Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-11-11, 11:49   #691
ewelajna25
Zadomowienie

Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4

Mój tż na szczęście nie pije, tzn głównie na imprezach czy na męskich spotkaniach, sam w domu nigdy. No i ostanio ruszyl dupkę sprzed komputera, zapisał się na boks, dodatkowo ok 1-2 razy w tyg chodzimy sobie na siłownię, prawie codziennie na spacery. A ten boks ma 2* w tyg, więc w sumie cieszę się, że robi coś dla siebei, bo też ważyl już za dużo i biadolił, ale żeby się zdrowo odżywiać to nie...I przynajmniej do gier komputerowych go nie ciągnie haha Za to ja mam wolne wieczory dla siebie i lubię ten czas, no i sama zapisałąm się na gimnastykę w wodzie.

Co do mowy, to na pewno jest jak mówicie, tylko ja odniosłam się do przypadków jake znam. Sama jestem przykładem dziewczynki, która zaczęła mówić bardzo wcześnie, a także bardzo szybko nauczyłam się czytać i pisać, choć wszyscy wróżyli, że z racji tego że urodziłam się trochę przed terminem i w grudniu, będę miała problemy w stosunku do innych dzieci
ewelajna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 11:52   #692
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość
dziewczyny, musicie zrozumiec, ze dla faceta ciaza to troche wirtulana sprawa dopoki dzidzia nie pojawi sie na swiecie
Oni przezywaja to zupelnie inaczej.

A i na czucie kopniakow maja jeszcze czas
Pamietam, ze z Sandra tz wyczuwal jej ruchy bez zbytniego wyczekiwania i "wczuwania" sie dopiero w okolicach 30 tc

A wyprawke dla mlodej tez praktycznie sama skompletowalam... jemu to odpowiadalo, ze sie tym zajmuje, jak zapytalam to doradzil. Ale w tym wszystkim ja zdawalam sobie sprawe, ze on tak naprawde czeka na ten moment, az mala byla z nami

Mój doczekać się nie może kiedy bobasek będzie z Nami ciągle mówi, że Orzeszek mógłby już być... poza tym często chce żebym pokazała mu brzuch, jest troskliwy, czuły, opiekuńczy po prostu kochany jedyna wada piwo i fajki w dużych ilościach ale nie upija się co najważniejsze nie wiem ale ma chyba łeb do tego ogólnie czasem pije mniej wiadomo bo praca, jak mamy gdzieś jechać to też pyta czy ja prowadzę czy on bo jak ja to wiadomo on piwko ogólnie nie jest, aż tak źle ale wiadomo trochę mnie to drażni

MICHAŁEK

WYMIANA
Jolkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 11:54   #693
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
dziewczyny, musicie zrozumiec, ze dla faceta ciaza to troche wirtulana sprawa dopoki dzidzia nie pojawi sie na swiecie
Oni przezywaja to zupelnie inaczej.

A i na czucie kopniakow maja jeszcze czas
Pamietam, ze z Sandra tz wyczuwal jej ruchy bez zbytniego wyczekiwania i "wczuwania" sie dopiero w okolicach 30 tc

A wyprawke dla mlodej tez praktycznie sama skompletowalam... jemu to odpowiadalo, ze sie tym zajmuje, jak zapytalam to doradzil. Ale w tym wszystkim ja zdawalam sobie sprawe, ze on tak naprawde czeka na ten moment, az mala byla z nami
A też wiekszość skompletowałam te duże rzecz typu wózek wanienka kupowaliśmy razem a tak pokazywałam mu to co kupiłam jak przychodziło paczką do domu

Cytat:
Napisane przez Jolkaaa Pokaż wiadomość
ja swojemu powiedziałam, że już w marcu to nie ma picia bo jak zacznę rodzić to musi mnie do szpitala zawieźć...

a właśnie mam pytanie odnośnie rodzenia jak to jest jak wody odchodzą ?? jesteś wtedy cała mokra i musisz zmienić ciuchy bo przeraża mnie to
sama jestem ciekawa jak to jest jak wody odchodzą bo mi dopiero na sali przebijali pęcherz przebijali z wodami

nowaken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 11:57   #694
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Co do mowy, to na pewno jest jak mówicie, tylko ja odniosłam się do przypadków jake znam. Sama jestem przykładem dziewczynki, która zaczęła mówić bardzo wcześnie, a także bardzo szybko nauczyłam się czytać i pisać, choć wszyscy wróżyli, że z racji tego że urodziłam się trochę przed terminem i w grudniu, będę miała problemy w stosunku do innych dzieci
uwielbiam te przesady

to tak jak z karmieniem piersia... dzieci z piersi nie maja alergii... bla bla bla...
dzieci na butelce czesciej maja alergie... bla bla bla...
dzieci urodzone przez cc maja wszelkiego rodzaju dys... leksje... grafie... itp... bla bla bla

w takim razie ja jestem jakims cudownym wyjatkiem od reguly
bylam dlugo karmiona piersia, a jednak mam alergie i inne choroby autoimmunologiczne...
urodzilam sie sn... a mam dysgrafie i dysleksje...

to tak samo ja z tym "wrozeniem" plci po ksztalcie brzuszka

---------- Dopisano o 11:57 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ----------

Cytat:
Napisane przez nowaken Pokaż wiadomość
sama jestem ciekawa jak to jest jak wody odchodzą bo mi dopiero na sali przebijali pęcherz przebijali z wodami
ja tez jestem ciekawa
mi wody odeszly podczas dosc intensywnych skurczy i nie mialam glowy, zeby sie tym zajmowac
Stary 2011-11-11, 11:58   #695
ewelajna25
Zadomowienie

Mnie zdrażnił mój mąż wczoraj, bo rozmawialiśmy o dzidzi i przemeblowaniu lub zmianie mieszkania, i tak sobie zeszliśmy na tematy, jak to będzie już z dzidzią? I tz powiedział, że jak się dzidzia urodzi, to on dalej będzie chodził te 2* w tyg na boks, a to jest wieczorami, po pracy i trwa do 23. Ja mu więc na to,żeby zapomnial o boksie na przynajmniej 2-3 mieś. bo ja nie będę sama z dzieckiem cały dzien w domu siedzieć. A on, że przecież jego mam przyjedzie. No świetnie! To jeszcze będę nianczyć teściową i zabawiać, która sama jest często dziecinna, tzn zachowuje sie jak dziewczynka, a my nawet tv nie mamy, żeby ją usadzić i niech coś poogląda, a ma ulubione seriale, bo już ok kilku lat siedzi na emeryturze. Na komp się nie zna,to nie wiem, co będzie cały dzien robiła, bo zapowiedziała, że miała 30-letnią przerwę w opiece nad niemowlęciem, i ona tylko gotować i sprzątać nam pomoże. Gotować lubię sama, nie zdzierżyłabym schabowych na obiad dzienw dzien, bo ona tak ciężkostrawnie gotuje Już wymyśliłam, żeby przyjechała w połowie maja na 2 tyg a na początku czerwaca razem się do Polski pojedzie na chrzest Jeszcze o tym nie wie hihi
Stary 2011-11-11, 11:58   #696
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
A też wiekszość skompletowałam te duże rzecz typu wózek wanienka kupowaliśmy razem a tak pokazywałam mu to co kupiłam jak przychodziło paczką do domu

Mój TŻ zawsze wszystkim się interesuje nawet jak sobie kupie coś byle co nie ważne czy to coś z odzieży, kosmetyków, pierdołek zawsze chce zobaczyć wszystko tak samo z wyprawką co kupie chce zobaczyć cieszy się razem ze mną

Może ktoś inny wie jak to jest z tymi wodami

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:00   #697
Zia_
Zadomowienie

Przewisialam dzis na telefonie z godzine, ale to pozalatwialam mnostwo zaleglosci, najwazniejsze to to ze zapisalam sie na szkole rodzenia!
W moim irlandzkim szpitalu sa dwa rodzaje zajec, wszystko bezplatne ale kolejki sa kosmiczne! JA jestem w 19 tygodniu i zapisujac sie dostalam terminy spotkan na 8 grudnia, 16 i 23 lutego :O. Ale bardzo sie ciesze, bo to beda takie spotkania w dresikach, gdzie sie duzo cwiczy, oddycha, poznaje pozycje itp :P A i idzie sie tam samemu, bez faceta.
Drugi rodzaj zajec to takie gdzie puszczaja filmy, opowiadaja o znieczuleniach, cesarkach, objawach porodu, itp. Tam sie juz idzie z partnerem. Dodatkowo co tydzien robia jeszcze 'tour' po porodowce, bardzo mnie to tez ciekawi ale sie jeszcze nie zapisalam
Zia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 12:01   #698
lena_mi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
nam sie podobalo TŻ bawil sie jak male dziecko jedyny minus ze straaaasznie duzo dzieciaków, zjeżdżają chyba z całego świata
a czasowo jak to zaplanowac? ile Wam zeszło, żeby na spokojnie wszystko zobaczyc/ pobawic się)) ?
Stary 2011-11-11, 12:02   #699
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
no raczej masz cale spodnie mokre... z opowiadan slyszalam, ze czasami to jest jeden "chlust", a czasami tak powoli sobie leci

generalnie wyobraz sobie, ze tam w brzuchu masz ok 1-1,5 l wody ... wylej sobie butelke wody na spodnie, to zobaczysz jaka bedziesz mokra
Stary 2011-11-11, 12:05   #700
lena_mi
Zakorzenienie

A mam takie pytanie do Dziewczyn które już prały ciuszki - czego używałyście? proszków, płynów? tego i tego? jakich firm?
Stary 2011-11-11, 12:05   #701
ewelajna25
Zadomowienie

Cytat:
Mój TŻ zawsze wszystkim się interesuje nawet jak sobie kupie coś byle co nie ważne czy to coś z odzieży, kosmetyków, pierdołek zawsze chce zobaczyć wszystko tak samo z wyprawką co kupie chce zobaczyć cieszy się razem ze mną

Jolka, od kilku koleżanek słyszałm, że u nich wody się sączyły, tzn nie zalewało Cię tak, że musiałaś szybko biec po nowe ciuchy, bo te co miałaś na sobie, przesiąkły do suchej nitki. Więc te wody się sączą, ale trzeba wiadomo założyć podpaskę i często zmieniać, i obserwować kolor wód. Jak są zielonkawe lub brązowe, to od razu trzeba jechać do szpiatala, bo może dziecko zrobiło kupę lub jest jakaś bakteria.

Ale pewnie też są przypadki, że pękaja te wody nagle i z chluśnięciem a często też dopiero przebijają na sali porodowej. Zobaczysz, jak będzie u Ciebie
Stary 2011-11-11, 12:06   #702
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
no raczej masz cale spodnie mokre... z opowiadan slyszalam, ze czasami to jest jeden "chlust", a czasami tak powoli sobie leci

generalnie wyobraz sobie, ze tam w brzuchu masz ok 1-1,5 l wody ... wylej sobie butelke wody na spodnie, to zobaczysz jaka bedziesz mokra

czyli trzeba będzie się przebrać

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelajna25 Pokaż wiadomość
Jolka, od kilku koleżanek słyszałm, że u nich wody się sączyły, tzn nie zalewało Cię tak, że musiałaś szybko biec po nowe ciuchy, bo te co miałaś na sobie, przesiąkły do suchej nitki. Więc te wody się sączą, ale trzeba wiadomo założyć podpaskę i często zmieniać, i obserwować kolor wód. Jak są zielonkawe lub brązowe, to od razu trzeba jechać do szpiatala, bo może dziecko zrobiło kupę lub jest jakaś bakteria.

Ale pewnie też są przypadki, że pękaja te wody nagle i z chluśnięciem a często też dopiero przebijają na sali porodowej. Zobaczysz, jak będzie u Ciebie

no, ale jak wody odejdą to chyba jak najszybciej trzeba jechać do szpitala a nie wtedy jak zmienią kolor...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:06   #703
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Coś Wam pokażę na meila wrzucę zdjecia Antka w jakich szelkach był przez pierwsze 5 miesięcy swojego życia przez te szelki Antek długo się nie obracał na boki nie kulał się bo było mu ciężko a jednak po zdjęciu tych szelek nadrobił wszystko. Nie mogliśmy go uczyć chodzić musieliśmy czekać do momentu aż wstanie i pójdzie i nauczył się chodzić. Mówił później niż córka koleżanki ale np. szybciej jadł widelcem i szybciej pił ze szklanki. Byl tylko przez miesiąc karmiony piersią nie chorowal przez 3 lata do momentu aż poszedł do przedszkola. Każde dziecko rozwija sie bardzo indywidualnie

Stary 2011-11-11, 12:06   #704
joanaros
Zakorzenienie

Dobrek

Wzięłam się za ogarnianie mieszkania
joanaros jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 12:07   #705
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
uwielbiam te przesady

to tak jak z karmieniem piersia... dzieci z piersi nie maja alergii... bla bla bla...
dzieci na butelce czesciej maja alergie... bla bla bla...
dzieci urodzone przez cc maja wszelkiego rodzaju dys... leksje... grafie... itp... bla bla bla

w takim razie ja jestem jakims cudownym wyjatkiem od reguly
bylam dlugo karmiona piersia, a jednak mam alergie i inne choroby autoimmunologiczne...
urodzilam sie sn... a mam dysgrafie i dysleksje...

to tak samo ja z tym "wrozeniem" plci po ksztalcie brzuszka

Przesądy... Spotkałam się z mitem, że dzieci, które wsadzane są do chodzików są później "mniej sprawne fizyczne od niechodzikowych rówieśników". Przykład? Zawsze będzie brakowało im ułamka sekundy do pierwszego miejsca.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-11-11, 12:08   #706
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

ja zaraz zabieram się za sprzątanie szafy z ciuchami bo mam tam mały bajzel...
no i trzeba też odkurzyć, kurze itp. :P

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:09   #707
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
A mam takie pytanie do Dziewczyn które już prały ciuszki - czego używałyście? proszków, płynów? tego i tego? jakich firm?
Póki co proszek Ariel jakiś tam i płyn do płukania.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-11, 12:09   #708
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
Póki co proszek Ariel jakiś tam i płyn do płukania.

a czemu nie dla dzieci ?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:12   #709
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Przesądy... Spotkałam się z mitem, że dzieci, które wsadzane są do chodzików są później "mniej sprawne fizyczne od niechodzikowych rówieśników". Przykład? Zawsze będzie brakowało im ułamka sekundy do pierwszego miejsca.
No Antek miał zakaz chodzika bo ortopeda powiedział że dzieci po chodziku chodzą na palcach

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

Cytat:
Napisane przez lena_mi Pokaż wiadomość
Ja 3 lata temu używałam proszku lovela albo dzidziuś czy cos takiego ale teraz to chyba będę się rozgladać za jakimś płynem do prania dla dzieci ale płukałam białym lenorem albo silanem. I w tych dziwnych proszkach prałam do końca pierwszego roku a potem prałam już razem z naszymi rzeczami

Stary 2011-11-11, 12:13   #710
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
a czemu nie dla dzieci ?
Jak mój brat był mały jego ciuszki były prane w normalnym proszku, podobnie z ciuszkami siostrzeńca. Nie widzę potrzeby bo jak porównywałam skład proszków to wszystko jest to samo.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-11, 12:13   #711
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Coś Wam pokażę na meila wrzucę zdjecia Antka w jakich szelkach był przez pierwsze 5 miesięcy swojego życia przez te szelki Antek długo się nie obracał na boki nie kulał się bo było mu ciężko a jednak po zdjęciu tych szelek nadrobił wszystko. Nie mogliśmy go uczyć chodzić musieliśmy czekać do momentu aż wstanie i pójdzie i nauczył się chodzić. Mówił później niż córka koleżanki ale np. szybciej jadł widelcem i szybciej pił ze szklanki. Byl tylko przez miesiąc karmiony piersią nie chorowal przez 3 lata do momentu aż poszedł do przedszkola. Każde dziecko rozwija sie bardzo indywidualnie
Nowaken, jaki slodki Antus w tych szelkach. Tzn bobas slodki, bo szelki to wiadomo, utrapienie i dla bobasa i dla rodzicow. Ja tez jako niemowle mialam cos z bioderkami i bylam pare miesiecy w jakiejs szynie 'rozkrokowej' Oby nasze bobasy ominely takie atrakcje!
Stary 2011-11-11, 12:14   #712
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
Jak mój brat był mały jego ciuszki były prane w normalnym proszku, podobnie z ciuszkami siostrzeńca. Nie widzę potrzeby bo jak porównywałam skład proszków to wszystko jest to samo.

no właśnie mi się wydaje, że jak mama prała ciuszki brata to też w normalnym proszku, a nie dla dzieci.
Te dla dzieci chyba są znacznie droższe czy nie?

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:16   #713
Zia_
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez chyba nie bede specjalnych proszkow kupowac, ewentualnie jakby bobas mial jakies alergie to wiadomo. Na codzien kupuje proszki non-bio, czyli takie z mniejsza iloscia silnych substancji i pewnie lagodniejsze dla srodowiska. Nie wiem czy w Polsce jest takie rozroznienie?
Stary 2011-11-11, 12:17   #714
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Nowaken, jaki slodki Antus w tych szelkach. Tzn bobas slodki, bo szelki to wiadomo, utrapienie i dla bobasa i dla rodzicow. Ja tez jako niemowle mialam cos z bioderkami i bylam pare miesiecy w jakiejs szynie 'rozkrokowej' Oby nasze bobasy ominely takie atrakcje!
Powiem Ci że tyle nerwów mnie kosztowały te szelki że modlę się żeby teraz mnie to ominęło. Jak ortopeda zakład te szelki to pierwszy raz widziałam jak mój tż płacze. Ale Antek kwalifikował sie na operacje ale ortopeda zaryzykował naciąganie szelkami za co jestem mu wdzięczna

Stary 2011-11-11, 12:18   #715
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

a ja non stop mam inne proszki bo mama kupuje cały czas co innego raz taki raz taki potem jeszcze inny i nie mamy jednego ustalonego...;/

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:18   #716
tikki85
Zakorzenienie

A ja nie wiem...mi się wydaje, że jak dzieciaczki od początku tak się izoluje, kupując np. inne proszki to później mają alergię na wszystko...

Dostałam wczoraj paczkę z Polski od Mamusi z pierogami ruskimi i innymi rzeczami . O 23.00 jadłam pierogi, bo nie zasnęłabym gdybym ich nie zjadła
Stary 2011-11-11, 12:20   #717
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
a ja non stop mam inne proszki bo mama kupuje cały czas co innego raz taki raz taki potem jeszcze inny i nie mamy jednego ustalonego...;/

A ja nie mogę tak sobie zmieniać bo mam uczulenie na Ariel i Persil dlatego nie eksperymentuje teraz przeszłam na płyny do prania

Stary 2011-11-11, 12:20   #718
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Ja tez chyba nie bede specjalnych proszkow kupowac, ewentualnie jakby bobas mial jakies alergie to wiadomo. Na codzien kupuje proszki non-bio, czyli takie z mniejsza iloscia silnych substancji i pewnie lagodniejsze dla srodowiska. Nie wiem czy w Polsce jest takie rozroznienie?
W jednym z marketów kupuję proszek firmy Frosch (czy jakoś tak). Niemiecki. Przyjazny dla środowiska. łagodny a pierze bardzo dobrze. Ale rzadko jest.
Jakby płyny do prania był tańsze, to kupowałabym płyny, ale nie opłaca się.
Jakby pojawiło się uczulenie to wiadomo, trzeba kupić łągodny środek piorący, ale podstawowa zasada - jak pranie jest dobrze wypłukane z detergentu, to nie powinno uczulić. Nawet noworodka.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-11-11, 12:23   #719
Jolkaaa
Zakorzenienie

GG do Jolkaaa

Cytat:
A ja nie mogę tak sobie zmieniać bo mam uczulenie na Ariel i Persil dlatego nie eksperymentuje teraz przeszłam na płyny do prania

no ja nigdy nie miałam uczulenia więc mi to osobiście nie przeszkadza, ale nie wiem jak dziecku...

MICHAŁEK

WYMIANA
Stary 2011-11-11, 12:24   #720
nowaken
Zakorzenienie

GG do nowaken

Cytat:
no ja nigdy nie miałam uczulenia więc mi to osobiście nie przeszkadza, ale nie wiem jak dziecku...

Zobaczysz jak się urodzi nie ma co dzisiaj zakładać że będzie uczulone

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości