|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Półmetek mijamy, wyprawkę składamy. Mamusie III-IV 2012 cz.4
To ja dzis w ramach śniadania zjadłam 4 pączki z różą które kupił wczoraj mąż po tym jak narobiłyście mi smaka na rogale
wczoraj nie dałam rady ale dzis tak ![]() Moja mała się chyba budzi jak pomasuję sobie brzuch i mówię do niej to mnie kopie
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
Moja dzidzia była dziś wyjątkowo aktywna...nawet ( w końcu ) kopneła mocno tatusia...i widział jak brzuchol mi się rusza
![]() Dziewczyny, które mają w brzuszku dziewczyny macie typowo dziewczęce ciuszki? bo ja się zaopatrzam w uniwersalne... na razie boje się, że córcia może okazać się chłopcem...za 2 tyg. wizyta to się uoewnimy![]() Zrobiłyście mi ostatnio smaka na sałatkę z kurczakiem i ananasem...i była dziś na kolację karolca ja też tesknię za spaniem na brzuchu...staram się spać na lewym boku ale często budze się na plecach...i wiecie co...kręgosłup już daje mi mocno popalić!
|
#813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#815 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ej, a jak myślałaś, że jak te panele połozyć? Na meble? Cytat:
Mój kregosłup też ma się coraz gorzej. Jak się wkurzę, to sama na basen jutro (albo w niedzielę) pojadę
|
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
Ja normalnie nie śpię na brzuchu więc nie mam problemu
we wczesnej ciąży za to musiałam tak spać bo miałam tyłozgięcie macicy, to sie dopiero męczyłam na tym brzuchu na plecach też nie umiem spać, tylko na bokach. Ból kręgosłupa też mam ale się już do niego dawno przyzwyczaiłam bo od wieku dojrzewania mam skrzywienie, Człowiek to dziwne stworzenie nawet do bólu się przyzwyczai
|
#817 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie najbardziej boli kręgosłup jak wstaję w pracy od biurka i jak dużo sprzątam |
|
|
|
|
#818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
Ja niby coś tam czasem czuję, ale sama nie wiem czy to jest to. Już się nie mogę doczekać takich normalnych ruchów. Jutro zaczynamy 19 tydzień, więc chyba czas najwyższy
|
|
|
|
#820 |
|
Rozeznanie
|
Hejo...
Umieram.... mamy takie busy w robocie,że słów szkoda. Wczoraj 18 a dziś 15 h w robocie spędziłam... Spałam niecałe 2h. Całe szczęście jutro sobota bo bym ducha wyzionęła wizyta u położnej znów mnie do szału doprowadziła. po dłuższym zastanowieniu i przekonywaniach koleżanek zdecydowałam ja zmienić. oby ta nowa mnie nie olewała... a tak w ogóle to mam ważne pytanie: czy jeśli ja jestem zmęczona to dziecko tez moze mieć takie odczucia? chodzi mi o to,że Maleństwo się wcale nie ruszyło ani razu od przedwczoraj. Jest zmęczone czy mam jechać na emergency? Ani słodkie ani cola nie pomogly i już zgłupiałam ![]() to se pomarudziłam i już mi lzej
|
#821 | ||
|
Zakorzenienie
|
Posprzatane
![]() Sprzatalysmy z mama przez 5 godzin chyba, ale robilam tez generalne porzadki, bo moj maz nic nie zrobi a tylko brudzi... A ja sama nie mam sil juz na takie sprzatanie, jak dobrze ze mam ta mame. Tym bardziej, ze twardnieje mi ten brzuch i coraz bardziej sie martwie A tu trzeba mieszkanie poodkurzac, pomyc podlogi, przepastowac gdzieniegdzie...w szafach troche poogarniac, wiecie jak to jest...Porzadkowalam polki, bo gdzies trzeba robic miejsce ciagle na cos i tak w kolko.... a moj maz jak zwykle zbiera tysiace niepotrzebnych rzeczy ktore moga lezec przez lata w zapomnieniu a potem okazuje sie, ze niepotrzebne...a tylko miejsce zajmuja. No i posegregowalysmy ciuszki dla dzidzi, zrobilam na nie miejsce i juz czekaja. ![]() Monia 600m2 o jej Ty dopiero jestes obrotna. Cytat:
ostatnio tesc przyniosl zepsuta ladowarke do telefonu a moj maz zamiast pomoc mi, zajal sie i dwie godz. naprawial ta ladowarke jakby to bylo najwazniejsze. A ja kochana robilam wszystko na raz, pralam, wieszalam, gotowalam i zajmowalam sie Filipem z twardniejacym brzuchem i z rozwierajaca sie pomalu szyjka. A nas tez czeka jeszcze troche robot w domu. Powinnismy odswiezyc sypialni bo jest upalcowana rowno przez Filipa. Poza tym przy remoncie kuchni, przy wierceniu wspolnej sciany miedzy kuchnia a sypialnia, mamy teraz dwie duze dziury, bo sciana jest cienka i odpadal tynk. Najlepiej pewnie gdybym ja zalepila te sciany i pomalowala cala sypialnie. Przy remoncie kuchni wymienialismy od razu komplet rur, a ze rury lacza sie z wc, to panowie ktorzy to robili rozpierdzielili mi kafle od podlogi i tak te kafle z jedne stronie stoja ciagle rozpierdzielone. W wc tez mielismy odwiezyc ale nie wiem kiedy moj maz ma to w planach, pewnie nie zdazymy. Oswietlenie do kuchni prosilam zeby zrobil dzis, ale ja nie bede mu mowila co ma robic. ![]() Pokoj dla malego trzeba organizowac, wprawdzie mamy wyremontowany (na szczescie), bo przed urodzeniem Filipa robilismy w malym pokoiku remont (oczywiscie tez na styk moj maz zdazyl z tym pokojem), ale trzeba tam to lozko pietrowe kupic, regal na zabawki jakis, no i chce zdazyc z przeprowadzeniem Filipa do tego pokoju, nauczeniem go tam zasypiania, wiem ze nie bedzie latwo i potrzebuje czasu a czas ucieka a moj maz sie nie spieszy. Jak nie zdaze, to Filipa po porodzie tamnie dam, bo czulby sie odrzucony. Poza tym trzeba pare rzeczy kupowac ciagle cos dla dzidzi, wiadomo ze mamy duzo mniej tego, ale cos tam trzeba dokupic, moj maz wogole sie tym nie interesuje. Wiec rozumiem Cie kochana doskonale, oni wiecznie maja na wszystko czas, a my sie martwimy czy zdazymy ze wszystkim echh ![]() ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
Wiesz jesli czulas ruchy regularnie, codziennie, a nie czujesz dwa dni to troszke za dlugo...
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-11-11 o 20:25 |
||
|
|
|
#822 |
|
Zadomowienie
|
ja mam czasami wrażenie że czuję ale nie jestem pewna . Juz niedługo poczujemy na pewno![]() a w środę usg
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
|
|
#823 |
|
Wtajemniczenie
|
Aguska to bylas bardzo zajeta...ile rzeczy zrobilas.
ja leze cale popoludnie na kanapie, a te 600m2,to 300m2 na dole i tyle samo na gorze, jest jeszcze poddasze tyle samo metrow - ale tam nie zagladam bo jest tam troche strasznie, ten duzy dom jest pusty, meble sa tylko w dwoch pokojach i kuchni, ktora uwielbiam bo jest przepiekna, ale poodkurzac i musialam wszedzie bo much i biedronek miliony.a goscie czasami chodza i zwiedzaja caly dom dom jest z 1785roku![]() mam swiety spokoj bo Tz z kolega siedza na silowni i montuja ta nowa sztange, kupili mi swieczke zapachowa..ktora dodatkowo zmienia kolory co 3 sekundy...nie lubie takich rzeczy wole tradycyjne swieczki.
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2011-11-11 o 21:11 |
|
|
|
#824 |
|
Zakorzenienie
|
Zamowilam sobie wlasnie dwa staniczki do karmienia zwykle bawelniane: bialy i czarny w dobrej cenie.
![]() http://allegro.pl/show_item.php?item=1906194166 Wypowiem sie, jak je otrzymam, ale mysle, ze beda dobre. Podobne mialam przy Filipie, ale jeden wywalony a drugi zuzyty troche ![]() Monia no to dom ma sporo latek. Ile przezyl ludzi.... ![]() No i baaardzo duzy jest
|
#825 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() polozna mozna sobie wybrac, zwlaszcza jesli ktos chce rodzic we wlasnym domu lub w domu porodowym... wtedy ta sama polozna przychodzi jeszcze przez 2 tyg po porodzie... ale tez nie musi, moze byc inna dla wszystkich mamus, takze dla tych ktore rodza w szpitalu przysluguja te 2 tyg poloznej srodowiskowej... i jesli zakrecic sie kolo tego odpowiednio wczesnie to mozna wybierac... ale wybieranie jest na takiej zasadzie, ze jak czujesz, ze nie odbieracie na tych samych falach, mozesz zawsze zadzwonic do innej poloznej i sie umowic i potem sie zdecydowac ktora chcesz... w Niemczech polozne zazwyczaj sa niezalezne i same tez mowia, ze kobieta musi sie przy niej dobrze czuc w DE tak glownie dla sprawdzenia stanu poloznicy, czy macica sie dobrze obkurcza, czasami prosza, zeby pokazac kolor krwi na podpasce, zdejmuja szwy, doradzaja co zrobic w przypadku zaparc, pytaja jak dziecko przesypia, jak je, przygladaja sie karmieniu piersia, w razie potrzeby pomagaja, u malucha sprawdzaja stan i gojenie sie pepka, sprawdzaja przyrost wagi (a w pierwszych dniach dziecko przybiera w oczach ), pomagaja przy pierwszej kapieli, sluza rada ![]() Cytat:
Cytat:
mnie uczono, ze takiemu maluszkowi paznokietkow nie powinno sie obcinac, bo mozna za bardzo podhaczyc i uszkodzic paluszki... w tym czasie plytka paznokcia nie jest jeszcze zrosnieta dobrze z paluszkiem... ja wolalam, zeby Sandra troche byla zadrapana, niz zeby miala miec nieladne paznokcie z powodu mojej lekkomyslnosci zreszta jak juz normalnie jej obcinalismy pazurki, to niewiadomo jak by byly krotkie, zawsze potrafila sie zadrapac ![]() Cytat:
przepraszam jesli kogos urazilam, ale skoro ciezarna przyjezdza na izbe przyjec, to znaczy, ze cos sie dzieje... ja bylam pierwszy raz na porodowce na 4 tyg przed porodem, bo mialam regularne skurcze... no i mnie ladnie podlaczyli do aparatury, sprawdzili co i jak... a ze skurcze sie uspokoily, rozwarcia nie bylo, to kazali mi wracac wtedy do domu... ale dopiero po tym, a nie, ze pani polozna ... no wlasnie co? ochoty przebadac??? ehh... tylko sie zdenerwowalam, bo to juz nie pierwsza historia (i pewnie nie ostatnia), ze rodzaca traktuja jak ... przepraszam... smiec Cytat:
Lena_mi... ty jeszcze masz troche czasu na regularne ruchy maluszka
|
|
#826 |
|
Wtajemniczenie
|
Dotarlismy szczesliwie , juz po kolacji, poscielilam tylko lozka i zaraz wskakuje do wyrka, nadrobie jutro.
Dobranoc!
|
#827 |
|
Zakorzenienie
|
Coś obiło mi sie o uszy, że noworodkowi mozna "obgryzać" paznokietki.
Ale ja swoich nie potrafię tak skrócić, to dziecku będę. Bez przesady
|
#828 |
|
Zakorzenienie
|
guciu ale te pazurki bylo tak wyraznie widac, ze bylam pewna ze nic nie uszkodze
Byc moze z tego wzgledu ze jestem pigula, mam wiecej pewnosci w tych sprawach A jesli chodzi o to podejscie do ciezarnych przyjezdzajacych na izbe przyjec, to wiesz jak mnie to wk***** Wogole wkurza mnie olewanie czyis obaw, objawow itd... Mysle, ze to z lenistwa tak sie dzieje, ja bym tak nie potrafila, dla mnie wszystko i kazdy jest wazny a skoro ciezarna przyjezdza ze skurczami to znaczy, ze sie boi, czy to problem zbadac i zobaczyc czy jest rozwarcie??? Tym bardziej ze siedziala i nic nie robila, oj musiala by ciezko popracowac, zeby zobaczyc, co to znaczy i docenic swoja prace. Dobrze ze sie uparlam, bo inaczej bym w aucie zaczela rodzic na pewno. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- desia dobrze Skarbie ze juz jestes
|
#829 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie!
U nas jakiś ciężki dzień, cały tydzień czułam się rewelacyjnie a dzisiaj brzuszek twardnieje często -chyba trochę się przemęczyłam. Za to z malutkiej jestem dumna, zdążyła skopać już moje najbliższe przyjaciółki i moja mamę Wszyscy się dziwią że to już takie mocne doznanie a to w końcu 24 tydzień ![]() Boli mnie lewe biodro, myślicie że to od zwiększonej ilości snu na lewym boku? Nie wiem jak mam sobie z tym poradzić :/ |
|
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
dobry wieczór dziewczyny
ja dziś do 15 w pracy. Właśnie skończyłam robić krokiety z mięsem, kapusta i grzybami. Wyszły mi 34, zostawiłam sobie 6 i resztę zamroziłam. Ugotowałam barszcz czerwony. Troche mi z tym wszystkim zeszło bo dopiero teraz skończyłam. Nie mam już dziś siły, od 7 na nogoch to zbyt długo
|
|
|
|
#831 | ||
|
Rozeznanie
|
Dobry wieczór. Idzie weekend więc będzie tu ciszej troszkę
![]() nadrobiłam ale pobieżnie te 100 milardów stron. cholerny wyjazd służbowy, Już nie wiem co miałam komu napisać. ![]() Najważniejsze, że prince_polo ma dobre wiadomości znów ![]() Cytat:
Fajnie byłoby mieć takie mini przenośne urządzenie na paseczku które by sobie non stop aktywność maleństwa monitorowało i zapisywało dane..ech marzenia ![]() Mnie ciągle nisko kopie... nisko, niziutko. ciuszki mam głównie unisex jakoś tak wyszło. biel, zółciótki, kremowy, beżowy. Jest trochę różu ale zdecydowanie mniej Cytat:
dziekuję bogu za tego mojego dopplera w domu bo bym oszalała z nerwów czasem... |
||
|
|
|
#832 |
|
Zakorzenienie
|
Wpadlam powiedziec, ze dzis lezac sobie w wannie zauwazylam pierwszy raz jak podczas kopniakow rusza mi sie brzuch
. Dwa razy na lewo w dol od pepka . No i teraz moge z czystym sumieniem stwierdzic ze czuje ruchy dzidzi od 12tc.
|
|
|
|
#833 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#834 | |||
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Ale siusia dalej w pieluszki. No i dowiedziałm się, że spuszzca wodę w wc, inetersuje się jak ktoś idzie do toalety, np tata czy Filipek, bardzo chętnie przymierza majtki, chce już być traktowany jak dorosły, ale....sika w pieluszkę, widać jest baaardzo wygodny! W ogóle mały z niego uparciuch. Mam nadzieję, że ja ze swoim nie będę mieć takich problemów, ale to się okaże W każdym razie ja lubię takie poradniki dl arodziców, bo mimo wszystko czuję się w tych tematach zielona, i zawsze warto się dokształcic i wiele porad skutkuje.Cytat:
Cytat:
Uwielbiam wszystko, co z różą, a pączki w szczególności!!! Niestety, tu takich nie ma, a i konfitury z róży nie uświadczysz Kupiłam dziś dynię, i będę robić jutro zupę dyniową z mlekeim kokosowym i imbirem. A zajęcia w szkole rodzenia trwały ok 2h, i następne przewidziane dopiero na styczeń-ale wówczas będzie już tych zajęc 4 pod rząd, tydzien po tygodniu. Zajęcia prowadziła położna oraz fizjoterapeutka, ciekawie prowadzone, a prowadzące bardzo miłe. Nie żałuję, że na nie poszłam, a do tego za darmo, to warto skorzystać. Doweidziałm się kilku pożytecznych rzeczy. Idę się kąpać i spać, bo cały dzien miałam zalatany. Buziaczki mamusie |
|||
|
|
|
#835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() choc obecnie umieram z przejedzenia pizza. Byla u mnie Anagat, porownalysmy brzuchole: poki co ja wygrywam rozmiarem a jej bobas ruchliwoscia podczas wieczoru Udanego urlopu w Polsce Anagat!
|
|
|
|
|
#836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja po mojej pracy w domu, której i tak nie widac, jak usiadłam, to juz nie mogłam wstać (krzyz i rwa się odezwały). Mąż nabijał się, żebym nie żartowała, a ja do drugiego pokoju poszłam zgięta w pól podpierając się ściany. Wnioski następujące - mniej a częściej trzeba robić, więcej dluższych przerw, obowiązkowo zmusić Tż do prac domowych. Na szczęście nie muszę jutro rano wstawać, ale na cały dzien pozostanę bez samochodu. A na obiad wbiję się do rodziców a mamę namówię na pieczenie jakiegos ciasta. I sama zjem całe! A co!
|
|
#837 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#838 |
|
Zakorzenienie
|
Heja
witam wieczorową porą ![]() goście pojedli, pogadali, pojechali, bylo super.Za bardzo się nie objadłam, ale od czego jest noc Poczytałam szybciutko , no i.. Ja piorę w proszku Dzidzius ( tzn. prałam , teraz też zamierzam ), Paznokcie obcinałam jak tylko uznałam ,że są długaśne, bałam się ,że jak zostaną takie długie to się zadrze któryś i będzie nie za fajnie.Widać było gdzie ciąć, obaw nie miałam, chyba mam dryg do tych spraw jak Aguśka ( gdzieś tam we mnie drzemie niespełniona pielęgniarka chyba .Wody odeszły mi w szpitalu w nocy, poczułam uszczypnięcie jakby i poszło, porównałabym to do robienia siusiu, ale nie można nad tym zapanować.W okolicach terminu porodu nosiłam ze sobą spodnie na przebranie w torebce i olbrzymie podpachy. |
|
|
|
#839 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki
![]() Mnie dziś obudziło piękne słoneczko za oknem jeszcze sobie leżę w łóżeczku i popijam kawkę później jakieś zakupy zrobimy. Będę później.Miłego dnia
|
#840 |
|
Zadomowienie
|
aj ale się wkurzyłam miałam już napisany cały tekst i mi się skasowało wrrrr
![]() dzisiaj nie sprzatam leje na to balaganu nie ma a dzień lenia kiedyś byc musi
godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.

wczoraj nie dałam rady ale dzis tak 

Ja naprawdę nie mogę wstawac o 6 rano, bo potem wymiotuję 

Uwielbiam wszystko, co z różą, a pączki w szczególności!!! Niestety, tu takich nie ma, a i konfitury z róży nie uświadczysz