurat. Tymczasowo jeden problem z głowy... I dostałam maila, że moje portałki z all zostały wczoraj wysłane. Ciekawe czy mąż zajrzy na pocztę. List polecony priorytetowy, więc do domu listonosz nie przynosi. Choć na awizo jest zawsze napisane, że zamknięte. Nawet jak ktoś jest to do drzwi nawet nie dzwoni. Pewnie nawet nie bierze listu ze sobą.
|
|
|
|
#3873 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
||
|
|
|
#3874 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Moja szwagierka w 12 tygodniu już wiedziała jakiej płci będzie jej dziecko, więc ja też się tak nastawiłam a Wy mi tu piszecie, że niektóre w 14tym jeszcze nie wiedzą. Mnie mdli dalej, myślałam, że przeszło, bo sobota i niedziela były o niebo lepsze, w poniedziałek też całkiem a wczoraj koszmar, w pracy jakoś się trzymam ale po pracy cały wieczór przeleżałam. Nie mam już siły, ja chcę normalnie funkcjonować!! Też piję kubusia łyczkami małymi, ale za dobrze to nie jest. |
|
|
|
#3875 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja przy odrobinie szczęścia się dowiem za tydznień. |
|
|
|
|
#3876 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3877 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pojawienie się narządów płciowych Narządy płciowe chłopca powstają około dziewiątego tygodnia. Są to jąderka. Żeńskie kształtują się kilka, a nawet kilkanaście dni później (od 10.-11. tygodnia). Gdyby sporządzić uproszczony harmonogram rozwoju narządów płciowych u chłopczyka i dziewczynki, wyglądałoby to mniej więcej tak: - 7. tydzień ciąży: powstają gruczoły płciowe, - 9. tydzień: jeśli to chłopiec, kształtują się jąderka, - 10. tydzień: u maleńkiej dziewczynki rozwijają się jajniki, - 12. tydzień: genitalia, czyli zewnętrzne narządy płciowe, stają się męskie lub żeńskie, - 14. tydzień: u chłopca pojawia się gruczoł prostaty, u dziewczynki jajniki zstępują do miednicy, - 18. tydzień: jąderka zaczynają powoli przemieszczać się z brzuszka do worka mosznowego. Pierwsze oznaki tego, czy urodzi się synek, czy córeczka, powinny być dostrzegalne na USG już w 14. tygodniu ciąży. Czasem udaje się to tydzień wcześniej! Wiarygodność takiej oceny zależy od doświadczenia lekarza oraz warunków badania – ułożenia płodu i jakości ultrasonografu. Kiedy można określić płeć dziecka Zewnętrzne narządy płciowe u maluszka są widoczne ok. 16. tygodnia. Choć możesz mieć wrażenie, że to, co widać na ekranie USG, to tylko plamy, jednak ginekolog bez problemów pokaże Ci tę ważną część. Na wydruku jeszcze łatwiej będzie Ci to zobaczyć. |
|
|
|
|
#3878 | ||
|
Zakorzenienie
|
No to zazdroszczę... Jakbym miała pewność, że już są poleciałabym na pocztę... Strasznie ciekawa jestem jakiej to jakości...
![]() Cytat:
Pewnie każda z nas wolałaby wcześniej wiedzieć. Pozostaje mieć nadzieję, że dziecię się ładnie nastawi interesującą partią ciałka... ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3879 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ale jak leciałam do kibelka, to mi drogę zastawiała ciągle ![]() Cytat:
Ja dziś kliknę bluzeczkę i legginsy jak mężu wróci ![]() Mi zazwyczaj paczkonosz przynosi listy ![]() Cytat:
![]() Lecę ogarnąć mieszkanie ![]() Jaka piękna pogoda dziś - słońce tak wali po gałach, że w słonecznych goglach będę łazić po domu
|
|
#3880 |
|
Wtajemniczenie
|
I po wizycie,naczekałam się zniecierpliwiona 3 godz na swoja kolej ale było warto.Dzidzia ma 7cm,wszystko w porządalu,wszystko na miejscu,serducho,żołądek, kręgosłup ok i przezierność.Lecz moje tsh do dupy... zwiększono mi euthyrox do 100.
|
|
|
|
#3881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co, myślałaś,że grubas ze mnie ? ![]() też mam około 3 kg na plusie
|
|
#3882 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja za pół godziny zwalniam się z pracy, nie wytrzymam już 4 razy mnie wymiotowało, wysiedzieć nie mogę
Kolega wróci z poczty i ja zmykam...Jak pojadę dziś do Rodziców muszę się zważyć, startowałam z wagą 54 kg, podczas ostatniej wizyty było 52 kg, ale obawiam się, że teraz może być jeszcze mniej...
|
#3883 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja żyję normalnie jak przed ciążą. Nie cackam się zbytnio ze sobą, ale i nie forsuję za bardzo. Cóż... prawdą jest, że ciąża to nie choroba. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#3884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja właśnie dostałam maila, że pod koniec miesiąca już będzie można odebrać mieszkanie |
|
|
|
|
#3885 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bluzeczki też oglądam... A w ogóle co sądzicie? http://allegro.pl/ciepla-zimowa-kurt...915129835.html czy http://allegro.pl/cieply-zimowy-plas...922729864.html Cenowo to szok, że tak tanio. Ciekawe jaka jakość... Cytat:
Cytat:
Ja startowałam z 57, przybyło do 59 i znów jest 57. Ale ja nie wymiotuję, a Ciebie męczy... Cytat:
|
||||
|
|
|
#3886 |
|
Raczkowanie
|
Tacca myślę, że połączenie puchowej kurtki + ciąża = wygląd a'la Buka
|
|
|
|
#3887 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I już wtedy przeczuwałam, że coś może być na rzeczy, bo mnie jakoś tak dziwnie brzuch pobolewał... W Tatry się wybieraliśmy weekend później, ale nie zdążyliśmy, bo wyszedł test, zadzwoniłam do gina i zabronił ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Poza tym w ciąży w zimie to ogólnie wygląda się jak Buka |
|||
|
|
|
#3888 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszukałabym czegoś typowo ciążowego, bo tutaj pasek na wysokości talii jest. Cytat:
Mam płaszcz puchowy z Monnari, kupiony w ubiegłym roku za jakieś kosmiczne pieniądze i jest tak zmyślnie uszyty, że założę go nawet w zaawansowanej ciąży. Długość ma do kolan, więc jest ciepły. Jest tak zmyślnie uszyty (kupując go nie myślałam o ciąży), że od wewnątrz ma suwak, a na to takie klapy jak płaszcz dwurzędowy, zapinane na napy. Ta wewnętrzna część zapinana na suwak jest nieco luźniejsza niż te napy z zewnątrz. Póki brzuch będzie niewielki to wystarczy, że nie zapnę 1-2 nap na dole płaszcza. A jak urośnie to rozsunę od dołu tę wewnętrzną część. Te kalpy na napy zachodza na siebie więc będzie ciepło. Trudno to opisać, jeszvze trudniej pewnie zrozumieć, a zdjęcia nie mam. Może później coś znajdę
|
|
|
#3889 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie w sobotę 8 tydzień się zacznie, jakbym bardzo nie przytyła (ehmmmm), to może w zimie jeszcze nie byłoby tak źle. Sama nie wiem... Cytat:
![]() Jeszcze się po sklepach przejdę, zobaczę co jest... Ciekawe czy te paski dałoby się nosić wyżej i jak by to wyglądało. Szczerze mówiąc nie mam pomysłu na zimę. Pewnie skończy się tak, że będę chodzić w ubiegłorocznej kurtce, a jak się już w nią nie będę mieścić to kupię coś nowego. Sama nie wiem. Właśnie zrobiłam pranie zimowych ubrań z szafy. Ło matko, nawet nie wiedziałam, że tyle tego mam... Jeśli bardzo się nie zaokrąglę, to jest szansa, że będę miała się w co ubrać. Większość rzeczy ma taki krój, że do zgrabnego brzuszka się da przystosować. Gorzej jak się zrobię taka właśnie... Bukowata.... ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3890 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mi poszły juz 3 kg w dół...Cytat:
Jak to gdzieś tu na wizażu przeczytałam :Nie ma jak własne - ciaśniej, ale kochaśniej ![]() Cytat:
Wrzuciłam pranie, odkurzyłam, zmyłam podłogi i doszłam do wniosku jakże bardzo mądrego: nie będę czekać ze sprzątaniem na ostatnią chwilę, kiedy już wszystko samo ma zamiar chodzić, bo:a) wtedy się zmęczę jak cholerka i b) jak posprzątam raz wszystko, a za kilka dni będę chciała posprzątać znów, to nawał roboty mnie nie przytłoczy i nie będę znów odkładała wszystkiego na potem ![]() Co do kurtki, to ładna jest ta z pierwszego linku, ale jeżeli już miałabym wybierać, to wybrałabym drugą, bo jest dłuższa. Jednakże nie podobają mi się takie puchowe kurtałki, to ja stawiam bardziej na grubszy płaszcz, który byłby dopasowany i do ciąży i nie-ciąży ![]() Sama mam płaszczyk, który na wysokości talii wygląda jakby spódniczka z plisek i tak zauważyłam ostatnio, że będzie świetny do brzuszka Poza tym mam też taką puchową kurtkę i w ewentualności, jeżeli będzie -45 stopni to wtedy ją założę, prędzej nie, bo mi się często duszno robi,a grubaśna kurtka jeszcze to uczucie zwiększa.Cytat:
|
|
#3891 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3892 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zresztą ja mierzyłam sporo takich płaszczykowatych kurtek jakiś miesiąc temu i niektóre miały taki krój sukienkowaty po kolana prawie, że pomimo tego, że był pasek (który można było w razie czego podnieść wyżej w talii), to ta dolna część była taka rozkloszowana i próbowałam ją wypychać czy się brzuch zmieści i myślę, że spokojnie by się zmieścił
|
|
|
|
|
#3893 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Na razie przytyłam tylko 0,5kg ale ogólnie jestem szczupła i z tego co pamiętam, to w rodzinie do 3-go miesiąca w ogóle nic nie było widać ![]() Co do bóli miesiączkowych, to mnie kazali się zgłaszać od razu do lekarza, ale skoro Ciebie od początku męczą i jest wszystko ok, to pewnie taka Twoja uroda ![]() Cytat:
- wyczytałam to w "W oczekiwaniu na dziecko"
Edytowane przez liveinhope Czas edycji: 2011-11-10 o 13:32 |
|||
|
|
|
#3894 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zamierzam dobić do 200 kg, a co myślisz
![]() W takim tempie jak jak "tyję" to może do 70 kg dolecę no chyba że później załączy mi się odkurzacz jedzeniowy ![]() Dobra, idę dalej sprzątać
|
#3895 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratulejszyn z powody m4.Nawet nie masz pojęcia jak ja ci zazdroszczę tego mieszkanka.Ja aktualnie na wynajętym,wcześniej kątem u dziadka potem u rodziców(lecz tam jest 30 metrów).Kredytu na dzien dzisiejszy nie dostaniemy(mamy umowy takie a nie inne) a na mieszkanie od miasta czekam 5 lat i duuuuuuupa lecz jestem na liście rezerwowych(to niby już coś) ale ile ja mogę dawać komuś tyle pieniędzy,przez rok to się uzbiera okragła sumka za wynajem. |
|
|
|
|
#3896 |
|
Zakorzenienie
|
Nie pisze, ale czytam wszysciutko co napisalyscie
Mam ogolnie jakos dzisiaj i wczoraj kiepski dzien mdlosci i glowa mi peka...przyszly mi legginsy z h&m, rozm xl sporo za duzyyyy bu Ide dalej lezec bo mi leb peknie ;/ ....
|
#3897 |
|
Zakorzenienie
|
Nie leginsy za duże, tylko Ty za mała.
Brzuch Ci urośnie, to będą dobre.![]() A ja wywaliłam kisiel na klawiaturę w pracy.
|
|
#3898 |
|
Rozeznanie
|
Widzę że dużo z was nie może się doczekać dowiedzenia się o płeć maleństwa
powiem Wam że ja jakoś się nie napalam bo po pierwsze to nie wiem sama czy nie chciałabym niespodzianki, po drugie to słyszy się tyle błędnych rozpoznań ze nawet jakbym już wiedziała to i tak czułabym niepewność że lekarz się pomylił wiec sytuacja dalej byłaby niepewna. Nie wiem jak Wy ale ja tak na 100% to nawet przy najczulszym sprzęcie i tak byłabym nieprzekonana. |
|
|
|
#3899 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nooo... jak zobaczę siura to uwierzę.
|
|
#3900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wsumie masz racje ... na koniec pewnie pojde na to usg ...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.

a tz o chlopaku 

Ale jak leciałam do kibelka, to mi drogę zastawiała ciągle 
Kolega wróci z poczty i ja zmykam...